Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: bagaimana mahu menjahit niqab?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» bagaimana mahu menjahit niqab?

Please Mendaftar To Post


Oleh bagaimana mahu menjahit niqab?

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-08 09:59


Assalamualaikum

sahabat sekalian,saya mahu minta tolong..ada sesiapa yang tahu macam mana mahu menjahit niqab?bantulah saya..terima kasih..


-----------------
pregnancy


Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 10:10


mula-mula,

1st step
ukur panjang muka. lebihkan lebar dalam 3 inci lebih kurang

lipat dua panjang kain.. lepas itu belah dalam pendekkan sedikit.. dalam panjang dari atas hidung ke bawah dagu.yang bahagian luar tak kisah nak panjang mana. tapi nak selesa biar sampai aras dada.

lepas itu kalau potong kain tadi. nak buat bujur boleh.. nak buat 4 segi boleh. lepas itu tepi kain tu bakar dengan lilin.

2nd step:
pilih, nak guna getah atau benang. buat jahit jelujur atas lipatan kain (yang di terang kat atas)sebaiknya kalau nak kemas, gosok dulu lipatan tu. lepas tu sebelum di matikan jahitan, tarik hujung benang yang terakhir untuk buat kedut. dan kemudian matikan jahitan.dah siap

ada juga yang tak nak buat kedut, bergantung keselesan sebab kalau ada kedut dia terletak kemas atas hidung & bawah mata. kalau pakai spek pun tak terganggu rasanya

3rd step:

kalau nak pakai butang, beli butang katup & jahit di tepi hujung jahitan tadi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 10:26


bilalah boleh jahit ni... :berfikir:
terasa gatal saja tangan ni nak jahit niqab... siapa nak, mari ismi tolong...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 10:39


Pada 17-02-08 10:26 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

bilalah boleh jahit ni... :berfikir:
terasa gatal saja tangan ni nak jahit niqab... siapa nak, mari ismi tolong...


kak ismi..
saya nak...
jahitkan saya satu..
:-(


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 11:39


mari.. mari... raudhah84...
ismi dengan lapang tangan membantu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 12:56


Pada 17-02-08 11:39 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

mari.. mari... raudhah84...
ismi dengan lapang tangan membantu....


syukran kak ismi... :-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 17-02-08 16:18


anda ni memmnag pakai niqab ke atau saja-saja nak jahit/buat? bukan nknyebok cuma tak sangka ada yang pakai pasal sepanjang kat ipta jarang nampak girlz yang pakai niqab..tapi pernah juga masa naik bus kampsu dr kolej kediamanke fakulti seorang girl tu pakai niqab..tapi bila nak turun bas saja dia tanggalkan dan nampakla muka dia macam biasa..rupa-rupanya memang saya selalu nampak muked ie ni kat fak..dan saya mengandaikan memang ramai agaknya yang pakai niqab tapi tak betapa nak serius..betul tak?? papu Kalau salah Sorry al ek...huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 16:57


Pada 17-02-08 16:18 , alornk posting:

!!! QUOTE !!!

anda ni memmnag pakai niqab ke atau saja-saja nak jahit/buat? bukan nknyebok cuma tak sangka ada yang pakai pasal sepanjang kat ipta jarang nampak girlz yang pakai niqab..tapi pernah juga masa naik bus kampsu dr kolej kediamanke fakulti seorang girl tu pakai niqab..tapi bila nak turun bas saja dia tanggalkan dan nampakla muka dia macam biasa..rupa-rupanya memang saya selalu nampak muked ie ni kat fak..dan saya mengandaikan memang ramai agaknya yang pakai niqab tapi tak betapa nak serius..betul tak?? papu Kalau salah Sorry al ek...huhu...


minta maaf kalau permintaan ana supaya kak ismi buatkan ana niqab mencetus soalan ni..

ana baru berniat untuk pakai...ana tak pernah pun pakai niqab..ana tak tahu macamana nak jahit niqab tu...ana cuma niat untuk pakai dan ana takut kelak ana tak dapat istiqamah..jadi, bila kak ismi beri bantuan untuk jahitkan niqab, ana cuma minta tolong dari dia..mana tahu dengan permulaan ni, terbuka lagi hati ana untuk mulakan pakai niqab dan terus memakainya dengan istiqamah..

ana cukup memandang tinggi pada yang memakai niqab...soal buka niqab yang alornk cetuskan tu, ana tak berani nak kata apa-apa...jangan bersangka buruk, kerana mungkin dia buka niqab tu ada keperluan lain..jangan mudah dinilai seseorang itu serius/istiqamah atau tidak dengan pemakaiannya, kerana nilaian iman itu hanya pandangan Allah semata..

ana tak tahu status sebenar pemakaian niqab di campus..sama ada dibenarkan atau tidak..mungkin ada sahabat-sahabat ukhwah yang boleh membantu..

teguran dari sahabat amat ana perlukan..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 07:24


.. usah kata nak jahit niqab.. nak jahit butang tercabut pun tak reti:cry:.. keras kematu tangan ini:lol:.. ahaiii..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 11:45


Pada 18-02-08 07:24 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. usah kata nak jahit niqab.. nak jahit butang tercabut pun tak reti:cry:.. keras kematu tangan ini:lol:.. ahaiii..


p lah belajar dengan ismi nu ..huhuhu


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-08 20:55


terima kasih sahabat kerana bagi tau cara-cara jahit..insyaAllah..saya baru berjinak2 nak pakai..insyaAllah..

pasal kejap pakai kejap buka tu..sebenarnya,sesetangah u atau kolej, memang tak boleh memakai niqab dalam kawasan u atau kolej.jadi,sb tu ada yang pakai sebaik sahaja keluar dari pintu pagar u atau kolej.bukan saja2 nak buka..wallahua'alm

lagi satu,insyaAllah saya bakal guru,peraturannya memang tak boleh tutup muka..jadi,bila di sekolah,terpaksa buka lah..macam guru2 saya (mmp,kb) yang pakai niqab,memang masa di sekolah beliau membukanya,tapi bila habis sekolah,pakai..gitulah..

insyaAllah saya akan try jahit..ikut panduan nurkamar..doakan saya..

kadang-kadang jahit keras tangan..hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-08 20:57


nak tanya..niqab ni..lebih selesa pakai dari dalam atau di luar tudung??

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-08 21:00


nak makan macammana eh kalau kat public?maaf lah..jahil sikit bab niqab ni..

kak ismi..tolong jahit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 17:21


jawapan pada dua soalan...

1) mana-mana ikut selesa kita.. dalam ok.. luar pun ok.. asalkan bila angin bertiup dia tak terbuka. lepas itu.. kalau pakai niqab kat luar, elak2 dari menunduk badan.. memang boleh nampak muka dr tepi

2) :) pada pendapat akak, bila dah berniqab ni hindarlah makan di public.... kalau nak minum pun sebaiknya bawa botol yang berstraw. tapi ada sahabat yang tak kisah makan begini. siap buka selamba, dan tutup balik lepas makan. ada juga yang angkat sedikit bahagian bawah niqab, dan suap dr bawah nqab tu. yang angkat dr bawah ni sesuai untuk yang pakai niqab di luar tudung. yang buka niqab tengah makan pula sebab ada yang pakai niqab dalam tudung.

lakukan sesuatu kerana ALLAH... insya ALLAH banyak perkara yang nampak sukar akan di beri petunjuk untuk dipermudahkan insya ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-02-08 18:03


semoga ...niqab untuk ana suatu masa nanti.
belum mampu.huhu.

tapi nak jawab untuk pemakaian niqab dalam kampus, setakat ni jika di U.M.T ni memang tak dibenarkan.

taktau lah U lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-08 11:46


ooo..begitu ye...insyaAllah..dengan izin dan kekuatan akan diinstall ke diri saya..insyaAllah..akak nurkamar ni memang pakai niqab ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-08 12:17


kagumnya dengan guelderose...betul-betul kuat untuk pakai niqab...
saya doakan, semoga semuanya kerana Allah...

kalau bekerja dengan sektor awam, memang tak dibenarkn pakai niqab..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-08 17:15


biasa jahit tudung saja...tak pernah jahit niqab... 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-08 17:17


kat tempat strawberry pun tak boleh berniqab..hmm..teringin juga..tapi belum mampu buat masa ni..semoga akan sampai masanya nanti..insya allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 15:18


kemana ye menghilangnya adik raudhah84...

ismi idaklah pakai niqab.. pakai tudung pun biasa-biasa saja...
tapi menjahit tu pernahlah sekali dua....

memang kena kuat semangat kalau bebetul nak istiqamah pakai niqab...

p/s: insyaAllah, suatu hari nanti... hmmm.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-08 19:59


insyaAllah..bakal kerja di sektor awam..tapi..insyaAllah..pandai2 lah kita sesuaikan diri..wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 00:35


owk kak rose,dulu masa imad kerja jadi cikgu,kawan sekerja tu,dia pakai purdah juga,dia buka purdah masa ngaja dan ada kat dalam bilik guru saja,bila klua saja dari kawasn sekolah,dia pakai balik,kagumla juga dengan dia,dia isteri org tabligh,
dia cerita lah,masa mesyuarat kat jabatan n9,dia buka lah,habis tutup balik,lagipun dah terpaksa,nak buat bagaimana,lagipun Kalau buka purdah bukan haramkan,tu lah,dia kata,dia memang kena kuat lah,sebab mula-mula dia ngaja dan mesyuarat dulu,org pandang serong,tapi bila dia layan org baik,org boleh time

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 09:09


saya pakai on off.. tapi tak ada orang pun tahu..termasuklah keluarga saya..wallahualam..sepatutnya kena minta kebenaran ayah agaknya..saya pun kurang arif..tapi saya rasa ayah pernah bagi pilihan pada saya untuk buat yang baik dan yang buruk... saya kena pilih.. pakai niqob bukanlah perkara terlarang dalam islam..bila hati nak buat jadi terasa sakit kalau tak dapat dilakukan...sebab sungguh-sungguh; nak buat.. erm.. harap selepas kahwin dapat pakai istiqomah.. masa saya nak pakai tak ada orang nak tolong termasuklah orang yang pakai niqob sendiri.. sedih... Alhamdulillah.. kawan baik saya sekarang ni orang arab saudi.. dia belikan untuk saya di Riyadh.. kat sana ada kedai khas boleh pilih untuk tempah warna apa kita nak.. bagi yang nak pakai niqob kenalah betulkan niat.. jangan sebab ikut kawan.. saya ada jumpa beberapa orang sahabat yang bertudung labuh atau juga berniqob akhirnya buka bahkan bertambah teruk seksinye. dan tabaruj melampau.. masa ditanya Kenapa pakai niqob, alasannye kawan-kawan semua pakai niqob... dan yang dah pakai niqob pulak.. jangan pula memeriahkan mata anda dengan solekkan.. mata tu kan senjata anda juga.. jelingan tu bahaya.. ada yang berniqob tapi eye shadow and celak tu bukan nya sunnah tapi berlebihan... fikir-fikirkan.. cikgu saya pun ada yang berniqob tapi masa mengajar dua buka.bila dikeluar pagar sekolah saja dia pakai semula.. dan di IPT rasanya tidak boleh berniqob..dengar cerita kat UIAM pun tak boleh tapi ada juga yang pakai...wallahualam.. harap dapat buat Phd di UIAM sekiranye disana boleh berniqob...dapatla beristiqomah..tak perlu on and off lagi... bagi yang berniqob...berkongsilah betapa tenangnye hati anda ketika memaikainye dan bukan hanya melaungkan bahawa andalah orang yang berjaya berniqob.. mengaku mujahidah purdah tapi tak mampu berjuang membantu muslimah yang mahu ke jalan yang same...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 09:35


Assalamualaikum..
niqab tu apa??hehe..
mybe pernah tengok,tapi tak biasa dengar istilah 'niqab'..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 09:56


Pada 23-02-08 17:21 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

jawapan pada dua soalan...

1) mana-mana ikut selesa kita.. dalam ok.. luar pun ok.. asalkan bila angin bertiup dia tak terbuka. lepas itu.. kalau pakai niqab kat luar, elak2 dari menunduk badan.. memang boleh nampak muka dr tepi


ummi ana dulu buat niqab kat luar..
jahit butang ketap kat tudung dan kat niqab
dan yang specialny, butang ketap tu letak di bahagian bawah juga (tepi pipi)
jadi kalau tunduk, tak nampak
kalau nak buka (kat tempat ttutp) pun tanggalkn butany yang atas saja..


kalau nak makan juga kat public, makan kut bawah niqab or ngadap dinding.. :-)


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 09:59


Owh,niqab tu purdah lah ek?huhu.. :-? :-? :-?


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 10:33


best pula baca tentang niqab ini....saya pun dapat ilmu tentang pemakaiannya...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-03-08 12:16


Ana suka muslimat yang berniqob.. Tapi, kalau nak pakai biarlah istiqamah dengan pakaian tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 12:07


Pada 27-02-08 15:18 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kemana ye menghilangnya adik raudhah84...

ismi idaklah pakai niqab.. pakai tudung pun biasa-biasa saja...
tapi menjahit tu pernahlah sekali dua....

memang kena kuat semangat kalau bebetul nak istiqamah pakai niqab...

p/s: insyaAllah, suatu hari nanti... hmmm.. :berfikir:


saya ada kak ismi...
saya tak hilang...
maaf kerana lambat posting..

:sopan:


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-03-08 08:47


emm..bagus2 pandangan semua..bntu lah kekawan yang mahu berniqab..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-08 22:47


emm..salam..nak tanya lagi..pendapat dari sahabat-sahabat..pada pendapat kamu lah,bagaimana nak menghadapi situasi bila menziarahi sahabat-sahabat suami di rumah mereka terutama ketika dihidangkan makanan contohnya,air..mcmnakah adab kita yang pakai niqab ni?sama ada dibuka atau menolak untuk makan?sila lah kongsi pandangan atau pengalaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 23:06


saya pernah tengok org berniqab makan di cafe...niqab tak perlu dibuka tapi fesyen/jahitannya mestilah yang fleksible untuk dibuka sedikit...tapi mesti agak susah...cabaran!...
jst my 10cents...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-08 23:10


emm..kalau makan kat lua tak ada masalah..sb boleh duduk tempat yang tertutup..masalahnya sekarang kat rumah org...kalau kat rumah sedara mara of course buka lah..but..ni rumah member husband..how to react when sit in that situation..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 23:16


kat cafe yang dimaksudkan tu adalah di depan khalayak ramai..
even saya pernah tengok org berniqab makan kat kenduri...juga depan org ramai...
memang susahla nak react with that situation...isn't it..it's a challenge...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-08 23:38


yup..kat kenduri saya dah lalui..time makan saja buka..then tutup..i mean..bila kat rumah member tu,of course kita sebagai tetamu di perhatikan..kalau ramai-ramai macam kat kenduri ke cafe ke..org dah tak peduli..masing-masing makan..kalau kat rumah org lah..i mean,rumah member husband yang kita tak kenal..mcna..takkan nak on off..tak elok pulak..ke nak buka terus bila sampai rumah member..ke tutup dulu..masa minum buka?takkan nak minta straw agaknya minum teh..hehe..ke boleh tipu2 puasa?huhu..saya tengah alami benda ni..tak tahu nak react macam mana..keliru..boleh sama-sama kongsi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 23:59


hmmm..susah jugak ye...
emangnye bener...takkan nak minum teh panas guna straw..mahu melecur lidah..hehe..jst kidding..
lupa nak mention, yang saya tengok org berniqab makan kat cafe dan open area, mereka tak buka niqab mereka...jst angkat sikit niqab dan tunduk..memang tak nampak muka..tu yang pernah dilihatla...

but your situation cik gueldrose...memang agak susah..dan saya tak berapa nak tau jalan penyelesaianye..mungkin yang lain boleh tolong..
sharing is caring...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-08 08:42


thanks amira_aqilah..hehe..memang certain niqab tak perlu dibuka bila makan..tapi saya ni tak reti lagi nak buat niqab jenis tu..buat yang simple saja..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-09 09:51


Assalamualaikum
terima kasih kepada sahabat ukhwah sekalian..
saya semakin tertarik untuk memakai niqab..
niat memang ada, tapi tak tau bagaimana nak amalkan memandangkan masih belajar dan pemakaiannya tidak dibenarkan..
apa-apa pun..terima kasih atas panduan dan tunjuk ajar..
doakan saya..agar istimah dalam pemakaian niqab kelak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 16:02


seronoknya dapat pakai niqab..
ana juga ada niat tu..
insyaAllah satu masa nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 23:13


nampak manis saja tengok org yang pakai niqab...



Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 23:20


saya ada rakan sekerja yang pakai niqab ni...kami sama-sama guru kat sebuah sekolah swasta....dia tak pernah menunjukkan pemakaian niqab yang dipakainya adalah sesuatu yang menyulitkan dia...

tengok dia makan senang..minum pun senang...mungkin sebab dia dah biasa agaknya...tapi ap yang saya selalu nampak,dia akan selalu bawa sudu dan straw ke mana-mana...senang nak makan dan minum....

memang dia jarang bke niqab depan kawan-kawan..sebab sepanjang 3tahun kami mengajar di sekolah yang sama,baru sekali saya tengok maka dia...tu pun masa dia buka untuk betulkan tudung dan niqabnya masa nak solat...



Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-01-10 10:43


assalamualaikum....
boleh tumpang tanya? nak pakai niqab ni kena belajar dulu ke? sebab kawan saya cakap...nak pakai niqab tak boleh main pakai saja. kena tahu sebab dan musababnya.kena berguru dulu...


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.159248 saat. Lajunya....