Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 8 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Ayat2 Cinta the Movie- view here


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Ayat2 Cinta the Movie- view here

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Ayat2 Cinta the Movie- view here

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 19:13


salam...ayat2 cinta the movie akhirnya akan menemui peminat2nya...cuma, daripada apa yang saffa view dari websitenya, latar belakang cerita tidaklah di Cairo, seperti dalam cerita asal.tak tahulah kalau Saffa yang salah pandang...untuk mengetahui lebih lanjut, silalah betandang ke blog saffa yang serba kekurangan ni...yang pasti, saffa tak sabar sangat nak menonton cerita ini. bagaimana dengan anda?


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 07-12-07 20:53


wah... tak sabar nak tengok cerita ni...!! :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 21:08


akhirnya...
ada juga yang posting untuk ayat2 cinta the movie...
memula macam tak percaya...
tapi, itulah kenyataannya...

ismi pun rasa macam bukan di mesir...
tapi ceritanya kelihatan menarik...

p/s: cik syahidatul... ni betul-betul ada..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 21:41


Pada 07-12-07 21:08 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

akhirnya...
ada juga yang posting untuk ayat2 cinta the movie...
memula macam tak percaya...
tapi, itulah kenyataannya...

ismi pun rasa macam bukan di mesir...
tapi ceritanya kelihatan menarik...

p/s: cik syahidatul... ni betul-betul ada..


tu lah pasal... memang betul rupanya. hmm, berminat nak tengok...

p/s: semangat cik ismi inbestiget hari tu tentang kesahihan movie ni. heheh


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 21:58


:-o macam xcaye saja ada movie ayt2 cinta ni..
dah lme tunggu..
harap-harap sempat tengok.. :welcome:

~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman manyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 22:42


waa..bagusnya.. tapi ceritanya tayang kat pawagam ke???

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

fizahafizah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.08.2007
Ahli No: 30549
Posting: 51
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-12-07 23:08


Wah.. bestnya.. Biar betul..?
Tayang kat mana? harap-harap, ayat2 cinta the movie ni se'best' novelnye..
Sb kadang-kadang kalau novel di movie kan , tak se'best' cerita asalnya.. wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizahafizahProfil   Hantar PM kepada fizahafizah   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 08-12-07 02:35


erm.belum ada di malaysia lagi. ianya masih di indonesia. jadi,kalau ada pun macam lambat lagi lah kan .erm.betul tu fizah. tak se"real" seperti di novel. apapun,kita tunggu dan lihat ;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 09:03


saffa pun rasa macam tu...kalau stting dia kat cairo mesti lagi best..kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-12-07 10:25


tu lah pasal, kan best boleh tengok 2 pemandangan kat cairo walaupun hanya dari luar.. siapa pelakon yang mbawakan watak fahri abdullah siddiq?? uh, kalolah ketemu dengan fahri yang betul-betul hehhe alangkah best nya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 13:49


cairo tak ada lah secantik mana zahra,nak2 kaherah.bandar dia langsung tak terjaga,nama saja ibu negara...

Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 13:58


ye ke..erm best nya...tak sabar nak tengok ceritanya...mesti menarik....ini......jom tengok...hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 14:01


dah tengok trailer dia..rasanya macam tak exactly dengan apa yang cerita kat novel.....mungkin ada banyak perbezaan daripada apa yang saya banyangkan....akhir kata memang excited sangat nak tengok..bila ye keluar..kat tv.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-07 14:32


sahabat2 semua..kalau dah keluar di Malaysia...
Hebah2kan ye di ukhwah.com ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 17:28


cerita di kalau ismi tak silap mula ditayangkan di pawagam2 di indonesia bermula 19 disember ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 17:40


Pada 08-12-07 13:58 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke..erm best nya...tak sabar nak tengok ceritanya...mesti menarik....ini......jom tengok...hehehe


kat mana bak tengok trailer dia??


-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

  


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 21:56


ayat-ayat cinta?

entah lah , pernah lah baca novel nya,
tapi kalau setakat novel tu boleh lah diterima,

tapi kalau filem ni ,
hmm.........
-_-

0_0

Z_Z

T_T


macam propaganda saja ,
lepas itu pegang laki perempuan bukan muhrim,
0_0 ,

tak ada ke cerita yang boleh menaikkan semangat jihad ,
seperti lion of the desert ,
the message ,
atau Salehuddin Al-Ayubi
yang di buat oleh orang islam yang bertutur dalam bahasa melayu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 23:50


Erm menarik sekali...tapi banyak percanggahan dalam novel dan filem. Mesti ada perubahan yang dilakukan dalam pembikinan filem ayat-ayat cinta. tengok by cd ori ok juga kan antum semua?????:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

abqoriah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30530
Posting: 43
Dari: senawang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 05:25


waa.dah keluar the movie pulak..best ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For abqoriahProfil   Hantar PM kepada abqoriah   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 09-12-07 09:44


iskkk... tak sabar nunggu ni... iskkk..

http://www.ayatayatcintathemovie.com/

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 09-12-07 09:47


ana harap... kandungan daripada filem ni.. akan beri impak positif pada masyarakat akan keindahan sebenar Islam itu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 08:52


Pada 08-12-07 17:28 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

cerita di kalau ismi tak silap mula ditayangkan di pawagam2 di indonesia bermula 19 disember ni...


kalau macam ini sanggup menempah penerbangan ke indon...erm sapa nak ikut lagi...boleh register... :-P


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 12:48


Pada 10-12-07 08:52 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-12-07 17:28 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

cerita di kalau ismi tak silap mula ditayangkan di pawagam2 di indonesia bermula 19 disember ni...


kalau macam ini sanggup menempah penerbangan ke indon...erm sapa nak ikut lagi...boleh register... :-P




nak ikut dengan syarat disponsor...yeye!!


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 12:59


Pada 10-12-07 12:48 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-07 08:52 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-12-07 17:28 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

cerita di kalau ismi tak silap mula ditayangkan di pawagam2 di indonesia bermula 19 disember ni...


kalau macam ini sanggup menempah penerbangan ke indon...erm sapa nak ikut lagi...boleh register... :-P




nak ikut dengan syarat disponsor...yeye!!



nanti mesti cd nya ada dijual kan..??huhu...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

  


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 13:11


Pada 07-12-07 19:13 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

silalah betandang ke blog saffa yang serba kekurangan ni...


cantik blog.... :-) suka tengok...em.. :-) :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

  


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 14:27


wah da keluar movie ke...tak sabar nak tengok...whether the movie still ikut syariat islam ataupon tidak...we will see

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-12-07 14:30


Mesti bestkn kalau dah jadi movie..
baca buku pun dah jatuh air mata sedih..kalau tengok cerita mesti menangis tu..tu pun jika lakonan tu dibuat betul-betul ikut buku dan watak itu b tol2 berperanan:-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 15:18


Pada 10-12-07 14:30 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Mesti bestkn kalau dah jadi movie..
baca buku pun dah jatuh air mata sedih..kalau tengok cerita mesti menangis tu..tu pun jika lakonan tu dibuat betul-betul ikut buku dan watak itu b tol2 berperanan:-P



betul tu iman, saffa menangis tengok trailer dia..lagi-lagi masa aisha suruh fahri nikah dengan maria...aisha cakap "ada diri muslimah dalam maria"....sedih sangat..

and lagi satu, saffa rasa sebak masa maria nangis bila mahkamah jatuhkan hukuman pada fahri.muka dia kecewa sangat....isk...


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 16:19


ni cerita apa ni?kenapa naz tktau pun?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 16:33


Pada 10-12-07 16:19 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

ni cerita apa ni?Kenapa naz tktau pun?


novel lah cyg....islamik novel..huhu..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

  


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 08:47


iyakah?apa cerita dia?apa yang bestnya?siapa blakon?kenapa tak berapa sedap pun nama tajuk dia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 08:58


Pada 11-12-07 08:47 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

iyakah?apa cerita dia?apa yang bestnya?siapa blakon?Kenapa tak berapa sedap pun nama tajuk dia..


tak dapat nak jawab sebab tak pernah baca..
cumanya pernah tengok lah novel ni dijual..nak beli jugak tapi tak berkesempatan lagi..huhu..insya'Allah lepas ni akan beli.. :bunga:

er...tak sedap ye tajuknya? kalau "Bait-bait Cinta" sedap tak? :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

  


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 09:17


dia cerita pasal apa?klebihan dia apa?
kenapa ada pasal cinta?hmmm

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 09:23


saya dari tak minat langsung baca novel..
boleh tergerak pula nak baca..

boleh download kat http://www.badongo.com/file/2800946

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-12-07 09:24


Pada 11-12-07 09:17 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

dia cerita pasal apa?klebihan dia apa?
Kenapa ada pasal cinta?hmmm


Tulisan Fahri dan Aisha yang ana suka..

" Bidadariku..
Namamu tak terukir,
Dalam catatan harianku,
Asal usulmu tak hadir,
Dalam diskusi Kehidupanku,
Wajah wujudmu tak terlukis,
Dalam Sketsa mimpi-mimpiku,
Indah Suaramu tak terakam,
Dalam pita batinku,
Namun Kau hidup mengaliri,
Pori2 cinta dan semangatku,
Sebab kau adalah hadiah agung
Dari Tuhan
Untukku....Bidadariku...

"Angan2 tentang dirimu ada dimataku, ingatan tentang dirimu ada dimulutku,
tempat kembalimu ada dilihatku,TAPI kemanakah engkau hilang dariku? "

"Ya Allah, Letakkanlah dunia di tanganku, jangan di hatiku"

"Berjalan di titian kudrat
(apa yang harus kukatakan)
Jika berharap Dia menentukan"

p/s:untuk naz..watak utama dalam cerita ni ialah Fahri dan Aisha..
cinta penuh keislaman..cinta kepada Allah, cinta antara manusia yang cintakan Allah..perjuangan Islam.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 09:25


saya dah download...tapi bila entah nak baca..huhu
ini sinopsisnya..


Category:    Books
Genre:     Literature & Fiction
Author:    Habiburrahman El-Shirazy

Ayat-ayat cinta adalah sebuah novel 411 halaman yang ditulis oleh seorang novelis muda Indonesia kelahiran 30 September 1976 yang bernama Habiburrahman El-Shirazy. Ia adalah seorang sarjana lulusan Mesir dan sekarang sudah kembali ke tanah air. Sepintas lalu, novel ini seperti novel-novel Islami kebanyakan yang mencoba menebarkan dakwah melalui sebuah karya seni, namun setelah ditelaah lebih lanjut ternyata novel ini merupakan gabungan dari novel Islami, budaya dan juga novel cinta yang banyak disukai anak muda. Dengan kata lain, novel ini merupakan sarana yang tepat sebagai media penyaluran dakwah kepada siapa saja yang ingin mengetahui lebih banyak tentang Islam, khususnya buat para kawula muda yang kelak akan menjadi penerus bangsa.

Novel ini bercerita tentang perjalanan cinta dua anak manusia yang berbeda latar belakang dan budaya; yang satu adalah mahasiswa Indonesia yang sedang studi Universitas Al-Azhar Mesir, dan yang satunya lagi adalah mahasiswi asal Jerman yang kebetulan juga sedang studi di Mesir. Kisah percintaan ini berawal ketika mereka secara tak sengaja bertemu dalam sebuah perdebatan sengit dalam sebuah metro (sejenis trem).

Mein Neim Ist Aisha
Pada waktu itu, si pemuda yang bernama lengkap Fahri bin Abdullah Shiddiq, sedang dalam perjalanan menuju Masjid Abu Bakar Ash-Shiddiq yang terletak di Shubra El-Kaima, ujung utara kota Cairo, untuk talaqqi (belajar secara face to face pada seorang syaikh) pada Syaikh Utsman Abdul Fattah, seorang Syaikh yang cukup tersohor di seantero Mesir. kepadanya Fahri belajar tentang qiraah Sab'ah (membaca Al-Qur'an dengan riwayat tujuh imam) dan ushul tafsir (ilmu tafsir paling pokok). Hal ini sudah biasa dilakukannya setiap dua kali seminggu, setiap hari Ahad/Minggu dan Rabu. Dia sama sekali tidak pernah melewatkannya walau suhu udara panas menyengat dan badai debu sekalipun. Karena baginya itu merupakan suatu kewajiban karena tidak semua orang bisa belajar pada Syaikh Utsman yang sangat selektif dalam memilih murid dan dia termasuk salah seorang yang beruntung.

Di dalam metro, Fahri tidak mendapatkan tempat untuk duduk, mahu tidak mahu dia harus berdiri sambil menunggu ada kursi yang kosong. Kemudian ia berkenalan dengan seorang pemuda mesir bernama Ashraf yang juga seorang Muslim. Merteka bewrcerita tentang banyak hal, termasuk tentang kebencian Ashraf kepada Amerika. Tak berapa lama kemudian, ada tiga orang boleh yang berkewarganegaraan Amerika (dua perempuan dan satu laki-laki) naik ke dalam metro. Satu diantara dua perempuan itu adalah seorang nenek yang kelihatannya sudah sangat lelah. Biasanya orang Mesir akan memberikan tempat duduknya apabila ada wanita yang tidak mendapatkan tempat duduk, namun kali ini tidak. Mungkin karena kebencian mereka yang teramat sangat kepada Amerika. Sampai pada suatu saat, ketika si nenek hendak duduk menggelosor di lantai, ada seorang perempuan bercadar putih bersih yang sebelumnya dipersilahkan Fahri untuk duduk di bangku kosong yang sebenarnya bisa didudukinya, memberikan kursinya untuk nenek tersebut dan meminta maaf atas pwerlakuan orang-orang Mesir lainnya. Disinilah awal perdebatan itu terjadi. Orang-orang Mesir yang kebetulan mengerti bahasa Inggris merasa tersinggung dengan ucapan si gadis bercadar. Mereka mengeluarkan berbagai umpatan dan makian kepada sang gadis, dan ia pun hanya bisa menangis. Kemudian Fahri berusaha untuk meredakn perdebatan itu dengan menyuruh mereka membaca shalawat Nabi karena biasannya dengan shalawat Nabi, orang Mesir akan luluh kemarahannya dan ternyata berhasil. Lalu ia mencoba menjelaskan pada mereka bahwa yang dilakukan perempuan bercadar itu benar, dan umpatan-umpatan itu tidak layak untuk dilontarkan. Namun apa yang terjadi, orang-orang Mesir itu kembali mrah dan meminta Fahri untuk tidak ikut campur dan jangan sok alim karena hanya Amma saja belumtentu ia hafal. Kemudian emosi mereka mereda ketika Ashraf yang juga ikut memaki perempuan bercadar itu, mengatakan bahwa Fahri adalah mahasiswa Al-Azhar dan hafal Al-Qur'an dan juga murid dari Syaikh Utsman yang terkenal itu. Lantas orang-orang Mesir itu meminta maaf pada fahri. Fahri kemudian menjelaskan bahwasanya mereka tidak seharusnya bertindak seperti itu karena ajaran Baginda Nabi tidak seperti itu. Lalu ia pun menjelaskan bagaimana seharusnya bersikap kepada tamu apalagi orang asing sesuai dengan yang diajarkan oleh Rasulullah Saw. Mereka pun mengucapkan terima kasih pada fahri karena sudah megingatkan mereka. Sementara itu, si boleh perempuan muda, Alicia, sedang mendengarkan penjelasan tentang apa yang terjadi dari si perempuan bercadar dengan bahasa Inggris yang fasih.Kemudian Alicia berterima kasih dan menyerahkan kartu namanya pada Fahri. Tak berapa lama kemudian metro berhenti dan perempuan bercadar itupun bersiap untuk turun. Sebelum turun ia mengucapkan terima kasih pada Fahri karena sudah menolongnya tadi. Akhirnya mereka pun berkenalan. Dan ternyata si gadis itu bukanlah orang Mesir melainkan gadis asal Jerman yang sedang studi di Mesir. Ia bernama Aisha.

Maria, Gadis Koptik yang Aneh
Di Mesir, Fahri tinggal bersama dengan keempat orang temannya yang juga berasal dari Indonesia, yaitu Saiful, Rudi, Hamdi dan Misbah. Fahri sudah tujuh tahun hidup di Mesir. Mereka tinggal di sebuah apartemen sederhana yang mempunyai dua lantai, dimana lantai dasar menjadi tempat tinggal Fahri dan empat temannya, sedangkan yang lantai atas ditempati oleh sebuah keluarga Kristen Koptik yang sekaligus menjadi tetangga mereka. Keluarga ini terdiri dari Tuan Boutros, Madame Nahed, dan dua orang anak mereka - Maria dan Yousef. Walau keyakinan dan aqidah mereka berbeda, namun antara keluarga Fahri (Fahri dkk) dan keluarga Boutros terjalin hubungan yang sangat baik. Di Mesir, bukanlah suatu keanehan apabila keluarga Kristen koptik dan keluarga Muslim dapat hidup berdampingan dengan damai dalam masyarakat. Keluarga ini sangat akrab dengan Fahri terutama Maria. Maria adalah seorang gadis Mesir yang manis dan baik budi pekertinya. Kendati demikian, Fahri menyebutnya sebagai gadis koptik yang aneh, karena walaupun Maria itu seorang non-muslim ia mampu menghafal dua surah yang ada dalam Al-Quran dengan baik yang belum tentu seorang Muslim mampu melakukannya. Ia hafal surat Al-Maidah dan surah Maryam. Fahri juga baru mengetahuinya ketika mereka secara tak sengaja bertemu di metro. Seluruh anggota keluarga Boutros sangat baik kepada Fahri dkk. Bahkan ketika Fahri jatuh sakit pun keluarga ini jugalah yang membantu membawa ke rumah sakit dan merawatnya selain keempat orang teman Fahri. Apalagi Maria, dia sangat memperhatikan kesehatan Fahri. Keluarga ini juga tidak segan-segan mengajak Fahri dkk untuk makan di restoran berbintang di tepi sungai Nil,kebanggaan kota Mesir, sebagai balasan atas kado yang mereka berikan. Pada waktu itu Madame Nahed berulang-tahun dan malam sebelumnya Fahri dkk memberikan kado untuknya hanya karena ingin menyenangkan hati beliau karena bagi Fahri menyenangkan hati orang lain adalah wajib hukumnya. Setelah makan malam, tuan dan nyonya Boutros ingin berdansa sejenak. Madame Nahed meminta Fahri untuk mengajak Maria berdansa karena Maria tidak pernah mahu di ajak berdansa. Setelah tuan dan nyonya Boutros melangkah ke lantai dansa dan terhanyut dengan alunan musik yang syahdu, Maria pun memberanikan diri mengajak Fahri untuk berdansa, namun Fahri menolaknya dengan alasan Maria bukan mahramnya kemudian menjelaskannya dengan lebih detail. Begitulah Fahri, ia selalu berusaha untuk menjunjung tinggi ajaran agama yang dianutnya dan selalu menerapkannya dalam kehidupan sehari-hari.

Si Muka Dingin Bahadur dan Noura yang Malang
Selain bertetangga dengan keluarga Boutros, Fahri juga mempunyai tetangga lain berkulit hitam yang perangainya berbanding 180 derajat dengan keluarga Boutros. Kepala keluarga ini bernama Bahadur yang terkenal dengan julukan si Muka Dingin karena ia selalu berperangai kasar kepada siapa saja bahkan dengan istrinya madame Syaima dan putri bungsunya Noura. Bahadur dan istrinya mempunyai tiga orang putri, Mona, Suzanna, dan Noura. Mona dan Suzanna berkulit hitam namun tidak halnya dengan Noura, dia berkulit putih dan berambut pirang. Hali inilah ang membuat Noura dimusuhi keluarganya yang pada akhirnya membuat dirinya tercebur kedalam penderitaan yang amat sangat. Bahadur mempunyai watak yang keras dan bicaranya sangat kasar, Nouralah yang selalu menjadi sasaran kemarahannya. Dan kedua orang saudaranya yang juga tidak menyukai Noura mengambil kesempatan ini untuk ikut-ikutan memaki dirinya. Sampai tibalah pada suatu malam yang tragis dimana Bahadur menyeret Noura ke jalanan dan punggungnya penuh dengan luka cambukan. Hal ini sudah sering terjadi, namun malam itu yang terparah. Tak ada satu orang pun yang berani menolong. Selain hari sudah larut, Bahadur juga dikenal amat kejam. Akhirnya, karena sudah tak tahan lagi melihat penderitaan Noura, Fahri pun meminta bantuan Maria melaui sms untuk menolong Noura. Awalnya Maria menolak karena tidak mahu keluarganya terlibat dengan keluarga Bahadur. Namun setelah Fahri memohon agar Maria mahu menolongnya demi kecintaan Maria terhadap Al-Masih, Maria akhirnya luluh juga. Jadilah malam itu Noura menginap di rumah keluarga Boutros. Malam ini jualah yang akhirnya menghantarkan Fahri ke dalam penderitaan yang amat sangat dan juga membuatnya hampir kehilangan kesempatan untuk hidup di dunia fana ini.

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 11:29


hmm..naz dah baca sinopsis..thanks to kak iman hayati & broshahir..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

hypox
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26214
Posting: 97
Dari: Simpang Empat ke Manchester

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-12-07 12:19


novel ni mula-mula cerita dia slow...bosan juga lah...banyak cerita pasal fahri dan kelas pengajiannya...saya hampir2 nak membakul sampahkan buku ni. Apapun ceritanya memang best!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For hypoxProfil   Hantar PM kepada hypox   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-12-07 14:15


Pada 11-12-07 12:19 , hypox posting:

!!! QUOTE !!!

novel ni mula-mula cerita dia slow...bosan juga lah...banyak cerita pasal fahri dan kelas pengajiannya...saya hampir2 nak membakul sampahkan buku ni. Apapun ceritanya memang best!!


Ish..kasihan buku tu nak membakul sampahkan..erm..ada ke perkataan membakul sampahkan :berfikir:
Mesti nangis jugakkn baca buku tu :sopan:
Aisha tu wanita yang bagus..kulit buku tu pun lawa, sebab muka wanita pakai purdah yang digambarkan sangat cantik..


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-12-07 14:43


mula-mula tengok buku tu tajuk 'ayat2 cinta'...
ingat macam jiwang...hehe
lepas itu member syorkan...
sklai baca peh terpikat terus...ha

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 14:55


siapa cadang nak bagi hadiah kat kita?:lol:
cepat lah..kata best..promote..bagi ar kita tengok cene..hmm..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 15:00


Klik Sini

untuk trailer dan OST AAC the moive


-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

  


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 15:05


tu sinopsis dia lah..saya dah baca kat atas tu..
hmm..dah bzaman saya tgalkan novel..
nak baca?
tak nak baca?
nak ke?tak nak ke?:lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-12-07 15:11


Pada 11-12-07 15:05 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

tu sinopsis dia lah..saya dah baca kat atas tu..
hmm..dah bzaman saya tgalkan novel..
nak baca?
tak nak baca?
nak ke?tak nak ke?:lol:


Naz bacala..rugi kalau tak baca..
sebab best sangat..kawan akak dulu dia tak suka juga baca novel, tapi bila dia baca novel ni..dia dah jadi minat dan dah beli dua buah lagi novel yang ditulis oleh Habiburrahman (penulis novel ayat2 cinta)..
buku ni best...baik baca:sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 15:25


mama_iman bacalah...........mesti tak rugi ........best oooo....cubalah baca....baca sikit pasti nak baca lagi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

hamba_dhaif
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2007
Ahli No: 31884
Posting: 5
Dari: semberang malaysia

syria  


posticon Posting pada: 11-12-07 15:50


kan best kalau buat "tautan hati the movie"??? pasti lagi menarik!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For hamba_dhaifProfil   Hantar PM kepada hamba_dhaif   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 16:09


hehe..thank you thank you kepada semua yang mgalakkan saya..haha..ada dah ek kat kedai buku?tak prasan..laki tu muka handsome sangat..mrisaukan..:lol: wah kapten pun baca ek?hmm..kejap lagi naz pergi MPH..

kawan naz cakap ada 2org ek suka laki tu..ke lebih?hmm..entah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-12-07 16:53


betul tu hamba_dhaif..ana minat sangat dengan novel tautan hati..kan bagus kalau ada org nak buat tautan hati the movie...

Bookmark and Share

  


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-12-07 17:01


yang paling best sekali adalah selepas si fahri dan aisha dah bergelar suami isteri,,,,seronok bacenya...sungguh romantik

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-12-07 17:29


ana nak tautan hati the movie!!! tautan hati the movie!!! :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 17:40


Pada 11-12-07 17:01 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

yang paling best sekali adalah selepas si fahri dan aisha dah bergelar suami isteri,,,,seronok bacenya...sungguh romantik


a'a betul itu...dah lama dah baca mama_iman... mungkn dah dalam setengah tahun agaknya....bacalah mama_iman...mesti menarik....nya..

p/s: belum cuba belum tau...hehehe


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 05:13


Pada 11-12-07 16:09 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

hehe..thank you thank you kepada semua yang mgalakkan saya..haha..ada dah ek kat kedai buku?tak prasan..laki tu muka handsome sangat..mrisaukan..:lol: wah kapten pun baca ek?hmm..kejap lagi naz pergi MPH..

kawan naz cakap ada 2org ek suka laki tu..ke lebih?hmm..entah..


mama iman~mehla sama-sama mmbaca, tapi saffa rasa peribadi dia tu yang menjadikan dia kacak! alahai~will fahri exist in my real world?


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 05:14


Pada 11-12-07 12:19 , hypox posting:

!!! QUOTE !!!

novel ni mula-mula cerita dia slow...bosan juga lah...banyak cerita pasal fahri dan kelas pengajiannya...saya hampir2 nak membakul sampahkan buku ni. Apapun ceritanya memang best!!






erk~kedengaran kejam...suka baca pasal fahri dengan kelas pengajiannya :sopan:


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 07:51


Pada 11-12-07 17:29 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tautan hati the movie!!! tautan hati the movie!!! :(


ana pun mharapkan bergitu...

Bagi ana,lagi best tautan hati daripada ayat2 cinta

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 10:14


hahahahahah..baikkkk kapten dan yang lain-lain..semalam naz lupa lakk nak pergi MPH..cana ni..heh..beli ke..tak beli..beli ke..tak beli..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 10:29


Pada 11-12-07 14:55 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

siapa cadang nak bagi hadiah kat kita?:lol:
cepat lah..kata best..promote..bagi ar kita tengok cene..hmm..


nanti akak bagi ye... :-D sekali dengan eskrim.. 8-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

  


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 10:30


iyakah?novel tu?biar betul...haha.akak ni betul-betul lah..bila nak bagi?ahaks..naz rasa nak baca time cuti ni nanti..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 10:58


Pada 11-12-07 09:25 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah download...tapi bila entah nak baca..huhu


tak dapat nak download poonn... :-( bagaimana nii????huhu... dah register dah pun...tapi tak oleh...

err..ajarkan boleh?? :sopan: :kelip:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

  


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-12-07 11:33


Pada 12-12-07 07:51 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-07 17:29 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tautan hati the movie!!! tautan hati the movie!!! :(


ana pun mharapkan bergitu...

Bagi ana,lagi best tautan hati daripada ayat2 cinta


Ana pun...
menaikkan semangt berdakwah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-12-07 12:52


bila filem ni nak keluar kat malaysia ni saussan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 13:05


Pada 12-12-07 10:58 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-07 09:25 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah download...tapi bila entah nak baca..huhu


tak dapat nak download poonn... :-( bagaimana nii????huhu... dah register dah pun...tapi tak oleh...

err..ajarkan boleh?? :sopan: :kelip:



..cuba try yang ni..
http://infokito.wordpress.com/2007/11/12/ayat-ayat-cinta-novel-pembangun-jiwa/


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 13:13


kalau sesegar nailofar the movie bagaimana,rasa-rasanya lagi best kan??? 8-) 8-) 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:20


Pada 12-12-07 13:13 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau sesegar nailofar the movie bagaimana,rasa-rasanya lagi best kan??? 8-) 8-) 8-)


dah baca novel ni!! masa sekolah rendah dah baca
eyh, penulis dia ustaz zaid akhtar kan? kalau tak salah lah..saffa ada link dia kat blog:P


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:21


Pada 12-12-07 12:52 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

bila filem ni nak keluar kat malaysia ni saussan?


tak pastila huda ku sayang...lamanye menyepi diri..bagaimana belajar kat sana? saffa tengah cuti ni...yeay!


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:25


Pada 12-12-07 16:20 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 13:13 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau sesegar nailofar the movie bagaimana,rasa-rasanya lagi best kan??? 8-) 8-) 8-)


dah baca novel ni!! masa sekolah rendah dah baca
eyh, penulis dia ustaz zaid akhtar kan? kalau tak salah lah..saffa ada link dia kat blog:P



bagi lah cik saffa..novel tu ada sekali ke dalam blog tu?boleh saya print..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:31


Pada 12-12-07 16:25 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:20 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 13:13 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau sesegar nailofar the movie bagaimana,rasa-rasanya lagi best kan??? 8-) 8-) 8-)


dah baca novel ni!! masa sekolah rendah dah baca
eyh, penulis dia ustaz zaid akhtar kan? kalau tak salah lah..saffa ada link dia kat blog:P



bagi lah cik saffa..novel tu ada sekali ke dalam blog tu?boleh saya print..


aah zaid akhtar penulis dia...saya rasa mesti best gila kalau di filemkan cerita ni.. :-) 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 23:40


Pada 12-12-07 16:25 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:20 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 13:13 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau sesegar nailofar the movie bagaimana,rasa-rasanya lagi best kan??? 8-) 8-) 8-)


dah baca novel ni!! masa sekolah rendah dah baca
eyh, penulis dia ustaz zaid akhtar kan? kalau tak salah lah..saffa ada link dia kat blog:P



bagi lah cik saffa..novel tu ada sekali ke dalam blog tu?boleh saya print..



mama....saffa ada link ke blog ustaz zaid akhtar saja...untuk dload cerita tu, maaf sangat-sangat saffa tak ada..apa kata akak tanya ustaz sndirik?entah-entah dia nak bagi free ke? huhu


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 23:41


Pada 12-12-07 16:31 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:25 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:20 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 13:13 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau sesegar nailofar the movie bagaimana,rasa-rasanya lagi best kan??? 8-) 8-) 8-)


dah baca novel ni!! masa sekolah rendah dah baca
eyh, penulis dia ustaz zaid akhtar kan? kalau tak salah lah..saffa ada link dia kat blog:P



bagi lah cik saffa..novel tu ada sekali ke dalam blog tu?boleh saya print..


aah zaid akhtar penulis dia...saya rasa mesti best gila kalau di filemkan cerita ni.. :-) 8-)



saffa dah lupa cerita tu, tapi...seingat saffa, cerita tu memang best. ada watak nama sakinah ke kat situ?ingat2 lupelaa....


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 09:27


uik cik saffa tak ada lah pulak nak free begitu..hm tak apa lah..nanti saya cari sajalah kat mne2..hm saya dah malas sekarang baca novel cinta..suka novel pnyiasatan..kalau lain-lain pun saya baca novel english ..hmm..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 18:25


Pada 12-12-07 23:41 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:31 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:25 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:20 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 13:13 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau sesegar nailofar the movie bagaimana,rasa-rasanya lagi best kan??? 8-) 8-) 8-)


dah baca novel ni!! masa sekolah rendah dah baca
eyh, penulis dia ustaz zaid akhtar kan? kalau tak salah lah..saffa ada link dia kat blog:P



bagi lah cik saffa..novel tu ada sekali ke dalam blog tu?boleh saya print..


aah zaid akhtar penulis dia...saya rasa mesti best gila kalau di filemkan cerita ni.. :-) 8-)



saffa dah lupa cerita tu, tapi...seingat saffa, cerita tu memang best. ada watak nama sakinah ke kat situ?ingat2 lupelaa....



yang nama sakinah tu watak dalam dalam novel seterusnya tak silap saya,em salju sakinah...

dalam nailofar ada watak hazwani dan iqbal... :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 06:51


Pada 13-12-07 18:25 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 23:41 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:31 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:25 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:20 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 13:13 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau sesegar nailofar the movie bagaimana,rasa-rasanya lagi best kan??? 8-) 8-) 8-)


dah baca novel ni!! masa sekolah rendah dah baca
eyh, penulis dia ustaz zaid akhtar kan? kalau tak salah lah..saffa ada link dia kat blog:P



bagi lah cik saffa..novel tu ada sekali ke dalam blog tu?boleh saya print..


aah zaid akhtar penulis dia...saya rasa mesti best gila kalau di filemkan cerita ni.. :-) 8-)



saffa dah lupa cerita tu, tapi...seingat saffa, cerita tu memang best. ada watak nama sakinah ke kat situ?ingat2 lupelaa....



yang nama sakinah tu watak dalam dalam novel seterusnya tak silap saya,em salju sakinah...

dalam nailofar ada watak hazwani dan iqbal... :-D :-D



iyakah?!padanlah teringat novel tu...sebab, my real name is HAZWANI...huhu...


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-07 09:23


NAK TAYANG KE?BEST KE kalau buat cerita?

----------------------------------
INDAHNYA HIDUP KALAU DENGAN YANG TERSAYANG...

Bookmark and Share

  


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 16:08


oo ni kira-kira terperasan kejap lah ek... :-D :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 01:36


Pada 14-12-07 16:08 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

oo ni kira-kira terperasan kejap lah ek... :-D :-D :-D


sekali sekala okaits?:P


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 13:45


Pada 15-12-07 01:36 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 16:08 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

oo ni kira-kira terperasan kejap lah ek... :-D :-D :-D


sekali sekala okaits?:P



boleh saja,bukan selalu ye tak.. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 16:04


ooo...nak tambah lagi, ketika cinta bertasbih 2 pun dah ada di malaysia...selamat memburu azzam!

Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-12-07 00:09


Pada 12-12-07 16:21 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 12:52 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

bila filem ni nak keluar kat malaysia ni saussan?


tak pastila huda ku sayang...lamanye menyepi diri..bagaimana belajar kat sana? saffa tengah cuti ni...yeay!



sory saffa..ke"sibuk"an yang biasa bila brgelar student. :-D
belajar kat sini alhamdulillah ok.selamat bcuti ye.harap tak bnjir kat sana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 14:36


Pada 23-12-07 00:09 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:21 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 12:52 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

bila filem ni nak keluar kat malaysia ni saussan?


tak pastila huda ku sayang...lamanye menyepi diri..bagaimana belajar kat sana? saffa tengah cuti ni...yeay!



sory saffa..ke"sibuk"an yang biasa bila brgelar student. :-D
belajar kat sini alhamdulillah ok.selamat bcuti ye.harap tak bnjir kat sana..



alhamdulillah, huda.xbanjir. memang dah terlalu lama menyepi kan.kanda arsyie pun dah senyap sekarang...isk..isk...huda jaga diri ok


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 00:41


nah.... ni trailer Ayat-ayat Cinta versi baru punya...

http://bangdha.multiply.com/video/item/16/Ayat_-_Ayat_Cinta_Versi_Baru

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 10:42


ayat2 cinta?????
cerita apa ni???
tak pernah dengar pun...
tajuk pun jiwang saja....

Bookmark and Share

  


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-12-07 12:31


assalamualaikum.
ada ke cerita ayat-ayat Cinta?
macam tak perna dengar saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-12-07 12:59


ayat2 cinta adalah novel hasil karya habiburrahman el-shirazy....
tak lah jiwang pun ceritanya..lebih banyak mendidik manusia mengenal pencipta-Nya....
tayangan nya masih belum masuk ke Malaysia adapun pengarang ni indonesian...
dan novel ni adalah best seller...
FYI

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:21


Menggambarkan Fahri adalah seorang lelaki taat yang begitu lurus, tidak mengenal, merapati gadis sebelum bernikah. Juga intelligent student who wins a scholarship.
errghhh... kalau ambikk actor yang hensem2, mesti ramai peminat watak nieehh.. hhiihhii!!!
Dan turut ada yang berpendapat filem ini lebih wajar dilakonkan oleh artis Indonesia berbanding Malaysia kerana kualiti yang dimiliki oleh pelakon dari tanah seberang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 00:25


erm tak sabar nak tengok cerita ni secara keseluruhan....nak baca novelnya tebal sangat....tak ada masa

Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 07:50


Kalau tengok muvie, mungkin ada 2 3 part yang dipotong.
bacalah novel tu dulu, takut nanti keciwa pula (kot2 lah muvie tu dilakonkan dengan tak best sekali)

Bookmark and Share

  


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 09:08


Peribadinya ana lebih suka membaca novel berbanding menontonya.
Apa yang tertulis di dalam novel diperincikan oleh penulisnya, keadaan dan suasana di setiap lokasi cerita, perasaan dan apa yang difikirkan oleh setiap watak, hatta debu-debu jalan yang berterbangan.
Ianya memberi peluang kepada ana untuk fikir dan membayangkan situasi sebenar serta untuk memahami apa yang sedang berlaku.
Originalitinya adalah seperti apa yang digambar oleh penulis di dalam novel.
Seperti pandangan sahabat Qaisar "bacalah novel tu dulu, takut nanti keciwa pula (kot2 lah muvie tu dilakonkan dengan tak best sekali)"

Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 10:45


assalamualaikum...

betul keee nak di movie kan.....bagus bagus bagus.....:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:45


ramai org minat novel ni ek ... saya ni tak lah minat .. tak pernah baca pun .. tapi tengok kepada trailer filem dia nampak ianya terglong dalam kategori cerita jiwang karat islamik ... patut lah ramai muslimat suka

http://www.youtube.com/watch?v=yQcbOwj1YVI
http://www.youtube.com/watch?v=j1LpvglY34M
http://www.youtube.com/watch?v=aRPORLQCXwE

BEWARE : THIS COMMENT MIGHT CONTAIN SIGNS OF UNFRIENDLINESS

Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:49


Pada 06-01-08 23:21 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Dan turut ada yang berpendapat filem ini lebih wajar dilakonkan oleh artis Indonesia berbanding Malaysia kerana kualiti yang dimiliki oleh pelakon dari tanah seberang.


betul ke ? kualiti yang macam mana ?



Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 13-01-08 18:29


sangat teringin nak tengok movie ini.mesti best....

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 22:54


huhu... errmmm even naqib saya pun suruh baca novel ni....

nampaknya, kena lah baca before tengok movie nya ye....

p/s: saya ada soft copy AAC dalam bentuk pdf file. siapa nak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 23:08


sekarang memang tengah hangat pasal topik ni...
nak tahu lebih lanjut layari lah web sutradara filem ni...

    http://dearestmask.blogs.friendster.com/my_blog/

tapi rasa-rasanya tidak se-best novelnya...
:-(


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 00:30


Best sangat ke cerita ayat2 cinta tu?Ana tengok kebanyakan muslimat saja posting.

Muslimat ni memang minat cerita2 yang sentimental ni;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 00:47


Pada 14-01-08 00:30 , syababmuslim posting:

!!! QUOTE !!!

Best sangat ke cerita ayat2 cinta tu?Ana tengok kebanyakan muslimat saja posting.

Muslimat ni memang minat cerita2 yang sentimental ni;)

tak adalah sentimental mana pun cerita tu cuma kalau boleh teringin nak suami macam Fahri tu saja :malu: tapi aku sedar.. xwujud lagi lelaki macam tu kat dunia akhir zaman ni :-(


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 22:36


iyakah tak ada muslimin minat buku ni? naqib saya baca. siap rekemen suruh baca jugak. member2 seusrah saya baca. mereka juga merekemen sahabat2 muslimin mereka baca jugak. sayatetapsaya baca. kapten06 pun baca...

:-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 23:23


Pada 14-01-08 22:36 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

iyakah tak ada muslimin minat buku ni? naqib saya baca. siap rekemen suruh baca jugak. member2 seusrah saya baca. mereka juga merekemen sahabat2 muslimin mereka baca jugak. sayatetapsaya baca. kapten06 pun baca...

:-P



eh ye ke akak syahidatul saya ingat saya seorang saja kena rekemen akak pun kena sekali ye...erm betul tu kapten06, sahabat muslimin pun membacanya.... :berfikir:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 23:59


Kalau nak mengharapkan suami macam fahri tu,kena pastikan diri kita sebaik macam tu.Tak boleh nak kan pasangan saja baik.Tapi kita sendiri tak

Tak dinafikan susah nak cari yang sempurna.Kalau yang dalam novel ni hanya khayalan.

Ramai kawan-kawan ana yang baca.Mungkin sebab cerita jalan ceritanya kat mesir.Jadi pelajar mesir pun cubala menghayatinya.Tapi ana tak berminatla nak baca.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 02-07-08 09:22


software diperlukan : WINRAR

apa yang perlu anda lakukan sebelum dapat menonton cerita ni?

1- download satu persatu link yang diberi (kalau siapa yang guna streamyx, boleh restart modem after da download satu link...so xyh tunggu waiting time untuk download link lain)
2- kumpulkan ke-enam2 part kat satu tempat(desktop/folder)
3- right-klik kat part1.rar -->extract here/extract file
4- masukkan password ==>
5- tunggu file di extract sampai habis
6- sediakan tisu...dan....selamat menonton :lol:


http://rapidshare.com/files/113527129/Ayat-Ayat_Cinta__2007_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/113711209/Ayat-Ayat_Cinta__2007_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/114169071/Ayat-Ayat_Cinta__2007_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/113773144/Ayat-Ayat_Cinta__2007_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/113970698/Ayat-Ayat_Cinta__2007_.part5.rar
http://rapidshare.com/files/113982231/Ayat-Ayat_Cinta__2007_.part6.rar

Pass word : hanieystar @ TKO

rapatkan semua password tu

credit to tokeikedai


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 00:25


Best bangat crtr neyh. :D boleh jadi teladan untuk remaja zaman sekarang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

adeq3101
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34183
Posting: 45
Dari: S.T.P

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 08:15


baca novelnya memang best...bila tengok cerita tak best sangat..apapun jalan ceritanya menarik...harap akan ada lagi cerita-cerita seumpamanya akan menyusul...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adeq3101Profil   Hantar PM kepada adeq3101   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Ayat2 Cinta the Movie- view here

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.242557 saat. Lajunya....