Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 jam, 56 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Hm.. my friend, a girl asked me:HOW TO BE A GOOD PROGRAMMER?


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Hm.. my friend, a girl asked me:HOW TO BE A GOOD PROGRAMMER?

Please Mendaftar To Post


Oleh Hm.. my friend, a girl asked me:HOW TO BE A GOOD PROGRAMMER?

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 22:25


Hm.. my friend, a girl asked me:"HOW TO BE A GOOD PROGRAMMER?"

saya termenung, saya tidak tahu apa yang harus dijawab.
dalam hati,"Adduuuiihh!!! Aku pun sengal2 ayam saja... nak fikir simple mathematical algorithm pun berjam-jam...belum deal dengan database lagi..."

arrgghh!!!! patut ke saya jawab,"Buat apa lah susah2 jadi programmer buat sakit otak?? jadi lah system analyst ke, web developer ke, software architecture ke, software engineer ke, network administrator ke, database manager ke, or apee2 saja lah... (But what the freak is all of those post were NOT THE SAME THING BUT THE SAME LEVEL, sakit otaakkk!!!)

so, i just advice her:
1. be good in logical thinking.
2. learn to debug, remove errors, to see into the execution of a program by examining it!!!
3. strong skill more than one languages!!! like C++, Java and C#.

lepas itu taktau nak cakap apa-apa lagi da...
jadi saya berharap rakan-rakan programmer (or half programmer standard / level !!!) dapat membantu saya menjawab soalan rakan saya ini...

p/s: PLEASE!!! I ALSO WANNA KNOW WHO ARE IN THIS FORUM ALSO HAVE THE CAPABILITY ON HOW TO PROGRAM!!!!
nak jugak kenal korangx sumeerrr...

__________________________________________________
berikut adalah antara rakan-rakan programmer ukhwah.com yang saya kenal... THE ELITE.

1. shinfay_de                     14. iman_amal
2. trouver_99 (Ikram)         15. amilyn
3. broshahir                         16. Nuhan
4. sailormoon                     17. IbnuYahya
5. shinobi                             18.
6. Martyr                             19.
7. fath
8. sitishairah
9. niza_ati
10. ika2410 (Kak Ayu)
11. ctnurbebo
12. Muddathsir787
13. aesyah86

u can add your name!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

2h471f
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2007
Ahli No: 31854
Posting: 44

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-07 22:32


assalamualikum.........

ini tak lah pandai sangat bab progammer ini tapi ada lah pengalaman sikit saja tak banyak pun huhuhuhu....

ada org cakap kena selalu mengadap pas tu kena selalu jugak tengok program. yang org terer2 dah buat tengok apa yang biasa mereka buat hehehehe....... lepas itu ambil lah idea dari situ untuk buat program sendiri entah lah membantu ke tak

sebab dulu masa awal-awal buat program pun tak tau apa pun...huhuhuhu
try and error juga lah..huhuhu

harap-harap membentu.......huhuhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For 2h471fProfil   Hantar PM kepada 2h471f   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 22:49


bagaimana lah nama eden pun ada sekali ni...
terus dah ada org suruh tolong dia buat assignment...adehh

walaupun pernah belajar programming...tapi saya bukanlah orang yang sesuai untuk menggalakkan orang menjadi programmer yang baik...
kerana ...saya sendiri pun kurang berminat dengan programming..
tambahan pula selepas ini, arah kerjaya saya dah berubah...

kalau ada pun yang menarik minat saya terhadap programming ni..kalau ia melibatkan multimedia...contoh lingo script ataupun flash action script..
c++...setakat basic bolehlah...kalau C# pula tak pernah belajar..
kena refresh balik subjek programming ni sebab lama tak guna..

apa pun, saya tak mahu melemahkan semangat orang yang berminat dengan programming ni...bagi yang berminat teruskan usaha,,,dan terus berusaha...
kalau rasa susah, minta tolong kat Allah, supaya Allah mudahkan orang2 yang lain dapat membantu kamu..

akhir kata, mohon maaf dan semoga menjadi programmer islam yang berjaya supaya dapat membantu orang2 islam yang lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 00:41


hmm... programming... saya belajar juga. but my knowledge in programming is very minimal.

setelah try programming, saya pun tak suka. entah, tak ada jiwa. saya jadi frust bila apa yang saya program tu tak jadi. lepas itu kena try error berjam-jam sampai lenguh2 badan dan sakit belakang.... tension. saya prefer lagi microprocessing.

kalau ada minat yang cukup dalam dalam programming, then u are most suitable to be in that field. ada juga kenalan saya yang amat2 berminat dengan programming dan mereka menyesal ambil course yang mereka ceburi kat universiti (engineering). i mean, mereka tak ambil course yang betul-betul kena belajar programming semata-mata... or in other words, comp science courses.

tapi, ada pula yang tak minat kerja programming dan akhirnya berenti daripada kerja programmer dan bertukar kerjaya.... ramai juga yang saya kenal tukar kerjaya daripada programmer kepada kerja-kerja lain ni...

nasihat saya, untuk menjadi programmer yang bagus... kena betul-betul minat! betul-betul minat gile2 punya.. huhuhu... dan sanggup bersabar! saya respect lah sesiapa yang jadi programmer... bagi saya, bukan senang.. programming sangat susah... apa yang saya nampak dan rasakan, programmers ni perlukan kekreatifan dan kebijaksanaan yang tinggi...

to shafiq, other than the ones that u listed, kak ayu (ika2410) pun programmer. but then dia dah berenti and ambil dpli... boleh lah tanya dia.... huhu

another science computer graduate is miss ctnurbebo... :-) u can add her in the list.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 00:50


tak sure bagaimana nak tolong...pasal saya pun tak berapa gemar programming ni.....
tapi boleh rujuk kat link member ni.sekurangnya step by step dia ajar.....

link

try lah... ;-)

oppppss...lupa satu lagi..suruh dia belajar main sudoku..baru boleh dapat logical thinking yang hebat :-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 08:03


kalau main sudoku, saya suka menggunakan kaedah slicing...
itu pun ada dalam programming rasanya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 08:25


!!! QUOTE !!!

to shafiq, other than the ones that u listed, kak ayu (ika2410) pun programmer. but then dia dah berenti and ambil dpli... boleh lah tanya dia.... huhu

another science computer graduate is miss ctnurbebo... :-) u can add her in the list.


tanx Miss Syahidatul... I ll add them in the list!!! wweeeeiiihhh!!!
sesiapa lagi programmer weeiihh!!!! ngaku lah!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 11:41


senang saja nak setel problem tu....
beli saja buku "PROGRAMMER FOR DUMMIES" bagi kat dia......hakhak

Bookmark and Share

  


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 13:26


Saya cuba untuk mencintai programming tapi gagal...benarlah kata-kata jiwang karat dalam drama dan filem...Cinta tak boleh di paksa...:-P


Bagi saya kalau nak pandai programming kena banyak buat latihan...macam subjek math...tak cukup dengan membaca sahaja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-12-07 21:07


Assalamualaikum
alahai...saya memang belajar programming..tapi, macam CS..minimal sangat...tak layak sebenarnya..OU..saya nak geng dengan OU...mahap... :bye:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 10:43


Pada 30-12-07 00:41 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



nasihat saya, untuk menjadi programmer yang bagus... kena betul-betul minat! betul-betul minat gile2 punya.. huhuhu... dan sanggup bersabar! saya respect lah sesiapa yang jadi programmer... bagi saya, bukan senang.. programming sangat susah... apa yang saya nampak dan rasakan, programmers ni perlukan kekreatifan dan kebijaksanaan yang tinggi...

to shafiq, other than the ones that u listed, kak ayu (ika2410) pun programmer. but then dia dah berenti and ambil dpli... boleh lah tanya dia.... huhu



Assalamualaikum

aik tak sangka nama tersenarai dalam list...
actually memang after grad kerja as a programmer...
then macam syahidatul kata dah tukar profession..
sb sekarang ana ambil dpli..
pendidikan teknologi maklumat(ict)
nasihat ana bagi sesiapa yang nak jadu programmer tu..
mesti betul-betul minat, kena banyak bersabar sebab..
kebnyakan masa banyak mengadap laptop jeq...
kadang-kadang takdok time nak kuor kalau dah terlalu busy..
pastikan mahir dalam banyak programming languange..
like asp, php, asp.net and so on...
gd luck bagi yang nak jadi programmer..and yang nak ambil couse it..
doakan kejayaan ana ye...
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 11:57


ana tak minat IT :) tapi bila orang-orang borak2 pasal bidang ana, org asik cakap pasal IT saja.... padahal ana dalam bidang seni & grafik, tak ada kaitan lansung pun pasal IT, terutame bila ada org tu tanya ana macam-macam pasal programmer huh!? :-o Ana tak tahu apa-apa pun pasal PHP dan lelain lagi entah macam-macam budak IT belajar lah... ana budak-budak seni belajar subjek lain....

so disebabkan anda panggil IT juga...
so ana cakap macam ni saja...
"ye lah, IT pun IT lah... erm ok fine" huhu! :oops:

erm ana tak pasti lah sama ada ana ni dalam Team IT atau tak :)
erm ni link ana pula untuk Syafiq :)
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=34972&forum=8&#f491144

org lain boleh tgk2 juga :)


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 12:00


.. asal nama saya tiada:berfikir:.. saya pun "programmer" juga:malu:..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-12-07 12:46


Pada 31-12-07 12:00 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. asal nama saya tiada:berfikir:.. saya pun "programmer" juga:malu:..


heh..ada juga yang kena balun dengan owl_um kang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 00:36


Hmm, pandai pula BurungHantu_UM ini promote topik dia, ekekkekkekeke...

Sebenarnya,
Aku ini degree mekanikal manufacturing..

Alhamdulillah ALLAH buka pintu hati untuk ambil cert it.
Kalau programming C#, sql, asp.net dll pahamlah sket2x..
Platform microsoft memang menarik sikit untuk first time user macam aku ini..
Dan personally aku memang minat betul nak belajar windows application berbanding web application..

Hehhehehhe..
Hmm.. sebabnya???
Wallhua'lam..


Hmm..

Subhanallah, baru terfikir rupanya bila IT digabungkan dengan mekanikal/manufacturing..
Luarbiasa.. menarik idea itu..

Hmm, subhanallah..


Tapi burungHantu_UM jangan salah paham..
Aku bukan programmer mahupun software developer..

Aku cuma minat..
Alhamdulillah..
Minat untuk belajar..

"Perjalananku dan pengembaraanku masih jauh", begitulah pepatah hidupku.. Uhuksss..
Sedeyyy shiottt..!!

Jahil lagi aku ini..
Kena banyak menuntut ilmu insya-ALLAH..

Terutama dari sahabat2 pakar programming..
Saling dan sila-silakan berkongsi..



Jazakallah

Hambanya yang jahil,
Muddathsir787



Wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 16:47


salam...
hik3...pandai2 saja cik shye mempromote nama saya...sbnrnyer tak adalah power sangat dalam programming ini...setkt c++,c,php,asp boleh lah...itu pun kira dalam standard amatur lagi itu...hik3...sbnrnyer major saya information engineering...more to system....database,mySql....kalau untuk multimedia ada gaklah guna macromedia,flash...html itu biasala semua org gunakan??apa-apa pun hamba ini tak layak lagi nak jadi group elite ini...sekdr ex-sc somp dipinggiran....ramai lagi yang boleh jadi mahaguru....:-)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 08:12


Pada 29-12-07 22:25 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Hm.. my friend, a girl asked me:"HOW TO BE A GOOD PROGRAMMER?"

__________________________________________________
berikut adalah antara rakan-rakan programmer ukhwah.com yang saya kenal... THE ELITE.

1. shinfay_de                     14.
2. trouver_99 (Ikram)         15.
3. broshahir                        16.
4. sailormoon                      17.
5. shinobi
6. Martyr
7. fath
8. sitishairah
9. niza_ati
10. ika2410 (Kak Ayu)
11. ctnurbebo
12. Muddathsir787
13.


Erm...lau jadi system analyst tinggi sikit position tu...boleh juga juga SAP colsultan...macam abang ana....huhu....

Erm...how to be a good programmer? Hehe....master in all computer language...terutama yang banyak melibatkan system dan web application....i think so....
Mungkin ada pendapat lain...
Paling penting...mesti memenuhi keperluan client....dan sebenarnya secara xlangsung kita pun jadi colsultan....
Tu saja agaknya stkat yang ana fikir ni....
Sailormoon tu...ana py senior kat uitm lau tak salah...senior tak kenal muka...kenal pun kat multiply..hehe...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 08:35


!!! QUOTE !!!

Sailormoon tu...ana py senior kat uitm lau tak salah...senior tak kenal muka...kenal pun kat multiply..hehe...


yup...dia ex-UITM.. majoring in networking....

_________________________________________________

so, seems that we can know each other with our community here..kita kenal sesama kita walau berbeza capability on HOW TO PROGRAM.... then we can share... to build the nation with the SYSTEM.

tak kisah lah programmer ke, half programmer ke, script kiddies ke, amatur ke, professional ke.. but as long as you are commited to the scripting, its fine...

IT HAS A BENEFIT TO OUR RACE AND RELIGION rrite....
knowledge is too powerful... the ultimate strength...

________________________________________________

-java_supporter-

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

iman_amal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.01.2005
Ahli No: 13745
Posting: 61
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-01-08 09:19


Assalamualaikum,

selalu..Kalau ada problem programming, akan rujuk ittutor.net.. InsyaAllah, ramai yang expert di situ..yang paling penting...mostly Malays @ Muslims..itu yang best...

di ukhwah.com jugak pernah....jugak tak dinafikan ketinggian ilmu mereka...

Bookmark and Share

  


  Member Information For iman_amalProfil   Hantar PM kepada iman_amal   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 02-01-08 10:50


Pada 30-12-07 00:41 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmm... programming... saya belajar juga. but my knowledge in programming is very minimal.

setelah try programming, saya pun tak suka. entah, tak ada jiwa. saya jadi frust bila apa yang saya program tu tak jadi. lepas itu kena try error berjam-jam sampai lenguh2 badan dan sakit belakang.... tension. saya prefer lagi microprocessing.

kalau ada minat yang cukup dalam dalam programming, then u are most suitable to be in that field. ada juga kenalan saya yang amat2 berminat dengan programming dan mereka menyesal ambil course yang mereka ceburi kat universiti (engineering). i mean, mereka tak ambil course yang betul-betul kena belajar programming semata-mata... or in other words, comp science courses.

tapi, ada pula yang tak minat kerja programming dan akhirnya berenti daripada kerja programmer dan bertukar kerjaya.... ramai juga yang saya kenal tukar kerjaya daripada programmer kepada kerja-kerja lain ni...

nasihat saya, untuk menjadi programmer yang bagus... kena betul-betul minat! betul-betul minat gile2 punya.. huhuhu... dan sanggup bersabar! saya respect lah sesiapa yang jadi programmer... bagi saya, bukan senang.. programming sangat susah... apa yang saya nampak dan rasakan, programmers ni perlukan kekreatifan dan kebijaksanaan yang tinggi...

to shafiq, other than the ones that u listed, kak ayu (ika2410) pun programmer. but then dia dah berenti and ambil dpli... boleh lah tanya dia.... huhu

another science computer graduate is miss ctnurbebo... :-) u can add her in the list.




Assalamualaikum ....emm... :berfikir: minat programming tapi xexpert...mungkin tak jadi programmer agaknya...senior saya yang selalu CG 4.0 pun tak nak jadi programmer...ya betul...sakit kepala...tapi saya ada seorang kawan yang sangat terror c++...aduh lecturer pun suka dengan dia ...(saya pun sb dia baik!)..dapat soalan saja...terus taip coding...mak aih...terror betul...tapi tak apa saya akan tetap berusaha memantapkan skill itu...tapi tak boleh joinla..nama2 yang tershor di atas hihi.. :malu: :-D 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 02-01-08 10:52


Pada 30-12-07 08:03 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

kalau main sudoku, saya suka menggunakan kaedah slicing...
itu pun ada dalam programming rasanya..


oh ye ke..patut nampak macam best ....xberpeluang lagi nak try...sepupu saya suka main...tak mengapa nt pagi cari kat kedai buku.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 10:56


kat internet pun boleh cari.. :D
http://www.sudoku.com/

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 16:58


.. asal nama saya masih tidak disenaraikan.. tuan owl_UM tidak adil dan saksama:cry:.. tak hendak kawan:-(..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 17:04


hehe... gantilah tempat saya tu kakisamun.

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 17:09


!!! QUOTE !!!

.. asal nama saya masih tidak disenaraikan.. tuan owl_UM tidak adil dan saksama:cry:.. tak hendak kawan:-(..


ooii!!!! haaa...mula lah nak marah ini!!! awak tu degree pertukangan perkayuan!!! usahkan nak layan coding structure, nak "Hello World pun tak reti!!!" HUHHH!!! nyampah betul dengan dia ini!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-08 04:40


Hohohohho..


Terima kasih banyak-banyak owl_um. Tapi aku rasa tak layak nak duduk sebaris dengan list itu.. Kuarkan saja lah name aku itu..

Insya-ALLAH, ada sahabat2 programmer atau orang IT dalam ukhwah ni pun da cukup..


Sekurang-kurangnya tau perkembangan tekn atau boleh belajar apa-apa yang patut dari kalian.. =)


Owhh, lagi satu pasai apa budak letak kakisamun kat dalam list itu?? kalau dia minat sungguh-sungguh; programming ok lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 21:29


maklumat baru!!!! nick aesyah86, saudari ni merupakan seorang
flash programmer. hmm..tambah seorang lagi programmer dalam ukhwah.com niieeehh... I'm gonna add your name to the list.

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-01-08 23:02


Assalamualaikum

!!! QUOTE !!!

maklumat baru!!!! nick aesyah86, saudari ni merupakan seorang flash programmer. hmm..tambah seorang lagi programmer dalam ukhwah.com niieeehh... I'm gonna add your name to the list.


huhhh.. nama ana pun tersenarai juga.. ishhhhh.. ana ni programmer flash saja.. makan coding action script tiap hari.. :lol: sedap betul makan coding2 ni.. sampai nak termuntah :-P


!!! QUOTE !!!

hik3...pandai2 saja cik shye mempromote nama saya...sbnrnyer tak adalah power sangat dalam programming ini...setkt c++,c,php,asp boleh lah...itu pun kira dalam standard amatur lagi itu...hik3...sbnrnyer major saya information engineering...more to system....database,mySql....kalau untuk multimedia ada gaklah guna macromedia,flash...html itu biasala semua org gunakan??apa-apa pun hamba ini tak layak lagi nak jadi group elite ini...sekdr ex-sc somp dipinggiran....ramai lagi yang boleh jadi mahaguru....:-)



!!! QUOTE !!!

Hohohohho..


Terima kasih banyak-banyak owl_um. Tapi aku rasa tak layak nak duduk sebaris dengan list itu.. Kuarkan saja lah name aku itu..

Insya-ALLAH, ada sahabat2 programmer atau orang IT dalam ukhwah ni pun da cukup..


Sekurang-kurangnya tau perkembangan tekn atau boleh belajar apa-apa yang patut dari kalian.. =)


Owhh, lagi satu pasai apa budak letak kakisamun kat dalam list itu?? kalau dia minat sungguh-sungguh; programming ok lah..


betul tu.. ana rasa pun ana tak layak duduk sebaris dalam list tu.. ana bukan diantara org hebat dalam programming ni .. huhu


!!! QUOTE !!!

nasihat saya, untuk menjadi programmer yang bagus... kena betul-betul minat! betul-betul minat gile2 punya.. huhuhu... dan sanggup bersabar! saya respect lah sesiapa yang jadi programmer... bagi saya, bukan senang.. programming sangat susah... apa yang saya nampak dan rasakan, programmers ni perlukan kekreatifan dan kebijaksanaan yang tinggi...


cuma kat sini ana nak tambah sikit.. jadi programmer ni kena banyak fikir logik akal.. buat coding jangan main hentam.. memang takkan keluar output.. asyik2 error saja.. memang akan sakit kepala..
:-P

apa pun terimalah kerja as programmer ni sebagai satu kerjaya yang luar biasa.. :lol: gudluck untuk semua.. termasuk diriku sendiri :-P


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

  


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 23:28


Pada 02-01-08 16:58 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. asal nama saya masih tidak disenaraikan.. tuan owl_UM tidak adil dan saksama:cry:.. tak hendak kawan:-(..


kasihan kat kakisamun ini....owl,tukarkan saja nama saya dengan kakisamun ini...saya tak layak lagi agaknya nak ddk dalam list itu...lagipun,kakisamun itu kalau boleh nak ada dalam semua tpik dan senarai nama....hik3....broshahir,janganlah tarik diri pula...kasihan kat owl ini..penat dia kumpul orang-orang yang terlibat dalam bidang komputer ini....awak mesti sokong owl ini kalau tak nanti bergaduh pulak dia dengan si kakisamun itu....hik3... :-D


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 08:55


semalam masa jumpa member...ada juga dia tunjuk dia buat simple game guna java ..lepas itu letak dalam henset dalam format jar...macam best saja...aduhh...kabel hanset pula rosak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:37


Antara perkara yang dibenci programmer (termasuk saya yang masih tak grad lagi) adalah demonstrate a skill on the spot. Adalah sukar bagi candidate membuktikan kebolehan dalam high-stress environment (juga termasuk saya). Gerenti berdebar apabila interviewer pula siap memberi tempoh masa, 10 minit bagi program yang mudah, contohnya bubble sort, linked list dan sebagainya.
Ada sesiapa yang pernah mengalami?
Dan antara yang paling sukar juga adalah being asked to write a program that does XXX on a piece of paper. Atas kertass!!! Tuliss!!! Masa!! Dan kebanyakan mahasiswa(especially fresh grads, kannttooii!!!).
Dan saya berharap ada sesiapa di dalam portal ukhwah.com ini memberi tunjuk ajar kepada saya yang masih muda.

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:44


kalau buat kat atas kertas tu, memang banyak sintak error..
kalau buat kat komputer, senang sikit nak detect...
tapi bab programming ni memang lemah... :D
kena tengok rujukan juga...try and error

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 00:07


Antara faktor-faktor yang membunuh programmer masa kini, especially yang masih student seperti saya adalah
1. Make Training a Low Priority
- Malas, seolah-olah tiada masa untuk mengulangkaji semula dan
tidak mahu berfikir. Contohnya meletakkan training bola sepak atau kokurikulum lebih di hadapan berbanding programming training pada peringkat awal ini, sedangkan diri masih belum professional. Padahal training niieh mampu make things work, learn how to solve problems, walaupun secara perlahan-lahan.
2. Pay No Attention to Tech Fit-up
- Tidak mengambil peduli terhadap tech / language terbaru. Hanya stay pada yang lama (seperti C, C++ dan Java sahaja) sedangkan Ruby dan AJAX already in marketing.

HHMMM... susahnya kalau saya dahh grad nanti..takuttt...saya budak lagi... sdeeyy...

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-08 23:43


Programming is harder than we expected. sometimes...it easy by reading but when doing practical it is hard... for me, i think i quite lazy to learn maybe i'm not kinestatic person who learning by practical...now quite stress with my final year project because hav to use mic sql for the database and I’m using vb 6.0,tak cukup tidur,,,sleepy in the class…satu coding ambik masa berjam-jam..tensionnya….needs to see supervisor this tues...A lot of modules to do…so….nak jadi programmer kena tahan mental and emosi…… Girls are good in theorical rather than practical.they are lazy to learn….from my experience..Based on myself, I’m lazy to explore thing.when I want to graduate,,,I think I hav to master certain programming languages…4 me, I very respect those girls whose are good in programming.be so if u want to be programmer,practice a lot…sometimes books only teach u the basic thing but learning by experience is something precious and u know what is your mistake..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 19-01-08 09:19


assalamualaikum..

terima kasih owl_um menjemput saya ke topik ni..
hmm... nak cerita sikit. saya memang suka programming.. start belajar dari time sekolah menengah lagi.. tapi lepas dah kerja 2 tahun dengan compeni tempatan.. hilang semangat nak buat programming dah.. pernah fikir nak masuk bidang lain.. jadi saya ambil keputusan drastik iaitu dengan berenti kerja dan sekarang buat kerja freelance programming sendiri, supaya tak hilang minat programming akibat dari kebosanan yang menimpa di tempat kerjee..jadi meh2 sesiapa ada projek nak buat bagi tau saya :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 12:22


Iklan sikit.... berkaitan ke tak ek? :sopan: untuk sesiapa yang berminat.

==

Research on GPS Network-RTK

Offering researchers (PostDoctoral, PhD amd MSc) in establishing GPS network RTK for WPImetro area, Johor, Malaysia. It is a real project with research funds just being approved. The candidates must be hard working, independent and good in attitude.

Candidates with specific knowledge in computer networking, communication or GPS theory & processing are welcome.
Strong computer knowledge is essential. Knowledge in Microsoft visual C++ and Matlab will be an advantage.

He will be responsible to help the research in developing Network-RTK algorithm & testing the system. Please submit your brief CV to Tajul Ariffin Musa.

Contact:
IT Manager
En Tajul Ariffin B Musa
017-7294601
Website
# Tolong sampaikan kepada rakan/kenalan yang lain. Yuran pengajian dan elaun akan ditanggung. Terima kasih.
Wassalam,

Azizah bte Yusof
Biro Inovasi & Perundingan
Industry Center Technovation Park UTM
81310 Skudai, Johor Darul Takzim
[email protected] bip.utm. my


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 16:16


HAHH? Research on GPS Network-RTK??
Aduuihh.. I surrender if something is related to the network,
memang kantoi!!! Rasanya menatang ini mungkin turut melibatkan
Wi-Fi and cellular stuff. Well, anybody in ukhwah.com gonna trying
to apply this job? HIHHIIEE!! Goodluck!!!

p/s: aikk? Nick amilyn ini pun programmer jugakk? Ok, I already add her name at the top list. Sapa lagi programmer??!! Baru 15 orang dalam list tu.. Ngaku laaahhh!!!! HIIIEEE... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-01-08 23:18


!!! QUOTE !!!

Baru 15 orang dalam list tu.. Ngaku laaahhh!!!! HIIIEEE... :-D


nak kumpulkan orang-orang programmer ni untuk apa ye owl :-?
programmer club :-?


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

  


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 09:56


Assalamualaikum wr wbt

Hm..nama saya pun ada ke?I'm not good enough lah...still need to learn more...act programmer ni logical kena mantappp....huhu...semua languange tu dasar dia same..cuma syntax saja beza...
memang banyak new language sekarang ni...macam yang fiq cakap..ajax,ruby...tapi it all depends..kalau someone tu dah mahir dengan yang lama...macam java,vb or c++..dan masa untuk buat one app tu lebih pantas dr time nak learn something new...better saja guna yang lama...client bukan tau pun..yang dia tau...app tu mesti siap on time and working...less error...
but it all depends...esp on market....apa language yang most popular..ramai support...

**huhu...sakit mata ngadap pc lama2..power spek pun makin naik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 17:38


WAHAHAHH!! This Miss sitishairah is really brilliant lloo...
She is the one first person that teach me how to use a JSP
(JavaServer Pages) and the basic function.. Beliaulah
analyst programmer yang menjadi rujukan saya....
She build the system at KLCC tauuu.. genius niihh..
Product UM jugakk saudari sitishairah niiihh.. My senior
tapi yang bessnya dia dahh kerja... BEEESSS!!!!
Thank you to you again...

out = new DataOutputStream(new BufferedOutputStream (new FileOutputStream(dataFile) ) );
Scanner s = null;
s = new Scanner(new BufferedReader(new FileReader("read.txt") ) );
while (s.hasNext()) {
             System.out.println(s.next());
}
WHAHAHHAAH!!! HIIHHIIEEE...

by: aesyah86

!!! QUOTE !!!

nak kumpulkan orang-orang programmer ni untuk apa ye owl :-? programmer club :-?

Seek out the Community. For me, I started with
forums. Virtual communities are great, but there's
something emotive and passion about meeting
programmer for live, real that you just can't get online.



Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 22:49


ana nak belajar guna jgrasp... ada sesiapa yang reti? tolong ya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 12:06


!!! QUOTE !!!

ana nak belajar guna jgrasp... ada sesiapa yang reti? tolong ya..


JGrasp? Yang provide automatic generation of software visualizations ??
Saya tak rettii.. HIHIEE... Memang losss!!! .. rasanyaa dalam banyak-banyak programmer ni mesti ada yang master koott.. HIHIE.

ERR.. sekadar berkongsi. Ini saya baca dari satu blog. Sangat subjektif maksudnyaa.. Tapi saya yakin setiap programmer di sini ada pandangan tersendiri.. HOPE YOU SHARE WHAT YOU FEEL...
Saya post katt bawahlahh.. Tak serabut sangat...
______________________________________________________________

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 12:07


From the programmer's blog -- Saya minat article niihh.. BESS!!!
Written by: Mitch Denny, Principal Consultant at Readify Company


Over the years I’ve come to the belief that there are two kinds of programmer in the world, no matter what technology they work with, lets call them:
        1. Day Programmers
        2. Night Programmers

Now - day programmers are the most prevalent in this industry, and you find them mostly in organisations which have historically tolerated a certain amount of inefficiency. Day programmers have the following characteristics:

        1. They are mostly led and seldom lead.
        2. The have trouble coping with complexity.
        3. They cannot visualise a solution.
        4. They don’t load their development tools at home.
        5. Typically don’t participate in the development community.
        6. See programming as “just a job”.


If you are a night programmer, you probably have trouble understanding why a day programmer even entered the industry, and the reason is because they are motivated by different things than you are. The characteristics of a night programmer are:

        1. They mostly lead (or drag kicking and screaming).
        2. They develop deep understandings of complex things.
        3. They can visualise a solution and have a sixth sense around design.
        4. They load the alpha/ctp/beta version of tools at home.
        5. They participate in user groups and mailing lists.
        6. See programming is as vital to them as breathing air.

If you are a day programmer, you look at the night programmer and think that they don’t have a life. And you laugh at them when they come in excited about some cool new trick they can do in the framework.

So, pendapat korangx? HIHHIEE.. I guarantee you might be thinking of something.



Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 13:59


day programmer lah agaknya aku ni...hihi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 14:03


Pada 24-01-08 17:38 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

WAHAHAHH!! This Miss sitishairah is really brilliant lloo...
She is the one first person that teach me how to use a JSP
(JavaServer Pages) and the basic function.. Beliaulah
analyst programmer yang menjadi rujukan saya....
She build the system at KLCC tauuu.. genius niihh..
Product UM jugakk saudari sitishairah niiihh.. My senior
tapi yang bessnya dia dahh kerja... BEEESSS!!!!
Thank you to you again...



Mak aih...adoila...ade2 saja lah adik aku seorang ni...Kepada para sahabat sekalian..janganlah terpengaruh dengan kata-kata di atas...org lain lah built untuk KLCC tu..saya cuma monitor saja..huhu..
tak genius mananyer....(burung hantu um ni nak kena kurung neh...(^_^)...)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 25-01-08 14:52


kerja programmer gaji murah..
betul kah??? tanya saja.. hee
i hate programming..
walaupon dulu-dulu ada juga lah ter minat..
tapi tidak sekarang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 27-01-08 23:22


Pada 25-01-08 14:52 , aemanpsycho posting:

!!! QUOTE !!!

kerja programmer gaji murah..
betul kah??? tanya saja.. hee
i hate programming..
walaupon dulu-dulu ada juga lah ter minat..
tapi tidak sekarang..


huhu..murah tak murah ni benda subjektif...

sebab programmer yang biasa-biasa, yang tak sampai tahap otai pun boleh naik gaji at least 6,7 ratus setiap tahun (tapi kena rajin melompat lah..hohoho)


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."


Bookmark and Share

  


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 12:01


p/s: It might be quite hard to read computer, IT or software articles in Malay. So I translate some phrases after you read it.

________________________________________________________

Virus 'goda' Hari Kekasih

LONDON: Berhati-hati apabila menerima mesej sempena Hari Kekasih dalam e-mel anda tahun ini. Pengguna komputer diberikan amaran supaya berwaspada dengan e-mel menggoda yang menjanjikan cinta abadi buat selama-lamanya tapi ia sebenarnya membawa virus siber yang sama seperti penyakit jangkitan kelamin.

Ulat jenis terbaru dalam internet itu dikenali dengan nama 'Storm', yang merosakkan puluhan juta komputer di seluruh dunia. Kebanyakan pengguna tidak tahu komputer mereka 'dijangkiti' dan terus menghantar e-mel.

Pakar keselamatan internet cuba sedaya upaya membunuh 'Storm' tapi ia masih wujud dan sentiasa berada satu tahap di depan.

'Storm' diasaskan Januari tahun lalu dengan mesej biasa seperti berikut: '230 mati apabila ribut melanda Eropah'. Apabila pengguna internet klik pada fail yang dikepilkan untuk membaca lebih lanjut, mereka sebenarnya tidak mengetahui bahawa mereka membenarkan penjenayah siber menguasai komputer mereka.
_______________________________________________
Ulat: worm--attached to the mail.
Bunuh: disarm the virus, worm or trojan after been detected.
Satu tahap di depan: The variation. For example, mutation of previous attack by Brontok.C, Brontok.D, Brontok.NT dan sebagainya... Termasuk Jambanmu.exe first verse, and other verse....
Pakar keselamatan: someone expertist in software security solutions, network guardian of small to mid-sized businesses, developer of Layered Security Bundles dan sebagainyaa....

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 17:21


Top 10 Programmers of All Time

1. John Carmack
John is the god of programmers. He has consistently pushed back the barriers of the fastest paced industry in the world. To keep ahead of the wave whilst still working under the pressure of having to make the final result part of a game is awesome. His innovation in computer graphics have brought us Wolfenstein 3D, Doom & Quake.

2. Linus Torvalds
Linus invented Linux. He wanted to create a Unix-like operating system for the PC and in doing so created a revolution in open source software.

3. Tim Berners-Lee
Inventor of the World Wide Web has got to be in my top 10 because of the massive difference he has made to the face of the internet.

4. Douglas Andrew Bel
Doug wrote one of my all time favorite games Dungeon Master At the time it was a massive leap forward in role playing games and although graphics have improved over the years thousands of games still copy the inventory system from 1987.

5. Dennis Ritchie
Dennis has had his fingers in many wonderful pies these include C, ALTRAN, B, BCPL and Unix. For me his work with C has been the most influential and the C book The C Programming Language by Dennis and Brian Kernighan is one of the best programming books ever written.

6. Bram Cohen
Bram wrote the protocol BitTorrent that allows file sharing. For me Bram made one of those leaps of imagination required to create a system that is now used in every corner of the internet.

7. Rasmus Lerdorf, Andi Gutmans & Zeev Suraski
PHP currently runs 34% of the websites on the internet. Need I say more?

8. Jez San
Jez is probably most known for his company Argonaut (I was it’s 8th employee) but Jez also coded some of the early games and throughout his career continued to be actively involved in the programming and could always surprise everyone with his in-depth knowledge of cutting edge technologies.

9. Bjarne Stroustrup
Bjarne invented C++ wrote its early definitions and produced its first ever implementation. Where would we be without the massive leap from C to C++.

10. Richard Bartle & Roy Trubshaw
Together they wrote the very first massive multiplayer online game. The first MUD (Multi-user dungeon) was written at the University of Essex and allowed users to interact through a text based interface.

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 18:13


owl,boleh buat sampai tahap macam ni tak?
:-D

‘Padam’ hutang -
Penggodam tawar ceroboh pangkalan data PTPTN

KUALA LUMPUR – Sindiket yang didalangi penggodam komputer mendakwa mampu melupuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dalam masa kurang 15 minit sahaja.

Dengan mengenakan caj sebanyak AS$600 atau RM2,000 menggunakan bayaran dalam talian, sindiket yang dulunya beroperasi menerusi satu laman web itu kini menukar modus operandi melalui rangkaian siri rangkaian e-mel.

KOSMO! difahamkan, mereka mendakwa mampu menghapuskan data hutang seseorang pelajar, sekali gus membebaskan individu terbabit daripada membayar balik pinjaman.

KEGIATAN penggodam data PTPTN itu turut dibincangkan dalam beberapa forum di Internet.

Malah mereka memberi jaminan data peribadi peminjam juga tidak akan dapat dikesan oleh PTPTN.

Tawaran itu telah disebarkan melalui satu laman web dialamat www.ptptn.biz sejak awal bulan lepas tetapi ditutup sejak tiga hari lalu setelah operasinya mula dihidu PTPTN.

Bagaimanapun menurut sumber, kegiatan sindiket berkenaan telah bertukar arah dan kini mereka beroperasi pula melalui e-mel.

Malah PTPTN sendiri sudah mengeluarkan kenyataan dalam laman web mereka bahawa ia tiada sebarang kaitan dengan laman web berunsurkan penipuan itu seperti dalam laman web www.ptptn.biz atau yang seumpamanya.

“Pelajar dinasihatkan untuk tidak melayari laman web berunsurkan penipuan sebegini dan merujuk kepada laman web www.ptptn.gov.my sahaja untuk sebarang urusan dan pertanyaan.

“PTPTN tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang urusan selain daripada laman web rasmi di alamat www.ptptn.gov.my,’’ kata kenyataan itu dalam laman web rasmi PTPTN itu.

Biarpun pihak PTPTN sudah mengeluarkan pemberitahuan tersebut, ia hanya diletak di laman web versi Bahasa Inggeris sedangkan notis yang sama tiada pada versi bahasa Melayu.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 11:16


!!! QUOTE !!!

owl,boleh buat sampai tahap macam ni tak?

HIHHIIEE... Ikram niihh.. Hang ingat aku ni apa? Surely nooott..
We need a really superb skill and highly hardcore in hacking
knowledge to do that... Even ICMP, I duunnnoo wuts that...
EHEHH... And Im also not good in ping tool and traceroute....
WOOOHHOOEE!!! Simple network things also a looser laaahh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 11:40


Pada 18-02-08 18:13 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

owl,boleh buat sampai tahap macam ni tak?
:-D

‘Padam’ hutang -
Penggodam tawar ceroboh pangkalan data PTPTN

KUALA LUMPUR – Sindiket yang didalangi penggodam komputer mendakwa mampu melupuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dalam masa kurang 15 minit sahaja.

Dengan mengenakan caj sebanyak AS$600 atau RM2,000 menggunakan bayaran dalam talian, sindiket yang dulunya beroperasi menerusi satu laman web itu kini menukar modus operandi melalui rangkaian siri rangkaian e-mel.

KOSMO! difahamkan, mereka mendakwa mampu menghapuskan data hutang seseorang pelajar, sekali gus membebaskan individu terbabit daripada membayar balik pinjaman.

KEGIATAN penggodam data PTPTN itu turut dibincangkan dalam beberapa forum di Internet.

Malah mereka memberi jaminan data peribadi peminjam juga tidak akan dapat dikesan oleh PTPTN.

Tawaran itu telah disebarkan melalui satu laman web dialamat www.ptptn.biz sejak awal bulan lepas tetapi ditutup sejak tiga hari lalu setelah operasinya mula dihidu PTPTN.

Bagaimanapun menurut sumber, kegiatan sindiket berkenaan telah bertukar arah dan kini mereka beroperasi pula melalui e-mel.

Malah PTPTN sendiri sudah mengeluarkan kenyataan dalam laman web mereka bahawa ia tiada sebarang kaitan dengan laman web berunsurkan penipuan itu seperti dalam laman web www.ptptn.biz atau yang seumpamanya.

“Pelajar dinasihatkan untuk tidak melayari laman web berunsurkan penipuan sebegini dan merujuk kepada laman web www.ptptn.gov.my sahaja untuk sebarang urusan dan pertanyaan.

“PTPTN tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang urusan selain daripada laman web rasmi di alamat www.ptptn.gov.my,’’ kata kenyataan itu dalam laman web rasmi PTPTN itu.

Biarpun pihak PTPTN sudah mengeluarkan pemberitahuan tersebut, ia hanya diletak di laman web versi Bahasa Inggeris sedangkan notis yang sama tiada pada versi bahasa Melayu.



wah..ada jugak begini ke?..hm..kalau boleh hapuskan yang riba tu saja..bagus jugaks...ahaks...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 07:05


OHH!! Saya terbaca ini dalam sebuah blog seorang programmer, Clint Willard's.

"Ok, back to work. Concentrate and focus. Be a robot. I am a machine now, void of
emotion and desire to play. I live only to work and produce results. Work hard now,
get it out of the way, and play later. Dive in and don't come up for air till the job is
done. The harder you work under the water, the better the world will be when you
come up for air."


----------------------------------------------------------------------

"Don't get me wrong, I love what I do. I love to solve challanges with code and
the reward knowing I did something good. I love thinking in OO and I love
arrays. I couldn't think of doing anything else with my life. Hence, I am torn
inside when I can't code. It's like having your hands tied behind your back,
helpless.
Everyday is a struggle and tomorrow I'll beat myself up for not doing
enough the day before."


p/s: OOWWHH!! Mr sayatetapsaya cakap dia pernah guna Visual
Basic.. HAA!! Kantoi!!! Pernah build system jugakkk ek.. It
just the system only been used in your field right? For civil
engineering, not like me...

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 07-03-08 08:09


salam..huhu..terima kasih kat cik owl yang invite saya ke link ni..uishh..saya ni tidak lah expert sangat..nak di panggil programmer pun macam tak layak saja. huhuhu..tapi dalam hati ni memang nak success dalam bidang ni, walaupun macam-macam org cakap kan.. programming itu, programming ini..saya ni pun masih belajar, yerla kan, teknologi IT ni cepat berubah..tau2 saja dah ada teknologi baru..framework .Net pun dulu belajar 2.0, sekarang dah 3 lebih..saya ni tak pernah bercita2 pun nak jadi programmer,dah dapat course ni, lamer2 kena terima lah kan...tapi ada programmer yang gaji besar..tapi make sure memang specialist in certain language lah..lecturer ada cakap, tak payah tau semua language pun tak apa, asalkan ada 1 language yang kita betul-betul minat dan strong..DBA pun high salary juga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 17:09


!!! QUOTE !!!

terima kasih kat cik owl yang invite saya ke link ni

ADDOOII.. Cik Owl?? EERRKK!! Saya Encik Owl laahh.. Saya ni lelaki...
OOHH!!! Saudari student Information System Engineering kan? HMM.. Sama
dengan Mr broshahir jugaakk.. Dia pun system engineering jugak.. Cuma
sekarang, khabarnya dia menjadi guru.. HMM.. Boleh saudari terangkan any
system development that you ever involved? Saya teringat masa saya second
year dulu.. First system assigned to me and friends, was build the DVD
management system.. Bersepah laah database table, dvd_id, dvd_title,
dvd_price, movie_classification, rented_dvd, rented_date, returned_date dan
entah apa-apa lagi laahh.. ADDOII.. Sakit otak.. Itu pun ada seorang Chinese
tu tolong.. Memang expert dia tu... Now dah buat Master in Artificial Intelligent
(A.I.--Kepintaran Buatan).

Maybe dia dah capable build robotic system
rasanya... Maklumlaahh, di faculty saya niie bersepah Chinese... Saya pun
belajar dari mereka... Makhluk mata sepet niiee, work capability memang
superb compared than a Malay.. Pernah meeting dengan dorangg ni build
system for Insurance company, meetingnya kami stay dari 9.30am until
1.00pm!!! Berapa jam kami meeting tanpa henti, saya seorang Melayu, dan
timbul rasa malu kiranya untuk minta rehat kejaplaahh, penatlaahh, nak minum
dululaahh... HMM.. Then, I learn something from them.. WORK CAPABILITY...
Bekerja dalam HIGH TENSE!!!! Deep atmosphere... Dan saya pernah disindir
sebab lewat hantar sebahagian coding, PHP language as a module of the
subsystem... HAA!! Administrator part... Malu saya dengan project manager
kami... Saya ingat lagi nama dia.. Loke Foo Soon...

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-08 13:56


huhuhuh..salam..maap lah ENCIK owl..tak tau lah pula..huhuhu..sorry sangat-sangat..huhuhu.. :-D

mmm..system development? masa praktikal dulu ada buat sistem untuk jabatan perhutanan..guna borland c++..time belajar tak pernah tau pun, time praktikal tu lah terhegeh2 belajar..nasib baik programmer situ ok2..

then lepas hbis belajar...saya ambil course kat cosmopoint..situ lagi banyak benda yang saya belajar... .net,oracle,jsp,j2ee dan macam-macam..saya tak berpeluang belajar php sebab course tu client/server program. php ada untuk open source program saja..ada jugak buat project macam sistem order KFC,online banking, online booking catering.. benda-benda ni mesti kawan-kawan dah biasa kan? heheh..dah tak tau nak buat sistem apa, semua benda dah exist..cuma saya dapat experience lah bagaimana nak build..selalu guna saja kan..baru tau susah senang ..

sekarang training kat bangi..company melayu..tau lah kan bagaimana tahap business orang-orang kita..saya dan kawan-kawan yang training sini di assignkan project2 yang company handle..sekarang saya handle YPEIM(yayasan pbangunan ekonomi islam Malaysia) dan majlis agama islam penang..tapi saya frust sikit lah, sebab dah ambil course dan minat .net, tapi kat sini tak boleh apply..company ni guna visual objects..mmm.. tapi tak mengapalah, ambil pengalaman.tapi nasib baik database dia masa sql 2000,2005.. kadang-kadang 1 project, table pun nak dekat 100..adeiii..nak termuntah kalau buat outer join banyak-banyak table ni..

so..sekali lagi lah kat encik owl..maap ekkk.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-08 08:08


!!! QUOTE !!!

tapi saya frust sikit lah, sebab dah ambil course dan minat .net, tapi
kat sini tak boleh apply..company ni guna visual objects..

EHH!! Kejap, Visual Object??? Ni apa nii? Language jugaakk kee??
Geng-geng Visual Basic jugaak ke? Im sorry, I dont have too much
knowledge in Microsoft product. Saya kurang berminat dan tak suka dengan
Microsoft stuffs. The most beloved one is an Open Source like PHP, Java,
J2EE - JSP (JavaServer Pages).. ERRMM... Tapi saya pernah lah juggaakk
guna ASP without the dotNet Framework dan Visual Basic without the dotNet
Framework.. Language first yang saya belajar adalah C, kemudian C++ ...
EHEEHH... I love the Data Structure... Sure you know something about the
Linked List, Queue, Tree, Stack and so on rightt... ? Pernah guna Linked List
dalam Java? No need a pointer, cozz Java dont have THE POINTER!!! You
just need to play with the Java references and object.
HHMM... Oracle? Saudari belajar apa? Oracle Application Server? 10g?
Oracle Developer Suite? Or Oracle JDeveloper? EEERRMM.. Ataupun saudari
lebih advance lagi... also knowing the C#? J#? JRuby? AJAX? Dan segala
benda XML?

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 21:47


Salam. Seingat saya kebanyakan programmer yang saya kenal kebanyakannya sama saja orangnya... ada yang suka praktis main sudoku, main chess... kena banyak buat perkara yang perlukan kiita berfikir...

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 18-12-08 08:27


Pada 02-01-08 17:09 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

.. asal nama saya masih tidak disenaraikan.. tuan owl_UM tidak adil dan saksama:cry:.. tak hendak kawan:-(..


ooii!!!! haaa...mula lah nak marah ini!!! awak tu degree pertukangan perkayuan!!! usahkan nak layan coding structure, nak "Hello World pun tak reti!!!" HUHHH!!! nyampah betul dengan dia ini!!!


:-D :-D :-D ...Adehhh...tak tahan betul rasa nak tergelak..sian kakisamun sabar ya.. 8-) .tu lah .kan dah kena orang dah pesan suruh duduk diam-diam..hihi.. 8-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 18-12-08 09:21


Pada 02-01-08 10:56 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

kat internet pun boleh cari.. :D
http://www.sudoku.com/



Haah ya lebih cepat dan mudah..terima kasih... :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 15:08


ala senng saja nak jawab..
first sekali dia mesti ambik komputer 2 jadi husband dia...
lepas itu baru lah boleh jadi GOODS Programmer.

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-01-09 12:22


salam
wah...i just seen my name listed as one of the programmers.before this,my job is programmer.i love programming languages a lot and my husband is my laptop and my broadband and also internet.hehehe.cannot life without it.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17439 saat. Lajunya....