Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
kaze: 3 jam, 12 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
Daeng_Jati: 2 hari yang lalu
RedPetunia: 4 hari yang lalu
sahabat_amin: 6 hari yang lalu
Gorodkovie: 9 hari yang lalu
Swarig123: 12 hari yang lalu
sunan-faqih: 17 hari yang lalu
ajefikrah: 23 hari yang lalu
Kang: 24 hari yang lalu
owl_UM: 27 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: DILEMA IB, DIPLOMA, STPM atau MATRIKULASI..


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» DILEMA IB, DIPLOMA, STPM atau MATRIKULASI..

Please Mendaftar To Post


Oleh DILEMA IB, DIPLOMA, STPM atau MATRIKULASI..

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 02-12-07 19:22


Assalamualaikum

Apa pandangan antum semua?!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 19:52


IB...internationally recognise. boleh sambung belajar di kebanyakan negara

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

nonaro
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28292
Posting: 20
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 21:03


kalau nak SMBUNG belajar kat LUAR NEGERI,LEBIH BAIK ADA IB.
pada pendapat saya,antara pilihan diploma/stpm/matrix ,itu brgantung kepada kemampuan pelajar tersebut.kita sedia mklum pembelajaran di matrix memang mencabar dengan silibus yang banyak dalam masa setahun saja(kini juga diperkenalkan program 2 tahun untuk pelajar2 yang berkenaan ).
jadi kalau seseorang itu rasa dirinya mampu untuk belajar di matrikulasi (bagi program setahun )dengan keputusan yang cemerlang(sebagai jaminan kerana saingan sengit stpm untuk kemasukan ipta dan pelajar matrix juga tak dapat sijil perakuan yang laku untuk mencari kerja seperti lpsn stpm),,,maka lebih baik bgnya memilih matrix apatah lagi ia menjimatkan masa berbanding pengajian diploma/stpm.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nonaroProfil   Hantar PM kepada nonaro   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 21:34


bagi saya memana sama saja.....
tapi bila matrik dikategorikan budak pandai lah.... tapi mereka biasa akan hebat kat matrik saja...
bila masuk kat degree... biasa mereka jatuh sikit dari budak diploma....
budak stpm pula...hehhe biasa lah...cara budak sekolah lagi...bila masuk U sambung degree.... sifat dan cara sekolah masih ada lagi..

dari segi laku ke tak laku sijil...... ikut rank...diploma...STPM..matrik... yang IB ni pula..aku tak berapa nak tau...... sebab tak pernah tau.... kalau ada yang tau tolong lah explain best kurang

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 02-12-07 22:01


Pada 02-12-07 21:34 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya memana sama saja.....
tapi bila matrik dikategorikan budak pandai lah.... tapi mereka biasa akan hebat kat matrik saja...
bila masuk kat degree... biasa mereka jatuh sikit dari budak diploma....
budak stpm pula...hehhe biasa lah...cara budak sekolah lagi...bila masuk U sambung degree.... sifat dan cara sekolah masih ada lagi..

dari segi laku ke tak laku sijil...... ikut rank...diploma...STPM..matrik... yang IB ni pula..aku tak berapa nak tau...... sebab tak pernah tau.... kalau ada yang tau tolong lah explain best kurang


benar ke budak STPM bila masuk buat degree gaya masih macam budak sekolah?? ana rasa budak STPM lagi excell dari student diploma dan matrix? hmm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

dan_ia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27630
Posting: 35
Dari: merantau mencari ilmu

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 22:08


salam..
cuma nak bagi sikit pendapat...saya bekas pelajar IB...betul, IB ni direcognise di kebanyakan negara..tapi, kat Malaysia tak banyak uni yang recognise..cuma IMU dan PMC..
kursus IB 2 tahun..dan program ni tak hanya fokus kepada akademik..ada banyak benda assignment yang menyediakan student kepada alam universiti..ada tesis yang kena buat dipanggil EE(extended essay)..dan CAS(program macam ala2 anda-ku)..bagi saya, setelah dah lalui program ni, saya rasa sangat mencabar, tapi bagus sebab banyak dedahkan student dengan keadaan di uni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For dan_iaProfil   Hantar PM kepada dan_ia   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 23:17


assalammualaikum..

dulu saya pun ada masalah macam ini juga...nampaknya dah jadi kebiasaan pelajar2 kat malaysia ini ada masalah nak smbung belajar..hmm..

pendapat saya ringkas sebab saya dah melaluinyer..
kalau nak masuk matriks..stu saja kena aim study..dan study..sebab kalau kita sibuk mender lain study kita agak terganggu sikit..bayangkan dalam setahun kita belajar silibus untuk 3 tahun hingga 4tahun..agak pack and perlukan perhatian yang tinggi..

if rasa diri tak mampu dan perlukan masa untuk capai cita-cita ambil saja diploma..if dah masa diploma bermakna kita dah set target kita bila dah tamat study nanti kita dah ready 6 or 5 tahun awal untuk kerja. mean kita dah study untuk course pilihan kita..

matriks, ib, stpm, dip semua ada kelebihan..
tapi apa yang ketara adalah perbezaan masa..risiko belajar semua sama...tanya lah diri kita sendirik mana yang sesuai untuk kita..harap membantu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 00:15


hehhe ada sifat seklah lagi lah dak2 STPM ni..pasal daiorg kan baru habis sekolah..belom pernah merasai suasana Universiti dibandingkan budak matrik dengan diploma...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

shas_uom
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30019
Posting: 42
Dari: Australia

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-07 00:02


Pada 02-12-07 19:52 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!

IB...internationally recognise. boleh sambung belajar di kebanyakan negara


( ni kalau nak menyesal boleh lah) ..hehe ( patutnya bagi kata semangat)

hehe..insyaAllah ok saja, tapi memang kena struggle, banyak kerja .. pengalaman IB sangat penting...


-----------------
-Allah Knows Best-


Bookmark and Share

  


  Member Information For shas_uomProfil   Hantar PM kepada shas_uom   Pergi ke shas_uom's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 00:54


setiap tindakan mesti ada risiko nya...

ana syorkan diploma...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-01-08 09:36


-Saya ni bekas student matriks, so saya banyak tahu hal matriks lah, Kalau anda nak cepat grad dan tak ada masalah disiplin dan belajar, bolehlah teruskan ambil matriks. sebab matriks ni memang kena study and study. sebab nak masuk Uni memang competitive. Kalau CGPA rendah, boleh jugak masuk Uni tapi ambil kos yang tak bagus lah.

-STPM bagus jugak, cuma takes time. 2 tahun berbanding setahun di matriks. Rugi masa. Tapi kebaikan dia, banyak masa untuk study and score high CGPA

-Diploma last choice if tak dapat STPM and Matriks. sebabnya rugi lah ambil diploma. baik ambil degree kan?

-IB ni saya tak tahu nak komen, sebab saya tak ada pengalaman and friends pun tak ramai yang ambil IB


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-08 10:17


Semuanya ada kelebihan sendiri..yang beza cuma untung tahun kita belajar..
lepas itu semua peringkat ni memerlukan kita belajar dengan bersungguh-sungguh untuk berjaya. kalau ambik STPM, blajr rajin..masuk U, ambik matrik untuk masuk U jugak kan..buat pilihan yang tepat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 19:09


bagi saya study saja..
niat tu penting.. saya ni bekas student matrik 2 bulan,
lepas itu cabut..hehe.bukan sebab kena tendang ye, ada lah sebab tersendiri..
dan tahun ni saya STPM...
tah apa-apa tah, elok-elok masuk matrik,
lepas itu keluar pula. dapat kos medik luar neg tolak,
tak nak jauh dengan family, huhu..
memang ditakdirkan jadi budak sekolah lagi agaknya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-01-08 22:34


salam
for me i disagreed with nafisah.i'm holding diploma in computer science and now degree in IT.for me, apa-apa pun ok.tak ada masalah.budak diploma lebih advance daripada budak stpm and matriks.nak masuk U,if your CGPA not 3 above,jangan mimpila.so budak diploma pun banyak yang terror,.mostly if masuk u boleh transfer kredit..so kalau masuk U, budak dip terus 2nd years.it not wasting time and money,at least if u failed or been kicked from U,u still holding diploma...

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

super_murobbi
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2008
Ahli No: 33903
Posting: 19
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-09-08 16:31


Bagi ana kalau dapat tawaran diploma dari ipta dengan kos yang menjamin masa depan contohnya dalam bidang perubatan seperti fisioterapi, mlt, radiografi, nursing yang mana course yang saya sebutkan tu mempunyai masa depan yang cerah dan peluang kerja yang banyak, saya rasa tidak salah untuk memilih memasuki program diploma.... untuk masuk program diploma tengok pada kursus yang diambil juga.... diploma atau matrix ada pro dan kontra nya juga...bergantung pada diri masing-masing.... kalau nak study medic of course kena masuk matrix dan buat sampai 4 flat dah tak ada pilihan lain... tapi student diploma yang dalam medical background pun boleh buat medic course melalui program eksekutif...tak silap saya di UKM.... jadi sekarang dah banyak pilihan.... dari segi tempoh masa saya rasa sama saja... kalau student matrix----> matrix 1 tahun + degree 4 tahun= 5 tahun.... kalau dip------> 3 tahun dip + degree 2 tahun @ 2 tahun setengah= 5 tahun/ 5 tahun 1/2.... lebih kurang saja.... budak diploma kalau kantoi still ada diploma.... lagi satu tengok pada course... begin with end in mind....kalau tawaran course diploma tu baik, ada masa depan cerah, peluang pekerjaan pun banyak, lebih baik ambil diploma lebih selamat.... kalau matrix belum tentu kena fight dan bergantung pada pointer.... bagus pointer, baguslah course yang ditawarkan.... jangan fikir kita setakat nak jadi degree holder, tapi fikir course apa kita nak ambil dan nak jadi apa? tu yang paling penting.... begin with end in mind.... saya berani cakap sebab saya bermula dari diploma walaupun lepas SPM banyak tawaran saya dapat termasuk matrix dan kursus perguruan.... tapi saya fikir cita-cita saya nak jadi penyelidik yang ingin mencipta vaksin denggi (hehehe besor angan2).... jadi saya pilih kursus diploma kebetulan pada waktu tu saya ditawarkan diploma teknologi makmal perubatan tajaan penuh pusat perubatan yang terkenal di malaysia.... selepas habis study saya ditawarkan berkerja di pusat perubatan tersebut dengan permulaan gaji yang agak lumayan untuk seorang pemegang diploma tanpa pengalaman (RM2000 +++) dan umur yang masih muda waktu mula berkerja 21 tahun pun tak masuk lagi.... alhamdulillah rezeki dimudahkan oleh Allah.... dan saya dalam perancanan untuk sambung study bachelor in biomedical sciences secara jarak jauh melalui program eksekutif di UKM, guna duit sendiri tak gaduh nak hutang-hutang dengan mana-mana pihak...dan saya yakin bila nak apply ke jawatan yang lagi tinggi selepas ini, laluannya lebih mudah sebab pengalaman yang ada.... moralnya kepada yang bakal masuk u fikir elok-elok.... diulangi begin with end in mind.... apa nak jadi?.... jangan nak masuk u sekadar nak jadi degree holder couse entah apa-apa pun hentam sajalah janji aku degree holder.... bila dah keluar kerja pun tak ada.... saya yakin ramai yang berfikiran dangkal seperti ini dan memandang kecil insan2 yang bekerja sekadar menggunakan diploma yang mereka ada.... sekecil mana pun tugas atau taraf pendidikan yang kita miliki, yakinlah Allah telah menjanjikan rezeki buat kita dan kita adalah penting untuk setiap tugas yang kita laksanakan walaupun kita adalah tukang sapu atau tukang cuci.... kepada degree holder jangan terasa pulak......sekadar ingin mengajak untuk berfikir.... degree atau diploma bukan persoalan yang penting bila nak sambung study tengok cita-cita nak jadi apa, yang penting biar course yang dapat menjanjikan peluang pekerjaan yang banyak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For super_murobbiProfil   Hantar PM kepada super_murobbi   Quote dan BalasQuote

super_murobbi
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2008
Ahli No: 33903
Posting: 19
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-09-08 17:50


Saya pun kurang setuju dengan Nafisah...

bukan saya ingin menjatuhkan sesiapa.... apa yang diharap sekadar graduate awal tapi pengalaman tak ada, kursus yang diambil tu pula entah apa-apa.... lainla kalau study Medical Bachelor and Bachelor in surgery (MBBS)...bolehlah lah nak grad umur pada masa tu 24 tahun dan confirm ditawarkan kerja sebagai housemanship officer dahulu pada gred gaji UD 41 gaji bersih termasuk oncall pada bulan pertama mencecah rm 5000....bolehlah dikatakan ambil degree tak rugi...... tak mengapa lah kita perlahan-lahan dalam mencapai impian.... disepanjang perjalanan kita memburu impian kita kutip pengalaman yang dapat membina kematangan diri kita sebagai seorang hamba yang kerdil di muka bumi ini...

apapun kembali semula kepada tujuan kita menuntut ilmu, bukan kita ingin mengejar keduniaan, pangkat atau jawatan yang besar tapi setiap muslim itu wajib menuntut ilmu kerana Allah....setting niat kita semula dalam menuntut ilmu.... akhirnya tujuan kita hanya satu iaitu menuju ke kampung akhirat untuk meraih syurga Allah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For super_murobbiProfil   Hantar PM kepada super_murobbi   Quote dan BalasQuote

tasnimilliyyin
Warga Rasmi
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27165
Posting: 14
Dari: serdang,selangor

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-09-08 18:09


entah lah...saya ni ex-matrik...masa kat sek dulu aim nak pergi oversea @ duduk matrik...rezeki ada matrik so pergi matrik...watever ada problem jugak ..sebab saya tak tau nak ami kkos apa kat u...mula-mula ingat nak ambil dietician...last minute...tukar pula..ambil cikgu...so tak tau ...mungkin masa belajar kat matrik kena aim siap2 nak smbung kos apa kat u nanti...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasnimilliyyinProfil   Hantar PM kepada tasnimilliyyin   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 18:13


Pada 23-01-08 22:34 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

salam
for me i disagreed with nafisah.


salam, ye betul tu..hamba pun kurang setuju dengan pandangan nafisah..di universiti tak ada istilah kos tak berapa bagus..semua bagus asalkan kita tahu menilai dan memanfaatkan setiap ilmu yang dipelajari. :jangan:


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-09-08 19:26


salam...
kos tak bagus??ada ke kos tak bagus kat u??huhu rasanya bukan dapat kos tak bagus cuma tak dapat 1st choice saja huhu...

kalau saya suggest ambil diploma dulu :)

saya tak-matrix...saya rasa belajar kat matrix tak tension sebab periksa 3subject saja satu sem(masa zaman saya lah) so masih boleh njoy2...tak tahu lah mungkin lain orang lain carenye...alhamdulillah masuk utm pun kos yang saya letak 1st choice jugak(elektrik elektronik-kos tak bagus ke??huhu)


Kenapa diploma dulu??sebab apa yang saya nampak semangat belajar budak diploma masa ambil degree adalah lebih tinggi berbanding masukan lain(forecast-mara,matrix)..kalau budak stpm pulak tak ramai dari kalangan melayu tapi cina so memang mereka rajin lah..


kalau cakap budak stpm masuk macam budak-budak no comment sebab tengok mereka matured saja dari budak matrix yang cnfirm mude setahun++ dari mereka ;)


allahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

perantaujauh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36009
Posting: 31
Dari: EUROPE

czechrepublic  


posticon Posting pada: 23-11-08 07:17


salam..rasanya A LEVEL lagi bagus..ni pendapat saja.. sebab a lvel is recognised world wide dan also in malaysia..

kalau IB just international tapi tak laku kat malaysia..

tapi a level ni selalunye untuk pergi oversea lah..

matrix dan stpm belajar teruk tapi belum tentu cemerlang, kalau cemerlang pun belum tentu dapat masuk U or belum tentu dapat course yang anda nak ambil.. tmbhan pula kalau stpm dan matrik berbanding dengan a level, biasa lah, orang akan pandang matrix dan stpm tu bawah sikit dr a level, biasa lah orang malaysia pandang yang luar tu lagi bagus walaupun hakikatnya tidak begitu..

terpulanglah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For perantaujauhProfil   Hantar PM kepada perantaujauh   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099026 saat. Lajunya....