Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Kawin atau tidak?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Kawin atau tidak?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kawin atau tidak?

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 22:39


Assalamualaikum

Ana ingin bertanya sahabat2 di sini dan pandangan semua tentang pemasalahan kawan ana ini. Sesiapa ada idea mari berkongsi.

Sahabat ana ini telah bekerja tetap dan menjawat sebagai kakitangan kerajaan. Umur sahabat ana ialah 28. Dia telah berkenalan seorang gadis dan akhirnya suka akan gadis itu. Malangnya faktor umur hanyalah beza 5 tahun. Gadis ini pula masih menuntut di IPT tempatan.

Disebabkan sahabat ana ini telah bekerja,cukup sifat dan kewangan tetapi merasakan agak sunyi kerana tiada teman hidup, maka dia ingin berkahwin atas dasar ini mengembang zuriat, menganjurkan seperti syariat Islam dan berkahwin hanya kerana Islam. Sahabat ana ini alhamdulilah dia juga seorang yang tahu serba sedikit agama dan alhamdulilah agak warak juga.

Masalahnya ialah berlaku kerana keluarga gadis itu tidak bersetuju untuk kawinkan sabahat ana ini dengan alasan bukan tidak suka pada sahabat ana, cuma alasan keluarganya, mahu anaknya habis belajar, dan kemudian bekerja at least 3 tahun sebelum mendirikan rumahtangga. Sahabat ana ini agak dilema sekarang kerana dia sangat suka akan gadis itu malangya keluarnya tetapi menolak untuk menjodohkan gadis itu atas alasan tadi. Sahabat ana ini tidak mahu melambatkan perkahwinan ini kerana umur dia juga sudah 28. dia mahu kawin sebelum 30 katanya. walaupun pelbagai usaha telah dibuat seperti berbincang, memujuk keluarga belah gadis itu namun keluarga gadis itu tetap dengan pendirian mereka.

Selain alasan di atas, keluarga pihak gadis itu juga adalah tidak berapa gemar sabahat ana ini kerana sabahat ana ini agak alim walhal keluarga si gadis itu kurang sedikit ilmu agamanya. Meraka merasakan jika anak mereka berkahwin dengan sahabat ini pasti banyak masalah yang timbul di kemudian hari kerana berlainan ideologi. Malah bila diajak berbincang, bukan sahaja keluarganya sengaja mahu melambatkan anaknya berkahwin malah turut meletakkan harga hantaran yang tinggi. Seolah-olah berusaha agar anak gadis mereka tidak berkahwin dengan sahabat ana ini.

Jadi apa yang patut dia lakukan? Cari lain? Kawin lari?atau sebagainya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 23:31


ha. ituler dia... kalau berkawan dahulu dan dah jatuh cinta dulu baru nak minta izin mak ayah nya... ish ish ish... kan dah susah... berat berat... nak pulak mak ayah gadis tu banyak peraturan dan pendiriannyer... sepatutnya, sebelum berkawan lagi dah fikir dan tanya tentang semua ni... kalau dah tahu, tak ada lah nak teruskan berkawan kan. sebelum hati dah terikat, baik jangan terjebak...

tapi nampaknya perkara dah terjadi. hati sahabat encikfaizal dah pun terikat dan inginkan gadis tu.

nak tak nak, sahabat encikfaizal kena lah ikut rentak mak ayah gadis itu. itu mak ayahnya. takkan nak biarkan gadis itu menderhakai mak ayahnya? mana mungkin sahabat encikfaizal ikuti keinginan diri sendiri untuk nak kahwin bila, just because umurnya dah 28 tahun. dalam hal ni, ada eloknya sahabat encikfaizal bersifat bertoleransi dengan pendirian keluarga gadis itu....

kahwin lari? dan berkahwin tanpa memperoleh restu keluarga? takmo lah begitu... tak baik... studies gadis tu pula macamane nanti? pikirlah panjang2... :jangan:

jika benar-benar sahabat encikfaizal ingin mendirikan rumahtangga secepat mungkin, nasihat dari saya, cari lah yang lain. terima lah penolakan dari keluarga tersebut dengan hati yang redha. jika dia sayangkan gadis itu, ikutilah kehendak mereka. mungkin itu lebih baik buat gadis tu... dia juga ingin habiskan pelajarannya, dan kerjaya pun masih belum tentu. fikirkanlah kebaikan masa depan gadis tu. kahwin memang penting tapi kerjaya tak kurang penting juga... dia baru umur 23 dan masih tercari-cari hala tujuan hidup. that's why parents nya tak galakkan kahwin lagi...

pelik juga saya... bukankah zaman sekarang ni bilangan wanita dah lebih ramai berbanding lelaki? dan masih ramai lagi wanita-wanita yang masih tercari2 calon...

cuba lah cari lagi calon yang lain.. tu sahaja nasihat saya...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 23:52


salam
aku setuju dengan pendapat syahidatul...
si gadis tu ada keluarga, ibu yang melahirkannya, ayah yang menyara hidupnya, jadi ada baiknya jika si lelaki yakni kawan awak tu ikut saja kehendak family perempuan. Kalau tak boleh tunggu better cari lain tapi hati & perasaan kalau dah suka takkan senang nak berubah, kan?

The best way, ikut kehendak family perempuan tu. janganlah sampai kahwin lari pula, xmolek macam tu...Kalau ada jodoh, xkemana. kalau tak ada jodoh, moga Allah temukan jodoh yang lebih baik untuk sahabat awak tu...Mana tahu akan jumpa yang semua ideologinya?? :kelip:

wassalam...


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_khadijah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2007
Ahli No: 30590
Posting: 4
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 00:24


assalamualaikum...
walaupun saya still budak lagi tapi nak bagi pendapat juga...saya memang setuju dengan semua pendapat terdahulu..janganlah sekali-kali kahwin lari..nanti apa prasaan mak dan ayah kedua-dua pihak...mungkin bagi pasangan yang kawin lari 2 mereka tak kisah asalkn dapat kawin dengan pilihan hati tapi fkirkan juga prasaan keluarga kedua-dua pihak..mrekalah yang lebih menanggung malunya..buat apa nak kawin lari kalau boleh kawin dengan cara yang lebih elok...kalau betul-betul tekad nak kahwini wanita 2, cuba istikharah...jika dapat ptunjuk yang dia sbenar-benar jodoh anda,Alhamdulillah...cuba lagi usaha untuk dapatkan kpercayaan dan restu keluarga si gadis...restu keluarga juga perlu untuk bina keluarga yang bahagia dan diredhai ALLAH...bnyakkan berdoa.semoga ALLAH percepatkan jodoh anda...amin...semoga berjaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_khadijahProfil   Hantar PM kepada nur_khadijah   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:04


salam...sebelum buat sebarang keputusan mintalah petunjuk dari NYA...itu jalan yang terbaik...kalau betul niat ikhlas DIA pasti permudahkan segalanya.

Ustazah saya pena berkata dulu, kalau kita nak kan seseorang jangan menagih cinta daripada orang tu..tapi mintalah daripada yang lebih berhak..yakni PENCIPTA kita..Merayulah pada yang kuasa...papun ni sekadar pendapat saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:14


beristikharahlah.. mudah-mudahan diberikan petunjuk.. :-)
percaya pada ketentuan Allah.. saya pernah membatalkan majlis perkahwinan yang bakal berlangsung kerana saya yakin Allah menghendaki sesuatu yang lebih baik untuk saya walaupun pada ketika itu hati saya sarat dengan derita.. tapi Alhamdulillah, kehidupan saya semakin sempurna selepas peristiwa tu..

Janji Allah Pasti!

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:19


semoga dapat membuat pilihan yang terbaik..

bunga bukan sekuntum.. moga dipermudah urusan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:19


Pada 15-01-08 08:04 , pencintamu posting:

!!! QUOTE !!!

salam...sebelum buat sebarang keputusan mintalah petunjuk dari NYA...itu jalan yang terbaik...kalau betul niat ikhlas DIA pasti permudahkan segalanya.

Ustazah saya pena berkata dulu, kalau kita nak kan seseorang jangan menagih cinta daripada orang tu..tapi mintalah daripada yang lebih berhak..yakni PENCIPTA kita..Merayulah pada yang kuasa...papun ni sekadar pendapat saja...



saya setuju dengan pandangan di atas ini tapi pada masa sama saya juga SUKA nak dengar pendapat lain yang lebih kepada buah fikiran atau idea yang praktikal .. bukan maksud saya nak kata pendapat di atas tak praktikal tapi kalau ada idea lain bagus juga ...

biasanya kalau ada posting berkaitan soal pemilihan jodoh sering ada komen yang menyuruh supaya istikharah dan berserah .. sekali lagi saya setuju dan tak bangkang apa-2 cuma diharapkan usaha untuk berfikir dan mencari penyelesaian tidak "berakhir" setakat tu ...

tentang persoalan yang dikemukan, saya sarankan agar anda (betul ke sahabat anda yang alami ni ? entah-2 ini masalah yang empunya diri :berfikir: ) muhasabah balik dan cuba kuatkan azam dan mujahadah untuk lupakan gadis tersebut ... memandangkan sahabat anda dikatakan seorang yang alim dan wara' jadi saya percaya dia dapat berfikir secara rasional dan menerima ketetapan Allah seadanya ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:48


SALAM ALAIK..
pada pendapat ana..kalau dah macam tu...elok jangan mneruskn hubungan trsbut sebab sebelum kahwin pun pihak perempuan tak berapa suka...biarlah kita bkhwn dengan org yang boleh terima kita seadanye...kalau dah banyak sangat masalah dan hlgn nyb ini salah satu ptunjuk yang mnnjkkn dia bukan jdoh sahabat anta..mungkin ini petunjuk dari ALLAH...ustz ana cakap,kalau kita banyak hdapi hlgn atas sesuatu perkara yang kita khendaki...mungkin DIA xbnarkn sesuatu tu terjadi...WALLAHUA'LAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-01-08 09:21


Saya bersetuju dengan imtiyaz, bagi saya, kalau nak mendirikan masjid, biarlah mendapat restu kedua belah pihak. Nampak sangat ibu bapa sebelah perempuan tak mengizinkan mereka berkahwin cuma mereka hanya berselindung dengan pelbagai alasan. Bagi saya, apabila kita berkahwin, kita bukan sahaja berkahwin dengan pasangan kita sahaja, tetapi berkahwin dengan seluruh ahli keluarganya.

Dalam Islam, pilihla wanita atau isteri yang ada agamanya. Saya nasihatkan begini sebab saya juga telah berkahwin. Dalam perkahwinan ada pelbagai dugaan yang menanti. Takut terjadi sesuatu yang tidak diingini seperti kata pepatah mengharapkan panas hingga ke petang tetapi hujan ditengah hari.

Walaubagaimanapun, kembalilah kepada Allah, jangan ikutkan hati dan kehendak. Biarlah Allah yang memberi petunjuk. Moga mahligai yang dibina berkekalan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 09:47


Pada 15-01-08 08:14 , Linn posting:

!!! QUOTE !!!

beristikharahlah.. mudah-mudahan diberikan petunjuk.. :-)
percaya pada ketentuan Allah.. saya pernah membatalkan majlis perkahwinan yang bakal berlangsung kerana saya yakin Allah menghendaki sesuatu yang lebih baik untuk saya walaupun pada ketika itu hati saya sarat dengan derita.. tapi Alhamdulillah, kehidupan saya semakin sempurna selepas peristiwa tu..

Janji Allah Pasti!


pernah saya menasihati kawan saya beristikharah namun selama 7hari beliau mencuba namun masih tiada jawapan yang pasti. Istikharah tidak semestinya dapat petunjuk dengan mimpi kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 09:50


Pada 15-01-08 08:48 , imtiyaz_lail86 posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM ALAIK..
pada pendapat ana..kalau dah macam tu...elok jangan mneruskn hubungan trsbut sebab sebelum kahwin pun pihak perempuan tak berapa suka...biarlah kita bkhwn dengan org yang boleh terima kita seadanye...kalau dah banyak sangat masalah dan hlgn nyb ini salah satu ptunjuk yang mnnjkkn dia bukan jdoh sahabat anta..mungkin ini petunjuk dari ALLAH...ustz ana cakap,kalau kita banyak hdapi hlgn atas sesuatu perkara yang kita khendaki...mungkin DIA xbnarkn sesuatu tu terjadi...WALLAHUA'LAM


saya juga pernah menasihati begitu pad sahabat saya, namun dia kata pihak perempuan sahaja tidak menyukainya(itupun perasaan sahaja),entah-entah maybe parents perempuan itu terima sahaja agaknya cuma dia ingat lambat sikit..tapi perempuan itu menerimanya seadanya..perempuan itu juga calon isteri yang baik kerana kuat beragama..memang katanya kalau dapat kawin insyaALLAH hati sahabat ini tenteram kerana sifat perempuan itu. Cuma masalah disini adalah parents sahaja yang tidak menerima. Bolehkan sahabat saya kata, ala terima sajalah bukan nak kawin dengan parents dia pun, nak kawin dengan dia saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 10:00


Pada 15-01-08 09:47 , encikfaizal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-01-08 08:14 , Linn posting:

!!! QUOTE !!!

beristikharahlah.. mudah-mudahan diberikan petunjuk.. :-)
percaya pada ketentuan Allah.. saya pernah membatalkan majlis perkahwinan yang bakal berlangsung kerana saya yakin Allah menghendaki sesuatu yang lebih baik untuk saya walaupun pada ketika itu hati saya sarat dengan derita.. tapi Alhamdulillah, kehidupan saya semakin sempurna selepas peristiwa tu..

Janji Allah Pasti!


pernah saya menasihati kawan saya beristikharah namun selama 7hari beliau mencuba namun masih tiada jawapan yang pasti. Istikharah tidak semestinya dapat petunjuk dengan mimpi kan?



betul.. jwpnnya bukan sahaja melalui mimpi, tapi berbagai cara.. mungkin melalui gerak hati, perkara-perkara yang berlaku disekeliling yang memandu kita untuk membuat keputusan..


-----------------
gunakan kesempatan untuk kebaikan


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-08 10:28


Itu yang susahnya kalau bercinta lama dan nak kahwin baru nak minta izin family..
Contoh macam kawan ana, dia dah couple masa blajr lagi..lepas itu dia masuk maktab untuk KPLI, bila dapat nak kahwin..pergi jumpa family perempuan, terus kena reject alasannya sebab org kelantan. Family perempuan tu tak suka org kelantan. kawan ana ni memang dah bersedia untuk kahwin, dah frust dengan keadaan tu..dia cari org lain dan tak nak sedih dengan keadaan tu. Alhamdulillah sekarang dah kawin dan mengajar kat sabah. Kaum hawa masih ramai, jangan terlalu ikut perasaan, mungkin halangan2 itu nak menguji ketabahan kita. Contoh macam ana sendiri, family 'orang' dulu tak bagi..alasannya ana bukan cikgu..Buat apa nak serabut fikiran dengan benda-benda begitu, kita ada matlamat hidup..kalau betul-betul dah bersedia, surh mak ayah carikan @ kawan-kawan carikan..InsyaAllah jodoh tu akan sampai.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 10:34


bagaimana? nak hidup bahagia kalau tak ada restu dari org tua??restu org tua paling UTAMA

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 11:08


maaf ye, saya berposting bagi sebelah pihak kawan saya ye, sebab dia tidak berminat dengan internet. so dia tak tahu ukhwah.com ini apa. cuma ada a few reason kat sini saya ambil dan paste kan pada kawan saya..mudah-mudahan boleh membantu dia yang dalam dilema itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 11:11


Pada 15-01-08 10:28 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Itu yang susahnya kalau bercinta lama dan nak kahwin baru nak minta izin family..
Contoh macam kawan ana, dia dah couple masa blajr lagi..lepas itu dia masuk maktab untuk KPLI, bila dapat nak kahwin..pergi jumpa family perempuan, terus kena reject alasannya sebab org kelantan. Family perempuan tu tak suka org kelantan. kawan ana ni memang dah bersedia untuk kahwin, dah frust dengan keadaan tu..dia cari org lain dan tak nak sedih dengan keadaan tu. Alhamdulillah sekarang dah kawin dan mengajar kat sabah. Kaum hawa masih ramai, jangan terlalu ikut perasaan, mungkin halangan2 itu nak menguji ketabahan kita. Contoh macam ana sendiri, family 'orang' dulu tak bagi..alasannya ana bukan cikgu..Buat apa nak serabut fikiran dengan benda-benda begitu, kita ada matlamat hidup..kalau betul-betul dah bersedia, surh mak ayah carikan @ kawan-kawan carikan..InsyaAllah jodoh tu akan sampai.



dia akui kesalahan dia kerana bercinta before kawin..tapi dia kata cara dia bercinta pun tak pernah lah sampai dating berdua, cuma sebluan dua akan habis berbual di telefon. kalau jumpa pun dia pernah kerumah perempuan itu. dan sekali lagi saya higlight kan bukan parents dia tak suka, cuma tak setuju dengan pendapat dia untuk kawin pada tarikh yang sahabat saya inginkan. mereka ingin tarikh mereka sendiri dan pasti sahabat saya itu tidak bersetuju kerana melewatkan perkahwinan. sebab itu dia dilema nak teruskan atau tidak

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-08 11:20


tadi saudara encikfaizal cakap..family perempuan tak berapa suka kat sahabat enta sebab sahabat tu warak, sedangkan yang perempuan biasa-biasa sahaja, berlainan idealogi..masalah lain nak tunggu 3/4 tahun lagi..biar perempuan tu kerja dulu.kalau dah rasa itu tahap yang lama, baik tak payah teruskan hubungan tu..kalau MASALAH TU DIKAITKAN DENGAN FAMILY nak suruh kerja dulu..itu masalah kawan encikfaizal, dia sanggup tunggu ke tak..yang paling penting kat sini..istikharah minta petunjuk dari Allah..hasilnya tak hanya melalui mimpi, tapi perasaan kita..dengan syarat masa kita nak sembahyang istikharah, jiwa kita kena kosong hanya untuk solat minta petunjuk sahaja.semoga kawan encikfaizal dipermudahkan olehNYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 11:22


kawin bukanlah suatu perkara yang menyusahkan, terutama bila lelaki tu dah cukup syarat untuk berkahwin...... kalau keluarga si perempuan tu memberatkan usaha murni lelaki tu untuk membina masjid, so aku rasa baik cari 'bunga' yang lain..... ramai lagi menunggu kat luar tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 11:32


Pada 15-01-08 11:20 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

tadi saudara encikfaizal cakap..family perempuan tak berapa suka kat sahabat enta sebab sahabat tu warak, sedangkan yang perempuan biasa-biasa sahaja, berlainan idealogi..masalah lain nak tunggu 3/4 tahun lagi..biar perempuan tu kerja dulu.kalau dah rasa itu tahap yang lama, baik tak payah teruskan hubungan tu..kalau MASALAH TU DIKAITKAN DENGAN FAMILY nak suruh kerja dulu..itu masalah kawan encikfaizal, dia sanggup tunggu ke tak..yang paling penting kat sini..istikharah minta petunjuk dari Allah..hasilnya tak hanya melalui mimpi, tapi perasaan kita..dengan syarat masa kita nak sembahyang istikharah, jiwa kita kena kosong hanya untuk solat minta petunjuk sahaja.semoga kawan encikfaizal dipermudahkan olehNYA.


terima kasih saudari iman, sahabat ana tu hanya perasaan dia rasa macam tu lah parents dia tak suka dia sebab dia agak warak.tapi mungkin juga parents tu suka. yerla sapa tak nak anak dia kawin dengan org baik kan. cuma sahabat ana tu hairan Kenapa parents perempuan itu cuba delay2 kan perkahwinan sedangkan sahabat ana dah bekerja dan cukup semu sifat? tu yang sahabat ana kata dia musykil sangat tu...mungkin sahabat ana tu kena pilih salah satu kan,,then dah buat istikharah dan jawapan nya dia xsanggup berpisah dengan perempuan itu kerana bgnya perempuan mempunyai ciri yang dia idamkan..bermakna dia kena tunggu lah masa yang ditetapkan oleh parents perempuan..disebabkan sabahat ana ni agak berilmu sudah tentu dia tidak mahu delay kerana kawin adalah satu yang baik dan sangat dituntut, maka sebab itu dia agak konfius pada masa ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 15-01-08 14:19


salam...
yang memusykilkan saya pula,apa fasal kawan encikfaizal tu still confuse padahal istikharah dah dibuat...setau saya yang cetek ilmu agama ni,kalau kita dah buat sembahyang istikharah dengan sepenuh jiwa,insyaAllah benda-benda confuse ni hilang,yang akan dirasai selepas itu hanya ketenangan dengan setiap pilihan Allah:)..

saya actually bukan cakap sesaja,tapi based on my experience...wpon bagi sesetengah org, sembahyang istikharah ni nampak macam tak berapa nampak praktikalnya,means that more to theoretical,but believe me dengan istikharahlah kita akan dapat jalan...actually ramai sahabat2 saya dulu pun cakap macam tu kat saya,katanya saya ni banyak teori,tak nampak praktikal,kerana apa-apa saja benda besar yang ingin dikerjakan insyaAllah saya akan minta izin dan pilihan Allah...benda besar tu bukan jodoh saja,tapi meliputi juga bidang pembelajaran,karier,tempat kerja, even nak beli kereta pun saya buat istikharah...hehehe...alhamdulillah,hidup saya rasa amat mudah dan rasa begitu bersyukurnya jadi org Islam...mudah kerana Allah dah berikan saya pilihanNYA,yang semestinya yang terbaik,just ikut sajalah pilihan Allah itu,bukan susah pun...dan sahabat2 saya tidak lagi mempersoalkan praktikal atau teorinya sembahyang istikharah,bahkan mereka pula yang meminta panduan untuk mengamalkannya,maybe juga sebab mereka lihat kesan istikharah itu terhadap kehidupan saya...alhamdulillah,hidup saya cukup dimudahkan Allah dan hidup ni rasa tenang saja:)kan ke best tu jadi org Islam...hehehe

cuma perlu diingat,sebelum mohon pilihan Allah,sucikan hati dulu...maybe boleh berpuasa dulu seblom itu...sebelum sembahyang tu,pastikan hati kosong dan tidak cendrung ke mana-mana,dan persiapkan hati untuk menerima apa saja pilihan Allah...kalau tidak,tiada gunanya buat sembahyang tu jika sebelum sembahyang tu kita dah buat pilihan sendiri,means that kita xpersiapkan diri dengan pilihan Allah,dan kesannya wpon kita buat istikharah,tapi hati kita biasanya tetap konfius...sepatutnya bila dah istikharah,konfius2 ni dah tak ada lagi...jika kita yakin dan ikut pilihan Allah itu walaupun hati kita tidak sukainya, insyaAllah hati dan diri akan rasa ketenangan yang susah untuk digambarkan...sandarkan segalanya pada Allah,insyaAllah ketenangan itu akan datang dengan sendirinya...dan jika kita ikut pilihanNYA,insyaAllah lorong kearah itu memang cukup mudah dan dimudahkan...dan seperti yang kawan-kawan bagitau,tanda-tanda istikharah tak semestinya mimpi,ia boleh jadi gerak hati kita cenderung arah mana,atau lain-lain.

sekadar berkongsi ilmu yang cetek:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 14:25


.. suruh penculik sharlene menculik kekasih kawan saudara tu.. mesti susah nak cari punya:lol:..ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-08 15:54


kalau kawin lari..lagilah parents perempuan itu tak suka..nanti mereka kat,alim kucing..bagi saya, bagi peluang untuk perempuan itu habis belajar dulu..kalau tak boleh nak tolak ansur macam mana nak kawin...pentingkan diri sendiri...kalau dia tunggu manalah tahu famili perempuan itu akan lembut hati dengan laki itu,yelah mereka boleh tengok kesungguhan lelaki itu terhadap anak perempuan mereka.xpn,cari saja yang lain..................

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-08 16:54


Assalamualaikum

kat sini ana boleh ajarkan macam mana solat istikharah yang pernah ana lakukan. diajar oleh ayah ana sendiri merupakan seorang ustaz dan bekas pelajar pondok pasir tumbuh kelantan.

pada ana istikharah melalui mimpi selalu tak menjadi. banyak sangat ganguan terutamanya syaitan. bila hati dah menyukai seseorang tidur sampai terbawa-bawa dalam mimpi. dan gerak hati kita pun tak selalunya betul.

caranya..
1. niatkan solat istikharah untuk mengetahui sesuatu jawapan yang pasti dari Allah. persoalan atau dilema yang sedang bermain difikiran kita mohon pada Allah diberi petunjuk.

2. buat gulungan kertas kecil-kecil. 3kertas ditulis atas nama si perempuan itu. 3kertas lagi tidak ditulis apa-apa. dibiarkan kosong. atau kalau ada pilihan lain buat 3 lagi gulungan ditulis atas nama perempuan pilihan yang kedua. gulung dan campur adukkan ke semua kertas. kemudian letak ke semua gulungan kertas di bawah sejadah tempat sujud.

3. sebaik-baiknya sebelum solat istikharah mulakan dahulu dengan solat sunat taubat. selepas itu baru mulakan solat istikarah seperti biasa. bacaan sujud yang terakhir jangan lupa baca tasbih solat istikharah sebanyak 40 kali. untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bacaan sila rujuk buku himpunan solat-solat sunat.

4. sesudah solat istigfar dan zikir. baca doa istikharah. minta petunjuk dan pertolongan dari Allah. kemudian selawat sebanyak-banyaknya. paling kurang 100 kali. lepas itu ambillah cabutan yang pertama sampai cabutan yang ketiga.

5. buat selama 3-7 hari. cabutan nama yang terbanyak tu lah pilihan Allah. terimalah dia seadanya. bawa berbincang kedua-dua belah pihak. bila ada persetujuan dan restu dari ibu bapa nikahlah dengan segera. elakkan dari zina. termasuklah zina hati.

kalau terkena banyak cabutan yang kosong bereti perempuan tu tak sesuai untuk kita. ada pilihan lain yang Allah dah tetapkan untuk kita. yang penting jangan putus asa untuk terus mencari. terimalah dengan hati yang terbuka keputusan istikharah ini. jadilah hamba yang paling yakin dengan doa-doa dan paling redha setiap ketentuanNya.

INGATLAH!
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-01-08 17:04


Assalamualaikum
really..aesyah...??? never try this way....want to try or not...
how about...we already have that choice...I never try this method...how about the 'choosen one' have turn out....to be another choice...or that choice is completely not that choice-so...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 17:08


Pada 15-01-08 16:54 , aesyah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

kat sini ana boleh ajarkan macam mana solat istikharah yang pernah ana lakukan. diajar oleh ayah ana sendiri merupakan seorang ustaz dan bekas pelajar pondok pasir tumbuh kelantan.

pada ana istikharah melalui mimpi selalu tak menjadi. banyak sangat ganguan terutamanya syaitan. bila hati dah menyukai seseorang tidur sampai terbawa-bawa dalam mimpi. dan gerak hati kita pun tak selalunya betul.

caranya..
1. niatkan solat istikharah untuk mengetahui sesuatu jawapan yang pasti dari Allah. persoalan atau dilema yang sedang bermain difikiran kita mohon pada Allah diberi petunjuk.

2. buat gulungan kertas kecil-kecil. 3kertas ditulis atas nama si perempuan itu. 3kertas lagi tidak ditulis apa-apa. dibiarkan kosong. atau kalau ada pilihan lain buat 3 lagi gulungan ditulis atas nama perempuan pilihan yang kedua. gulung dan campur adukkan ke semua kertas. kemudian letak ke semua gulungan kertas di bawah sejadah tempat sujud.

3. sebaik-baiknya sebelum solat istikharah mulakan dahulu dengan solat sunat taubat. selepas itu baru mulakan solat istikarah seperti biasa. bacaan sujud yang terakhir jangan lupa baca tasbih solat istikharah sebanyak 40 kali. untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bacaan sila rujuk buku himpunan solat-solat sunat.

4. sesudah solat istigfar dan zikir. baca doa istikharah. minta petunjuk dan pertolongan dari Allah. kemudian selawat sebanyak-banyaknya. paling kurang 100 kali. lepas itu ambillah cabutan yang pertama sampai cabutan yang ketiga.

5. buat selama 3-7 hari. cabutan nama yang terbanyak tu lah pilihan Allah. terimalah dia seadanya. bawa berbincang kedua-dua belah pihak. bila ada persetujuan dan restu dari ibu bapa nikahlah dengan segera. elakkan dari zina. termasuklah zina hati.

kalau terkena banyak cabutan yang kosong bereti perempuan tu tak sesuai untuk kita. ada pilihan lain yang Allah dah tetapkan untuk kita. yang penting jangan putus asa untuk terus mencari. terimalah dengan hati yang terbuka keputusan istikharah ini. jadilah hamba yang paling yakin dengan doa-doa dan paling redha setiap ketentuanNya.

INGATLAH!
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.


:sopan: aku pernah try ni....
memang dapat jawapan yang tepat..alhamdulillah..tapi bukan pasal jodoh cuma pasal belajar...


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 15-01-08 18:32


sebaik-baiknya.....
cari lain sahaja or runding baik-baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 12:44


siapa sebenarnya yang nak kawin ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 16-01-08 12:47


!!! QUOTE !!!


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.


:bunga: :bunga:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 23-01-08 15:46


Assalamualaikum...thanks dengan maklumat oleh aesyah86...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 16:08


salam.
hmm.kalau boleh lepas kawin baru becinta.jadi macam ni kan dah susah.restu orang tua sangat penting dalam sesuatu hubungan.jadi sabar dan mohon lah petunjuk dari ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-01-08 23:56


salam
betul ke macam tu istikharah.satu ilmu yang baru.
4my opinionla,lepas tengok kawan-kawan saya yang kawin....mereka ini perlu scarify banyak benda lah.kdgkala kalau pregnant, kena extend belajar.kdgkala tak boleh datang discussion or assignment group.pointer pun jatuh macam-macam lagi.tapi tak semualah begitu.mungkin mak bapa perempuan tu taknak anak dia susah in the future.
bunga bukan sekuntum..kalau dia tak sudi,carilah yang lain.cinta boleh di bina selepas kawin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 01:02


Assalamualaikum
thank aesyah86, pernah juga ustazah saya cakap fasal letak gelungan kertas bawah sejadah, tapi tak tahu pula kena buat 3 gulungan setiap satu ye...:-D


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-01-08 11:18


terpulang atas kalian nak buat berapa gulungan kertas.. 1 ke 2 ke 3 ke.. up to u.

buat istikharah ni bukan untuk jodoh saja.. dalam semua aspek kehidupan kita yang memerlukan kita untuk membuat pilihan.. so beristikharah lah..

pengalaman saya pernah beristikharah masa saya nak sambung belajar.. masa tu saya dapat 2 tawaran. 1st diploma kusza. 2nd diploma maahad tahfiz. masa tu juga ayah saya nak hantar masuk pondok.. pening kepala saya.. tak tau nak pilih yang mana.. tapi hati saya nak terima diploma tahfiz.. fikiran saya bercelaru sangat-sangat!! tak tau nak pilih yang mana.. kusza or maahad tahfiz or pondok.. then saya istikharah dengan cara gulungan kertas tu.. keputusan istikharah yang saya dapat adalah kusza.. course diploma pengajian islam dengan teknologi maklumat.. course syariah yang saya minta tak dapat. terkilan juga.. memang masa tu rasa tak nak ikut saja keputusan istikharah tu.. saya ni buta it.. tak tau langsung pasal komputer ni.. nak tekan keyboard pun takut.. bila saya fikir balik untuk apa saya beristikharah kalau saya tak nak ikut pilihan yang Allah dah tunjuk pada saya.. last saya terimalah tawaran kusza.. macam tu lah ceritanya :-D

dan alhamdulillah sekarang saya as flash programmer kat terengganu.. :-P

dalam apa jua keputusan yang bakal diambil sama ada melibatkan diri kita sendiri ataupun orang lain, beristikharah lah pada Allah.. tak rugi pun!! :bunga:


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-08 12:45


ada hikmahnya...
mungkin Allah ingin menguji sahabat anta.
setiap mak ayah Kalau boleh nak lihat anaknya berjaya dahulu.....ada sesetngah mak ayah yang boleh terima, tapi tak semua..
terimalah hakikat, ada hikmah yang tersembunyi... mungkin Allah merancang yang terbaik untuk sahabat anta...
cubalah istikarah dahulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 12:49


.. tiba-tiba kawan saya pun ada masalah.. kawan saya nak kahwin.. tapi duit tak ada dan calon pun tak ada.. macam mana ye:cry:.. tolong selesaikan masalah kawan saya..:lol:..ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-08 12:57


Pada 24-01-08 12:49 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. tiba-tiba kawan saya pun ada masalah.. kawan saya nak kahwin.. tapi duit tak ada dan calon pun tak ada.. macam mana ye:cry:.. tolong selesaikan masalah kawan saya..:lol:..ahaks..



...masalah tu :berfikir:

apa kata, buat pinjaman.... :-D
lepas itu, carila mana-mana perempuan....
perempuan kan ramai sekarang ni... :-)
selesai masalah.....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:00


Assalamualaikum wr wbt

Terima kasih ya aesyah86...bagus betul cara solat istikharah tu..

bagi masalah kawan encikfaizal tu..saya rasa tak tahu nak cakap apa dah sebab semua pandangan sahabat2 lain dah bagi...dan berguna untuk panduan kawan encikfaizal tu...

Kalau dah jodoh tak kemana..3 tahun...bukan lama...pejam celik pejam celik..dah 3 tahun...tapi..iyalah..sebagai manusia biasa yang turun naik imannya ni...memang payah jugak nak tunggu 3 tahun tu...tapi bukan itu ke nmnya pengorbanan..pengorbanan dalam percintaan...(ikut skrip drama..(^_^)...)

kalau betul-betul rasa gadis itu lah pilihan...memang tak salah...memang dia lah bakal ibu dan anak kepada kawan encikfaizal tu....sabarla menanti...tak lari gunung dikejar...mana lah tahu kan...berkat kesabaran...dr kena tunggu 3 tahun..tetiba terbuka pula pintu hati family perempuan tu nak kurangkan ke 2 tahun pulak...

apa-apa pun mohon lah pada Allah....agar dibukakan pintu hati ibu bapa pihak perempuan dan mintalah gadis itu pun sama-sama mohon dan istikharah juga..
bukan pihak lelaki saja..pihak perempuan pun sama...

**sekadar pandangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:10


salam...
redho Allah adalah pada redho ibubapa. itu tak dinafikan.
bagi saya, eloklah istikharah dulu, kalau betul gadis itu untuknya, banyakkan lagi doa untuk lembutkan hati mereka.
kalau bukan, bunga bukan sekuntum.
biarlah cara mencari pasangan seperti yang ditetapkan. kena muhasabah semula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:14


.. bunga bukan sekuntum.. tapi kalau bunga angkasa nyanyian Terra Rossa macam mana ek:berfikir:.. ada banyak kuntum ke bunga angkasa ek???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 23:06


maaf lama tak surf internet, sibuk dengan urusan kerja..terkejut juga kerana banyak yang komen, thanks atas nasihat dan pandangan semusemu. last week ana pun gatal2 lah tanya sahabat ana itu tentang masalah dia, dia kata dia pun makin confuse..memang tengok dia pun lain saja..tengah sembang2 kejap lagi termenung..dah kena penyakit kemurungan agaknya, katanya makin bertambah buruk pula kerana ibubapa perempuan itu macam dah tak suka sangat kat sahabat ana ini. sedih sangat katanya, katanya berkawan selama 5 tahun tapi akhirnya tak jdk pulak..yang ana kagum dengan percintaan mereka ini walaupun mereka ini tak dating tapi masing-masing setia, masing-masing macam dah tau yang akan jadi teman hidup sehingga lah keluarga belah pihak perempuan mula tak suka pada sahabat ana ini kerana keluarganya risau anak perempuan mereka akan jatuh ke tangan org macam sahabat ana ini. keluarga nya lebih suka anaknya berkahwin dengan org yang kukuh ekonomi dan sanggup tunggu berapa tahun pun anak perempuannya. tak suka sahabat ana ini sebab paksa kawin awal. pasrah dengan takdir Allah sudah semestinya, tapi persoalnya Kenapa baru sekarang ianya terjadi walhal masa 3 tahun yang lalu sahabat ana pernah berjumpa keluarga pihak perempuan dan mereka menerima pada waktu itu, Kenapa bila sahabat anak dah kerja dah mampu dan layak mendirikan rumah tangga baru direject? Maha Suci Allah yang lebih Mengetahui segalanya.

Maaf kalau ana ambil space untuk cerita kisah cinta. Maaf.

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 24-01-08 23:17


itu lah manusia...hati berubah2..susah untuk kita ramalkan..
yakin lah janji Tuhan...
mungkin ada yang lebih baik sedang menanti..

Dialah yang Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 23:24


Pada 24-01-08 12:49 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. tiba-tiba kawan saya pun ada masalah.. kawan saya nak kahwin.. tapi duit tak ada dan calon pun tak ada.. macam mana ye:cry:.. tolong selesaikan masalah kawan saya..:lol:..ahaks..


encik samun sendiri ye.... :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 25-01-08 13:26


walaupun bercinta bertahun2, tak semstinya, dia jodoh kita....
kita memang mengharapkan dia akan jadi pasangan kita, tapi Allahlebih mengetahui yang mana terbaik untuk hambanya.

saya faham keadaan sahabat anta...memangla sedih, tapi terimalah hkakikat dia bukan yang terbaik untuk kita dan sebaliknya....
saya tak rasa ada kekurangan pada sahabat anta...kedudukan ekonomi pun dah stabil... duit bukan menjamin kebahagian...biar miskin harta tapi kaya iman.

untuk sahabat anta.....
" jika doamu dimakbulkan tandanya Allah menyayangimu
jika lambat dimakbulkan, Allah ingin mengujimu
dan jika doamu tidak dimakbulkan, Allah merancang yang terbaik untukmu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 01:29


kehidupan penuh dengan cabaran dan liku hidup

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 09:18


Pada 15-01-08 16:54 , aesyah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

kat sini ana boleh ajarkan macam mana solat istikharah yang pernah ana lakukan. diajar oleh ayah ana sendiri merupakan seorang ustaz dan bekas pelajar pondok pasir tumbuh kelantan.

pada ana istikharah melalui mimpi selalu tak menjadi. banyak sangat ganguan terutamanya syaitan. bila hati dah menyukai seseorang tidur sampai terbawa-bawa dalam mimpi. dan gerak hati kita pun tak selalunya betul.

caranya..
1. niatkan solat istikharah untuk mengetahui sesuatu jawapan yang pasti dari Allah. persoalan atau dilema yang sedang bermain difikiran kita mohon pada Allah diberi petunjuk.

2. buat gulungan kertas kecil-kecil. 3kertas ditulis atas nama si perempuan itu. 3kertas lagi tidak ditulis apa-apa. dibiarkan kosong. atau kalau ada pilihan lain buat 3 lagi gulungan ditulis atas nama perempuan pilihan yang kedua. gulung dan campur adukkan ke semua kertas. kemudian letak ke semua gulungan kertas di bawah sejadah tempat sujud.

3. sebaik-baiknya sebelum solat istikharah mulakan dahulu dengan solat sunat taubat. selepas itu baru mulakan solat istikarah seperti biasa. bacaan sujud yang terakhir jangan lupa baca tasbih solat istikharah sebanyak 40 kali. untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bacaan sila rujuk buku himpunan solat-solat sunat.

4. sesudah solat istigfar dan zikir. baca doa istikharah. minta petunjuk dan pertolongan dari Allah. kemudian selawat sebanyak-banyaknya. paling kurang 100 kali. lepas itu ambillah cabutan yang pertama sampai cabutan yang ketiga.

5. buat selama 3-7 hari. cabutan nama yang terbanyak tu lah pilihan Allah. terimalah dia seadanya. bawa berbincang kedua-dua belah pihak. bila ada persetujuan dan restu dari ibu bapa nikahlah dengan segera. elakkan dari zina. termasuklah zina hati.

kalau terkena banyak cabutan yang kosong bereti perempuan tu tak sesuai untuk kita. ada pilihan lain yang Allah dah tetapkan untuk kita. yang penting jangan putus asa untuk terus mencari. terimalah dengan hati yang terbuka keputusan istikharah ini. jadilah hamba yang paling yakin dengan doa-doa dan paling redha setiap ketentuanNya.

INGATLAH!
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.



wah.. bel buat cani ek?
tak pernah tau pulak...
:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 09:27


Pada 24-01-08 23:06 , encikfaizal posting:

!!! QUOTE !!!

maaf lama tak surf internet, sibuk dengan urusan kerja..terkejut juga kerana banyak yang komen, thanks atas nasihat dan pandangan semusemu. last week ana pun gatal2 lah tanya sahabat ana itu tentang masalah dia, dia kata dia pun makin confuse..memang tengok dia pun lain saja..tengah sembang2 kejap lagi termenung..dah kena penyakit kemurungan agaknya, katanya makin bertambah buruk pula kerana ibubapa perempuan itu macam dah tak suka sangat kat sahabat ana ini. sedih sangat katanya, katanya berkawan selama 5 tahun tapi akhirnya tak jdk pulak..yang ana kagum dengan percintaan mereka ini walaupun mereka ini tak dating tapi masing-masing setia, masing-masing macam dah tau yang akan jadi teman hidup sehingga lah keluarga belah pihak perempuan mula tak suka pada sahabat ana ini kerana keluarganya risau anak perempuan mereka akan jatuh ke tangan org macam sahabat ana ini. keluarga nya lebih suka anaknya berkahwin dengan org yang kukuh ekonomi dan sanggup tunggu berapa tahun pun anak perempuannya. tak suka sahabat ana ini sebab paksa kawin awal. pasrah dengan takdir Allah sudah semestinya, tapi persoalnya Kenapa baru sekarang ianya terjadi walhal masa 3 tahun yang lalu sahabat ana pernah berjumpa keluarga pihak perempuan dan mereka menerima pada waktu itu, Kenapa bila sahabat anak dah kerja dah mampu dan layak mendirikan rumah tangga baru direject? Maha Suci Allah yang lebih Mengetahui segalanya.

Maaf kalau ana ambil space untuk cerita kisah cinta. Maaf.


mungkin itu petanda yang perempuan tu bukan yang terbaik untuk sahabat encik faizal... mungkin ada perempuan lain yang lebih baik untuknya... kalau dia ada buat istikharah, mungkin ini petunjuk dari ALLAH... sebab petunjukNYA memang susah untuk difahami, kadang-kadang tak perasan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 09:59


Salam...
mohon petunjuk dariNya agar dipermudahkan...
tak ada masalah yang tak dapat diselesaikan..
moga bertemu jalan penyelesaian

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 21:41


Saya terbaca posting dr saudari farishah..tapi telah dilock pula topic tu, betul ke istikahrah ini kena ada perasaan 50-50 % baru boleh buat..kalau ada perasaan 49-51% tak boleh buat ke?

rasanya kalau 49-51% atau 70-30 % boleh jugak buat rasanya...sebab sure ada memihak pada satu tempat..contohnya bila hati suka pada seseorang..sudah tentu akan memihak pada org itu...tapi bila istikharah dibuat bermakna kita menyerahkn diri pada Allah dan salah satu doa selepas istikharah ialah "Ya Allah Jika Engkau mengetahui perkara ini baik untukku, padaku,agamaku, dan kesudahan yang baik pada masa ini dan masa akan datang, maka permudahkanlah untukku, tetapi jika Engkau mengetahui perkara ini tidak baik untukku maka elakkanlah diriku daripadanya dan elakkanya aku darinya "

so pada pandangan saya, istikharah ini adalah keputusan dr Allah, sejauh mana kita memihak pada seseorang itu,jawapan Allah jua lah yang paling tepat.

Sila betulkan jika saya salah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 03-02-08 15:37


adehh!meriahanya org kawenn kat bawah ni..
ada 2 tempat..dr mlm tadi lagi bunyi kompang..
mempengaruhi emosi ni :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 19:57


Pada 23-01-08 15:46 , Wuddah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...thanks dengan maklumat oleh aesyah86...


hmm lagi satu, lepas solat istikharah, jangan pergi main game ke, round-round kat ukhwah ke :malu: . Kena tidur terus ye.....betul tak aesyah86?


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-08 03:29


Pada 05-02-08 19:57 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-01-08 15:46 , Wuddah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...thanks dengan maklumat oleh aesyah86...


hmm lagi satu, lepas solat istikharah, jangan pergi main game ke, round-round kat ukhwah ke :malu: . Kena tidur terus ye.....betul tak aesyah86?



betul ke lepas buat istikharah kena terus tidur... macam tu erk... huhu...


-----------------
~Islam is our way of life~

http://ungulavender.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134311 saat. Lajunya....