Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-09-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Swarig123
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43060

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
al-biruni03: 3 hari yang lalu
Swarig123: 11 hari yang lalu
marul: 14 hari yang lalu
mfy87: 28 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: pelajar master @ PhD mari kumpul di sini


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» pelajar master @ PhD mari kumpul di sini

Please Mendaftar To Post


Oleh pelajar master @ PhD mari kumpul di sini

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-01-08 21:18


Pada 02-01-08 22:18 , az-zahra posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sesiapa yangg tengah study master or phd boleh bincang kat sini... saya tengah belajar kursus M.Ed(Physics) di UTM Skudai... part time, pagi kerja petang kelas...
penat tapi tak ada org mati sebab penat kan? jadi Kenapa takut dengan kepenatan.. motivasi diri ni!

'Barangsiapa menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu, maka ALLAH akan melorongkan baginya jalan ke syurga' - al-Hadith


gambate kudasai..

:-D

hmm, kalau ada rezeki..mana tau satu hari nanti..degree pun tak hbis lagi.hehe :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

jannahtul_firdaus
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20407
Posting: 20
Dari: Bumi_Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:20


Master of Science (Finance) IIUM....alhamdullilah...Rabbi yassir wa lah tu' assir ya Karim...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jannahtul_firdausProfil   Hantar PM kepada jannahtul_firdaus   Quote dan BalasQuote

jannahtul_firdaus
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20407
Posting: 20
Dari: Bumi_Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:21


Rabbi yassir wa lah tu' assir ya Karim...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jannahtul_firdausProfil   Hantar PM kepada jannahtul_firdaus   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-01-08 00:18


Pada 03-01-08 20:44 , az-zahra posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada ke sahabat2 ukhwah yang sambung master atau phd??????


ada-ada..ramai kat sini...cuma duduk sibuk saja..

Master of Eng, Mechanical, UTM..

apa yang nak di bincangkan itu...hmm


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 04:52


master of bioscience, faculty of bioscience and bioengineering,skudai,UTM
a'ah betul tu..sibuk sampai xsempat nak jenguk ukhwah kat sini=)

apa yang nak dibincangkan tu..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 12:56


jannahtul_firdaus
aiwah.. salam mumtaz...

erm.. moga dipermudahkan urusanku untuk sambung master kelak..
aminnnn......

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 17-01-08 14:41


Pada 02-01-08 22:18 , az-zahra posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sesiapa yangg tengah study master or phd boleh bincang kat sini... saya tengah belajar kursus M.Ed(Physics) di UTM Skudai... part time, pagi kerja petang kelas...
penat tapi tak ada org mati sebab penat kan? jadi Kenapa takut dengan kepenatan.. motivasi diri ni!

'Barangsiapa menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu, maka ALLAH akan melorongkan baginya jalan ke syurga' - al-Hadith


oo, UTM skudai ke..samalah saya..
akan sambung master dan Phd di University of Queensland, Australia...


-----------------
"Hidup Biar Berjasa"


Bookmark and Share

  


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 17-01-08 15:17


..master of puppet! .opps sowii.. :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 17-01-08 15:59


oh ramainya kat utm skudai. az-zahra dan tulipsolehah boleh kita jumpa nanti. ana ambil MSc Mathematics. Majoring in applied math. kat utm skudai juga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-01-08 16:58


Assalamualaikum
UTM eh....bagus..bagus...Kenapa tak join kelab UTM Skudai...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 22:51


Salam....MSc Technopreneurship Information Technology....Faculty Computer Science,USM....


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 23:08


Pada 02-01-08 22:18 , az-zahra posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sesiapa yangg tengah study master or phd boleh bincang kat sini... saya tengah belajar kursus M.Ed(Physics) di UTM Skudai... part time, pagi kerja petang kelas...
penat tapi tak ada org mati sebab penat kan? jadi Kenapa takut dengan kepenatan.. motivasi diri ni!

'Barangsiapa menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu, maka ALLAH akan melorongkan baginya jalan ke syurga' - al-Hadith


salam..hebat dari utm...

ana pun dari utm...ana aktif dalam PMI....salam ukhwah dari ana

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

dellima
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2008
Ahli No: 34536
Posting: 3
Dari: Kota kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 24-08-08 23:43


asalamualaikum

begitu banyak ilmu Allah di muka bumi ini...itupun ilmu tu cuma setitis sahaja di turunkn d muka bumi...oleh itu, walaupun sesibuk mana kita pun..ALLAH mesti di utamakan......

Ini kata-kata untuk motivasi diri....Renungkanlah!!!

"TuntutlAH ilmu dunia dan akhirat, Bekalkanlah Hati DenaN imaN & berrTawakalLaH Kpad NYa...AgaR MeNjadi Seorang IlmiaH yang BeriMAn & BerAkhLak...... Kerana .....SesungguHnYa ALLAH akan NAikKan Darjat UmatNya yang Brilmu & BerakhlaK Mulia daripada Kalangan orang-orang yang berimAn"..AMIN3x

Bookmark and Share

  


  Member Information For dellimaProfil   Hantar PM kepada dellima   Quote dan BalasQuote

dellima
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2008
Ahli No: 34536
Posting: 3
Dari: Kota kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 24-08-08 23:46


SaLam Perkenalan kepada semua...

Saya tenGah Buat Master IN Science(PlanT BioTechNoloGhy)


MoGa semua Kita Berjaya HendakNya....Di Dunia & akhirat

Bookmark and Share

  


  Member Information For dellimaProfil   Hantar PM kepada dellima   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 10:30


saya da habis master...
kepada yang masih buat master..semoga berjaya..dont give up..bukan mudah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 10:54


saya....

telah menolak tawaran sambung masters. dah dua kali... peluang pertama di UM, kedua di UKM. pernah juga cuba USM dan UTM, juga UIA. tapi semacam sukar.

agaknya memang bukan takdir saya. huhu...

teruskan perjuangan menuntut ilmu kepada sahabat2... ramai-ramaikan lah lagi ahli cendekiawan islam yang bertaqwa lagi berjaya... semoga success.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 11:06


Dapat offer from UIA few years ago dalam bidang Islamic Banking tetapi tak dapat scholarship. Maybe apply next time.

Bookmark and Share

  


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 12:32


assalamualaikum...
saya sem 3 di UKM..master dalam sains kimia...
terima kasih atas sokongan..hehe..memang perlu pun..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 25-08-08 15:35


Pada 25-08-08 11:06 , kelantanz posting:

!!! QUOTE !!!

Dapat offer from UIA few years ago dalam bidang Islamic Banking tetapi tak dapat scholarship. Maybe apply next time.


Islamic Banking under kuliyyah apa eh?
so, sekarang tengah apply scholarship lah eh?
boleh share tak macam mana? hehe

jzk

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-08-08 18:51


Pada 25-08-08 10:54 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya....

telah menolak tawaran sambung masters. dah dua kali... peluang pertama di UM, kedua di UKM. pernah juga cuba USM dan UTM, juga UIA. tapi semacam sukar.

agaknya memang bukan takdir saya. huhu...

teruskan perjuangan menuntut ilmu kepada sahabat2... ramai-ramaikan lah lagi ahli cendekiawan islam yang bertaqwa lagi berjaya... semoga success.




terfikir sebab apa tolak yang Um dan UKM, tapi apply pula U lain? sebab scholar ke apa tu?


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 20:39


saya sedang mengikuti pengajian Master in Safety Science di University Of New South Wales, Sydney, Australia
InsyaAllah dijangka tamat pengajian pada July 2009, amin..

salam perkenalan buat semua


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 20:52


Nurul Ainun,

apa perbezaan standard OSH di Aussie dan di Malaysia. Setahu teman yang pernah berkroje dengan orang aussie ni, erm.... macam mana cakap ye, tahap OSH dia memang ok, tapi implementation dia, teman rasa Malaysia lagi ok. Ke macam mana?

Tapi kita punya undang-undang OSH pun ikut standard OSHA Australia juga :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

IrisS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2004
Ahli No: 7866
Posting: 57
Dari: PuLaU MuTiaRa

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-08-08 21:12


salam.. saya sambung master di usm dalam bidang teknologi polimer kayu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For IrisSProfil   Hantar PM kepada IrisS   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 21:21


salam,

nak menyibuk boleh?

erm,

secara optimistiknye teman menjangkekan akan memulakan PhD dalam masa 3 tahun lagi insyaAllah. Ini adalah jangkaan bersifat optimistik, ianye bermula dari sekarang untuk mengatur langkah...

Jangkaan optimistik ini tidak dikira sebagai bebanan Psikologi yang akan menyebabkan tekanan/stres, kegelisahan ataupun kemurungan. Ianye sebagai pemangkin. Jikalau tewas, itu adalah adat berjuang, dan kegagalan itu adalah pintu ke arah kejayaan.


hehehehehehe......... nah bunge :bunga:


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-08-08 23:48


Pada 25-08-08 21:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

nak menyibuk boleh?

erm,

secara optimistiknye teman menjangkekan akan memulakan PhD dalam masa 3 tahun lagi insyaAllah. Ini adalah jangkaan bersifat optimistik, ianye bermula dari sekarang untuk mengatur langkah...

hehehehehehe......... nah bunge :bunga:



baguslah come ni ada niat sambung pHD. :welcome: .moga-moga semakin ramai kat Malaysia ni master dan phD holder yang insyallah matang dalam segala bidang bukan sahaja bidang yang diceburi, tapi matang dalam aspek minda juaa..

towards first class facility, first class mentality...

:berfikir:


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-08-08 08:57


Pada 17-01-08 15:17 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

..master of puppet! .opps sowii.. :P


saya.. Master in Art Design, Computer/Art Design Scotland, lah ni nak tinggal bidang nak jadi petani moden pula.. bosann ooo 15 tahun kerja.. hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 10:13


Pada 25-08-08 18:51 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!


terfikir sebab apa tolak yang Um dan UKM, tapi apply pula U lain? sebab scholar ke apa tu?



UM tu dapat tawaran. dapat juga jadi ra. tapi ramai student kat situ semua tak suka dengan seorang supervisor ni. kalau saya ambil pun, saya kena kerja bawah prof ni. saya pun jadi berat hati nak belajar/kerja di situ. istikharah membuktikan.

UIA tu saya ada juga try tapi macam tak minat saja sebab cawangannya di Kuantan. USM pula, dah try dengan seorang prof ni tapi tak jadi sebab saya sendiri tak bersungguh nak mohon.. tak berapa minat. lagipun RLKA nya dengar cerita dibekukan. UTM, tiada respon dan tak ada bidang yang diminati.

UKM punya lah yang paling diminati tapi terpaksa tolak sebab dah dapat kerja lain yang lebih sesuai.

semua U di atas kesemuanya buatkan saya terikat dengan U tu (atau mana-mana U) untuk jadi lecturer yang mana saya tak minat. UKM jeq yang saya minat sebab kita ambil semata-mata sebab nak belajar kerana minat dengan ilmu tu. Bukannya untuk terikat menjadi lecturer dll.

saya tak suka terikat. saya nak bebas. huhu. dan saya tak nak jadi lecturer. saya nak kerja. masalahnya hampir kesemua masters kat malaysia ni (dalam bidang saya) semuanya kita kena terikat untuk jadi lecturer dan masa depan hanya lebih cerah dengan menjadi lecturer. kecuali UKM tadi.

sangat sukar sebenarnya saya nak cari peluang belajar saja kerana minat, yang bukannya terpaksa terikat di mana-mana untuk jadi lecturer. saya maksudkan dalam bidang saya.

akhirnya, tak nak dah ambil masters. biar saja kerja....


p/s: ni secara ringkasnya lah izzul. sebenarnya banyak lagi faktor2 dan sebab2 yang mempengaruhi segala keputusan. kalau saya explain lagi, nanti topik ni jadi macam saya punya pula. hehehe.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-08 19:43


Pada 25-08-08 20:52 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Nurul Ainun,

apa perbezaan standard OSH di Aussie dan di Malaysia. Setahu teman yang pernah berkroje dengan orang aussie ni, erm.... macam mana cakap ye, tahap OSH dia memang ok, tapi implementation dia, teman rasa Malaysia lagi ok. Ke macam mana?

Tapi kita punya undang-undang OSH pun ikut standard OSHA Australia juga :)



salam daeng,

sorry for the late response
lama tak buka ukhwah
standard Aussie and Malaysia lebih kurang saja
seperti yang sedia maklum OHSA 1994 ikut standard aussie
dari segi ilmplementation, aussie lagi ok..
to be honest saya tak kerja dalam bidang OHS di aussie
your batch..ikhwan kan..DKKK
dia kat sydney...kerja kat sini..cuba tanya dia pasal implementation OHS kat sini


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-09-08 02:12


master kat usm. phD insyaAllah di dalam perancangan saya. ilmu itu adalah nur Allah, dan nur itu tidak tinggal dalam hati yang mati.

Bookmark and Share

  


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 14:31


salam...lama nya tak masuk dalam ukhwah ini....
syna MSc in dentistry, university of Adelaide..
long route to go...

Bookmark and Share

  


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-09-08 18:15


salam,
master in electrical engineering,utm--research fulltime...
majoring wireless sensor network&cognitive radio
tajuk:SIMULATION STUDY OF INTERFERENCE AND COEXISTENCE ISSUES IN THE 2.4 GHZ ISM BAND


-----------------




Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 08-09-08 00:12


salam...
master in petroleum engineering.....
utm... fulltime research.....
majoring : Enhanced Oil recovery....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-08 15:37


salam..
wah.. semua hebat2..
saya baru saja konvo bulan 8 yang lalu kat um..
saya baru selesai mohon mstr by coursework kat um..
sekarang dalam proses untuk permohonan juga by coursework kat upm..
tapi saya keliru & takut..
sebab saya ada banyak pilihan..
1). KPLI bulan 12 nanti tau jwpnnya..
2). Peg pylidik SPA lepas raya nanti tau jwpnnya..
3). master um
4). master upm

waaaaaaaa.... tolong3......................
kalau semua dapat, apa saya nak buat???


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

Nur_Haq
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33776
Posting: 12
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-08 14:52


Bagi yang nak sambung master, fikirkan betul-betul arah mana yang hendak dituju.. Sebba, once u step in... it's for u! Jangan patah balik. Bila mula saja kita tak minat, mula kita akan cari 1001 alasan nak backoff. Semangat kena ada ....

ok, buat rakan-rakan yang sambung master by research, caiyok! Semoga Allah permudah kan urusan kita

Note: Ada sesiapa kat sini yang involve dalam Photonics Research group?? I really2 need help, esp in FTTx & optical IP transceiver issues

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_HaqProfil   Hantar PM kepada Nur_Haq   Pergi ke Nur_Haq's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 18:38


Pada 08-09-08 15:37 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
wah.. semua hebat2..
saya baru saja konvo bulan 8 yang lalu kat um..
saya baru selesai mohon mstr by coursework kat um..
sekarang dalam proses untuk permohonan juga by coursework kat upm..
tapi saya keliru & takut..
sebab saya ada banyak pilihan..
1). KPLI bulan 12 nanti tau jwpnnya..
2). Peg pylidik SPA lepas raya nanti tau jwpnnya..
3). master um
4). master upm

waaaaaaaa.... tolong3......................
kalau semua dapat, apa saya nak buat???



tak jadi masalah Kalau dapat semua..
yang masalah besarnyer..Kalau fhr_ms tak tau apa kehendak dan kemampuan diri... Kalau nak kerja terus tak payah ambil master..Kalau memang aim nak belajar teruskan niat, tak payah fikir pasal kerja..yang penting apa matlamat..lagi pun, kompemkah dapat semua???


-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............


Bookmark and Share

  


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 18:43


Pada 08-09-08 15:37 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
wah.. semua hebat2..
saya baru saja konvo bulan 8 yang lalu kat um..
saya baru selesai mohon mstr by coursework kat um..
sekarang dalam proses untuk permohonan juga by coursework kat upm..
tapi saya keliru & takut..
sebab saya ada banyak pilihan..
1). KPLI bulan 12 nanti tau jwpnnya..
2). Peg pylidik SPA lepas raya nanti tau jwpnnya..
3). master um
4). master upm

waaaaaaaa.... tolong3......................
kalau semua dapat, apa saya nak buat???



sambung master terus, tak kisah lah um ke upm ke
bagi lah chance kat kawan-kawan lain yang tak berkemampuan sambung master seperti awak untuk buat kpli
tunggu SPA pakat tunggu jo lah, koje dengan kerajaan ni entry level degree adalah yang paling susah.....nak cepat masuk sama ada daripada SPM/STPM level entry atau master degree....

so fikir-fikir kan lah..............
harap dapat membantu


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-08 20:59


betul betul betul....hari tu bertengkar dengan member tak setuju dengan kpli dan dpli ni...baik beri peluang kat orang yang memang betul-betul mempunyai minat dalam bidang perguruan ini...takut nanti kita masuk sebab tak dapat kerja...nanti jadi cikgu separuh hati :( sian anak bangsa kita...

allahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-08 09:52


Pada 09-09-08 18:43 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:37 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
wah.. semua hebat2..
saya baru saja konvo bulan 8 yang lalu kat um..
saya baru selesai mohon mstr by coursework kat um..
sekarang dalam proses untuk permohonan juga by coursework kat upm..
tapi saya keliru & takut..
sebab saya ada banyak pilihan..
1). KPLI bulan 12 nanti tau jwpnnya..
2). Peg pylidik SPA lepas raya nanti tau jwpnnya..
3). master um
4). master upm

waaaaaaaa.... tolong3......................
kalau semua dapat, apa saya nak buat???



sambung master terus, tak kisah lah um ke upm ke
bagi lah chance kat kawan-kawan lain yang tak berkemampuan sambung master seperti awak untuk buat kpli
tunggu SPA pakat tunggu jo lah, koje dengan kerajaan ni entry level degree adalah yang paling susah.....nak cepat masuk sama ada daripada SPM/STPM level entry atau master degree....

so fikir-fikir kan lah..............
harap dapat membantu



thank you.. :-)
saya hargai pendapat alwalid..
thank you.. :-)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-08 09:54


Pada 09-09-08 18:38 , syna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:37 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
wah.. semua hebat2..
saya baru saja konvo bulan 8 yang lalu kat um..
saya baru selesai mohon mstr by coursework kat um..
sekarang dalam proses untuk permohonan juga by coursework kat upm..
tapi saya keliru & takut..
sebab saya ada banyak pilihan..
1). KPLI bulan 12 nanti tau jwpnnya..
2). Peg pylidik SPA lepas raya nanti tau jwpnnya..
3). master um
4). master upm

waaaaaaaa.... tolong3......................
kalau semua dapat, apa saya nak buat???



tak jadi masalah Kalau dapat semua..
yang masalah besarnyer..Kalau fhr_ms tak tau apa kehendak dan kemampuan diri... Kalau nak kerja terus tak payah ambil master..Kalau memang aim nak belajar teruskan niat, tak payah fikir pasal kerja..yang penting apa matlamat..lagi pun, kompemkah dapat semua???



kompemkah dapat semua???
tajam kata-kata tu.. tapi tak apalah.. saya terima teguran syna.. :-)
saya pun tak pasti akan berjaya atau tak dalam kpli dan spa tu..
cuma, di bulan yang mulia ni.. saya banyakkan berdoa pada Allah.. mdh2han Dia bukakan jalan terbaik untuk saya.. amin..
thank you syna.. :-)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 18:13


fhr_ms...bukan nak menyindir ke apa...hehheh Sorry Kalau tertajam..tapi sebab saya ada pengalaman dalam hal macam awak ini.... rasanya sebelum saya sambung belajar ini, saya pernah kerja macam-macam dah.. nak cari tapak paling baik.. pernah jadi promoter pun...berpuluh2 kali interview spa.... berkarung2 hantar borg nak jadi tutor.. tapi bila saya dah tahu dan kompem apa yang saya nak.. aftre almost 3 years convo, baru saya sambung belajar... baru saya tahu, saya memang nak belajar dan mengajar... jangan paksa diri kalau tak mampu, sebab kita mungkin curik peluang org lain... itu saja yang saya fikir......

maaf Kalau terkasar bahasa.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 19:05


Assalamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Bagus kerana mempunyai minat untuk belajar lagi. Belajarlah selagi boleh, kerana proses pembelajaran tidak putus selepas ke menara gading. Alhamdulillah kerana fhr_ms mempunyai semangat yang kuat untuk menuntut ilmu. Moga saudari mendapat rahmat dan pertolongan dari Allah SWT. Cuma jangan berputus asa, berpegang pada tali Allah SWT ianye tidak akan putus.

Saya kagum juga dengan saudari syna, sesungguhnye pengalaman itu amat berharga dan tidak dapat dijual dan dibeli dari mana-mana. Dengan pengalaman kita lebih kental dan tahu erti realitinya.

Yang penting matlamat kita semestinya jelas. Saya juga kadang-kadang matlamat sentiasa tersasar dan kabur, jadi kita kena kuatkan azam kita agar matlamat hidup kita sentiasa kukuh dalam diri.

Saya seorang siswazah, saya amat meminati dengan ilmu dan keazaman saya ingin belajar hingga ke akhir hayat. saya juga seorang bekerjaya sebagai Jurutera. Bebanan dan cabaran belajar itu berat juga, tapi matlamat diri itu sebagai kekuatan diri supaya terus berusaha.

"Around here, however, we don't look backwards for very long. We keep moving forward, opening up new doors and doing new things, because we're curious and curiosity keeps leading us down new paths"

p/s

ini juga nasihat bagi teman juga.....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 07:37


yup2 betul-betul daeng.....

jom sesamer mencari ilmu... ramai anak bangsa menanti bila dah habis belajar ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-08 09:02


Pada 10-09-08 19:05 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Bagus kerana mempunyai minat untuk belajar lagi. Belajarlah selagi boleh, kerana proses pembelajaran tidak putus selepas ke menara gading. Alhamdulillah kerana fhr_ms mempunyai semangat yang kuat untuk menuntut ilmu. Moga saudari mendapat rahmat dan pertolongan dari Allah SWT. Cuma jangan berputus asa, berpegang pada tali Allah SWT ianye tidak akan putus.

Saya kagum juga dengan saudari syna, sesungguhnye pengalaman itu amat berharga dan tidak dapat dijual dan dibeli dari mana-mana. Dengan pengalaman kita lebih kental dan tahu erti realitinya.

Yang penting matlamat kita semestinya jelas. Saya juga kadang-kadang matlamat sentiasa tersasar dan kabur, jadi kita kena kuatkan azam kita agar matlamat hidup kita sentiasa kukuh dalam diri.

Saya seorang siswazah, saya amat meminati dengan ilmu dan keazaman saya ingin belajar hingga ke akhir hayat. saya juga seorang bekerjaya sebagai Jurutera. Bebanan dan cabaran belajar itu berat juga, tapi matlamat diri itu sebagai kekuatan diri supaya terus berusaha.

"Around here, however, we don't look backwards for very long. We keep moving forward, opening up new doors and doing new things, because we're curious and curiosity keeps leading us down new paths"

p/s

ini juga nasihat bagi teman juga.....



terima kasih daeng_jati.. :-)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.159396 saat. Lajunya....