Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau Hidup Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang

-- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 19 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: study malam


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» study malam

Please Mendaftar To Post


Oleh study malam

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 22-12-07 12:06


Assalamualaikum :                                                                        Ana nak tanya ada tak di kalangan sahabat2 yang suka belajar malam .Kenapeye? Tak mengganggu kuliah ke? saja saja nak survey. :

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 21:09


Salam,

Bagi saya study malam tak mengganggu kuliah. Lagipun siang dipenuhi dengan kuliah, jadi nak tak nak kenalah study sampai ke lewat malam juga... Dalam nak mengatasi mengantuk pula, biasanya saya akan curi waktu yang lapang untuk tidur sekejap. Kalau dapat 20 minit tidur siang pun Alhamdulillah cukup...

Tapi saya mesti akan tidur malam sekurang-kurangnya sekejap walaupun dah tidur siang. Kalau tak esoknya mesti pening kepala.

Wallahu'alam...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 22:00


seeloknya nak study waktu pagi sebelum subuh between 4atau 5pagi
untuk bangun dalam waktu tersebut, seeloknya tidur selepas isyak...InsyaAllah
study sampai pukul 3 pagi ini tak berapa elok untuk kesihatan kita..
mudah dapat penyakit tak kira lelaki or perempuan akan menyebabkan mengantuk yang amat sangat dalam kuliah keesokkannya...

p/s: lain org lain caranya kan?



:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 22:02


salam....
masa study saya susah sikit nak study mlm....memanglah waktu sesuai untuk study waktu pertengahan malam..tapi saya susah sikit nak study mlm...selalunya bergantung kepada mood...hehehe..kalau study mlm pun saya selalu mula pukul 10 hingga pukul 2...lepas dr waktu itu dah tak boleh tahun...hik3...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 22-12-07 22:02


study malam, cepat masuk dan faham..suasana pun tenang saja..saya akan study tengah malam bila esok kuliah siang. kalau kuliah awal pagi, tak buat.takut tidur dalam kuliah. :-) ini masa zaman study dulu..sekarang ni dah kerja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 22:06


..best..tenang & nyaman study mlm.. :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-07 23:53


Pada 22-12-07 22:02 , baikhati posting:

!!! QUOTE !!!

study malam, ..suasana pun tenang saja..saya akan study tengah malam bila esok kuliah siang. kalau kuliah awal pagi, tak buat.takut tidur dalam kuliah. :-)


saya pun lebih kurang same..weekend pula biasanya siang untuk tidur,mlm study or buat assg.keadaan lebih tenteram :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 23-12-07 00:15


True or False:
1.    T or F: Most young adults require 6-8 hours of sleep apa night.
2.    T or F: Getting adequate amounts of sleep helps prepare people for the next day's challenges.
3.    T or F: Eating chocolate or other sugary foods makes falling asleep more difficult.
4.    T or F: Taking naps is a good way to offset getting too little sleep at night.
5.    T or F: Sleeping pills and other sleep aids improve sleep quality.
6.    T or F: Sleep loss is linked to an increased risk of mental illness (such as depression) and other illnesses (such as colds and flu).
7.    T or F: Trading sleep time for study time will increase your ability to be successful academically
Answer Key
1.    False: Most young adults require 7-9 hours of sleep apa night in order to remain healthy.
2.    True: Sleep is necessary to maintain your circadian rhythms (the light-dependent 24-hour cycle that regulates body and mind), restore your body functions, and strengthen your immune system. All of these things help prepare you for the following day.
3.    True: Chocolate and other sugary foods do make falling asleep more difficult. If you are hungry close to bedtime, eat a light carbohydrate or dairy snack instead. In small quantities, eating something light can sometimes help you fall asleep. Have you heard the notion that a bottle of milk puts a baby to sleep? The same can work for adults.
4.    False: Taking a nap is not recommended because it reduces the amount of time a person sleeps at night. If necessary, take your nap early in the day and for no more than 20-30 minutes.
5.    False: Sleeping pills and other sleep aids actually reduce sleep quality. The U.S. Food & Drug Administration does not regulate products classified as dietary supplements (such as melatonin). Therefore, their strength and quality are not guaranteed.
6.    True: In college students, depression is two times more common than in the general population, affecting nearly 20% of students. Researchers believe that lack of sleep contributes to this high rate. Additionally, inadequate amounts of sleep cause increased susceptibility to illnesses such as colds and flu.
7.    False: Many college students make the mistake of staying up late or pulling all-nighters to prepare for an exam or to complete an assignment. In reality, not getting enough sleep makes it more difficult for them to concentrate; process, analyze, and retain information; and manage stress.
Ha inilah yang ana baru dapat. Selalunye antara lelaki dan perempuan , perempuan lebih kurang tidur tapi lebih banyak stress betul ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 01:26


Salam, kalau dalam situasi saya, tak kiralah musim exam ataupun tidak, ada assignment ataupun tidak, saya terpaksa juga stay up. Maklumlah, saya ni agak perlahan sedikit kalau nak banding dengan rakan-rakan lain. Jadi kenalah gandakan usaha saya, sekurang-kurangnya sekali ganda.

Mungkin kena ubah cara study rasanya.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 04:04


salam. saya pun lebih suka study mlm, dah terbiasa.. kanak-kanak sekolah lagi ni. pagi sekolah, petang sampai rumah pukul 3..solat, makan, tidur.. time nila rehat. malam pula sure stay up, sampai tak tidur pun pernah lagi-lagi musim exam..huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

politetiger
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32070
Posting: 30
Dari: Ipoh - Tg.Malim

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 11:20


salam..study malam dan awal pagi memang sesuai untuk saya....terutama time study week....tidur awal pukul 10mlm lepas itu bangun lah awal dalam pukul 2..tapi kalau hari kuliah memang penat lah...study lepas isya'..

Bookmark and Share

  


  Member Information For politetigerProfil   Hantar PM kepada politetiger   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 27-12-07 15:22


Salam..... ada sesiapa lagi tak yang study malam ... kalau boleh ana nak jugak dengar pendapat tentang keburukan atau kebaikannya..ada lah kerja sikit nak buat ni...tolong ye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-07 15:36


malam lebih tenang..damai..sejuk..tak havoc sangat..
senang nak study..
tapi malam-malam masalahnya ngantuk pula..

Bookmark and Share

  


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-07 15:40


salam. bagi sya, dari pukul 9 sampai pukul 12 memang sesuai u study dan sya memang lebih suka study mlm.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 21-01-08 13:32


Hehee... lama tak masuk sini nak sambung balik lah.

Sepertimana yang kita semua tahu Imam Syafie membahagikan malam beliau kepada tiga bahagian .

1. kewajipan seorang manusia yang mempunyai kelearga.
2.sepertiga malamnya digunakan untuk solat dan berzikir.
3.sepertiga lagi untuk tidur

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 21-01-08 13:51


Kalau ana .. lepas balik surau ana akan study kat bawah untuk elakkan tidur awal. al-maklumlah kalau dah naik bilik tu bila nampak katil alamatnya tak siap2lah kerja.hehehe.

dalam kol 11 naik bilik lepas ngaji sambung kerja tapi masaalahnye ana pun tak tau bila ana tidur tengok-tengok dah ada atas katil. bila tengok jam rupanya dah pukul 4 atau 5 camtulah .. tak pelik ke... mushkil betullah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

kafnun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.10.2007
Ahli No: 31310
Posting: 23
Dari: Station 18

Perak  


posticon Posting pada: 21-01-08 14:34


salam ukhwah...
bagi saya pula yang ambil partime degre ni memang terpaksa studi malam... sebab sebelah siang kerja... apa-apa pun memang studi mlm ni banyak ketenangan nya.. lebih mudah faham.... lagi elok studi lepas solat tahajud hingga masuk subuh... tidur dulu dalam pukul 10 mlm itu... rehat pun kena juga jaga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kafnunProfil   Hantar PM kepada kafnun   Pergi ke kafnun's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 14:48


em.....
semuani perlukan aturan dan kena dibuat tetap setiap hari...
rasanya apapapun....
buat pada waktu yag sama dan konsisten..
tapi susah....
lain orang ada lain kaedah...
tapi yang pasti kalau study petang-petang memang tak masuk apa!
hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 14:50


kalau kat uia.....kuliah dari pukul lapan sampai kalau 5 tiap-tiap hari...
ada hari yang dari pukul 8.30 samapaila pukul 10 malam....penat....nak studypon tak sempat....nak buat assignment lagi...
jadi pandai2la

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 15:38


Pada 22-12-07 22:00 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

seeloknya nak study waktu pagi sebelum subuh between 4atau 5pagi
untuk bangun dalam waktu tersebut, seeloknya tidur selepas isyak...InsyaAllah
study sampai pukul 3 pagi ini tak berapa elok untuk kesihatan kita..
mudah dapat penyakit tak kira lelaki or perempuan akan menyebabkan mengantuk yang amat sangat dalam kuliah keesokkannya...

p/s: lain org lain caranya kan?



:-D


ana setuju...kalau stay up ini, time sekarang maybe tak ada kesan...cuba tengok tua nanti... :-P

ana bajet juga ar..studi mlm paling kurang jangan lebeh 12mlm..kalau tidak..subuhnye...huhu..ala2 nak siang lah..


-----------------
"Amanah bukan HAKMILIK tapi...
adalah ANUGERAH"


Bookmark and Share

  


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 23-01-08 09:26


Ana nak cerita sikit lah pasal seorang 4flater ni sekadar cerita saja .. beliau selalunya akan tidur waktu petang maybe untuk rehat kan diri nak stay up waktu malam agaknya.. dalam kol5 ke6.. dalam kol8 beliau akan start belajar sampai kol 4 pagi . lepas itu tidur dan bangun balik dalam kol 6.... mula tu ana risau jugak tapi bila tengok hasil yang berbaloi tu tak terkate...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 09:32


Saya study dulu (zaman study, dari sek menengah) from till morning. Ganggu kuliah tak? tak, sebab saya tidur awal pas isya. setel, ok saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-01-08 22:23


salam
study malam,memang kegemaran.masa study around 1-3 am.tak boleh exceed time ini.kenapa suka study malam sebabnya tenang dan damai.dah cb study siang tapi tak boleh.kuliah sem ini pun banyak yang start around 2 till 5 so tak ada masalah ngantuk dalam kelas.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

org_jhr
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2008
Ahli No: 32399
Posting: 19
Dari: kota tinggi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 10:26


Assalamualaikum

pada saya sepanjang 5 taun duduk asrama, belajar time tengah mlm lebih mlm menenangkan..kalau prep tu bising sikit pasal ada kawan-kawan yang memekak..tapi yang xbestnya selalu terlentok time stay up tu....huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For org_jhrProfil   Hantar PM kepada org_jhr   Pergi ke org_jhr's Website   Quote dan BalasQuote

taman_syurga
Warga Rasmi
Menyertai: 12.06.2006
Ahli No: 24787
Posting: 17
Dari: taman ilmu & budi

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 16:53


study malam ni kadang-kadang ada bagusnyer...kerana waktu tu sangat tenang dan insaAllah apa yang kita study akan senang difahami dan diingati....tapi sebelum tu kenalah tidur kejap dalam 1 jam...baru dapat tenaga balik...kalau study malam lebih focus pada apa yang kita belajar...kalau kita bangun pagi dalam pukul 4 ke...baik tidur dulu kejap sebelum kita stay up...

Bookmark and Share

  


  Member Information For taman_syurgaProfil   Hantar PM kepada taman_syurga   Quote dan BalasQuote

Franz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14009
Posting: 26
Dari: rumah Sewa @ Kolej 13..uhuks

Sabah  


posticon Posting pada: 27-01-08 23:23


salam ahli forum..
bagi saya lah, kalau study mlm nu lebih baik study sejam yang berterusan dr study mlm hingga berjam-jam tapi tak berterusan hingga effect ngntuk time kuliah.. pa pun kena ada disiplin jadual..
saya setuju juga kalau study pas subuh.. waktu minda kita fresh lagi..
apa pun ikut keselesaan kita juga..
ok.. salam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For FranzProfil   Hantar PM kepada Franz   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 07:40


Pada 22-12-07 12:06 , aL-Miski posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum :                                                                        Ana nak tanya ada tak di kalangan sahabat2 yang suka belajar malam .Kenapeye? Tak mengganggu kuliah ke? saja saja nak survey. :


ada jugak belajar malam memandangkan siang tempohnya lebih singkat untuk buat revision atau study. lagi satu, belajar malam ni lebih santai kerana cuacanya lebih teduh dan tenang berbanding siang hari melainkan hari hujan..hehe..

nak cerita pengalaman sikit lah kan, dulu hamba selalu study malam dan tidur pun lewat. badan jadi letih, tak bertenaga dan bila pergi kuliah hamba kurang fokus dalam kelas sebab rasa ngantuk dan pening. ada seorang lecturer yang menasihatkan hamba supaya buat jadual study yang lebih efisyen iaitu tidur awal dan bangun awal untuk study. hamba try lah ubah study style. malam tidur awal, tak lebih dari pukul doblas. bangun awal sebelum subuh, prepare apa-apa yang patut (paling penting mandi pagi). pas subuh terus mula study. memang mujarab. ilmu pun senang diterima, dan yang paling seronok, badan rasa lebih bertenaga dan bersedia untuk ke kelas.

conclusionnya, rancangla jadual belajar betul-betul supaya kita dapat kualiti study tu. kalau kita paksa diri study sampai lewat malam tetapi hasilnya tak ada pun tak guna jugak kan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 09:23


ana biasa study awal-awal pagi saja :)
dr pukul 9pg - 12tgh hari...
lepas itu sambung smule pada pukul 2ptg - 4ptg...
waktu petang main-main kat luar...
waktu mlm, main game komputer dan tidur...

biasa study pepagi saja...
memalam untuk tidur saja :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 13:15


study lah, mlm ke siang ke... tak lah penting sangat sebenarnya...
yang penting fokus... study lama2 ni mgarut saja...
Hu3x nak belajar balik.... mlm best belajar, ngantuk tidur, lapar makan...letih,
tidur kjab, sambung balik.... elok discus dengan kawan-kawan, cepat masuk...
tapi, baca2 xmasuk2, tidur sajalah...esok pagi sambung...

ok, peluang hanya sekali.... selamat belajar... belajar rajin2....
buat yang terbaik di kalangan yang terbaik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

na_jieba
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.08.2008
Ahli No: 34408
Posting: 34
Dari: bumi_Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 19:56


salam..
sekadar berkongsi pandangan dan pengalaman..
saya prefer study awal pagi, sebelum subuh (4.30 am)..dan terus sambung selepas solat subuh...
waktu mlm..start lepas isya' (9pm-12 am)..
pastikan tidur kita cukup, supaya apa yang kita baca nanti mudah faham dan cepat ingat..
cara ini amat berkesan untuk saya..maybe..the level of cortisol keep increasing in d morning...so..kita akan lebih alert dan mudah tumpukan perhatian..
sekadar berkongsi ilmu ;>

Bookmark and Share

  


  Member Information For na_jiebaProfil   Hantar PM kepada na_jieba   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130024 saat. Lajunya....