Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 7 hari yang lalu
alongmina: 11 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 21 hari yang lalu
budakbesar: 28 hari yang lalu
azemi: 32 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: MPV Proton Akan Menjadi Kenyataan


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» MPV Proton Akan Menjadi Kenyataan

Please Mendaftar To Post


Oleh MPV Proton Akan Menjadi Kenyataan

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-08 11:44


Tadi saya baca surat khabar berita harian. Dalam ruangan Ekonomi ada menyatakan bahawa Proton akan mengeluarkan kenderaan serba guna ( MPV ) awal tahun depan. Bulan depan pula akan dikeluarkan waja yang telah diperbaharui.

Tapi Kalau MPV Proton serupa macam arena baik tak payah. Hehehe. Macam dululah, bila Proton nak keluar Pikap. Last2 Keluar arena.

Ada sesiapa antara geng ukhwah yang ada info?


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-02-08 12:13


ishh!! hang yang buka topik..

memang tunggu proton menghasilkan Mpv.. harapan biralah setanding dengan rekaan seperti wish, areas or stream - paling koman. (barulah 'ada nafsu')

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-08 12:52


Kalau iras2 wish pun ok dah.. areas itu gedabak sikit. kalau boleh bentuk biar aerodinamiklah..janganlah macam citra, grand livina ataupun arena. kalau macam mazda pun ok dah. tapi kalau macam wish lagi cantik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 13:04


jangan macam Proton Juara sudah.....
di hari itu dah beria keluar MPV, lepas itu keluarlah Juara yang memang juara dalam kelasnya

Bookmark and Share

  


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 11-02-08 13:09


Memandangkan Proton masih belum punya pengalaman dalam pengeluaran MPV (kecuali Juara yang gagal di pasaran), rasanya bijak jika dibuat pakatan strategik dengan pengeluar luar yang lebih berpengalaman.

Mungkin sahaja dengan Renault (untuk model berasaskan Scénic; kerana Savvy adalah model yang dibangunkan menggunakan teknologi (dan enjin) Renault Clio. Tambahan Renault sekarang sudah bergabung dengan Nissan, peluang strategik masa depan sangat cerah.
Ataupun pengeluar kedua eropah,PSA (untuk model berasaskan Citroëdan C4 Picasso) kerana kita sudah lama mendengar tentang rundingan Proton-PSA , atau Volkswagen (Touran).
Mungkin tidak lagi dengan Mitsubishi, kerana MPV bukanlah

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-08 13:11


juara..hahahaha..macam-macam nama orang panggil..peti ais bergeraklah macam-macam lagilah..

tapi saya pernah bawa juara..waktu itu sukma di negeri sembilan..saya jadi sukarelawan dan diberi kenderaan rasmi iaitu juara berwarna kuning..bawa memang best..lancar juga..xgoyang..pemanduan ibarat sedan ciri seakan mpv..tapi tuhlah dia,,bentuk dia pula macam hampeh..tapi kalau pandu memang best..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-02-08 13:24


Pada 11-02-08 12:52 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau iras2 wish pun ok dah.. areas itu gedabak sikit. kalau boleh bentuk biar aerodinamiklah..janganlah macam citra, grand livina ataupun arena. kalau macam mazda pun ok dah. tapi kalau macam wish lagi cantik..


haaa.. itulah yang dinamakan citarasa yang di inginkan(mungkin lebih baik lagi) bukan macam kerbau cucuk hidung!! tuan dia terpalit lumpur dengan kerbau2 sekali terpalit lumpur ..heh!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Faris_Ahlamiyy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2004
Ahli No: 12439
Posting: 45
Dari: Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 13:45


Salam.

saja join topik. mencurahkan pandangan.

Proton MPV? Maybe makan masa 2-3 tahun lagi agaknya. sebab proton tak ada platform dan terpaksa bangunkan platform baru. tak mungkin kongsi platform dengan pesona/waja sebab pendek sangat. kalau mpv macam avanza ok, tapi proton dah terlambat untuk tab market tersebut.

Hujung 2005 pernah keluar statement perdana replacement model akan keluar, tapi sampai sekarang pun belum ada lagi. akhirnya dalam diam-diam diubah kepada SRM dan B.L.M. Susah nak jangka proton ni. + bergantung kepada keadaan politik malaysia selepas PRU.

kalau MPV proton betul-betul keluar, ia satu kejayaan buat proton dari segi RnD dan market. Sebab confirm harganya jauh lebih murah dari pesaing dan akan tingkatkan unjuran keuntungan proton. Dan proton akan jadi market player balik untuk malaysia dan asia. disamping bantuan jualan model saga baru.

Good Job Proton! dalam fasa kembali pulih dan mungkin bakal merangkul gelaran 'most profitable car manufacturer' asia dalam kelas kenderaan ekonomi. Insyaallah.

20 tahun dulu Porsche rugi berbilion2 dan dicemuh gagal. tapi sekarang adalah pengeluar yang paling tinggi mencatatkan keuntungan dalam dunia untuk tahun 2006 dan tahun2 seterusnya dan masa depannya semakin cerah dan Porsche antara key player dalam volkswagen dan audi sekarang.

Proton juga mungkin akan seperti Porsche satu hari nanti. tapi sokongan warga Malaysia amat diperlukan. Disamping isu kualiti yang mesti ditangani dan diselesaikan proton. Cuma cadangan, kalau nak beli model baru proton, tunggu 2-3 bulan lepas launching dan dapatkan feedback & aduan dari customer2 model baru tersebut spy anda boleh selidik masalah model tersebut sebelum beli. Masuk saja mana-mana forum kenderaan di internet. Saya cadangkan 2 yang terbaik:

motortrader.com.my

paultan.org


-----------------
Man 'arafa nafsah, faqad 'arafa Robbah
(Barangsiapa yang kenal dirinya maka dia kenal Tuhan-Nya



Bookmark and Share

  


  Member Information For Faris_AhlamiyyProfil   Hantar PM kepada Faris_Ahlamiyy   Pergi ke Faris_Ahlamiyy's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 19:48


Pada 11-02-08 13:11 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

juara..hahahaha..macam-macam nama orang panggil..peti ais bergeraklah macam-macam lagilah..

tapi saya pernah bawa juara..waktu itu sukma di negeri sembilan..saya jadi sukarelawan dan diberi kenderaan rasmi iaitu juara berwarna kuning..bawa memang best..lancar juga..xgoyang..pemanduan ibarat sedan ciri seakan mpv..tapi tuhlah dia,,bentuk dia pula macam hampeh..tapi kalau pandu memang best..



bukan dulu anda koba tong ais ke? pergh boleh buat iklan yang dalam banjir tu...ala, yang helikopter hnta kunci saja....anda da macam model pula promo..hahaha


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-02-08 09:57


tapi kalau tahun depan rasanya macam lambatlah pulak..takut masa itu orang dah tak minat mpv..padan muka proton..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-02-08 10:41


http://ampin.wordpress.com/2008/01/27/something-about-proton-mpv/

ha cuba baca kat sini..anda nengok lah sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-02-08 10:43


http://ampin.wordpress.com/2008/01/27/something-about-proton-mpv/

ha cuba baca kat sini..anda nengok lah sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-02-08 10:51


/

/

orang kata ni asalanya dari mpv proton..gabungan dengan lotus..tapi oleh kerana modalnya terlalu besar dan akan memungkinkan ianya tidak laku maka proton menyerahkannya kepada lotus..

entah lah..


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 10:52


rasanya diorag tengah test campro guna body Toyota Wish tengok macam mana...


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-03-08 15:32


assalamualaikum.
kalau proton tak ada ideal bagaimana nak design body mvp proton.
proton buat lah peraduan mereka body mvp proton, mana lah tau, rakyat malaysia lebih kreatif dari kakitangan proton. setuju tak sahabat ukhwah?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 07-03-08 17:00


Kereta yang kurang kualiti, bikin asal boleh jalan. selalu sangat dapat aduan banyak kerosakan minor, sedangkan kereta proton baru sahaja dibeli. Proton perlu berubah sikap, jangan banyak membazir ke arah perkara yang tidak mendatangkan untung. Daripada membazir ke arah itu, baik laburkan duit lebih untuk tingkatkan kualiti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 00:54


Pada 13-02-08 10:51 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

/

/

orang kata ni asalanya dari mpv proton..gabungan dengan lotus..tapi oleh kerana modalnya terlalu besar dan akan memungkinkan ianya tidak laku maka proton menyerahkannya kepada lotus..

entah lah..



Lawanyer.......................................................... :-o

Kan best Kalau model ni proton betul-betul buat keluar...tapi tengok pada design mpv tu, nampak macam ada sikit-sikit design trademark proton..kat depan nampak macam iras savvy dengan persona...


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

  


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ana_saleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 32794
Posting: 38
Dari: cheras

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 01:23


pergilah pameran proton, dia ada buat tayangan design mpv terbaru dari 1 ogos ke 9 ogos. pameran teknologi proton. kepada yang mengutuk proton tu, pergi lah ke kilang proton di Shah alam.


-----------------
Syukuri kehidupan selagi bernafas


Bookmark and Share

  


  Member Information For ana_salehProfil   Hantar PM kepada ana_saleh   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 20:07


dah masuk road testing... dalam 2009 (awal tahun) mungkin akan masuk pasaran... dengo-dengo, perodua pun nak kuo mpv dalam masa yang sama. model... rujuk kenyataan akhbar bersama toyota dan daihatsu

/

/

/

/

/


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

  


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 13-12-08 21:53


Pada 11-02-08 13:11 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

juara..hahahaha..macam-macam nama orang panggil..peti ais bergeraklah macam-macam lagilah..

tapi saya pernah bawa juara..waktu itu sukma di negeri sembilan..saya jadi sukarelawan dan diberi kenderaan rasmi iaitu juara berwarna kuning..bawa memang best..lancar juga..xgoyang..pemanduan ibarat sedan ciri seakan mpv..tapi tuhlah dia,,bentuk dia pula macam hampeh..tapi kalau pandu memang best..


Lobam .. juara tu keyta idaman Wawa .. :-( tapi sampai lah ni tak ada rezeki nak beli .. so pakai saja lah keyta Gen2 yang dah banyak berjasa tu walaupun bila tengok saja keyta juara lalu kat jalan raya, rasa mronta2 saja hati nak memiliki knderaan serba best tu.

Apapun.. sama-sama lah kita tengok MPV tu nanti ek..?? Nak juga tahu siapa pemenang pncipta nama MPV tu .. Apa lah agaknya nama dia kan..?? :-D Keyta Perwira agaknya? Hihi

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 00:34


Kereta apa tu Shinfey_de...sebijik macam ibu tapir

Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 00:39


Pada 13-02-08 09:57 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau tahun depan rasanya macam lambatlah pulak..takut masa itu orang dah tak minat mpv..padan muka proton..


ada lagi ke lobam di sini? ke dah sibuk melayan baby? uhukss..
off topik kejap... :p



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 07:39


Pada 14-12-08 00:34 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Kereta apa tu Shinfey_de...sebijik macam ibu tapir


mpv keluaran proton yang akan berada di pasaran tentatively awal tahun 2009. gambar-gambar tu spy shoot masa mereka tengah buat ujikaji perjalanan atas jalanraya (road testing) di malaysia. memang seperti itu lah rupanya kalau kerata yang belum dilancarkan kalau berada di atas jalanraya untuk ujikaji jalanan.

nak tengok camouflage untuk kereta-kereta pre-launch yang lagi pelik-pelik pergi sini:
http://www.channel4.com/4car/gallery/spy-shots/index.html


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

  


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 15:53


APA pun SYABAS KEPADA PROTON KERANA BERJAYA MENGELUARKAN SEBUAH "MPV"....

KITA TUNGG,LIHAT,DAN CUBA...
MAJULAH PROTON UNTUK SEMUA...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-12-08 21:56


Assalamualaikum
erk..Kalau macam tu MPV Protonnya...hmm...uhuk..erm...ishk..ishk... :cry: :cry:

P/S : Kenapa lah tak mampu nak suka..



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 16:42


kurang berminat dengan mpv.. so tak berapa nak ambik tahu sangat model2 nya.. dapat bayangkan tak mini cooper jadi mpv? macam comel saja.. :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 17:52


bila lah nak keluar ek..? hari tu ada join namakan mpv proton..dah ada pengumuman ke?..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-01-09 19:20


1. harapan naruto-san buat proton.....TINGKATKAN KUALITI PRODUK yang dikeluarkan.

2. harap proton HORMAT, RESPECT & MENGHARGAI sikit rakyat malaysia yang menggunakan proton.....keluarkan produk yang kualititnya setaraf dengan harga yang ditetapkan....jangan macam sekarang....harga saja mahal....mahal nak dekat-dekat harga kereta2 luar....tapi kualiti hancus....sandar sikit kat body kereta proton terus tenggelam....tekan bonet sikit dengan tangan terus kemek....pendek kata....BODY TIN SARDIN

3. harap proton utamakan pengguna di malaysia berbanding pengguna di negara2 luar.....apa DOSA pengguna malaysia sehingga kereta proton yang dieksport kualiti dijaga rapi, tapi kereta proton untuk pasaran malaysia kualiti macam tin sardin???....harap proton HENTIKAN DASAR menganak tirikan rakyat malaysia.

4. harap proton sedar...proton boleh survive, boleh hidup hingga sekarang sebab kereta2 luar dikenakan CUKAI MELAMPAU hingga menyebabkan kereta2 luar harga jadi mahal...ingat benda ini wahai proton....kalau tak kerana cukai, sudah pasti harga kereta2 luar jauh lebih murah berbanding harga kereta2 proton....lihat saja harga kereta2 asing di thailand & indonesia....jauh lebih murah berbanding di malaysia.....toyota vios & hyundai assent siap jadi teksi masing-masing di indonesia & thailand.

5. akhir sekali....harap model MPV proton ini nanti betul-betul berkualiti & sesuai dengan harganya.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 18:46


/
MPV Proton

Inilah rupa kenderaan pelbagai guna (MPV) keluaran terbaru Proton yang bakal dilancarkan pada April ini. Ia memaparkan reka bentuk menarik dan pasti mendapat sambutan baik daripada rakyat Malaysia kelak.

Model terbaru Proton ini yang gambarnya mula tersebar dalam Internet sejak seminggu lalu boleh memuatkan sekurang-kurangnya tujuh orang penumpang dan menggunakan enjin Campro 1.8 liter serta disasarkan pada harga sekitar RM80,000 sebuah.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 28-01-09 18:52


tak berapa berkenan dengan kenderaan keluaran Proton.. harga mahal tapi kualiti.. isk isk tak payah cakaplah... lepas tu senang-senang cantas harga kereta...

Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 20:30


nama MPV proton ni apa ek ? ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 15:49


Pada 24-01-09 19:20 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

1. harapan naruto-san buat proton.....TINGKATKAN KUALITI PRODUK yang dikeluarkan.

2. harap proton HORMAT, RESPECT & MENGHARGAI sikit rakyat malaysia yang menggunakan proton.....keluarkan produk yang kualititnya setaraf dengan harga yang ditetapkan....jangan macam sekarang....harga saja mahal....mahal nak dekat-dekat harga kereta2 luar....tapi kualiti hancus....sandar sikit kat body kereta proton terus tenggelam....tekan bonet sikit dengan tangan terus kemek....pendek kata....BODY TIN SARDIN

3. harap proton utamakan pengguna di malaysia berbanding pengguna di negara2 luar.....apa DOSA pengguna malaysia sehingga kereta proton yang dieksport kualiti dijaga rapi, tapi kereta proton untuk pasaran malaysia kualiti macam tin sardin???....harap proton HENTIKAN DASAR menganak tirikan rakyat malaysia.

4. harap proton sedar...proton boleh survive, boleh hidup hingga sekarang sebab kereta2 luar dikenakan CUKAI MELAMPAU hingga menyebabkan kereta2 luar harga jadi mahal...ingat benda ini wahai proton....kalau tak kerana cukai, sudah pasti harga kereta2 luar jauh lebih murah berbanding harga kereta2 proton....lihat saja harga kereta2 asing di thailand & indonesia....jauh lebih murah berbanding di malaysia.....toyota vios & hyundai assent siap jadi teksi masing-masing di indonesia & thailand.

5. akhir sekali....harap model MPV proton ini nanti betul-betul berkualiti & sesuai dengan harganya.


Proton sekarang mana ada macam tin sadin. Cuba tekan kuat2, ada kuwar sadin tak? Kalau ada boleh ambik buat sanwic :lol:


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 15:59


salam...
just curious.. kualiti proton apa yang selalu dipertikaikan slain dpd body macam tin sardin...

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

nizam_maniz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32740
Posting: 65
Dari: S'gOr-terGaNu-M'kA

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 16:04


bukan taknak support kereta proton,
kualitinya kurang memuaskan..

kereta proton yang untuk import, kualiti bagus..
macam-macam spec ada..
tapi untuk pasaran tempatan, alamak.. kurang byklahh..

apo nak dikato..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nizam_manizProfil   Hantar PM kepada nizam_maniz   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 16:49


Pada 29-01-09 16:04 , nizam_maniz posting:

!!! QUOTE !!!

bukan taknak support kereta proton,
kualitinya kurang memuaskan..

kereta proton yang untuk import, kualiti bagus..
macam-macam spec ada..
tapi untuk pasaran tempatan, alamak.. kurang byklahh..

apo nak dikato..

Tu dulu, sekarang mana ada, semua sama. Cuba buka website proton oversi, bandingkan spek dengan harga. Spek banyak, harga pun bayk. Spek kurang, harga kurang.

p.s. saya tak kerja proton tau


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 16:51


Pada 29-01-09 15:59 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
just curious.. kualiti proton apa yang selalu dipertikaikan slain dpd body macam tin sardin...

Mana ada macam tin sadin. Bodi proton baru kuat tau. Tak percaya cuba try tekan bodi myvi dan cuba tekan bodi sevi. Minta maaf pemilik myvi, bodi lembut.


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13406 saat. Lajunya....