Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
aye: 18 jam, 51 minit yang lalu
tereturubuzu: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:01


salam...

just nak tanya pendapat ramai....
maybe tersalah masuk forum...

em....teruk sangat ke permpuan tak pandai masak....
actly bukan tak pandai sangat tapi disebbkan kurang practise..so,tak smepat langsung nak masak dan tak ada peluang nak belajar masak...
selalunya,bagi sesiapa yang belajar ipta or duduk asrama....
kadang-kadang di rumah pun mereka yang tidak pandai masak selalunya ada pemantu rumah...jadi tak ada peluang nak memesak....

so,masak itu terlalu penting bagi seorang perempuan ke??
just nak tanya pendapat ramai....

syukran

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-02-08 14:07


eii teruklah..nasiblah bini saya pandai masak..esp sambal tempe + ikan bilis + kentang = sedap gilo...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:08


takkan lah kalau duduk ipta or asrama sampai tidak ada masa nak masak? time cuti balik rumah takkan tak boleh nak belajar masak? saya tak setuju kalau org cakap budak ipta or asrama tidak ada masa nak masak..pokoknya terpulang pada kesungguhan individu dan bergantung juga pada ajaran dari mak kita...

kalau dari kecil dah dibiasakan masuk dapur oleh mak kita.. insya Allah pandai lah nak masak itu..tapi saya tengok ramai budak-budak sekarang..mak masak kat dapur..tapi dia enak2 bersantai di depan tv tanpa rasa sekelumit pun rasa bersalah...

bagi saya kalau perempuan tak pandai masak ini sebenarnya PEMALAS..tu saja..sekian...Sorry kalau bahasa pedas sikit..



Bookmark and Share

  


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:11


thanks rose_itam...
betul juga...
belajar pandai mana pun...perempuan akan ke dapur juga...
pemalas?? mungkin juga...

bagaimana kalau memang tak ada minat?

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:18


masak ni macam kita belajar lah jugak...macam buat programming jugak... Lau tak practice memang tak reti nak masak. Thats why kebanyakkan org prpn yang pernah dok hostel tak reti nak msak.

Tapi, bila kita tengok balik...bila dah kahwin..mereka ni pandai masak jugak... sebab dah ada tanggungjawab sebagai isteri dan ibu... Tanggungjawab mengajar kita untuk hidup lebih baik.

kita tak boleh nak blame.
ada certain mereka, minat nak masak...tapi sebab dok hostel, tak dapat lah nak msak...terutama hostel2 yang tak boleh nak bawa barang dapur.

Tapi sebenarnya, mereka ni juga bukan tak reti masak langsung... kadang-kadang ada yang tau masak mknn goreng2 macam nasi goreang, mee goreng, beehoon goreng, buat beehoon sup etc tapi tak reti sangat masak mknn bergulai.

ada yang reti masak mknn bergulai tak reti nak masak yang goreng2... ada yang reti buat mknn barat macam spegeti, chicken chop etc saja....

Zaman sekarang ni memang lau bab masak semua nak humban kat yang prpn...zaman dulu tak pun... Prpn sekarang ramai yang berkerjaya...kerja lagi, rumah lagi, anak2 lagi, terlalu banyak tanggungjawab...tapi mereka tetapi cuba lakukan semua tanggungjawab tu. As a human, mereka bukan sempurna but they try to be the best...exspecially because of husband and childrens.

tak payah lah blame org prpn tak reti nak masak...give them 1-2 year after married,confirm mereka dah pro nak msak.

WaAllahulam

--> Ana tak nak suami ana nanti makan luar saja...biar ana masak tiap-tiap breakfast dan dinner...lunch kena makan luar lah jawabnya sebab ana pun kerja...mlainkan suami tak bagi kerja...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:21


Pada 15-02-08 14:11 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!



bagaimana kalau memang tak ada minat?



em? tidak ada minat? mana boleh..kita kan perempuan? takkan kita selamanya nak bergantung kat mak kita? kita makin besar..tanggung jawab makin besar..kalau kawin takkan nak jmput mak kita masak untuk husband dan anak kita? nak bergantung makanan luar? sejauh mana sangat kbersihan makanan luar? itu baru bab bersih.. tentang khasiat pula? mybe cara penyediaan makanan akan buat khasiatnya hilang?? tentang guna bahan yang boleh undang penyakit?? mybe dia letak ajinomoto sebanyak2 alam ke? kita juga yang sakit? masa makan itu memang sedaaap...

lagi satu..org cakap cara kita nak tambat hati suami pun melalui perut dia...so..kalau tak minat itu..ade2 kan lah minat..makanan itu penting, kalau kita yang sediakan makanan untuk anak dan husband kita kan bagus.

sepatutnya masa belum kawin ini pun kita dah kena masak untuk mak ayah..tak payah nak harapkan mak lagi..mak dah jenuh masak untuk kita masa kita kecil-kecil dolu2..haaaa Sorry ter membebel pula..



Bookmark and Share

  


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:22


tak pandei masak? erm...
teman nak makan nasik, teman nak makan nasik..... :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:22


Pada 15-02-08 14:11 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

thanks rose_itam...
betul juga...
belajar pandai mana pun...perempuan akan ke dapur juga...
pemalas?? mungkin juga...

bagaimana kalau memang tak ada minat?


Ana pernah jumpa org prpn macam ni...tak nak masuk dapur langsung wlp tolong sikit-sikit mlainkan kena suruh.... tak nak langsung sapu sampah...adui lah...tension betul ana...roomate a.k.a kawan sendiri pula tu.... ana pula jenis nak kemas saja bilik...

Sem ni dok bilik dengan org lain... Semoga kawan au hana tu berubah lah suatu hari nanti...insyaAllah...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:23


syukran niza_ati
ana pun fikir yang sama...
bukan tak nak masak sebnarnya tapi tak ada peluang...
malas pun tak sebenranya....
perempuan ni mudah belajar...
insyaAllah bagi sesiapa yang tak pandai masak...
akan pandai juga akhirnya......
pengalaman mengajar kita....

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-02-08 14:23


Pendapat saya, tak ada lah teruk sangat.. tapi satu advantage kalau tau memasak walaupun tak pandai sangat. kalau time belajar tak tau masak mungkin bila dah kerja and duduk sendiri nanti lama2 boleh develop skill tu.. kalau duduk bujang pun takkan hari2 nak makan luar.. kan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:25


to be honest. Aku memang tak minat masak.
tapi kalau dah tdesak kelaparan taula masak apa yang patut...
teruk ek perempuan yang tak reti masak?? hmm...sian aku :malu:


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:25


!!! QUOTE !!!




em? tidak ada minat? mana boleh..kita kan perempuan? takkan kita selamanya nak bergantung kat mak kita? kita makin besar..tanggung jawab makin besar..kalau kawin takkan nak jmput mak kita masak untuk husband dan anak kita? nak bergantung makanan luar? sejauh mana sangat kbersihan makanan luar? itu baru bab bersih.. tentang khasiat pula? mybe cara penyediaan makanan akan buat khasiatnya hilang?? tentang guna bahan yang boleh undang penyakit?? mybe dia letak ajinomoto sebanyak2 alam ke? kita juga yang sakit? masa makan itu memang sedaaap...

lagi satu..org cakap cara kita nak tambat hati suami pun melalui perut dia...so..kalau tak minat itu..ade2 kan lah minat..makanan itu penting, kalau kita yang sediakan makanan untuk anak dan husband kita kan bagus.

!!! QUOTE !!!



betul juga....
ana setuju.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:25


Pada 15-02-08 14:22 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak pandei masak? erm...
teman nak makan nasik, teman nak makan nasik..... :(


daeng_jati..pergi lah tapau kat kedai nun lau nak makan... nak suruh istri enta xkwin lagi... P masuk nasi sendiri pun tak apa...letak kicap dan telur goreng pun sodap... :sopan:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:28


boleh ke kalau nak tunggu seru baru nak belajar masak...??

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-02-08 14:32


hmm..memang teruk kl perempuan tatau masak...ish ish...syarat asas tu..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 15:10


Maaakk aaaiihh title topic, "teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??"
HIHHIIEE... Bagi saya tak adalah sampai perempuan tu teruk,
tak baik, pemalas dan sebagainya tapi... Kalau ditanya pada
saya sendiri atau mana-mana lelaki pun, mahu ke kalau isteri
tak pandai masak? EEERRGGHH!!! Mahu tension laki tu kalau
ada orang gaji yang masakkan pun... Pagi.. tangan orang gaji,
tengah hari, tangan org gaji, petang, malam pun sama... Tak
merasa tangan isteri yang masak atau suapkan...
ADDDOOOIII... Tak besss dan tak mesra-mesra ayam langsung.
____________________________________________
owl: Sayang, tolong masakkan ayam untuk abang malam ni..?
xxxxx: OOIII!!! xxxxx penat laahhh!! Tak nampak ke orang balik lambat??!!
owl: Alaaahh.. Cantiknya dia hari nii.. tolonglah masak untuk abang
kejap...Nanti abang sayang xxxxx selalu...
xxxxx: AAHH!! Malas!! Lagipun saya tahu goreng maggi saja... Abang pergi
lahh masak sendiri!!!
owl: HMM.. takpeelaahhh... (dahh tarik muka, merajuk, diam sampai tiga
Jumaat..)



p/s: Tiga bulan kemudian, menikah nombor dua dengan tukang masak.
Lagi aku sanggup!!!! Puas hati akuu!! Nusyuz punya bini tua!!!!
Nyampahhh!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 15:15


Pada 15-02-08 15:10 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

____________________________________________
owl: Sayang, tolong masakkan ayam untuk abang malam ni..?
xxxxx: OOIII!!! xxxxx penat laahhh!! Tak nampak ke orang balik lambat??!!
owl: Alaaahh.. Cantiknya dia hari nii.. tolonglah masak untuk abang
kejap...Nanti abang sayang xxxxx selalu...
xxxxx: AAHH!! Malas!! Lagipun saya tahu goreng maggi saja... Abang pergi
lahh masak sendiri!!!
owl: HMM.. takpeelaahhh... (dahh tarik muka, merajuk, diam sampai tiga
Jumaat..)

p/s: Tiga bulan kemudian, menikah nombor dua dengan tukang masak.
Lagi aku sanggup!!!! Puas hati akuu!! Nusyuz punya bini tua!!!!
Nyampahhh!!!!



Amboi...ada ka bini nak cakap lagu ni kat suami.... Alahai... Lau laki ana hari2 ana suap... tak nak lah laki ana kahwin lagi...huhu... :-(


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 15:18


Pada 15-02-08 15:10 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!


owl: Sayang, tolong masakkan ayam untuk abang malam ni..?
xxxxx: OOIII!!! xxxxx penat laahhh!! Tak nampak ke orang balik lambat??!!
owl: Alaaahh.. Cantiknya dia hari nii.. tolonglah masak untuk abang
kejap...Nanti abang sayang xxxxx selalu...
xxxxx: AAHH!! Malas!! Lagipun saya tahu goreng maggi saja... Abang pergi
lahh masak sendiri!!!
owl: HMM.. takpeelaahhh... (dahh tarik muka, merajuk, diam sampai tiga
Jumaat..)



p/s: Tiga bulan kemudian, menikah nombor dua dengan tukang masak.
Lagi aku sanggup!!!! Puas hati akuu!! Nusyuz punya bini tua!!!!
Nyampahhh!!!!

woho :-o kejamnya!!!
harap-harap kau ni bukan jodoh aku lah ye :jangan:


:lucu:


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 15-02-08 15:18


ayat yang biasa ana dengar.... "tak apa, dah kahwin nanti sure akan pandai masak punya!!"

tak pun ayat macam ni..."kalau dah kahwin nanti, akan pandai masak jugak..."

hikhikhik...lebih kurang lah tu...

conclusionnya...ramai expect, dah kahwin nanti akan pandai masak juga walaupun sekarang ni tak pandai. sebab apa? sebab, nak tak nak...kena masak juga untuk suami nanti. kehkehkeh... :-P



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 15:24


a'ah selalunya macam tu, dah kahwin, baru reti masak.
teringat kisah seorang kawan aku ni, dia cerita pasal kakak dia.
Kakak dia memang pemalas nak masak. lepas itu dapat suami pulak yang jenis cerewet bab makanan, matila begitu.
Yang kelakar, tiap kali nak masak call mak dia minta resipi. Semua resipi tu dia lekat kat peti ais, kalau nak masak lain kali, senang saja nak rujuk :sopan:
tapi tak ada lah suami dia sampai cari lain macam owl_UM tu...hukhuk


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 16:18


iskk... tidak lah teruk mana pun...

tak mengapa... tak pandai masak boleh belajar masak...

dulu pun, mas akekecik tak pandai membaca... lepas itu belajar membaca.. sekarang ni dah pandai membaca...
samalah dengan memasak...

kalau yang dah berumahtangga... si suami kenalah bagi support skek.. baru semngat si isteri nak memasak... memula tak sedap tu adatlah.. nama pun belajar... bila dah sampai tere tahap mak2... hmm... sedaaapppnyaaa...

p/s: ayarkkk... ni yang terasa nak balik ni...

p/s lagi: kenapa ek si burung antu ni.. selalu lah sangat buat dialog... dush.. dush...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-02-08 16:20


saya dulu pun tak tau masak..sebabnya malas....
tapi bila lepas grade kena menganggur lama, kena lah masak..tiap-tiap hari kemas rumah, masak, basuh baju,sidai baju and etc
dah lama 2 praktis masak, dah tau mana silap...dah tau agak..
alhamdulillah sekarang saya dah pandai masak..bila saya ada kat rumah saja, mak fully serahkan tugas memasak pada saya..kakak pun kadang-kadang minta tolong saya rasa masakan dia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-02-08 16:37


hidup kan kena ada improvement, kalau tak pandai, belajar. kalau malas, rajin2kan ke dapur.
nanti jadi isteri orang kan kena ikat kasih sayang suami dengan air tangan kita yang lembut ni.hehe.

masak tak susah, potong2 campak2 tambah itu ini, jadilah apepom. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-02-08 16:39


Tak adalah teruk sangat. cuma kurang excellent. hehe...

nak jadi isteri yang baik, mestilah pandai melayan suami terutamanya bab-bab memasak. kalau tak pandai pun bawak2 lah belajar. asalkan memasak. seronok tau memasak. kita akan rasa puas bila org makan masakan kita. terutamanye kalau habis licin. kadang-kadang tu sampai kenyang sebab dah memasak. nak makan pun malas. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 16:42


Nak atau tidak kena belajar masak juga...Nanti dah kahwin takkan lah nak minta tolong emak masakkan...Lain lah kahwin dengan jutawan...Boleh dia upah tukang masak kat rumah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 16:53


bagi ana xelokla wanita yang tak pandai masak.sepatutnya bagi wanita perlula kena pandai masak.nanti nak masak pada suami bagaimana???malula kalau isteri xpndai masuk..mak mertua pun nak juga dapat menantu yang pandai masak.boleh bantu depa juga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 17:29


kena pandai masak baru suami sayg dan mak mertua suka...
tak rugi belajar mask...
masakan isteri juga antara salah satu cara mengikat hati suami....
umi angkat saya yang cakap...
=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 17:36


Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah.
Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis itu. Baginda lalu
bertanya, "Adakah kamu menyembahyangkan mayat?" Jawab mereka,"Tidak" Sabda Baginda "Seeloknya kamu sekelian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami
nescaya pahalanya sama dengan ibadat-ibadat orang lelaki.

Wanita yang memerah susu binatang dengan 'Bismillah' akan didoakan oleh
binatang itu dengan doa keberkatan. Wanita yang menguli tepung gandum dengan 'Bismillah', Allah akan berkatkan rezekinya.

Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti
meyapu lantai di Baitullah. "Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi."
"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan
mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utus benang yang dibuat dan
memadamkan seratus perbuatan jahat."
"Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya,
Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari
akhirat."

"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatatkan baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian."
"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya,
menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu,
Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya. "

Sabda Nabi s.a.w. : "Ya Fatimah barang mana wanita meminyakkan rambut dan
janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum akan dia dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada
taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka
dan selamatlah ia melintas Titian Shirat."

Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi
Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu
memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.
Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri)
yang solehah. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang
kepadanya ia menggirangkan engkau, jika engkau memerintah ditaatinya
perintah engkau (taat) dan jika engkau berpergian dijaga harta engkau dan
dirinya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 15-02-08 17:55


aduuhh! besnnya cerita d atas ni..
tatkala manusia mengejar pangkat
elok juga d fikir-fikirkan sejenak.. :berfikir:
bisaka aku menjadi seperti itu..
insyaAllah d usahakan :-)

!!! QUOTE !!!

Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang
kepadanya ia menggirangkan engkau, jika engkau memerintah ditaatinya
perintah engkau (taat) dan jika engkau berpergian dijaga harta engkau dan
dirinya.




Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 18:25


WANITA………AKAL SENIPIS RAMBUTNYA


Jangan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tapa wanita.
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada dalan syurga?
Namun Adam tetap rindukan Hawa.

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.
Untuk diluruskan oleh lelaki.

Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk Allah
Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah
Didiklah mereka dengan panduan darinya


Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta,
Kerana nantinya mereka semakin liar
Jangan hiburkan mereka dengan kecantikan,
Kerana nantinya mereka akan semakin derita
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal
Di situlah punca kekuatan dunia.

Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.
Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman….
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 19:38


Pada 15-02-08 15:10 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Maaakk aaaiihh title topic, "teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??"
HIHHIIEE... Bagi saya tak adalah sampai perempuan tu teruk,
tak baik, pemalas dan sebagainya tapi... Kalau ditanya pada
saya sendiri atau mana-mana lelaki pun, mahu ke kalau isteri
tak pandai masak? EEERRGGHH!!! Mahu tension laki tu kalau
ada orang gaji yang masakkan pun... Pagi.. tangan orang gaji,
tengah hari, tangan org gaji, petang, malam pun sama... Tak
merasa tangan isteri yang masak atau suapkan...
ADDDOOOIII... Tak besss dan tak mesra-mesra ayam langsung.
____________________________________________
owl: Sayang, tolong masakkan ayam untuk abang malam ni..?
xxxxx: OOIII!!! xxxxx penat laahhh!! Tak nampak ke orang balik lambat??!!
owl: Alaaahh.. Cantiknya dia hari nii.. tolonglah masak untuk abang
kejap...Nanti abang sayang xxxxx selalu...
xxxxx: AAHH!! Malas!! Lagipun saya tahu goreng maggi saja... Abang pergi
lahh masak sendiri!!!
owl: HMM.. takpeelaahhh... (dahh tarik muka, merajuk, diam sampai tiga
Jumaat..)



p/s: Tiga bulan kemudian, menikah nombor dua dengan tukang masak.
Lagi aku sanggup!!!! Puas hati akuu!! Nusyuz punya bini tua!!!!
Nyampahhh!!!!


eeee....eee....gerunnyeeeeerr...kalau sesiapa dapat owl_UM nii....
haa....kalau nak isteri yang pandai masak..... suami pun kena pandai masak jugak kan?? mana lah ke tahu tiba-tiba isteri kita demam ke...pening ke.....masa tu dia tak boleh masak...masa tu lah si suami yang kena masak...kalau tak terpaksala berlapar sampai tiga jumaat...hehehe :-D


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

  


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 20:29


oi!!!!!!!
laki tak boleh nak komn kalau perempuan tak pandai masak....
jangan nak memilih sangat......
laki itu,,,nak perempuan pandai masak,kami pula nak kan laki yang boleh jadi imam......
hahahahaahah
fair and square
lalalalalalal

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 21:09


Pada 15-02-08 20:29 , srikandi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

oi!!!!!!!
laki tak boleh nak komen kalau perempuan tak pandai masak....
jangan nak memilih sangat......
laki itu,,,nak perempuan pandai masak,kami pula nak kan laki yang boleh jadi imam......
hahahahaahah
fair and square
lalalalalalal

yeah! fair.... :sopan: :bunga:


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 21:56


erm.. memang perempuan kena tau masak...
sebab dari situ ukhwah antara suami isteri dieratkan...
erm kalau tak hari2 makan kat luar lah jawabnye...
for example... abang ana cakap sebelum dia kahwin, dia nak hantar bakal isteri dia balik kampung untuk kursus masak dengan emak ana(juga iaitu emak abang ana ni)
dia kata kalau tak pandai masak, dia nak ketuk kepala isteri dia dengan kuali...
mak oiii ganas betul..seram dan gerun...
mak ana geleng kepala saja...
aiii macam-macam... ni menunjukkan lelaki mementingkn perempuan yang pandai masak....huhuuuu...adesss

Bookmark and Share

  


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 15-02-08 22:30


Pada 15-02-08 14:01 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

just nak tanya pendapat ramai....
maybe tersalah masuk forum...

em....teruk sangat ke permpuan tak pandai masak....
actly bukan tak pandai sangat tapi disebbkan kurang practise..so,tak smepat langsung nak masak dan tak ada peluang nak belajar masak...
selalunya,bagi sesiapa yang belajar ipta or duduk asrama....
kadang-kadang di rumah pun mereka yang tidak pandai masak selalunya ada pemantu rumah...jadi tak ada peluang nak memesak....

so,masak itu terlalu penting bagi seorang perempuan ke??
just nak tanya pendapat ramai....

syukran


jawapan saya,teruk...

Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-02-08 22:56


tak patut wo..kena pula kalau dapat laki cerewet..siaplah kalau perempuan tak pandai masak..hari2 nak makan luar mana tahan beb..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 00:35


.... laki ke prempuan ke... kalau tak pandai masuk memang teruk... masuk tak susah pun... sekarang ada perencah maggi cukup rasa dah... tak payah potong bawang ke apa... dah sedap... belum cuba masak mana tau kita reti ke tak... masuk sendiri... kebersihan more terjaga... alright????

Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 11:52


Pada 16-02-08 00:35 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

.... laki ke prempuan ke... kalau tak pandai masuk memang teruk... masuk tak susah pun... sekarang ada perencah maggi cukup rasa dah... tak payah potong bawang ke apa... dah sedap... belum cuba masak mana tau kita reti ke tak... masuk sendiri... kebersihan more terjaga... alright????


Ish...wlp pakai perencah, bawang pun kena tumis tau...
lagipun..sebenarnya tak semua org suka pakai perencah.... Ana sendiri tak suka pakai perencah...masak ala kampung jugak sedap..original...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 16:08


Pada 15-02-08 19:38 , khairani posting:

!!! QUOTE !!!


eeee....eee....gerunnyeeeeerr...kalau sesiapa dapat owl_UM nii....
haa....kalau nak isteri yang pandai masak..... suami pun kena pandai masak jugak kan?? mana lah ke tahu tiba-tiba isteri kita demam ke...pening ke.....masa tu dia tak boleh masak...masa tu lah si suami yang kena masak...kalau tak terpaksala berlapar sampai tiga jumaat...hehehe :-D


memang naik gerun, ye lah bukan mudah untuk memikul tanggungjawab sebagai isteri, ibu dan sekaligus wanita berkerjaya. Mugkin kalau kita demam pun terpaksa bagun untuk buat semua kerja rumah seperti memasak dan etc....Moga dapat suami yang memahami...amen :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 17:20


semua perkara boleh dipelajari...

or 'gifted'

ada yang tak pernah masuk dapur.. tapi lepas kawin terus pandai mengurus...

ada yang dah biasa masuk dapur.. tapi lepas kawin tup2 hilang geti.. mumkin sebab masakan tak kena dengan selera suami....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-02-08 20:41


Masalah tak pandai masak ni bukan lah terlalu teruk atau dahsyat.Ia boleh diperbaiki dan di 'upgrade'..cumanya setiap dari kita mesti prihatin kebaikan masak sendiri ni.untuk kepentingan diri sendiri jugak.walaupun tinggal seorang tak bermakna tiap hari nak makan dikedai..boleh berjimat,menjaga kebersihan,khasiat dan menjaga rasanya(hehe)...


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 21:03


tak terok pun..laki pun ada kekurangan,sama macam perempuan..pas kahwin nanti sama-sama lah masak kat dapur dengan wife..lama2 pandai lah masak..hehe.jangan jadikan 2 satu masalah..insyaAllah life akan happy.

Bookmark and Share

  


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-08 22:56


assalamualaikum..in my opinion, perempuan yang tak pandai masak TAK teruk..as long dia rajin..kalau pandai masak tapi malas pun tak guna kan..so yang penting kat cini sikap yang rajin..rajin dan rajin..bila dah rajin tu, insya allah kepandaian memasak tu akan sampai..practice makes perfect..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 23:25


Assalamualaikum.....

hehe..... tersenyum ana membaca posting antum semua...

siap ada buat teks "dialog" lagi tu. :-)

hhmm.... kalau tak reti masak tapi rajin = boleh konsider lagi lah..

tapi

kalau tak reti masak tambah lagi dengan malas = huh.....dah tak boleh nak "fikir2" lagi dah.... buat susahkan diri saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 23:50


sebenarnya memasak ini jadi senjata untuk isteri memikat si suami..kirer untuk merapatkan hubungan rumah tangga lah..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 09:04


masak ni tak susah pun....tambah2 sekarang ni macam-macam buku resepi ada jual kat kedai..rajin dengan tidak saja..
bagi ana tak pandai masak tak jadi masalah tapi mesti ada usaha untuk belajar lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 20-02-08 12:09


Pada 20-02-08 09:04 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

masak ni tak susah pun....tambah2 sekarang ni macam-macam buku resepi ada jual kat kedai..rajin dengan tidak saja..
bagi ana tak pandai masak tak jadi masalah tapi mesti ada usaha untuk belajar lah...


betul 2... kalau nak pandai kena belajar. :-)
lagi satu, masa mak masak 2 tgk2 lah dan belajar apa yang patut. jangan dok tengok tv saja... :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

galapagos
Warga Rasmi
Menyertai: 27.04.2007
Ahli No: 29761
Posting: 8
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 13:27


salam....
pada saya Kalau tak reti masak taklah teruk sangat.....perkara ni masih boleh di perbaiki....janji ada niat nak belajar.....ok lah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For galapagosProfil   Hantar PM kepada galapagos   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-08 13:39


salam..
saya pun fikir macam itu juga galapagos, benda tak reti boleh boleh belajar tapi kalau penyakit malas, yang itu susah sikit...lagipun masak sendiri lagi puas hati berbanding makan kat kedai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 20-02-08 13:49


ana pun bukannya pandai masak sangat..almaklum kita ni dok hostel..balik rumah kat kampung jejarang..setakat nak masak steam dengan percik tu bolehlah sikit-sikit..tapi sekarang ni dah jadi menantu orang ni kenalah belajar memasak..walaupun kekadang ana tak balik rumah,bermalam di hostel,tapi sebelum ke hostel tu akan masak dulu untuk suami..inilah time nak practice ilmu memasak..tapi zauji ok jeq..tak banyak karenah..apa yang isteri dia ni masak,dia makan jeq..kalau bagi makan maggi saja pun dia makan jeq..tapi itulah,takkan nak bagi laki makan maggi,iye tak.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 13:55


apa-apa pun orang perempuan kena tau masak juga... :-) :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 20-02-08 13:59


yang pentingnya rajin belajar,praktis,dan mencuba..kalau nak masak something,katalah sekali masak tak jadi,masak lagi untuk kali yang ke2 atau seterusnya..pasti akan jadi jugak nanti,insyaAllah.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 14:19


penting juga,,takkan time bujang makan kedai,,da kahwin pun makan kedai...mskn org rumah lah salah 1 pngikat kebahagian rumah tangga...contohnya,,ana ada seorang knlan..,wife dia da 4thn lah mninggal..bila ana tanya xbminat ke cari pganti..jawapannya jujur saja.."kenyang lagi 'air tangan kakak anda' kat perut ni...hurmm...tapi bagi ana..kepada pom.belajar masuk lah...xrugi..penting pun ye..save budget....kalau yang tak pandai masuk tu,,takut pula balik rumah mentua,,mak mentua tanya..anda tak bagi anak aku makan ke?kurus saja aku tengok anak aku..kan pedih dengar macam tu...tapi tak ada lah...tu semua andaian saja,,,jarang berlaku..nanti datang lah kesedaran2....cthi ibu anda....mskkan terbaik adalah mskn ibu..nanti jangan pula anakk kamu dtny mskn paling best,,mskn paling best mskn restoren ini,,itu,,Kenapa mskan ibu kamu tak best ke?ibu saya tak pandai masuk,,masuk air pandai lah..hahahahah..sory,,semua ni gurauan saja...jangan ambil hati k...semua ukhti dalam ukhwah ni..semua pandai masuk belake....

Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 14:43


tapi kan,air tangan seorang ibu tu bagus,lebih-lebih lagi Kalau time dia masak,dia baca doa2

umi ana ada juga ajar,cara masak,kalau kacau kena ikut cara org tawaf tu,adesh lawan jam k tak ek?

erm tapi anak dia tetap juga tak pandai masak,pandai makan saja,

huhuhu tapi time kat asrama,Kalau umi bagi makanan,(tiap-tiap hari dapat,sebab rumah dekat)

ana simpan selagi boleh simpan,bukan berjimat,sebab berkat air tangan ibu


lagi satu,org soleh kata,pastikan org yang masak untuk kita tu solat

erm sebab tu lah tak berapa suka makan kat kedai,sampai kawan kata cerewet

huhuhu

kalau tahfiz,lagi kena jaga,

erm Kalau untuk suami,of sebab i will cook even i dont know what to cook

maybe new recipe will be make by me
hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 14:36


Kalau nak pandai masak kena belajar...Rajinkan diri membantu emak memasak di dapur...Jangan asyik lepak depan TV saja...:jangan:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 21-02-08 14:55


Assalamualaikum..bagi ana memang patut tahu masuk...untuk kepuasan dir sendiri pun...bukan org lain...

Bookmark and Share

  


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-08 16:00


xteruk lah,....as long dapat bagi mknn yang halalan toyyiban dah kira cakap.....kena blnje lah saya slu kat luar begitu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 22:12


Pada 15-02-08 14:01 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

just nak tanya pendapat ramai....
maybe tersalah masuk forum...

em....teruk sangat ke permpuan tak pandai masak....
actly bukan tak pandai sangat tapi disebbkan kurang practise..so,tak smepat langsung nak masak dan tak ada peluang nak belajar masak...
selalunya,bagi sesiapa yang belajar ipta or duduk asrama....
kadang-kadang di rumah pun mereka yang tidak pandai masak selalunya ada pemantu rumah...jadi tak ada peluang nak memesak....

so,masak itu terlalu penting bagi seorang perempuan ke??
just nak tanya pendapat ramai....

syukran


Waalaikumsalam

sebenarnya...kalau perempuan tidak pandai masak...tidaklah teruk sangat... cuma apabila..dah berkahwin tu yang jadi masalahnya...
walau sporting mana pun suami..tu...lambat laun dia mesti terasa juga nak makan masakan isterinya...
bila ada anak2... anak nak juga rasa air tangan ibunya...
ialah nak bagi contoh terbaik kepada anak2nya...
suami...kalau isteri nak ikatnya...ialah pada perutnya (masakan) dan pada "tut'nya dalam hubungan suami isteri...
jadi mulalah belajar... biar masak yang simple pun...tak mengapa...perlahan-lahan..
bagi si suami...bagilah sokongan dan pujilah isteri...bila dia belajar masak...walau tak sedap pun..pujilah dan bagi galakan..beri dia semangat ok....

:welcome:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-08 20:50


kalau nak pandai masak key nya memang kena rajin..rajin dan rajin lama2 insya allah boleh punya

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 25-02-08 21:13


Masak?

Sepatutnya sekarang tidak sesusah dulu, terima kasih kepada Brahim's, Adabi, Maggy, dan kawasan-kawasan sewaktu dengannya.

Begitu juga dengan resipi, tanyalah pada Encik Google atau Mr Yahoo...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-08 23:53


Pada 25-02-08 21:13 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Masak?

Sepatutnya sekarang tidak sesusah dulu, terima kasih kepada Brahim's, Adabi, Maggy, dan kawasan-kawasan sewaktu dengannya.

Begitu juga dengan resipi, tanyalah pada Encik Google atau Mr Yahoo...


.. kalau tanya encik adabi,maggi, cintan ke..dan lain-lain..tu yang segera
tak best lah tak pure punya...
boleh juga tgk2 resepi...
kan teknologi d hujung jari...click saja treus dapat
taklah susah nak ke kampung cari org "lama2" hanya nak tanya pasal masak..
hikhikhik.... :berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

  


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-08 00:10


Untuk remaja-remaji, bakal2 pengantin, dah kawin or dah jadi ibu or da jadi nenek..boleh lah jengok2 website ni kalau nak enhance lagi skill masakan...chayokkk
..ganbatte kudasai...


http://resepi.mesra.net/

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nurfarhanazulkafli
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2006
Ahli No: 27242
Posting: 46
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 26-02-08 12:19


ad seorang kawan tanya.,
pndy masuk tak?
saya jawab..xsgt..
then dia cakap.,
kalau perempuan xpndy msak adalah sesuatu yang m'aibkan...
aduh...sadisnya daku,terkena sejibik..dushh3!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurfarhanazulkafliProfil   Hantar PM kepada nurfarhanazulkafli   Quote dan BalasQuote

wardatul_shuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27283
Posting: 43
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-02-08 12:25


taklah teruk pun..saya muda lagi dah nak kawin nanti baru lah belajar..hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardatul_shuhadaProfil   Hantar PM kepada wardatul_shuhada   Quote dan BalasQuote

YUSOF_HADHARI
Warga Rasmi
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32191
Posting: 8
Dari: KEDAH DARUL AMAN

Kedah  


posticon Posting pada: 26-02-08 13:00


tak lah sampai teruk, tapi memasak 2 boleh mgeratkan lagi hubungn keluarga........


-----------------
"Islam" Dulu, Kini Dan Selamanya.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For YUSOF_HADHARIProfil   Hantar PM kepada YUSOF_HADHARI   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 13:45


Pada 26-02-08 12:25 , wardatul_shuhada posting:

!!! QUOTE !!!

taklah teruk pun..saya muda lagi dah nak kawin nanti baru lah belajar..hehe..




betul-betul setuju sangat....nak kawin nanti baru belajar kan..kan...kan...kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-02-08 13:56


tak teruk pun bagi saya... takkanlah lgsung tak pandai masak... kalau tak nak nasi pun tak pandai, memang teruk.. hehe...
tapi, perempuan tetap akan pandai memask jugak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-02-08 15:18


taklah teruk tapi masak tu adalah sebahagian dari 'pakaian' seorang wanita.. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 15:58


erk..perempuan kena pandai masak..rasanya tak sempurna seorang wanita kalau tak pandai masak..hehe..only my opinion..dr form 1 saya duduk asrama,sekarang kat ipta.tapi boleh saja masak..ada masa insyaAllah..belajar dr mak ayah, belajar dengan bibik =p bila balik cuti boleh masak walaupun tak selalu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 16:03


nasi goreng kambing 1 !! abang dah lapar dah ni.... hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 17:30


tak pandai kena belajar...
cuma jangan malas lah wahai kaum2 hawa sekalian....



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 17:47


assalamualaikum

rasanya tak lah teruk sangat.. perempuan yang bau busuk lagi teruk.. (eh, ada kaitan ke)..huhu sekadar bagi pendapat

ok saja tak pandai masuk..nanti lama2 reti lah.. belajar sikit-sikit..

saya duduk asrama dr form one..memang kurang ada peluang untuk mak saja masuk.time belajar masuk ialah time duduk rumah sewa.belajar dr tengok kakak serumah masuk..

senang yo..i think every woman is born with a cooking skill... kalau tak every woman pun..majoritila.. rasa bab no. 2. yang penting reti masuk..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 17:57


sayang, abang nak makan ni.... masak lah cepat...
move! move! masa itu duit....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 26-02-08 21:15


Memanglah teruk jika perempuan tak pandai masak, ibarat "GULAI TIDAK BERGARAM...". lebih-lebih lagi jika dah jadi bini orang......


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 21:25


Pada 26-02-08 21:15 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

Memanglah teruk jika perempuan tak pandai masak, ibarat "GULAI TIDAK BERGARAM...". lebih-lebih lagi jika dah jadi bini orang......



emm nasib baik lah asben anis tak cerewet...
sebab pernah saja masak mihun masin, tapi dia makan bis saja...
hemm... cayang abang... :-P

emm lain kali kena lah kurang garam...

bila da lama-lama, insyaALLAH pandai lah...

masak memasak ni, bukan nya gifted, tapi boleh dipelajari...

tapi kengkadang air tangan seseorang boleh jadi beza rasa masakan...



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-02-08 21:33


Pada 26-02-08 21:25 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-08 21:15 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

Memanglah teruk jika perempuan tak pandai masak, ibarat "GULAI TIDAK BERGARAM...". lebih-lebih lagi jika dah jadi bini orang......



emm nasib baik lah asben anis tak cerewet...
sebab pernah saja masak mihun masin, tapi dia makan bis saja...
hemm... cayang abang... :-P

emm lain kali kena lah kurang garam...

bila da lama-lama, insyaALLAH pandai lah...

masak memasak ni, bukan nya gifted, tapi boleh dipelajari...

tapi kengkadang air tangan seseorang boleh jadi beza rasa masakan...



hmm...bgsnya dapat husband begitu.. :kelip: ..kak anis..nak dadih purple satu..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 21:36


Pada 26-02-08 21:33 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-08 21:25 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-08 21:15 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

Memanglah teruk jika perempuan tak pandai masak, ibarat "GULAI TIDAK BERGARAM...". lebih-lebih lagi jika dah jadi bini orang......



emm nasib baik lah asben anis tak cerewet...
sebab pernah saja masak mihun masin, tapi dia makan bis saja...
hemm... cayang abang... :-P

emm lain kali kena lah kurang garam...

bila da lama-lama, insyaALLAH pandai lah...

masak memasak ni, bukan nya gifted, tapi boleh dipelajari...

tapi kengkadang air tangan seseorang boleh jadi beza rasa masakan...



hmm...bgsnya dapat husband begitu.. :kelip: ..kak anis..nak dadih purple satu..hehe


dadih cekelat ada lah yang....

:terliur: :terliur:



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-02-08 22:02


Pada 26-02-08 21:36 , anis_zulaikha

dadih cekelat ada lah yang....

:terliur: :terliur:



nak nak nak..nyummm :-D


Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 23:08


tak payah belajar yang susah2.tau yang asas pun dah cukup..buat resepi sendiri saja lagi senang..janji sedap.hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 02:18


Pada 26-02-08 17:57 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

sayang, abang nak makan ni.... masak lah cepat...
move! move! masa itu duit....



:lol: tak dapat lagi nak delete..kuikui

.........................

erm wanita mestilah kena tahu dan pandai masak :kelip:
jangan bersandar "perempuan belajar tinggi-tinggi masuk dapur juga"
**cari ilmu itu dituntut tak kira lelaki dan perempuan..
peranan masing-masing dah ditetapkan..
kerja-kerja dalam rumah itu peranan isteri..**
tapi sebagai melengkapkan diri untuk jadi isteri yang solehah dan ibu mithali.. :welcome:
tak pandai pun masak..kuang kuang..
tak biasa juga masak dari kecil..
tapi akan kupastikan tahu masak setakat yang boleh sebelum kahwin.. (insyaAllah)
eheh tak sabar pula mengeluarkan air tangan untuk suami dan anak2.. anak2 yang ramai :sopan: :malu:
takpa tahu masak yang simple saja dulu..
nanti sama-sama dengan suami masak ;-).. eheh jangan risau sekali sekala saja.. :-D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 02:28


Pada 26-02-08 23:08 , ilahnurani posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah belajar yang susah2.tau yang asas pun dah cukup..buat resepi sendiri saja lagi senang..janji sedap.hehe...


sokong
jangan lah sampe tak reti masak yang simple2 tu dah lah
kalau tak jenuh, tak pase2 gaduh laki bini,
buat resepi sendiri pun best apa
rahsia kebahagiaan rumah tangga tu....
hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 07:15


Pada 27-02-08 02:18 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


eheh tak sabar pula mengeluarkan air tangan untuk suami dan anak2.. anak2 yang ramai


fuyoo, boleh keluo ayo dari tangan tu... hebat


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 07:27


!!! QUOTE !!!

Jejak Dapur
Topik: teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??


owl: Sayang.. Tolong masak ayam goreng katt abang japp..
xxxxxx: Alaaahh... Saya baru balik kerja niihh, saya nak main bola dulu laahh..
owl: Alaa... Jangan laah macam niiee.. Sayang cantik kaann.. Pergi lah buatkan
kejap.. Kejap jee... Esok abang belikan rose untuk sayang.. Cantik...
xxxxxx: Alaahh bang.. Tengok saya dahh pakai boot bola nii.. Kasut Adidas Predator
ala-ala Beckham niihh bang.. Lagi bess dari layan abang yang skett2 minta
masak niihh.. Abang bukannya tak tahu dahh 25 tahun kita kawin pun, abang
yang masak selama niih...
owl: HHMM.. Ye laahhh.. Abang pergi masak dulu.. japgii sayang balik dari main
bola kita makan sama eek.. Abang letak candle light sekali...
xxxxxx: Okay... bubbye abang... Saya pergi dulu tau... Saya dahh ada skill
baru ala-ala Cristiano Ronaldo Manchester United tuuh...
owl (Dalam hati) : "HHMM.. lagi sebulan cukup laahh duit simpanan aku
untuk kahwin lagi satu... Sengal-sengal ayam punya bini.. Goreng pisang
pun tak reti. Ceehhh!!! menyesal tak ikut pilihan mak aku dulu...


p/s: Jappgi pukul 2.00pm saya exam mid-sem subject Software Requirement
Engineering (WKES3202). Study!! Study!!! Basyyaa!!! Takutnya...
Mesti naikkan pointer!! EERRGHH!!! Actually dahh tertekan study niih...
Sengal-sengal ayam tulll laahh paper hari niiee...

Pengajaran topic ini: "Jangan naakk tipu laahh.. hampir semuaaa lelaki
kalau boleh nak isteri yang hidung
mancung dan tinggi... tulang pipi pun tinggi... putih melepak... leher
jinjang... kening tebal yang cantik lengkuknya... dagu tajam
(memang lawa)... mata besar yang sharp dan entaahh apaa-apa
lagi laaahh yang dalam hati... Tapi andai dia tak reti masak, tak
tahu masak.. ADDDOOII!!! Betapa sukarnya untuk diterima...
Pantannggg tuulll!!!! EERGGHH!!! Hari-hari makan hasil tangan
orang gaji.. Esok pun orang gaji masak lagi.. Pagi, petang dan
malam pun lagi tangan orang gaji... ADDDOOII!!! "

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 07:30


salam..

bahaya kalau kaum hawa tak tahu memasak,eloklah mula belajar dari sekarang,seperti kata yang mulia alwalid,ianya rahsia kebahagiaan..payah lah kalau hari-hari kena makan diluar..memasak ni adalah perkara yang menyeronokkan,ana sendiri sangat suka memasak lebih-lebih lagi western food..tambahan pula,itu adalah antara satu senjata untuk menambat hati suami dan mertua...

Bookmark and Share

  


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 07:54


Pada 15-02-08 14:28 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

boleh ke kalau nak tunggu seru baru nak belajar masak...??


hehehe... ramainya saja kawan-kawan saya yang dah sampai seru baru belajar masak (kawin)... sebelum kawin nak potong sayur pun tak tau, nak masak sadin pun tak reti sebab zaman sekolah sibuk dengan aktiviti sekolah, dah masuk ipt sibuk hal ipt, balik cuti sekali skala mak yang masak, maklum lah jarang2 balik mesti lah mak masak makanan favourite.. so tak berkesempatan nak belajar masak.. tapi bila dah kawin dah ok pun.. so ana rasa kalau tak pandai masak pun tak kisah, nanti boleh belajar, lagipun memang situasi zaman sekarang perempuan pun sibuk kerja sibuk macam laki juga, kadang-kadang lagi sibuk sebab nak tolong suami kukuhkan ekonomi, so apa salahnya kalau dalam hal memasak suami yang tolong? :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 08:00


betul kata org bila dah kawin dengan sendirinya kat akan pandai memasak...
asalkan kat ada keinginan untuk belajar memasak...
pikatlah hati dan perut suami dengan air tangan kita sendiri...
insya allah kekal bahagia dunia dan akhirat.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 27-02-08 09:27


Pada 26-02-08 13:56 , aisya_aqmar posting:

!!! QUOTE !!!

tak teruk pun bagi saya... takkanlah lgsung tak pandai masak... kalau tak nak nasi pun tak pandai, memang teruk.. hehe...
tapi, perempuan tetap akan pandai memask jugak...


ehehe kenal seseorang yang boleh masak lauk pauk tapi...
bab masak nasi dia surender..fobia agaknya nasik kalau tak mentah semedang jadi bubur saja.. :lucu: :lucu: :lucu:

masak benda-benda lain selamber saja..suruh masak nasi dia lari ...



Bookmark and Share

  


  Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 10:05


Pada 27-02-08 09:27 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-08 13:56 , aisya_aqmar posting:

!!! QUOTE !!!

tak teruk pun bagi saya... takkanlah lgsung tak pandai masak... kalau tak nak nasi pun tak pandai, memang teruk.. hehe...
tapi, perempuan tetap akan pandai memask jugak...


ehehe kenal seseorang yang boleh masak lauk pauk tapi...
bab masak nasi dia surender..fobia agaknya nasik kalau tak mentah semedang jadi bubur saja.. :lucu: :lucu: :lucu:

masak benda-benda lain selamber saja..suruh masak nasi dia lari ...



macam pengalaman saja..hehe..just joking

Bookmark and Share

  


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 27-02-08 10:10


ana dulu pun memang tak nak masak nasik kalau guna dapur gas..kalau bagi ana masak dengan periuk elektrik bolehlah..tekan saja..hehe..lepas itu sekarang ni dah ok lah..dah boleh dah kalau nak masak nasik dengan dapur gas.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 27-02-08 10:19


!!! QUOTE !!!

Pada 27-02-08 10:05 , fansurina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-02-08 09:27 , eniliana posting:

ehehe kenal seseorang yang boleh masak lauk pauk tapi...
bab masak nasi dia surender..fobia agaknya nasik kalau tak mentah semedang jadi bubur saja.. :lucu: :lucu: :lucu:

masak benda-benda lain selamber saja..suruh masak nasi dia lari ...



macam pengalaman saja..hehe..just joking



aihh suuuuu))))))))) syhhhhhhhhhhhhhh...........



Bookmark and Share

  


  Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 10:24


bagi naz masak ni seronok lah..tambah pula kalau abah balik dari kerja, baru masuk rumah saja dia dah cakap "amboi sedapnya bau, terus lapa perut abah ni.." hehe..mesti lah kita sukekan? mama lakk cakap "senang lah mama kalau kakak balik, boleh mama rest lebih sikit.."
walaupun adik ku yang dua org tu cakap tak sedap.. tapi lauk btambah, siap habis pula tu..haha.. dah knyang baru dapat puji dek budak-budak ni..

bila masak bukan garam dan asam saja kita cukupkan..tapi masak dengan masukkan sekali kasih sayang..seikhlas hati..dr benda yang tak sedap pun boleh jadi sedap..
dr tak reti masak pun boleh jadi pandai..

thanks to mama and abah, kalau tak sebab mereka yang ajar masak, tak reti lah gamaknya..hehe..since darjah 3 kena masak nasi..slow2 naik lagi stage sterusnya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-02-08 16:50


ummu ni kategori pandai masak ka? macam tak jerkk..heheh..
masi belajr lagi..belajar tengok org memasak..
tapi Kalau balik kg rajin masak dan tlong sebab konfiden sikit dengan family sendiri..
Kalau nak serve untuk org tu..alahai..seram sejuk..balik2 d test takut terlebih or terkurang garam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 17:26


lah apa mahu risau.. dalam pengalaman saya kan.. kadang-kadang masa anak dara tak pandai masak.. tapi, bila dah kawin, fuh.. gerek.. pandai perempuan tu masak.. 2 pengalaman saya bila tengok makcik2 saya yang dah kawin.. masa anak dara, mereka tak pandai masak.. tapi bila dah kawain, mereka masak mengalahkan chef wn.. hahaha... mungkin, orang yang dah bersuami, lain lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 17:45


Pada 09-06-08 17:26 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

lah apa mahu risau.. dalam pengalaman saya kan.. kadang-kadang masa anak dara tak pandai masak.. tapi, bila dah kawin, fuh.. gerek.. pandai perempuan tu masak.. 2 pengalaman saya bila tengok makcik2 saya yang dah kawin.. masa anak dara, mereka tak pandai masak.. tapi bila dah kawain, mereka masak mengalahkan chef wn.. ha... mungkin, orang yang dah bersuami, lain lah


ini mesti kawin dengan tukang masak terkenal ini...heheh...tiap-tiap hari ada kuliah memasak.... :-P .

p/s:kesimpulan nak pandai masak, kawin dengan chef..... :-P


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 19:04


Pada 15-02-08 14:01 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

just nak tanya pendapat ramai....
maybe tersalah masuk forum...

em....teruk sangat ke permpuan tak pandai masak....
actly bukan tak pandai sangat tapi disebbkan kurang practise..so,tak smepat langsung nak masak dan tak ada peluang nak belajar masak...
selalunya,bagi sesiapa yang belajar ipta or duduk asrama....
kadang-kadang di rumah pun mereka yang tidak pandai masak selalunya ada pemantu rumah...jadi tak ada peluang nak memesak....

so,masak itu terlalu penting bagi seorang perempuan ke??
just nak tanya pendapat ramai....

syukran



belakang pisau kalau di asah pun Boleh tajam..inikan pula memasak..ia cuma satu skill yang sesiapa pun boleh pelajari..yang penting keikhlasan dan kesungguhan..jangan malas2 udah :jangan: :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 20:05


"teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??"

p/s: memang teruk... :-o


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 20:09


ianya bukan teruk sangat tak pandai masak.. cuma kadang-kadang waktu belum tiba..
faktor duduk asrama dan kampus pun jadi alasan yang sama buat saya dulu..

kalau malas tu sepatutnya tak ada dalam kamus hidup..
takkan nak makan makanan cap tunjuk dan bayar saja..

zaman solo, bolehlah kita redah saja nak makan apa.. nak masak bila..
tapi, bila dah kawin, rasa malu pasti ada pada biras dan ipar duai jika nak masak tu tak reti, masak ni tak hebat.. kadang-kadang sebab lupa pada resipi..
lastly, sebab hari-hari dah biasa masak.. kita akan pandai sendiri.. malah kalau tak masak kita akan rasa lain.. sedap tak sedap itu bukan masalah besar.. yelah, kadang-kadang mood itu mainkan peranan..

si suami pun tak perlu nak bergantung harap pada isteri saja untuk bab masak memasak ni.. jangan nak mengarah itu ini ikut selera sendiri.. sebaik mungkin, bahan dapur disediakan.. dan buat sesama lagi best.. cepat dan mesra jadinya.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 20:17


huhuhu..

erm.. kalau macam umur belasan itu tak pandai masak kira boleh ampun lagi..
pandai masak nasi, air, goreng2 tu okla.. tapi kalau dah 20 an tak pandai masak nak kena cepuk tu.. huhu.. belajar lah.. rugi woo tak pandai masak... taram saja.. masak tak susah.... rajin2 tengok mak masak... kalau nak ingat.. salin kat kertas.. mula-mula cuba memang lah fault,, tapi lama2 nanti musti expert punya,, pecayer lah.. lagi satu kalau pandai masak.. kalau teringin nak makan apa-apa senang.. tak payah lah tunggu mak masak ke.. kedai masak ke..
adik saya yang darjah 4 pun suka masuk dapur.. hari tu.. masa cuti skowla.. adik saya duduk rumah.. saya dengan mak pergi kerja.. balik2 tengok ada donut kat atas meja.. tanya adik siapa beli.. dia kata dia buat sendiri.. macam tak percaya saja.. rupa2 nya dia tengok kat asia food channel (astro) lepas itu salin resepi.. dia siap beli yis kk kedai itu.. dia cerita kalau nak tau doh/tepung tu dah ok kena tekan guna tangan.. kalau doh tu macam menganjal makna nya dah ok lah itu... waa... suspek nya dengan adik.. dia buat dengan sorng kawan sekampung.. malu saya.. saya sendiri tak pernah uat donut... lepas itu esoknya dia beli ikan kat lori jual ikan lepas itu goreng... lagi satu adik saya ini memang suka makan.. itu yang dia suka masak agak nya..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-06-08 21:39


Pada 09-06-08 20:05 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

"teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??"

p/s: memang teruk... :-o



setuju!!!

anda orang perempuan...at least kenalah tahu masak masakan2 yang basic yang terdiri dari ikan, daging & ayam...contohnya anda kena lah pandai masak gulai...masak merah...masak lemak...ini masakan2 basic.

kalau teruk sangat...at least kenalah pandai masak nasi, goreng telor dan goreng ikan.

p/s: anda orang perempuan....plezlah rasa malu sikit...sebab naruto-san pun pandai masak benda-benda kat atas ini.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 23:16


assalamualaikm..ana pun tersenyum baca antum punya post..hehe..xdelah teruk sangat permpuan xpndai masak..tapi bagi ana it's very important thing..tambah-tambah kalau dah berkeluarga..nak mengeratkn silaturahim dengan ahli keluarga melalui air tangan seorang isteri and ibu..yelah..kalau msak sendiri kita boleh prepare the nutritious,,balance meal..and most important thing berkat makanan tu sendiri..setiap kali nak potong sayur ke,,basuh beras ke..goreng aym...etc...dimulai dengan bismillah..sure mkanan tu sedap sampai jilat jari..ustaz adik ana cerita famili ustaz satu famili makan dengan talam..berkatnye keluarga ustaz tu..betul-betul membina baitul muslim..makan dengan talam ni bagus..berkat ..dapat eratkn sesama ahli keluarga dengan suap menyuap....dalam science..setiap org mempunyai enzyme yang berlainan pada jari masing-masing..that's why kalau kita suap antara satu sama lain ..enzyme tu akan bertindak mempercepatkn pnghadaman..selain cepat rasa kenyang..,most thing barakah..insyaALLAH..i will practice in my future baitul muslim..asifah jiddan,,lari topik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.212264 saat. Lajunya....