Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: rasian
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43063

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
owl_UM: 9 jam, 50 minit yang lalu
rasian: 3 hari yang lalu
a_zar81: 8 hari yang lalu
khalifah: 12 hari yang lalu
talha: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
al-biruni03: 29 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: RoOmAtE......


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» RoOmAtE......

Please Mendaftar To Post


Oleh RoOmAtE......

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 12:37


salam..
apa perasaan kalau anda semua dapat kawan sebilik yang....
tak berapa reti nak hormat time kita nak study?
buka lagu kuat lah...mengangkut kawan-kawan dan buat bising kat bilik lah
erm..lepas itu tak pernah nak tolong kemas bilik....
nak menyapu lantai pun jarang-jarang
:-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 12:42


waa naik tension lah macam itu..
cuba lah nasihat..
sindir2 ke..kalau sah cakap elok-elok tak jadi..
tapi sindir elok-elok lah..
kang gaduh lah satu bilik...huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 13:42


hmm...tulah pasalnya
nak sindir pun tak reti macam mana
nama pun menyindr..nanti takut terover pula...
kadang-kadang cakp dah kat dia ada test esok, tak habis study lagi, xpham juga

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-08 14:51


Cakap saja kat roomate tu "mengapalah makcik cleaner tu tak cuci sampai kat dalam bilik ni, dah kotor sangat ini..!! Kena upah org gaji pula ke..??!!"
Kalau yang pasang lagu kuat2 tu, cakap macam ini "hebat lah speaker engkau ini, badak kat dalam hutan pun boleh dengar walaupun dia pekak badak..!!" :lucu:


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

  


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:04


smla maslh kita ni zatie..thla laptop dia speaker kuat..tapi xpyhla pasang kuat2..tension betul...nak tegur saya dengan dia xb'cakap walau dok 1 bilik..huhuhu..sedih tol...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:25


erm kalau ana dapat roomate begitu...ana pun geram jugak..
tapi ana ni jenis pendam..sebab takut untuk tegur dia..
kalau ana tegur, takut melukakn hatinya pulak..
jadi ana ignorekn saja..ana akan study ditempt lain..
cuba jugak untuk pujuk hati ni supy tegur...
tapi mungkin belum diberi kekuatan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:38


salam..
hmm ana pun pernah alami situasi ini masa tggk kat kmpus dulu.sekarang ini tinggal rumah abang ana sebab tengah praktikal.hmm kita mesti tegur secara berhikmah.kalau tak mampu doa sajala agar mereka berubah.macam ana dulu roomate suka pasang rdio.ana tak suka sangat sebab melalaikan.lainla kalau pasang rdio IKIM tak apalah.apa yang ana bua ialah ana pun pasang rdio tapi channel IKIM lah.ana pasang prlahan2 saja.lepas itu kalau time mereka pula nak study ana akan tanya gnggu ke tak rdio ini.lame2la mereka pun praktikkn macam itu.InsyaAllah..org akan hrmat kita kalau kita pun hrmat mereka.pasal bab bersihkan bilik pula,anti cubala bncg untuk buat jadual tugasan bersihkan bilik.masa dulu roomate ana suka juga nyanyi kuat2.apa yang ana buat ialah ana ambil semua buku study ana bawa p surau.di samping dapat study dengan tenang,dapat juga buat amln2 sunat tanpa diperhatikan oleh mereka..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 18:55


zatie, try to be positif think :-). mana tau roomate yang zatie tak suka akan jadi suka pulak satu hari nanti....pada awal memang lah, mula-mula nak kenal, tentu ambil masa kan? :sopan:

selalunya kita tak perasan Allah bagi kita roomate yang kadang-kadang buat kita rasa stress, right? tapi sebenarnya kehadiran mereka ni kadang-kadang satu ujian untuk menguji kesabaraan kita.

Nanti jangan pulak kalau mereka berjauhan dari kita mulalah terasa sunyi....

"erkkk bosannya tak ada orang nak kacau aku" hikhik ;-)

!!! QUOTE !!!

tak berapa reti nak hormat time kita nak study?

insyaAllah jika kita hormat orang, orang pasti kan hormat kita, tak percaya? percayalahhhhh :kelip:
contoh cakap saja lah, tapi bukan dengan nada marah ye....
"mak cik tolong slow sikit voleum radio tu".... :welcome:

!!! QUOTE !!!

lepas itu tak pernah nak tolong kemas bilik

kita tak payah tunggu dia kemas, tapi biar kita yang mulakan dulu.... :-D
nak tunggu orang malas sampai bila pun dia tak buat... :-P
setuju? :-)
surelah lama-lama nanti zaiti akan mepengaruhi dia pula untuk jadi seorang yang rajin..... :-)

just do it.....ok :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 20:44


sabar ajela..kita tinggal kat mana-manapun, kita akan jumpa macam-macam orang yang pentingkan diri..yang tidak tahu menhghormati orang lain..

namun, biarlah kita jadi diri sendiri..segalanya pasti baik. sabarlah berhadapan dengan apapun jua..

semuanya akan mengajar kita erti hidup..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 22:48


aku rasa yang ni ok lagi agaknya..akunye kes lagi hebat..
dah lah berlagak pandai apa semua,kalau roomate lain pandang sebelah mata saja..depan aku baik gila pijak semut tak mati tapi kat belakang dah berkontena ngutuk aku..aku tau nipun roomate aku yang cakap..padan lah aku dengan roomate aku ni,kedua-duanya jadi mangsa kutuk dia..
so sekarang aku dan roomate aku lagi sowng ni buat dono saja kat dia..aku nak ngate kat owg tak pandai takot nanti terover pula aku ngate..
so sabar saja lah buat do no macam aku ni senang..

p/s:tengok pada signature aku ni ha..biar owg buat jahat kat kita jangan kita buat jahat kat owg..biar owg cakap pasal kebaikan kita bukan pasal kejahatan kita


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-08 00:53


alaa...senag2 ambil penyapu zatie sapu saja roomate tu.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 06:59


Pada 18-02-08 00:53 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

alaa...senag2 ambil penyapu zatie sapu saja roomate tu.....





waaa..takutnya..
janganlah macam tu...
:cry:
hahaha
memang tak kisah sangat kalau sehari dua...
tapi dah 3 sem duduk sekali dengan dia..
saya akui dia baik...
tapi saya juga kadang-kadang tak tahan kalau asik saya nak buat saja semua...
saya pun manusia biasa saja....
tak dapat juga nak bersabar selalu..
huhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 07:02


kita tak payah tunggu dia kemas, tapi biar kita yang mulakan dulu.... :-D
nak tunggu orang malas sampai bila pun dia tak buat... :-P
setuju? :-)
surelah lama-lama nanti zaiti akan mepengaruhi dia pula untuk jadi seorang yang rajin..... :-)

just do it.....ok :-)



tapi dah setahun lebih da praktikkan macam ni
tak ada kesan pun..
huhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-02-08 09:47


emmm normal probs lah ni...tension gilear.....kenapa lah kita boleh hormat mereka tapi mereka boleh buat muka tak bersalah saja huhu sedihhhhh...dulu pernah juga begini...nak tegur memang takdek kemahiran...the only way is pergi lah merempat bilik kawan kat mana-mana semata-mata nak dapat ketenangan...nak dkt2 final lari pergi library lah study....kalau dia bawa kawan buat lah muka manis lepas itu cabot keluar jugak pergi bilik org lain ke..jenjalan ke...masa ni lah belajar jadi lone ranger...padahal sebelum tu takut gila nak jenjalan sensorg...kalau dia malas nak kemas bilik bio saja..kita kemas part kita sudah...agak-agak tak larat nak tengok kesemakan dia tak payah ngadap tempat dia...kalau da begitu pun dia tak faham-faham juga...memang wajib suruh dia ambil kelas sivik!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 14:24


saya dulu pernah hadapi situasi ni..

saya dengan junior seorang ni roomate saya..
tapi hubungan kami baik macam adik dengan kakak..

soal komunikasi tak ada masalah..
kami dah atur tugas masing-masing..

sebenarnya malas ni ada dalam diri kita..
tapi bila masing-masing sedar tanggungjawab,
jadi, masalah akan selesai..

tugas saya adalah masak air pagi2..
jadi, lepas tu dia yang akan buat sarapan (roti saja dan jem)

kalau dia buat air, saya pula kena basuh..
bila ada komunikasi dan selalu bekerjasama..
masalah macam ni tak wujud lagi..

jangan fikir dengan menyindir selesai masalah..
cuba bincang elok-elok..
tiada siapa akan suka org cakap pasal diri kita kat belakang..
kalau kita terus diam, dia akan anggap kita tak kisah buat semua tu..

selamat mencuba..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

risya_liyana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21575
Posting: 52
Dari: utara

malaysia  


posticon Posting pada: 18-02-08 14:55


roomate saya pula..masa tahun pertama..setiap minggu balik rumah..kampung saya jauh..sedih..huhu..tahun k'2..dapat roomate 1 negeri..xbalik..tahun k'3 pula..dapat yang sokmo balik kampung jugak..huhu tapi apa-apa pun..semua roomate saya ok..perangai alhamdulillah..antara smua2 2, roomate masa tahun k'2 paling ok..sampai sekarang masih berhubung wlwpun dia dah belajar tempat lain..

Bookmark and Share

  


  Member Information For risya_liyanaProfil   Hantar PM kepada risya_liyana   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-08 16:32


Pada 18-02-08 06:59 , zatie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-02-08 00:53 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

alaa...senag2 ambil penyapu zatie sapu saja roomate tu.....





waaa..takutnya..
janganlah macam tu...
:cry:
hahaha
memang tak kisah sangat kalau sehari dua...
tapi dah 3 sem duduk sekali dengan dia..
saya akui dia baik...
tapi saya juga kadang-kadang tak tahan kalau asik saya nak buat saja semua...
saya pun manusia biasa saja....
tak dapat juga nak bersabar selalu..
huhuh



kalau takut pakai penyapu pakai vakum saja.....he..he...cuba2 lah bawa berbincang.....buang kan perasaan takut tu....zatie menunjukkan kelemahan zatie kat dia...sebab tu dia berani ambik kesempatan....kalau zatie tegas sikit...mungkin lebih mudah....tapi kalau roomate tu degil jugak....try lah yang macam saya suruh buat tu.....sure dia tak berani buat macam tu dah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-02-08 16:37


masalah saya lain pulak. roomate susahnya nak lekat kat bilik. asyik keluar saja. kekadang tidur bilik kawan. agaknya muka saya ni menyakitkan ht dia agaknya. tapi tu semua cerita zaman belajar dulu. dah lepas dah. dari sem 2 - sem 6 saya berumet dengan dia. tapi, langsung tak kenal dia. cuma tau nama, kos, umur dan no matrik. hehehehe... dah grad langsung tak dengar kabo.... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 07:13


Pada 18-02-08 16:37 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

masalah saya lain pulak. roomate susahnya nak lekat kat bilik. asyik keluar saja. kekadang tidur bilik kawan. agaknya muka saya ni menyakitkan ht dia agaknya. tapi tu semua cerita zaman belajar dulu. dah lepas dah. dari sem 2 - sem 6 saya berumet dengan dia. tapi, langsung tak kenal dia. cuma tau nama, kos, umur dan no matrik. hehehehe... dah grad langsung tak dengar kabo.... :)


yang ni waktu saya sem 1..heheheh
dia tak pernah lekat kat bilik...
yang seorang lagi saya memang sedia kenal,,dia pun tak lekat kat bilik...sebabnya pergi berborak dengan mbr...
malangnya nasib dia anda baik..
mungkin rezei dia kurang...
dia dismiiss

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 07:15


sekarang masalah macam dah selesai...
saya pun tak tahu macam mana dah selesai..
tapi tiap kali mereka bising...
saya just marah dalam hati saja sambil study..
tup2 lagu yang kuat jadi pelan...
hehehe
ada instinct agaknya
apa pun..terima kasih pada yang nasihat

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-08 13:56


salam
masalah ini ke?masalah roomate.senang saja zatie.ini petua yang saya dapat daripada kawan-kawan saya yang ada masalah dengan roomate.kawan saya kalau roomate dia bk lagu kuat2,dia bk bacaan Alquran kuat2.sama kuat macam dia bk lagu.selepas itu dia tampal notices dekat pintu apa yang dia tak sekolah.memang roomates dia tarik muka tapi awak kenala paham...kita duduk satu bilik.kenalah tolak ansur,kalau nak memekak.pakailah earphone.bukaklah kuat2 tak mengapa.kalau dia tak paham bahasa,namanya dia bukan manusia dan tak ada civilization....harap saja belajar tinggi tapi akhlak at the lower class.buat masa ini alhamdulilah saya takpernah ada masalah dengan roomates.mungkin saya selalu berdoa di temukan dengan roomate yang baik,yang tak suka bising2, tak sekolah sepah2,semua roomate saya ok2.kalau junior saya sound saja.we have right....daripada 1st year sampai nak graduate ini.semua roomate saya ok.alhamdulilah dapat hidup dalam keadaan aman dan tenteram

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 14:07


Masalah roomate?
HMM.. saya tumbuk roomate saya...
lepas itu reject dia as frenz dalam friendster.

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 14:08


salam...
aku pun pernah juga kena kes begini.
ni pasal housemate masa belajar dulu...
memang kena macam ni lah, dengan budak-budak junior pula 2. yang geram, bukan aku yang pilih budak-budak tu sebab masa itu aku praktikal 6bln, then pas praktikal masuk belajar balik, tup2 dah ada org baru. Igtkn ok, rupanya Ya Rabbi. memang makan hati duduk 1rmh dengan dia org berempat tu...
Dhla selalu pakai singlet dengan seluar pendek time buang sampah kat depan rumah, sebelah pula rumah org bujang.
memang masa tu dugaannya....Tuhan saja yang tahu. Kalau igt2 balik, memang sakit hati sangat!!!!
memang sampai last sem aku xngam dengan dia org. bukan xditegur, tapi bila kita tegur, macam-macam dia bahan kita balik.
jumpa parents dia org, patutlah pun anak macam tu...Mak dia org ada yang merangkap nenek pun still vogue gila. Pakai baju tak ada lengan, rambut warna, ala-ala nenek rock lah....
lepas itu bawa masuk kawan lelaki dalam rumah, padahal tu peraturan paling ketat sekali. suka-suka pulak tu cakap kita berfikiran kolot :mad:

maybe, pengajaran untuk masa akan datang....sekarang aku pun tak tahulah apa jadi kat dia org. harap-harap selamat semuanya dibawah lindunganNYA...


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 14:17


Pada 19-02-08 14:07 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Masalah roomate?
HMM.. saya tumbuk roomate saya...
lepas itu reject dia as frenz dalam friendster.

ni apa kes pula ni? ganazzz juga kau ni :-D


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 19-02-08 15:33


Pada 19-02-08 14:08 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
aku pun pernah juga kena kes begini.
ni pasal housemate masa belajar dulu...
memang kena macam ni lah, dengan budak-budak junior pula 2. yang geram, bukan aku yang pilih budak-budak tu sebab masa itu aku praktikal 6bln, then pas praktikal masuk belajar balik, tup2 dah ada org baru. Igtkn ok, rupanya Ya Rabbi. memang makan hati duduk 1rmh dengan dia org berempat tu...
Dhla selalu pakai singlet dengan seluar pendek time buang sampah kat depan rumah, sebelah pula rumah org bujang.
memang masa tu dugaannya....Tuhan saja yang tahu. Kalau igt2 balik, memang sakit hati sangat!!!!
memang sampai last sem aku xngam dengan dia org. bukan xditegur, tapi bila kita tegur, macam-macam dia bahan kita balik.
jumpa parents dia org, patutlah pun anak macam tu...Mak dia org ada yang merangkap nenek pun still vogue gila. Pakai baju tak ada lengan, rambut warna, ala-ala nenek rock lah....
lepas itu bawa masuk kawan lelaki dalam rumah, padahal tu peraturan paling ketat sekali. suka-suka pulak tu cakap kita berfikiran kolot :mad:

maybe, pengajaran untuk masa akan datang....sekarang aku pun tak tahulah apa jadi kat dia org. harap-harap selamat semuanya dibawah lindunganNYA...




try lah bagi perca kain lebih buat baju kurung kat dia.....cakap kat dia..."sian kat anda...aku sedekah sikit kain kat anda mana...boleh tampal2 sikit kat baju tu...."

Bookmark and Share

  


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 17:09


Pada 17-02-08 12:37 , zatie posting:

!!! QUOTE !!!


lepas itu tak pernah nak tolong kemas bilik....
nak menyapu lantai pun jarang-jarang
:-?



Ni pernah ana dapat roomate macam ni.... tension ana.... Tu lah org kata... jangan ber'roomate' dengan member yang sama program dengan kita...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 21:20


Pada 19-02-08 15:33 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!



try lah bagi perca kain lebih buat baju kurung kat dia.....cakap kat dia..."sian kat anda...aku sedekah sikit kain kat anda mana...boleh tampal2 sikit kat baju tu...."


ahaks! kita org ambil cos jahitan lah, ambil fesyen, dah tlebih kain kat rumah tu...tapi biasala, bt2 tak faham. yang seorang tu mak dia ketua marhaban kat kampung. Aku dengar dia cerita kat geng2 dia masa lepak kat rumah tu... Dan aku pun tak tahu apa motif dia cakap kuat2 masa bcerita tu. tapi kakak dia ok, sopan saja.... Biasala...Iman kan tak dapat diwarisi walaupun ayah tu serog nabi sekalipn...


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 20-02-08 21:03


Pada 19-02-08 21:20 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-02-08 15:33 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!



try lah bagi perca kain lebih buat baju kurung kat dia.....cakap kat dia..."sian kat anda...aku sedekah sikit kain kat anda mana...boleh tampal2 sikit kat baju tu...."


ahaks! kita org ambil cos jahitan lah, ambil fesyen, dah tlebih kain kat rumah tu...tapi biasala, bt2 tak faham. yang seorang tu mak dia ketua marhaban kat kampung. Aku dengar dia cerita kat geng2 dia masa lepak kat rumah tu... Dan aku pun tak tahu apa motif dia cakap kuat2 masa bcerita tu. tapi kakak dia ok, sopan saja.... Biasala...Iman kan tak dapat diwarisi walaupun ayah tu serog nabi sekalipn...



kalau begitu jaitkan saja jubah untuk dye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 21:43


lec saya pernah pesan.....jangan lah selalu nak komplen org...setiap org dibesarkan dengan latar belakang yang berbeza....
sebab tu pranagai dia selalu xsame dengan apa yang kit nak...sebab cari pndekatan mak ayah dia berbeza dengan mak ayag kita.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 23:04


Pada 20-02-08 21:43 , srikandi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

lec saya pernah pesan.....jangan lah selalu nak komplen org...setiap org dibesarkan dengan latar belakang yang berbeza....
sebab tu pranagai dia selalu xsame dengan apa yang kit nak...sebab cari pndekatan mak ayah dia berbeza dengan mak ayag kita.....


memang lah...
tapi mana nak tahan...
da berapa lama bersabar..
tahap kesabaran pun makin menipis..
sekali dua bolehlah...
takkan asek nak buat silent protest saja..'
huhuhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 23:05


Pada 20-02-08 21:43 , srikandi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

lec saya pernah pesan.....jangan lah selalu nak komplen org...setiap org dibesarkan dengan latar belakang yang berbeza....
sebab tu pranagai dia selalu xsame dengan apa yang kit nak...sebab cari pndekatan mak ayah dia berbeza dengan mak ayag kita.....


memang lah...
tapi mana nak tahan...
da berapa lama bersabar..
tahap kesabaran pun makin menipis..
sekali dua bolehlah...
takkan asek nak buat silent protest saja..'
huhuhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 23:08


teman dulu duduk 4 sebilik, lepas tu 2 sebilik lepas tu seorang sebilik. yang seorang sebilik yang lama....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 06:47


dalam quran pun ada cakap,assobrun jamiil.....
allah duge kita ni bsbab.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 18:52


Pada 21-02-08 23:08 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman dulu duduk 4 sebilik, lepas tu 2 sebilik lepas tu seorang sebilik. yang seorang sebilik yang lama....



heheheh
bestnay kalau dapat dok seorang sebilik tu :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 24-02-08 01:39


if me on your knees...
i'll nasihat dan cakap baik-baik dulu dengan dia..
then buat discussion sikit...
kalau still remain the same...
lwn balik....
dia pasang lagu kuat2....kita pasang lagu lagi kuat...huhu
dia bawa kawan-kawan..kita bawa kawan-kawan lagi ramai dari dia...
then...buat tyme2 dia ngah study...
kasi dia tau langit tu tinggi ke rendah..huu
then kalau tak berhasil jugak...
angkut barang-barang dia semua letak kat depan pintu...
(macam ganas sangat lah pula???)
or the last one....
pindah bilik.... ;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-08 20:42


hahahah
mana boleh pindah bilik
dok kat hostel
wuwuwu
tapi this problem da agak ok
huhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

nurfarhanazulkafli
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2006
Ahli No: 27242
Posting: 46
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 03-03-08 16:43


Pada 17-02-08 14:51 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Cakap saja kat roomate tu "mengapalah makcik cleaner tu tak cuci sampai kat dalam bilik ni, dah kotor sangat ini..!! Kena upah org gaji pula ke..??!!"
Kalau yang pasang lagu kuat2 tu, cakap macam ini "hebat lah speaker engkau ini, badak kat dalam hutan pun boleh dengar walaupun dia pekak badak..!!" :lucu:



what a great idea..hahaha


-----------------
"ALLAH don't give us what we want, instead He gives us what we need.. redha di atas setiap ketetapannya..."


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurfarhanazulkafliProfil   Hantar PM kepada nurfarhanazulkafli   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 17:58


Pada 19-02-08 14:07 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Masalah roomate?
HMM.. saya tumbuk roomate saya...
lepas itu reject dia as frenz dalam friendster.

salam...

huh....hebat ni.
tapi kan....

apa kena mengena dengan reject dia as frenz dalam friendster?.

:sopan:

apa-apa sajalah.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
ana nak beri komen lebih-lebih pun tak boleh juga.

ana pun bukannya baik sangat. nak kata rajin tu, tak juga. nak kata suka ambil tahu pasal kawan seblilik, pun tak juga.

sama-sama lah kita muhasabah diri balik.

ni pun satu ujian dari Allah SWT. nak lihat sejauh mana kesabaran kita.

ni baru dengan kawan sebilik. belum lagi dengan orang2 yang memang kita tak kenai.....


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 20:06


bila roomate seorang lagi tanya dia..
"boleh ke study sambil dengar lagu?"
dia dengan slumber jawab..
"boleh saja..saya bukan budak skema"
jadi apa boleh buat?
huhuhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-07-08 19:28


Pada 03-03-08 20:06 , zatie posting:

!!! QUOTE !!!

bila roomate seorang lagi tanya dia..
"boleh ke study sambil dengar lagu?"
dia dengan slumber jawab..
"boleh saja..saya bukan budak skema"
jadi apa boleh buat?
huhuhuh


cuba bagitau.."kalau saya tak boleh study sambil dengar lagu awak, awak nak buat macam mana?" :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 00:00


Assalamualaikum wr wbt

saya pun pernah ada roomate yang begini dulu....sabar sajalah..ada tu pulak..saya sound lah ngape tak sapu..dia boleh jawab pula..aku tak sapu kau tegur..tu si __ tak sapu kau tak tegur..huhu..fenin..akak fenin...

kena bersabar saja dengan kerenah roomate ni..nx time jangan dok sebilik dengan dia lagi..kadang-kadang kita tegur, dia tak boleh terima..kita sabar saja lah..studi saja kat tempat lain..kalau dia tengok kita asik lari saja..nanti dia prasan juga lama2 tu..tapi kita jangan mulakan sesuatu pergaduhan ke apa ke..tak tahula kan..pada saya..biarlah saya yang sakit dr org lain yang sakit...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 01:50


Assalamualaikum....
hakikatnya...hidup sebagai seorang student yang tinggal kat hostel ni...memang penuh dengan cabaran dan dugaan.kit aakn berjmpa dengan pelbagai kerenah manusia dalam satu bilik...kalau dapat yang tahfiz....masyaALLAH...beruntung kita...tap kalau dapat yang mat rock?....kan tak ke haru....memang ana pun pernah berhadapan dengan roomate yang memang jenis bawa kawan ramei2...dan nyayi kuat2....biasa lah....artis...nak prktis nasyid...hehe...tapi hakikatnya...roomate yang tak pandai jaga hati roomat lain...tak pandai nak jaga kebersihan...memang antara langkh yang paling baik dengan nasihat elok-elok....slow talk...kalau dia tak hendak juga....usaha cari pihak atasan yang boleh membantu...sama ada tukar bilik...tak pun ambil penyapu...halau dia keluar...hehe...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 11:27


Pada 17-02-08 12:37 , zatie posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
apa perasaan kalau anda semua dapat kawan sebilik yang....
tak berapa reti nak hormat time kita nak study?
buka lagu kuat lah...mengangkut kawan-kawan dan buat bising kat bilik lah

Assalamualaikum...

situasi macam ni pernah saya alami. memang tension. Nak tegur, kita ni junior. Bila mereka exam kita faham, tapi bila dah cakap ada exam esok, boleh lagi mereka buka lagu kuat2.. last2 tak tahan sangat cakap direct saja.. "akak saya nak exam esok, nah ambil earfon ni kalau nak dengar lagu". Selesai masalah dengan roomate. dengan housemate pulak, bawa kawan-kawan datang rumah, ketawa mengalahkan pontianak pulak. Dahsyat sungguh.. kawan-kawan duduk sebelah cakap macam duduk sebatu. Fikirla sendiri dah cukup dewasa untuk ditegur kan.

:-).

:bunga:



-----------------
Adoro Allah, yo adoro Rasul, yo adoro mi familia, yo adoro Islam...


Bookmark and Share

  


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 03-07-08 11:39


salam..huhuh..ada cadangan yang best :) saya ni nak juga buat begitu,tapi dalam hati saja..cakap betul-betul tak berani..kalau lah saya ada keberanian,perghh..siapla..roomate saya pun lebih kurengla masalah macam kat atas...dah dok 3,4 bulan sekali pun tak pernah basuh toilet yang guna sama-sama..bukan apa,sabar ada had juga kan..sampai kan ada 1 hari,kunci pintu belakang pun dia tak tau kwujudannyer..sabar saja lah..saya boleh bersihkan smua2 tu tapi kalau boleh dia tak ada time tu..rasa hangin saja..heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 12:21


ALhamdulillah..
nasib baik ana dapat roomate yang reti nak juga ht memasing..
tak ada lah nasib seburuk antum semua.. huuhuh..
Alhamdulillah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 02:51


dulu saya amat benci roomate saya seorang ni....haha......siap nangis2 lagi....time ada konflik degan dia, tapi sekarang bila dah kerja......kalau cakap dalam telefon....susah nak berhenti, ada saja benda nak kongsi....rasa rindu pulak kat dia.....oh my roomate.... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 02:53


hahaha pecah rahsia lagi..........
ni malas nak masuk ukhwah... :malu:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-09-08 05:07


hmm.. saya pun ada juga experience begitu.. ada sekali tu.. time exam.. saya ni jenis tidur awal.. pula.. tak tau lah depa buat apa dok memekak.. malam2 buter.. apa lagi naik angin lah saya.. saya bangun saja.. saya sound direct, tak geti2 nak pelankan suara ke? kebetulan junior pun ada.. terdiam mereka. lepas itu.. paper hal .. nak buat.. bising ke apa ke? balik saya tak jdla.. port mereka lagi aman sikit.. tidur pun nyenyakla.. hehhe.. hubungan dengan roomate still macam biasa lagi... tanyer2 kaba tu biaserla...

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 09:57


salam..err...saya pun ad masalah yang sama..tapii..........................lagi teruk.......

bagaimana nak tegur roomate yang tak solat ye? beberape cara yang telah di cuba try dan test...

-dah tegur cara baik :-) = tak jadi...
-perli cara :-D = tak jalan juga...
-tegur cara kasaq :-| = tak tegur/cakap 1 semester..(lantak anda lah..uhukk)


last2 tak tau nak tegur bagaimana lagi..lepas itu ad org cakap saya tak tolong member..solat seorang-seorang..makan pahala seorang-seorang..tapi..betul kan? nanti akhirat roomate saya tu boleh claim kan? uhuk..bagaimana ni? :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 09:58


hemmm..saya dah jumpa macam-macam ragam dah..saya sabar saja dan saya akan mendiamkan diri saja..kadang-kadangkala ada jugak tertekan tapi fikir2 balik mungkin tu cara hidup rumate2 saya..sebagai contoh ada yang suka menyanyi...saya biar saja dia menyanyi...sampai dia puas hati...cuma bila saya nak solat ..dia kena stop nyanyi kejap..ada yang suka mengarah..redha saja....ada juga yang malas sapu bilik..begini saja saya sapu..time dia tak ada saya sapu tempat dia sekali time dia ada saya biarkan dia sapu sendiri..saya tak pasti dia sibuk sangat kut sampai xsempat nak sapu bilik tak apa lah selagi kudrat saya mampu menyapu bilik saya sapu..selagi saya mampu bertahan saya bertahan...kerana saya tau manusia macam-macam ragam..macam saya juga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 16-09-08 10:01


mula-mula sabar..lepas itu sod ba ro..pang bagi


-----------------
call free


Bookmark and Share

  


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 11:10


salam.
erm memang tension dapat roomate macam tu..
saya suka study kat luar dr dok kat bilik..tapi kena juga lah cakap kat roomate 2.
mula-mula slow talk bagi dia faham.tapi kalau tak reti juga kena tegas sikit lah..
huhu.sebab kita dok bilik 2 sama-sama kan.so must respect each other..


-----------------
~hidup ini indah jika segalanya kerana Allah~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-08 16:49


senang saja.........
kalau dia buka lagu kuat2 ketika anda belajar...........             anda keluar bilik hempas pintu kuat2 sampai nak pecah..........
ataupun anda pasang juga lagu kuat2...........hihihihihihi :lucu:

Bookmark and Share

  


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-10-08 16:59


Assalamualaikum
kalau tanya perasaan..memanglah tak suka...
pernah sekali dapat macam tu..bukan roommate betul pun..rommate menumpang..huh..:tak
boleh dia main game time orang solat..pasang lagu takmo tutup time orang solat...merokok dalam bilik ikut sukahati (saya yang keluar bilik bila dia merokok..)..bawa member datang...lepas tu buat bebising..waduh...sabar jeq lah..hati ni baik sangat agaknya..fikirkan dia tak ada tempat nak duduk..siap bagi lagi katil saya untuk dia tidur..tapi, hati bengkak macam kena sengat lebah dah..aduih...:membisu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 20:13


roomate saya perfect.... rajin kemas bilik .... tak rokok...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 20:32


macam-macam ehh masalah dengan roomate......
pasal kemas barang itu..just settle barang sendiri saja lah..memang macam itu kat hostel kan..
sebab ada org yang memang tak boleh Kalau bilik kemas sangat.. pening kepala katanyer...barang susah nak cari katanyer... so everyone ada dia nya peel.....

pasal study.... selalu org tanya bila saya study..tak pernah nampak pun..... roomate memang macam-macam lah....setiap tahun tukar..itu dah jadi rules hostel.. rahsianyer... saya study waktu org tidur... bangun pepagi buat apa yang patut....then mula lah study..masa itu mereka mana bangun lagi...macam dah jadi budaya bebudak hostel ini...tak gheti bangun awal..Kalau bangun subuh pun kemudian tidur balik..i grabbed the opportunity... kita student memang kena study juga kan.... Kalau tak canner nak excel ehh...

dan saya bukan kaki library..boleh pengsan Kalau dok library..memang bilik lah port study.. bila kita duduk dengan roomate yang kos nya tak memerlukan tenaga untuk study yang banyak..mereka tend to happy2 dalam bilik... so, try kenal betul-betul roomate kita..kita akan tau bila dia keluar.. apa yang dia buat... dan masa itu kita boleh study....

sebab masalah roomate buka lagu kuat2 ini bukan lah besar sampai boleh tension kan diri.. Kalau zatie xtive kat kolej, zatie still susah nak study juga.. so try cari penyelesaian yang seswei untuk diri.....

anyway...selamat main'study' kan diri k


-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............


Bookmark and Share

  


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 08-10-08 21:13


Pada 03-03-08 17:58 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-02-08 14:07 , owl_UM posting:

-----------------------------------------------------------------------------------------------
ana nak beri komen lebih-lebih pun tak boleh juga.

ana pun bukannya baik sangat. nak kata rajin tu, tak juga. nak kata suka ambil tahu pasal kawan seblilik, pun tak juga.

sama-sama lah kita muhasabah diri balik.

ni pun satu ujian dari Allah SWT. nak lihat sejauh mana kesabaran kita.

ni baru dengan kawan sebilik. belum lagi dengan orang2 yang memang kita tak kenai.....



Betul,betul,betul...ap2 pun alhamdulillah..dari roomate yang pelik-pelik..berkat kesabaran selama stahun..allah ketemukan roomate yang sebaik ini..Kenapa terbaik..ana banyak belajar dariya..erti berkongsi dan lain-lain..dan yang paling best..dia pengaruh ana suka membaca buku.. :) yang dimana benda paling mlas ana nak buat.. :)
__________________________________________________

ap yang ana nak boleh bantu.."jangan kau takut dan gentar,allah beserta kita" kata-kata rasulullah pada sahabat, ketika diuji dengan musuh yang datang mencari hendak mmbunuh..

yakinlah dengan kata-kata baginda itu..setiap ujian pasti ad kebaikan dan kelebihan yang terselit bersama :)


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

  


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:49


Pada 08-10-08 20:13 , Jaafar072286 posting:

!!! QUOTE !!!

roomate saya perfect.... rajin kemas bilik .... tak rokok...


roomate ismi pun sama..:sopan:
lagi satu.. rajin membebel jugak (benda baik lah tapinya..)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 09-10-08 13:18


roomate ira baik...
dia suka bab-bab kemas mengemas ini...
dia memang minat lah...
so masa belajar dulu..
dia lah tukang kemas...
sampai batai busuk kawan, tuala kawan pun dia basuh...
hahahahha...
mewajuk kawan yang sowg lagi sebab dia pagi basuh bantal busuk..
hahahah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 14:06


Pada 09-10-08 13:18 , syahirahsoid posting:

!!! QUOTE !!!

roomate ira baik...
dia suka bab-bab kemas mengemas ini...
dia memang minat lah...
so masa belajar dulu..
dia lah tukang kemas...
sampai batai busuk kawan, tuala kawan pun dia basuh...
hahahahha...
mewajuk kawan yang sowg lagi sebab dia pagi basuh bantal busuk..
hahahah...



itu memang sangt bauik...
sampai sanggupbasuh....
hurm.....
tapi hari tu yang paling saya sakit hati..
saya nak study
da lah tak cukup masa...
dia agkut pula kawn2 dia stg bilik...
buka lagu kuat2
gelak2...
tengok movie ..
nak solat pun tak khusyuk...
last2..
saya tak than...
saya pergi nagis kat mbr..
lepas itu maybe dia nampak saya nangis..
then dia tanya..
saya cakp lah saya tension..
saya tak boleh study bsg2..

entah apa lah jnis org begini...
tak reti nak hormat org lain lgsng

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

nurafi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19332
Posting: 30

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 16:22


kasihan zatie..sabaq lah ye..saya pun ada juga masalah macam zatie..dah hampir2 tahun dok dengan dia.kat sini kami tak boleh tukar roomate setiap sem..alamatnya dengan roomate yang samalah dr awal sampai grad..huhu..kalau nak fikir tension tu.memang lah..tapi boleh dpk2 ada 2 tahun lagi nak dok dengan dia, kena banyak-banyak sabar lah...roomate saya ni suka juga dengar lagu, yang tu ok lagi, boleh minta tolong dia plahan @guna earphone, tapi masalah nya, bunyi sms dia yang tak pernah stop tu..kadang-kadang tkezut dbuatnyer..ehehhe..pasal malas kams bilik pun, astu hal juga..dia tak suka kms2 bilik ni, selama saya dok dengan dia selama 2 tahun ni, tak sampai 5x dia sapu balik!!!!!!!!!..weeekend saja balik rumah.kalau tak balik pun, dia takkan sapu juga.huhu..mula-mula tu tension juga, lepas itu malas lah nak pduli, buat sakit hati saja, bia lah saya yang sapu, kalau suruh dia sapu pun, tak bersih juga.baik sapu sendiri..huhuh..lepas itu ada lagi, dia suka tetapi pintu kuat, walaupun time saya tidur, dah banyak akli bagi hint yang saya ni jenis mudah tjaga kalau dengar bunyi, tapi xbkesan juga..lama saya bfikir, kenapa dia jadi begitu, last2 saya temui jawapanya...apa dia??????..dia merupakan seorang anak bongsu yang dmanjakan oleh famili dia.semua ikut apa yang dia nak, patut lah jadi begitu..manja sangat..so, sekarang ni saya dah tak peduli apa yang dia nak buat, suaka hati dia lah, saya dah tak mampu untuk mgubah dia, dan bia lah saya yang beralah, tu lah jalan terbaik yang saya rasa untuk elak kan pgaduhan....kata dr fadhilah kamsah, setiap org dsekeliling kita adalah aset kita, dia merupakan aset saya, mungkin allah takdirkan dia bersama saya sebagai aset untuk saya belajar bersabar dan memahami human differences....

kepada zatie, sabar lah ek, kdg2kita tak mampu untuk mgubah org seperti mana yang kita hajati, so kita lah yang kena berubah memahami mereka..tak rugi kalau kita bersabar dan mgalah sedikit..kerana after tu kita akan mrasa puas..

sekadar berkongsi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurafiProfil   Hantar PM kepada nurafi   Quote dan BalasQuote

saidatul_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2008
Ahli No: 33897
Posting: 34
Dari: Bidor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 16:35


erm...sabar sajalah zatie...masa sebelum akak masuk u,akak selalu doa akak dapat roomate yang baik...tahun pertama akak rasa doa akak tak dimakbulkan...sebab rasa macam tak dengan pula...naek tahun kedua...akak dok dengan kak wani lebih dikenali sebagai srikandi_khaulah ini hah...and naek taun ketiga tambah lagi seorang roomate...kami agak close...sesama jaga kebajikan memasing...kamceng juga lah...rasa rindu pula nak dok sekali...walaupun kekadng ada juga rasa tak puas hati,yelah..mana ada yang perfect kan...masih lagi boleh handle...sebab pada akak komunikasi yang baik perlu ada selain dari tolak ansur dan bertimbang rasa....jadi,bincang lah dengan dia...cakap bebaek..kalau tak boleh juga,pindah lah balik....sebab bagi akak,keselesaan tueh petang supaya mudah kita nak belajar...so,senang lah kita nak score...so,pikir2kan lah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidatul_aisyahProfil   Hantar PM kepada saidatul_aisyah   Pergi ke saidatul_aisyah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 19:07


saya dulu kira ok lah..
masa dapat U rasa tension lah juga wajib dok hostel padahal rumah saya sekangkang kera saja..
tapi dalam hati doa2 lah hope roomate tu nanti sekepala.. nak minta yang baik tak boleh jugak..pasal kita bukannya baik sangat kan..
last2 alhamdulillah..dapat budak kedah..namanya mohd al-hafiz.. kira ok lah..macam ayam dengan itik.. jarang nak borak..Kalau borak pun saya yang banyak taye..dia jaab pun spatah2...bosan lah..
naek tahun 2 tukar roomate pula..ni kawan se course..namanya mohd taufiq, dr pahang.. ni memang kamceng gila..tapi dia ni aktif no bpesatuan..siap jadi MPP..selalu jugak kena jadi s/u tak formal dia..last2 da malas nak folow..dan dia pun da keluar hostel pada sem kedua..tinggal lah saya seorang-seorang..dan ia lebih relax..
naek tahun 3 dapat roomate baru pula..juga budak pahang bernama mohd haizul..dia pun kira kamceng lah juga..siap selalu datang rumah..dia boleh lah kata concern dengan kita..sekepala..kira boleh lah tahan..
tapi bukan semua mereka tu boleh buat hati saya bahagia..sumtimes ada perkara2 kami opposite dan saling argue mengargue..huhu..gadoh tu biasala..

tapi yang bestnya..kami ni semua (bekas2 roomate saya) satu coursde tapi blainan program..time prektikel kami d tempat yang sama degn sewa rumah yang sama, iaitu d rumah saya ssendri (maksud saya satu rumah sewa ayah saya kosongkan utuk kami tinggal)..hmm

indahnya waktu itu..sekarang tak lagi..hmm...semua da mmbawa diri..dan semuanya jadi guru macam saya dinegeri memasing... :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 19:20


:berfikir: masa mula-mula masuk U...saya 1 bilik ada 4org,time saya datang itu tak ada roomate pergi,seorang-seorang saja..esoknya baru mereka bertiga datang sebab semua budak sarawak..1st tersisih juga sebab mereka dok bloghat swk itu..rasa macam di sindir pula...Roomate saya itu..2 non-muslim dan seorang pergi muslim...so kiranya 2muslim/2 non-muslim..menariknye kan...tarik lahir kita org hampir sama semuanya...saya dan kawan muslim sama tarik lahir,bulan sama dan tahun sama...yang 2 org lagi sama tarik lahir juga...pandai akak senior bagi kami sebilik..

Pengalaman sebilik dengan non-muslim mula-mula rasa janggal juga lah..ye lah tak pernah dok asrama pas itu sebilik lagi dengan non-muslim...mujur juga ada kawan seorang itu..if tak mesti janggal nak solat...anyway mereka hormat dengan kami yang muslim ini..

dah setahun sebilik dan bersama2 tak ada masalah lagi...saya pun dah boleh masuk channel dengan mereka berloghat sarawak.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 01-11-08 19:27


Pada 01-11-08 14:06 , zatie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-08 13:18 ,
tapi hari tu yang paling saya sakit hati..
saya nak study
da lah tak cukup masa...
dia agkut pula kawn2 dia stg bilik...
buka lagu kuat2
gelak2...
tengok movie ..
nak solat pun tak khusyuk...
last2..
saya tak than...
saya pergi nagis kat mbr..
lepas itu maybe dia nampak saya nangis..
then dia tanya..
saya cakp lah saya tension..
saya tak boleh study bsg2..


ala comel... sampai nangis2... takperlah dik... zaman2 remaja dan zaman study begitu... bila dah habis study nanti bila kita ingat balik, mesti tergelak2... zaman study ini, hati cepat sangat tersentuh lebih-lebih lagi anak2 gadis ini... sabar k, itu baru dugaan kecil dalam perjuangan... persediaan untuk hari muka yang lebih mencabar...

Akhir kata, "Dan apabila kamu berselisih tentang sesuatu di kalanganmu sendiri, hendaklah kamu mengembalikannya kepada ALLAH dan RasulNYA. Jika kamu beriman kepada ALLAH dan Hari Kemudian, itu lebih baik dan penyelesaiannya yang paling indah." An-Nisa' : 59

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 23:48


nak tukar bilik semester depan...huhu...
masih boleh bersabar lagi ni...tapi setakat ini saja lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 02-11-08 00:19


kalau dapat roomate yang tak sekepala.. memang lah tension.. tapi alhamdulillah lah.. rumate2 saya dulu semuanya baik-baik.. saya bersyukur sangat.. setiap kali naik tahun.. saya memang berdoa.. mudah-mudahan Allah berikan saya roomate yang baik-baik.. emm.. rindunya kat rumate2 saya.. mereka sangat memahami.. kadang-kadang tu ada juga salah faham.. tapi kami saling bertolak ansur.. if ada something yang salah seorang daripada kami tak suka pada satu perkara.. kami akan discus elok-elok.. saling hormat menghormati keperluan masing.. privacy masing-masing.. saling tolong menolong.. saya suka anggp roomate saya tu macam saudara saya sendiri.. saya cuba sayang roomate saya tu macam sedara saya sendiri.. kalau yang muda2 tu, saya anggp mereka macam adik2 sendiri.. dan kalau yang sebaya tu.. anggap macam kembar lah.. hehe... best sangat hidup berumate... sgla2nya dikongsi.. tak ada rasa berkira... ikhlaskan hati dengan mereka.. cuba bersabar, insyaAllah... kemesraan dan ukhwah itu akan menjadi sangat indah.. :)

p/s: huwaaaaa.... windunya kat rumate2.. iskk..iskk..iskk...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 03:22


Alhamdulillah....roomate saya jenis faham perangai saya..
so bila saya study dia takkan buat bising...kalau dia nak dengar lagu dengan headphone...
tapi kalau bab mengemas tu memang saya lah yang selalu buat...tapi tak kisah pun...
tapi kalau saya dengan roomate tak faham perangai masing-masing memang tak munasabah juga lah sebab saya dah jadi roomate dia hampir 5 tahun dah...so memang dah serasi...
saya sayang roomate sayang....:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 07:44


Alhamdulillah...merekalah anugerah terindah untuk saya di alam matrik dulu. Kehadiran mereka dalam hidup saya banyak merubah diri ini. Tapi, kami bersama hanya untuk setahun. Kini, kami membawa haluan sendiri dalam mengejar cita-cita. Namun, kenangan bersama mereka takkan saya lupakan. Rindunya pada mereka...
Roomate sekarang? Emm...kami tidak terlalu mesra. Mungkin belum serasi lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 10:07


Pada 16-09-08 09:57 , amancalledboy posting:

!!! QUOTE !!!

salam..err...saya pun ad masalah yang sama..tapii..........................lagi teruk.......

bagaimana nak tegur roomate yang tak solat ye? beberape cara yang telah di cuba try dan test...

-dah tegur cara baik :-) = tak jadi...
-perli cara :-D = tak jalan juga...
-tegur cara kasaq :-| = tak tegur/cakap 1 semester..(lantak anda lah..uhukk)


akhirnya tak tau nak tegur bagaimana lagi..lepas itu ad org cakap saya tak tolong member..solat seorang-seorang..makan pahala seorang-seorang..tapi..betul kan? nanti akhirat roomate saya tu boleh claim kan? uhuk..bagaimana ni? :-(





hurm...
saya pun sama..
pernah alami roomate tak solat ni...
apa yang saya buat...
kalau pagi2 subuh tu saya bangun, tengok dia tak bangun saya kejutkan dia
kalau dia tidur petang pun saya kejut dia..
pernah juga saya kata kat dia bukan tak solat lagi ke??
boleh pula dia jawah,,"eh lupa"
masyaAllah..
terkejut saya..
solat boleh lupa..
makan laju pula..
huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 10:13


sekarang roomate yang buat hal tu dah pergi praktikal
da dapat roomate baru...
okay lah..
dia baik dan pandai hormat...
just kadang-kadang dya suka moody...
tapi mmber dia kata dia memang macam tu...
so tak apa lah...
kalau tengok dia syp saja sepanjang hari..
saya try juga cakap-cakap dengan dia..
hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 12:16


Bismillah....


hmm..:-)
bila baca topik roomate ni..teringat betul kat roomate masa di kampus dulu...rindu rasanya...:-)
keletahnya...gurauannya...ya Allah,benar-benar membuatkan dari ini sentiasa tersenyum...:-)

indah..andai ukhwah itu didasari niat LillahiTa'ala....:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:38


roomate ana pun macam tu juga...
sebab tak nak gaduh setiap kali ana nak study ana cakap ana nak study boleh slow sikit tak? law bilik besepah2 ana kemaskan... lepas itu sekarang ni kiteorang buat sama-sama dah..sebab dia ada perasaan malu.lebih-lebih lagi kita ni golongan wanita.kena lah rajin..so sabar saja.tak apa kalau kita yang asyik buat.lama2 dia malu sendiri lah.kalau dia tak faham bahasa juga...study lah kat tempat lain and kita kemas saja lah tempat kita..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

risya_liyana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21575
Posting: 52
Dari: utara

malaysia  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:45


saya syukur dapat roomate yang sekelas,satu kumpulan & stu kepala dengan saya..alhamdulillah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For risya_liyanaProfil   Hantar PM kepada risya_liyana   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:10


Masa belajar dulu..
seronok dapat roomate..
masa saya sem1,akak tu dah sem 5..
memula.. senyum-senyum saja..
tegur pun ala kadar saja..
masih malu2 lagi..

satu malam tu,saya susah nak tidur..
dengar ikim dengan dia..
masa tu lah baru panjang sajalah bercerita tentang diri memasing..
penyudahnya kul4pagi baru boleh lelap..

pas dari tu,terus tak segan silu..
selalu bersembang..gurau-gurau..
daripada melepak dengan kawan-kawan se'kos..
saya lebih selesa lepak dalam bilik dengan roomate..

kebetulan dia org tngganu..
balik rumah sokmo tetiap minggu..
mesti dia bawakkan kepok leko untuk saya..
sedap pula tu..

memang best kawan dengan akak ni..
bila ada saja subjek tak paham tentang akaun..
dia tolong saya pahamkan.
kos pengajian pun lebih kurang sama..

apa lagi yang best..?hmm :berfikir:
haaa.. sepanjang dia duduk kat situ,
dia tak pernah lagi satu bilik dengan budak negeri lain..
mesti sama-sama tngganu juga..
bila saya jadi roomate dia..
memula janggal nak bercakap..
sebab tak paham sangat apa dia cakap..
tapi Alhamdulillah.. lama-lama ok

masa nak keluar dari situ..
dia ada bagi surat kat saya..
sebab nak jumpa,tak sempat..
so dia bagi kat kawan dan sampaikan kat saya..
dia bagitahu.. saya lah roomate dia paling best..
dan bagi saya,dialah roomate saya paling best..

wah.. kenangan..kenangan.. :bunga:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 14:08


Pada 15-02-09 12:16 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah....


hmm..:-)
bila baca topik roomate ni..teringat betul kat roomate masa di kampus dulu...rindu rasanya...:-)
keletahnya...gurauannya...ya Allah,benar-benar membuatkan dari ini sentiasa tersenyum...:-)

indah..andai ukhwah itu didasari niat LillahiTa'ala....:-)


tiba-tiba saja terasa rindu kat roomate saya..beza umur kami 3 tahun, tapi serasi sangat..saya ni dah ibarat macam kakak padanya..sekarang dah hampir 2 tahun tamat belajar, dan dia pun dah di tahun akhir pengajian...


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 16:19


BIASA lah TU DAPAT ROOMMATE YANG entah apa-apa.... banyak org banyak RAGAMNYE.... cerita PASAL ROOMATE... TERKENANG WAKTU BELAJAR DULU... ITU LAH ROOMATE SEHATI JIWA SAYA... EVEN DIA BUDAK BISNES dan SAYA MEKANIKAL, KAMI SATU KEPALA... WAKTU SUSAH BERNIAGA SAME-SAME.HURM tapi sekarang ada rumah SEWA SENDIRI TAPI....... ROOMATE tak BERAPA BEST MACAM DULU.... SAYA LEBIH BANYAK HABISKAN MASA kat LUAR DARI BALIK rumah..... KEPADA KAWAN-KAWAN YANG ada ROMMATE YANG KURANG MENYENANG KAN.... "MUST BE TOUGH" OK?


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.209305 saat. Lajunya....