Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 21 jam, 53 minit yang lalu
le_petit_khai: 7 hari yang lalu
HIKAL: 8 hari yang lalu
amyazma: 13 hari yang lalu
nurul_peace: 22 hari yang lalu
marul: 26 hari yang lalu
Martyr: 29 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Kenapa hardisc boleh rosak??


Carian Forum

Moderator: Admin, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Kenapa hardisc boleh rosak??

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa hardisc boleh rosak??

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 16:31


pc saya baru rosak hardisc :cry:

sebab apa ek?
saya ada tanya mmber....
dia cakap Kalau boleh,elak pc dari jem....
sebab Kalau jem,kita kena restart...mudah rosak...
saya biasa lah jem2 itu....
huhu...ram tak cukup....

ke sebab tak tutup lama?
memang pc saya ni power ket..3,4 harix tutup tu,biasa saja...biasa Kalau jem,restart...huhu


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 20-01-08 17:19


ngeh3...banyak sebab hdd boleh rosak..
hari ni elok-elok...esok pun boleh rosak..
over heat agaknya kamu nya hdd..KOTT..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 18:09


sebab panas :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 18:10


overheat????
rasanya tak agaknya.....
sebab Kalau tengok casting dia,memang dah koboi gila...
huhu...semua buka....
tak kan debu boleh jadi rosak agaknya...
ram tu maybe lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

kafnun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.10.2007
Ahli No: 31310
Posting: 23
Dari: Station 18

Perak  


posticon Posting pada: 20-01-08 20:44


salam ukhwah...
bayak sebab nya hdd nak rosak.. tak boleh nak beritahu secara tepat.. tapi dekat sini serba sedikit penyebab jangka hayat sesuatu hdd itu pendek..

1. over heat
2. unproper shutdown - force shutdown .. tutup pc atau paksa ia tutup sedangkan hdd sedang bekerja.. oleh dosebabkan pc hang..
3. data / track crash
4. mechanical failure - contoh hdd selalu bergegar.. hdd (pc) digerakkan kesana kemari semasa ia berkerja( selalunya laptop lee)
5. kilat / electrical shortage failure
6. electrostatic - yang menyebabkan control board rosak
7. medan electromagnet - yang berlebihan boleh merosakkan peralatan elektronik..


wallahuallam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kafnunProfil   Hantar PM kepada kafnun   Pergi ke kafnun's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 22:17


maaf.. tak berapa arif..cuma nak tumpang tanya luar topik sikit..
berapa kali seelok-eloknya kena defrag laptop???

Bookmark and Share

  


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 06:49


tu dia....jarang tutup ke...no wonder lah rosak...dalam 2 hari sekali,tutup lah juga....bukan apa.pc pun ada juga lah limitation dia.jadi beringat sebelum kena lah..lagipun kan ke dah jenuh bahan yang disimpan dalam hard disk tu...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 08:53


betul-betul PC memang begitu... lain lah Apple Mac heh! :D :P

p/s: ana pakai Apple :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 15:17


power supply tak berkualiti?mungkin agaknya...

p/s:jangan tutup PC secara paksa ketika lampu HDD sedang menyala...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 16:42


Pada 22-01-08 15:17 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

power supply tak berkualiti?mungkin agaknya...

p/s:jangan tutup PC secara paksa ketika lampu HDD sedang menyala...



contohnyer Kalau pc jem ke?
kita tak boleh tutp???
Kalau dah jem??


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 14:56


Pada 22-01-08 16:42 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!



contohnyer Kalau pc jem ke?
kita tak boleh tutp???
Kalau dah jem??



Kalau dah tak boleh nak buat apa-apa terpaksa lah tutup secara paksa...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 16:19


Pada 20-01-08 16:31 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!



kita kena restart...mudah rosak...
saya saya biasa lah jem2 itu....
huhu...ram tak cukup....
---------
ke sebab tak tutup lama?
memang pc saya ni power ket..3,4 harix tutup tu,biasa saja...



sendiri dah jawab...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-01-08 17:44


Assalamualaikum
sebab..becoz...becoz...the time has come....huhu..

P/S : why do you leave it for 3 4 days in a row..of course..the heat will cause a problem to the harddisk...and more...you always restart the computer when it hang up..that is the bad way to manage you pc.... :jangan:

P/S : matahari pun boleh meletup agaknya kalau terlebih bakar tetiap hari..... :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 14:55


Hari sabtu lepas saya baru menggantikan hard disk laptop adik saya yang telah rosak...Laptop tersebut gagal untuk load windows...Apabila saya menghidupkan laptop tersebut, skrin loading akan muncul selama lebih kurang 1 saat sebelum restart secara automatik...Masalah ni berterusan seperti infinite looping di dalam programming...

Jadi saya menggunakan live CD linux untuk mengetahui sama ada data di dalam hard disk tersebut masih selamat atau tidak...Ternyata data di dalam hard disk tersebut masih dalam keadaan selamat walaupun hard disk tersebut gagal untuk load windows...

Saya pernah mengalami masalah yang sama sebanyak 2 kali sebelum ni...Jadi jalan penyelesaiannya ialah mengantikan hard disk tersebut dengan hard disk baru...Hard disk yang rosak tersebut masih boleh di gunakan untuk simpan data dengan menjadikannya external hard disk...

kos yang terlibat:
Laptop hard disk (SATA) 120GB --> RM 240
External casing for laptop hard disk (SATA) -->RM 35


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-02-08 16:15


salam.
biasa nya, kbyakan brgn eletronik,
memang ada jagka hayat, so
macam lah manusia jugak. betul ?
apa yang sya tau, hardisc memang lah ssah nak rosak,
mybe penggunaan over heat agaknya.
tapi pglamn sya pakai pc selama 3 tahun,
sya tak pernh rosak hardisc,
tapi macam prosesur, mother boar,ram dan powerspply tu biasa rosak lah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 15:58


Kalau mengalami physical failures, gunakan PC lain dan create boot disk yang boleh digunakan untuk repair the failed system. Boot the system to Windows, masukkan blank and formatted floppy disk. Kemudian gunakan command prompt dant execute natangg niihh. SYS A:, EXIT (untuk memberitahu Windows to make the disk bootable). Copy benda-benda niih dari directory WINDOWS / COMMAND.
FDISK.EXE
FORMAT.COM
XCOPY.EXE
SCANDISK.EXE
SCANDISK.INI
SCANDISK.ALT
ATTRIB.EXE

Kemudian take the boot disk and insert into the failed PC. System akan boot pada DOS prompt. Gunakan FDISK command. Seterusnya... saya tak tahu!! HIIHHIIEEE... sesiapa yang pandai bleyy sambung... setakat yang saya tahu bleyyy laahh.. KIIHHKKIIHH!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-08 00:31


Gunakan Acronis Disk Director Suite 10. In case hd tu hidup, tapi tak boleh access..

cara jaga:

1. Scan Disk
2. Selalu Defrag.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 20:19


Pada 26-02-08 00:31 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Gunakan Acronis Disk Director Suite 10. In case hd tu hidup, tapi tak boleh access..

cara jaga:

1. Scan Disk
2. Selalu Defrag.


ada org kata kalau sesalu defrag boleh rosakkan harddisk..betul ke :berfikir: ???

Bookmark and Share

  


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 22:48


Pada 06-04-08 20:19 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-08 00:31 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Gunakan Acronis Disk Director Suite 10. In case hd tu hidup, tapi tak boleh access..

cara jaga:

1. Scan Disk
2. Selalu Defrag.


ada org kata kalau sesalu defrag boleh rosakkan harddisk..betul ke :berfikir: ???


ish...tak ada.sebenarnya fungsi defrag tu sendiri untuk tingkatkan performance comptr....tak ada lah sampai boleh rosakkan hrd dsk walaupun dibuat sbnyk 456321784 kali...:D


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

  


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 19:37


Pada 06-04-08 22:48 , mahyuddin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-08 20:19 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-08 00:31 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Gunakan Acronis Disk Director Suite 10. In case hd tu hidup, tapi tak boleh access..

cara jaga:

1. Scan Disk
2. Selalu Defrag.


ada org kata kalau sesalu defrag boleh rosakkan harddisk..betul ke :berfikir: ???


ish...tak ada.sebenarnya fungsi defrag tu sendiri untuk tingkatkan performance comptr....tak ada lah sampai boleh rosakkan hrd dsk walaupun dibuat sbnyk 456321784 kali...:D



boleh eh..hehehee..thanks..

Bookmark and Share

  


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 21:36


fungsi defgrag.......
lebih kurang seorang pembantu rumah yang kemas rumah tanpa henti. Rajin degfrag, rajinlah pemantu rumah tersebut kemas rumah..

PC saya dah 3 tahun,tanpa rosak apa-apa pun lagi. Sentiasa guna 14 jam sehari
degfrag tiap-tiap hari sebelum pergi solat subuh.

Gunakan Tune Up Utilties 2008
Gunakan Antivirus yang tak berat
Jangan Main Game lebih dari 3 jam kalau PC tak power
Usahakan untuk tidak menggunakan perisian "Pirate' Edition terutamnya windows

and many more...
tak terbilang cara, Syangi PC or Laptp anda...

Bookmark and Share

  


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 14:57


Erm....hard disk saya baru saja rosak...
saya rasa puncanya :
1- terlalu lama on pc
2- tutup pc secara paksa...

sebab masa tu saya on pc dr pagi sampai mlm... tak shut down pun... lepas tu saya buka pc untuk masukkan hard disk kawan saya... (tanpa keluarkan hard disk saya) then windows keluar seperti biasa tapi bila nak access data2 dalam hard disk kawan saya tiba-tiba komputer saya jem and hang... lepas itu saya terpaksa tetapi pc secara pksa....
and sudently...bila on semula....Tidakkkkkkkkkkk.... hard disk dah rosak..
Dia keluar...'etc...SYSTEM DISK FAILURE' something like that lah, saya pun dah tak ingat...

So sekarang ni....saya nak tahu samaada data2 dalam hard disk saya tu dapat diselamatkan atau tidak?? kalau boleh bagaimana caranya.....??

Anybody....please help me...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 15:25


Soem of the reaons, for anyone who bothers to check:

http://www.dataclinic.co.uk/hard-disk-failures.htm

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-08 16:11


salam..ooo..means tak salah lah ek kita selalu defrag laptop..? tak ada,kawan cakap jangan selalu defrag, at least once a month..ok tak apa..new knowledge.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 16:24


pasal nak selamatkan data tu...ana pun tak pasti mana satu software yang betul-betul berkesan.sampai sekarang ni pun, ana masih analisis which one yang betul-betul effective....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 15:33


Pada 13-04-08 14:57 , Afina posting:

!!! QUOTE !!!



So sekarang ni....saya nak tahu samaada data2 dalam hard disk saya tu dapat diselamatkan atau tidak?? kalau boleh bagaimana caranya.....??



Cuba jadikan slave dan masukkan dekat komputer lain...Lepas tu tengok sama ada masih boleh access data dalam hard disk tu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 13:17


extra knowledge....
pastikan data2 yang kita simpan dalam kmputer or laptop tak ada unsur2 sia yang boleh membuatkan kita lalai drpda ingat Allah. Banyak perkara2 sia-sia, makan cept lah rosak komputer tu.... ( pengalaman dah format/repair 300 lebih komputer/laptop).


-----------------
Mantapkan Tarbiyah,Pelbagaikan Uslub Dakwah,Ke Arah Generasi Berthaqafah


Bookmark and Share

  


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 11:00


Assalamualaikum....
terima kasih kepada yang membantu....
hardisk memang tak dapat diselamatkan...
rasanya sebab controller board dah burn....
so...nothing that i can do to save the data unless hantar dekat company for data clinic...(tapi dpd kena cas baik beli baru kan)
Data2 memang penting tapi boleh cari balik...nasib baik sebelum kejadian tu sempit buat back up assgnment dulu-dulu...tapi tahun akhir assgnment dah lost...*sigh*
anyway ada hikmahnya...and i earned something from that....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 20:41


time kasih shabat2.......
saya dah buat backup kat semua housemate...
huhu.....
sekarang dah berjaga2 pun......

Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

belimoto
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2008
Ahli No: 34949
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 10:35


Kekadang orang tak perasan, HDD dikedudukan senget boleh mengundang padah, okay bergini HDD mesti dikedudukan mendatar atau menegak dengan tepat supaya tidak gravitinya tidak terganggu.

Kedua : Grounding PC kekadang problem, cuba sentuh dibelakang Casing kekadang ada statik, statik ini tidak akan membantu HDD berfungsi baik dalam jangka panjang.

Ketiga : HEATING, ingatkan dulu ada casing plastik atau roller HDD bay dibuat dari Plastik, plastik bukan pengalir haba yang baik, jadi pastikan tidak menggunakan jenis ini.

KeEMPAT : Cara FORMAT HDD juga perlu betul.

Kelima : Sikit sikit format, sikit format, bukan penyelesaian yang baik.

Keenam : HDD murah kekadang RECON atau 2nd Gred. Jangan terperangkap dengan MURAH.

Itu saja agaknya...
belimoto.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For belimotoProfil   Hantar PM kepada belimoto   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 11:51


salam...Kalau selalu format laptop pun boleh bagi bad impact kat laptop ke..?? 1 more thing, out of topic sikit..Kalau on laptop terus guna supplier, tak guna bateri...bahaya tak pada laptop,kot2 teroverload current ke..my housemate dulu, baru guna laptop setahun, motherboard da rosak...dia selalu cabut bateri bila on laptop means directly terus guna current...dan ada jugak yang cakap Kalau laptop d masuki semut pun bahaya sebab semut boleh rosakkan bahagian kat dalam laptop itu..so yang sebenarnya, tak tahu lah yang mana betul...hehe..


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129931 saat. Lajunya....