Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 1 hari, 14 jam, 58 minit yang lalu
Martyr: 6 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 10 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Anak Halal filem yang sia-sia, filem batil!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Anak Halal filem yang sia-sia, filem batil!

Please Mendaftar To Post


Oleh Anak Halal filem yang sia-sia, filem batil!

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 19:07


Anak Halal filem yang sia-sia, filem batil!
Posted on Thursday, December 20 @ 23:45:57 EST by reformis

Fokus Isu Tidak pernah saya menonton filem seburuk ini. Rasanya Nana Tanjung 10 kali lebih senonoh dari filem batil ini.



Oleh Faisal Tehrani

Begini, kesenian Melayu-Islam yang menjadikannya indah ialah kerana bentuk, kemudian kandungannya, dan kemudian rasa yang dijambatani oleh kita dan semua hal tersebut dijalin oleh faedah dan manfaat. Nah, faedah dan manfaat itu yang mustahak. Tikar mengkuang sekali pun, kain batik sekalipun meski diciri oleh estetika yang menakjubkan akhirnya mesti dicipta untuk memberi faedah. Kain batik yang cantik tetapi dicipta untuk tidak memberi faedah maka ia sia-sia.

Begitu jugalah karya sastera, atau karya filem. Mengambil kira 50 tahun merdeka, semua dari kita ingin kembali kepada jatidiri sendiri. Mahu merdeka dari kejahilan dan kebatilan serta kebodohan yang pernah dipantakkan kepada kita dulu. Filem juga mesti kembali kepada keindahan bentuk, kandungan, rasa dan mesti berfaedah.

Anak Halal sebuah filem yang sia-sia. Pembikinannya sia-sia, terlibat dalamnya sia-sia. Hasilnya juga sia-sia. Justeru menontonnya juga sesuatu yang lagha.

Tetapi untuk mereka yang tiada Tuhan, filem 110 minit dengan adegan rogol, peluk sana sini (ingatan: dakap dan gomolnya jauh lebih ganas dari Gubra!), main dadah (kononnya untuk tunjukkan dadah itu memusnahkan tetapi penonjolan dadah itu sendiri menghairankan kita!), adegan berkemban dan tak pakai baju, rempit dan kemungkaran, gangsterisme, bunuh-membunuh, adegan separuh Hindraf (iaitu ganas tidak bertempat), serta pagi tanpa subuh berleluasa di sana sini tentulah mereka gemari.



Ingat; kerangka yang saya guna ialah bukan kerangka bentuk, kandungan dan rasa lagi, kerangka yang saya gunakan disini ialah sebagai 'ciptaan Tuhan yang mencipta' kita melakukan sesuatu semuanya untuk memberi faedah, lagi bermanfaat.

Tidak pernah saya menonton filem seburuk ini. Rasanya Nana Tanjung 10 kali lebih senonoh dari filem batil ini. Malahan kata teman saya, menonton Impak Maksima 20 kali pun lebih baik dari menonton kisah gila ini. Betul, Anak Halal sebuah filem yang sedang ditayangkan di panggung kala ini adalah sebuah filem yang tiada jatidiri. Sesekali macam berkiblatkan Hong Kong, sesekali pula macam berkiblatkan Bollywood, ada sentuhan macam nak jadi Indonesia, juga macam nak jadi Hollywood dan disuntik sana sini pesan yang kononnya bermaruah iaitu supaya jangan hancurkan anak bangsa dengan dadah. Kecelaruan identiti begitulah kesimpulannya.

Aspek naratif? Hancur bersepai! Plot filem ini lemah dan kelam kabut serta tiada arah. Watak dan perwatakan mendatangkan geli geleman dan dialog tidak lojik seperti ingin hidup di Zuhal atau ingin terbang ke Kejora diucapkan demi memberi sentuhan artistik. Puitis lah konon!

Pengalaman membaca dan membimbing cerpen pemula dari budak-budak Minggu Penulis Remaja, macam itulah jalan cerita dan plot filem ini. Plot macam budak tak pernah belajar menulis. Penuh dengan klise (anak orang kaya mesti tak cukup kasih sayang!), formula karut (zina, penagihan dadah dan penderitaan ala Bersama-Mu untuk menagih simpati dan tangsian penonton), serta melankolia geli anak tekak (seperti adegan cinta yang busuk). Eloklah pengarah-pengarah filem kita masuk berkursus dulu, masuk berkursus penulisan dengan Saharil Hasril Sanin pemenang Hadiah Sastera Berunsur Islam DBP pun tak apa. Upah Saharil mengajar apa itu logos dulu kalau pun tak kenal erti ethos.

Begini, sebab dan akibat yang lemah itu biar saya huraikan, (ingat dari segi naratif filem, plot yang bodoh, tidak lojik dan merapu adalah bukti kelemahan sesebuah filem): Hisham seorang penjenayah telah menyerahkan bayi lelakinya kepada Mariam, seorang perempuan gila di jalanan. Hisham telah ditangkap dan dipenjarakan. Mariam membesarkan bayi tersebut (Putra) dalam kemelaratan. Tinggal di kawasan kumuh yang kusam, berjirankan Bu Leha dan anak perempuannya, Johanna. Dari zaman kanak-kanak, Putra dan Johanna bersahabat rapat. Selepas Mariam diambil oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat, Putra dibesarkan oleh Bu Leha. Putra dan Johanna membesar menjadi remaja jalanan. Putra bertugas di sebuah kedai potong, sementara Johanna dan ibunya berniaga di Pasar Chow Kit.

Huraian Pertama: Cerita dengan watak kerdil akan mengakibatkan pemikiran yang dihantar juga kerdil. Watak kerdil tak pernah dapat berfikir besar, sebab itulah bila Mariam merindui Putra, dia berangan nak terbang ke bintang Kejora (dengan air mata bertakung). Memang menyampah dan meluat betul. Kerana itu jugalah kita lihat watak-watak ini duduk dalam lingkungan kemungkaran dan tak pernah mahu keluar darinya.

Tak cukup-cukup ke filem Melayu atas nama realisme (yang konsep dan falsafahnya menyalahi Islam itu) menonjolkan realiti seperti pelacur, rempit bohsia, penagih dadah? Tak cukup-cukup ke? anda yang tengok tak muak-muak ke?

Lebh keji, lebih tiada Tuhan ialah apabila voice over di hujung filem ini menyatakan - setiap manusia ada takdir sendiri - cis biadab! Seolah-olah keadilan Ilahi dicabar dalam filem ini. Watak-watak yang tiada harapan ini menyalahkan Tuhan pula. Kerana Tuhan dah takdirkanlah maka mereka hisap dadah, kerana Tuhan dah takdirkanlah mereka jadi pembunuh dan penjenayah, kerana Tuhan dah takdirkanlah maka mereka berpeluk bercium tak sudah-sudah. Kerja menyalahkan Tuhan ini menunjukkan pengarah-pengarah filem di Malaysia tak faham agama Islam.

Sewaktu mengajar di Sekolah filem UiTM dulu, sewaktu mengajar Farid Kamil dulu saya pernah mencadangkan supaya sekolah filem mengajar subjek agama dan subjek sastera tradisional. Tujuannya supaya tak ada karyawan filem buat drama sia-sia dan penuh dengan sundal macam Spa-Q, atau supaya tak buat cerita hantu dan mengagungkan khayal serta khurafat, atau tak buat skrip macam Jelatang yang di akhir setiap episod penulis skrip berpesan supaya kita bertaubat (dia yang buat cerita tak senonoh kita pula disuruh bertaubat!). Dan supaya mereka kenal jati diri bangsa menerusi hikayat lama seperti Sulalatus Salatin. Tetapi cadangan itu dipandang sepi. Malah diremehkan dengan kata-kata 'nak jadi tukang filem buat apa belajar agama'. Begitulah kalau sudah tak kenal hukum. Disiplin apa pun kembali kepada Tuhan. Kaji alam macam bidang geografi pun akhirnya dapat jumpa Tuhan, patutnya begitulah juga dengan dunia filem.

Ini satu hal yang menyesakkan, sekolah filem di UiTM, sekolah filem di Aswara, sekolah filem di USM dan UM mesti menyediakan asas pemikiran bangsa dari awal lagi. Sila jemput Mufti Perlis yang banyak kepandaiannya itu untuk mengajar karyawan filem yang tak ada arah ini, ajarkan mereka doktrin Inna lillah wa Inna ilaihi Rajiun. Ajarkan juga konsep min aina, fi aina dan ila aina. Sebab pengarah filem dan pelakon filem pun ada Tuhan dan akan mati satu hari nanti. Sekolah filem kita mesti mengajarkan rukun iman. Ini tidak, karyawan filem kita buat filem macam tak kenal adanya hari kiamat! Astaghfirullah, karyawan seni kita makin tak ada Tuhan ke?

Kalau tak, pengarah filem kita akan buat kerja sia-sia lagi. Dan duduk dalam putaran keji yang serupa. Kemudian sesama mereka akan ampu dan angkat sesama sendiri. Syok sendiri.

Huraian Kedua: Johanna membesar sebagai seorang gadis tomboi, dalam diam menyukai Putra. Tetapi Putra pula jatuh cinta dengan Amiera, anak orang kaya yang dikenali mereka secara kebetulan. Amiera walaupun disaluti kemewahan tetapi hidup dalam kesunyian. Mereka sering melepak bersama. Mereka bahagia hidup dalam dunia mereka sendiri.

Lihatlah stereotaip yang tidak pernah bebas dari filem Melayu. Sebab dan akibat yang sama tak sudah-sudah, langsung tiada kreativiti. Tolonglah beri anjakan paradigma sedikit wahai orang filem!

Huraian Ketiga: Erzan salah seorang rakan mereka, sedang dibelenggu masalah hutang dengan along dan diugut supaya melangsaikannya segera. Suatu hari ketika sedang melepak dan tergedik-gedik di kelab malam, mereka ditangkap dan ditahan di lokap (maka ada alasanlah untuk hero-hero filem ini ditampilkan dalam adegan tak pakai baju dan hanya pakai boxer) .

Bapa Amiera begitu marah dan tidak membenarkan Amiera keluar dari rumah. Amiera yang tertekan (memang macam cerpen yang biasa editor Dewan Siswa reject!), disamping ketagihan dadah telah melarikan diri. Amiera bertemu Erzan. Mereka sama-sama khayal dengan dunia dadah mereka. Keesokannya Putra yang terjumpa mereka berdua telah naik angin. Amiera melarikan diri. Setelah puas mencari, Putra bertemu Amiera dalam ketagihan yang amat teruk. Amiera minta Putra membawanya ke tempat dia sering mengambil bekalan, di Kg. Kayu Ara. Putra bersetuju kerana dia mahu tahu tempat dan orang yang telah merosakkan kawan-kawannya itu.

Jeng-jeng orang yang merosakkan kawan-kawannya ialah bapanya sendiri, yang sudah keluar dari jel. Tak ke klise! Macam filem Tamil, malah filem Tamil pun sudah jauh lebih bermutu.

Kemudian untuk menambah rasa jengkel kita, Amiera yang sedang khayal dek dadah di bumbung flat tempat Putra tinggal telah mengejar bunga api dilatari KLCC lalu jatuh dan mampus di situ juga dalam hujan yang lebat. Inilah kemuncak tiadanya moral dalam filem Melayu, sangat hadhari sifatnya.

Putra yang bertambah marah dengan kesan dadah ke atas kawan dan kekasihnya telah membawa geng untuk bergaduh dengan kumpulan along, maka jadilah adegan ala-ala The Departed atau Young and Dangerous yang merepek merapu.

Kemudian plot menjadi seperti filem Bangla semula, Putra nekad ke Kg. Kayu Ara mahu membunuh mereka yang terlibat. Niat Putra terlaksana apabila dengan mudah dapat membunuh Hisham, ketua kumpulan pengedaran dadah tersebut. Tiba-tiba muncul wanita tua yang sekian lama dirindui Putra, Mariam. Selama ini rupa-rupanya Mariam telah dijaga oleh Hisham, dan mereka berdua tidak pernah berputus asa mencari Putra. Oh Putra membunuh atau terbunuhkan bapanya sendiri. Oh sedih-sedih, penonton dipaksa bersedih. Saya kira inilah naratif filem yang paling memperbodohkan penonton pernah saya tonton.

Bunuh sana sini dalam filem ini kita pun tertanya, polis Malaysia yang cekap itu di mana, di hujung barulah muncul polis dengan kereta peronda. Saya kira filem ini juga menghina slogan cepat mesra betul polis. Kasihan polis. Padahal polis di Malaysiakan cekap dan baik? Sampai hati kutuk polis diam-diam begini.

Kerja seni bukan kerja setakat menyusun bentuk, mengisi kandungan dan menampilkan rasa. Kerja seni macam mesin basuh juga mesti memainkan peranannya. Setakat mahal, nampak bergaya dan penuh estetika tetapi tiada fungsi itu namanya tak berguna, dan benda tak berguna adalah sia-sia.

Kembali kepada voice over Putra di akhir filem yang menyalahkan takdir tadi, inilah kesesatan sekolah pemikiran hasil daripada ketidakfahaman terhadap konsep keadilan Ilahi. Ini kesan kerana ustaz-ustaz kita dari dulu asyik mengajar sifat 20 dan ini kesan kerana ustaz balik dari Madinah dan Jordan kebanyakannnya bertengkar tahlil itu bid'ah ke tidak, ada filem macam gampang; tak siapa pun peduli. Agamawan kita seronok nak bid'ahkan orang, mungkar tertonggok depan bijik mata buat tolol.

Wahai pengarah filem, kalau ya pun mahu berjaya di peringkat internasional dan menang di pesta filem antarabangsa janganlah hina diri sendiri.

Filem kita tak akan mampu menandingi filem Barat dari segi teknologi. Dari segi kandungan dan bentuk serta rasa, kita punya tafsiran sendiri-sendiri (untuk mereka yang tiada Tuhan tentu berbeza dengan yang ada Tuhan), tetapi dari segi faedah dan manfaat, kitakan Melayu-Islam, faedah dan manfaat itu kembali kepada tauhid, kepada Nabi, kepada keluarga baginda.

Sebab itu sekolah filem kita mesti mengajar epistemologi. Kenal kamera sahaja tak memadai. Kamera tanpa Tuhan adalah kerja sia-sia. Harap Profesor Madya Abdul Razak Mohaideen dan Dr Abu Hasan dapat pertimbangkan. Kamera harus bersekali dengan Tuhan. Itulah yang menjadikan kesenian kita berbeza dengan kesenian Barat dan bukan Islam, iaitu kita tidak habis setakat bentuk, kandungan dan rasa sahaja, ada lain di sebalik itu semua. Itulah kelainannya.

Godless dan Hopeless tema yang sesuai untuk Anak Halal (tema ini berturutan sejak buka Api, Puaka Tebing Biru dan terbaru filem ini). Mesej besarnya, kalau hisap dadah tak apa, ini kerja takdir, Tuhan dah takdirkan untuk hisap dadah jadi nak buat macam mana. Atau kalau nak melacur pun melacurlah, dah takdir. Nak buat macam manakan?

Memang kerja sia-sia.

* Nota: Kalau yang membikin filem ini namanya Lee Ang, atau Gus Van Sant saya tak akan berleter begini. Tetapi yang terlibat hampir kesemuanya muslim, dan sebagai muslim kita diminta bertanggungjawab dengan syahadah kita.

-- http://tehranifaisal.blogspot.com/


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-12-07 23:21


adakah filem ini product terbaru si yasmin ahmad???

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 23:29


Gejala sosial yang melanda masyarakat terpinggir di ibu kota menjadi subjek dokumentasi dalam Anak Halal, filem terbaru arahan Osman Ali yang mempertaruhkan pelakon Maya Karin, Fasha Sandha dan Farid Kamil sebagai tunggak utama.

Bintang-bintang baru seperti Raja Farah, Adi Putra, Zulhuzaimi, Aqasha, Saufi Jikan dan Remmy turut diberi peluang untuk bersinar dalam produksi Tayangan Unggul bernilai RM1.5 juta ini.

"Anak Halal adalah cerita tentang kehidupan, cinta, persahabatan dan kasih sayang. Saya memilih elemen-elemen tersebut kerana itu adalah ramuan utama dalam sebuah kehidupan," ujar Osman semasa mengumumkan produksi Anak Halal di Mid Valley City, Kuala Lumpur.

sumber :

DI SINI


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 00:32


one word about this film : stupid

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 00:44


salam

bukan anak halal saja, terlalu banyak filem lain. dasyat..bukan setakat ganas, malah penuh dengan adegan pornografi. pakaian pelakon2 perempuannya pulak terlalu teruk.
apa nak jadi dengan saudara2 seislamku? astaghfirullah

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-12-07 00:51


RUBBISH....probably the best word to describe all this kind of films


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-07 01:02


kering.
mungkin kering idea, kering ilmu,kering kesedaran....
sedap betul 'ramuan kehidupan' tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 01:08


org melayu selalu memalukan diri sendiri, memalukan bangsa sendiri. tidak malu menonjolkan akhlak buruk bangsa sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 01:12


Pada 24-12-07 00:32 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

one word about this film : stupid



::betul-betul :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 08:50


"...In may ways, the work of a critic is easy. We risk very little yet enjoy a posiion over those who offer up their work and their selves to our judgement. We thrive on negative criticism which is fun to write and read. But the bitter truth we critics must face is that in the grand scheme of things, the average piece of junk is probably more meaningful than our criticism designating it so. But there are times when a critic truly risk something and that is in the discovery and defence of the new. The world is often unkind to new talent, new creations......."

-Aston Ego, Ratatouille-

..mudah untuk mengkritik/memperlekeh sesuatu, tetapi adakah kita mampu untuk menjadi lebih baik dari yang dikritik?....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 08:57


jika sudah lama dikritik, dan semakin banyak kerosakan yang dibawa. Wajarlah diberikan kritikan yang lebih pedas sebab bila dah dimarah makin dibuat, Makin diherdik, makin itulah yang diusung sana dan sini.

Rosaknya bangsa adalah disebabkan tangan2 orang di dalam bangsa itu sendiri yang masih tidak sedar atau sengaja tidak mahu menyedarkan diri.

Feisal Tehrani mempunyai kredibiliti di dalam menyampaikan kritikannya berdasarkan kepada pengalamannya sebagai orang seni dan juga selaku orang Islam yang melihat kemungkaran berleluasa akibat dari pengaruh media massa. Malahan dia sendiri tidak lepas dari kritikan. So, jika tak mahu dikritik, dihentam, gulunglah tikar, tak perlu jadi seorang pengarah filem, penulis skrip.

Nak jadi yang baik dan baguih, terimalah kritikan dan perbaiki mana yang perlu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 09:16


erm..belum tengok lagi filem ini...thanks anakpejuang for the info....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:07


Assalamualaikum
ni kata² Faisal Tehrani ke...... :berfikir:
belum tengok lagi filem tu...tak minat pung....nak tengok filem ni...banyak sangat yang batil berbanding yang haq...lagipun, kalau yang baik pun belum tentu betul² baik....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 11:10


!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ni kata² Faisal Tehrani ke...... :berfikir:
belum tengok lagi filem tu...tak minat pung....nak tengok filem ni...banyak sangat yang batil berbanding yang haq...lagipun, kalau yang baik pun belum tentu betul² baik....


wa'alaikumussalam wbth, yup, anda boleh melawati blognya yang telah disertakan di bawah artikel :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 11:26


bukan mempertikaikan kredibiliti faisal tehrani (ft - mohd faisal bin musa). bukan jugak menyokong garapan jasmin. memasing ada kekuatan sendiri dan market niche yang menjadi sasaran. jasmin dengan latar belakangnya melihat keadaan masyarakat melayu melalui kacamata beliau. ft yang berkelulusan sarjana sastera dari usm tentu mempunyai kekuatan sendiri dalam memahami kesusateraan melayu, apatah lagi setelah memenangi anugerah seni negara 2006 (penulisan skrip drama pentas.) kalau tengokkan profil ft sepanjang empat halaman lebih dalam buku bila tuhan berbicara (isbn9789833991235) tu pun memang banyak anugerah yang dia pegang.

cumanya, agak terkilan dengan penggunaan kata-kata yang digunakan dalam membentuk kritik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:27


Assalamualaikum
setuju...sebab tu macam tak percaya faisal tehrani yang tulis...
mungkin dia ingin menyampaikan kata²nya kerana dia 'bengang'..namun jika saya...saya tetap akan cuba menggunakan kata² yang baik.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:28


Pada 24-12-07 01:08 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

org melayu selalu memalukan diri sendiri, memalukan bangsa sendiri. tidak malu menonjolkan akhlak buruk bangsa sendiri.


ISLAM HADHARI............agaknya


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 11:33


faisal tehrani - dia seorang yang expose bukan jenis yang hipokrit dalam menyampaikan apa yang difikir dan dalam hatinya. Itu yang saya tahu melalui gaya penulisannya di dalam blognya sendiri :)

Mungkin sudah tidak tahan dengan apa yang berlaku di alam sekeliling,ada Orang Islam dengan mindanya yang tidak mahu berubah kemudian memberi 'hadiah' dalam bentuk merosakkan umat Islam lain yang kebanyakannya terdiri dari remaja yang menjadi kebanyakan golongan sasaran kepada pengarah filem.

Dan akhirnya perasaan yang telah lama tersimpan sebagai seorang Islam yang mementingkan cara hidup Islam ia telah meluahkannya juga. :)

Saya bersetuju dengan KATA-KATANYA SEBAGAI SEORANG SENI yang mengkritik filem tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:43


emmmm....p tindakan kita sebagai seorang penonton?...silap, maksud saya sebagai penonton Muslim, yang mana amar makruf nahi mungkar perlu memainkan prnan...lisan& hati dah buat tapi pencegahan dengan perbuatan masih belum kuat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 11:54


Pada 24-12-07 11:28 , mmas_forever1991 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-12-07 01:08 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

org melayu selalu memalukan diri sendiri, memalukan bangsa sendiri. tidak malu menonjolkan akhlak buruk bangsa sendiri.


ISLAM HADHARI............agaknya




melayu masih ramai duduk atas pokok dan lebih malang lagi ramai bukan sahaja tak faham peribahasa tetapi juga tak faham bahasa.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 12:01


!!! QUOTE !!!

emmmm....p tindakan kita sebagai seorang penonton?...silap, maksud saya sebagai penonton Muslim, yang mana amar makruf nahi mungkar perlu memainkan prnan...lisan& hati dah buat tapi pencegahan dengan perbuatan masih belum kuat..


toksah tengok :) atau sebarkan sinopsis kritikan yang dibuat oleh orang yang tulus kepada orang lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 12:07


Pada 24-12-07 12:01 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

emmmm....p tindakan kita sebagai seorang penonton?...silap, maksud saya sebagai penonton Muslim, yang mana amar makruf nahi mungkar perlu memainkan prnan...lisan& hati dah buat tapi pencegahan dengan perbuatan masih belum kuat..


toksah tengok :) atau sebarkan sinopsis kritikan yang dibuat oleh orang yang tulus kepada orang lain.



tak salah tengo tapi jangan sampai terpengaruh dengan apa yang disampaikan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 12:09


toksah tengok itu den tujukan pada orang yang mudah terpengaruh dan tidak mampu menapis apa yang sampai kepada akalnya apabila melihat, mendengar.

Kalau pandai menapis, 'kebal imannya' silalah :) sedikit sebanyak mesti ada kesan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 12:10


nasib baiklah saya ni tak minat sangat dengan cerita melayu ni.banyak merepek sangat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

edm_gurlz87
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27483
Posting: 19
Dari: Bumi ku MALAYSIA

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 12:21


terima kasih sebab beritahu...Kalau boleh saya xakn tengok cerita ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For edm_gurlz87Profil   Hantar PM kepada edm_gurlz87   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 12:36


Aduih!!! Makin pening kepala dengan orang filem kita ini! Filem ni nampak gaya di'halal'kan bermain di pawagam. Setahun kemudian mungkin di'halal'kan bermain di televisyen pulak! Kesannya? Faham-fahamlah! Lepas tu marah gejala sosial berleluasa. Macam baling taik ke muka orang lepas tu complaint orang berbau busuk......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 14:06


Pada 24-12-07 12:10 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

nasib baiklah saya ni tak minat sangat dengan cerita melayu ni.banyak merepek sangat.


bukan nak kondem cerita melayu,tapi itulah realiti cerita2 melayu sekarang...kualitinyer "ke laut"........buang masa saja tengok..promosi besar2an tapi hasilnyer...emmm...entahlah... :berfikir:


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 14:10


.. saya suka filem Cinta.. jalan cerita yang menarik:malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 16:08


satu fakta yang menarik...terima kasih atas pedoman yang ditunjukkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-07 16:21


tak perlu habiskan wang menonton..da banyak cerita melayu yang motifnya seperti mahu membantu menyelesaikan masalah sosial tapi hakikatnya mendedahkan lagi apa kekurangan masalah sosial untuk tatapan semua lapisan rakyat termasuklah remaja...tapi dalamnya dimuatkan cerita yang bukan "menakutkan" remaja untuk mengambil iktibar tapi "menggalakkan" remaja meniru aksi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 17:53


kritikan yang bagus.
masyarakat kita sekarang terlalu sensitif untuk ditegur..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 18:25


betul betul betul

layan nana tanjung sekurangnya tak ada lah berat otak


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 22:55


Pada 24-12-07 18:25 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

betul betul betul

layan nana tanjung sekurangnya tak ada lah berat otak



banyak sangat tegelak pun tak boleh jugak trover...

banyak lagi rancangan dari barat yang tidak mengghairahkan dewasa kini...menunjukkan bahawa negara kita bi yang melebuh2...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-12-07 23:07


Pada 24-12-07 00:51 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

RUBBISH....probably the best word to describe all this kind of films



another word USELESS

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 23:14


rancangan 3R tv3 'tajaan' islam liberal dan islam hadhari memalukan, menghina fitrah suci wanita, meletakkan wanita di tempat terendah di pandangan manusia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

Saff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7134
Posting: 43
Dari: Kuala Pilah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-12-07 00:13


filem tu memang lagho ke. tak tengok lagi lah. nanti kita tengok. tapi biasanya filem2 arahan depa ni memang lebih kepada maksiat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saff-oneProfil   Hantar PM kepada Saff-one   Pergi ke Saff-one's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 07:47


entah lah.....tapi eden minat farid kamil tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

salwa_87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2006
Ahli No: 26388
Posting: 27
Dari: south of malaysia

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-07 10:40


mula-mula filem neh keluar tak rasa nak tengok pun sebab tak suka tengok org gaduh2..
tapi lepas baca kat portal ni hati tergerak nak tengok..
cerita ni memang ada mesej..
mesej supaya kita tak hisap or ambik dadah
tapi mungkin cara penyampaiannya yang memang menyakitkan hati..
sakit hati betul bila fasha sandha cium pipi farid kamil..
terkejut sangat-sangat..
memang memalukan..
bagi saya cerita neh boleh ditonton tapi jangan ikut cara hidup pelakonnya..
songsang..teruk..
memalukan org melayu j

Bookmark and Share

    


  Member Information For salwa_87Profil   Hantar PM kepada salwa_87   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 11:04


Pada 26-12-07 10:40 , salwa_87 posting:

!!! QUOTE !!!

mula-mula filem neh keluar tak rasa nak tengok pun sebab tak suka tengok org gaduh2..
tapi lepas baca kat portal ni hati tergerak nak tengok..



macam mempromosikan filem ni pulak ye.. :berfikir: huhuuhu sepatutnya lagi jangan tengok ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 12:24


Pada 25-12-07 23:14 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

rancangan 3R tv3 'tajaan' islam liberal dan islam hadhari memalukan, menghina fitrah suci wanita, meletakkan wanita di tempat terendah di pandangan manusia.



betul tu...dulu rancangan ni ada buat topik pasal lelaki suka tengok dada wanita...yang tak bestnya mereka macam nak salahkan lelaki 100%...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 12:26


boikot saja filem macam ni...

p/s:filem pasal samseng dan mat rempit dah ada...mungkin lepas ni ada filem pasal pelacur ataupun perogol bersiri...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 26-12-07 12:30


filem tentang
perogol bersiri= lenjan
palacur= tak pasti..tapi drama bersepah2 dan masyarakat di salah kan sebab menyisihkan golongan pelacur.. huh

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 12:48


Ha'a lah...tak ingat pulak pasal filem lenjan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 12:51


Saya kalau tengok filem dari amerika tiba-tiba rasa bersemangat nak jadi angkasawan, juruterbang, nak buat robot dan nak jadi rakyat amerika...Tapi kalau tengok filem melayu tiba-tiba saja rasa nak cari awek... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 12:52


Pada 26-12-07 12:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya kalau tengok filem dari amerika tiba-tiba rasa bersemangat nak jadi angkasawan, juruterbang, nak buat robot dan nak jadi rakyat amerika...Tapi kalau tengok filem melayu tiba-tiba saja rasa nak cari awek... :-D



.. :lol:..adoiii..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 13:06


Pada 26-12-07 12:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya kalau tengok filem dari amerika tiba-tiba rasa bersemangat nak jadi angkasawan, juruterbang, nak buat robot dan nak jadi rakyat amerika...Tapi kalau tengok filem melayu tiba-tiba saja rasa nak cari awek... :-D



:-D :-D tak bekembang lah org yang buat filem ni..lepas itu bising org kita tak sokong filem sendiri, asik tengok cerita omputih saja...



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 13:11


Pada 26-12-07 13:06 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-12-07 12:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya kalau tengok filem dari amerika tiba-tiba rasa bersemangat nak jadi angkasawan, juruterbang, nak buat robot dan nak jadi rakyat amerika...Tapi kalau tengok filem melayu tiba-tiba saja rasa nak cari awek... :-D



:-D :-D tak bekembang lah org yang buat filem ni..lepas itu bising org kita tak sokong filem sendiri, asik tengok cerita omputih saja...




Betul tu...Buat filem entah apa-apa siapa yang nak tengok...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 13:12


Pada 26-12-07 13:06 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-12-07 12:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya kalau tengok filem dari amerika tiba-tiba rasa bersemangat nak jadi angkasawan, juruterbang, nak buat robot dan nak jadi rakyat amerika...Tapi kalau tengok filem melayu tiba-tiba saja rasa nak cari awek... :-D



:-D :-D tak bekembang lah org yang buat filem ni..lepas itu bising org kita tak sokong filem sendiri, asik tengok cerita omputih saja...



.. nak tunggu filem Mat Kilau:kelip:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 21:15


hedonisme, maksiat, dan sebagainya...

:( :( :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 26-12-07 21:33


Hehe... Personally.. Wawa selalu juga tengok wayg dengan kawan-kawan but 4 da comments, i maybe have to agree sebab Wawa tak reti nilai pun .. tengok pun saja suka-suka .. Hehe ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

fizahafizah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.08.2007
Ahli No: 30549
Posting: 51
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-12-07 00:03


Something wrong with Kementerian Penerangan dan Penyiaran..
Makin lama makin teruk kualiti penyiaran. Bukan sahaja filem yang merosakkan akidah, malah drama2, iklan2 di tv kebanyakkannya boleh meruntuhkan akhlak.. Dari sebesar2 filem.. hingga lah sekecil2 iklan..
Jadi agak-agak, apa ek yang kita perlu buat???

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizahafizahProfil   Hantar PM kepada fizahafizah   Quote dan BalasQuote

nazrulsabri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2007
Ahli No: 31683
Posting: 85
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 00:24


Pada pendapat saya, mungkin tujuan dibuat filem ini adalah kerana kononnya ingin menunjukkan kepada masyarakat tentang realiti kehidupan masyarakat kita sekarang. Tetapi, kaedah yang digunakan, salah!

Mungkin ada yang dapat mengambil iktibar daripada filem. Tapi saya yakin dan pasti, ianya hanya segelintir sahaja. Selebihnya, menjadikannya sekadar tontonan, dan malah tidak mustahil ada yang terikut dengan adegan daripada filem. Siapa yang nak dipertanggungjawabkan?


-----------------
Suburkan Persaudaraan..
Kerana Setiap Orang Islam itu Bersaudara..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nazrulsabriProfil   Hantar PM kepada nazrulsabri   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 27-12-07 02:42


Satu saja filem kat Malaysia yang islamik.. Syukur 21..
tak ada ke pengarah2 filem nak buat filem macam tu lagi?
fikir nak untung saja mereka ni..tak pernah fikir dosa dan mati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 03:36


Salam, kalau tak silap saya si Osman Ali ni pernah buat sebuah lagi filem lebih kurang macam ni jugak. Tajuknya "buka Api" kalau tak silap pada tahun 2000. Pada mulanya saya ingatkan cerita kelakar apabila mendengar tajuknya, tapi pelik juga, Kenapa tidak ditayangkan dalam pawagam di Malaysia? Malahan tiada promosi pun yang pernah saya nampak. "Mungkin ada, tapi aku yang tak tahu..." maklumlah, saya ni tak mengikuti sangat perkembangan filem ni.

Disebabkan rasa ingin tahu dan atas ajakan kawan, saya pun turut serta menonton filem ini yang dimuat turun daripada internet ...

Rupa-rupanya filem ni menceritakan tentang "industri" seks di sekitar Kuala Lumpur. Hampeh betul (maaf agak kasar, tapi sebab geram sangat...). Kononnya nak beri kesedaran tentang AIDS lah... Bila saya tanya kawan saya apa maksud buka api tu?

Jawabnya dengan selamba, "Tak pakai kondom masa nak buat ...." rasanya tak perlu huraikan lebih lanjut. Saya pun berhenti setakat tu saja, tak sanggup nak melihat lagi...

Jadi, bila terbaca namanya dalam topik ni, saya tak berasa terkejut kerana memang Osman Ali ni pernah buat filem seteruk dan sebatil ini juga sebelum ini...

Semoga Allah mengampuni kita semua...

Wallahu'alam...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 07:40


Pada 27-12-07 00:03 , fizahafizah posting:

!!! QUOTE !!!

Something wrong with Kementerian Penerangan dan Penyiaran..
Makin lama makin teruk kualiti penyiaran. Bukan sahaja filem yang merosakkan akidah, malah drama2, iklan2 di tv kebanyakkannya boleh meruntuhkan akhlak.. Dari sebesar2 filem.. hingga lah sekecil2 iklan..
Jadi agak-agak, apa ek yang kita perlu buat???


betul tu. ada iklan yang saya malu nak tengok dengan abah atau anak2 buah



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

salwa_87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2006
Ahli No: 26388
Posting: 27
Dari: south of malaysia

Johor  


posticon Posting pada: 27-12-07 08:22


to strawberri..
saya bukan nak promosikan filem ni..
tapi nak tengok sejauh mana keburukkan or kesan filem ni kepada kita..
that's all..
dengan tengok filem ni,baru kita akan tahu apa yang terjadi sebrnarnya..
belajar dr pengalaman...bila tengok filem membuat saya terfikir..
betapa mudahnya masyrakat kita especially melayu terjebak dengan dadah..
dan itu membuatkan kita terfikir apa yang kita perlu buat untuk membanterasnya..
maaf kalau ada yang terkasar..
itu cuma pendapat saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For salwa_87Profil   Hantar PM kepada salwa_87   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 09:51


Minda Faisal Tehrani penuh dengan isi dan bernas ideanya..memang benar filem ini rugi....filem ini mencemar maruah islam...kita semakin hanyut dengan anjakan glamour artis Malaysia...

jazakallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-12-07 11:48


assalamualaikum...

filem2 Malaysia masih jauh dari segi estetika mahupun segi mesej pengajaran kalau nak dibandingkan dengan filem2 dari Iran misalnya...

seharusnya KeKKWa anjurkan satu seminar macam yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Kelantan baru-baru ni yang menjemput Maya Karin sekali sebagai ahli panel...:-)

p/s : moga Maya Karin boleh jadi pelakon berkarekter yang menampilkan ciri-ciri muslimah insya-Allah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 14:00


Pada 27-12-07 08:22 , salwa_87 posting:

!!! QUOTE !!!

to strawberri..
saya bukan nak promosikan filem ni..
tapi nak tengok sejauh mana keburukkan or kesan filem ni kepada kita..
that's all..
dengan tengok filem ni,baru kita akan tahu apa yang terjadi sebrnarnya..
belajar dr pengalaman...bila tengok filem membuat saya terfikir..
betapa mudahnya masyrakat kita especially melayu terjebak dengan dadah..
dan itu membuatkan kita terfikir apa yang kita perlu buat untuk membanterasnya..
maaf kalau ada yang terkasar..
itu cuma pendapat saya..


salam, bagi saya, perbuatan2 buruk seperti merempit, menagih dadah, membuat aksi2 lucah dan sebagainya tak perlu ditayangkan. manusia boleh berfikir sendiri. tak semstinya kena buat filem atau drama, masyarakat akan nampak fenomena ini. keliling kelalang kita dah terlalu banyak. membuat contoh untuk tatapan umum menambahkan lagi pendedahan pada org awam, dan ia akan membuat orang teringin nak melakukan.
saya bagi contoh, filem rempit. banyak betul adegan lucah, atas ranjang yang menunjukkan aksi mengghairahkan. dengan perempuan dan lelaki tak berbaju di atas katil.adakah perbuatan itu halal walau sekadar dalam lakonan? adakah halal dengan niat untuk memberi pedoman dan masyarakat? fikirkanlah.. sesungguhnya niat tidak menghalalkan cara


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 14:05


saya kesal dengan filem melayu sekarang. baru-baru ni filem kayangan, daripada iklan yang ditayangkan nampak sangat filem ini sensored untuk tatapan umum. berrciuman dengan bukan mahram, yang perempuan menunjukkan aksi buka kain. adakah itu contoh yang baik?

iran cukup gah dengan filem2nya yang hebat. tiada aksi lucah, tiada pembukaan aurat, tiada pergaulan bebas, tatpi mampu menang di festival filem antarabangsa. sebagai contoh, filem children of heaven.. tidak banyak sangat dialognya, tapi mampu membuat penonton tidak henti2 menitiskan air mata,

cukuplah, masyarakat kita dah terlalu rosak. dengan masalah sosial yang melambak-lambak. jangan ditambahkan masalah ini dnegan membuat contoh di filem dan drama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-12-07 14:54


Assalamualaikum
gila kentang.....
wajah syaitan bertopengkan Islam semakin melata di muka bumi... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 18:08


Pada 25-12-07 23:07 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-12-07 00:51 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

RUBBISH....probably the best word to describe all this kind of films



another word USELESS


how about adding another phrase.. WASTING TIME?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 23:25


waahhh... dah ramai ulas.... dah membaca how's this story(film) going on...

Filem, actually sesuai untuk mendidik remaja jika kena carany... contohnya di Barat, filemnya memaparkan kecanggihan teknologi (Aegis Weapons System, USS Bunker Hill (CG 52), missile selection, firepower and survivability dan sebagainya) mmberi prasaan ingin tahu, enthusiastic, ingin menguasai, kkaguman trhadap ilmu dan segala macam effort-driven.

Tapi di Malaysia ini filem2 seperti Cinta Kolestrol, Kuliah Cinta, Impak Maksima hanya megutamakn kuntungan dngan mletakan artis2 famous bserta hrapan pennton akan trtarik (I said its totally suxx, stupid and moron!!!).

Setakat Anak Halal ini (even much better you said FILEM HARAM DIBERI NAMA ANAK HALAL!!!) yang menonjolkan seolah-olah MELAYU TIADA AGAMA dan hidup macam lah MELAYU TIADA ILMU, hanya memberi cemuhan dan anggapan ianya produk tidak berkualiti dan sekadar menganjing di pasaran filem global (uppss!!! sorry lah emotional sangat..hihii!!) .

tapi geram sangatttt!!! malu bangsa dan agama... -Shafiq-

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 15:40


Pada 27-12-07 14:00 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!


saya bagi contoh, filem rempit. banyak betul adegan lucah, atas ranjang yang menunjukkan aksi mengghairahkan. dengan perempuan dan lelaki tak berbaju di atas katil.adakah perbuatan itu halal walau sekadar dalam lakonan? adakah halal dengan niat untuk memberi pedoman dan masyarakat? fikirkanlah.. sesungguhnya niat tidak menghalalkan cara



Aksi-aksi lucah dekat drama atau filem seolah-olah 'melatih' minda manusia supaya menganggap tujuan perempuan di cipta adalah untuk memuaskan nafsu seks lelaki sahaja...Mungkin sebab tu banyak kes zina dan rogol...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 15:43


Pada 28-12-07 15:40 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-12-07 14:00 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!


saya bagi contoh, filem rempit. banyak betul adegan lucah, atas ranjang yang menunjukkan aksi mengghairahkan. dengan perempuan dan lelaki tak berbaju di atas katil.adakah perbuatan itu halal walau sekadar dalam lakonan? adakah halal dengan niat untuk memberi pedoman dan masyarakat? fikirkanlah.. sesungguhnya niat tidak menghalalkan cara



Aksi-aksi lucah dekat drama atau filem seolah-olah 'melatih' minda manusia supaya menganggap tujuan perempuan di cipta adalah untuk memuaskan nafsu seks lelaki sahaja...Mungkin sebab tu banyak kes zina dan rogol...




eiiii geliiii



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 16:09


tak payahlah tengok... :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 23:19


!!! QUOTE !!!

Aksi-aksi lucah dekat drama atau filem seolah-olah 'melatih' minda manusia supaya menganggap tujuan perempuan di cipta adalah untuk memuaskan nafsu seks lelaki sahaja...Mungkin sebab tu banyak kes zina dan rogol...


maka dengan bodohlah sekiranya terdapat pihak2 yang membuat kajian terhadap statistik kes rogol ini masih terpinga2 mencari punca, source, catalyst dan sebaginya terhadap sebab musabab kes rogol ini... yang kaji pun biasanya Melayu, yang BUAT benda keji ni pun Melayu, mangsa pun Melayu, yang terpengaruh pun Melayu..eerrgghh!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 23:46


ramainyeeee warga ukhwah tengok wayang rupanya ye.... :)

**mencari silap orang memang mudah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 23:51


ana tak tengok lagi, so tak tau nak komen apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-07 01:41


kalau tambah lagi boleh tak? merosakkan akidah... m'agungkan cinta palsu dan kemaksiatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 08:01


salam
sebenarnya ada terfikir nak tengok cerita ini
tapi tak tau lah sampai macam tu sekali ganehnyer...
tak tau lah isi2 dia macam tu rupe2 nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

ummuwijdan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21383
Posting: 23

netherlands   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 09:55


FIlem ini patut diberi jodol ANAK HARAM!
saya suka filem 1957: Hati Malaya
Sebab apa?
sebab ia ada demonstrasi jalanan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuwijdanProfil   Hantar PM kepada ummuwijdan   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 10:29


salam...

rasanya kita sudah maklum bahawa filem sekarang adalah sekular.
bahkan dari dulu lagi, bila nak jadi artis kena dedah aurat, kena pakai seksi2.
sememangnya filem tak memasukkan unsur2 Islam.

saya masih ingat lagi satu ketika dulu, mawi mensyaratkan untuk tidak mahu aksi pegang tangan. dia mendapat kritikan hebat daripada rosyam noor. mungkin terasa dengan aksi yang pernah dilakonkan sebelum ini. pandai pula menaikkan isu rezeki. seolah-olah menghalalkan cara demi untuk rezeki. seolah-olah pintu rezeki tertutup jika tidak ada aksi pegang-pegang and so on.

perkara ni dah lama berlaku. dari munculnya filem melayu. sebab tu dia panggil filemn melayu, bukan filem islam.

kesedaran untuk mengislamkan filem sangat bagus kerana kebolehannya untuk mempengaruhi penontonnya. langkah pertama seperti cadangan faisal tehrani. menjadikannya syllibus dalam kursus perfileman di malaysia.

maaf 'ala kulli hal

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 14:11


bagi ana...kita yang sedikit memahami islam ni kena buat filem altenatif yang melambangkan keindahan islam tu sendiri..tapi malangnya tiada ramai mampu gol yang memahami islam tu buat filem

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 12:59


Pada 26-12-07 12:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya kalau tengok filem dari amerika tiba-tiba rasa bersemangat nak jadi angkasawan, juruterbang, nak buat robot dan nak jadi rakyat amerika...Tapi kalau tengok filem melayu tiba-tiba saja rasa nak cari awek... :-D





kalau nak jadi begitu,apa kata kita tonton cerita transformer.macam ada.letak alat mekanikal di atas kiub dan alihkan kuasa dari kiub tu lepas tu terus jadi robot siap ada senjata lagi.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 30-12-07 14:56


saya....memang tak berminat langsung dengan filem2 yang dibikin prof razak tu... dan tak suka dengan lakonan farid kamil.. da muak dengan apek.. da boring dengan erra... benci dengan filem2 bertema cinta yang klise dan picisan... konon filem epik..or filembudaya..or sebarang tema filem lah..tapi dalam masa sama elemen cinta tu lah juga yang lebih menonjol... tak paham betul lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 07:59


filem melayu....artis2 melayu...

inikah yang bakal di'suap'kan kepada anak2 kita kelak... :jangan:


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 12:02


kenapa abang faisal tehrani tak cuba terjun cuba buat filem pula ehh?? tak sabar nak tengok karya beliau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 01-01-08 12:49


"Dunia ini sudah berubah dan penuh kemungkaran dan berpaling dari apa yang dikenal selama ini . Yang tertinggal hanyalah mendapannya yang kotor seperti mendapan air disuatu bejana. Kehidupan yang kotor bagaikan kandang ternak. Tidakkah engkau melihat kebenaran yang sudah tidak diamalkan dan kebatilan yang tidak dihentikan agar supaya si Mukmin ini senang bertemu TUHAN-nya dengan membawa kebenaran. Aku tidak melihat kematian kecuali sebagai kebahagiaan dan hidup bersama orang-orang yang zalim kecuali sebagai tali yang mencekik leher. Manusia adalah budak dunia dan agama hanyalah ucapan dibibir, mereka peluk manakala kehidupan mereka mneyenangkan dan bila ujian datang, teramat tidak dihentikan agar si Mukmin ini senang bertemu TUHAN-nya dengan membawa kebenaran. Aku tidak melihat kematian kecuali sebagai kebahagiaan dan hidup bersama orang-orang zalim kecuali sebagai tali yang mencekik leher. Manusia adalah budak dunia dan agama hanyalah ucapan dibibir, mereka peluk manakala kehidupan mereka menyenangkan dan bila ujian datang, teramat sedikitlah orang yang beragama."

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:26


baik aku tengok spongebob..
nak tengok cerita perang,tengok cerita otromen ke,power rangers ke.. :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 00:59


cerita melayu sekarang ni banyak yang mengarut.....tak ada input langsung..balik2 bercinta... putus cinta...bercinta..putus cinta...pergi mai pergi mai tang tu :-P


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 12:58


Pada 09-02-08 00:59 , khairani posting:

!!! QUOTE !!!

cerita melayu sekarang ni banyak yang mengarut.....tak ada input langsung..balik2 bercinta... putus cinta...bercinta..putus cinta...pergi mai pergi mai tang tu :-P


betul..aku sokong 100%..cerita yang same tapi pelakon saja beza..
sebab tu aku syorkan kowng semua tengok cerita karton ke..tom & jerry ke..ada masalah pun boleh senyum lagi.. :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 13:14


Boleh senaraikan filem2 melayu yang bagus untuk ditonton? Ada cadangan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 13:27


Pada 09-02-08 13:14 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Boleh senaraikan filem2 melayu yang bagus untuk ditonton? Ada cadangan?


bukit kepong :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 13:30


Anakku sazzali
Ali baba dan 40 orang penyamun
Ibu Mertuaku
Penarik Beca

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 13:49


dah tak larat nak tengok filem melayu yang tak berkesudahan dengan cinta, seram, tahyul dan yang TAK BERFAEDAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 16-02-08 20:58


nonsense......
entah apa-apa jalan cerita nya...filem melayu selalunya begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-02-08 21:59


Pihak2 musuh islam memang mengalu-alukan dan menyokong tindakan orang-orang islam menghina,memalukan diri dan agama tanpa mereka sedari...itulah yang disogokkan saban waktu di tv dan radio,nyanyian dan hiburan..mereka menyuruh orang-orang seni berkarya mencari duit,publisiti serta berhenti berfikir tentang maruah agama dan masyarakat sendiri


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 22:09


tak pernah tengok pun cerita itu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.242229 saat. Lajunya....