Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Jangan Tangisi Apa Yang Bukan Milikmu


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Jangan Tangisi Apa Yang Bukan Milikmu

Please Mendaftar To Post


Oleh Jangan Tangisi Apa Yang Bukan Milikmu

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:00


BismiLLAHir Rahmanir Raheem.
DALAM meniti liku-liku kehidupan ini, kita seringkali berasa kecewa. Kecewa kerana sesuatu yang terlepas dari genggaman tangan, keinginan yang tidak kesampaian, kenyataan yang tidak dapat diterima.. dan akhirnya ia mengakibatkan sesuatu yang mengganggu jiwa dan perasaan.

Hidup ini ibarat sebuah belantara. Tempat kita mengejar segala keinginan dan sememangnya manusia diciptakanNya mempunyai kehendak dan keinginan. Namun, tidak semua yang kita inginkan akan tercapai, tidak setiap yang kita idamkan mampu menjadi realiti. Dan, bukan sesuatu yang mudah untuk menyedari dan menerima kenyataan bahawa apa yang bukan menjadi milik kita tidak perlu kita tangisi. Ramai orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak punya satu hukum iaitu kita mesti berjaya, mesti bahagia atau yang lainnya.

Berapa ramai orang yang berjaya tetapi lupa bahawa segalanya adalah pemberian Allah yang Maha Pemurah sehingga kejayaan itu membuatnya sombong dan bertindak mengikut nafsunya. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan tenang dan sabar sedangkan dimensi tauhid dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita.

Apa yang memang menjadi hak kita di dunia, pasti akan Allah tunaikan. Namun apa yang memang bukan milik kita, ia tidak akan mungkin kita miliki, walaupun ia mungkin telah menghampiri kita, walaupun kita telah bermati-matian mengusahakannya. Seorang mukmin tidak akan bersedih ketika ditimpa musibah, malapetaka, dan sebagainya. Tetapi dia bersyukur kepada Allah dan menjadikan musibah itu sebagai peringatan dari Allah terhadap dirinya.

Oleh itu, bila seorang mukmin merasa sedih ketika ditimpa musibah, maka dia bukan mukmin sejati. Sebab, apa pun musibah yang menimpa seorang mukmin, selalu menguntungkan dirinya, sebagaimana sabda Rasulullah dalam sebuah hadis: “Sungguh menakjubkan! Urusan orang mukmin selalu menjadi hal yang menguntungkan bagi dirinya. Dan yang demikian itu hanyalah dialami oleh seorang mukmin.”

Seorang mukmin bila ditimpa kesusahan, dan dia mengingat Allah, dengan jalan itu itulah dia akan memperoleh jalan penyelesaian yang terbaik. Dia tidak merasa tekanan batin dalam bentuk apapun, kerana penderitaan yang paling berat sekalipun, pasti ada jalan penyelesaiannya. Seorang mukmin adalah selalu mengingati Allah dalam keadaan ditimpa penderitaan yang amat sangat sekalipun, baik dengan mengucapkan tasbih, takbir, istighfar, doa mahupun dengan membaca Al-Quran, sehingga membuat jiwanya bersih, bening, perasaannya tenang dan tenteram.

Rasulullah SAW pun bersabda: “Ingat akan Allah adalah penawar kalbu,” diriwayatkan oleh Ad-Dailami oleh Anas.

Maka wahai jiwa yang sedang gundah berduka lara, dengarkan firman Allah SWT; “ Boleh jadi kalian membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kalian. Dan boleh jadi kalian mencintai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kalian. Allah Maha Mengetahui kalian tidak mengetahui.” (QS. Al-Baqarah 216)

Maka setelah ini wahai jiwa, jangan kau hanyut dalam dalam nestapa yang berpanjangan terhadap apa-apa yang terlepas dari genggamanmu, dari dakapanmu. Kita lihat di sekeliling kita, kemudian cerminlah diri sendiri. Andai kita tidak kenal siapa yang ada di dalam cermin itu, mulai hari ini ada baiknya kita mulakan mencari diri sendiri!

Manusia yang mulia adalah yang menyedari dengan sepenuh hati bahawa dia hanyalah hamba, benar-benar hamba, dalam pengertian hamba yang sebenar-benarnya, baik secara teori mahupun praktikal. Dia hanya berfikir bagaimana memberikan yang terbaik bagi kehidupan ini, semata-mata mengharap cintaNya, keredhaanNya, dan lebih dari itu kerana dia mencintai Allah, terpesona kepada keindahan Maha Pencipta, mabuk kepayang dengan ‘kecantikan’ Maha Pemurah.

Andai ternyata keinginannya tidak selari dengan keinginan Allah SWT, ternyata apa yang diharapkannya esok hari tidak menjadi nyata, malah yang terjadi adalah sesuatu yang sebaliknya, maka kita mesti tetap ikhlas! Kita menerima semuanya dengan senyum yang mengembang, dengan redha yang tidak terhitung. Hidupnya hanya untukNya. DIAlah tujuan hidup, sebaik-baik tujuan hidup! Sedang yang lainnya adalah wasilah, alat, bekal, modal untuk mencapai keredhaan Allah SWT.

Maka, jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu! Kerana, ia memang bukan milikmu! Maka, bersihkan hatimu, ikhlaslah.. redha dengan ketentuanNya. Kerana, kita ini adalah sebenar-benar hamba! Moga kita lebih kuat dan dekat kepadaNya.

Ameen Ya RABBal 'Alameen.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

edm_gurlz87
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27483
Posting: 19
Dari: Bumi ku MALAYSIA

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:35


cukup perit apabila sesuatu yang kita inginkan sbnrny bukan milik kita....
malahan apabila sesuatu itu memang benar-benar elok dan sempurna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For edm_gurlz87Profil   Hantar PM kepada edm_gurlz87   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:40


Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 13:22


bersyukurla dengan apa yang kita ada... tak semua yang kita nak, akan kita dapat... reda lah setiap pemberian yang kita terima...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-07 13:26


Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 13:27


Pada 06-12-07 13:26 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:



masjid??masjid apa yang akak nak bina??dimana tu??moga allah permudahkan..


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-07 13:42


Pada 06-12-07 13:27 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:26 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:



masjid??masjid apa yang akak nak bina??dimana tu??moga allah permudahkan..


Masjid shah Alam :-P InsyaAllah kat kelantan lah kalau Allah dah tetapkan tapaknye kat situ :sopan: :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-12-07 13:42


disinilah ALLAH menguji tahap keimanan kita...redha dan pasrah itu satu jalan menuju rahmat ILAHI..walaupun apa yang kita impikan tidak tercapai, redhalah, pasrahlah menerima ketentuan ia bukan milik kita...
YA ALLAH, Kau mengetahui bahawa hati-hati ini berkumpul hanya untukMU. tunjukkanlah kami jalan-jalan yang Kau redhai...Kuatkanlah hati kami menghadapinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 13:43


ya...terlalu perit untuk ditelan..namun semuanya hanya DIA yang mengetahui...
moga musibah yang sebegitu,buat kita lebih bertambah kuat...amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 14:52


salam..



i realy love this article...~ :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 15:02


Pada 06-12-07 13:42 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:27 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:26 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:



masjid??masjid apa yang akak nak bina??dimana tu??moga allah permudahkan..


Masjid shah Alam :-P InsyaAllah kat kelantan lah kalau Allah dah tetapkan tapaknye kat situ :sopan: :sopan:



masjod shah alam dekat kelantan??ada ke??bukan ke shah alam tu di selangor??oh adakah ia sudah bertukar di kelantan?? :berfikir:


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-12-07 15:06


thanks broshahir for this article.. syukran jazilan

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-07 15:35


Pada 06-12-07 15:02 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:42 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:27 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:26 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:



masjid??masjid apa yang akak nak bina??dimana tu??moga allah permudahkan..


Masjid shah Alam :-P InsyaAllah kat kelantan lah kalau Allah dah tetapkan tapaknye kat situ :sopan: :sopan:



masjod shah alam dekat kelantan??ada ke??bukan ke shah alam tu di selangor??oh adakah ia sudah bertukar di kelantan?? :berfikir:



Susahnye nak faham...nak mmbina 'masjid' tu maksudnya nak membina hubungan yang lebih berkat untuk meramaikan ummat nabi :sopan: :sopan:
Kelantan tu rumah akak..tu yang cakap kalau Allah dah tetapkan, akan ada lah "masjid" kat sana :-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 15:47


Pada 06-12-07 15:35 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:02 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:42 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:27 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:26 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:



masjid??masjid apa yang akak nak bina??dimana tu??moga allah permudahkan..


Masjid shah Alam :-P InsyaAllah kat kelantan lah kalau Allah dah tetapkan tapaknye kat situ :sopan: :sopan:



masjod shah alam dekat kelantan??ada ke??bukan ke shah alam tu di selangor??oh adakah ia sudah bertukar di kelantan?? :berfikir:



Susahnye nak faham...nak mmbina 'masjid' tu maksudnya nak membina hubungan yang lebih berkat untuk meramaikan ummat nabi :sopan: :sopan:
Kelantan tu rumah akak..tu yang cakap kalau Allah dah tetapkan, akan ada lah "masjid" kat sana :-P



huhu..akak marah ka??alah kak jangan lah marah..ye??tenyum tikit..
oo masjid tu mean kahwin ye??
betul tak??kalau macam tu saya pun nak bina juga lah..tapi di mana ye?? :berfikir: akak senyum tau..jangan marah ye?? :-)


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-07 15:51


Pada 06-12-07 15:47 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:35 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:02 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:42 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:27 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:26 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:



masjid??masjid apa yang akak nak bina??dimana tu??moga allah permudahkan..


Masjid shah Alam :-P InsyaAllah kat kelantan lah kalau Allah dah tetapkan tapaknye kat situ :sopan: :sopan:



masjod shah alam dekat kelantan??ada ke??bukan ke shah alam tu di selangor??oh adakah ia sudah bertukar di kelantan?? :berfikir:



Susahnye nak faham...nak mmbina 'masjid' tu maksudnya nak membina hubungan yang lebih berkat untuk meramaikan ummat nabi :sopan: :sopan:
Kelantan tu rumah akak..tu yang cakap kalau Allah dah tetapkan, akan ada lah "masjid" kat sana :-P



huhu..akak marah ka??alah kak jangan lah marah..ye??tenyum tikit..
oo masjid tu mean kahwin ye??
betul tak??kalau macam tu saya pun nak bina juga lah..tapi di mana ye?? :berfikir: akak senyum tau..jangan marah ye?? :-)


Akak tak marah pun...senyum..senyum baik-baik saja :-) :sopan: ..
jangan begini :lol: :lucu: ..tak elok :-)
A'a..masjid tu kawinla..tapi tak tahu bila :-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

farah_humaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31651
Posting: 55
Dari: kedah

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 15:51


Anugerah Allah kepada hambaNYA adalah nikmat,kemudian dcabut nikmat& d gantikan dengan sabar,maka apa yang d ganti itu lebih baik daripada yang dicabutnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_humairaProfil   Hantar PM kepada farah_humaira   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 15:56


Pada 06-12-07 15:51 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:47 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:35 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:02 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:42 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:27 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:26 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:



masjid??masjid apa yang akak nak bina??dimana tu??moga allah permudahkan..


Masjid shah Alam :-P InsyaAllah kat kelantan lah kalau Allah dah tetapkan tapaknye kat situ :sopan: :sopan:



masjod shah alam dekat kelantan??ada ke??bukan ke shah alam tu di selangor??oh adakah ia sudah bertukar di kelantan?? :berfikir:



Susahnye nak faham...nak mmbina 'masjid' tu maksudnya nak membina hubungan yang lebih berkat untuk meramaikan ummat nabi :sopan: :sopan:
Kelantan tu rumah akak..tu yang cakap kalau Allah dah tetapkan, akan ada lah "masjid" kat sana :-P



huhu..akak marah ka??alah kak jangan lah marah..ye??tenyum tikit..
oo masjid tu mean kahwin ye??
betul tak??kalau macam tu saya pun nak bina juga lah..tapi di mana ye?? :berfikir: akak senyum tau..jangan marah ye?? :-)


Akak tak marah pun...senyum..senyum baik-baik saja :-) :sopan: ..
jangan begini :lol: :lucu: ..tak elok :-)
A'a..masjid tu kawinla..tapi tak tahu bila :-P



ha..kan tomei tu..ahaks..ooo ye ke??insyaallah..mudah-mudahan cepat..benda yang baik-baik ni kena cepat-cepat betul tak?tapi jika dia bukan milik kita..redha saja..semuanya telah tertulis..kan kak??
erm nak doa kejap lah moga akak dapat cepat bina masjid tu ye??
akak nak letk nama apa?? :berfikir:


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 15:59


selagi dalam hati ada rasa memiliki, selama itu kita akan mrasai kehilangan dan kekurangn..terima seadanya apa yang Allah beri..

ampunilah daku yang lemah ini ya Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 16:00


erm...
sesungguhnye ku benci pertemuan kerene dengannye pasti ada perpisahan

alamak terjiwang lah teman ni pula

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-07 16:00


Pada 06-12-07 15:56 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:51 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:47 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:35 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 15:02 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:42 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:27 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:26 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 11:40 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bersyukurlah dengan apa yang ada dan di miliki..
memang perit jika apa yang nak tu tak dapat..
tapi semuanya ada hikmah di sebaliknya..



Em..betul tu.Walaupun tak dapat apa yang kita nak...InsyaAllah kita akan diberi atau digantikan yang lebih baik..Ya Allah, permudahkanlah jalan kami untuk membina 'masjid-MU- :sopan: :sopan:



masjid??masjid apa yang akak nak bina??dimana tu??moga allah permudahkan..


Masjid shah Alam :-P InsyaAllah kat kelantan lah kalau Allah dah tetapkan tapaknye kat situ :sopan: :sopan:



masjod shah alam dekat kelantan??ada ke??bukan ke shah alam tu di selangor??oh adakah ia sudah bertukar di kelantan?? :berfikir:



Susahnye nak faham...nak mmbina 'masjid' tu maksudnya nak membina hubungan yang lebih berkat untuk meramaikan ummat nabi :sopan: :sopan:
Kelantan tu rumah akak..tu yang cakap kalau Allah dah tetapkan, akan ada lah "masjid" kat sana :-P



huhu..akak marah ka??alah kak jangan lah marah..ye??tenyum tikit..
oo masjid tu mean kahwin ye??
betul tak??kalau macam tu saya pun nak bina juga lah..tapi di mana ye?? :berfikir: akak senyum tau..jangan marah ye?? :-)


Akak tak marah pun...senyum..senyum baik-baik saja :-) :sopan: ..
jangan begini :lol: :lucu: ..tak elok :-)
A'a..masjid tu kawinla..tapi tak tahu bila :-P



ha..kan tomei tu..ahaks..ooo ye ke??insyaallah..mudah-mudahan cepat..benda yang baik-baik ni kena cepat-cepat betul tak?tapi jika dia bukan milik kita..redha saja..semuanya telah tertulis..kan kak??
erm nak doa kejap lah moga akak dapat cepat bina masjid tu ye??
akak nak letk nama apa?? :berfikir:


Ameen..thank you addinulhuda..nah bunga :bunga: :bunga:
semoga dipermudahkan...
nak tulis nama apa ye :berfikir: :berfikir:
akak kena tunggu siapa insan yang sama-sama berjuang untuk membina masjid tu..baru boleh letak nama :-P :welcome:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 16:05


wah..seronoknya dapat bunga..dah lama tak dapat bunga dari si dia..
erm t.kasih..nak bagi juga lah.. :bunga: :bunga: :bunga: nah 3 kuntum mawar merah untuk akak..
erm mudah-mudahan..pasti ada pejuang yang memerlukan sayap kiri untuk bersamanya..jangan lupa kat saya tau nanti..heheh..
erm yang pasti jangan menangis jika ia bukan milik mu.. :-) :kelip:


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-07 16:09


Pada 06-12-07 16:05 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

wah..seronoknya dapat bunga..dah lama tak dapat bunga dari si dia..
erm t.kasih..nak bagi juga lah.. :bunga: :bunga: :bunga: nah 3 kuntum mawar merah untuk akak..
erm mudah-mudahan..pasti ada pejuang yang memerlukan sayap kiri untuk bersamanya..jangan lupa kat saya tau nanti..heheh..
erm yang pasti jangan menangis jika ia bukan milik mu.. :-) :kelip:


em..thank you
Ya..jangan menangis jika ia bukan milik kita :-)
Bak kata kawan ana, usah menangis kerananya..
simpanlah air mata mu..menangislah untuk yang sepatutnya :-) :bunga:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 16:12


Pada 06-12-07 16:09 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 16:05 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

wah..seronoknya dapat bunga..dah lama tak dapat bunga dari si dia..
erm t.kasih..nak bagi juga lah.. :bunga: :bunga: :bunga: nah 3 kuntum mawar merah untuk akak..
erm mudah-mudahan..pasti ada pejuang yang memerlukan sayap kiri untuk bersamanya..jangan lupa kat saya tau nanti..heheh..
erm yang pasti jangan menangis jika ia bukan milik mu.. :-) :kelip:


em..thank you
Ya..jangan menangis jika ia bukan milik kita :-)
Bak kata kawan ana, usah menangis kerananya..
simpanlah air mata mu..menangislah untuk yang sepatutnya :-) :bunga:



ya..betul tu..menangislah krnNya..erm tapi saya kuat ngs lah kak..hehehe.. :cry:


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 16:24


segalanya milikMU

Kau yang menciptakan cinta
Dan Kau jua yang menghampar bahagia
Di ribaanMu terhimpun harapan
Impian tulus setiap insan
Kau yang mengutuskan duka
Dan Engkaulah yang mengirimkan hampa
Namun padaMu jua diadukan
Merabahkan keresahan dan tangisan
Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku
Tak semuanya yang ku mahu
Di celah hangat nafas yang terhela
Ada dingin saat menyeru namaMu
Terarah segala ronta dan rasa
Pada damainya dakapanMu
Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu di segenap ruang rasaku
Telah Kau titipkan kekuantan
Oh Tuhan

jangan di tangisi apa yang bukan milikmu..
ia hanya lah pinjaman seketika..bersyukur dengan setiap pemberiannya..


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

isnani
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10968
Posting: 15
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 06-12-07 16:35


Assalamualaikum

pernah saya menangis dulu bila saya tak dapat apa yang saya nak.

lantas seorang sahabat baik menasihatkan saya yang mana Allah lebih tau apa yang sepatutny kita dapat, adakah benda yang kita nak sangat-sangat tu bawa kabaikan kepada kita.

sahabat saya kata macam seorang ibu yang lrg anaknya main pisau, walaupn anaknya tu nak sangat main sampai meronta2 nak kan pisau tu.kerna kisah sayang dan tau bahawa pisau mebahayakan, si ibu tak kan bagi pisau walau apa pun anaknya buat.macam tu juga Allah yang maha pengasih dan penyayng, kita sedih dan menangis teruk kerna tak dapat pa yang kita nak, tapi ALLAH know which one or what is the best for us. refer ayat 216 Surah AL-Baqarah

Bookmark and Share

    


  Member Information For isnaniProfil   Hantar PM kepada isnani   Pergi ke isnani's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 12:51


:-) Assalamualaikum


Seringkali memang beginilah kehidupan kita...apa yang kita inginkan seringkali tidak kesampaian..namun sebenarnya di sebaliknya ALLAH mahukan yang terbaik buat kita...mungkin yang kita inginkan itu tidak sesuai atau tidak elok untuk..ALLAH Maha Mengetahui....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 16:23


Pada 06-12-07 11:35 , edm_gurlz87 posting:

!!! QUOTE !!!

cukup perit apabila sesuatu yang kita inginkan sbnrny bukan milik kita....
malahan apabila sesuatu itu memang benar-benar elok dan sempurna..


Betul... tapi tak apa...segala apa yang telah ditentukan adalah yang terbaik buat kita...bersyukurlah di atas setiap pertemuan dan perpisahan...semua itu kerana Allah...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

serimurni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18927
Posting: 106
Dari: e-poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 17:18


thanks a lot!!!
alhamdulillah Allah memberi kesempatan kepada sya untuk baca artikel ni...
dalam kesedihan menyebabkan saya lupa diri saya sedang di uji..
saya lupa semua itu hanya pinjamn untuk saya..
saya lupa semua ini kehendak Allah..
apa yang saya harap hanya apa yang saya impikan..

kini biarlah ia pergi...
memang pedih menerima kenyataan hilang apa yang kita impikan dan telah pun kita kecapi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For serimurniProfil   Hantar PM kepada serimurni   Quote dan BalasQuote

2h471f
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2007
Ahli No: 31854
Posting: 44

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-07 04:41


memeng lah sedih sangat kalau yang kita nak tak dapat tapi redho saja lah dengan ketentuan nya.......

ada ag yang sedih lepas kita tau apa yang kita nak bukan milik kita tiba-tiba macam-macam perubahan yang berlaku ???

kearah negatif pula tu huhuhuhu........

hanya mampu berdoa untuk kesejahteraan beliau

Bookmark and Share

    


  Member Information For 2h471fProfil   Hantar PM kepada 2h471f   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-12-07 15:32


Kita hidup biar miskin harta..
Jangan miskin ilmu dan kasih sayang..
Perjuangan ini menjanjikan kita 1001 cabaran..
Kalau kita berjaya, jangan lupa teman-teman
Tapi...
Kalau kita gagal siapalah kita disisi Tuhan..
Tak semua yang kita sayang, sayang pada kita..
Tak semua yang kita benci, benci pada kita..
Namun...
Jika kita fikirkan kasih sayang, kita akan disayangi..
Jika kita fikirkan kebencian, kita akan dibenci..
Kerana...
Ia boleh datang dan pergi
Tanpa kita sedari..
Menyayangi tak bererti memiliki
Memiliki tak bererti selamanya..
Hargailah ia seadanya..
Kalau kita sayang seseorang
Biarkan dia bebas..
Jika dia milik kita
Dia pasti akan jadi milik kita jua..
Kenangilah perhubungan yang terjalin
Dalam pertemuan yang cuma sesingkat..
Semoga kebahagiaan milik kita bersama..


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

izwana_haanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2006
Ahli No: 25350
Posting: 26
Dari: Bumi

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 16:20


kita merancang, Allah jua merancang tapi perancangan Allah lah yang terbaik...

memang lah sedih bila tak dapat apa yang kita nak.. tapi di sana Dia pasti telah menetapkan suatu yang lebih baik dari itu untuk kita.. cuma kita yang tak mengetahuinya.hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For izwana_haanieProfil   Hantar PM kepada izwana_haanie   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 31-03-08 16:55


Bismillahhirrahmanirrahim

erm..segala yang terjadi pasti ada sebab dan hikmah yang ditentukan..jangan butakan hati dengan sedih kehilangan apa yang bukan milik kita..satu pintu tertutup,pintu lain terbuka..pandanglah setiap hikmah dengan hati redha,insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 17:04


Sekiranya kamu dapati dirimu menyintai seseorang yang tidak membalas cintamu,
janganlah merasa tersisih.
Tiada salahnya menyintai seseorang kerana
Cinta tidak memilih untuk singgah di hati seseorang.

Sekiranya kamu dicintai oleh seseorang yang tidak kamu cintai,
anggaplah ia satu penghormatan buat dirimu tetapi kembalikan
penghormatan itu dengan cara yang ikhlas dan jujur.
Jangan ambil kesempatan dan janganlah melukakan.

Bagaimana kamu mengurus cinta begitulah kamu mengurus dirimu dan setiap hati dan perasaan
mengalami kepedihan dan kebahagiaan yang serupa sekalipun cara kita mengendalikannya berbeza.

Sekiranya kita bercinta dengan seseorang yang begitu menyintai diri kita dan tiba-tiba cinta memilih untuk pergi,
tiada siapa yang harus dipersalahkan,
relakanlah cinta itu pergi.
Kerana setiap yang berlaku ada maksud yang tersembunyi..
Dan kita akan menyedari apabila masa silih berganti.

Ingatlah bahawa jangan terlalu memilih cinta.
Kerana cinta itu sendiri akan memilih untuk singgah di hati sesiapa
Apabila ia datang mengetuk pintu hati mu
Terimalah kehadiran cinta itu dengan segala misteri di dalamnya
Nikmatinya sebagaimana ia membuat hidupmu bahagia dan bebaskan ia

Cinta sentiasa dan selamanya akan menjadi misteri
Bersyukurlah kerana ianya pernah singgah di hati kamu...
Semoga semua dapat bertemu dengan cinta yang sejati dan jujur....



:cry: :cry: uwaaa. uwaaa


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-08 18:11


Assalamualaikum
memang betul kalau kita diuji kebanyakkan kita akan merungut tak pernah memuhasabah diri.
dalam hal ini Allah sebenarnya cuma tarik sikit saja dari kita untuk melihat sejauh mana iman kita.kita sepatutnya bersyukur kerana kita dah dikurniakan lebih banyak kenikmatan dari apa yang ditarikNya.tidak perlu merungut.yang perlu banyakkan berdoa supaya Allah membantu kita hadapi masalah kita ini. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.145628 saat. Lajunya....