Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
alongmina: 17 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 27 hari yang lalu
budakbesar: 33 hari yang lalu
azemi: 37 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: ISLAM KEMBALI DAGANG .. SEDIHHH....


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» ISLAM KEMBALI DAGANG .. SEDIHHH....

Please Mendaftar To Post


Oleh ISLAM KEMBALI DAGANG .. SEDIHHH....

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 15:18


Assalamualaikum ...

Ertinya:

Daripada Abu Hurairah .a. berkata: Bersabda Rasulullah saw, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".

H.. Muslim

Keterangan

Islam mulai tersebar di Mekkah dengan keadaan yang sangat asing dan dagang. Sangat sedikit penganut dan pendukungnya kalau dibandingkan dengan penentangnya. Kemudian setelah itu Islam tersebar ke seluruh pelusuk dunia sehingga dianuti oleh dua pertiga penduduk dunia. Kemudian Islam kembali asing dan dirasa ganjil dari pandangan dunia, bahkan pada pandangan orang Islam sendiri.

Sebahagian daripada orang Islam merasa ganjil dan pelik bila melihat orang Islam yang iltizam (komitmen) dengan Islam dan cuba mengamalkan tuntutan Islam yang sebenar. Seorang yang iltizam dengan Islam dipandang sepi oleh masyarakat dan terlalu susah untuk diterima sebagai individu yang sihat. Contohnya, kalau ada sesuatu program kemasyarakatan kemudian masuk waktu sembahyang, tiba-tiba ada seorang yang meminta diri untuk menunaikan sembahyang, maka tindakan ini dianggap tidak sopan dan kurang wajar. Sedangkan orang yang tidak bersembahyang sambil bersenda-senda ketika orang lain bersembahyang tidak dianggap sebagai perbuatan yang salah dan terkutuk.

Begitulah seterusnya nasib lslam di akhir zaman. Ia akan terasing dan tersisih dari masyarakat, bahkan tersisih dari pandangan orang Islam sendiri yang rnengaku sebagai umat Islam dan marah apabila dikatakan yang dia bukan orang Islam.

Sumber:
Buku 40 Hadith tentang Peristiwa Akhir Zaman - oleh Abu Ali Al Banjari An Nadwi (Ahmad Fahmi Zamzam)

:-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 20:46


hmm... sibuk, sibuk, repot, mabuk dengan duniaaaaa....

banyak yang lalai, hati kita ini sering kasihan pada orang miskin, sakit, lapar, tapi hati kita lalai dan tidak kasihan pada orang-orang yang lalai pada perintah Allah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

gurutajwid
Warga Rasmi
Menyertai: 17.11.2009
Ahli No: 38285
Posting: 12
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 09:52


Assalamualaikum,

Benarlah apa yang telah diberitakan oleh baginda rasul s.a.w. Memang di akhir zaman ni Islam telah menjadi sesuatu yang amat asing pada pandangan masyarakat.

Saya sendiri pernah merasainya. Bila saya keluar naik motor dengan memakai serban, semua mata memandang dengan pandangan yang pelik, berkerut dahi-dahi.

Inilah ujian yang perlu dihadapi oleh kita umat Islam akhir zaman. Ingat kembali kata-kata Nabi di akhir hadis di atas iaitu ...berbahagialah mereka yang dagang.Mudah-mudahan kita akan menjadi manusia yang berbahagia.


-----------------
Rahsia Menguasai Ilmu Tajwid!!!
http://abdullahidris.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For gurutajwidProfil   Hantar PM kepada gurutajwid   Pergi ke gurutajwid's Website   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 10:13


salam..
ye.. memang sedih,,
tapi sahabat-sahabat... kita kena yakin pada ALLAH.. ni janji ALLAH..
pasti ada hikmah yang tersurat mahupun tersirat kan..
ALLAH sayangkan kita semua..
oleh itu.. kita kena selalu berdoa muge2 kita tergolong dalam golongan yang ASING itu .. TAKBIR!!
ALLAHU AKBAR :-)

lawati ana di .. www.alfarabi23.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-10 14:26


Biarlah saya menjadi orang yang asing.. sekiranya itu yang terbaik... ya Allah!


-----------------

Koleksi Busana



  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-10 14:38


Pada 20-11-09 09:52 , gurutajwid posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Benarlah apa yang telah diberitakan oleh baginda rasul s.a.w. Memang di akhir zaman ni Islam telah menjadi sesuatu yang amat asing pada pandangan masyarakat.

Saya sendiri pernah merasainya. Bila saya keluar naik motor dengan memakai serban, semua mata memandang dengan pandangan yang pelik, berkerut dahi-dahi.

Inilah ujian yang perlu dihadapi oleh kita umat Islam akhir zaman. Ingat kembali kata-kata Nabi di akhir hadis di atas iaitu ...berbahagialah mereka yang dagang.Mudah-mudahan kita akan menjadi manusia yang berbahagia.



serban ni dah lama di dalam pemakaian org melayu islam...hairan kalau masih ada yang rasa pelik memandangnya.... memang ketinggalan zaman lah org yang memandang pelik itu.

orang yang memegang islam diakhir zaman seperti memegang bara api .... memegang islam bukan sekadar pakai serban, itu cukup senang....ada yang lebih sukar dari itu...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

cabai_burung
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39068
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-01-10 15:10


bukan bergitu saja kak mahani.akak juga paham bila umat dalam sistaem yang bukan islam dan ulamak yang tidak ada kcintaan pada kehidupa mengikut garis kenabian maka islam nampak asing.kita lihat sendiri kepimpinan yang ada mengabaikan islam,seperti jugak akak katakan khilafah tidak nampak jalan dengan hanya dakwah tanpa mengambil jalan demokrasi.jadi jelaslah akak sendiri pun tak suka perjalanan rasulullah mendirikan negara.akak anggap ulamak pas saja yang mampu menegakkan islam ala apa saya pun tak tahu.akak berjuanglah dalam demokrasi yang di kenali ramai dan di sukai ramai.habis Kenapa nak hairan islam jadi asing.yang mengasingkan islam adalah sistem kehidupan yang ada sekarang.adakah kita nak membetulkan sistem kehidupan yang di corak penjajah ataum menegakkan khilafah yang pasti dan terbukti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cabai_burungProfil   Hantar PM kepada cabai_burung   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-10 15:43


islam jadi asing di akhir zaman.. seperti mana ia bermula dengan asing juga.. akhirnya, tiada lagi manusia yang amalkan islam.. ALLAH akan datangkan kiamat.. semoga kita tidak mati melainkan dalam islam.. iskisk..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-10 15:53


Pada 25-01-10 15:10 , cabai_burung posting:

!!! QUOTE !!!

bukan bergitu saja kak mahani.akak juga paham bila umat dalam sistaem yang bukan islam dan ulamak yang tidak ada kcintaan pada kehidupa mengikut garis kenabian maka islam nampak asing.kita lihat sendiri kepimpinan yang ada mengabaikan islam,seperti jugak akak katakan khilafah tidak nampak jalan dengan hanya dakwah tanpa mengambil jalan demokrasi.jadi jelaslah akak sendiri pun tak suka perjalanan rasulullah mendirikan negara.akak anggap ulamak pas saja yang mampu menegakkan islam ala apa saya pun tak tahu.akak berjuanglah dalam demokrasi yang di kenali ramai dan di sukai ramai.habis Kenapa nak hairan islam jadi asing.yang mengasingkan islam adalah sistem kehidupan yang ada sekarang.adakah kita nak membetulkan sistem kehidupan yang di corak penjajah ataum menegakkan khilafah yang pasti dan terbukti.


salam,

saya anggap tulisan ini langsung tidak mewakili kefahaman saya selama ini ..persepsi anda yang tersasar sama sekali, bahkan ada beberapa tuduhan yang semberono tentang saya ini. Saya tak berhasrat menjernihkan anda terhadap saya ini ... orang-orang seperti anda ternyata meletihkan sekali.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-10 00:19


Pada 25-01-10 15:53 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-01-10 15:10 , cabai_burung posting:

!!! QUOTE !!!

bukan bergitu saja kak mahani.akak juga paham bila umat dalam sistaem yang bukan islam dan ulamak yang tidak ada kcintaan pada kehidupa mengikut garis kenabian maka islam nampak asing.kita lihat sendiri kepimpinan yang ada mengabaikan islam,seperti jugak akak katakan khilafah tidak nampak jalan dengan hanya dakwah tanpa mengambil jalan demokrasi.jadi jelaslah akak sendiri pun tak suka perjalanan rasulullah mendirikan negara.akak anggap ulamak pas saja yang mampu menegakkan islam ala apa saya pun tak tahu.akak berjuanglah dalam demokrasi yang di kenali ramai dan di sukai ramai.habis Kenapa nak hairan islam jadi asing.yang mengasingkan islam adalah sistem kehidupan yang ada sekarang.adakah kita nak membetulkan sistem kehidupan yang di corak penjajah ataum menegakkan khilafah yang pasti dan terbukti.


salam,

saya anggap tulisan ini langsung tidak mewakili kefahaman saya selama ini ..persepsi anda yang tersasar sama sekali, bahkan ada beberapa tuduhan yang semberono tentang saya ini. Saya tak berhasrat menjernihkan anda terhadap saya ini ... orang-orang seperti anda ternyata meletihkan sekali.

apa pun perbezaan antara kita umat islam, jngnlah hal tu dijadikan jurang pemisah.

serban, pun tak perlu dibahas. ada yang kata sunnah yang kata bukan sunnah, jngn permasalahkn. itu bukan satu masalah yang harus dibahas.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-10 06:24


Ye, betul 2. Masalah serban tak perlu dibahas, 2 hanya sunnah Nabi SAW. yang penting, kita ......dirikan solat 5 waktu, dan cuba amalkan syariat Islam tu.. Perkara pertama yang dihisab ALLAH SWT d hari akhirat kelak ialah solat.

Ha, ni nak kongsi sikit.. Wawa pernah tengok seseorang melakukan solat dalam kenderaan dengan bertayammum guna debu2 yang ada di dalam kenderaan itu. (Kononya nak buat solat tepat waktu) Hm..rupa-rupanya baru-baru ni, Wawa tengok tv, bila keadaan 'darurat' macam 2, Jika kita nak solat tepat waktu, tanpa wudhu'/tayamum pun kita boleh solat. tak perlu guna debu tu sebab Imam Syafi'ei cakap, tayammum kena guna debu tanah, bukan habuk di dalam kenderaan yang kita naiki 2..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-10 10:44


Kalau bab pemakaian saja ikut sunnah, tapi bab-bab lain tak jaga susah juga... bila amanah diberikan tak ditunaikan... bercakap bohong...

Pada pendapat saya asing tersebut bererti yang mengamalkan sunnah Rasulullah dalam semua aspek.


-----------------

Koleksi Busana



  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-10 06:41


Pada 26-01-10 06:24 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Ye, betul 2. Masalah serban tak perlu dibahas, 2 hanya sunnah Nabi SAW. yang penting, kita ......dirikan solat 5 waktu, dan cuba amalkan syariat Islam tu.. Perkara pertama yang dihisab ALLAH SWT d hari akhirat kelak ialah solat.

Ha, ni nak kongsi sikit.. Wawa pernah tengok seseorang melakukan solat dalam kenderaan dengan bertayammum guna debu2 yang ada di dalam kenderaan itu. (Kononya nak buat solat tepat waktu) Hm..rupa-rupanya baru-baru ni, Wawa tengok tv, bila keadaan 'darurat' macam 2, Jika kita nak solat tepat waktu, tanpa wudhu'/tayamum pun kita boleh solat. tak perlu guna debu tu sebab Imam Syafi'ei cakap, tayammum kena guna debu tanah, bukan habuk di dalam kenderaan yang kita naiki 2..

kalau dikatakan tak perlu tayamum, tu sangat salah. dan bertentangan dengan alqur'an.

macam mana dengan orang yang pergi haji, tayamum dalam kapal trbang?adakah debu didala tu?

tu semua dah dibahas ulama. dan masing-masing ada dalil.
tapi kalau ada yang katakan "tak perlu tayamum kalau nak solat" cuba keluarkan dalil. satu saja. sebab dalam alqur'an dah ada perintah tayamum tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-10 06:47


"awal islam datang tu asing"
asing pada diri sendiri, asing dirasa oleh orang disekitar kita. asing bagi mereka yang tak suka pada islam, asing juga bagi mereka yang mengamalkan bid'ah.

disaat yang bukan sunnah dikatakan sunnah, itulah bid'ah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 31-01-10 09:49


Pada 27-01-10 06:47 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

"awal islam datang tu asing"
asing pada diri sendiri, asing dirasa oleh orang disekitar kita. asing bagi mereka yang tak suka pada islam, asing juga bagi mereka yang mengamalkan bid'ah.

disaat yang bukan sunnah dikatakan sunnah, itulah bid'ah.


Ye, di saat orang tidak mampu membezakan bid'ah dengan ikhtilaf, semua dibantai bid'ah. Tetapi kekufuran yang jelas didepan mata tetap juga 'disunnahkan'.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

cabai_burung
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39068
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 12:30


kak mahani emosi lah bila adik cakap macam tu,akak ada kepentingan ka.atau akak ada buat besnes dalam parti perjuangan akak tu.kawan saya ada macam tu.pantang cakap pasal pas mula muka naik merah.di marah bukan pertahankan hukum syarak tapi pertahankan sebab pelanggan dia ramai orang pas.rasa2 akak bijak tak dia? adik rasa kasihan lah kat dia kalau dapat berfikiran selain dari akak mahani mungkin dia pun ingin duduk dalam islam yang di pandang asing dari islam yang umum moderat sekarang ni.moderat sesuai dengan sistem demokrasi.rendah betul nilai islam dalam majoriti orang melayu,tu pun jangan,nak jadi orang sebagai pemimpin dunia islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cabai_burungProfil   Hantar PM kepada cabai_burung   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102763 saat. Lajunya....