Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-01-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: nassar
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43121

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
RijaludDeen: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
drzul-f: 14 hari yang lalu
sahabat_amin: 25 hari yang lalu
aliya_hudi97: 26 hari yang lalu
gemsngems: 27 hari yang lalu
haninuha: 27 hari yang lalu
bennysmith: 28 hari yang lalu
williamvring: 28 hari yang lalu
adrianwillson: 28 hari yang lalu
evolutionmedspa: 28 hari yang lalu
jacobamelia: 29 hari yang lalu
flackflores: 29 hari yang lalu
dylanjoseph: 29 hari yang lalu
Black_G_Nutrima: 31 hari yang lalu
jasonclark: 34 hari yang lalu
jamesreibers: 34 hari yang lalu
harrydiaz: 34 hari yang lalu
laticiagibson: 34 hari yang lalu
robinsonsjacob: 34 hari yang lalu
johnkenney: 35 hari yang lalu
jeffreylinda: 35 hari yang lalu
zam_rizal: 35 hari yang lalu
Jakeslessor: 35 hari yang lalu
studiosmilesnyc: 38 hari yang lalu
dentistinhouston: 38 hari yang lalu
ezequielvince: 38 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Antara hati dan rupa paras....mana yang lebih penting?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Antara hati dan rupa paras....mana yang lebih penting?

Please Mendaftar To Post


Oleh Antara hati dan rupa paras....mana yang lebih penting?

Kyrana13
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2008
Ahli No: 32163
Posting: 6
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 10:22


Saya just nak minta pendapat kawan-kawan semua...
Dalam konteks bercinta, mana yang lebih penting....hati ke atau rupa paras..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Kyrana13Profil   Hantar PM kepada Kyrana13   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 10:28


erk.. bercinta lagi :berfikir:
kalau nak pilih pasangan(if nak nikah), pakej lah kalau ada rupa yang elok dan hati yang bersih serta akhlak yang mulia
tapi bagi saya, utamakan agama, akhlak dan hati :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Kyrana13
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2008
Ahli No: 32163
Posting: 6
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 10:45


thanks smile_roses dengan pandangan awak. memanglah kalau dapat rupa yang elok tu bonus.... tapi manusia ni tak sempurna. ada kelebihan dan kekurangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Kyrana13Profil   Hantar PM kepada Kyrana13   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 12:29


Bergantung pada diri kitalah.Kalau kita ni orang yang memeningkan agama dan hati,kita akan pilih yang mempunyai hati yang baik.

Aa..rupa paras tu,bonusla.Tapi ana ada dengar cakap-cakap org.Kalau seseorang yang cantik,dia akan dapat jodoh yang kurang cantik.Kalau yang kurang cantik akan dapat yang cantik.Wallahua'lam

"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras dan anggota tubuh kamu,akan tetapi Allah melihat pada hati dan amalan yang kamu kerjakan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

nurkekasih
Warga Rasmi
Menyertai: 20.08.2007
Ahli No: 30716
Posting: 8
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 12:51


hati lebih penting kerana hati yang baik menjamin kebahagiaan hingga akhir hayat...ada rupa tapi hati kotor tak ada makna juga kan...hati yang ikhlas juga dapat membentuk sahsiah yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkekasihProfil   Hantar PM kepada nurkekasih   Pergi ke nurkekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-08 13:11


Kita harus meletakkan agama di tempat yang paling atas..
kalau kita dapat yang rupa paras ok..tapi tak boleh nak juga, bimbing kita susah jugak. Apa kata cari yang hati baik, beragama dan boleh jaga kita untuk menjadi pasangan yang soleh dan solehah dalam melayari bahtera rumahtangga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 13:18


comel :)
macam kak Iman Hayati :D kecik dan comel huhu! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 13:22


Pada 09-01-08 12:29 , syababmuslim posting:

!!! QUOTE !!!

Bergantung pada diri kitalah.Kalau kita ni orang yang memeningkan agama dan hati,kita akan pilih yang mempunyai hati yang baik.

Aa..rupa paras tu,bonusla.Tapi ana ada dengar cakap-cakap org.Kalau seseorang yang cantik,dia akan dapat jodoh yang kurang cantik.Kalau yang kurang cantik akan dapat yang cantik.Wallahua'lam

"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras dan anggota tubuh kamu,akan tetapi Allah melihat pada hati dan amalan yang kamu kerjakan"

betul,betul.. aku pun pernah dengar pasal ni. Allah itukan Maha Adil. yang buruk Dia pasangkan dengan yang elok, yang elok Dia pasangkan dengan yang buruk. Barulah nampak cantik, nampak unik!

tapi bagi aku apa-apa pun biarlah hati tu baik. Kalau rupa ok tapi hati busuk, gatal, mata keranjang, nak buat apa kan? tapi dalam agama pun ada sebut pilihlah 4perkara iaitu keturunan, agama, harta & rupa paras. Antara 4 perkara tu utamakanlah agamanya terlebih dahulu...
wallahualm..


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

hypox
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26214
Posting: 97
Dari: Simpang Empat ke Manchester

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-01-08 13:23


Pada 09-01-08 13:18 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

comel :)
macam kak Iman Hayati :D kecik dan comel huhu! :P


..Iman_Hayati kecik dan comel ke? teringin nak jumpa =)


-----------------
tempos edax, home edacior


Bookmark and Share

    


  Member Information For hypoxProfil   Hantar PM kepada hypox   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-08 13:27


Pada 09-01-08 13:18 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

comel :)
macam kak Iman Hayati :D kecik dan comel huhu! :P


Malu lah akak..firdaus ni :-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Hafizi
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32263
Posting: 17
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 14:02


For me,kalau kita dah jatuh cinta itu,mesti dah tak pandang yang peliknyer itu..Ahaks!

Bookmark and Share

    


  Member Information For HafiziProfil   Hantar PM kepada Hafizi   Quote dan BalasQuote

qistinaumaira
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32265
Posting: 5
Dari: somewhere

austria   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 15:40


terima yang seadanya...
itu kan sudey mencukupi...
hu....
learn from d past...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qistinaumairaProfil   Hantar PM kepada qistinaumaira   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 16:08


Pada 09-01-08 12:29 , syababmuslim posting:

!!! QUOTE !!!



"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras dan anggota tubuh kamu,akan tetapi Allah melihat pada hati dan amalan yang kamu kerjakan"



Assalamualaikum


ini pandangan saya

kalau hati baik InsyaAllah amalannya baik..
sebab itu saya menolak ada sesetengahnya berkata "dia memang macam tu, tapi hatinya baik"...pada saya salah tanggapan semacam ini.

sebab amalan adalah pancaran hati....dan kalau pun seseorang itu berpura-pura beramal baik , lambat laun khalayak akan tau juga sifat buruknya, sebab dia takkan dapat bertahan lama kerana amalannya itu bukan berpunca dari hatinya yang luhur...
tetapi moga-moga dengan amalan kepura-puraannya itu memberi impak positif didalm menjernhkan hatinya..

Sebagai seorang manusia kita pasti akan berjumpa dengan orang yang cantik , cantik ini pula ditafsirkan dengan pelbagai kategori,

cantik ala-ala seksi....kau memang D'boom....

cantik yang ibarat air terjun sungai gabai...sejuk dan mendamaikan....

cantik tak lekang dek panas dan luntur dek hujan....seindah mata memandang....

kalau lelaki pula

handsome tak jemu dipandang...semakin pandang semakin asyik

handsome manisnya gula...

handsome sehangat mentari...boleh cair beb....

handsome setenang dan sejernih air dikali...



pendek kata macam -macam lah....

semua orang termasuk saya pasti akan berjumpa dengan semua manusia seperti ini, dan ada sesetengahnya mempunyai capability untuk mendapatkan manusia seperti diatas untuk menjadi teman hidup.

tetapi mengapa lain yang dipilih...

kerana hati...

saya selalu berpesan kepada diri apabila melihat wanita-wanita diatas..

ya saya boleh dapatkan wanita yang paling cantik, tetapi

adakah dia sama baik dan taat seperti pasangan saya?

adakah dia boleh berkorban jiwa raga seperti pasangan saya?

adakah dia boleh bawa saya dan keluarga menuju syurga?

adakah dia boleh saya didik dan mendidik saya?

adakah dia boleh mengekalkan kecantikannya sampai ke tua?

jawapannya pasti tidak ....

tiada siapa yang sempurna....tetapi pilihlah hati yang baik dan menyenangkan dunia akhirat...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 16:14


cinta datang dr hati baru naik ke mata - dr.fadzilah kamsah..
sekadar berkongsi

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 09-01-08 17:34


segala-galanya bermula di hati...baru naik ke mata..setuju sangat-sangat cakap arebie tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 17:48


baik hati, baiklah seluruh anggota badan.
rosak hati, rosaklah seluruh anggota badan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

mirah_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2007
Ahli No: 31400
Posting: 7
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-08 18:15


dua-dua penting...paras rupa penting sebab kita nak tengok dan nak tatap wajah dia selalu..hati pun penting juga..mestilah kena cari yang ikhlas hatinya...jujur Kalau tak kita juga yang merana.. tak begitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mirah_humairaProfil   Hantar PM kepada mirah_humaira   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 20:24


..cakap memang mudah kan?kita berazam untuk tidak memilih rupa, tetapi bak kata orang dari mata turun ke hati..selaluya kita sebagai manusia biasa 'lihat dulu then jatuh cinta' :)

susah lah nak cakap...

tapi tetap berdoa agar dipertemukan dengan orang yang hatinya baik dalam ertikata Syariat...paras rupa sedap mata memandang pun tak apalah:)

kesimpulannya, ikutlah panduan Al-Quran 'Jangan Hampiri Zina' pesan Nabi S.A.W yang mafhumnya : Dinikahi wanita itu kerana empat perkara, kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya, maka kahwinilah kepada yang beragama, nescaya engkau akan beruntung

adesss ceramah lah pula :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-08 21:05


assalamualaikum.
pilih lah hati budi sebab kecntikan rupa pras akan di telan zaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 23:00


Pada 09-01-08 16:08 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 12:29 , syababmuslim posting:

!!! QUOTE !!!



"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras dan anggota tubuh kamu,akan tetapi Allah melihat pada hati dan amalan yang kamu kerjakan"



Assalamualaikum


ini pandangan saya

kalau hati baik InsyaAllah amalannya baik..
sebab itu saya menolak ada sesetengahnya berkata "dia memang macam tu, tapi hatinya baik"...pada saya salah tanggapan semacam ini.

sebab amalan adalah pancaran hati....dan kalau pun seseorang itu berpura-pura beramal baik , lambat laun khalayak akan tau juga sifat buruknya, sebab dia takkan dapat bertahan lama kerana amalannya itu bukan berpunca dari hatinya yang luhur...
tetapi moga-moga dengan amalan kepura-puraannya itu memberi impak positif didalm menjernhkan hatinya..

Sebagai seorang manusia kita pasti akan berjumpa dengan orang yang cantik , cantik ini pula ditafsirkan dengan pelbagai kategori,

cantik ala-ala seksi....kau memang D'boom....

cantik yang ibarat air terjun sungai gabai...sejuk dan mendamaikan....

cantik tak lekang dek panas dan luntur dek hujan....seindah mata memandang....

kalau lelaki pula

handsome tak jemu dipandang...semakin pandang semakin asyik

handsome manisnya gula...

handsome sehangat mentari...boleh cair beb....

handsome setenang dan sejernih air dikali...



pendek kata macam -macam lah....

semua orang termasuk saya pasti akan berjumpa dengan semua manusia seperti ini, dan ada sesetengahnya mempunyai capability untuk mendapatkan manusia seperti diatas untuk menjadi teman hidup.

tetapi mengapa lain yang dipilih...

kerana hati...

saya selalu berpesan kepada diri apabila melihat wanita-wanita diatas..

ya saya boleh dapatkan wanita yang paling cantik, tetapi

adakah dia sama baik dan taat seperti pasangan saya?

adakah dia boleh berkorban jiwa raga seperti pasangan saya?

adakah dia boleh bawa saya dan keluarga menuju syurga?

adakah dia boleh saya didik dan mendidik saya?

adakah dia boleh mengekalkan kecantikannya sampai ke tua?

jawapannya pasti tidak ....

tiada siapa yang sempurna....tetapi pilihlah hati yang baik dan menyenangkan dunia akhirat...





setuju lah dengan ayat2 kat atas ini :-D ......
cantik yang ibarat air terjun sungai gabai...sejuk dan mendamaikan....

tapi ayat ni kena ubah sikit ar sebab sungai gabai dah tak best,kotor sikit.....apa kata tukar jadi "cantik yang ibarat air terjun berkelah Pahang...sejuk dan mendamaikan...." hehehehehe.......
:-P


Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

az-zahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4378
Posting: 130
Dari: dari atas pokok

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 17:36


umur saya layak dipanggil kakak d sini... oleh itu, untuk adik2...

kedewasaan akan mengajar anda bahawa rupa paras tidak penting untuk anda jatuh cinta... apatah lagi untuk merasa bahagia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For az-zahraProfil   Hantar PM kepada az-zahra   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-01-08 21:13


Pada 09-01-08 21:05 , Ninja85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.
pilih lah hati budi sebab kecntikan rupa pras akan di telan zaman.


betul tu.. ini menunjukkan bahawa ciptaan khaliq pasti ada penghujungnya sebagai hamba kita mestila menilai serta bersyukur terhdap nikmatnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 21:31


Pada 09-01-08 10:22 , Kyrana13 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya just nak minta pendapat kawan-kawan semua...
Dalam konteks bercinta, mana yang lebih penting....hati ke atau rupa paras..?



yang paling penting adalah jangan bercinta sebelum kahwin :bunga: :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 21:34


Pada 10-01-08 21:31 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 10:22 , Kyrana13 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya just nak minta pendapat kawan-kawan semua...
Dalam konteks bercinta, mana yang lebih penting....hati ke atau rupa paras..?



yang paling penting adalah jangan bercinta sebelum kahwin :bunga: :-)



setuju :-)


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

dollah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2008
Ahli No: 32281
Posting: 14
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-01-08 22:31


salam...memang mudah untuk mengatakan rupa paras bukan segalanya...tapi susah juga kan nak mengotakannya sebab nature manusia memang sukakan kecantikan...so, banyak-banyak lah doa supaya hati ni tak terpaut pada kecantikkan dunia... :kelip:


-----------------
ALLAH knows the best


Bookmark and Share

    


  Member Information For dollahProfil   Hantar PM kepada dollah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 22:34


teman baru balik dari surau tadi. ada kenduri. lepas tu teman terpandang seurang gadis tu, alahai comeynye. tapi cuba lari..
walaopun macam suka saja....
bior saja lah...
ye memule kalau tengok, mesti terpikat kat parasnye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 23:46


salam...a'aa memang naluri manusia sukakan kecantikan..namun itu belum tentu menjamin bahagia...bahagia dunia dan bahagia akhirat..
betul kan niat kerana NYA...semuga dipermudahkan jalan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 03:44


Panjang betul perbahasan tajuk ni;)

tak ada sesiapa yang nak buat kesimpulan?:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 15:39


Baik pilih hati... rupa paras hanya sementara... asalkan sedap mata memandang pun dah cukup....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-01-08 16:19


topik macam ni macam da d bincangkan..

ummu berpendapat yang org memilih rupa tapi menjadikan yang lain sebagai alasan..
.........

pilihla sebab agamanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 16:51


Assalamualaikum..
dalam islam... bercinta atas ketaqwaan dan keimanan (hati )...itu lebih kekal berbanding rupa,harta or what ever lah...sebab kalau baik akhlaknya rupa boleh dapat kalau kita kat JANNAH NANTI...insyaALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

zulhida
Warga Rasmi
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29828
Posting: 18
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:01


cinta???sudah pasti dengan HATI..
paras rupa???sebagai penyejuk mata..
hati???sebagai penawar jiwa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulhidaProfil   Hantar PM kepada zulhida   Pergi ke zulhida's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:05


Pada 13-01-08 16:19 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

topik macam ni macam da d bincangkan..

ummu berpendapat yang org memilih rupa tapi menjadikan yang lain sebagai alasan..
.........

pilihla sebab agamanya


ummu, jangan lah majuk....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

secerahpawarna
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16384
Posting: 34
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:14


bagi ana, kecantikan hati tu yang lebih utama...kalau hati comel, akhlaknya pun akan comel rupanya pun automatik jadi comel, sejuk saja mata memandang.
kawan ana pernah berpesan,kalau nak memilih suami, janganlah yang handsome sangat sebab org yang begitu cepat perasan...perempuan pun terkejar-kejar,hehe...tapi pilihlah yang sederhana saja,biar di mata org dia tak handsome,tapi di mata kita dialah yang paling handsome...apapun, dengan akhlak dan iman,kecantikan seseorang tu akan terpancar,InsyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For secerahpawarnaProfil   Hantar PM kepada secerahpawarna   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 15:53


pada saya, jika pasangan itu mahu kekal hingga ke alam pernikahan, hati yang paling utama.. kemudian, tanggungjawab, boleh bimbing ke jalan yang benar.. rupa 2, sampingan saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 17-01-08 16:00


aku tengok rupa.. lepas itu baru hati... :P kalau rupa dah 'masyuk'.. hati tak. Aku reject!.. kalau hati 'masyuk' rupa kurang.. aku tanya mak akuuu!!! :P hoho

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 17:06


hati baik mendamaikan jiwa.......sejuk mata mamandang paras rupa yang molek2..........normal lah manusia suka yang cantik2......terbaik,seiring sejalan....tapi jika hantar 2, yang jelas hatinya baik, rupanya kurang @ kebaikan hatinya kurang jelas, yang nyta rupanya bagus.................fikir-fikirkanlah.....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 21:22


Pada 10-01-08 22:31 , dollah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...memang mudah untuk mengatakan rupa paras bukan segalanya...tapi susah juga kan nak mengotakannya sebab nature manusia memang sukakan kecantikan...so, banyak-banyak lah doa supaya hati ni tak terpaut pada kecantikkan dunia... :kelip:




setuju..setuju...betul sangat-sangat...walaupun kita kata kita akan pilih hati tapi pada zahir dan batinnye kecantikan tetapi akan menjadi pilihan walaupun sedikit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 18:48


kedua-duanya penting tapi yang paling penting hati lah agaknya.. biar rupa 'dayang senandung', tapi hati tu baik..kalau rupa 'intan terpilih', tapi hati busuk, tak guna.. ckupla sekadar sejuk mata memandang..tak pyhla rupa macam pelakon hollywood ke apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 20:51


kedua-duanya penting tu..
tapikan,kalau dah suka,semuanya cantik..
tapi bila putus,yang cantik pun nampak hodoh,yang baik pun nampak jahat..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

anasha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.04.2007
Ahli No: 29684
Posting: 52
Dari: B.B.B.

Selangor  


posticon Posting pada: 18-02-08 10:09


sure lah hati yang penting...rupa paras kan tak kekal...kalau pilih rupa paras,nanti kang,boleh dia dah berubah rupa paras,takkan dah tak suka pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anashaProfil   Hantar PM kepada anasha   Quote dan BalasQuote

AkaliliAiman_88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2008
Ahli No: 32645
Posting: 31

Pahang  


posticon Posting pada: 18-02-08 11:19


memang hati yang lebih penting...ada ustaz pernah kata orang lelaki kalau nak pilih calon isteri letaklah pilihan agama yang paling atas.maka insyaAllah dia akan kecapi kebahagiaan yang hakiki.tapi kecantikan seorang wanita pun penting juga...kecantikan tak semestinya bergaya atau make up saja tapi yang lebih penting cara seorang wanita itu membawa dirinya.kadang-kadang pelik jugak dengan orang lelaki ni,ada sesetengah lihat wanita itu cantik pada wajahnya dan ada juga yang kata wanita itu cantik jika dia bijak menjaga malunya.malu yang bertempat...bagi seorang wanita kecantikan tu penting supaya suaminya tidak berpaling.tetapi selalunya hati yang ikhlas dan bersih akan menyerlahkan keindahan yang hakiki.macam ana sendiri pun prefer pilih hati..kalau akhlaknya terjaga dan menyenangkan,wajah yang biasa pun tak kan jemu di pandang..tarikan yang tersirat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AkaliliAiman_88Profil   Hantar PM kepada AkaliliAiman_88   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 02-03-08 01:57


Biasalah...mula-mula tengok paras rupa...selepas itu baru tengok hati...tak perlu hipokrit agaknya....
macam cakap org tua dulu-dulu
"cinta tu daripada mata turun ke hati"

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 10:01


Pada 09-01-08 10:22 , Kyrana13 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya just nak minta pendapat kawan-kawan semua...
Dalam konteks bercinta, mana yang lebih penting....hati ke atau rupa paras..?


tentu lah hati... rupa paras tu biarlah sedap mata memandang k.. :kelip:


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 11:57


Pada 09-01-08 16:08 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 12:29 , syababmuslim posting:

!!! QUOTE !!!



"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras dan anggota tubuh kamu,akan tetapi Allah melihat pada hati dan amalan yang kamu kerjakan"



Assalamualaikum


ini pandangan saya

kalau hati baik InsyaAllah amalannya baik..
sebab itu saya menolak ada sesetengahnya berkata "dia memang macam tu, tapi hatinya baik"...pada saya salah tanggapan semacam ini.

sebab amalan adalah pancaran hati....dan kalau pun seseorang itu berpura-pura beramal baik , lambat laun khalayak akan tau juga sifat buruknya, sebab dia takkan dapat bertahan lama kerana amalannya itu bukan berpunca dari hatinya yang luhur...
tetapi moga-moga dengan amalan kepura-puraannya itu memberi impak positif didalm menjernhkan hatinya..

Sebagai seorang manusia kita pasti akan berjumpa dengan orang yang cantik , cantik ini pula ditafsirkan dengan pelbagai kategori,

cantik ala-ala seksi....kau memang D'boom....

cantik yang ibarat air terjun sungai gabai...sejuk dan mendamaikan....

cantik tak lekang dek panas dan luntur dek hujan....seindah mata memandang....

kalau lelaki pula

handsome tak jemu dipandang...semakin pandang semakin asyik

handsome manisnya gula...

handsome sehangat mentari...boleh cair beb....

handsome setenang dan sejernih air dikali...



pendek kata macam -macam lah....

semua orang termasuk saya pasti akan berjumpa dengan semua manusia seperti ini, dan ada sesetengahnya mempunyai capability untuk mendapatkan manusia seperti diatas untuk menjadi teman hidup.

tetapi mengapa lain yang dipilih...

kerana hati...

saya selalu berpesan kepada diri apabila melihat wanita-wanita diatas..

ya saya boleh dapatkan wanita yang paling cantik, tetapi

adakah dia sama baik dan taat seperti pasangan saya?

adakah dia boleh berkorban jiwa raga seperti pasangan saya?

adakah dia boleh bawa saya dan keluarga menuju syurga?

adakah dia boleh saya didik dan mendidik saya?

adakah dia boleh mengekalkan kecantikannya sampai ke tua?

jawapannya pasti tidak ....

tiada siapa yang sempurna....tetapi pilihlah hati yang baik dan menyenangkan dunia akhirat...



posting yang cukup-cukup bermakna..
syukran abang zulman.


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 12:05


aduh boring betullah dengan posting ini, susah sangat ke?????
kan ada keluar hadis (tak ingat susunan dia)yang kalau nak pilih jodoh, pilih dari kecantikannya, hartanya dan Islamnya, jika dipilih Islamnya, maka akan selamat dan sejahtera........

erm nak elaborate lagi ke???????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 23:32


Pada 05-03-08 12:05 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

aduh boring betullah dengan posting ini, susah sangat ke?????
kan ada keluar hadis (tak ingat susunan dia)yang kalau nak pilih jodoh, pilih dari kecantikannya, hartanya dan Islamnya, jika dipilih Islamnya, maka akan selamat dan sejahtera........
erm nak elaborate lagi ke???????


alwalid...
setiap kefahaman manusia berbeza..
terpulang pada kebijaksanaan kita untuk sampaikan ilmu tu..
mungkin posting ni keluar sebab sahabat kita ni kurang faham..
jangan mudah jemu..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 06:05


Pada 05-03-08 12:05 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

aduh boring betullah dengan posting ini, susah sangat ke?????
kan ada keluar hadis (tak ingat susunan dia)yang kalau nak pilih jodoh, pilih dari kecantikannya, hartanya dan Islamnya, jika dipilih Islamnya, maka akan selamat dan sejahtera........

erm nak elaborate lagi ke???????


ramai yang keliru dengan hadis tu...

maksud hadis tu, dikahwini/ wanita itu dikahwini

bukannya kahwin lah wanita ....

tunkihul- feel mudhore' bukan feel amar..

nabi bagi tau kat kita, biasanya org kawin ni memule pilih rupa, lepas itu harta, lepas itu keturunan..

cadangan nabi hanya 1 saja, pilih yang beriman... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-03-08 08:45


nilailah hati seseorang dulu..paras rupa bukan jadi ukuran dalam menjamin sebuah kebahagiaan hidup yang penting hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

sarina_anim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15750
Posting: 59
Dari: IPOH

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 09:25


Assalamualaikum


hati mesti mahu ikhlas lah.....
kalau bab rupa paras itu dikira macam pakej......
kesempurnaan tu bukan hak sesiapa.....
terima seadanya..... :-)


-----------------
biar kita tahu kemana hala tuju yang diingini....


Bookmark and Share

    


  Member Information For sarina_animProfil   Hantar PM kepada sarina_anim   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-03-08 10:52


Assalamualaikum
hmm..teringat novel pendek yang baru habis dibaca...Pudarnya Pesona Cleopatra....huhu..... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

dhieya_dania
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27312
Posting: 13
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-03-08 12:19


bagi saya hati lagi penting....kerana jika kita memilih rupa paras kita akan memikul bebanan yang besar...kerana dugaan memiliki wanita atau lelaki yang elok rupa paras amat lah besar..kerana diri mereka sentiasa menjadi tarikan or perhatian org lain.ini akan menimbulkan perasaan ketidakselesan pada psgan masing-masing..lagipun jika dah memiliki hati yang cntk justeru secara automatiknye kita akan merasakan yang beliau juga memilki rupa paras yang elok...bila dah jth hati cakap sekadar memilki rupa paras yang sedap mata memandang...selalunye org yang memilki rupa paras yang lawa ini akan cepat lupa pada asalnye kerana sering dipuji..jadi pilih lah berdasarkan hati...peribahasa dr mata turun ke hati masih boleh digunapakai..iaitu kita lihat dr mata hati..hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhieya_daniaProfil   Hantar PM kepada dhieya_dania   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 16:25


Pada 07-03-08 08:45 , nur_anis posting:

!!! QUOTE !!!

nilailah hati seseorang dulu..paras rupa bukan jadi ukuran dalam menjamin sebuah kebahagiaan hidup yang penting hati.


wow nur_anis,
nak menilai hati seseorang adalah mustahil,
itu adalah ilmu hanya Yang Maha Esa sahaja tahu,
manusia hanya boleh mengagak, secara intuisi mahupun statistik
yup, rupa bukan ukuran, tapi nak ukur hati
tu kerja susah maa........
lagipun kalau hati menjadi garis ukuran,
nur_anis pilih mana???
seorang beragama Islam tapi hati bengis dan pengotor,
atau seorang bukan Islam tetapi berhati mulia dan pembersih?????

kalau lah hati menjadi ukuran..........

fikir2 kan lah..................

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

basyirah
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11607
Posting: 9
Dari: um

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-08 00:12


PERHUBUNGAN INTIM SEBELUM BERKAHWIN
.

Soalan:

Apakah pandangan agama tentang perhubungan wanita dengan lelaki
sebelum berkahwin?

Jawapan:

Soalan orang yang bertanya adalah mengenai mereka yang belum
berkahwin. Jika seseorang wanita itu mempunyai niat hendak berkahwin,
kemudian melakukan akad nikah dan dia belum melakukan persetubuhan
dengan suaminya, maka perbuatan perhubungan dengan suaminya itu tidak
mengapa. Dengan sebab adanya akad nikah, wanita itu sudah menjadi
seorang isteri sekalipun belum berlakunya perlakuan persetubuhan.

Adapun keadaan seseorang yang belum berakad nikah, lebih-lebih lagi
bagi mereka yang belum bertunang lagi, perkara itu adalah diharamkan
dan tidak diharuskan. Seseorang lelaki ajnabi tidak diharuskan untuk
berseronok-seronok bersama seseorang wanita ajnabiah. Lelaki ajnabi
dan wanita ajnabiah tidak boleh berbual-bual, tidak boleh saling
pandang-memandang dan tidak boleh berdua-duaan. Sesungguhnya sudah
pasti daripada Nabi SAW bahawa baginda bersabda yang
bermaksud, "Seseorang lelaki sungguh tidak boleh bersunyi-sunyian
dengan seorang wanita kecuali bersama dengan mahram. Seseorang wanita
tidak boleh bermusafir melainkan bersama mahramnya."

Kesimpulannya, sekiranya keadaan perlakuan mereka ini selepas mereka
melakukan akad nikah, maka tidak mengapa. Seseorang lelaki masih lagi
diharamkan untuk berinteraksi secara bebas dengan wanita yang masih
lagi ajnabiah baginya.

perbualan antara ajnabi dan ajnabiah

Adapun perbualan yang berlaku antara lelaki ajnabi bersama wanita
ajnabiah dan antara pemuda ajnabi bersama pemudi ajnabiah, sedangkan
tidak adanya antara mereka ini hubungan pertunangan, hanya semata-
mata untuk berkenal-kenalan sebagaimana yang mereka istilahkannya,
maka perbuatan ini adalah termasuk kemungkaran, perkara yang
diharamkan, mendorong kepada perbuatan fitnah dan akhirnya akan
terjerumus kepada perbuatan kemaksiatan.

Allah SWT berfirman dalam Surah al-Ahzab ayat 32,
"Maka seseorang wanita itu janganlah melembutkan suaranya kerana
menyebabkan hati orang lelaki yang ada penyakit akan menaruh harapan.
Seseorang wanita hendaklah mengucapkan perkataan yang sopan." (Ayat
ini mengajar supaya wanita-wanita tidak bercakap-cakap dengan lemah
lembut kepada lelaki ajnabi. Sekiranya ada keperluan, mereka
hendaklah bercakap dengan tegas, tegap tetapi sopan kerana lelaki
ajnabi seringkali menaruh harapan kepada wanita-wanita yang bersikap
lemah lembut).

Seseorang wanita ajnabiah tidak boleh bercakap dengan lelaki ajnabi
melainkan sekadar keperluan, dengan percakapan sopan yang tidak
adanya fitnah dan tidak ada keraguan. Malah, ulamak memberikan
keterangan bahawa seseorang wanita yang sedang berihram pun ketika
hendak bertalbiah tidak boleh mengangkatkan suaranya. Di dalam sebuah
hadis yang bermaksud, "Sekiranya kamu hendak memberikan sesuatu
peringatan di dalam sembahyang kamu, hendaklah mengucapkan tasbih
bagi lelaki dan menepukkan belakang tapak tangan bagi wanita." Hadis
ini menunjukkan bahawa seseorang wanita ajnabiah tidak boleh
memperdengarkan suaranya kepada lelaki ajnabi melainkan pada situasi-
situasi yang dihajatkan untuk bercakap dengan lelaki ajnabi dengan
syarat melakukannya dalam keadaan malu dan sopan. Wallahu A'lam.


Sekiranya perbualan itu disertai dengan ketawa, senyuman
atau suara yang menggoda, maka perkara ini diharamkan dan tidak
diharuskan.

Allah SWT berfirman dalam Surah al-Ahzab ayat 33 kepada isteri-isteri
Nabi SAW yang bermaksud, "Maka janganlah kamu bercakap dengan lemah
lembut. Perkara itu akan menyebabkan lelaki ajnabi yang mempunyai
penyakit di dalam hatinya akan menaruh harapan. Berkatalah dengan
perkataan yang sopan." Perkataan yang sopan adalah apa yang diketahui
oleh orang ramai dengan sekadar keperluannya. Adapun perkataan yang
melebihi dari itu, iaitu dengan cara ketawa, senyuman, dengan
mengeluarkan suara yang menggoda dan selainnya, atau membuka aurat di
hadapannya, membuka lengannya atau lainnya, semua ini adalah
diharamkan, kemungkaran, perkara yang menyebabkan kepada fitnah dan
daripada sebab-sebab terjadinya kemaksiatan.

Oleh itu, antara perempuan ajnabiah dan lelaki ajnabi
tidak bersenda
gurau, tidak meluahkan ungkapan yang mentertawakan, tidak bermain-
main, berjenaka agar segala ungkapan ini tidak dijadikan sebagai
jalan masuk kepada perkara lain di sebaliknya sama ada dalam masa
terdekat atau dalam jangka masa panjang.

Yang lebih utama, mereka
hendaklah meninggalkan perbualan itu melainkan ketika tersangat
perlu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For basyirahProfil   Hantar PM kepada basyirah   Pergi ke basyirah's Website   Quote dan BalasQuote

wirdatulhasanah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2008
Ahli No: 32377
Posting: 1
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 23:06


assalamualaikum...emm..bagi saya..adakala'e rupa paras yang indah tu tak semestinya boleh m'jamin indah juga pekerti seseorang itu...hati pula suatu yang sukar untuk dimengertikan... oleh buat lah penilaian yang terbaik & sedalam2nya sebelum nak kenali seseorang itu... insyaAllah,biasa'e dr gerak hati kita boleh merasa mana yang baik atau sebaliknya bagi sesuatu perkara...wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wirdatulhasanahProfil   Hantar PM kepada wirdatulhasanah   Quote dan BalasQuote

harima_kenji
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32919
Posting: 8

gabon   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 00:22


Pada 09-01-08 10:22 , Kyrana13 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya just nak minta pendapat kawan-kawan semua...
Dalam konteks bercinta, mana yang lebih penting....hati ke atau rupa paras..?



kedua-duanya penting dan menjadi keinginan kepada semua..baik pada pihak lelaki dan perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For harima_kenjiProfil   Hantar PM kepada harima_kenji   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 01:25


Pada 09-01-08 10:22 , Kyrana13 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya just nak minta pendapat kawan-kawan semua...
Dalam konteks bercinta, mana yang lebih penting....hati ke atau rupa paras..?



:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:
"bahawasanya di dalam tubuh badan manusia ada seketul daging. Apabila ia baik, baik pulalah seluruh badan, tetapi apabila ia rosak, rosak pulalah seluruh badan. Ingatlah ia adalah hati". (Riwayat Bukhari dan Muslim)
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

carrotsusu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32924
Posting: 134
Dari: klate...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 18:33


salam alai...
usah dicari rupa ye...
sudah banyak yang ana lihat,harapkan rupa saja,tapi agama tak jaga..buat apa..
kalau pilih rupa,tiba-tiba Allah tarik nikmat 2,kita jugak yang susah...
cinta kerna rupa tak bawa ke mana,tapi cinta kerana hati kita akan bahagia...
betul tak??hehe...:) :):D

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrotsusuProfil   Hantar PM kepada carrotsusu   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 11:31


hati.... muka berkedut......
:-D :-D :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 13:56


assalamualikum..
kecantikan rupa paras terpancar dari ketulusan hati..seseorang..itu,. walaupun sesorang itu tak memiliki rupa paras yang menarik tetapi jika dia punya hati yang telus insyaALLAH..kecantikan rupa paras jugak akan terserlah secara tidak langsung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 29-09-08 15:43


salam..

sure lah pilih hati yang baik.. rupa paras cantik or handsome macam mana sekalipun.. bukannya boleh di makan.. dan bukannya boleh menenangkan dan mengamankan hati kalau hatinya busuk!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 16:27


ikhlas gua cakap, paras rupa akan jadi pertmbangan dulu....
kbyakan org memang begitu...
gua ada smbang dengan lec gua dulu, dia cakap, setgah org tu cakap hati lebih pntng, tapi dalam hati dia sindri akan ada juga sikit pertmbangan tentang paras rupa.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-10-08 12:08


Pada 29-09-08 16:27 , pak_ali posting:

!!! QUOTE !!!

ikhlas gua cakap, paras rupa akan jadi pertmbangan dulu....
kbyakan org memang begitu...
gua ada smbang dengan lec gua dulu, dia cakap, setgah org tu cakap hati lebih pntng, tapi dalam hati dia sindri akan ada juga sikit pertmbangan tentang paras rupa.......


Hmmm...Betul juga tu... :berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 03-10-08 22:45


1st impression, tidak dapat tidak, memang org akan pandang paras rupa .. tapi kan, bagi wawa, rupa agak penting sebab wawa suka tengok muka org yang peramah, ceria dan matang .. sejuuuk saja mata memandang .. :-) Biasanya, kebersihan hati tu akan terzahir pada kejernihan wajah seseorang .. Contoh trdekat, Wawa tengok Ustaz Akhil Hayy ..muka garang tapi .. Bila brtentang mata dengan beliau, Wawa rasa macam sejuuuk saja hati kita ni .. macam ada aura positive begitu .. :-) 2 pendapat wawa saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-08 23:27


erm...susah jyga nak buat keputusan...ini...kalau diberi pilihan antara paras rupa dan hati... mungkin melaksana tidak semudah berkata2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-10-08 15:57


wah..wawa.. contoh muka macam ustaz akil ek..ehehe.. tersedak ustaz akil ;)

antara HAti.. RUpa?
mana satu idaman kalbu..

bagi ss, ss pilih Agama dulu..
bila tahu a bit tentang agama.. will know a bit more about Hati..
hehe.. rupa tu.. sometime will related bila Agama dia good..hehe..
eh..iye ke? ups.. just assumption saja.

walu sapepun jodoh kita.. bakal jodoh ..
moga kita aula' otoriti pilih Agamanya..
selebihnye.. kena do reseacrh sendiri lah..
disamping sujud padaNya mohon signal..ehem..ehem..

hehe.. wallaahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-10-08 17:09


bagi analah
ana utame kan hati dulu...
akhlak tu penting
lemah lembut
sopan santun
rupa paras pun nak juga
tapi Kalau dah ada rupa skt2 pun dah kira ok lah tu

^^moga ku bertemu dengan wanita solehah...amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-08 00:10


Bau nafas lebih penting daripada paras rupa

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-10-08 08:57


Pada 05-10-08 00:10 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

Bau nafas lebih penting daripada paras rupa


Bau ketiak lagi penting daripada bau nafas dan paras rupa... :-D


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 13:14


rupa paras kan dimamah usia.... kerepot ada ke yang masih sudi nak terima? campur tolak dari licin lembut soflan tup2 jadi 'permukaan bulan'...

hati... ada orang boleh tarik hati dia keluar ke untuk di tengok-tengok kalau-kalau tak kena kanser hati ataupun hati hitam kesan isap rokok...?

apapun memang perlu diakui.. manakan tumpah rasa angau tu kalau tak bermula dari muka yang cun melecun..kankankan?tipu lah kata tak kisah muka tak lawa..badan tak solid....(tapi rasanya perempuan paling ramai tak kisah bab rupa & bentuk badan ni)

**apapun, bau ketiak dengan bau nafas lah paling penting.. bak kata mizie & syahbi.. ehe.. ;)

********selamat hari raya*********

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 16:26


bau nafas dan bau ketiak...????
hakhak....
betul juga tu...
Kalau awek cun, mulut bau macam longkang, terus saja gua rijeks.....huhu
ketiak tak apa lagi, boleh juga mnyembunyikan keenakan bau didalam baju....
tapi Kalau mulut, konfim tak boleh nak kaver......ahaks

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-10-08 17:03


Bila hati dah suka, rupa paras dah jatuh nombor 5,6,7,8 ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 13:20


mestilah hati...Kalau rupa...susah agaknya nak cari org yang betul ikhlas...atas pandangan orang lah pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

fateha_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34202
Posting: 41
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-10-08 13:23


salam..rasanya, hati lah yang paling utama.. sebab biasanya, kalau hati seseorang tu baik, automatik rupa dia akan nampak manis saja bila dipandang.. yang penting, hati mahu baik :sopan:
tapi bila hati busuk, automatik rupanya yang handsome pun nampak tak handsome..ntahlaa (maaf, itu pandangan saya saja)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fateha_82Profil   Hantar PM kepada fateha_82   Pergi ke fateha_82's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 13:30


sekadar memberi pendapat...
bagi saya hati lah yang lebih penting sebab hati yang baik tu takkan pudar ditelan zaman berbanding rupa paras yang boleh hilang bila tibe masanya..:sopan::sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 14:51


hati or paras rupa?hati kat tak nampak,,,muka kat nampak...hehehehe,,,,,,,,,walaupun muka macam org nak cari pasal saja,,,mntau atinye baik....tapi kecantikan tu dr dalam....kalau hati baik,,muka pun nampak baik agaknya,,hehhehe agaknya saja lah...

ikut hati mati.....so ikut mana?ikut lah agama...


kalau kat baik,...jodoh kat pun baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

qiu90
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2008
Ahli No: 35282
Posting: 20
Dari: TERENGGANU

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-10-08 12:47


salam....
         mestilah hati,takkan pras rupa pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qiu90Profil   Hantar PM kepada qiu90   Quote dan BalasQuote

marsyitah_huda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2008
Ahli No: 33544
Posting: 40
Dari: sentul

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 09:42


salam.. hati lebih penting dr paras rupa lah.. kalau rupa saja cntik tapi hati tak baik tak gna jugak... asyik makn hati saja.. hahahah..
tapi zaman sekarang smu nya pandang paras rupa saja... tak tahu lah nak cakap apa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyitah_hudaProfil   Hantar PM kepada marsyitah_huda   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 09:44


DALAMAN BAIK, INSYA'ALLAH LUARAN TUTUT BAIK...

JADILAH INSAN YANG SENTIASA MEMBUAT KEBAIKAN DAN KEBAJIKAN PADA ORANG LAIN.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 14:07


Pada 05-10-08 13:14 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

(tapi rasanya perempuan paling ramai tak kisah bab rupa & bentuk badan ni)


Betul tu...Perempuan tak kisah sangat pasal rupa paras ni...Janji berduit(ada kerja tetap, ada kereta, ada rumah dll)...Bak kata mak saya muka handsome buat apa...Bukan boleh makan pun...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 03-11-08 14:26


Bismillahhirrahmanirrahim..

erm,agama + ilmu + kerja tetap..tak kaya pun tak apa..bila ada kerja tetap maknanya ada income..dari income tu bolehlah adakan apa yang tiada,insyaAllah..rupa bukan segalanya..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nurul_imah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2008
Ahli No: 35281
Posting: 7
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 13:44


Salam....
Mestilah hati yang paling penting....kerana dari hati yang ikhlas cinta itu datang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_imahProfil   Hantar PM kepada nurul_imah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 13:48


Rupa paras bukan menjamin bahawa hatinya sebersih dan secantik rupanya...
jangan menilai seseorang dari rupanya kerana ia boleh jadi satu penipuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 15:29


Pada 11-01-08 03:44 , syababmuslim posting:

!!! QUOTE !!!

Panjang betul perbahasan tajuk ni;)

tak ada sesiapa yang nak buat kesimpulan?:)


Perbincangan ini tak akan habis sebenarnya..ia boleh disambung bila-bila..selagi tidak dikunci.hehe..setiap org boleh buat rumusan sendiri..

Kesimpulannya terpulang kepada individu..jika ia menilai rupa paras, sudah tentu ia akan memilih org yang cantik, cute miut..jika seorang yang mengutamakan akhlak dulu, sudah pasti ia memilih bakal pasangan yang memiliki akhlak yang baik..the choice is in your hand.hehehe..cakap omputeh pula..jika diberikan kedua-duanya, itu bonus buat kita.. :-)


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 15:58


salam ...bagi syaa memang hati paling penting..dan kita boleh tau hati budi seseorang itu..rupa pula adalah bonus..insyAllah..

Kalau diri tak tahan diuji..jangan mengharap Taman Firdausi..
kalau cinta Allah belum kau rasai..jangan dambakan cinta Insani.(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

shaf-a
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2008
Ahli No: 35867
Posting: 19
Dari: kajang

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-08 03:57


erm..pada saya rupa paras tu xpenting..yang penting hati mesti baik..kalau rupa indah, tapi hati tak..buat apa kan..saya pun tak ada lah baik mana..dan saya memang xpenting kan rupa paras..asalkan hati nya baik dan jujur..tu saja..

;-)


-----------------
~shafafellaz~


Bookmark and Share

    


  Member Information For shaf-aProfil   Hantar PM kepada shaf-a   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 10:56


assalammualaikum...
yang penting iman sahabat...so iman tu di hati maka tanyalah iman kita..rup paras semuanya akan dimamah usia dan akan berubah tak ada siapa yang kekal cantik selamanya hanya Allah lah yang maha indah lagi maha angung jadi serahkan cinta pada Allah insyaAllah DIA kan temukan kita dengan org yang jua menyintaiNya..doa banyak-banyak k..

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

inun
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35849
Posting: 4

Pahang  


posticon Posting pada: 19-11-08 11:03


mstilah hati...
tapi tak nafikan rupa pun pentg juga..
but...hati tu lebih pentg... kalau ad rupa, tapi hati tak ada.. xke susah tu..
boleh ke g2??
brbelit2 lah ayat...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For inunProfil   Hantar PM kepada inun   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 11:05


Assalamualikum...

Emmm....rupa atau hati?...

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud...."Dinikahi wanita tu,kerana 4 perkara, kerana kekeyaannya,kedudukannya,kecantikannya dan agamanya.Maka pililhlah dalam hal agamanya, nescaya beruntunglah kedua2 tanganmu" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

bagi ana sendiri...dr segi pemilihan pasangan dan isteri...perkara pertama adalah AGAMA...akan tetapi, tak semestinya kita perlu meninggalkan faktor paras rupa dalam soal pemilihan. akan tetapi, biar lah kita utamakan agama daripada harta atau paras rupa. andaikata si dia ada agama, rupa dan keturnan...itu satu bonus bagi kita....wallahu 'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 11:21


Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud...."Dinikahi wanita tu,kerana 4 perkara, kerana kekeyaannya,kedudukannya,kecantikannya dan agamanya.Maka pililhlah dalam hal agamanya, nescaya beruntunglah kedua2 tanganmu" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

- Kita ikut sunnah Nabi SAW, pasti akan dapat kebahagaian dunia dan akhirat
- Rupa paras hanya bersifat sementara.... sekadar penyedap mata memandang....
- tak salah nak pilih yang kacak, cantik tu semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 13:07


asenye sekarang ni kena pilih soal hati
sebab selalunya yang ketemu
dah sekufu dah
kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 11:54


mestilah hati....
rupa paras akan luntur dimamah usia.....
tapi hati yang baik insyaALLAH akan bertambah baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.254552 saat. Lajunya....