Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 16 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 19 hari yang lalu
secureofficemovers: 20 hari yang lalu
Naqiu: 26 hari yang lalu
nawfaa79: 27 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 30 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Bidang Perkerjaan Dalam Dunia ICT


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Bidang Perkerjaan Dalam Dunia ICT

Please Mendaftar To Post


Oleh Bidang Perkerjaan Dalam Dunia ICT

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 02:19


hhaaa!!! saya nak promote kat sini plakkk... jom join Kelab Detektif Ukhwah.com..
cepat!!! tengok programmer ni otak bijak ke tak pllaakk..hiihhii!!!!

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=35444&forum=3&start=0

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-01-08 20:58


.. ana kerja as programmer flash..


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

  


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 16:16


ana nak tanya kalau bidang multimedia punya, bagaimana requirement nya?

Bookmark and Share

  


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 09-01-08 20:36


hmm..di hari itu ambil MCDST masa 3P...tapi sayangnya masa kali kedua...tak lah ambil..sebab boleh ambil sekali saja..saynganya..tak dapat nak ambil CCNA ...huhu...lepas itu ..bagaimana pula kalau studnet yang belajar dan ambil ICT..tapi tak minat programing..apa pndanga anda??

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 11:23


Pada 09-01-08 20:36 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..di hari itu ambil MCDST masa 3P...tapi sayangnya masa kali kedua...tak lah ambil..sebab boleh ambil sekali saja..saynganya..tak dapat nak ambil CCNA ...huhu...lepas itu ..bagaimana pula kalau studnet yang belajar dan ambil ICT..tapi tak minat programing..apa pndanga anda??


Erm...apa kata try more to network lau tak minat programming...
sebab..even flash or multimedia still need to use programming...
I wonder why some of it students tak suka programming...
Best apa...huhu...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 15-01-08 20:10


best tu kalau pandai..masalahnya tak pandai...dan tak minat pun....but i also wonder why some people minat IT tapi tak minat bab programming....ada apa lagi ye lam bidang IT ni selain nwtwok and programing....setahu ana netwok pun ada juga programing part nya....ahahh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 20:30


kalau IT kena pening2... banyak baca buku...
kalau nak relax2, join kursus ana -> graphic design heh! :D :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 15-01-08 20:32


tu pakai sofware apa pula tu?kena belajar dr basic dulu lah kalau begitu ek???cerita sikit bagaimana...

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 21:10


by: miledi

!!! QUOTE !!!

tu pakai sofware apa pula tu?kena belajar dr basic dulu lah kalau begitu ek???cerita sikit bagaimana...

FLASH, ADOBE PHOTOSHOPE, MACROMEDIA FIREWORKS dan bermacam-macam lagi.. bukan senang begitu saja.. kena struggle jugakk...
Macam saya hanya coding and build system speciality saja.. tapi graphic hancuss!!!!

Allah memberi manusia dengan apa yang diusahakannya. Actually kalau rajin, InsyaAllah boleh powerful in designing and programming. But kalau dahh nama malas tu, bagi lah tempoh berpuluh-puluh tahun, memang takat tu saja ataupun seribu alasan tak sudah2. -sekian-

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 21:27


Pada 03-01-08 22:31 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

1. M"S Visual Basic
2. M"S .NET
3. J2EE (Java Enterprise Edition)
4. J2ME (Java Mobile Edition)
5. SQL ( Wajib lerrr... tak payah jadi programmmer lah kalau malas nak explore benda alah niieehh!!!)
6. Oracle (tak reti!!!)
7. Perl / PHP / ASP (common)
8. AJAX, Ruby, JRuby, J#, C# (currently!!!)

p/s: ada sesiapa di sini yang berpengalaman nak tambah lagi?


salam.

Ada lagi tertinggal, kena ada server & Operating System :-D kalau tak ada yang ni bagaimana nak install semua application kat atas? :-)


-----------------
-Dr Nik-


Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 23:42


KIHHKKIIH Dr Nik nniihh.. Server dan OS sudah tentulaahh.. Ambboii dia nnihh..
Takkanlahh nak install katt calculator.. HURM.. dari segi OS pulak.. Kalau server, biasanya orang gunakan Windows server ataupun Linux. Tapi dari segi yang saya belajar, seelok-eloknya Linux sebab high-security when we are performing headless administration untuk server. Ya, tidak dinafikan Windows 2003 lebih gempak dari segi interfacenya tapi ia membolehkan Admin turut terdedah kepada serangan.. Reliability sesebuah server boleh dinilai dari segi UP TIME OR DOWN TIME--- tempoh dia restart balikk after being auto-reconfigured di atas sebab DOS attack ataupun heavy duty macamm nak matii...


Setakat ini laporan serangan ke atas Windows lebih banyak yang dilaporkan... Compared then the Linux... p/s: sesiapa yang majoring dalam bidang networking mungkin boleh ulas dengan lebih mendalam... Ia bukan major saya. Kami hanya belajar secara general.. Termasuk configure router dengan command2 mudah.. p/s: I know Mr Sailormoon is much better... Saya kenal beliau.. Setelah ditunjukkan CCNA card nyaa pada saya, lagi terbeliak saya tengokk..perrrggghh... Memang beesss!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 15:13


Pada 03-02-08 23:42 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

KIHHKKIIH Dr Nik nniihh.. Server dan OS sudah tentulaahh.. Ambboii dia nnihh..
Takkanlahh nak install katt calculator.. HURM.. dari segi OS pulak.. Kalau server, biasanya orang gunakan Windows server ataupun Linux. Tapi dari segi yang saya belajar, seelok-eloknya Linux sebab high-security when we are performing headless administration untuk server. Ya, tidak dinafikan Windows 2003 lebih gempak dari segi interfacenya tapi ia membolehkan Admin turut terdedah kepada serangan.. Reliability sesebuah server boleh dinilai dari segi UP TIME OR DOWN TIME--- tempoh dia restart balikk after being auto-reconfigured di atas sebab DOS attack ataupun heavy duty macamm nak matii...


Setakat ini laporan serangan ke atas Windows lebih banyak yang dilaporkan... Compared then the Linux... p/s: sesiapa yang majoring dalam bidang networking mungkin boleh ulas dengan lebih mendalam... Ia bukan major saya. Kami hanya belajar secara general.. Termasuk configure router dengan command2 mudah.. p/s: I know Mr Sailormoon is much better... Saya kenal beliau.. Setelah ditunjukkan CCNA card nyaa pada saya, lagi terbeliak saya tengokk..perrrggghh... Memang beesss!!!



Window memang lah banyak serangan...virus2 dicipta untuk merosakkan program2 yang ada...and mostly org pakai windows.... apa yang ana tau...memang tak ada virus etc for LINUX....tapi Kenapa kita tak suka pakai linux? Erm..ana pernah pakai linux, dan unix.....

-->>>Ohw..ana ke yang buka topic ni? Xperasan pula... :sopan:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-02-08 16:57


Assalamualaikum
to whom it may concern...
I've already posted this job vacancies in Peluang Pekerjaan..but maybe..somebody who missed that thead..and interested with this thread..especially for those with IT qualification...here are some opportunities to grab..

Dear all,

Please find below the list of positions offered in BERNAMA Systems &
Solutions Advisor Sdn. Bhd. There will be a walk-in interviews conducted,
detail as apa below. For those interested kindly please bring along your
photographs, resume and certificates on the said date.

Date: Sunday, 3rd February 2008

Time: 10.00a.m. – 6.00p.m.

Venue: BERNAMA Systems & Solutions Advisor Sdn. Bhd.
Level 4, Wisma Bernama (behind National Library)
Jalan Tun Razak,
Kuala Lumpur.

Positions: 1) Art Director (Degree in Art & Design, Advertising.
Multimedia)
2) Programmer (Bachelor Degree Computer Science/IT)
3) Sales Engineer (Diploma, HND, Bachelor Degree Computer Science,
Networking, Electrical, Electronic, IT)
4) Creative Copy Writer,
5) Accountant (Degree in Accountancy)
6) Inventory Executive
7) Accounts Clerk
8) Jr. IT Executive
9) Driver

So guys, if you happen to have a friends or family members looking for a
job with a possible qualifications asked them to join-in for the
interviews.

Should you have any enquiries please do not hesitate to call Cik Khamsiah /
pun. Azila (Payroll & Administration Unit) @ 8996 8780 .

Regards,

Rahmah Abd Mutalib



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 17:09


Pada 04-02-08 16:57 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
2) Programmer (Bachelor Degree Computer Science/IT)
3) Sales Engineer (Diploma, HND, Bachelor Degree Computer Science,
Networking, Electrical, Electronic, IT)
8) Jr. IT Executive


Xabes belajar lagi..nt lau dah habis nt ana p.....
-->tx mr.syttpsy....sungguh berguna buat mereka yang memerlukan...pertghan tahun depan post lagi.... ana nak p....

8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 17:11


dah lepas lah tt....
semalam... :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 21:17


Pada 04-02-08 15:13 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-02-08 23:42 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

KIHHKKIIH Dr Nik nniihh.. Server dan OS sudah tentulaahh.. Ambboii dia nnihh..
Takkanlahh nak install katt calculator.. HURM.. dari segi OS pulak.. Kalau server, biasanya orang gunakan Windows server ataupun Linux. Tapi dari segi yang saya belajar, seelok-eloknya Linux sebab high-security when we are performing headless administration untuk server. Ya, tidak dinafikan Windows 2003 lebih gempak dari segi interfacenya tapi ia membolehkan Admin turut terdedah kepada serangan.. Reliability sesebuah server boleh dinilai dari segi UP TIME OR DOWN TIME--- tempoh dia restart balikk after being auto-reconfigured di atas sebab DOS attack ataupun heavy duty macamm nak matii...


Setakat ini laporan serangan ke atas Windows lebih banyak yang dilaporkan... Compared then the Linux... p/s: sesiapa yang majoring dalam bidang networking mungkin boleh ulas dengan lebih mendalam... Ia bukan major saya. Kami hanya belajar secara general.. Termasuk configure router dengan command2 mudah.. p/s: I know Mr Sailormoon is much better... Saya kenal beliau.. Setelah ditunjukkan CCNA card nyaa pada saya, lagi terbeliak saya tengokk..perrrggghh... Memang beesss!!!



Window memang lah banyak serangan...virus2 dicipta untuk merosakkan program2 yang ada...and mostly org pakai windows.... apa yang ana tau...memang tak ada virus etc for LINUX....tapi Kenapa kita tak suka pakai linux? Erm..ana pernah pakai linux, dan unix.....

-->>>Ohw..ana ke yang buka topic ni? Xperasan pula... :sopan:



Tak setuju... siapa kata Windows senang kena attack virus/hacker? saya tak setuju... so far, from my experience jaga server Windows/Linux/Solaris semua tak ada masalah virus, dll... yang penting bagaimana kita protect server, create policy, open/close certain port, dan sebagainya.

Cuma the best things tentang open source/linux/solaris, certain server configuration changes boleh kita lakukan realtime, compare to Windows, nak kena restart saja setiap kali ubah OS config... :-(

Kembali kepada tajuk posting ni semula ye, bidang pekerjaan dalam ICT ni sebenarnya luas, terpulang kepada kita nak fokus bidang mana, programming/ system analyst/ system engineer/ network engineer/ dan sebagainya. Tepuk dada tanya minda ;-) Kalau saya, suka bidang teknikal, banyak kerja site..hehe :-D


-----------------
-Dr Nik-


Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 21:25


Pada 03-01-08 23:24 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Thanks bro,

Apa beza ccna dan cisco ye..??


ccna tu macam kursus dan peperiksaan penilaian professional dengan sijil pengiktirafan dikeluarkan oleh cisco. kalau dah abish empat level ccna tu, bolehlah pulak ambik ccnp. kalau dah ada ccnp tu, kiranya macam dah master gilerlah pasal produk keluaran cisco. senang kira, jadi otailer pasal bab networks.

cisco = syarikat pengeluar penyelesaian berkaitan network
ccna = cisco certified network administrator
ccnp = cisco certified network professional

p/s ccna ada tarikh luput.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

  


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 21:45


belum otai lagi kalau ada ccnp, ada satu lagi cert yang paling tinggi dalam cisco, CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert). Yang ni baru dikira otai:-D. Kalau nak ambil exam CCIE, tempat paling dekat boleh ambil exam kat Hong Kong.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 21:50


Pembetulan:

CCNA - Cisco Certified Network Associate, bukannya Cisco Certified Network Administrator
CCNA valid selama 3 tahun.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-02-08 11:44


Assalamualaikum
a huge apology...for that I am not properly check the time of intebiu......maaf... :-P



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 12:09


associate ye. thank you.

agreed that the ccie is the highest level in the cisco certification path, but how many malaysian are willing/able to take the training and examination up to that level?

jadinya, dalam konteks malaysia sahaja, yang pegang ccnp pun dah boleh dikira otai rasanya. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 23:38


Ada... so far kat Malaysia ni saya baru jumpa seorang saja yang bertitle CCIE, who is my Boss :-) Chinese guy, tetapi yang best yang dia seorang yang tak kedekut knowledge... I have learned lots from him. Alhamdulillah dapat berguru dengan dia ;-) The best network sifu!

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.208661 saat. Lajunya....