Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Siapa kat sini suka baca novel???


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Siapa kat sini suka baca novel???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Siapa kat sini suka baca novel???

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 09-12-07 00:12


saya suka baca novel...tak kiralah beli atau secara online....ada sesiapa yang ingin berkongsi minat dan information pasal novel...


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 08:21


ayat-ayat cinta,ketika cinta bertasbih,tautan hati,seindah mawar berduri............semua novel ini membangunkan jiwa(islamic)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 09-12-07 12:10


inilah satu-satunya novel yang membuatkan ana membacanya berulang kali . Teramat sedih kali pertama membacanya . Dan telah didramakan namun tak menarik seperti novelnya .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 09-12-07 12:14


novel HARTINI novel ini dah lama dah . Tapi dari segi penceritaanya tak adalah unsur2 islamik sangat, Ia didasarkan kepada cerita kehidupan kampung .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 09-12-07 12:55


Saya pernah baca novel ayat-ayat cinta....memang best...cuma fasal perkahwinan fahri dan maria mengelirukan....!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-12-07 14:35


urmm..dengar cerita banyak buku novel yang ada unsur2 seks dan maksiat..betul ek??dengar kata novel terbitan pts yang lebih "terpelihara"...huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 16:29


Pada 09-12-07 08:21 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

ayat-ayat cinta,ketika cinta bertasbih,tautan hati,seindah mawar berduri............semua novel ini membangunkan jiwa(islamic)



:welcome: :welcome:
sama dengan ana..
memang bagus baca novel macam ini..
ni nak tunggu beli ketika cinta brtasbih 2 pula..
bila agaknya nak keluar ye.. :berfikir:
sekarang pun ana sedang merangkak mnulis novel islamic..
insyaAllah kalau sempat siap, nak juga buat blog sendiri.. :-) :bunga:



~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM besinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

farah_humaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31651
Posting: 55
Dari: kedah

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 18:10


ana pun semua,suka sangat baca nvel ayat2 cinta..
suka baca kisah tentang fahri 2..dia seorang lelaki yang baik sangat-sangat..
muslimah_aLfA..ktika cinta bertasbih dah keluar dah..
cuba lah baca,best..tapi ana xbca lagi nvel 2..hehe
nak pnjam kat kawan nanti..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_humairaProfil   Hantar PM kepada farah_humaira   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 22:01


saya pun suka baca novel....semua jenis novel saya baca....ayat-ayat cinta pun dah baca....cuma yang terbaru ketika cinta bertasbih belum baca lagi...insyaAllah kalau ada duit lebih nak beli novel tu & di atas sajadah cinta....tak ramai yang minat karya2 yang macam ni...masa kat kolej...ramai yang nak pinjam novel daripada saya tapi bila saya bagi buku ayat2 cinta tak ada yang nak baca...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 22:15


Pada 09-12-07 18:10 , farah_humaira posting:

!!! QUOTE !!!

ana pun semua,suka sangat baca nvel ayat2 cinta..
suka baca kisah tentang fahri 2..dia seorang lelaki yang baik sangat-sangat..
muslimah_aLfA..ktika cinta bertasbih dah keluar dah..
cuba lah baca,best..tapi ana xbca lagi nvel 2..hehe
nak pnjam kat kawan nanti..:)



syukrann... :-)
ana nak cari ketika cinta brtasbih 2..
yang first dah beli...
nak tunggu ke 2 saja.. :-)


~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 22:48


Pada 09-12-07 12:55 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah baca novel ayat-ayat cinta....memang best...cuma fasal perkahwinan fahri dan maria mengelirukan....!!!

aku pun suka baca novel ni..best sangat!
tapi smela..Kenapa perkahwinan fahri & maria macam tu? tapi kat indonesia kan memang rmi yang kahwin campur begitu (islam & non muslim)...Tapi kan tu novel islamik rasanya xelok buat cerita unsur2 macam tu


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 23:20


Pada 09-12-07 22:48 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-07 12:55 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah baca novel ayat-ayat cinta....memang best...cuma fasal perkahwinan fahri dan maria mengelirukan....!!!

aku pun suka baca novel ni..best sangat!
tapi smela..Kenapa perkahwinan fahri & maria macam tu? tapi kat indonesia kan memang rmi yang kahwin campur begitu (islam & non muslim)...Tapi kan tu novel islamik rasanya xelok buat cerita unsur2 macam tu



ana pun suka baca novel,,ana sempat baca berapa mukasurat saja novel ayat2 cinta..ramai yang kata best,,dan ada juga yang kata boring,,ana tak tau lah nak komen baca tak habis lagi huhuhu
tapi mungkin juga boleh timbulkan kekeliruan,,di indonesia banyak fahaman,, setakat yang na tau lah,, :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 09-12-07 23:31


Assalamualaikum

Ini Suatu Cerita karya Faizal Dzasrik

terbitan PTS

kelakar....



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

nurul_gts46
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2006
Ahli No: 24757
Posting: 82

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 00:23


cerita 5 tahun 5 bulan interesting juga...
slumber tapi ada unsur Islam diselitkan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_gts46Profil   Hantar PM kepada nurul_gts46   Pergi ke nurul_gts46's Website   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-12-07 00:54


novel2 karya ramli awng murshid seronok dibaca juga..semua buku2nya diselitkan unsur2 islam..saya cadangkan sahabat2 ukhwah cuba membacanya(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 01:06


yup ayat2 cinta memang menarik.... tulisan dari habiburahman..... walaupun aku tak suka baca novel..tapi tu antara novel yang aku baca....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

mie_sya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2007
Ahli No: 31925
Posting: 27
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 08:44


ana dah baca novel...relevankah aku dihatimu...
terbitan jemari seni...
best sangat-sangat....:D:D
ana pun tak baca lagi ayat-ayat cinta....
akan datang......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie_syaProfil   Hantar PM kepada mie_sya   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 10-12-07 09:17


Jangan lupa baca novel

1- Berpeteualang Ke Aceh - Radzi Shafie

2- Tuhan Manusia - Faisal Tehrani

3- Pujangga Melayu - Mohd. Affandi Hassan ( buku ni best sangat-sangat tapi tak dapat anugerah apa-apa sebab berlawanan dengan aspirasi pemerintah ). susah nak dapat buku ni. siapa nak buka universiti Islam boleh baca buku ni. siapa nak bezakan antara pengarang & Sasterawan baca buku ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 09:26


.. bergantung kepada jalan cerita.. selalunya aku akan baca Sipnosis dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-12-07 09:35


Pada 09-12-07 08:21 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

ayat-ayat cinta,ketika cinta bertasbih,tautan hati,seindah mawar berduri............semua novel ini membangunkan jiwa(islamic)


dah baca buku Ayat2 cinta, Seindah Mawar Berduri..
sekarang tengah berusaha menghabiskan novel Di Atas Sejadah Cinta"..
Ketika Cinta Bertasbih tu tak sempat baca lagi tapi dah ada kat rumah..kawan punya:-)
Tautan Hati..tak beli lagi..lama dah nak beli, tapi xterbeli lagi:-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-12-07 09:43


Pada 09-12-07 22:48 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-07 12:55 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah baca novel ayat-ayat cinta....memang best...cuma fasal perkahwinan fahri dan maria mengelirukan....!!!

aku pun suka baca novel ni..best sangat!
tapi smela..Kenapa perkahwinan fahri & maria macam tu? tapi kat indonesia kan memang rmi yang kahwin campur begitu (islam & non muslim)...Tapi kan tu novel islamik rasanya xelok buat cerita unsur2 macam tu



Kenapa perkahwinan fahri & Maria tak elok??
kan bagus tu sebab dengan perkahwinan tu, fahri dapat menaikkan semangat Maria..di situ nak tunjukkan bahawa kehebatan Islam itu sendiri..Fahri, jejaka yang terlalu baik dengan ilmu dunia dan ilmu agamangan sehingga dapat menarik minat Maria yang bukan muslim..
Dalam ni juga menunjukkan kehebatan dan ketabahn seorang isteri ..Aisya, yang sanggup menjadi madu kepada maria..demi untuk menyelamatkan nyawa maria yang terlalu sayangkan Fahri.
Best sangat cerita ni..nangis bila fahri diperlakukan seburuknya oleh polis kerana kesalahan yang dia tak buat, dan menangis kerana kematian Maria yang sangat cintakan fahri menderita sakit.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 09:51


Pada 09-12-07 08:21 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

ayat-ayat cinta,ketika cinta bertasbih,tautan hati,seindah mawar berduri............semua novel ini membangunkan jiwa(islamic)


ha'a..betul tu..

P/s: dulu minat jugak yang cintan cintun (macam novel yang ada kat pasaran sekarang)..tapi sekarang sudah beralih arah..huhu..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 10:58


minat juga baca novel terutama tentang kehidupan masyarakat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 11:06


assalamualaikum,

apa novel terbaru ramlee awang mursyid sekarang ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-12-07 11:49


saya pun suka baca novel..
mengisi masa lapang saya,bila tak ada kerja nak buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

wirdatulsumayyah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2007
Ahli No: 28784
Posting: 15
Dari: depan comp

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-12-07 14:14


ana pun minat juga baca nvel..
ni dah abess exam lgla...
ngadp pc wa ngadp novel lah kejenyer...
++ pula mak pun suka juga bcer nvel...
so,tak ada problem lah boleh bcer nvel ni...
nvel dalam koleksi : ayat2 cinta,ketika cinta bertasbih 1,tautan hati,di atas sejadah cinta,pudarnya pesona cleopatra...

sekarang nak beli di dalam mihrab cinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wirdatulsumayyahProfil   Hantar PM kepada wirdatulsumayyah   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 10-12-07 16:14


Assalamualaikum....ana pun suka juga...baru saja habis baca novel ketika cinta bertasbih 1

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 16:50


http://www.bukabuku.com/browse/bookdetail/28663

novel ketika cinta bertasbih 2

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 10-12-07 18:28


Pada 10-12-07 00:23 , nurul_gts46 posting:

!!! QUOTE !!!

cerita 5 tahun 5 bulan interesting juga...
slumber tapi ada unsur Islam diselitkan (",)


5t5b memang best...cuba baca relevankah aku di hatimu aka radha,aA+bB( Januari 2008 baru publish)....memang slumber dan unsur Islam diselitkan....e-novel karya hlovate pun semuanya menarik...


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 10-12-07 18:32


Pada 10-12-07 09:43 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-07 22:48 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-07 12:55 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah baca novel ayat-ayat cinta....memang best...cuma fasal perkahwinan fahri dan maria mengelirukan....!!!

aku pun suka baca novel ni..best sangat!
tapi smela..Kenapa perkahwinan fahri & maria macam tu? tapi kat indonesia kan memang rmi yang kahwin campur begitu (islam & non muslim)...Tapi kan tu novel islamik rasanya xelok buat cerita unsur2 macam tu



Kenapa perkahwinan fahri & Maria tak elok??
kan bagus tu sebab dengan perkahwinan tu, fahri dapat menaikkan semangat Maria..di situ nak tunjukkan bahawa kehebatan Islam itu sendiri..Fahri, jejaka yang terlalu baik dengan ilmu dunia dan ilmu agamangan sehingga dapat menarik minat Maria yang bukan muslim..
Dalam ni juga menunjukkan kehebatan dan ketabahn seorang isteri ..Aisya, yang sanggup menjadi madu kepada maria..demi untuk menyelamatkan nyawa maria yang terlalu sayangkan Fahri.
Best sangat cerita ni..nangis bila fahri diperlakukan seburuknya oleh polis kerana kesalahan yang dia tak buat, dan menangis kerana kematian Maria yang sangat cintakan fahri menderita sakit.




mengelirukan sebab maria bukan muslimah dan dia dalam keadaan tak sedar waktu dinikahkan dengan Fahri..pernah tanya ustazah pasal benda ni..ustazah kata itu amalan ahli kitab...Indonesia masih mengamalkan benda-benda macam ni...benda-benda yang menjadi amaln ahli kitab....


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 03:03


::minat..tapi sekarang dah tak ada masa nak baca nvel :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 07:55


maaflah ana memang tak berminat baca novel kecuali kalau ana susah nak tidur..tapi ana memang kagum dengan peminat-peminat novel ni,kemana-mana saja mereka pergi pasti akan didampingi novel bagi mengisi masa lapang..sangat bagus kerana menggalakkan masyarakat untuk ikut sama membaca..memandangkan rakyat malaysia menghadapi masalah membaca yang serius..mari kita berazam untuk menggalakkan rakyat malaysia kearah minat membaca..insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 07:57


membaca membuka minda..barulah bangsa melayu umumnya dan umat islam khasnya tidak mudah diperdaya anasir bawaan kafir laknatullah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 10:12


Pada 10-12-07 18:32 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-07 09:43 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-07 22:48 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-07 12:55 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah baca novel ayat-ayat cinta....memang best...cuma fasal perkahwinan fahri dan maria mengelirukan....!!!

aku pun suka baca novel ni..best sangat!
tapi smela..Kenapa perkahwinan fahri & maria macam tu? tapi kat indonesia kan memang rmi yang kahwin campur begitu (islam & non muslim)...Tapi kan tu novel islamik rasanya xelok buat cerita unsur2 macam tu



Kenapa perkahwinan fahri & Maria tak elok??
kan bagus tu sebab dengan perkahwinan tu, fahri dapat menaikkan semangat Maria..di situ nak tunjukkan bahawa kehebatan Islam itu sendiri..Fahri, jejaka yang terlalu baik dengan ilmu dunia dan ilmu agamangan sehingga dapat menarik minat Maria yang bukan muslim..
Dalam ni juga menunjukkan kehebatan dan ketabahn seorang isteri ..Aisya, yang sanggup menjadi madu kepada maria..demi untuk menyelamatkan nyawa maria yang terlalu sayangkan Fahri.
Best sangat cerita ni..nangis bila fahri diperlakukan seburuknya oleh polis kerana kesalahan yang dia tak buat, dan menangis kerana kematian Maria yang sangat cintakan fahri menderita sakit.




mengelirukan sebab maria bukan muslimah dan dia dalam keadaan tak sedar waktu dinikahkan dengan Fahri..pernah tanya ustazah pasal benda ni..ustazah kata itu amalan ahli kitab...Indonesia masih mengamalkan benda-benda macam ni...benda-benda yang menjadi amaln ahli kitab....



kalau tidak silapa ana, mazhab lain menbenarkan kawin dengan non-muslim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:39


Assalamualaikum
mungkin sebab maria ahli kitab..jadi saya rasa tak ada masalah kan..bukan macam tu....??

hmm..memang minat baca novel...
nak tunggu untuk beli Pesona Cinta Cleopatra...ada lagi satu hari tu..apa ye nama dia...

P/S : bilalah TT nak habiskan baca buku agama ye...... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:50


saya suka!!!! takat ni novel saya baca yang best is Isabella...tak ingat siapa penulisnya..tapi kisah ni diadaptasi dr kisah benar..anak gadis paderi besar yang mmluk Islam & macam-macam d..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 11:55


saya tak suka baca novel..
lagi-lagi pasal cinta..
ayat-ayat cinta pun tak sanggup baca..

main paksa baca pudarnya pesona cleopatra...
sedih ceritanya...
lelaki yang tidak menghargai isterinya pilihan ibunya yang sangat baik sebab impikan gadis mesir yang cantik...takut


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:57


Assalamualaikum
Kenapa tak suka ye CK? tapi, masih berjaya menghabiskan sebuah novel...??? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 12:00


novel tapi beberapa mukasurat saja. . . .


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-12-07 12:06


ana bukan suka sangat baca novel..tapi hari tu ada lah kawan ana suruh ana baca ayat ayat cinta..2bln novel tu duduk atas meja..hari2 tengok novel tu.sentuh2 kulit depan..malasnya nak baca buku setebal tu..
last2 hari tu tak ada kerja sangat nak buat, terambil dan terbacalah ayat ayat cinta untuk sekian kalinya...huhu...xsangka.best sangat..lepas itu sikit-sikit lama2 dah mula rasa jatuh cinta..ayat ayat cinta punya pasal baca sampai tidur lewat malam.makan xtentu..kerja tak buat..sekarang dah 3x khatam dah novel tu..banyak kupasan yang boleh buat..banyak pengajaran yang boleh ambil..banyak panduan..menarik sekali!!

ayat-ayat cinta novel the best!!

sekarang ni ana sedang menghabiskan novel tautan hati karya fatimah syarha..best juga..dr cerpen hatiku milikmu.


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-12-07 12:09


Assalamualaikum
terbalik tu aesyah...hatiku milikmu adalah subcerita daripada novel tautan hati....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 16:18


tak berapa minat pun baca novel ini...tapi kalau ada baca sajalah...tapi cepat sangat habis nya padahal org lain saya tengok lambat betul nak habis baca...agak-agaknya saya ini tak ada feel agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 16:25


ana suka sangat baca novel.....tak kira lah beli ke @ pinjam
he..he.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-07 16:34


i suggest ayat2 cinta the best novel...
saya peminat novel..tapi dulu baca novel2 yang kini saya anggap picisan hehe setelah baca novel ayat2 cinta dan beberapa lagi novel karya habiburrahman..
bukan elemen cinta yang penting dalam novel ni tapi elemen islamic life yang diterapkan mengkagumkan saya...bukan mudah untuk menjadikan novel itu berkualiti dan penuh inspirasi seperti novel ini..
kalau nak jawapan masalah cinta saya rasa ketika cinta bertasbih mungkin solution terbaik...pudarnya pesona cleopatra juga saya anggap satu nasihat terbaik...wallahu'alam
thank you kepten hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 17:11


novel ek? erm.. ana tak minat sangat.. sebab buku yang ada pun tak habis baca..
kalau buku yang kurang tebal ok agaknya nak baca macam buku kang :D
banyak pengajaran.. padat dan best :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 22:54


suka jugak lah...
tadi baru saja beli novel baru..
novel dr indonesia (macam novel ayat-ayat cinta jugak)
tapi belum baca lagi... buat perhiasan dulu hehe
:sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 00:13


ana paling minat sangat novel kombat yang faisal tehrani tulis.. best jiddan hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 00:14


ana paling minat sangat novel 1511H kombat yang faisal tehrani tulis.. best jiddan hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-12-07 14:17


Assalamualaikum
kalau ye pun suka sangat dengan 1511H, tak payah lah tulis dua kali...huhu....kahfi..kahfi... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 15:12


semenjak dua menjak ni...
mula meminati novel2 hasil karya ramli awang mursyid dan habiburrahman secara konsisten.... uhuk uhuk.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-07 15:45


suka sangat baca novel zaman sekolah ritu2..
bila kat u ni susah sikit..tak ada masa sangat..
paling suka karya norhayati berahim,aisya sofea dan anis ayuni..
tapi cite2 mereka memang jiwang2..
paling tak dapat lupakan novel LAKARAN SAHRAWI..
sampai meleh2 baca cerita tu..
kisah pengorbanan seorang isteri yang benarkan suami dia kahwin lain..
rasa macam nak baca lagi...
tapi semua kedai buku yang saya jumpa setakat ni tak ada yang jual..
tah lupa siapa pengarang dia..memang islamik betul..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 15:47


Pada 09-12-07 00:12 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

saya suka baca novel...tak kiralah beli atau secara online....ada sesiapa yang ingin berkongsi minat dan information pasal novel...



novel..ikut mood...hheeh :oops: :oops:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 27-12-07 18:15


ana suka sangat baca novel..dan ana akan memilikinya sendiri..baru puas hati..tapi ana selalu baca masa habis exam or masa cuti sem or masa senggang

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 00:34


Assalamualaikum

ana suka sangat baca novel.. terutama novel karya-karya dr hm tuah iskandar, norhayati berahim dan sharifah abu salem... novel-novel mereka ni lebih daripada novel. bila membaca kita akan tahu banyak perkara dan ilmu...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 02:28


saya memang minat baca novel, saya tak pernah baca novel habis dalam masa 1hari 1malm, tapi bila saya baca novel yang tajuknya adam dan hawa saya habis dalam masa 1 hari 1 malam. jalan ceritanya membuat kita rasa nak tau saja kelanjutan ceritanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 09:47


Pada 24-12-07 17:11 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

novel ek? erm.. ana tak minat sangat.. sebab buku yang ada pun tak habis baca..
kalau buku yang kurang tebal ok agaknya nak baca macam buku kang :D
banyak pengajaran.. padat dan best :)


Assalamu'alaikum Warahamatullahi Wabarakatuh...

Wah, buku yang saudara kang tulis dah banyak kat kedai buku... hehehe... masa terluang ni ana banyak juga baca buku especially bku tulisan saudara Faisal Tehrani dan Habiburrahman El Shirazy... Memang best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 12:05


Pada 28-12-07 02:28 , Hibatullah posting:

!!! QUOTE !!!

saya memang minat baca novel, saya tak pernah baca novel habis dalam masa 1hari 1malm, tapi bila saya baca novel yang tajuknya adam dan hawa saya habis dalam masa 1 hari 1 malam. jalan ceritanya membuat kita rasa nak tau saja kelanjutan ceritanya.


wahh.. hibatullah, boleh lah kita geng ni...
antara yang ismi suka juga....
lucu dan terselit beberapa pengajaran....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 12:16


.. apa judul novel yang pernah mengalirkan air mataku ini.. sesungguhnya aku hanya manusia yang mempunyai hati dan perasaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 17:11


iye ke wah boleh2.:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-12-07 21:56


saya pun minat sangat baca novel..
tak kiralah novel apa pun..
sekadar mengisi masa lapang dan menghiburkan jiwa,hehe :-)


-----------------
ISLAM itu indah..tiada agama yang boleh menandinginya..
JANGAN biarkan kesucian ISLAM terus dicemari..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 23:53


Pada 27-12-07 14:17 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kalau ye pun suka sangat dengan 1511H, tak payah lah tulis dua kali...huhu....kahfi..kahfi... :jangan:



yang 1st tulis tu tersilap, tertinggal perkataan 1511H lah...
brader tuan tetap, lama tak online?


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

ummuwijdan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21383
Posting: 23

netherlands   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 09:49


Pada 24-12-07 12:06 , aesyah86 posting:

!!! QUOTE !!!

ana bukan suka sangat baca novel..tapi hari tu ada lah kawan ana suruh ana baca ayat ayat cinta..2bln novel tu duduk atas meja..hari2 tengok novel tu.sentuh2 kulit depan..malasnya nak baca buku setebal tu..
last2 hari tu tak ada kerja sangat nak buat, terambil dan terbacalah ayat ayat cinta untuk sekian kalinya...huhu...xsangka.best sangat..lepas itu sikit-sikit lama2 dah mula rasa jatuh cinta..ayat ayat cinta punya pasal baca sampai tidur lewat malam.makan xtentu..kerja tak buat..sekarang dah 3x khatam dah novel tu..banyak kupasan yang boleh buat..banyak pengajaran yang boleh ambil..banyak panduan..menarik sekali!!

ayat-ayat cinta novel the best!!

sekarang ni ana sedang menghabiskan novel tautan hati karya fatimah syarha..best juga..dr cerpen hatiku milikmu.



:-)
entahlah.
saya sudah membaca AAC.
tetapi saya fikir plotnya ditunjangi cinta semata-mata. cinta wajar jadi bumbu cerita tapi bukan asas pergerakan novel tersebut. tapi novel AAC, jika diperhatikan strukturnya dibina berasaskan cinta 4 wanita yang mahu merebut Fahri. malah kadang-kadang, peranan Fahri sebagai pelajar tenggelam (menjadi plot sampingan pula) dengan konflik cinta yang menggerakkan keseluruhan novel fenomena ini.

AAC juga mendapat julukan novel fenomena (kini sudah terbit buku Fenomena AAC di pasaran). Tapi rasanya, ia tidak wajar dijadikan "benchmark" kepada novel-novel bernafas Islami pembangun jiwa. Novel-novel Faisal Tehrani pasca 1515 bagi saya lebih membina dan meyakinkan daripada novel Islami yang berkonflik cinta 5 segi.

pada saya, memang AAC agak baik. Tapi karya-karya Faisal Tehrani misalnya, jauh lebih matang, membina dan meyakinkan daripada Habiburrahman. saya memiliki kebanyakan karya Habiburrahman sejak 2006 lagi. rata-rata karyanya seputar cinta sesama manusia yang akhirnya membawa kepada cinta Ilahi. apakah tiada wacana/pemikiran yang lebih besar daripada cinta?

Saya syorkan antum semua baca Tuhan Manusia oleh Faisal Tehrani. Insya Allah, walaupun tiada elemen cinta, tapi kita akan lebih faham tentang bahaya Islam Liberal, Pluralisme dan MURTAD!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuwijdanProfil   Hantar PM kepada ummuwijdan   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 09:53


dulu pernah lah minat, sampai tak tidur sehari semalam semata-mata nak ngabiskan novel ini... tapi sekarang ni, baru dua muka surat dah ngantuk.. hehehe

dah berlalu dah zaman baca novel2 ini... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-07 15:45


Pada 29-12-07 09:53 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

dulu pernah lah minat, sampai tak tidur sehari semalam semata-mata nak ngabiskan novel ini... tapi sekarang ni, baru dua muka surat dah ngantuk.. hehehe

dah berlalu dah zaman baca novel2 ini... :-D



hmm..same lah dengan strawberry..dulu masa zaman sekolah suka sangat baca novel..sekarang ni dah tak larat..ngantuk..huhu..

p/s : excluding Harry Potter's..hehe..no 1 fan ni... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 16:33


mari2 adik2 dan kakak2 serta abang-abang..kita baca novel isabella....huhuhuh sebuah novel lama yang diterjemahkan kedalam bahasa melayu dari bahasa hindi..hehehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ukhtnajihah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2007
Ahli No: 32123
Posting: 25

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 18:25


Pada 27-12-07 15:12 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

semenjak dua menjak ni...
mula meminati novel2 hasil karya ramli awang mursyid dan habiburrahman secara konsisten.... uhuk uhuk.....


ukhti atikah,kita berkongsi minat kat 2 org penulis ni..
ups!bukan kat penulis..tapi kat karya mereka..
hehe.. :-D
bagi saya,2 penulis ni pandai mengolah plot cerita sampaikan kita seolah-olah berada kat tempat yang digambarkan.. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtnajihahProfil   Hantar PM kepada ukhtnajihah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 18:55


hmmm...
betul tu ikhtnajihah...
2 org penulis yang mempu menggarap baik plot dan kesudahan novel2nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-12-07 19:51


Pada 24-12-07 11:55 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak suka baca novel..
lagi-lagi pasal cinta..
ayat-ayat cinta pun tak sanggup baca..

main paksa baca pudarnya pesona cleopatra...
sedih ceritanya...
lelaki yang tidak menghargai isterinya pilihan ibunya yang sangat baik sebab impikan gadis mesir yang cantik...takut



sedih juga cerita tu...(tak pernah baca pun)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-12-07 21:23


Assalamualaikum
kahfi...sensaje..mencari ketenangan di bumi Illahi...

P/S : ummuwijdan...pendapat yang baik....namun, bagi saya..tak mengapa jeq...mungkin habiburrahman mempunyai niche dia sendiri..misalnya mensasarkan dakwah kepada golongan yang suka pasal cintan cintun ni....mungkin pemikiran faisal tehrani pula berbeza....kita tak boleh melihat ia secara peribadi semata...memang pendapat saudari benar..tapi, elok juga jika dilihat dari sudut positif...sekurang2nya...setiap penulis ada kelebihan mereka tersendiri....dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat....mungkin pemuda pemudi Islam yang jiwanya telah kuat..lebih sesuai kepaad novel yang tak terlalu cintan cintun seperti karya faisal tehrani...
pendapat.... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ukhtnajihah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2007
Ahli No: 32123
Posting: 25

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 18:28


alamak!ada lagi seorang penulis lupa saya nak habaq..hehe..:-D
saya minat kat fatimah syarha..novel islamik yang diselitkan dengan sedikit unsur-unsur dakwah sesuai dengan keadaan remaja masa kini.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtnajihahProfil   Hantar PM kepada ukhtnajihah   Quote dan BalasQuote

ummuwijdan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21383
Posting: 23

netherlands   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 19:42


Pada 30-12-07 21:23 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kahfi...sensaje..mencari ketenangan di bumi Illahi...

P/S : ummuwijdan...pendapat yang baik....namun, bagi saya..tak mengapa jeq...mungkin habiburrahman mempunyai niche dia sendiri..misalnya mensasarkan dakwah kepada golongan yang suka pasal cintan cintun ni....mungkin pemikiran faisal tehrani pula berbeza....kita tak boleh melihat ia secara peribadi semata...memang pendapat saudari benar..tapi, elok juga jika dilihat dari sudut positif...sekurang2nya...setiap penulis ada kelebihan mereka tersendiri....dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat....mungkin pemuda pemudi Islam yang jiwanya telah kuat..lebih sesuai kepaad novel yang tak terlalu cintan cintun seperti karya faisal tehrani...
pendapat.... :welcome:




:-)
Maafkanlah saya.
Barangkali pengemar-penggemar AyatAyatCinta tidak gembira dengan komentar sebegini. Ini bukan soal taasub atau seumpamanya, tetapi lebih kepada persepsi peribadi saya sebagai pembaca. Lebih wajar kita meng'highlight'kan karya yang lebih bermutu/membina nukilan penulis kita sprti Faisal Tehrani yang rasanya lebih terkehadapan dr segi teknik dan pemikiran berbanding penulis2 negara jiran.

Lagi satu, tentang kecenderungan. Tidak semestinya apa yang datang dari Indonesia itu lebih bagus. Baik filem, lagu, dan apa jua genre sekalipun. Namun selalunya warga kita begitu. Memandang terlalu tinggi (seolah-olah bermutu benar) produk yang asalnya dari seberang. Entah mengapa?

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuwijdanProfil   Hantar PM kepada ummuwijdan   Quote dan BalasQuote

login
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24883
Posting: 23
Dari: Bumi yang ku cinta

Pahang  


posticon Posting pada: 31-12-07 20:13


Assalamualaikum.

Saya memang minat baca novel ni. siapa tau kat area Kuantan, kat mana ada jual novel2 islamic?

Bookmark and Share

    


  Member Information For loginProfil   Hantar PM kepada login   Quote dan BalasQuote

zaidakhtar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20793
Posting: 187
Dari: Liverpool

jordan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 17:26


Pada 31-12-07 20:13 , login posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.

Saya memang minat baca novel ni. siapa tau kat area Kuantan, kat mana ada jual novel2 islamic?


Di Kuantan Parade ada agaknya.
:-)


-----------------
Sudilah ke www.myzaidakhtar.blogspot.com atau www.saljusakinah.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidakhtarProfil   Hantar PM kepada zaidakhtar   Pergi ke zaidakhtar's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1070
Posting: 104
Dari: PeNang...SeLaNgOr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 14:48


ana memang minat baca novel..hobi pun membaca.:-) ada satu novel karya Maya Iris yang berjudul Curahan Cinta Niagara turut terdapat unsur2 Islamic juga. jalan citernye pun menarik. tapi, mungkin tak seperti Ayat2 Cinta, Tautan Hati dll..itu pada pendapat ana.:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyyah_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah_mujahidah   Pergi ke sumaiyyah_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-01-08 14:57


Assalamualaikum
login : di kuantan? di kuantan parade..di darul ansar..
di megamall..di MBS..popular...
di depan kuantan plaza...di MBS
di jalan besar..kedai apatah namanya tu.....lupa lah...

ummuwijdan : kata-kata anda kepada saya ataupun orang lain ye..?? sebab saya memang suka karya habiburrahman..tapi saya tak pula minat selain daripada karya dia..baik cerita..mahupun lagu atau filem...atau apa yang lain..(sikit-sikit sajalah yang suka..).....

P/S : nak tahu...bukan provokasi...tapi, macam saya katalah kan...mungkin niche mereka berbeza...tak salah anda menyatakan pendapat anda..saya sokong...benar kata anda tu mengenai karya yang lebih baik..tapi, cuba ummuwijdan fahamkan betul-betul apa yang nak saya sampaikan...dan ingat..saya tidak mengatakan anda tertarik dengan peribadi mana-mana penulis.... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 15:30


astagfirullahal'azim....
tt, ismi salah tulis tu...
bukan teruntum... tapi kuantan parade...
patutlah tt kata tak ada....

kat teruntum tu ismi selalu p bila nak beli komponen saja... uhuk uhuk...
ampun..... terpenin pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-01-08 15:31


Assalamualaikum
beli komponen...?? komponen alat letret ke...? atau empon...?
erm..dah ingat kedainya di jalan besar tu...hamid bros...... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 15:45


komponen letronik...
henpon ada jugak... tapi sekali saja dedolu...

ouh, hamid bros...
memang besar kedai buku tu, tapi tak banyak buku yang dicari diketemui...
kat MBS dia banyak buku alaf 21 rasanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 17:16


suka baca sinopsis saja..hehehe..
kalau best baru baca penuh.tapi kalau dah mula baca, memang tak boleh nak berhenti..syok sangat...hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

ummuwijdan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21383
Posting: 23

netherlands   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 20:32


Pada 05-01-08 14:57 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
login : di kuantan? di kuantan parade..di darul ansar..
di megamall..di MBS..popular...
di depan kuantan plaza...di MBS
di jalan besar..kedai apatah namanya tu.....lupa lah...

ummuwijdan : kata-kata anda kepada saya ataupun orang lain ye..?? sebab saya memang suka karya habiburrahman..tapi saya tak pula minat selain daripada karya dia..baik cerita..mahupun lagu atau filem...atau apa yang lain..(sikit-sikit sajalah yang suka..).....

P/S : nak tahu...bukan provokasi...tapi, macam saya katalah kan...mungkin niche mereka berbeza...tak salah anda menyatakan pendapat anda..saya sokong...benar kata anda tu mengenai karya yang lebih baik..tapi, cuba ummuwijdan fahamkan betul-betul apa yang nak saya sampaikan...dan ingat..saya tidak mengatakan anda tertarik dengan peribadi mana-mana penulis.... :-)



pulak!
tapi...
(ada juga yang dalam kurungan tu - (sikit-sikit sajalah yang suka..).)
bukan apa... saya fikir, lebih baik kita hargai karya org kita. daripada mengagungkan yang luar2. jangan jadi macam radio Era dan HotFM. Indon saja! Amy Search pun naik angin.
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuwijdanProfil   Hantar PM kepada ummuwijdan   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-01-08 22:14


erm..fasal novel cinta tak suka sangat...tapi,novel thriller best....ramli awang murshid punya buku gempak...terutama bagaikan puteri dan cinta sang ratu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-08 11:59


Pada 05-01-08 20:32 , ummuwijdan posting:

!!! QUOTE !!!


pulak!
tapi...
(ada juga yang dalam kurungan tu - (sikit-sikit sajalah yang suka..).)
bukan apa... saya fikir, lebih baik kita hargai karya org kita. daripada mengagungkan yang luar2. jangan jadi macam radio Era dan HotFM. Indon saja! Amy Search pun naik angin.
:-)


saya memang dah ter'suka' lama dulu...sekarang tak dah....tapi, saya tak minat dengan orangnya..cuma minat dengan lagu..nak buat macam mana...iramanya kena dengan hati saya...namun itu dulu...sekarang...makin menghilang....

P/S : tak minat dengan filem atau cerita sana....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-01-08 21:37


tataula saya, tapi di hari itu roomate saya ni minat baca novel...jadi saya pun terbacela yang dia punya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 21:49


tapi [email protected] Engr. sayatetapsaya, novel faisal tehrani pun bermutu jugak.. kita kena lah tolong novelis negara kita jadi novel fenomena juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 10-01-08 22:40


Baru habis baca novel " MEMOIR SEORANG GURU" oleh Azizi Abdullah

Memang sangat menarik dan mesti dibaca oleh guru2 dan bakal guru . Penuh dengan muhasabah dan menjadi pengajaran berguna apabila berhadapan dengan anak murid nanti . InsyaAllah .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 22:41


kenapa teman tak minat baca novel? teman tengok urang baca novel ni kusyuk saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 22:48


Pada 12-01-08 22:23 , ummuwijdan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-01-08 21:49 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi [email protected] Engr. sayatetapsaya, novel faisal tehrani pun bermutu jugak.. kita kena lah tolong novelis negara kita jadi novel fenomena juga..


:-)
begitulah.
jauh sangat bezanya dengan yang dr seberang. baik dr segi pemikiran. dr segi pengolahan. cuma mungkin feisal tak larat nak layan sangat kehendak pembaca Melayu yang gemar sangat cintan-cintun ni.
:-)


tak payah dilayan kehendak yang jiwang dan lemah lembut tu.. kena kuat sikit lah.. kat palestin remaja mereka semua kuat2.. bukan kena kuat fizikal saja, rohaniah nya pun kena kuat jugak.. baru lah boleh ikut jejak saidina Ali .a. dan lain-lain.. kan antara faktor kekuatan islam pada awal munculnya Islam ialah remaja Islam yang teguh imannya dan kental jiwanya..


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 03:02


Pada 24-12-07 16:34 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

i suggest ayat2 cinta the best novel...
saya peminat novel..tapi dulu baca novel2 yang kini saya anggap picisan hehe setelah baca novel ayat2 cinta dan beberapa lagi novel karya habiburrahman..
bukan elemen cinta yang penting dalam novel ni tapi elemen islamic life yang diterapkan mengkagumkan saya...bukan mudah untuk menjadikan novel itu berkualiti dan penuh inspirasi seperti novel ini..
kalau nak jawapan masalah cinta saya rasa ketika cinta bertasbih mungkin solution terbaik...pudarnya pesona cleopatra juga saya anggap satu nasihat terbaik...wallahu'alam
thank you kepten hehe

yup, sokong 300%!!! sejak baca karya kang abik. Aku pun dah xbrp gemar sangat baca novel melayu, kecuali novel ramlee awang mursyid :-)
iyalah org melayu sastera dah ok tapi masalahnya jalan cerita memang hancur. asal bcinta saja mesti kena pegangan tangan, mesti kena berpelukan walau pun bukan mahram. eee...yarks! lepas itu hero & heroin dia mesti cantik rupawan bak bidadari turun ke bumi.
penuh dengan imaginasi & fantasi semata...
sekarang aku dah minat dengan novel islamik, brlah terasa berpijak di bumi nyata... ;-)
xdelah lagha sangat membaca + berkhayal

tentang faizal tehrani. Aku pernah baca cerpen dia, bagus penulisan dia...
pernah CUBA BACA novel dia, tapi xberjaya.....hanya orang-orang yang betul-betul minat bidang kesusasteraan saja agaknya yang berjaya menafsirkan apa yang beliau cuba sampaikan dalam penulisan beliau. Aku pula jenis yang membaca & belajar daripada pengalaman watak dalam cerita tetapi bukan membaca & cuba untuk belajar bhs2 sastera contohnya bahasa seperti 'ironi', 'antagonis' & so on lah yang buatkan aku sukar nak memahami maksud perkataan2 tu... :-? bagi aku tu novel berat dr segi bahasa & aku lebih suka novel yang bhsnya ringan, santai & meninggal kesan dalam hati kita.


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

ummuwijdan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21383
Posting: 23

netherlands   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:08


Pada 13-01-08 03:02 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-12-07 16:34 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

i suggest ayat2 cinta the best novel...
saya peminat novel..tapi dulu baca novel2 yang kini saya anggap picisan hehe setelah baca novel ayat2 cinta dan beberapa lagi novel karya habiburrahman..
bukan elemen cinta yang penting dalam novel ni tapi elemen islamic life yang diterapkan mengkagumkan saya...bukan mudah untuk menjadikan novel itu berkualiti dan penuh inspirasi seperti novel ini..
kalau nak jawapan masalah cinta saya rasa ketika cinta bertasbih mungkin solution terbaik...pudarnya pesona cleopatra juga saya anggap satu nasihat terbaik...wallahu'alam
thank you kepten hehe

yup, sokong 300%!!! sejak baca karya kang abik. Aku pun dah xbrp gemar sangat baca novel melayu, kecuali novel ramlee awang mursyid :-)
iyalah org melayu sastera dah ok tapi masalahnya jalan cerita memang hancur. asal bcinta saja mesti kena pegangan tangan, mesti kena berpelukan walau pun bukan mahram. eee...yarks! lepas itu hero & heroin dia mesti cantik rupawan bak bidadari turun ke bumi.
penuh dengan imaginasi & fantasi semata...
sekarang aku dah minat dengan novel islamik, brlah terasa berpijak di bumi nyata... ;-)
xdelah lagha sangat membaca + berkhayal

tentang faizal tehrani. Aku pernah baca cerpen dia, bagus penulisan dia...
pernah CUBA BACA novel dia, tapi xberjaya.....hanya orang-orang yang betul-betul minat bidang kesusasteraan saja agaknya yang berjaya menafsirkan apa yang beliau cuba sampaikan dalam penulisan beliau. Aku pula jenis yang membaca & belajar daripada pengalaman watak dalam cerita tetapi bukan membaca & cuba untuk belajar bhs2 sastera contohnya bahasa seperti 'ironi', 'antagonis' & so on lah yang buatkan aku sukar nak memahami maksud perkataan2 tu... :-? bagi aku tu novel berat dr segi bahasa & aku lebih suka novel yang bhsnya ringan, santai & meninggal kesan dalam hati kita.



sedihnya bila dapati ramai remaja kita macam ni. entah bila Islam nak kembali dijulang, jika remajanya asyik-masyuk bercinta dan hanyut dibuai novel2 cinta yang melankolik. bilalah kita nak berfikir dan nak bangkit sebagai umat yang sedar agaknya?

saya nampak novel Kang Abik sama saja semua. Dah dapat tangkap jalan ceritanya. tak ada elemen suruh org berfikir, tapi sarat dengan ayat2 power bagi org sedang dilamun asmara.

tak ada yang menariknya novel2 indon jika novel2 pop islamik begitu yang jadi ukuran. tapi itulah trend sekarang ni. tak lama lagi novel2 KOMSAS pun akan pakai novel2 popular Malaysia. selamatlah remaja kita!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuwijdanProfil   Hantar PM kepada ummuwijdan   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 12:53


tak minat sangat.. tapi Kalau da bosan lyn novel pun ok..
baru semalam habis 1 novel .. bila da start baca non-stop pula habis s'hari terus..
ant.2 persimpangan tajuk nya.. cerita tak berapa best tapi ada juga pengajaran nya..
memilih jangan ikut sdap hati saja... hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 15:40


Pada 31-12-07 19:42 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kahfi...sensaje..mencari ketenangan di bumi Illahi...

P/S : ummuwijdan...pendapat yang baik....namun, bagi saya..tak mengapa jeq...mungkin habiburrahman mempunyai niche dia sendiri..misalnya mensasarkan dakwah kepada golongan yang suka pasal cintan cintun ni....mungkin pemikiran faisal tehrani pula berbeza....kita tak boleh melihat ia secara peribadi semata...memang pendapat saudari benar..tapi, elok juga jika dilihat dari sudut positif...sekurang2nya...setiap penulis ada kelebihan mereka tersendiri....dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat....mungkin pemuda pemudi Islam yang jiwanya telah kuat..lebih sesuai kepaad novel yang tak terlalu cintan cintun seperti karya faisal tehrani...
pendapat.... :welcome:




Pada 30-12-07 21:23 , ummuwijdan posting:

!!! QUOTE !!!



:-)
Maafkanlah saya.
Barangkali pengemar-penggemar AyatAyatCinta tidak gembira dengan komentar sebegini. Ini bukan soal taasub atau seumpamanya, tetapi lebih kepada persepsi peribadi saya sebagai pembaca. Lebih wajar kita meng'highlight'kan karya yang lebih bermutu/membina nukilan penulis kita sprti Faisal Tehrani yang rasanya lebih terkehadapan dr segi teknik dan pemikiran berbanding penulis2 negara jiran.

Lagi satu, tentang kecenderungan. Tidak semestinya apa yang datang dari Indonesia itu lebih bagus. Baik filem, lagu, dan apa jua genre sekalipun. Namun selalunya warga kita begitu. Memandang terlalu tinggi (seolah-olah bermutu benar) produk yang asalnya dari seberang. Entah mengapa?

:-)


Itu lah perlunya anjakan paradigma, Islah, perubahan ke arah sesuatu yang lebih baik ... sampai bila kita mahu statik dengan pemikiran yang sedia ada ... adakah sudah cukup puas hati dengan tahap di mana kita berada ?

sering kita laungkan slogan betapa perlunya umat Islam menjadi umat yang berilmu .. nah .. inilah masanya untuk bertindak ... sudah tiba masa untuk kita meneroka sesuatu yang baru ..



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-01-08 15:49


Assalamualaikum
kahfi...no...I did not said that I am totally influenced by the style of writing of those authors from indon..don't get me wrong...after all, I also hav the arts of Faisal Tehrani..or Zaid Akhtar....
as for me..we don't need to tergesa-gesa...rushing is from satan...remember those words...of course, the Malaysian have been influenced much by lovely-lovelorn type of reading-drama-film-songs materials....but...we can't turn 360 degree our citizens minded..as we know..this is not a method of da'wa....
what will happen if a small child being asked to running so suddenly???? and that's why I said...there is a better way to serve those minded with Islamic type of relationship...as they will get to know..how is the true and actual way of love in Islam...and the will get to know, that what have they done all those days is wrong....
as for Faisal Tehrani-types of arts...surely, it will serve the persons who in the higher level...of understanding Islam via hakikat kesufian...

P/S : why aaa....hmm...nak buat bagaimana?...each one of us hav their own way of thinking....:menunggu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 16:06


Pada 13-01-08 09:08 , ummuwijdan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-01-08 03:02 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-12-07 16:34 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

i suggest ayat2 cinta the best novel...
saya peminat novel..tapi dulu baca novel2 yang kini saya anggap picisan hehe setelah baca novel ayat2 cinta dan beberapa lagi novel karya habiburrahman..
bukan elemen cinta yang penting dalam novel ni tapi elemen islamic life yang diterapkan mengkagumkan saya...bukan mudah untuk menjadikan novel itu berkualiti dan penuh inspirasi seperti novel ini..
kalau nak jawapan masalah cinta saya rasa ketika cinta bertasbih mungkin solution terbaik...pudarnya pesona cleopatra juga saya anggap satu nasihat terbaik...wallahu'alam
thank you kepten hehe

yup, sokong 300%!!! sejak baca karya kang abik. Aku pun dah xbrp gemar sangat baca novel melayu, kecuali novel ramlee awang mursyid :-)
iyalah org melayu sastera dah ok tapi masalahnya jalan cerita memang hancur. asal bcinta saja mesti kena pegangan tangan, mesti kena berpelukan walau pun bukan mahram. eee...yarks! lepas itu hero & heroin dia mesti cantik rupawan bak bidadari turun ke bumi.
penuh dengan imaginasi & fantasi semata...
sekarang aku dah minat dengan novel islamik, brlah terasa berpijak di bumi nyata... ;-)
xdelah lagha sangat membaca + berkhayal

tentang faizal tehrani. Aku pernah baca cerpen dia, bagus penulisan dia...
pernah CUBA BACA novel dia, tapi xberjaya.....hanya orang-orang yang betul-betul minat bidang kesusasteraan saja agaknya yang berjaya menafsirkan apa yang beliau cuba sampaikan dalam penulisan beliau. Aku pula jenis yang membaca & belajar daripada pengalaman watak dalam cerita tetapi bukan membaca & cuba untuk belajar bhs2 sastera contohnya bahasa seperti 'ironi', 'antagonis' & so on lah yang buatkan aku sukar nak memahami maksud perkataan2 tu... :-? bagi aku tu novel berat dr segi bahasa & aku lebih suka novel yang bhsnya ringan, santai & meninggal kesan dalam hati kita.



sedihnya bila dapati ramai remaja kita macam ni. entah bila Islam nak kembali dijulang, jika remajanya asyik-masyuk bercinta dan hanyut dibuai novel2 cinta yang melankolik. bilalah kita nak berfikir dan nak bangkit sebagai umat yang sedar agaknya?

saya nampak novel Kang Abik sama saja semua. Dah dapat tangkap jalan ceritanya. tak ada elemen suruh org berfikir, tapi sarat dengan ayat2 power bagi org sedang dilamun asmara.

tak ada yang menariknya novel2 indon jika novel2 pop islamik begitu yang jadi ukuran. tapi itulah trend sekarang ni. tak lama lagi novel2 KOMSAS pun akan pakai novel2 popular Malaysia. selamatlah remaja kita!

setiap org ada pandangan masing-masing but 4 me, novel tu hanya tempat untuk release tension. Itu bagi aku lah, org lain aku tak tahu.
Dan aku tak rasa pun novel tu sebagai satu sumber yang begitu penting untuk dijadikan tempat penyebaran da'wah. memang ianya salah 1 bahan untuk ke arah itu tapi bukan tempat yang utama. kang Abik pun menyampaikan da'wah juga dalam penulisannya.
dalam penulisannya ada yang disebut tentang ilmu agama. Aku tak tahu apa yang slhnya sehingga ummuwijdan boleh bersimpati dan besedih hati dengan kami yang meminati hasil tulisan kang abik.
engkau juga minat faizal tehrani, sedangkan aku tidak (mungkin 1hari nanti tebuka untuk membaca karyanya) so setiap org ada pendapat masing-masing. mungkin engkau baca karya kang abik dan membuat kesimpulan dr perspektif yang engkau baca tu, sedangkan aku baca dan aku menilainya melalui pandangan aku sendiri, that's not about love semata-mata dalam novel tu, cuba cari apa sebenarnya yang penulis ingin sampaikan & mungkin mesej nya xsampai pada engkau, ummuwijdan :-)
salam ukhwah. afwan

:-)


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

ummuwijdan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21383
Posting: 23

netherlands   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 22:59


Pada 13-01-08 16:06 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-01-08 09:08 , ummuwijdan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-01-08 03:02 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-12-07 16:34 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

i suggest ayat2 cinta the best novel...
saya peminat novel..tapi dulu baca novel2 yang kini saya anggap picisan hehe setelah baca novel ayat2 cinta dan beberapa lagi novel karya habiburrahman..
bukan elemen cinta yang penting dalam novel ni tapi elemen islamic life yang diterapkan mengkagumkan saya...bukan mudah untuk menjadikan novel itu berkualiti dan penuh inspirasi seperti novel ini..
kalau nak jawapan masalah cinta saya rasa ketika cinta bertasbih mungkin solution terbaik...pudarnya pesona cleopatra juga saya anggap satu nasihat terbaik...wallahu'alam
thank you kepten hehe

yup, sokong 300%!!! sejak baca karya kang abik. Aku pun dah xbrp gemar sangat baca novel melayu, kecuali novel ramlee awang mursyid :-)
iyalah org melayu sastera dah ok tapi masalahnya jalan cerita memang hancur. asal bcinta saja mesti kena pegangan tangan, mesti kena berpelukan walau pun bukan mahram. eee...yarks! lepas itu hero & heroin dia mesti cantik rupawan bak bidadari turun ke bumi.
penuh dengan imaginasi & fantasi semata...
sekarang aku dah minat dengan novel islamik, brlah terasa berpijak di bumi nyata... ;-)
xdelah lagha sangat membaca + berkhayal

tentang faizal tehrani. Aku pernah baca cerpen dia, bagus penulisan dia...
pernah CUBA BACA novel dia, tapi xberjaya.....hanya orang-orang yang betul-betul minat bidang kesusasteraan saja agaknya yang berjaya menafsirkan apa yang beliau cuba sampaikan dalam penulisan beliau. Aku pula jenis yang membaca & belajar daripada pengalaman watak dalam cerita tetapi bukan membaca & cuba untuk belajar bhs2 sastera contohnya bahasa seperti 'ironi', 'antagonis' & so on lah yang buatkan aku sukar nak memahami maksud perkataan2 tu... :-? bagi aku tu novel berat dr segi bahasa & aku lebih suka novel yang bhsnya ringan, santai & meninggal kesan dalam hati kita.



sedihnya bila dapati ramai remaja kita macam ni. entah bila Islam nak kembali dijulang, jika remajanya asyik-masyuk bercinta dan hanyut dibuai novel2 cinta yang melankolik. bilalah kita nak berfikir dan nak bangkit sebagai umat yang sedar agaknya?

saya nampak novel Kang Abik sama saja semua. Dah dapat tangkap jalan ceritanya. tak ada elemen suruh org berfikir, tapi sarat dengan ayat2 power bagi org sedang dilamun asmara.

tak ada yang menariknya novel2 indon jika novel2 pop islamik begitu yang jadi ukuran. tapi itulah trend sekarang ni. tak lama lagi novel2 KOMSAS pun akan pakai novel2 popular Malaysia. selamatlah remaja kita!

setiap org ada pandangan masing-masing but 4 me, novel tu hanya tempat untuk release tension. Itu bagi aku lah, org lain aku tak tahu.
Dan aku tak rasa pun novel tu sebagai satu sumber yang begitu penting untuk dijadikan tempat penyebaran da'wah. memang ianya salah 1 bahan untuk ke arah itu tapi bukan tempat yang utama. kang Abik pun menyampaikan da'wah juga dalam penulisannya.
dalam penulisannya ada yang disebut tentang ilmu agama. Aku tak tahu apa yang slhnya sehingga ummuwijdan boleh bersimpati dan besedih hati dengan kami yang meminati hasil tulisan kang abik.
engkau juga minat faizal tehrani, sedangkan aku tidak (mungkin 1hari nanti tebuka untuk membaca karyanya) so setiap org ada pendapat masing-masing. mungkin engkau baca karya kang abik dan membuat kesimpulan dr perspektif yang engkau baca tu, sedangkan aku baca dan aku menilainya melalui pandangan aku sendiri, that's not about love semata-mata dalam novel tu, cuba cari apa sebenarnya yang penulis ingin sampaikan & mungkin mesej nya xsampai pada engkau, ummuwijdan :-)
salam ukhwah. afwan

:-)



maafkanlah saya jika ramai yang naik angin bila saya banding2kan Feisal dan Kang Abik. Saya dah agak dah. memang ramai yang akan marah :-) Itu persepsi saya. Ya, persepsi semata.

harap-harap novel tu bolehlah dijadikan teks KOMSAS yang akan diperbarui tak lama lagi. :-) Setuju tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuwijdanProfil   Hantar PM kepada ummuwijdan   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 23:06


saya kurang sikit lah bace2 novel ini... hehe sorry, tumpang lalu... not the correct person to be in this topic.. :-P tapi bukan lah tak baca langsung.

melainkan ada member nya buku2 novel, saya bacalah sebab free :-D. tu pun jika ada banyak masa terluang dan kawan cakap buku tu best. dan saya akan beli dan baca satu novel tu kalau ada rakan yang recommend. tak ada siapa recommend, saya takkan buang duit membeli dan buang masa membaca....

on one account, ramlee awang murshid best... ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zaidakhtar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20793
Posting: 187
Dari: Liverpool

jordan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-08 11:17


'Keajaiban' Ayat-Ayat Cinta
06 Januari 2008

Ahmadun Yosi Herfanda,
Redaktur sastra Republika

Hari ini, Ahad 6 Januari 2008, novelis Habiburrahman El-Shirazy, mendapat penghargaan sebagai Novelis No 1 Tahun 2007 dari Insani Universitas Diponegoro (Undip) Semarang. Beberapa hari lalu, 4 Januari 2008, Habiburrahman 'dinobatkan' sebagai salah satu Tokoh Perubahan 2007 oleh Republika.

Kedua penghargaan tersebut diraih Habiburrahman berkat novelnya, Ayat-Ayat Cinta (AAC, 2004). Novel bergaya 'romantisme Islami' ini tidak hanya berhasil meraih predikat megabestseller (dan kini dalam kurun tiga tahun terjual 400 ribu eksemplar), tapi juga menyuarakan moral, keteladanan, kearifan hidup, dan solidaritas sosial, yang mampu mencerahkan nurani pembacanya.

Dan, dengan dibaca oleh lebih dari 800 ribu orang (rata-rata satu eksemplar novel minimal dibaca oleh dua orang), novel tersebut dianggap ikut mendorong proses perubahan sosial atau proses pencerahan moral ke arah yang lebih baik. Kang Abik panggilan akrab Habiburrahman menyebutnya sebagai 'novel pembangun jiwa'.

Sejak novel AAC terbit dan bestseller, sederet penghargaan atas novel tersebut telah diraih Kang Abik. Tahun 2005, dia meraih Pena Award untuk kategori Novel Terpuji Nasional. Pada tahun yang sama, novel tersebut meraih The Most Favourite Books and Writer 2005 mengalahkan serial Harry Potter versi Majalah Muslimah. Kemudian, terpilih sebagai Novel Dewasa Terbaik dalam Islamic Book Fair 2006.

Mengingat kekuatan ceritanya, pesan moral yang dibawanya, dan kenyataan bahwa ternyata novel tersebut diapresiasi oleh lebih dari 800 ribu pembaca, kiranya sangat layak untuk diajukan ke panitia penghargaan-penghargaan sastra yang lebih tinggi di tingkat Asia Tenggara, semacam Penghargaan Mastera dan SEA Write Awards.

Dari kisah cintanya, sejumlah pengamat sastra Indonesia sempat memasukkan AAC ke dalam kategori novel pop, atau novel pop-Islami. Tapi, mungkin lebih tepat menyebutnya sebagai novel neo-romantik yang Islami atau bergaya romantisme Islam, yang segera mengingatkan kita pada karya-karya Buya Hamka, terutama novel Tenggelamnya Kapal Van ada Wijck.

Kebetulan, Buya Hamka dan Kang Abik sama-sama ustadz dengan basis moral santri yang sangat kuat. Karena itu, dalam beberapa diskusi dan tulisan, saya pernah menyebut Kang Abik sebagai 'reinkarnasi Hamka' atau 'Hamka Abad 21'. Keduanya sama-sama menggarap masalah cinta dengan pendekatan yang sama-sama Islami, dan sama-sama mampu memikat keharuan pembaca. Namun, sastrawan negara Malaysia yang juga pengagum Hamka, A Samad Said, lebih mendekatkannya dengan novel Tunggu Teduh Dulu (TTD, 2004) karya Faisal Tehrani.

Memang, seperti temuan Samad Said, novel AAC tidak banyak memiliki persamaan dengan novel-novel Hamka. Hamka menulis kisah cinta yang terhalang adat dan perbedaan derajat. Sedang Kang Abik menempatkan adat dan budaya hanya sebagai latar multikultural. Persoalan adat memang telah terlewati oleh generasi Kang Abik, yang terepresentasi melalui tokoh Fahri. Yang menyamakan keduanya adalah pendekatan dan latar agamanya.

Karena itu, Samad Said lebih mendekatkan novel AAC dengan TTD. Kedua penulisnya berlatar belakang agama yang sama, sama-sama berisi kisah cinta yang tertib (Islami) di tengah maraknya fiksi cinta yang seronok, sama-sama tentang cinta segi tiga, dan sama-sama novel pembangun jiwa. Bedanya, tokoh utama AAC lelaki (Fahri), sedangkan tokoh utama TTD perempuan (Salsabila). Uniknya, keduanya terbit pada tahun yang sama, 2004.

Novel Ayat-Ayat Cinta (2004), mungkin, adalah sebuah keajaiban. Novel pertama seorang penulis muda, tapi mampu meraih posisi megabestseller nasional dalam waktu sangat singkat, melampaui Saman --novel sekuler karya Ayu Utami. Sebuah keajaiban yang memancar dari suara moral, dari kepatuhan terhadap ajaran-ajaran agama. Dalam Alquran, Tuhan telah berpesan, barangsiapa membela agama Allah, maka Allah akan menolongnya dan melimpahkan rezeki baginya.

Dari sisi finansial pun tampak adanya keajaiban. Hingga saat ini, Ayat-Ayat Cinta telah memasukkan royalti lebih dari Rp 1,5 miliar bagi Kang Abik. Perhitungan kasarnya, dengan harga jual rata-rata Rp 43 ribu apa eksemplar (setelah didiskon 10 persen), dan dengan royalti 12 persen, jika 350 ribu eksemplar terjual habis, maka Kang Abik akan mengantongi royalti Rp 1,8 miliar.

Bagi penulis Indonesia, jumlah royalti itu tentu sangat spektakuler, dan terbesar sepanjang sejarah royalti penulis Indonesia. Belum lagi royalti dari edisi Malaysia, pembelian hak cipta untuk film (novel itu telah difilmkan), dan edisi bahasa Inggrisnya nanti.

Melalui AAC, Kang Abik telah membuktikan, bahwa seorang penulis Indonesia bisa menjadi kaya hanya dari sebuah novel. Dan, luar biasanya, Kang Abik tetap hidup sederhana, bahkan tidak tergiur untuk membeli mobil mewah misalnya. Karena, hampir semua royalti dari novelnya itu dimanfaatkannya untuk membangun pesantren karya dan wirausaha, Pesantren Basmalla.

Dengan begitu, membeli novel AAC berarti ikut ber-amar ma'ruf nahi munkar bersama Kang Abik. Maka, dari sisi kemaslahatannya tersebut, tepatlah kalau Insani Undip menobatkannya sebagai novelis nomor satu di Indonesia saat ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidakhtarProfil   Hantar PM kepada zaidakhtar   Pergi ke zaidakhtar's Website   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 21:35


sangat minat membaca.. keluar kedai buku kompem bawa keluar buku sekali( beli ye).. lagi-lagi novel islamik, buku berunsur ilmiah, motivasi..
tapi yang menjadi tanda tanya buat saya.. Kenapa baca novel tak mengantuk ( or buku2 slain dr buku pelajaran)??? :berfikir:
:berfikir: :berfikir: tak paham...tak paham... bila study, mata mula lah buat hal, huhu...tah apa aura novel ni pun saya tak tahu..
tengah online pun boleh mengantuk juga.. tapi novel tak.. :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 15:15


Pada 24-12-07 11:50 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

saya suka!!!! setakat ni novel saya baca yang best is Isabella...tak ingat siapa penulisnya..tapi kisah ni diadaptasi dr kisah benar..anak gadis paderi besar yang mmluk Islam & macam-macam d..


Pada 30-12-07 16:33 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

mari2 adik2 dan kakak2 serta abang-abang..kita baca novel isabella....huhuhuh sebuah novel lama yang diterjemahkan kedalam bahasa melayu dari bahasa hindi..hehehehe...


Novel ni ada jual lagi ke?Saya baru tahu pasal novel ni ketika bersiar-siar dekat Saifulislam.com...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

shariemie90
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2008
Ahli No: 32580
Posting: 2
Dari: sarawak

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 14:39


Assalamualaikum

pernah baca tak novel kasih abadi...
tentang kesetian isteri kepada suaminya....
suaminya menghidap hiv positif secara tak sengaja ketika di luar negara.....pemindahan darah......kemalangan kereta....
dia orang dijodohkan....
kira tak kenal sangat satu sama lain.....
sedih novel ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shariemie90Profil   Hantar PM kepada shariemie90   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 20:15


saya ni pun pencinta novel secara online ataupun buku... cerpen pun minat... janji dalam bahasa melayu.. kadang-kadang, dalam masa satu hari, boleh habis satu buku... penulis paling best ialah ramlee awang murshid


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Siapa kat sini suka baca novel???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.192437 saat. Lajunya....