Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Adab dan Adat Berkeris


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Adab dan Adat Berkeris

Please Mendaftar To Post


Oleh Adab dan Adat Berkeris

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 07:58


Assalammualaikum wbt...

Perhimpunan Umno baru lepas, ramei yang mempertikaikan upacare mencium keris oleh pucuk pimpinan.
Jadi untuk menguraikan yang kusut, menjernihkan yang keruh, biolah teman terangkan sedikit pasai Adat dan Adab berkeris,

Keris seperti mana yang kita ketahui adalah senjate rasmi dan lambang orang melayu. Keris pada zaman dahulu dibawe dan dipunyai oleh Kerabat Bangsawan Istane, Pendekar dan Kerabat Diraje. Setiap jenis keris ada identiti yang sendiri.
Dahulu, bila dilihat keris yang tersisip dipinggang, akan diketahui identiti pemiliknye, melalui sampir dan hulunye tau pemiliknye Pendekar, Bangsewan dan juga Kerabat Diraje...
Sesungguhnye keris adalah lambang masyarakat melayu.

Sebelum kedatangan Islam ke nusantara, Keris banyak dipengaruhi dengan budaye sekeliling, keris yang 'Berisi' disebut keris ada khadam. ada jin/penjage yang menjaga keris berkenaan. Satu amalan kurafat dan syirik.

Namun setelah kedatangan Islam ke Nusantare, amalan ini sedikit demi sedikit hilang dari masyarakat melayu.

Permainan Keris adalah satu permainan berseni dan berfalsafah. semua gerak bermaksud. Pertarungan keris adalah pertarungan beradab antare 2 pendekar terbilang.

Zaman kini,

Keris sudah menjadi salah satu barang klasik dan perhiasan.
Masyarakat melayu sendiri sudah melupai Keris sebagei lambang masyarakat melayu. Pabile lihat keris, terlintas dipikiran kita sekarang, sesuatu yang mistik dan kurafat. Satu tanggapan yang salah bagi masyarkat melayu kini.

Dari segi Adab dan Adat berkeris, memang ada caragayenye...
Antarenye;

1. kalau bukan keris sendiri, minta izin pemiliknye....
2. Jangan sesekali mencabut keris yang bukan milik kita. minta izin pemiliknye
3. Jike mencabut mata keris, cabutlah keseluruhannye....
4. Pantang keris, jangan menghalekan mata ke orang lain
5. Jangan mencium keris, kerana ada keris yang telah diisi dan disalut dengan racun. Sebnonye dalam adat berkeris, kita mencium ibu jari kita…
6. Dan juga jangan pegang bilah keris jike tak diketahui asal usulnye.


Sesungguhnye banyak lagi huraian mengenai keris ni...

"Takkan Melayu Hilang di Dunia"


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-11-07 08:11


sudah payah nak cari pandai besi sekarang ni...tukang2 veteran semua dah hampir pupus...nak cari jugak pandai nak buatkan keris lok tujuh ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 08:29


memang tak ramei yang 'Pandai Besi' zaman sekarang ni, tapi masih ada lagi yang terus meneruskan tradisi....
kat Kuale Kangso ada, kat Gombak pun ada...
kat negeri Terengganu dan Kelantan juga ada...

Keris lok 7 ni, identiti seorang pahlawan melayu. :)
Keris lok 11 ke atas, identiti seorang bangsawan dan kerabat diraje
Keris sepokal, identiti Nakhoda Kapal...
Keris panjang, identiti Keris kuasa seorang pemerintah :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-11-07 08:34


kat kuale kangso ada...
pergi lah kat lembah...
kedei yang tepi sungei tu...
dah molek da kedei2 nya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-11-07 09:18


saya duduk kat terang selalu lepak kat bangsal pandai besi tengok mereka buat senjata2...tapi tak ada jumpa lagi pandai yang dikehendaki...kebanyakan yang ada tak jumpa besi yang berkenan..lagi pun memang ada org suruh saya cari pandai untuk buat keris lok 7 20 bilah

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 09:53


kebanyakkan keris sekarang dah memang kosong.... sebab tu berani melanggar adat berkeris..... nak beradat sangat pun... dah tak ramai nak boleh mengajar adat berkeis ini.... at then, hantam sajalah labu... asal boleh.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 09:54


erm.. betul,

empu keris atopun pandei besi sekarang ni ada yang tak amalkan tertib buat keris macam orang dulu...
Tak ikut berpantang dah...
Kekadang campuran besi pun tak sekate...
tengok saja kat kualiti pembuatan saja ;)

wah pejuang_terakhir,

20 bilah tu...
nak buat bisnes ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-11-07 10:01


tak buat bisness pun..tolong2 saja..ada set2 silat nak

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 10:19


ooo, pengedar alatan persilatan lah ni ye. bagus...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:16


/

Contoh keris dari Palembang, Seni ukiran dan lok melambangkan pemiliknye


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:31


apa pandai besi tu?
lok tu untuk beza kan dia ke?
kenapa org kahwin sisip keris kat pinggang?adat kan?maksud dia apa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:34


mama, Pandai besi = empu keris
iaitu maksudnya urang yang berkemahiran membuat keris dengan baik, Cukup adab dan adatnye. Secukup rasa, tak lebih garam mahupun gule.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:41


Lok pula ialah salah satu sifat keris, ada 3,5,7,9, 11.....
semuenye bilangannye ganjil. Ye, dengan kelok=lok ia membezekan satu same lain. dan juga sebagei identiti pemiliknye

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:43


Urang kahwin yang sisip keris kat pinggang tu sebab adat. Tak lengkap bertanjak, bersamping tanpe senjate. urang dulu cakap tak cukup sifat.
Keris urang kahwin biasanya 3 lok...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 11:43


owh.terima kasih..hmm
no tu makin meningkat makin tgi ke darjat pmiliknye?

kira, susah jugakk lah ye nak bljo buat keris ni..ada adab & adat

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 12:07


ye, kalau keris 13 lok ke atas, melambangkan pemilik dari golongan bangsewan dan raja

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 12:12


/

Ni pula keris Sepokal. Keris yang bentuknye lurus. Keris ni pemiliknye ialah seurang nakhoda kapal berketurunan bugis.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 12:14


Pada 06-12-07 12:07 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye, kalau keris 13 lok ke atas, melambangkan pemilik dari golongan bangsewan dan raja
kalau tak silap puteri....atuk ada keris 15 lok.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 12:21


ye ke putri...
atuk simpannye macam mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 12:23


Pada 06-12-07 12:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke putri...
atuk simpannye macam mana?
ye....yang puteri tau... ia dibalut dengan kain putih dan disimpan di dalam peti khas....atuk dah tak ada.....nenek yang simpan sekarang..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 12:35


tu keris pusake, waris turun temurun. kalau putri nak tau tanye2 lah asal usul keturunan meke....
dapat juga menyusur salahsilah keluarga

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 13:22


Pada 06-12-07 12:35 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tu keris pusake, waris turun temurun. kalau putri nak tau tanye2 lah asal usul keturunan meke....
dapat juga menyusur salahsilah keluarga
;-) ;-) ;-) ;-)puteri dah taulahhhh daeng...........

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 13:39


kalau keris untuk kawin itu bagaimana pula daeng....kat rumah teman da jugak keris..tapi ayah teman punya lah...kontot saja...idok lah teman tau da berapa lok....teman ini bute keris... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 13:40


Pada 06-12-07 11:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Urang kahwin yang sisip keris kat pinggang tu sebab adat. Tak lengkap bertanjak, bersamping tanpe senjate. urang dulu cakap tak cukup sifat.
Keris urang kahwin biasanya 3 lok...


owh iyakah..hehe..kalau kahwin pakai yang 13 lok tkleh ke?haha..lbih2 lakk..

opah naz tak ada pun simpan keris.. :cry: nak keris.. :kelip:

akhi daeng.pergi lah baca kat topic sedih nak tinggal tu yang kak na buat tu..naz ada letak cerita kat situ..tengok lah..baca lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 14:39


Pada 06-12-07 13:22 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 12:35 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tu keris pusake, waris turun temurun. kalau putri nak tau tanye2 lah asal usul keturunan meke....
dapat juga menyusur salahsilah keluarga
;-) ;-) ;-) ;-)puteri dah taulahhhh daeng...........


putri dah tau ke?
cerita lah kat teman ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 14:41


Pada 06-12-07 13:39 , BDK_SEMPOI85 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau keris untuk kawin itu bagaimana pula daeng....kat rumah teman da jugak keris..tapi ayah teman punya lah...kontot saja...idok lah teman tau da berapa lok....teman ini bute keris... :-D


keris urang kahwin tu keris berlok 3...
cuba buh gambar kat sni, boleh juga teman tau jenih keris apa yang ayah meke simpan.
meke urang Johor kat mana?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 14:43


Pada 06-12-07 14:39 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 13:22 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 12:35 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tu keris pusake, waris turun temurun. kalau putri nak tau tanye2 lah asal usul keturunan meke....
dapat juga menyusur salahsilah keluarga
;-) ;-) ;-) ;-)puteri dah taulahhhh daeng...........


putri dah tau ke?
cerita lah kat teman ni...

puteri ada keturunan diraja sebelah daddy....banyak sangat pantang larang keturunan puteri....termasuklahhh....tak boleh makan pisang emas...ada cerita disebalik semua tu...... :kelip: :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 14:44


mama_iman, kahwin nak pakei keris lok 13? panjang betul tu...
tak sesuai untuk disisip kat pingang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 11:31


/

Keris Panjang, Keris panjang biasanya menjadi keris kuasa pada pembesar/pemerintah. Ianye tidak disisip dipinggang, tapi dibawe oleh hulubalang beliau. Macam nobat2 Sultan memerintah


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 12:08


mana daeng dapat semua gambar2 keris lama ni....??rasanya macam pernah nampak saja keris kat atas tu.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 14:50


gambar tu teman ambik dari Internet saja...
keris meke ke kat atas tu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 07:30


Pada 07-12-07 14:50 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

gambar tu teman ambik dari Internet saja...
keris meke ke kat atas tu?
bukan keris puteri lah daeng...tapi keris warisan moyang puteri...... :kelip: :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 08:42


Ye ke? erm...
tak apa.

Ni pula keris teman. Dia nak berdiri kejap.

/


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 07:36


kenapa keris tu boleh berdiri dengan sendirinya....???

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-12-07 08:00


ketepatan yang di buat oleh pandai besi yang betul-betul ahli...kirenya memang ahli nya lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 08:55


Pada 10-12-07 07:36 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa keris tu boleh berdiri dengan sendirinya....???


tak lah, keris tu tak diri dengan sendiri. Teman yang dirikannye.
kalau keris tu boleh berdiri maknanya ketepatan dan keseimbangan yang ada pada keris berkenaan adalah betul. Ini salah satu seni keris ni. Mata keris kalau kita lihat tak selari dengan hulunye bila kita memegangnye. Cara memegangnye juga ibarat menunjuk dengan ibu jari. Ini membuktikan walopun dalam situasi bertarung, adat dan adap tetap juga dijaga. apa bila susah berkeris, mata mencari mangse....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 08:57


Pada 10-12-07 08:00 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

ketepatan yang di buat oleh pandai besi yang betul-betul ahli...kirenya memang ahli nya lah


betuilah kata meke tu. Empu keris yang betul-betul pandai memang mementingkan keseimbangan ni. Lebih hebat kalau boleh didirikan di atas cermin.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 12:56


Pada 10-12-07 08:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-12-07 07:36 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa keris tu boleh berdiri dengan sendirinya....???


tak lah, keris tu tak diri dengan sendiri. Teman yang dirikannye.
kalau keris tu boleh berdiri maknanya ketepatan dan keseimbangan yang ada pada keris berkenaan adalah betul. Ini salah satu seni keris ni. Mata keris kalau kita lihat tak selari dengan hulunye bila kita memegangnye. Cara memegangnye juga ibarat menunjuk dengan ibu jari. Ini membuktikan walopun dalam situasi bertarung, adat dan adap tetap juga dijaga. apa bila susah berkeris, mata mencari mangse....

:berfikir: :berfikir: :berfikir: oo...begitu rupanya.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 20:59


/

ni keris melayu berlok 13. Keris yang berlok 13 ni pemiliknye adalah keturunan Diraja. gambar diambil di Muzium Melayu melake. Ihsan dari Kak Sadiqah


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 21:02


/

kalau dilihat pada rupa, ianye keris sundang. Keris sundang ni ialah identiti urang melayu Moro di Mindanao Filipina. gambar diambik di Muzium Melayu kat Melake. gambar ihsan Kak Sadiqah


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 21:26


Assalamualaikum

Tok saya ada sebilah tombak lama di rumahnya..tapi saya hanya tengok sahaja dan tidak tau sejarah tombak tu...
Apapun...dalam menjaga adab dan adat berkeris...janganlah sampai ada unsur2 khurafat dan syirik yang bolah memesongkan akidah kita sebagai umat Islam..
Ingatlah ia hanyalah keris sebagai senjata sahaja...

P/S: Teringat kisah Saidina Umar yang mengatakan kalau tidak disebabkan Rasullullahmencium Hajaratul Aswad, nescaya beliau tidak mencium batu tersebut...ia hanya sekadar batu semata-mata.. jadi janganlah kita sampai terlalu taksub dengan keris ye...biarlah selari dengan syariat..

:sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 21:39


TimaKasih rimbabara sebab berkongsi dan mengingatkan.
erm...
Teman nak ubah pemikiran urang kita sekarang bila pikio keris, mesti pikio mistik. bila pikio mistik, mesti pikio keris.
Ulama' Nusantara dulu seperti Wali Songo memiliki kerisnye sendiri.
Kenapa urang tak pikio mistik bila senjate lain ye? erm...
Dan kalau kita tengok senjate2 para sahabat dan rasul, subhanallahutaa'lah, cantik dan menakjubkan.
Kenapa tak ada urang pikio mistik tentang senjate ni?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 22:56


sama-sama daeng jati..
mana hilang kuda hitam yang suka melompat tu...hehee!
adakah keris Taming Sari pada Sultan Perak tu adalah keris asal Datuk Laksamana Hang Tuah...?

orang Melayu memang suka perkara2 mistik ni... kebanyakannya..bukan semua... kita mesti ubah tu...

P/S Mana menghilang Jutawan Muslimah ye...? Lama dah tak berpantun ni Daeng Jati... hehehe!

Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 23:09


Keris Taming Sari Nobat Sultan Perak tu bukan keris Hang Tuah.
Jutawan dah lama menyepi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 23:16


Tapi bukankah Sultan Muzaffar...anak Sultan Melaka yang dilantik menjadi Sultan Perak yang pertama yang membawa keris tersebut ke Perak... setahu sayalah... apapun keris memang menjadi lambang kesenian dan warisan budaya Melayu yang tinggi sejak zaman berzaman....

P/S: Teringat kisah julang keris yang menjadi isu ketika perhimpunan agung UMNO yang lalu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 23:22


Keris Taming Sari sekarang adalah replika Taming Sari Hang Tuah.
Keris Taming Sari sebenar hilang selepas Hang Tuah tiade...
ceriter bab Taming Sari sebno ni, teman rasa tak perlu cerita rasanya sebab tak sesuai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 23:42


/

Keris ini adalah Keris Kerajaan bagi Jawatan Laksamana Melaka, yang akhir sekali dijawat oleh Hang Tuah.

Keseluruhan sarung keris ini diseliputi oleh dedaun emas. Keris ini dihargai sebagai berkeupayaan untuk berlegar di udara ke mana-mana haluan dalam mengejar musuh. Adalah dikatakan bahawa Hang Tuah memberi keris ini kepada Tun Mamat untuk dibawa balik mengadap Sultan pada masa itu kerana beliau terlalu malu untuk mengadap sendiri ke bawah Duli Sultan kerana gagal untuk mendapat Puteri Gunung Ledang untuk baginda. Tatkala Sultan Mahmud meninggalkan Melaka baginda membawa keris ini bersama-sama baginda ke Kampar-Sumatera. Kemudian baginda mengurniakan keris ini kepada anakanda baginda Raja Mudzaffar Shah, yang kemudiannya berangkat ke Perak.



Mystery and legend of Taming Sari


It was a rare chance to get a glimpse of this 500-year-old keris which was displayed at Galeri Sultan Azlan Shah in April in conjunction with the Sultan of Perak’s 77th birthday.

Legend had it that the mystical Taming Sari could fly and seek out the enemy, just like modern missiles. Not only that but it would even rattle in its sheath to warn its owner of potential danger. In view of this, perhaps the glass showcase made good sense – for the protection of curious viewers, rather than the other way around!

Politics were pretty nasty even in 15th Century. When he wanted to ask for the hand in marriage of Majapahit princess Raden Galoh Chandra Kirana, Sultan Mansur Shah travelled to Java with his royal bodyguard Hang Tuah.

Unfortunately, Hang Tuah, instead of the Sultan, became the centre of attention there. This was the opportunity that Pateh Gajah Mada had been waiting for to oust Hang Tuah permanently from the Sultan’s favourites list.

The envious palace official engaged a Javanese warrior, Taming Sari, to kill Hang Tuah but the tables turned and Hang Tuah won the fight as well as Taming Sari’s keris (also named Taming Sari). Thus began the legendary saga of Malaysia’s most celebrated dagger.

Taming Sari, classified as keris kuasa or bawar, is made of an alloy of 20 metal composites, some said to come from bolts holding Mecca’s Holy Kaabah gates.

A keris kuasa is said to possess supernatural powers and has to be “cleansed” in the melimau ceremony periodically to retain its potency.

When he could not persuade Puteri Gunung Ledang to marry Sultan Mahmud, Hang Tuah threw the Taming Sari into Sungai Duyong out of frustration. Tun Mamat did history a favour when he recovered it for the Sultan’s safekeeping.

In 1511, the Portuguese conquered Malacca and Sultan Mahmud fled to Johor-Riau and later to Kampar in Sumatera.

Taming Sari finally found a permanent home in Perak as part of its state regalia when Sultan Mahmud’s son, Sultan Muzaffar Shah I, was installed as the first Sultan of Perak and the keris was passed on to his successors till present day.

The keris is a weapon peculiar to the Malay Archipelago which encompasses Thailand’s Pattani region, Malaysia, Indonesia, The Philippines’ Mindanao region and certain parts of Cambodia. Historians believe the first keris was developed in 9th Century and perfected by 14th Century. In Aceh, the keris is called rencong and Sulawesi, badik.

The keris is surrounded by mystery and there are tales of deaths being caused by simply thrusting the keris into a victim’s footprints.

Sculptures of keris, dating back more than 400 years have been found in Central Java’s Chandi Borobudur where it is known as kujang.

Another keris frequently mentioned in Malay folklore is Keris Mahsuri though no one really knows where it is today. It was said to be the keris used to kill Mahsuri who was wrongly accused of adultery

Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 13:56


/

masa JK Melake di hari itu, kempunan nak cari Tumbuk lade....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 15:48


Perahu payang layarnya merah
Belayar menuju arah utara
Keris dipegang bersintukkan darah
Adat pahlawan membela bangsa


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-07-08 11:59


Silat melayu lenggoknya tari
Adat bersatu warisan kaya
Tempur putera tarian puteri
Mahsyur bangsa daulat budaya

Pecahlah gayung dalam dulang
Dulang hanyut lautan tujuh
Daulat dijunjung budaya julang
Bangsa disebut martabat kukuh

Langkah disusun silat kugerak
Nobat bertalu menemani malam
Senjata dihayun mulalah rentak
Warisan melayu adatnya resam

Tempur putera bersenjata keris
Tarinya puteri berkompang hati
Madah berbisa jiwa menghiris
Hinanya sendiri budaya sejati

Kacanya purnama talinya bintang
Awan memburai redupnya kelabu
Pusaka bangsa akarnya dipegang
Amalan terungkai bernisan kalbu

Seseri cempaka kelopak memutih
Haruman baiduri menusuk kurasa
Tinggalan pusaka usahlah disisih
Daulatkan diri mahsyurkan bangsa

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-07-08 12:00


Penat memukul tukul berani
Diperbuat dari besi sembrani

Api membara keringat di dahi
Di rendam air hilang keruhnya

Diukir halus disalut emas
Mencungkil kayu mengikut keratan

Diasah tajam keris melayu
Digenggam erat mengisi belikat

Keris pusaka keris Laksmana
Berjasa menperjuangkan warisan melayu

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-07-08 12:12


Ketinggian hasil seni pertukangan ini bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilakukan. Dahulu, dikatakan tukang keris atau dipanggil ‘pandai besi’ perlu melihat dan mentafsir beberapa perkara sebelum menghasilkan sebilah keris yang ditempah. ‘Pandai besi’ akan menyelidik tarikh lahir, hari lahir, nama ibu, dan lain-lain lagi daripada bakal pemilik keris. Mata keris akan mula dibuat pada hari selasa selama tujuh hari. Mata keris juga perlu menepati empat unsur alam iaitu angin, api, air, dan tanah. Keempat-empat unsur ini wujud secara langsung. Unsur angin akan meniup api bagi membakar besi. Air pula untuk merendam unsur api tadi agar besi lebih sebati. Tanah pula dikatakan asal besi diambil. Manakala empat logam iaitu emas, perak, gangsa, dan suasa akan dicampurkan sebagai ‘penambah bisa’. Jika dikira tinjauan dan kajian di Cerebun, seorang pemakai membuat sebilah keris dengan menggunakan besi yang dipanggil besi tujuh ‘pa’ (huruf jawi) dari tujuh pengkalan atau tujuh kuala sungai, tujuh daerah atau negeri. ‘Pa’ yang dimaksudkan ialah paku, parang, payung, puting, pahat, pedang, pemukul. (Femomena Keris II, 1999: 84)
Setelah siap dihasilkan bentuknya, keris akan direndam ke dalam air belerang yang mengandungi garam dan limau nipis dalam beberapa hari (dalam kiraan ganjil). Untuk menimbulkan ayat, gam digunakan untuk menulis atas mata keris. Terdapat juga pantang larang yang perlu dipatuhi oleh ‘pandai besi’.


Antaranya ialah ‘pandai besi’ tidak boleh bercakap sembarangan atau sesedap mulut ketika proses menghasilkan keris. Wanita pula dilarang masuk ke dalam bangsal atau pondok membuat keris. ‘Pandai besi’ juga perlu berpuasa dan perlu tahu seni membuat keris ketika pekerjaan ini dilakukan. Bagi pemilik keris pula, dia perlu mematuhi pantang-larang menjaga keris. Antaranya ialah tidak boleh diletakkan merata-rata, bimbang dilangkah anak yang dipercayai boleh membawa musibah. Selain itu, keris perlu dielak daripada dilanggar atau dipijak. Hal ini disebabkan perbuatan itu diibaratkan diri si pemilik keris seolah-olah ‘dilangkah’ atau ‘disepak’ (jatuh maruah). Begitulah antara syarat dan pantang-larang si pembuat keris dan si pemiliknya. Sekalipun dilihat sebagai satu ‘adat’ atau ‘syarat’, sebenarnya status keris telah diangkat ke tahap yang tinggi bagi menghargai dan menghormati ilmu, kebijaksanaan serta seni tukangan bangsa Melayu itu sendiri. Maka lahirlah pembuat-pembuat keris yang terkenal dalam seni pertukangan Melayu seperti Tok Uban (Keris Kencana Sakti), Tok Kaya Kilat (Keris Rajawali). Manakala di Indonesia pula seperti Pendita Alam Buana (Keris Sempana Pendita Alam Buana, Keris Pendita Alam Sakti), Bromokehedali (Keris Tundung Mungsuh) dan lain-lain lagi.

Jika keris menjadi senjata pendekar Melayu, pastinya dipenuhi ‘isi permainan’ dan penuh berahsia. Dalam dunia persilatan, seseorang yang tahu berseni keris akan tahu ‘bisa keris’ di tangan. Orang-orang dahulu (para pesilat lama) menyimpan keris kerana mereka tahu berseni keris dan tidak menjualnya. Setiap keris lama ada cerita, rahsia, dan adat tersendiri yang bukannya dibuat sesuka hati. Oleh itu, permainan keris dalam silat perlu ditunjangi gerak seni yang diperkukuhkan dengan unsur-unsur keunikan, kehalusan, kekuatan, dan keberkesanan gerak permainannya. Gabungan ‘keharmonian’ minda pesilat, gerak rasa yang mendalam turut memainkan peranan yang penting agar permainan seni keris itu benar-benar ‘hidup’.
Gaya memegang keris perlu difahami terutama kepada para pesilat atau seseorang yang sedang mempelajari ‘ilmu berkeris’ agar tidak tersilap langkah yang boleh menyebabkan keris memakan tuannya kembali. Cara menggenggam keris samalah seperti orang Melayu menunding jari kepada seseorang atau sesuatu arah. Ibu jari menjadi penunjuk dan diletakkan pada pedongkok. Manakala empat jari yang lain akan mengenggam hulu keris. Bagi para pesilat atau pendekar, keserasian genggaman keris dilihat pada kelurusan ibu jari yang sama dengan hujung keris. Mata keris sentiasa menghadap ke hadapan sebagai langkah berjaga-jaga terhadap musuh setiap masa. Genggaman keris yang betul akan mempermudahkan keris digunakan oleh pesilat untuk menikam mangsa.

Gerak-geri seni berkeris dapat dirasai apabila gerakan menghunus, menolak, dan menikam ditunjangi kekuatan dan ‘gerak rasa’ daripada belakang tangan. Ibu jari menjadi kunci utama pergerakan ‘menggelek keris’ (setelah keris ditusuk ke dalam badan). Manakala jari petunjuk memainkan fungsi utama mengeluarkan keris daripada sasaran. Dalam ilmu persilatan, hal ini diistilahkan ‘gerak dengan petua, pegang berasa’ kerana langkah musuh pun berahsia. Begitulah kepentingan berilmu yang perlu dipelajari dan difahami oleh pengamalnya. Apabila gerak sudah ada petua, petua pula bersama seni. Semasa menikam, musuh sukar untuk mengelakkan diri walau ke kanan, ke kiri, ke luar, dan ke dalam kerana setiap pergerakan lawan bakal menerima musibah dan tindak balas di luar jangkaannya. Bak kata-kata lama orang tua, ‘hendak cuit telinga, bagaimana dicuba elak sekalipun, tetap dicuit atau tercuit’.

Dari sudut sifat orang Melayu melalui cara memegang keris, genggaman tangan dengan ibu jari ke hadapan dan empat jari yang lain digenggam ke dalam telapak tangan menunjukkan orang Melayu yang mempunyai sifat rendah diri, menghormati, dan beradab sopan. Namun, dalam kelembutan sifat orang Melayu itu tertera ketegasan, keberanian, dan kewaspadaan sepanjang masa. Hal ini dibuktikan dengan senjata keris itu menjadi simbol sifat-sifat tadi. Jelaslah, bahawa cara genggaman keris merupakan simbol kepada sifat orang Melayu yang bersopan-santun dan berlemah-lembut. Manakala keris menjadi simbol pada keberanian, kehebatan, dan kekuatan bangsa Melayu.

Cara mengeluarkan keris pendekar Melayu pula mempunyai sedikit perbezaan dengan cara gaya penjurit (pesilat) Jawa. Menurut O’ong Maryono (penulis Indonesia), selepas keris dikeluarkan senjata itu dibawa ke hadapan dan dikucup. Penjurit (pesilat) Jawa pula akan membawa mesej melalui pergerakan tadi iaitu “Ia milikku dan hakku”. Bagi pendekar semenanjung pula, keris yang telah dikeluarkan daripada sarung akan ditunjukkan ke hadapan sebagai menyatakan “Ini Keris. Keris digenggamanku”.

Seterusnya, setelah dikucup dengan mesej yang disampaikan, penjurit (pesilat) Jawa akan mendekatkan keris itu ke ulu hatinya. Perbuatan ini untuk mendapat resapan makhluk halus ke dalam tubuh ‘si pemakai’. Berbeza dengan pendekar Melayu, keris yang telah dikucup akan dibawa ke hadapan semula dengan lafaz hati “Semua ini milik Allah.” Bagi pahlawan Jawa, keris ialah senjata terakhir sekiranya senjata-senjata lain seperti lembing dan parang tiada lagi dalam genggaman. Keris bagi pahlawan Kepulauan Indonesia ini dianggap suci dan keramat. Apabila dicabut, ia dianggap harapan terakhir ‘si pemakai’ dan rohaninya akan bercantum dengan dunia mistik (makhluk halus). Pastinya cara ini bertentangan dengan budaya, fikiran, dan pegangan bangsa Melayu yang berlandaskan ajaran-ajaran Islam.

Pesilat juga harus memahami pantang larang ‘bertari keris’. Setelah keris dihunus keluar, pantang bagi seseorang pesilat mengadapkan mata keris pada diri sendiri. Hal ini ditakuti senjata tadi boleh memakan tuannya kembali. Hujung mata keris juga jangan melintasi tangan di sebelah. Kelak, musibah yang sama bakal berlaku kepada diri pesilat. Kedua-dua pantang larang ini untuk mengelakkan pesilat daripada melakukan kesilapan gerak tari dan pencak seni yang boleh memberikan mudarat. Sarung keris ditegah untuk ditinggalkan ataupun diletakkan di tempat yang lain semasa berpencak. Sarung keris haruslah disisip di pinggang atau dipegang kerana sarung juga merupakan senjata yang menjadi penahan atau penangkis serangan-serangan musuh. Jika seseorang pesilat mampu ‘mencuri’ sarung keris milik lawannya, ia telah dianggap satu ‘kemenangan’ bagi pihaknya dan bebanan kesusahan untuk lawannya.

Keris turut boleh ‘bergaya’ atau ‘bermain’ seperti senjata-senjata Melayu yang lain. Bagi orang-orang lama (pesilat-pesilat tua), tunjang seseorang pendekar dapat menguasai kemahiran permainan senjata-senjata Melayu yang lain ialah setelah berjaya menguasai ilmu keris. Disebabkan itulah, seseorang pesilat dapat membayangkan dirinya memegang senjata-senjata lain seperti parang, lembing, pisau, belati, seligi dan mudah menguasai permainan senjata-senjata ini.
Permainan ‘hak’ atau ‘persalinan’ bermula ‘sembah guru’ (menghormati orang di hadapan, membawa mesej agar berwaspada) mesti mempunyai kesepaduan ibarat tali yang utuh iaitu tapak (tapak sedia, tapak Melayu, tapak panglima), jula beli (buka ruang, umpan sasaran), pencak (gerakan tangkisan, pukulan), seni (kuncian, membinasa, hukuman), langkah kaki, dan gerak mata perlu bersatu. Kaedah gerak perlu dirasa dan dihayati sedalamnya agar rentak dan tari keris ‘bernyawa’. ‘Nyawa’ keris terletak pada kesepaduan tadi yang menjadikan seni sebagai ‘roh’ atau ‘batinnya’. Namun, seni permainan keris bukan mudah untuk dihuraikan. Perkara itu bertumpu kepada ‘rasa’ si pemakai dan’pakaian silatnya’. .”

Kaedah-kaedah biasa dalam ‘bertari keris’ ialah cara kedudukan berdiri. Jika seseorang pesilat tidak berpusat dengan betul pada tapak sedianya, boleh membuatkan pemegang keris jatuh tergolek apabila melangkah sedikit laju. Pergerakan ‘ambil angin’ ialah langkah awal seseorang pesilat menggerakkan pencak permainannya. Keris yang ada dalam genggaman akan bergerak atau ‘dihidupkan’ untuk menanti musuh. Setelah sasaran diketahui dan didapati, serangan secara menghunus atau menikam menjadi penggerak ‘niat’ pemegang keris itu. Hirisan dan putaran keris melengkapkan ‘niat’ tadi. Lok keris membantu mengoyakkan kulit. Bilah pula merobek isi badan. Mata keris dapat membuatkan mangsa putus urat hingga terhiris tulang. Manakala menarik keris keluar membawa mesej ‘kepuasan’ si pemegangnya dengan isi daging musuh turut dibawa keluar. Begitulah ‘bisa keris’. Makan apabila lapar. Berhenti setelah kenyang. Gerakan-gerakan ini bukan sahaja dapat dirasai dan dihayati oleh pengamalnya, malahan dalam kisah Wali Songo yang ditulis oleh Kiai Sidek Maulashah Marikan (Mahaguru Silat Cindai Putih) mengenai As-Syeh Sunan Kudus (Majalah Seni Bela Diri 2001: 37) turut menggambarkan situasi berikut berdasarkan ayat ….”Maka ditusukkan siku Ki Ageng dengan hujung keris tersebut. Ki Ageng langsung mati…”.

Jika diamati dengan lebih teliti gerakan serangan dan tikaman keris umpama pergerakan-pergerakan unsur alam. Hirisan dan putaran mata keris diibaratkan kocakan dan pusaran air. Hentakan hulu keris atau sarungnya umpama pergerakan pohon yang tumbang. Tikaman keris (hukuman) seolah-olah gerakan halilintar di langit. Malahan, badan-badan keris juga diibaratkan anggota-anggota badan manusia. Mata keris yang berfungsi untuk menikam, menghiris, merobek, merodok, mencucuk, melibas, dan menusuk sama fungsinya dengan tangan yang boleh mencengkam, merobek, menetak, menusuk, melibas. Hulu keris pula berfungsi menghentak, menuku, mengaut, mengait. Peranan hulu keris pula seperti siku yang mampu menghentak, menuku, menyigung, dan mengepit. Manakala sarung keris yang berperanan mengalih, menekan, menghentak, menolak, dan menangkis sama seperti peranan lengan manusia untuk mengalih, menekan, menangkis dan menolak.

Setiap gerak keris ‘bertutur’, keris pula ‘bercerita’. Apabila langkah dipasang, gerak ‘bertutur kata’ ; “Hak ini hak Allah, gerakku, kudratku dari kuasa-Nya.” Cara gaya pendekar berkeris ada madahnya; “Musuh menanti bakal disambut, datang berpusu bakal ditusuk. Namun yang menikam bukan tanganku, tapi gerak takdir sebagai penentu.” Segala pergerakan permainan keris yang disamakan dengan unsur-unsur alam serta ‘cerita dan madah’ berkeris memperlihatkan kreativiti, daya imaginasi, manifestasi serta kejiwaan bangsa Melayu yang begitu tinggi. Hal ini jua membuktikan bangsa Melayu dapat berinteraksi dan mengharmonikan unsur-unsur alam di sekelilingnya dengan cara perlakuan yang penuh berdisiplin hasil ketajaman minda, kefahaman dan pengolahan yang baik .

Jika disingkap lipatan tawarikh silam dalam kerajaan Melayu khususnya di negara kita, keris telah diletakkan pada kedudukan yang istimewa. Dalam lingkungan istana, keris dijadikan tanda kebesaran, tanda pangkat, dan alat kelengkapan pakaian seragam terutama dalam majlis upacara rasmi. Antaranya Keris Panjang Di Raja (keris kerajaan) sebagai tanda kebesaran dan kekuasaan yang dipakai oleh ketua pemerintah negara. Tanpa keris, pakaian itu tidak dianggap lengkap. Begitu juga dengan pembesar-pembesar, pegawai-pegawai kerajaan, rakyat mesti memakai keris apabila menghadiri upacara tertentu di istana. Kebenaran ini dibuktikan oleh Dr. Hamka dalam buku Sejarah Melayu: Sejarah Umat Islam melalui ayat “Jika masuk ke dalam istana tiada berkain pancung dan tiada berkeris di sebelah muka, tidaklah boleh masuk ke dalam walaupun sesiapa.” Namun, cara dan peraturan memakai keris kini tidak lagi dititkberatkan. Berbanding masa dahulu, masyarakat mengetahui jenis keris dan aturan memakainya.

Bersesuaian dengan penghargaan dan kekeramatan yang ada, keris turut dijadikan sebagai senjata diraja untuk upacara pertabalan raja contohnya Keris Pestaka yang wajib dipakai oleh Sultan Perak semasa majlis upacara pertabalan baginda. Berpandukan kepada sejarah Kerajaan Melayu Melaka pula, keris menjadi salah satu lambang penyerahan tugas diraja oleh sultan ketika pelantikan seseorang panglima atau laksamana untuk melaksanakan kewajipan yang diamanahkan.

Sesetengah pemilik keris sanggup menyimpan senjata ini yang menjadi warisan keturunan sebagai artifak yang cukup berharga dan mesti dihormati. Selalunya penjagaan dan pewarisan keris berhubung kait dengan sejarah keturunan yang boleh dibanggakan. Bagi golongan pesilat atau pengamal seni permainan senjata ini, keris yang diwarisi turun-temurun dijadikan pusaka yang berharga. Cerita yang ada pada keris dapat menemukan sejarah dan salasilah keturunan mereka. Keyakinan terhadap fungsi dan jasa yang besar dalam sejarah sesuatu perjuangan oleh keturunan dan jasa keris itu sendiri kepada pemilik sebelumnya menjadi landasan khusus seseorang pewaris tidak begitu mudah untuk menjual atau memberikan kepada orang lain yang tiada perkaitan darah atau sejarah keturunan. Selain itu, keris tersebut boleh menjadi peniup semangat, pendorong terhadap keutuhan dan kegemilangan keluarga serta keturunannya.

Kesimpulannya, keris merupakan simbol pusat budaya dan pemahaman terhadap sejarah sesuatu bangsa. Reka bentuk keris menjadi cerminan bangsa Melayu yang menggambarkan kreativiti, manifestasi yang tinggi, seni ukir dan tukangan yang begitu halus hasil ketajaman fikiran penukangnya. Hasilan ini diindahkan dengan seni penggunaan dan seni permainan dalam silat Melayu yang diharmonikan dengan pergerakan-pergerakan yang penuh ‘berisi’ dan ‘berahsia’ hasil pengungkapan dan pengolahan minda yang begitu mendalam. Keris turut menjadi lambang, darjat dan kudrat kekuasaan bangsa Melayu yang mencerminkan ketinggian budaya dan ketamadunannya.

Hafezi Bin Abdul Hamid
Exco Pendidikan & Penyelidikan PKPIM


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 17:45


Bagi pendapat saya.. nak simpan keris tak apa.. asalkan tak disusuli dengan aktiviti khurafat seperti mempercayai keris itu perlu dipuja semangatnya supaya khasiatnya sama..


Jangan sesekali mempercayai keris mempunya kuasa istimewa, seperti dogengan dahulu kala keris tamingsari...

kalaulah keris tamingsari boleh buat orang Melayu kebal.. Kenapa kota Melaka boleh runtuh dengan penjajah asing..

Kita sibuk dengan khurafat dan tahyul sedangkan orang kafir berlumba-lumba mencipta senjata yang hebat.. kita asyik keris2.. tak habis-habis..

Sekadar pendapat.. boleh bangkang.. persilakan.. :)


-----------------

Koleksi Busana



  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-10-08 18:13


melaka jatuh kerana perpecahan umat islam di melaka ketika itu dan bukan kerna mundurnya kecanggihan pertahanan kota melaka.sejarah menukilkan melaka menjadi pelabuhan utama dunia pada ketika itu.jadi dapat kita bayangkan betapa majunya dan terkehadapannya pengetahuan org melaka dan masyarkatnya pada ketika itu yang bergaul dengan masyarakat dari seantero dunia.mana mungkin seperti mana yang didakwa sejarah yang pahlawan melaka tidak pernah mengenal meriam sehinggakan dikatakan pahlawan melaka kehairanan melihat meriam ketika berperang dengan portugis....sejarah benar-benar telah diputar belit agar kita memandang rendah akan keupayaan kita sendiri...bukankah armada laksamana cheng ho pernag berlabuh di melaka?bukankah dalam armada itu di iringi oleh kapal2 perang yang mempunyai meriam?....

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 20:21


Pada 13-10-08 17:45 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!


.....orang kafir berlumba-lumba mencipta senjata yang hebat.. kita asyik keris2.. tak habis-habis..

Sekadar pendapat.. boleh bangkang.. persilakan.. :)

teman memang nak bangkang yang ni, Ye lah urang kafir sibuk mencipta senjata2 hebat contohnya senjata yang berorientasikan NUKLEAR, yang teman ni sibuk dengan kerisnye yang tak habis-habis. Kolot betul teman ni.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 20:24


!!! QUOTE !!!

Jangan sesekali mempercayai keris mempunya kuasa istimewa....

teman setuju dengan yang ini, keris adalah sejenis sebatian logam yang pelbagai, ianye adalah seketul besi sahaja. Tapi inilah keunikan bangse melayu yang kreatif. kita jangan tolak warisan kita.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 03:16


assalamualaikum
da lama saya cari sejenis pisau.lawi ayam tak silap saya.entah Kenapa saya amat minat dengan pisau ni.ada sesiapa yang ada info tentang pisau ini?mungkin saya ingin membelinya

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 08:26


Pisau lawi ayam ni bukan ke pisau kecik yang boleh sembunyi kat tangan.. kalau gaduh boleh guna pisau tu.. tu ke pisau lawi..?


-----------------

Koleksi Busana



  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 18:05


lebih kurang begitu lah rupanya.jangan lah guna untuk bergaduh,tak elok rasanya..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 18:07


hebat nama daeng ni,teringat salah seorang monyang saya bernama daeng pur..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 18:24


Lawi Ayam? biasanya urang gelar kerambit ataupun rafil. Ianye adalah sejenis senjata sulit. Amat sukar sebenarnya nak merungkai isi permainan senjata ini kerena ianye bermuslihat. Bak kata urang Sekilas Sekilau. Sepantas kilat dan sebagainya. Lawi ayam ni dulu-dulu antarenye serikandi melayu yang menggunakannya dan biasanya diselitkan di celah sanggul.

/


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 18:25


Pada 14-10-08 18:07 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

hebat nama daeng ni,teringat salah seorang monyang saya bernama daeng pur..


saudara dari waris keturunan aceh ke bugis?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 18:28


Pada 14-10-08 03:16 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
da lama saya cari sejenis pisau.lawi ayam tak silap saya.entah Kenapa saya amat minat dengan pisau ni.ada sesiapa yang ada info tentang pisau ini?mungkin saya ingin membelinya


waalaikumusalam wbt dan salam ukhwahfillah, pada pandangan teman moleklah saudara menempah lawi ayam itu mengikur ukuran keselesaan saudara. itu lebih molek kerene keserasian senjate dengan tuan penting juga.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 20:12


Pada 14-10-08 18:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-10-08 18:07 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

hebat nama daeng ni,teringat salah seorang monyang saya bernama daeng pur..


saudara dari waris keturunan aceh ke bugis?



saya pernah bertanya pada ayah saya,salur galur sebelah ayahanda dari aceh,kami melayu aceh.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 20:17


terima kasih pada tuan,kerna memberi nfo tentang layi ayam ni,memang minat sangat-sangat,tapi tak tahu nak tempah di mana.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 11:51


teman ada kenalan di Bentong, Pahang yang pandai besi yang boleh membuat senjate seperti pedang, keris, golok, tekpi dan juga kerambit. cuba hubungi dia, ni teman bagi no. tel. 0199667092 - Azhar Awang. Dia ni anak saudara seorang guru silat di sana, guru silat berkenaan yang pandai buat senjate ni.

Selamat mencube...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 10:48


Pada 14-10-08 20:17 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih pada tuan,kerna memberi nfo tentang layi ayam ni,memang minat sangat-sangat,tapi tak tahu nak tempah di mana.

yang lupa mencube cadangan teman di atas tu ye farfenna?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 11:05


insyAllah Tuan Daeng Jati.
tapi saya baru sahaja ingin memegang lawi ayam ini,tidak tahu jenis besi dan saiz yang sesuai ^^
dulu ada satu,tapi di curi org pula.

Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 06:20


Pada 15-10-08 11:51 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman ada kenalan di Bentong, Pahang yang pandai besi yang boleh membuat senjate seperti pedang, keris, golok, tekpi dan juga kerambit. cuba hubungi dia, ni teman bagi no. tel. 0199667092 - Azhar Awang. Dia ni anak saudara seorang guru silat di sana, guru silat berkenaan yang pandai buat senjate ni.

Selamat mencube...


Assalamualaikum Tuan Daeng.

mata yang elok menikam tuju
seribu elok memegang bisa
adab berkeris warisan melayu
takkan melayu hilang didunia.

langkah disusun bersimpuh rasa
cindai lalu merisik kata
Tuan Daeng hamba bertanya
kerambit kucari belum jodohnya


-----------------
http://farizfansuri.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Pangeran9
Warga Rasmi
Menyertai: 16.06.2012
Ahli No: 42340
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-06-12 17:17


kalau nak tau Taming sari itu original, tembak tuan yang sedang pegang keris 2.
kalau tiada apa-apa kesan bmakna ori lah keris itu...
[addsig /]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Pangeran9Profil   Hantar PM kepada Pangeran9   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.15436 saat. Lajunya....