Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 10 jam, 8 minit yang lalu
muslimin23: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 6 hari yang lalu
syahidatul: 9 hari yang lalu
raudhahasanah: 10 hari yang lalu
drzul-f: 15 hari yang lalu
hafiz_along_83: 16 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: novel baru


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» novel baru

Please Mendaftar To Post


Oleh novel baru

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 01-01-08 12:46


assalamualikum...
ana nak tanya ni....ada tak sesiapa yang tau kalau-kalau ada novel islamic yang baru keluar...macam novel habiburrahman 2...


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 15:47


wa'alaikumussalam, setakat ni yang saya tau ''KETIKA CINTA BERTASBIH 2''
taktaula kalau ada yang lagi terbaru..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

zaidakhtar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20793
Posting: 187
Dari: Liverpool

jordan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 17:23


Saya mahu buat cadangan di sini.
Antara novel-novel baru yang bermutu tulisan penulis tanahair kita yang harus dibaca oleh para remaja khususnya:

1. Memoir Seorang Guru - Azizi Hj Abdullah (Alaf 21)
2. Manikam Kalbu - Faisal Tehrani (DBP)
3. Bedar Sukma Bisu - Faisal Tehrani (DBP)
4. Tuhan Manusia - Faisal Tehrani (Ameen)
5. Puisi untuk Esdyzuar - Nisah Hj Haron (Ameen)
6. Nama Beta, Sultan Alaudin - Faisal Tehrani (Aberdeen)

Banyak lagi. Tapi ini antara novel yang terbaik sepanjang 2007. dalam senarai di atas, Memori Seorang Guru, Manikam Kalbu dan Tuhan Manusia sangat Islamik dan mampu membangun jiwa.
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidakhtarProfil   Hantar PM kepada zaidakhtar   Pergi ke zaidakhtar's Website   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 18:06


Pada 01-01-08 15:47 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

wa'alaikumussalam, setakat ni yang saya tau ''KETIKA CINTA BERTASBIH 2''
taktaula kalau ada yang lagi terbaru..


Yang ni dah keluar ke ke??


-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 18:29


Pada 01-01-08 15:47 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

wa'alaikumussalam, setakat ni yang saya tau ''KETIKA CINTA BERTASBIH 2''
taktaula kalau ada yang lagi terbaru..



-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 22:19


Pada 01-01-08 17:23 , zaidakhtar posting:

!!! QUOTE !!!



Banyak lagi. Tapi ini antara novel yang terbaik sepanjang 2007. dalam senarai di atas, Memori Seorang Guru, Manikam Kalbu dan Tuhan Manusia sangat Islamik dan mampu membangun jiwa.
:-)


nak kena carik ni....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 05-01-08 09:34


ana pun nak cari ketika cinta bertasbih 2...dah keluar ka??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-01-08 13:33


Pada 04-01-08 17:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!



ismi cari kat kuantan ni ada yang vol 1 saja... yang dua tak ada lagi.. kat kl tak taula.. tak sempit nak rayau2 di hari itu...

buku faisal tehrani, ismi banyak juper kat kedai buku kat teruntum ni... tak ingat nma kdainya.. tapi kedai dia besar, owner dia cina... memang banyak novel2 kat situ....
kedai buku dekat depan kuantan plaza, dekat area2 kedai pakaian hari2.. pun ada jugak faisal tehrani...tapi tak sebanyak yang dekat terumtum tu....

p/s: kalau bukan kat teruntum kat megamall.. ismi tak berapa ingat.. terkompius... huhuhuh... tapi dedolu ismi selalu beli kat situ...



ada kedai buku cerita ke di teruntum tu...?? :-o
tiap-tiap hari pergi situ pun tak pernah jumpa...dimana ye CI.... :berfikir:
takkanlah besar pun saya tak boleh nampak..???
kedai MBS depan kuantan plaza tu...??hmm...dedolu pernah try..tapi tak jumpa...kedai buku tu dah mengecil saiznya sekarang...entah Kenapa...boleh jadi begitu ye......



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 14:05


hmmm...
kalau ismi tak salah lah.. tak teruntuk mgamall...
tapi ismi ingat kedai dia besar....
ada dalam 2-3 lot rasanya...
kat tingkat satu...
dalam tu memang banyak buku dan macam-macamlah...
hmm.. nanti kalau-kalau ismi ada p bandar, ismi inbestiget ek.. bebetul lupa ni....
dah lama tak jenjalan cari pasal kat kntn tu...
nanti ismi apdet kan ek..
tak pun, tt p jenjalan, lepas itu apdetkan kat ismi... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-01-08 14:07


Assalamualaikum
kalau macam tu..tak perlu jenjalan lah CI...saya apdet sekarang jeq...kalau di tingkat satu...kompem megamall...situ memang banyak novel...Kenapa tak pergi situ ye...?? :berfikir: mungkin sebab saya suka pergi darul ansar di kuantan parade ni...boleh sumbang untuk orang Islam..pemiliknya muslim....
MBS tu...pemiliknya......hmm..entahlah... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-03-08 11:37


adeuii jalan-jalan kat sini rasanya macam nak carik buku Tuhan Manusia - Faisal Tehrani ..Kenapa masa p mph hari tu tak nampak buku ni ya,,hmM :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 06-03-08 09:03


salam...da tak buku baru yang keluar...lama dah tak nampak buku habiburrahman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 06-03-08 10:10


Assalamualaikum dan selamat hari hari... :-D


hehe

apa lagi,,,,,, mOh lah ramai-ramai pergi ke bOOk fair bulan depan...

kita cari ramai-ramai.. :sopan:

tak sabar nyew......huhu



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Anis_Sofiyyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 3530
Posting: 47
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 21:15


assalamualaikum

kalau antum nak tau, ada lagi seorang lagi penulis novel macam Habiburrahmn. ana dah baca novel dia.best jugk. bagus. nama dia, Taufiqurrahman al-Azizy. cuba lah cari novel tulisnnya...contoh tulisn nya, macam Kitab cinta yusuf dan zulaiqa dan makrift cinta...try explore it...u will enjoy it...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anis_SofiyyahProfil   Hantar PM kepada Anis_Sofiyyah   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 23-09-08 21:08


salam ukhwah fillah...
ana tengah cari novel aku terima nikahnya...
ada sesiapa tau tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-09-08 23:23


Ana terjumpa link untuk download novel Ketika Cinta Bertasbih 2.. ia dalam bentuk pdf dan bahasa indon ya.. sila download di sini..

http://www.4shared.com/file/61028333/3ef447e9/Habiburrahman_El_Shirazy_-_Ketika_Cinta_Bertasbih_2_full_.html

p/s: bila dah sampai kat Malaysia, bolehlaa beli sebagai sokongan kepada penulisnya ya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-09-08 23:28


kepada aleyamaisara...boleh beli secara online agaknya..cadangan ana...di website ini..

http://www.wangcyber.com/forum/wts-pengiklanan-pemasaran/6516-aku-terima-nikahnya.html

maaf belum dapat tengok website ini secara keseluruhannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-09-08 12:47


Assalamualaikum...

Kepada sesiapa yang berminat akan novel karya Habiburrahman el-shirazy, bolehlah download sampel karya novel beliau di halaman ini

-- http://www.4shared.com/network/search.jsp?searchName=habiburrahman&searchExtention=&submit=Search&searchmode=2 --

selepas itu bolehlah berkira-kira untuk membelinya ya..selamat membaca dan beramal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 15:26


tuhan manusia best..
saya da baca da..
suka baca novel yang berat sebab dapat tambah ilmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 15:47


Pada 23-09-08 21:08 , aleyamaisara posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukhwah fillah...
ana tengah cari novel aku terima nikahnya...
ada sesiapa tau tak???


dah ada kat kdai2..cb lah cari..popular,mph, kdai2 buku agama..



Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-09-08 17:31


Pada 23-09-08 21:08 , aleyamaisara posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukhwah fillah...
ana tengah cari novel aku terima nikahnya...
ada sesiapa tau tak???


Assalamualaikum
beli jeq pada aye..boleh PM dia..baru beli daripada dia Sabtu lepas... :malu:

Ketika Cinta Bertasbih 2 baru keluar..sebelum ni tak keluar lagi..waktu bulan 1..(rujuk posting yang lama..)

sekarang ada novel yang best..keluaran PTS...pasal kisah para sahabat..menarik... ;-)

P/S : sedang baca Salju Sakinah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:32


tak minat baca novel, kalau baca teman tak tau apa yang teman baca. novel tak suka dengan teman agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-09-08 18:12


hijab sang pencipta-ramli awang mursyid
best gila novel ini

novel ni smbgan bagaikan puteri dan cinta sang ratu

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 18:20


hmm... dah agak lama ismi mencari novel ni..
besfren ismi sarankan.. tapi tak pernah jumpa lagi di mana-mana..

tajuk :Warkah Cinta Berbau Syurga
Penulis: a.Ubaidillah Alias.. ada sesiapa tau akan kewujudannya di mana-mana..?atau memilikinya...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 18:36


Pada 24-09-08 18:12 , idie04 posting:

!!! QUOTE !!!

hijab sang pencipta-ramli awang mursyid
best gila novel ini

novel ni smbgan bagaikan puteri dan cinta sang ratu


ehh.. dah ada eh idie..? nak kena beli ni... uhuk... :malu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-09-08 18:42


Pada 24-09-08 18:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

hmm... dah agak lama ismi mencari novel ni..
besfren ismi sarankan.. tapi tak pernah jumpa lagi di mana-mana..

tajuk :Warkah Cinta Berbau Syurga
Penulis: a.Ubaidillah Alias.. ada sesiapa tau akan kewujudannya di mana-mana..?atau memilikinya...??


Assalamualaikum
tak silap..kat MBS ECM ada...pergi tengok esok...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 18:58


erkk.. ECM tu east coast mall ke tt..? uhuk..
maklumlah, tak pernah jejak... adess..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 21:17


Pada 24-09-08 18:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

hmm... dah agak lama ismi mencari novel ni..
besfren ismi sarankan.. tapi tak pernah jumpa lagi di mana-mana..

tajuk :Warkah Cinta Berbau Syurga
Penulis: a.Ubaidillah Alias.. ada sesiapa tau akan kewujudannya di mana-mana..?atau memilikinya...??


best ke novel tu?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

welma
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28328
Posting: 24
Dari: Kulim, Kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 06:50


novel baru untuk dikongsi

Tajuk : Galaksi Muhsinin
Penulis : Azrul Jaini
Halaman : 313
Penerbit : PTS Fortuna
Harga : RM19

Pada mulanya, saya khuatir juga, Galaksi Muhsinin akan ada bayangan 1511 karya Faisal Tehrani. Namun begitu setelah habis membacanya, saya berasa lega kerana jangkaan saya tidak betul. Berbaloi saya tunggu novel ini dari bulan Julai 2008 dan hanya berada di pasaran pada bulan September 2008.

Galaksi Muhsinin dan 1511 mungkin berkongsi tema yang sama iaitu perjuangan Islam dan menggunakan watak-watak orang muda, tetapi dari segi plot cerita, latar belakang dan gaya penyampaian berbeza total. Novel ini ada identitinya tersendiri dan tidak perlu dibayangi oleh 1511 , walaupun kekadang saya rasa, akan ada pembaca yang akan cubacuba menyamakan Galaksi Muhsinin dengan 1511 .

Galaksi Muhsinin adalah salah satu galaksi yang wujud di alam angkasa,jauh daripada galaksi bima sakti , dihuni oleh penduduk bertakwa, undang-undang Islam tertegak, kemajuan ekonomi, sains dan teknologi tercapai dan rakyat hidup aman damai. Pergerakan manusia bukan lagi dari daerah ke daerah, negara ke negara tetapi dari planet ke planet.

Plot cerita dimulakan dengan pengenalan Khalifah Zulqarnain, seorang pemuda yang memimpin Galaksi Muhsinin. Serangan ke atas planet Ferum ( Planet Hadid Hd-57) telah membawa kepada campur tangan Galaksi Muhsinin untuk membebaskan planet itu daripada kekejaman Empayar Sibernatik Cyborg yang diketuai oleh Maharaja Legion. Legion dan pengikutnya adalah cyborg. Mereka merupakan entiti kombinasi manusia dan mesin. Empayar sudah memerintah hampir 100 tahun dan menguasai 8 galaksi.

Planet Ferum, tempat tinggal koloni Athens sasaran mereka seterusnya. Mereka menyerang bandar-bandar utama, Hierapolis, Knossos dan Blomberg. Namun tiada manusia dijumpai melainkan hanya kemenangan memusnahkan tempat-tempat itu.

Proba spioniereen dilancarkan untuk mencari koloni Athens. Ia mengesan medan tenaga yang dijangka berasal daripada janakuasa di Puncak 363, timur bandar Blomberg planet Ferum.Mereka mengesyaki itulah tempat persembunyian koloni. Jeneral Furious mengarahkan Skuadron Geir, Auge dan pemintas Vormund dihantar untuk membedil kedudukan musuh.

Leftenan Kolonel Sturm, pemimpin sementara koloni Athens merangkap komander tentera koloni iaitu Rejimen Infrantri Phalanx ke-2 dan Batalion Tentera Rakyat Volkssturm ke-7 bimbang. Planet itu akan hancur. Mereka akan ditawan, diperintah oleh cyborg yang zalim. Dia dan koloninya tidak berseorangan di situ. Batalion Mujahidin Jurutera ke-451 ada di sana untuk pembinaan stesen Generetor Impuls Hiper yang masih belum siap lagi. Medan tenaga yang dikesan tadi adalah berpunca dari janakuasa ini.

Mereka menghantar isyarat kecemasan kepada Pusat Radar Kosmik Furqan Fr-25. Mereka mahu bantuan segera!Planet Furqan Fr-25 adalah stesen komunikasi Galaksi Muhsinin. Ia tidak didiami sesiapa melainkan hanya pegawai , krew pusat radar dan batalion mujahdiin.

Khalifah Zulkarnain menghantar Detasmen Mujahidin Elit ke-15 seramai 14 orang yang diketuai oleh Komander Abu Yusuf. Mereka ini orang muda yang menyintai syahid. Mereka ini orang muda yang berjuang untuk memburu syurga. Dan jangan sekali-kali kamu mengira bahawa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati; sebenarnya mereka itu hidup di sisi Tuhannya mendapat rezeki, mereka bergembira dengan kurnia yang diberikan Allah kepadanya , dan bergirang hati terhadap orang yang masih tinggal di belakang yang belum menyusul mereka, bahawa tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati (Ali-Imran 169-170).

Saya suka gagasan pemikiran penulis yang cuba disampaikan melalui Galaksi Muhsinin. Saya katakan ia sebagai "gagasan perjuangan Islam" dan Galaksi Muhsinin adalah sebuah novel perjuangan Islam. Satu perjuangan bermisi rahmatan lil alamin yang datang bukan untuk memusnahkan tetapi membawa kesejahteraan untuk umat dunia.

dipetik dari wlaanda.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For welmaProfil   Hantar PM kepada welma   Pergi ke welma's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 11:17


novel2 faisal tehrani boleh didapati di gedung2 mph.
ana nampak hari tu banyak..

lagi, novel ketika cinta bertasbih 2 memang dah keluar.
ana dah baca versi indonesia. cover warna hijau.

kebanyakannya memang susah nak cari.
kena beli online lah (^^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-09-08 11:22


Pada 24-09-08 18:58 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

erkk.. ECM tu east coast mall ke tt..? uhuk..
maklumlah, tak pernah jejak... adess..


Assalamualaikum
yep...tu lah..dah duduk Kuantan takmo pepusing satu Kuantan...jalanlah di Kuantan...semuanya terdapat di sini.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-08 11:44


salam'alaik....setahu ana, ketika cinta bertasbih2 dah lama keluar...ana da habis baca lama da...ana beli waktu bulan 6... sekarang tengah baca buku 'salju sakinah'... karangan zaid akhtar..tahu kan? :) buku tajuk maria kluaran mesir pun best.. kluaran faisal tehrani memang best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 25-09-08 12:36


aku terima nikah nya...
ana dah carik kat mph.. tapi tak jumpa..
ketika cinta bertasbih 2 memang dah lama keluar... da khatam beberapa kali dah...
hijab sang pencinta memang best tapi kena baca bagaikan puteri dengan cinta sang ratu dulu.. sebab dia bersambung..
best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 12:39


skater : ismi tak tau tahap ke'best'an cerita tu... tapi, besfren ismi sungguh menyarankannya...

Pada 25-09-08 11:22 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


Assalamualaikum
yep...tu lah..dah duduk Kuantan takmo pepusing satu Kuantan...jalanlah di Kuantan...semuanya terdapat di sini.. :sopan:


adess.. bukan takmo jenjalan pepusing satu kuantan.. di hari itu dan pepusing dah.. sumanya tak tersampai saja.. :malu::sopan:

hmm.. mula juga meminati karya2 faisal tehrani...:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-09-08 12:24


Pada 25-09-08 12:36 , aleyamaisara posting:

!!! QUOTE !!!

aku terima nikah nya...
ana dah carik kat mph.. tapi tak jumpa..
ketika cinta bertasbih 2 memang dah lama keluar... da khatam beberapa kali dah...
hijab sang pencinta memang best tapi kena baca bagaikan puteri dengan cinta sang ratu dulu.. sebab dia bersambung..
best...


Assalamualaikum
dah PM aye?dapatkan pada dia jeq..sekurangnya bantu jugak dia cari makan..hoho... :-D
Ketika Cinta Bertasbih 2 tu memang dah keluar agak lama..saya refer pada posting saya yang awal tu..masa bula Januari awal tahun ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 26-09-08 14:31


hehe. dulu minat ramlee awang murshid nya novel. lepas itu awal tahun di hari itu beli ketika cinta bertasbih 1. semalam baru beli yang episod dua nya. tak sempat nak baca lagi. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 14:40


Assalamualaikum

dalam mihrab cinta dah keluar..
ana dah lma habis baca...

Duniaku


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 14:54


Semalam saya keluar shopping untuk beli baju raya...Tapi novel yang saya beli...Baju raya tak beli pun... :-D Saya beli novel Transgenesis dan Galaksi Muhsinin...

Dah lama tak baca novel sains fiksyen...Dulu masa sekolah menengah suka baca novel macam ni...

p/s:Nyaris-nyaris beli novel KETIKA CINTA BERTASBIH... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 22:36


Pada 25-09-08 11:17 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!

novel2 faisal tehrani boleh didapati di gedung2 mph.
ana nampak hari tu banyak..

lagi, novel ketika cinta bertasbih 2 memang dah keluar.
ana dah baca versi indonesia. cover warna hijau.

kebanyakannya memang susah nak cari.
kena beli online lah (^^)


saya kagum dengan karya2 faisal tehrani.. :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-10-08 13:42


Pada 27-09-08 14:40 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

dalam mihrab cinta dah keluar..
ana dah lma habis baca...

Duniaku




ok tak dalam mihrab cinta?cerita sikit sinopsis.. ;-)


-----------------
Terima kasih Allah untuk segalanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 14:13


Pada 15-10-08 13:42 , _norlidahashim_ posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-08 14:40 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

dalam mihrab cinta dah keluar..
ana dah lma habis baca...

Duniaku




ok tak dalam mihrab cinta?cerita sikit sinopsis.. ;-)



http://buku2008.wordpress.com/habiburrahman/



salju sakinah pun best juga..


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 16-11-08 08:19


yang terbaru ana baca relevankah aku di hatimu. lama da cita mana tapi baru jumpa. tapi baca secara online. kalau tak silap da dibuat yang versi cetak. best sangat sebab cita nya macam real. yang berlaku kepada kita tanpa kita sedar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.168883 saat. Lajunya....