Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 11
Ahli: 0
Jumlah: 11




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: :: Pengalaman Mengajar Pertama Kali ::


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» :: Pengalaman Mengajar Pertama Kali ::

Please Mendaftar To Post


Oleh :: Pengalaman Mengajar Pertama Kali ::

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 30-12-07 12:44


salam..

maaf tiba-tiba join isu guru pulak..kat sini saya nak tanye2 lah kalian...apa rasa jadi seorang cikgu?? bydeway apekate kalian ceritakan pengalaman mengajar pertama kali buat kalian..sure ada kisah2 yang lucu..emnarik..boring..bosan...dan 1001 cerita lah..

actly saya ada beberapa kerat kawan-kawan yang takut nak mengahdapi dunia perguruan..most of them ni budak lelaki lah..mereka ni ngada2 apply guru..dan dalam bejuta2 yang minta depa terpilih pulak..dan buat masa ni tak ada offer lain yang datang..so terpakselah terima..ada yang dapat skol kg..skol town..skol pendalaman dan sebagainya...

antara lain budak-budak laki ni mana lah reti sangat nak tunjukkan mesra dengan budak-budak...so..bagaimana ek?? apapun kalian yang ada pengalaman ni gtaula apa-apa yang patut... :welcome:

Bookmark and Share

  


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 13:22


Assalamualaikum

macam bestla plaks topik ni,
dulu ana ni anti benar nak jadi guru,
kalau boleh tak nak langsung
tetapi dah ditetapkan rezeki oleh Allah s.w.t.
maka dijadikan ana sebagai seorang guru.

ana ni tak ada pengalaman langsung menjadi guru,
yerla, tak pernah jadi guru sandaran,
tup2 masuk kpli,
masa tu seronokla jugak

bebudak panggil kita cikgu
macam hebatla, seolah-olah jadi yb
sampai budak panggil kita

lepas itu, kena posting pula
di pedalaman sabah,
merentasi laut china selatan
kekadang teringat cerita cikgu limau kasturi,
ana pun jadi begitu jugak

guru ni sanggup meredah lautan, ombak dan apa sahaja
demi mendidik anak bangsa yang tercinta


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



  


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 15:49


a'ah..baguslah ada topik ni...

saya nak kongsi juga.. pengalaman pertama mengajar...time tu lepas stpm sementara tunggu result upu..memang ni cita-cita sejak kecik...then bila ada offer mengajar terus terime..kira exited juga lah waktu tu...

tapi bila da masuk..masya-allah.....payah bangat sih..
ingatkan seronok...last2 tak lah indah yang disangka...
budak-budak..masya-allah punyalah nakal..mentang2 kita guru ganti..kena lah ajar budak kelas hujung..yang nakal2 sangat..mulut tak ada insurans..ngacau org..tapi yang baik pun ada..senyap 100 bahasa..ajar abc alip ba ta 123 one two three..sepatah haram tak bunyik suara dia...time tu..hilang segala kesabaran...nak dilempang..anak org...

nasib baik sementara saja..boleh keluar bebila masa...tapi kali ni..dapat kpli...tu yang fikir 1000 kali..tapi tengok pada income..lumayan juga..tapi tak beretika lah bilamana kita ni tak ada telented as a guru..ada yang kata..rembat saja peluang tu..tapi perkara ni melibatkan org lain...tak lain tak bukan..murid2 kita..xke naye nanti...

papun Kalau ada tips2 yang berguna dr abang kak senior kongsi2kan lah sama kami...k (amboi..banyak pula cakap...tak sedar)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 13:10


Sesekali teringat zaman mengajar dulu memang seronok jugak.. maklumla first time jadi cikgu.. tapi saya up sikit.. jadi lecturer terus.. thehehee... :-D

lepas habis practical di sheraton penang,sempat juga 5-6bulan saya mengajar di kolej lama saya... ops :sopan: bukan mengajar subjek apa pun.. mengajar nak buat makanan... manage anak murid buat function.. huhu pengalaman pengalaman..

yang bestnya.. anak murid ramai lagi tua dari saya.. rasa kagum pula dapat didik dorang2 ini.. cewah.. :-P
tapi yang tak bestnya.. ramai yang student ini tak hormat dan takmo dengar cakap..ish..ish.. geram betul.. :-| bila time banyak assignment,mula lah cari saya nak minta tolong.. uhuk.. :sopan:
nasib baik lecturer dia ini baik.. :kelip:

masa konvo pun.. konvo dengan anak murid sekali.. ramai yang menegur.. ingat lagi rupanya.. ingatkan dah lupa.. maklum lah dah bertahun2..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 14:28


aduh..dah menaip tadi..tapi tertutup pula
tak mengapalah, letak gambar anak-anak murid dulu...

kgv
sapa nak masuk dalam gambar, duduk diam-diam ...hehe


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 14:35


hehe.. anak murid dibelakang kommain lagi posingnye.. :sopan: :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 14:45


Assalammualaikum..
saja nak kongsi pengalaman 1st time mengajar..lawak sangat..hari 1st pergi kolej aku terus kena marking paper kuiz bersabar saja..lepas itu aku dijelaskan sub yang kena ajar bayangkan hari pertama nak mengajar studen kolej aku kena hadap 65org studen huh..dalam hati Allah saja yang tahu punyalah takut...esok paginye dalam kelam kabut nak pakai kasut macam ada something saja dalam kasut ku itu rupa-rupanya ada "katak" punyalah geli geleman...hehehe habis semua housemate aku gelakan aku..hehehe apapun pengalaman mengajar org besar sangat-sangat mencabar dan aku amat menghargai peluang dan pengalaman ini...terima kasih Allah kerana menemukan jiwaku disini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 15:51


erm.. i was naive at that time..this was my reflection..

1 July 2008
Today is my first time to teach the pupils. I was quite worried and a little bit nervous because i'm not properly prepared with the lesson plan. When I entered 2 Marikh, the pupils were so excited because i'm a new teacher. They paid attention to what i have said. But then, they became talkative and made a lot of noise. I had to shout at them several times to keep them quiet. The pupils only became silent when my guidance teacher came in. She observed my teaching for a while. I'm very sure she has seen many of my weaknesses while i'm teaching. When she came out from the class, the pupils started to make noise again. It was hard to control them. Some were not paying attention, walking, playing around and disturbing their friends. Every time they behave like that, I had to shout again and again. I can only get their attention for a few minutes. I asked them a few questions and they were eager to give the answers. It was good to see, they were giving attention to me but the class started noisy when everyone of them want to give the answers. I am not satisfied with my class. I'm quite stress with what I have been through today. I got a relief class on the afternoon. I just gave them to do their own work because I was too tired and stress. I need to improve a lot of myself on how to handle the year 2 pupils. I need to see the guidance teacher to seek for her help. Hopefully, I'll have a better day for tomorrow.
The end.

hehe...that was my first teaching...the pupils really did gave me a hard time..but later on...they still gave me a hard time...those of 1 of my classes..
but at the end of the practicum...alhamdulillah...i did learn something...

semoga jadi anak-anak yang berguna...amin




-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 15:52


:bunga: :bunga: :bunga:
pengalaman pertama menjadi cikgu......:

:-) semasa cuti semester 2... :-) kira-kira 4 tahun yang lalu...
                 masa ni cuti panjang...so murni pun pergi lah tinjau2 mana sek yang perlukan cikgu ganti...ada rezeki..ada pula cikgu yang nak bersalin..masa pergi interview tu belum start pun cuti sem..saja cube2 nasib....rezeki..2 hari saja cuti..cikgu tu pun bersalin..so..pergilah klang..tumpang rumah sedara...startlah pengalaman pertama mengajar kat sek main kwang hwa, klang...cikgu nya ramai juga bangsa melayu..hampir separuh...murni kena mengajar bahasa melayu dan moral tingkatan 4 dan 5... :-) masa tu memang kelakar...umur cikgu dan pelajar sangat sikit bezanya...pelajar umur 17...cikgu umur 20.. :sopan: dah macam kawan-kawan...memang best tol kat sek tu...masa hari last...diorag bagi hadiah..still contact2...tapi lepas henpon hilang..terputus dah hubungan... :cry:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 16:03


broshahir.. kursus da habis kan? so.. dapat posting mana ek?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 16:07


a'a..alhamdulilllah..dah...result posting tak keluar lagi..wallahua'lam..
jom asar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 07:54


alhamdulillah..bestnya broshahir dah habis kursus. doakan agar saya dapat menjalani latihan perguruan sebaiknya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 08:32


Assalamua'laikum

Pengalaman pertama saya mengajar adalah mengajar Guru Besar dan Juruaudit Sekolah REndah Islam darulaman (SRIDA). Sebab masa nak interview tu, saya diminta mengajar.Konon-kononnya mereka adalah anak murid. Adus berpeluh lah juga. Sebab kena mengajar orang tua. Alhamdulillah, lepas juga walaupun ada komen-komen yang membina dan meruntuhkan hati.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 11:27


pengalaman mengajar kali pertama?? dah lupa lah rasanya... sebab kalau nak diikutkan pengalaman akak mengajar (secara tak formal sebab tak ada kelayakan lagi masa tu) kali pertama masa lepas spm... entah lah, rasanya masa tu tak tau istilah2 metod p&pun main hentam saja lah agaknya.. ikut macam mana yang cikgu2 ajar kita dulu-dulu... so bila dah ada lesen beso ngajo lepas buat kpli baru lah tau apa sebenar peranan dan tanggungjawab guru2 ni... Syukur Alhamdulillah buat masa ni akak rasa tak ada lah pengalaman pahit mengajar sebab ngaja sek. ren. Cabarannya mungkin tak sehebat guru2 di peringkat menengah, kolej, ipt dll... so semua para guru, selamat menjalankan amanah yang juga menjadi amal ibadah jika disertai dengan niat yang ikhlas... Selamat Mendidik!!! :p)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 11:56


Pada 11-12-08 07:54 , Aezza posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah..bestnya broshahir dah habis kursus. doakan agar saya dapat menjalani latihan perguruan sebaiknya..



memang best da habis..saya ni saja tengah pening dengan asiment yang tak habis.. buka sekolah nanti kerja belambak menuggu dan time tu pula nanti kena prektikel 3 bulan.. so aezza masih dalam latihan ke? utuk program apa..kpli?sabk?ppismp?kdpm?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 12:35


Pada 12-12-08 11:56 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-08 07:54 , Aezza posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah..bestnya broshahir dah habis kursus. doakan agar saya dapat menjalani latihan perguruan sebaiknya..



memang best da habis..saya ni saja tengah pening dengan asiment yang tak habis.. buka sekolah nanti kerja belambak menuggu dan time tu pula nanti kena prektikel 3 bulan.. so aezza masih dalam latihan ke? utuk program apa..kpli?sabk?ppismp?kdpm?


assigments tu memang benda wajib bagi seorang guru.. dalam program pra saja pun dah melambak assigmentnye apatah lagi yang dah bgelar cikgu.. hehe~ insyaALLAH saya akan masuk program PISMP selepas habis exam PPISMP sem 3 hrtu.. syemarly praktikal kat mana?

p/s: berdebar2 tunggu result exam yang akan dipostkan ke rumah.. :roll:


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 12:41


PREKKTIKEL D SEPANG.. ANDA PULA? STUDY kat IPG MANA?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 16:02


aku ni bukan lah cikgu, tapi aku ada buat part time trainner untuk ajar budak about the ICT..
first2 mengajar badan rasa menggigil saja semua...ketaq ooo...
pas 2 3 hari, rasa best lah pulak..dah jadi nature...
tak lah ketaq2 lagi...huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 23:23


dulu sebelum mengajar ingatkan kerja guru ni mudah...just mengajar...tapi bila hari pertama saja mengajar,terasa betapa susah,beratnya tanggungjawab guru...tapi alhamdulillah kerja yang mulia,makin lama makin serasi dan makin seronok....


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

Kasih_ALLAH
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13207
Posting: 12
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 28-12-08 23:57


Ist time mgjr waktu dapat jadi guru ganti kat sek rendah..macam-macam perasaan ada..maklum lah tak ada lagi pengalaman lgsung..Siap cikgu2 lama tu bagi warning suruh buat garang2..Bila mlangkah masuk saja kat kelas darjah 2 tu, semua terkejut beruk..hehehe..cikgu sudah tukar..macam-macam soalan lah..waktu saya bercakap kat depan semua buat tak kisah saja..geram betul..siap ada seorang cikgu tuu datang tolong..budak-budak tu complain yang suara saya ini perlahan sangat..tak dengar..malu betul..rasa nak give-up dan tak nak datang lah esoknya tapi gagahkan jugak lah..next2 day tu siap lah, lantang lah suara ini..smpaikn kadang-kadang tu tengah mengajar nampak seorang ustaz muda tu tengok atas kelas saya..hehehe..terlebih volume..
yang tak dapat lupa ada seorang student laki darjah 2 tu siap tya cikgu dah kawin ke belum..tipu saja lah kata dah kawin..hehehe..tak puas hati tu soknya tya kenapa cikgu tak pakai cincin Kalau dah kawin..macam-macam budak sekarang..sedihnya last day mgjr, semua budak-budak diam saja tmsk budak-budak yang nakal2..sedih lah tu..siap ada student tu kata tak nak datang dah sebab saya tak ada..hehehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Kasih_ALLAHProfil   Hantar PM kepada Kasih_ALLAH   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 17:17


Pada 28-12-08 23:23 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

dulu sebelum mengajar ingatkan kerja guru ni mudah...just mengajar...tapi bila hari pertama saja mengajar,terasa betapa susah,beratnya tanggungjawab guru...tapi alhamdulillah kerja yang mulia,makin lama makin serasi dan makin seronok....



samalah kita. tak semudah yang disangka kan. walau sekadar mengajar murid sekolah rendah. tapi tak mengapa, perlahan-lahan. belajar dari pengalaman kan. Insya Allah akan menjadi guru yang baik. Amin...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 18:56


salam....

erm...saya bukan cikgu pun..tapi pernah lah ada pengalaman mengajar kat sekolah tadika..1st day..memang agak penat.walaupun mereka ini budak kecik lagi..tapi kadang-kadang tanya soalan..fuh, tak larat nak jawab..
lagi 1..sebab mereka tau saya ini cikgu ganti saja..so,selalu juga lah terkena.yang tak boleh lupa..bila ada seorang budak itu boleh nangis beria-ia. saya ingatkan kena kungfu dengan kawan ke..rupanya..sebab lapar sangat, pagi-pagi xbreakfast..:-D


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

  


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 23:06


tak pernah nak mngajar lagi...tapi ada masa juga...hehe..tak sabar pula nak mengajar...lama lagi nak keluar ni. micro teaching pun tak buat lagi...hope dapat mengajar dengan baik lah...nak mmbentang pun payah...ni pula nak mengajar...all the best,...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-02-09 23:24


Pada 12-01-09 23:06 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

tak pernah nak mngajar lagi...tapi ada masa juga...hehe..tak sabar pula nak mengajar...lama lagi nak keluar ni. micro teaching pun tak buat lagi...hope dapat mengajar dengan baik lah...nak mmbentang pun payah...ni pula nak mengajar...all the best,...


saya-rin fak pendidikan UPSI ek..? so nanti mengajar sekolah menengah lah ek.. ala, senang saja tu nanti.. relax... buat lah apa skill pun..budak-budak tentu mudah paham.. berbeza dengan guru sekolah rendah..macam-macam skill kena try...budak-budak ni pemahaman slow sikit lagi-lagi yang tahap 1.. erm..saya ni tengah prektikel..letih ooo..tetiap mlm buat RPH dan ABM.. penat...!!! nyway hope time observe ok lah..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-12 18:02


Assalamualaikum

Masa mula mengajar dulu lama sangat dah. Tahun 2001, jadi guru ganti. Memang kelakar bila dikenang. Pernah menangis gara gara geram dengan murid yang degil. Masa tu mengajar sekolah menengah, siap kena ngorat dengan budak form 5 dan form 6 :-) kenangan....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

permatakeluarga_88
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2012
Ahli No: 42430
Posting: 4
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-08-12 17:40


Assalamualaikum Wm. Wbt.,

Pengalaman menjadi guru...????

OOOhhhh sungguh menyeramkan...hik hik hik
dah lah tak ada bakat menjadi guru....
tapi.... tak apa anggap sebagai pengalaman....huhuhu

setengah bulan 1... ok lagi... boleh diterima...
tapi tiba nak masuk waktu sebulan... semuanya berubah menjadi "luar kawalan"

aduh... time tu rasa memang nak give-up saja... tapi disebabkan 3 bulan saja... terpaksa lah tunggu jugak....hihihihi
bila tiba hari last mengajar.... perasaan gembira tu tak terkata.....hihihi

tapi apa pun... itula pengalaman....
kesabaran sentiasa diuji...
Alhamdulillah.... tetap bersyukur kerana dapat memberi ilmu kepada adik-adik walaupun pelbagai cabaran dan rintangan telah dihadapi.... :)

Kepada guru-guru saya.... terima kasih kerana bersabar dalam mendidik saya...
:) :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For permatakeluarga_88Profil   Hantar PM kepada permatakeluarga_88   Quote dan BalasQuote

missctf
Warga Rasmi
Menyertai: 03.06.2013
Ahli No: 42862
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-06-13 05:04


Assalamualaikum...

Pengalaman menjadi guru sememangnya seronok jika anda betul-betul berminat di dalam bidang pendidikan...tetapi jika anda terpaksa, keseronokan tiada...anda mungkin tertekan dengan perangai pelajar2 anda... pada mulanya, memang kita akan gementar di dalam kelas.. tetapi akan dibaiki.. practice makes perfect...

Bookmark and Share

  


  Member Information For missctfProfil   Hantar PM kepada missctf   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 29-06-13 05:08


Alhamdulillah..
Ni dah masuk tahun ke3 saya bergelar pendidik..

Pengalaman bekerja memang tidak sama dengan praktikum waktu di IPG dulu..
bekerja sememangnya lebih mencabar..Apatah lagi jika berjauhan dengan keluarga..
Ini dah masuk tahun ke 8 saya merantau sejak zaman belajar hingga sekarang..10 jam perjalanan..
.Tanpa keluarga dan saudara mara yang dikenali..

Apapun saya bersyukur kerana saya tahu ALLAH ada bersama saya..

"Kerjaya Saya,Pilihan Saya"..


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11972 saat. Lajunya....