Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 22 hari yang lalu
izdham: 31 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 41 hari yang lalu


Rawatan Alternatif
Topik: bagaimana? nak kurangkan masalah rabun?


Carian Forum

Moderator: Administrator, Prof_Muslim
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Alternatif
    »» bagaimana? nak kurangkan masalah rabun?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh bagaimana? nak kurangkan masalah rabun?

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 17:47


assalamualaikum
pernah tak dengar tentang qurotaaini?:-?
saya mengalami masalah rabun jauh yang teruk juga..
saya risau dengan kesihatan mata saya terutama yang sebelah kiri....
kalau sesiapa ada pendapat dan cadangan boleh lah suarakan pada saya... salam :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

ndb
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27051
Posting: 61
Dari: KUALA TERENGGANU

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-01-08 18:34


dah teruk sangat ke??
biasenya mak saya suruh saya tengok benda-benda hijau pagi2 macam pokok dan selawat 3 kali
alhamdulillah setakat ni tak rabun lagi.
Pasal qurotaaini tak pernah pula saya dengar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ndbProfil   Hantar PM kepada ndb   Pergi ke ndb's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 19:05


terima kasih ya ndb..
sebelah kiri 550 dan kanan 450
sebelah kiri ni yang masalah sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 19:14


owh..5.50 tak lah teruk sangat..it's considered medium myopia (−3.00 and −6.00 diopters). ana sendiri carry glasses / lenses with -5.50

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 19:24


hmm
iyakah tak teruk
kalau macam tu alhamdulillah lah...
wisau ni pun sebab
mata sebelah kiri ni still tak berapa nak terang boleh pakai spek
kena pakai lens saja...
syukur lagi mampu melihat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 20:18


saya dah pakai qurotaaini
baru saja tadi. pedih sangat... huhuhuhu
doakan mata saya cepat sihat ye kawan-kawan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 20:20


saya pulak sebelah kanan lebih teruk dari kiri....tapi tak pakai spek pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 20:49


afina010587: qurotaani itu apa ye? contact lens ke?

betul cakap sahabat2 tengok benda-benda hijau...tengok utan.... tak pun selalu tengok dan baca quran .....

p/s:sya pun rabun jugak.....350/350 agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 20:52


.. senang saja nak kurangkan rabun.. pakai cermin mata.. pasti rabun tiada lagi:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-08 21:02


Salam Alaik

makan banyak-banyak carrot... tak pun minum jus carrot..



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:04


saya pun rabun teruk juga. kanan lagi teruk dari kiri. power 500 lebih jugak lah. planning nak pakai contact lens..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:10


.. kalau makan lobak putih boleh ke??? bosan lah asik makan lobak oren saja:-(..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:13


!!! QUOTE !!!

by: kakisamun -- .. kalau makan lobak putih boleh ke??? bosan lah asik makan lobak oren saja:-(..


Duhai kakisamun, di manakah adinda sedang online sekarang? Takkan di office? Dan betapa sengal-sengal ayamnya cadangan adinda makan lobak putih tuuee... Nahh bunga.. :bunga: :malu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:15


.. kekanda.. kalau adinda makan racun tikus pasti adinda tak rabun kan:kelip:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:21


!!! QUOTE !!!

.. kekanda.. kalau adinda makan racun tikus pasti adinda tak rabun kan:kelip:..


OHH, janganlah begitu adinda.. Nanti kekanda keseorangan.. Berhati-hatilah adinda dalam perjalanan ke JK UIA nanti.. Kanda gusar dinda diculik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:25


.. baik kekanda ku :kelip:.. demi kekanda adinda akan mula makan lobak hari2 agar mata ini tidak rabun untuk melihat kecomelan kekanda:malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:36


qurotaani tu apa?

betulkah kalau dah rabun tak boleh baik lagi?
makin lama hidup makin bertambah rabun..

ada rabun cepat naik..saya macam lambat saja..
mula form 3, 135 sekarang 350/370..
ada orang kanan dan kiri jauh beza..

tak tahu pula rawatan..
makan carot biasa dengar.. tapi tak amalkan pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-08 21:39


cubalah amalkan..

so far...ana tak ada rabun apa-apa lagi..alhamdulilah.. walaupun setiap hari berdepan dengan pc... tengok tv.. and so on.. mungkin sebab ana suka minum jus carrot.. and makan carrot.

p/s: carrot memang baik untuk kesihatan mata...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:43


baca Al-Quran tanpa memakai cermin mata....insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

embun-pagi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27056
Posting: 41
Dari: Lorong Teratai

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 22:15


mata ni dah mula kabur bila tengok benda jauh...
rabun jauh ke itu?
kerja hari-hari ngadap pc...

Bookmark and Share

    


  Member Information For embun-pagiProfil   Hantar PM kepada embun-pagi   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:27


rabun jauh ni boleh kita mula tak dapat fokus pada objek yang jauh..

Qurotaaini ni macam ubat titis lah
fina dah col org kat syarikat yang kuarkan Qurotaaini ni.. dia kata insyaAllah boleh bantu tapi ambil masa..
tapi boleh afina pakai.. pedih sangat rasa..
segala penyakit ada ubatnyekan.. kita sama-sama ushakn k,,
kalau tak salah pengasasnya ustaz fairuz..
rabun boleh saja baik dengan izin Allah...
tapi kita kena berusaha...kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:28


Pada 11-01-08 21:02 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

makan banyak-banyak carrot... tak pun minum jus carrot..



kistina, fina tak makan syur.. tu lah masalhnyee :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:31


Pada 11-01-08 20:49 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

afina010587: qurotaani itu apa ye? contact lens ke?

betul cakap sahabat2 tengok benda-benda hijau...tengok utan.... tak pun selalu tengok dan baca quran .....

p/s:sya pun rabun jugak.....350/350 agaknya....


kapten.. fina memang pakai lense sebab klupkai spek tak berapa jelas..
Qurotaaini ni ubat titis. ada 4 jenis..
Qurotaaini 1, 2,3 dan 4...
fina pakai yang 3 sebab disuggestkan...
kalau yang 1 dan 2 tu untuk yang tak teruk..
apa-apa pun try cari kat webside eh.. type saja QUROTAAINI.. insyaAllah ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:33


Pada 11-01-08 21:43 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

baca Al-Quran tanpa memakai cermin mata....insyaAllah


bro macam mana nak baca alquran tanpa spek.. tak nampak..
penglihatan saya sebelah kiri hanya sejengkal sahaja.. nanti nampak mix pula ayat2 tu nanti.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:36


ha.. lagi satu care nak baiki rabun.. operation... LASTIK agaknya name dia.. tak pasti lah.. tapi kalau bab operate ni takut lah fina...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:38


Pada 11-01-08 22:15 , embun-pagi posting:

!!! QUOTE !!!

mata ni dah mula kabur bila tengok benda jauh...
rabun jauh ke itu?
kerja hari-hari ngadap pc...


kalau boleh pakai lah labtop atau plasma/lcd.. sebab yang 2 kurang sikit mengangu mata..
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:39


penglihatan hanya sejengkal ? :berfikir: :roll:


pembedahan LASIK


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:49


Pada 11-01-08 23:39 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

penglihatan hanya sejengkal ? :berfikir: :roll:


pembedahan LASIK



sebelah kiri ni lebih kurang sejengkal; nampak clear.. tapi boleh lebih sikit mula kabur.. nasib ada mata kanan...boleh membantu lagi..

pembedahan lastik??? tak pernah dengar ke?
hmm fina baca kat internet lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 00:16


kalau rabun jauh, mesti dekat nampak kan?...
berapa power spek?...
saya rabun jauh juga...tapi kalau baca Al-Quran dekat2 nampaklah juga...
mula-mula susah sikit kut..tapi lebih ok rasanya...insyaAllah
nak buat bagaimana, tak sempat nak jaga mata..
dari darjah 4 dah rabun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 00:23


5.50 left
4.50 right
heheh
sekarang power spek bro berapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 00:24


tak tahu pula point2 ni..
rasanya saya kiri 500 kanan 550 kut..
tapi boleh saja kalau nak baca Al-Quran tanpa spek...
cuma kena dekatkan sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 12-01-08 00:25


apa kakanda adinda ni... along..owl.. :jangan: noty erk..
..............
merasakan diri ini macam rabun..Kenapa bila duduk blkng time lecture asyik mengecilkan mata saja..aiyo

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 00:29


Pada 12-01-08 00:24 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

tak tahu pula point2 ni..
rasanya saya kiri 500 kanan 550 kut..
tapi boleh saja kalau nak baca Al-Quran tanpa spek...
cuma kena dekatkan sikit..


kalau macam tu bro..fina nak try lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 01:00


pembedahan lastik tak pernah dengar..

lasik adalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 11:17


Pada 12-01-08 01:00 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

pembedahan lastik tak pernah dengar..

lasik adalah..


ha lasik eh??
:sopan:
sa;ahg eja pula

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 11:31


Dulu..time ana sek main..ana rabun jauh lah...
bila naik dip...ana selalu tengok pemandangan hijau..time tu belajar kat srwk...
After a year..ana dah xrabun lagi...cuma silau saja yang masih ada..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 11:38


pembedahan rabun jauh itu tak silap dipanggil laser..
erm... tapi ada kawan saya pernah buat laser, tapi tak lama pas itu dia rabun balik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 11:52


Pada 11-01-08 21:10 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. kalau makan lobak putih boleh ke??? bosan lah asik makan lobak oren saja:-(..


lobak putih itu dimakan untuk membanyakkan air susu ibu, tapi biasernyer org xmakan mentah2..org masak dulu..makan dengan nasik..kalau nak makan lobak putih mentah2, rasanya xsedap... mybe tak boleh nak telan..compared to lobak oren yang manis, lobak oren kalau makan macam tu saja pun dah sedap... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-08 11:53


Salam Alaik

yang operation tu..memang lepas operate nanti tak payah nak pakai spek dah. tapi nanti ada side effect. boleh dikatakan tak kekal lama. and lagi satu, operation tu agak mahal.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 12:06


Pada 12-01-08 11:53 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

yang operation tu..memang lepas operate nanti tak payah nak pakai spek dah. tapi nanti ada side effect. boleh dikatakan tak kekal lama. and lagi satu, operation tu agak mahal.



ye ke?
takut nya...
bialah rabun dr merana buta...
fina bersyukur....masih mampu melihat alam ni walau menggunakan spek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 12:14


pembedahan lasik tu guna laser.. kesan dia pada semua orang tak sama..
ada yang jadi lebih baik, ada yang makin teruk dan ada pula yang baik sekejap kemudian rabun lagi dan mungkin lebih teruk..

huhu tak berani ambil risiko..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 12:38


Pada 11-01-08 23:31 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-01-08 20:49 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

afina010587: qurotaani itu apa ye? contact lens ke?

betul cakap sahabat2 tengok benda-benda hijau...tengok utan.... tak pun selalu tengok dan baca quran .....

p/s:sya pun rabun jugak.....350/350 agaknya....


kapten.. fina memang pakai lense sebab klupkai spek tak berapa jelas..
Qurotaaini ni ubat titis. ada 4 jenis..
Qurotaaini 1, 2,3 dan 4...
fina pakai yang 3 sebab disuggestkan...
kalau yang 1 dan 2 tu untuk yang tak teruk..
apa-apa pun try cari kat webside eh.. type saja QUROTAAINI.. insyaAllah ada....


nak pakai juga lah..qurotaaini, kalau main pakai saja tak boleh okey? aini itu mata kan dalam bahsa arab.....qurota itu apa pula ye?

p/s: jahil bahsa arab...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 13:47


entah lah
dulu masa belajar bahasa arab qurota tu bola..
macam qurotul qadam.. bola sepak..
juga nya bola mata agaknya
hahahahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 13:52


kapten bia fina try dulu.. nanti ok fina bgtaw kapten k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 20:34


Pada 12-01-08 13:47 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!

entah lah
dulu masa belajar bahasa arab qurota tu bola..
macam qurotul qadam.. bola sepak..
juga nya bola mata agaknya
hahahahah


eheh..buat lawak...kalau tak salah ana lah, qurratu aini tu maksudnya cahaya mata...kalau tak salah lah


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 21:46


YE KE?
bukan ke nur ain tu chy mata.. nur aina cahaya mata kami. nur aini cahya mata ku.. afina tak hebat sangat bahasa arab ni...
tahu sikit-sikit saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 23:16


lasik tu kosnya dalam 2.5k. tapi tengok yang lepas buat kebanyakkannya mata macam mata org baru bangun tidur.. layu memanjang.

allahyarham atuk belah mama dulu amalkan perah air daun sirih sambil selawat . cucu ni nak juga amalkan tapi tak rela nak tahan dengan pedih dia walaupun berkesan ;)

qrratua'ini tu pernah guna. tapi tak berkesan. malah mata terus kena infection yang agak teruk. mungkin tak sesuai pada saya....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 15-01-08 23:18


koi pun rabun juga ini..
tapi tak ada lah tinggi sangat pun :)
tapi naik lah pula power lepas pakai spek..
macam mana itu ye???

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 23:35


Pada 15-01-08 23:16 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

lasik tu kosnya dalam 2.5k. tapi tengok yang lepas buat kebanyakkannya mata macam mata org baru bangun tidur.. layu memanjang.

allahyarham atuk belah mama dulu amalkan perah air daun sirih sambil selawat . cucu ni nak juga amalkan tapi tak rela nak tahan dengan pedih dia walaupun berkesan ;)

qrratua'ini tu pernah guna. tapi tak berkesan. malah mata terus kena infection yang agak teruk. mungkin tak sesuai pada saya....



ye ke?:-o
eh jangan takut kan fina
memang pedih sebab dalam tu pun ada extrac daun sireh...
dah nak dekat seminggu pakai
ok saja..
8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 23:46


Pada 15-01-08 23:35 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!





pengalaman masing-masing saja ni fina.

ada yang sesuai ada yang tak.

yang akak maksudkan pedih tu memang daun sireh segar tu diperah terus ke mata ;)

qurratua'ini tu pula akak guna waktu mula-mula dia keluar dolu2 (2003 agaknya). pas sebulan pakai terus henti


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 00:09


apa dah jadi dengan mata akak lepas itu?
ok ke tak ok?
ada tak saudara marah akak yang try jadi ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 00:20


mata jadi terlampau gatal sampai kalau gosok rasa nak kuarkan biji mata.lepas itu jumpa pakar mata dia bagi ubat gel(bukan ubat titik lagi sebab ubat titik dah tak lut masa tu) untuk letak dalam mata. lepas itu baru ok sikit.

tak ada dalam keluarga akak (adik beradik & ipar) yang guna ubat tu.tapi macam akak katakan tadi, ikut kesesuaian diri.... dan akak mungkin tak sesuai dengan ubat qurra. itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 00:46


ana pun nak tau juga gane nak kurang kan masalah rabun ni..bila cek saja..ada saja power naik..isk3..makin tebal pula spek ana ini...:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 01:16


qurrotul aini - ertinya - penyejuk mataku :)


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 09:07


TERIMA KASIH ANAK PEJUANG...

owh.. macam tu ke kak kamar..
fina pakai ok saja.. cuma 1st tu pedih... airmata keluar banyak sangat...
tapi lepas itu ok saja.
pakai mata kiri saja.... sebab power nya tinggi dr mata kanan

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 16-01-08 09:23


pernah pakai dulu ada dua jenis satu hijau dia sangat pekat satu agak cair, pakai lama juga antara perubahan yang nampak putih mata nampak semakin putih tapi dari segi power spek tak pasti. Sekarang ni rasa macam dah tak ada, dulu carik di puduraya.

ada juga keinginan nak buat lasik tapi bila banyak surf ada juga site effect antaranya mata jadi mudah berair sebab lapisan mata dah kena hiris.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 09:32


Pada 16-01-08 09:23 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

pernah pakai dulu ada dua jenis satu hijau dia sangat pekat satu agak cair, pakai lama juga antara perubahan yang nampak putih mata nampak semakin putih tapi dari segi power spek tak pasti. Sekarang ni rasa macam dah tak ada, dulu carik di puduraya.

ada juga keinginan nak buat lasik tapi bila banyak surf ada juga site effect antaranya mata jadi mudah berair sebab lapisan mata dah kena hiris.


kalau kakak nak say bagi alamat org yang boleh bantu akak
sabit banani industries snd.bhd
[email protected]
tel: 097715195
lot16, wakaf paduka, kubang kerian,16150, kota bharun kelantan
no phn owner nya: 0199105127
dekat jalan raja bot pun ada
tapi lupa lah name kedai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 09:48


eheh..betul sdra anak pejuang...qurratu aini tu maksud nya penyejuk mata...tersyasyul

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 09:58


Pada 16-01-08 09:07 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!



macam tu ke kak kamar..


off topic kejap

patut PAKCIK kamar :P
dan KAK nur ;)

***bila masa pula baba akak join ukhwah
:sopan: :sopan: :sopan:

tentang ubat Q yang adik beli ni... rasa akak dr pengeluar yang berbeza dengan yang akak guna dulu. mungkin boleh akak cuba yang ini pula. mudah-mudahan yang ini serasi. hrap2nya insya allah


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

damsyiq_group
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.08.2007
Ahli No: 30741
Posting: 37
Dari: ipoh (DAMASCUS-SYRIA)

syria  


posticon Posting pada: 16-01-08 12:09


assalamualaikum... sekadar untuk berkongsi, & mungkin boleh d ambil faedah darinye.. mengenai qurotaaini memang sejenis prubatan & mungkin boleh d cuba, tak kira lah p'soalan rabun jauh @ dekat.
saya ingin berkongsi cerita: saya p'nh mengalami masalah rabun/kabur & kadang-kadang langsung tak boleh melihat (mata sebelah kiri).. tapi tak selalu,.. erk, sbln tu sekali dalam masa 1/2 jam, lepas itu ok balik.. risau juga dengan kesihatan mata ni. ye lah, antare nikmat2Nye iala p'lihatan....
arwah ayah saya berpesan: cuba amalkan tiap pagi bangun subuh, pas solat tu lihatlah p'sekitaran kita, bukit bukau, daun2 m'hijau... insyaAllah lama kelamaan akan beransur baik.. lebih kurang maksud saya, amalkan melihat bnde2 hijau...
alhmdulillh, rasa saya p'lihatan saya dah ok & tak ada gangguan lagi.. untuk pngetahuan yang bertny: dulu saya menggunakan kaca mata, sekarang tidak....
oklah, rasanya ni saja pendapat dan cadangan yang boleh d suarakan... salah slp harap d maafkn....
salam :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For damsyiq_groupProfil   Hantar PM kepada damsyiq_group   Pergi ke damsyiq_group's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 12:36


SELAIN 2, BOLEH JUGA DIAMALKAN MNUM AIR PEGAGA, AIR KAROT...
SELAIN KHASIAT UNTUK MATA, JUGA BAIK UNTUK MESIHATAN BADAN..
JANGAN LUPA BACA BISMILLAH YE..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 13:07


Pada 16-01-08 09:58 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-01-08 09:07 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!



macam tu ke kak kamar..


off topic kejap

patut PAKCIK kamar :P
dan KAK nur ;)

***bila masa pula baba akak join ukhwah
:sopan: :sopan: :sopan:



huhu dah kali kedua akak kena macam ni :kelip:
dulu kena dalam kawan makan kawan :sopan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-01-08 15:03


Assalamualaikum
minum air pegaga eh...??? urk...pahit tu... :-o



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 18:20


Pada 16-01-08 12:09 , damsyiq_group posting:

!!! QUOTE !!!


amalkan melihat bnde2 hijau...
alhmdulillh, rasa saya p'lihatan saya dah ok & tak ada gangguan lagi.. untuk pngetahuan yang bertny: dulu saya menggunakan kaca mata, sekarang tidak....
oklah, rasanya ni saja pendapat dan cadangan yang boleh d suarakan... salah slp harap d maafkn....
salam :-D


ismi juga png mengamalkn.. dan hasilnya memang best...
sambil2 tu dapat tenangkn minda dan ubati hati...

power spec boleh turun sampai 250 saja.... dari 370....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 18:22


Pada 16-01-08 18:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-01-08 12:09 , damsyiq_group posting:

!!! QUOTE !!!


amalkan melihat bnde2 hijau...
alhmdulillh, rasa saya p'lihatan saya dah ok & tak ada gangguan lagi.. untuk pngetahuan yang bertny: dulu saya menggunakan kaca mata, sekarang tidak....
oklah, rasanya ni saja pendapat dan cadangan yang boleh d suarakan... salah slp harap d maafkn....
salam :-D


ismi juga png mengamalkn.. dan hasilnya memang best...
sambil2 tu dapat tenangkn minda dan ubati hati...

power spec boleh turun sampai 250 saja.... dari 370....



memang betul petua itu...

lagi satu ambik air embun kat daun pagi2 tu sapu kat mata.... insyaALLAH..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

meY_islAm
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32337
Posting: 2
Dari: keY el

malaysia  


posticon Posting pada: 16-01-08 18:39


salam

afina, ana baru disini dan baru tengok topik ni.. ana rabun dan nak berusaha untuk tinggalkn spek, yang awak cakap qurotaini 2 kan, kat mana nak cari ye?
ada cawangan kat kl tak?

harap sudi m'bntu..oh ya lupa pla.. pernah dengar dari Dr. Fadzilah Kamsah. kalau tak silap guru dia kita bangun pagi, letak jari kat lelangit dalam mulut dan then silang jri kita dan sapu pda kedua-dua mata..baca selawat inshaAllah ok..dan Dr kata dulu dia rabun juga dan dalam 3 years dia buat Alhamdulillah dia jarang pakai spek..ni kalau tak silap ana. ana dengar dari show Dr.

dan adik ana kita, dia dengar bangun pagi baca selawat dan Al-Fatihah 40 tak dan then sapu air liur pde mata kita.

ni yang saya tahu..wallahualam

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For meY_islAmProfil   Hantar PM kepada meY_islAm   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 22:35


sabit banani industries snd.bhd
[email protected]
tel: 097715195
lot16, wakaf paduka, kubang kerian,16150, kota bharun kelantan
no phn owner nya: 0199105127
dekat jalan raja bot pun ada
tapi lupa lah name kedai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 17-01-08 06:34


ayah saya seorang optometrist...
dia selalu nasihat kami supaya makan carrot...
jgan baca dalam gelap..
jgan buat kerja sambil tiarap...
jgan tengok tv dkat2....
jgan terlalu fokuskan penglihatan...sampai berkerut dahi...(tanda nak rabun lah itu)

haha ....itu saja lah sebahagiannya....
nak list banyak sangat....

alhamdulillah sekarang kami tak rabun...
atas nasiht abah jugak yang selalu ingatkan kami...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-01-08 06:38


Pada 17-01-08 06:34 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

ayah saya seorang optometrist...
dia selalu nasihat kami supaya makan carrot...
jgan daca dalam gelap..
jgan buat kerja sambil tiarap...
jgan tengok tv dkat2....
haha ....itu saja lah sebahagiannya....
nak list banyak sangat....

alhamdulillah sekarang kami tak rabun...
atas nasiht abah jugak yang selalu ingatkan kami...


wah..bnyknye benda tak boleh dibuat ya... hurmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

meY_islAm
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32337
Posting: 2
Dari: keY el

malaysia  


posticon Posting pada: 17-01-08 13:54


salam,

syukaran afina dan member2 lain yang bagi info bout this topic.

may Allah bless us dan all muslims..

Bookmark and Share

    


  Member Information For meY_islAmProfil   Hantar PM kepada meY_islAm   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 17-01-08 15:54


Pada 17-01-08 06:34 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

ayah saya seorang optometrist...
dia selalu nasihat kami supaya makan carrot...
jgan daca dalam gelap..
jgan buat kerja sambil tiarap...
jgan tengok tv dkat2....
haha ....itu saja lah sebahagiannya....
nak list banyak sangat....



apa kata jika anda listkan sahaja.. mudah-mudahan dapat juga membantu golongan yang mempunyai masalah rabun ni.. insyaallah pahala juga akan menanti...

(suka membaca dalam cahaya samar - patutler wife tegur banyak kali - aku buat tatauuu saja.. )

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-01-08 15:59


Assalamualaikum
tengok benda hijau ye....kalau macam tu, nak tengok ukhwah hari hari...hari hari pun nak... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 16:56


petua nak elakkan rabun, jgan buat aktiviti di tempat yang gelap....tengok tv, baca, dll....amalkn makan caret...
mecegah lebih baik dr mgubati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 17:18


uhuk... uhuk...
seeloknya di awal pagi...
erk kalau ngadap pc 24/7... hmmmm...:berfikir:
bahaya ke tak ek....??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 11:50


!!! QUOTE !!!

erk kalau ngadap pc 24/7... hmmmm...
bahaya ke tak ek....??????



erm.. bagaimana jarak tu dik..??

petua.. ramai sahabat dah listdown..
ana pun rabun jauh.. pakai spec bila perlu saja..
mula pakai tahun 2001

lah ni.. jarang pakai.. dulu belajar pun dalam kelas saja..
dah habis cikgu keluar kelas.. ana buka spec..
kini. bila drive..malam.. au hujan baru pakai spec..
hatta bila dalam dewan meting ada briefing.. yang guna slide show..
memang kena buka spec...

tak tahulaa nak kata..
bila ana tanya pakar bhg mata..
ada yang berpendapat.. kalau dah rabun tu.. kena pakai selalu spec.

kakak ana cakap.. mak pun cakap..
kalau nak cepat baik. jangan pakai selalu...erm..erm.

petua amalkan.
makan lobak merah...
telur kuning..
makan sayur banyak..

then.. mak pernah cakap..
pagi-pagi.. bangun tidur..
p kat pokok..au daun.. ada air embun kan..

cuit sikit.. then selawat 3 kali..
sapu di mata..
anyway.. kita berusaha lah untuk mengubati.. ;-)

wallahu'alam..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 14:05


minum jus carrot..makan carrot
mama kata kalau bangun tidur sapu mata dengan ibu jari..atau lepas azan pun boleh buat..selawat dan doa sekali..insyaAllah..syafakallah..tiada penyakit yang tiada ubat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-01-08 15:05


aha sepupu teman pun pernah pesan...
lau rabun sikit-sikit tu jangn gatal2 nak pakai spek...
nanti lagi rabun and power kanta pun bertambah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 17:41


hmmm...
ismi teringat sesuatu, lepas baca topik "bila mula pakai spec"...

untuk silau, ismi pun mengalami masalah silau yang agak tinggi.,250++
berbanding masalah rabun jauh yang hanya 100++ saja....

apa yang ismi lakukan...
setiap bangun pagi, buat senaman mata... sebelum p mengadap hutan kat belakang blok asrama ni...
buat dalam kira-kira +/- 5 minit agaknya... lepas itu, p lah tengok pokok2.. rerumput.. sambil2 berzikir... (sebab tu sebelum ni ismi cakap boleh ubati hati..)
insyaAllah, walaupun tak sembuh sepenuhnya, mampu untuk kurang power...

lagi satu, untuk silau, kalau boleh... istiqamahla pakai spec... pun mampu untuk kurang masalah ke'silau'an yang melanda... insyaAllah...

erk, nak tanya.. tentang istilah mata eyes... tu untuk yang takmo pakai spec(walaupun ada masalah) atau yang biasa pakai spec...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 17:46


baru cuba jeq produk Qurratuaini mlm tadi..ya allah pedihnya yang teramaaaat :cry:


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 19-01-08 15:24


SALAM... Ada tak sesiapa yang jadi pengedar kat sini nak satu . Betul ke ubat ni mujarab dan tak merbahaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 20-01-08 04:33


Pada 17-01-08 17:18 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

uhuk... uhuk...
seeloknya di awal pagi...
erk kalau ngadap pc 24/7... hmmmm...:berfikir:
bahaya ke tak ek....??????



bahaya pasal mata kita terdedah kat cahaya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 20-01-08 05:58


ada baca satu majalah itu. seorang nenek te dah hampir 100 tahun mata masih elok. pagi2 dia bangun sapu ibu jari kaki kat mata dia. masa mata itu tutup lah. wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 06:22


Pada 18-01-08 12:26 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kalau menghadap pc doplohpat jam tujuh....kalau tengok laman hijau..boleh agaknya...macam lama ukhwah ni....huhu... :bye:



boleh agaknya.... :D


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 07:45


salam...nak kongsi cerita sikit..
masa ana sekolah dulu time nak isi borg kmasukan matrikulasi, ana takut dikatakan cacat sebab pakai 'spek'... tapi tgk2 dia tulis kat bawah borang, "rabun tidak dianggap cacat" huhu nasib baik.. :lol: :lol: :lol:


:::think positive::::


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 10:34


Pada 18-01-08 17:46 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

baru cuba jeq produk Qurratuaini mlm tadi..ya allah pedihnya yang teramaaaat :cry:



memang pedih
kan afina dah bgtaw
pakai lah dulu
nanti lama-lama okj
biasa dengan pedih tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 20-01-08 13:33


Hmm... ana dah try tanya kat pengedar yang berdekatan dengan rumah tapi semua dah habis stok. kena tunggu seminggu tapi tupun tak tentu dapat. Waa laku betul ...Ni mesti sahabat2 ukhwah dah borong semua.. Nak satu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 20-01-08 13:36


ada cara lain ke nak dapatkan ubatni .Ana dah nak balik Kedah ni cuti sekejap saja.. Kalau kat kedah susah sikit sebab dok kat hostel..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 13:37


Pada 20-01-08 06:22 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-01-08 12:26 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kalau menghadap pc doplohpat jam tujuh....kalau tengok laman hijau..boleh agaknya...macam lama ukhwah ni....huhu... :bye:



boleh agaknya.... :D



saya rasa lah, yang dimaksudkan hijau ni, benda-benda hijau yang semulajadi.. macam daun2... er apalagi ya :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 13:43


Posting pada: 26-06-03 16:26

PETUA KESIHATAN anjuran ABN QAYYIM....

Menerangkan Penglihatan

Perkara yang boleh menerangkan pandangan dan menyejukkan hati ialah
melihat warna hijau, melihat air yang mengalir, melihat orang atau
barang yang di sayangi dan melihat buahan serta dedaun. Perkara yang
boleh menggelapkan pandangan ialah berjalan tanpa alas(berkaki ayam),
menyambut waktu pagi dengan wajah muram(masam), banyak menangis dan
banyak membaca tulisan yang kecil-kecil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 17:19


Pada 20-01-08 13:36 , aL-Miski posting:

!!! QUOTE !!!

ada cara lain ke nak dapatkan ubatni .Ana dah nak balik Kedah ni cuti sekejap saja.. Kalau kat kedah susah sikit sebab dok kat hostel..


[email protected]
tel: 097715195
lot16, wakaf paduka, kubang kerian,16150, kota bharun kelantan
no phn owner nya: 0199105127

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 20-01-08 22:19


Wuohoo.. jauh tu tapi tak apa ana cuba... syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

NazRie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15491
Posting: 53

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 10:16


ha..ana pernah jumpa dr pakar dr jabatn oftalmology HUKM.dr tu baik sangat.dia kata..kalao nak jaga mata, jangan tengok-tengok benda-benda maksiat..dan banyakkan baca quran (or tengok benda-benda yang baik..).actually, setiap anggota badan kita pun macam tu juga .wallahua'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazRieProfil   Hantar PM kepada NazRie   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 14:35


Berita yang pernah dipaparkan mengenai produk ini

06 Julai, 2007 10:32 AM    

Toner Mata Bantu Pulih Rabun



TONER MATA… Ustaz Fairus Mohamed menunjukkan produk Qurrotaaini yang diusahakan bagi mengatasi masalah penyakit mata semasa di gerai pameran MIHAS 2007 baru baru ini. Foto: Mohd Johari Ibrahim

Oleh Nur Syuhada Shamsuddin

KUALA LUMPUR, 6 Julai (Bernama) -- Laksana seorang doktor mata yang memberi khidmat nasihat kepada pesakit, Ustaz Fairus Mohamed tenang berbicara ketika orang ramai mengunjungi gerai pamerannya di Pameran Halal Antarabangsa Malaysia Keempat (MIHAS) 2007 yang diadakan di ibu negara baru-baru ini.

Walaupun berjiran dengan lebih 500 gerai lain yang di antaranya menjual pelbagai produk kecantikan dan kesihatan, keluaran tempatan dan antarabangsa, Ustaz Fairus tetap yakin toner mata yang diusahakannya sejak 10 tahun lepas bakal menarik perhatian ramai.

Apabila gerai pamerannya dihalakan lensa kamera dan wartawan mula mencatat sesuatu pada buku, pengunjung yang kebanyakannya berkaca mata mula mengintai produk ciptaan Ustaz Fairus yang dikatakan boleh menyembuhkan masalah rabun jauh dan dekat yang serius.

"Dengan izin Allah sembuh. Tidak perlu dibedah dan berkaca mata. Insya Allah," kata Ustaz Fairus kepada Bernama ketika ditemui di MIHAS baru-baru ini.

TIADA PENDIDIKAN FORMAL DALAM BIDANG OPTOMETRI

Ustaz Fairus, 37, mendapat pendidikan dalam bidang pengajian Islam di Pasir Tumbuh, Kelantan serta Pattani (Thailand) dan di Mekah. Tanpa mengikuti pengajian formal dalam bidang optometri di mana-mana universiti, beliau hanya berpandukan kitab-kitab lama Arab untuk menghasilkan produknya.

Jelas Ustaz Fairus, toner mata itu dihasilkan daripada perahan pucuk daun kayu yang terpilih, antaranya daun sirih sebagai bahan utama dan daun bakawali, madu lebah dan air zam-zam.

Individu pertama yang mencuba toner mata di bawah label Qurrotaaini itu adalah ibu mentuanya yang rabun sejak kecil. Ketika hampir dibedah akibat penglihatan yang sangat kabur semasa berusia 80 tahun, Ustaz Fairus mengajukan dua botol produknya untuk dicuba.

Belum habis pun sebotol, cermin mata yang sebelum itu tidak lagi boleh digunakan ibu mentuanya kerana kabur, semakin hari semakin "terang". Berdasarkan testimoni pertama itu, Ustaz Fairus mula menjual toner mata itu di pasar tani dan masjid-masjid.

HADIRI KURSUS DALAM BIDANG MATA

Pada mulanya, perasaan was-was menguasai diri kerana toner matanya yang ketika itu tanpa pembungkusan yang sempurna, dijual dengan harga RM6 sebotol berbanding satu lagi toner mata berjenama terkenal yang dijual dengan harga RM3.

Namun berkat doa dan keyakinan yang tersemat di jiwa, membuatkan Ustaz Fairus enggan menoleh ke belakang lagi. Ternyata percubaan pertamanya membuahkan hasil apabila produknya mula mendapat sambutan ramai.

"Apabila melihat sambutan baik itu, pihak Majlis Amanah Rakyat (MARA), Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP) memanggil saya untuk menghadiri kursus dalam bidang mata di universiti-universiti tempatan seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)," katanya.

Antara kursus yang dihadiri adalah 'The Course on Good Manufacturing Practice'(GMP) anjuran UKM dan Kursus 'Chronic Ear, Nose and Throat (ENT) Illnesses' anjuran Jabatan Otorinolaringologi, Kepala dan Leher, Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan.

"Sedikit sebanyak saya mula tahu terma-terma untuk mata seperti glaukoma, retina," jelasnya yang berasal dari Temerloh, Pahang.

PENGAKUAN PENGGUNA

Pelbagai pengalaman juga dapat dilihat pada buku testimoni pengguna dan laman web Qurotaaini. Antara yang menarik ialah pengakuan daripada seorang pensyarah universiti tempatan, Profesor Madya Che Siah Che Man.

Menurut Che Siah, beliau telah menggunakan toner mata itu sejak empat tahun lalu.

"Selepas itu ibu saya yang berusia 78 tahun turut menggunakannya. Sebelum menggunakan Qurrotaaini, matanya hampir dibedah. Alhamdulillah selepas itu beliau tidak lagi memakai cermin mata," katanya.

Selain itu testimoni pengguna dari Kuala Terengganu iaitu Syed Ahmad Idrus. Beliau menghidap penyakit kencing manis sejak 28 tahun lalu sehingga menyebabkan penglihatannya semakin kabur. Namun selepas menggunakan tiga botol Qurrotaaini, penglihatannya semakin jelas.

IMPIAN MEMASARKAN KE PERINGKAT ANTARABANGSA

Antara kejayaan manis Ustaz Fairus apabila menerima Anugerah Usahawan Pemasar Gemilang peringkat kebangsaan pada tahun 2004 kategori Komoditi Herba yang dianugerahkan FAMA. Ia disampaikan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Buat masa ini, toner mata itu dikilangkan di Pulau Pinang. Namun permintaan daripada pengedar di seluruh negara yang mencecah 20,000 hingga 30,000 sebulan, menyebabkan Ustaz Fairus membeli sebuah kilang di Bandar Indera Mahkota, Kuantan yang masih dalam proses pengubahsuaian.

Tiada penyakit yang tiada penawarnya. Bagi yang berminat untuk mencuba, layari laman web www.qurrotaaini.com.my atau e-mel [email protected] atau hubungi Ustaz Fairus di talian 019-9812730/09-2445953.

-- BERNAMA

* saya baru jeq beli beberapa hari lepas, masih dalam percubaan menggunakan produk tersebut..tak boleh lah nak kata apa lagi sebab baru pakai tak sampai seminggu..tapi dah namanya ubat berasaskan herba, kalau tak pahit, pedas, memedihkan memang tak sah :) ubat titis ni 'pure' pedih!!! sure nangis sapa pakai :-D


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 14:53


Salam,

ada sesiapa agen 'qurotaaini' dalam ukhwah ini..??
Saya pesan pada seorang agen area gombak.. tak ada respon pun..

Atau dah dijual di farmasi..??

Berminat dengan qurraotaaini III untuk rabun jauh..
Kalau berkesan insya-ALLAH.. boleh saya rekemen pada kawan dan sanak saudara.. insya-ALLAH.


Salam ukhwah,
-- Muddathsir


I'm logout..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-01-08 16:13


Assalamualaikum
kat kuantan parade ni dah ada pun......

P/S : kuantan lah...but I'm not the agent...(macam The Matrix lah pulak.... :roll: )



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 16:13


Pada 23-01-08 14:53 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

ada sesiapa agen 'qurotaaini' dalam ukhwah ini..??
Saya pesan pada seorang agen area gombak.. tak ada respon pun..

Atau dah dijual di farmasi..??

Berminat dengan qurraotaaini III untuk rabun jauh..
Kalau berkesan insya-ALLAH.. boleh saya rekemen pada kawan dan sanak saudara.. insya-ALLAH.


Kalau sahabat pun tak ada respon, semak senarai agen di sini

Saya beli sendiri daripada pengedar di Jalan Raja Muda tu..untuk makluman saudara dalam Internet tu tertulis WIDUNU KOSMETIK, tapi sebenarnya nama kedai WIDURI KOSMETIK..jangan jadi macam saya nanti sampai 5 kali pusing baru jumpa, padahal da depan mata :)


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 21:29


Waalaikumsalam

Setahu saya, banyakkan makan lobak, tengok benda-benda hijau, jangan tengok TV atau komputer lamasangat dan pada jarak yang dekat, rajin baca Al-Quran dan kalau berani, ambil air embun pagi2 kat daun ke dan titiskan pada mata macam eye mo tu. Tapi yang ni saya tak pasti sangatlah betul ke tak.. dengar org cakap saja lah...

8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 23:09


Assalamualaikum

Ana ada bagaimana nak kurangkan masalah rabun mata:

MENCEGAH RABUN MATA - Mata rabun ada 2 macam, rabun dekat dan rabun jauh. Rabun dekat biasa dialami oleh orang yang berusia 40 tahun keatas. Tetapi rabun jauh menyerang segala umur. Dan biasanya rabun jauh adalah pembawaan sejak lahir. Untuk mengubati penyakit demikian, orang dapat menambah vitamin A di dalam dirinya dengan cara memakan lobak putih. Disamping itu harus pula banyak melihat pemandangan yang serba hijau di pagi hari, misalnya sawah-sawah, gunung-gunung dan lain sebagainya.


selamat mencuba!salam ukhwah dari ana... :welcome:


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 05-02-08 09:27


kurangkan kebergantungan kepade cermin mata dan lensa sentuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 05-02-08 09:44


d tengah2 kl ni mana lah nak tengok pemandangan hijuau..pokok2 adalah tu pun terlindung dengan bgunanan tinggi-tinggi ni..huhu..nak tengok bukit gunung ganang pun d halang oleh kabus/ jerebu...
so rasanya kena beli semua barang-barang hijau..yang macam ummu buat..
hari-hari tengok bju hijau..heh..boleh ke..
mesti jwpnnya not acceptable :kelip:

kalau boleh tak nak pakai spek o lense...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, Prof_Muslim
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Alternatif
    »» bagaimana? nak kurangkan masalah rabun?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.220996 saat. Lajunya....