Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 23 jam, 39 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu
muslimin23: 20 hari yang lalu
kasih_kekasih: 23 hari yang lalu
syahidatul: 26 hari yang lalu
raudhahasanah: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: bagaimana nak sesuaikan diri dengan mertua yang garang?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» bagaimana nak sesuaikan diri dengan mertua yang garang?

Please Mendaftar To Post


Oleh bagaimana nak sesuaikan diri dengan mertua yang garang?

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 13:35


garangnyer.....dengan anak dia, main jerkah saja....bila kita jadi menantu mereka..mesti kecut perut kan..anda ada penglmn atau tips2 yang mmbina tak?:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-11-07 13:39


bismillahhirrahmanirrahim

herm,entahlah..takut jugak sebenarnya nak nak pulak kalau menantu sulung..lagilah..tapi apa pun,cubalah ambik hati dia dan cuba bina hubungan yang baik dengan dia..mak mak mentua ni biasanya dia suka kalau anak menantu ni bertanya minta tunjuk ajar..contohnya nak masak asam pedaslah katakan..walaupun dah expert,tapi buat2lah tanya 'nak masak ni bagaimana mak ye..?' tak pun 'saya biasanya masak gini gini gini..mak masak bagaimana ye..?' yang pentingnya anggap dan sayang serta hormat dia macam mak sendiri bukan sebagai mak mentua..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 12-11-07 13:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-11-07 13:40


Assalamualaikum
tak tahu..tak ada pengalaman....nantilah tengok macam mana bakal mertuaku...huhu.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-07 13:45


Pada 12-11-07 13:39 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

bismillahhirrahmanirrahim

herm,entahlah..takut jugak sebenarnya nak nak pulak kalau menantu sulung..lagilah..tapi apa pun,cubalah ambik hati dia dan cuba bina hubungan yang baik dengan dia..mak mak mentua ni biasanya dia suka kalau anak menantu ni bertanya minta tunjuk ajar..contohnya nak masak asam pedaslah katakan..walaupun dah expert,tapi buat2lah tanya 'nak masak ni bagaimana mak ye..?' tak pun 'saya biasanya masak gini gini gini..mak masak bagaimana ye..?' yang pentingnya anggap dan sayang serta hormat dia macam mak sendiri bukan sebagai mak mentua..



hmm...ada betulnya juga. komunikasi antara menantu dengan mertua yang paling penting. ana pun risau juga. walaupun bukan menantu sulung... tapi kecut juga perut ni. tunggu & lihat sajalah.. hopefully semuanya ok...insyaALLAH.. :bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 14:09


Pada 12-11-07 13:45 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 13:39 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

bismillahhirrahmanirrahim

herm,entahlah..takut jugak sebenarnya nak nak pulak kalau menantu sulung..lagilah..tapi apa pun,cubalah ambik hati dia dan cuba bina hubungan yang baik dengan dia..mak mak mentua ni biasanya dia suka kalau anak menantu ni bertanya minta tunjuk ajar..contohnya nak masak asam pedaslah katakan..walaupun dah expert,tapi buat2lah tanya 'nak masak ni bagaimana mak ye..?' tak pun 'saya biasanya masak gini gini gini..mak masak bagaimana ye..?' yang pentingnya anggap dan sayang serta hormat dia macam mak sendiri bukan sebagai mak mentua..



hmm...ada betulnya juga. komunikasi antara menantu dengan mertua yang paling penting. ana pun risau juga. walaupun bukan menantu sulung... tapi kecut juga perut ni. tunggu & lihat sajalah.. hopefully semuanya ok...insyaALLAH.. :bunga: :bunga: :bunga:


:berfikir: :berfikir: :membisu:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:39


Pada 12-11-07 14:09 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 13:45 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 13:39 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

bismillahhirrahmanirrahim

herm,entahlah..takut jugak sebenarnya nak nak pulak kalau menantu sulung..lagilah..tapi apa pun,cubalah ambik hati dia dan cuba bina hubungan yang baik dengan dia..mak mak mentua ni biasanya dia suka kalau anak menantu ni bertanya minta tunjuk ajar..contohnya nak masak asam pedaslah katakan..walaupun dah expert,tapi buat2lah tanya 'nak masak ni bagaimana mak ye..?' tak pun 'saya biasanya masak gini gini gini..mak masak bagaimana ye..?' yang pentingnya anggap dan sayang serta hormat dia macam mak sendiri bukan sebagai mak mentua..



hmm...ada betulnya juga. komunikasi antara menantu dengan mertua yang paling penting. ana pun risau juga. walaupun bukan menantu sulung... tapi kecut juga perut ni. tunggu & lihat sajalah.. hopefully semuanya ok...insyaALLAH.. :bunga: :bunga: :bunga:


:berfikir: :berfikir: :membisu:



:-? :-? :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 14:41


kalau nak ambil hati mertua..
mulut kena riuh..
jangan senyap memanjang saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:42


Pada 12-11-07 14:41 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak ambil hati mertua..
mulut kena riuh..
jangan senyap memanjang saja..


bismillahhirrahmanirrahim

eherm..satu lagi nak tambah..tangan kaki kena rajin gerak pegang-pegang penyapu..lipat2 kain baju..masak..mencuci.. ;-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:52


Pada 12-11-07 14:41 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak ambil hati mertua..
mulut kena riuh..
jangan senyap memanjang saja..


pertuturan still kena jaga juga. jangan main hentam pulak. tapi kalau ana...jumpa dengan mak mertua...confirm bisu.. huhu.. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 15:10


bila dia cerita dengar betul-betul..
kadang-kadang bagi pandangan..tapi tak payah lbih2..
bila dia datang rumah siap makan minum semua..atur atas meja elok-elok..
bila pergi rumah dia jangan tunggu dia hidang pula..tolong dia buat..atau kita yang buat..pandai-pandai lah dah balik kg,sekali skala masak ar..
tangan kaki gerak pantas & cekap..haha..basuh bju,sidai,lipat..
sapu kemas..lap..hehehe..dah makan jangan tinggal dalam sinki,basuh terus..
puji dia..cute ke lawa ke..baju dia lawa ke..dia masak sedap ke..
belikan hadiah..cokelat,baju,barang2 apa-apa..
bagi cucu..
jaga makan pakai hati & mulut anak dia..tambah pula kalau anak mak..apa-apa nanti dia cerita kat mak dia..
sekian..

pemerhatian dan pendengaran saya dr makcik2 saya yang selalu cerita pasal anak mnantu dia..huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 16:34


:berfikir:

asif angkabut... ismi tak ada pengalaman nak kongsi...
tapi ummi ismi kata banyakkan bersabar dengan kerenah orang-orang tua ni...
kalau dedua keras, nanti pecah...
jadi kenalah seorang keras, seorang lagi lembut...
barulah yang keras akan terasa akan kelembutannya...
dan insyaAllah akan berubah menjadi lembut pula suatu hari dengan izin Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 16:52


Assalamualaikum...

ana pun belum ada experience.. moga-moga ana dapat mertua yang tak garang sangat, kalau garang tapi hati lembut tak mengapa.. amin... :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 16:52


Assalamualaikum...

ana pun belum ada experience.. moga-moga ana dapat mertua yang tak garang sangat, kalau garang tapi hati lembut tak mengapa.. amin... :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 17:56


ada-ada saja topik angkabut ini...hehe
tak mengapa,bakal mertua ana tak garang,baik...hehe;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

syima_halim84
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2007
Ahli No: 31566
Posting: 18
Dari: ipoh,perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-11-07 17:58


alah..tawakal saja lah..huhu..hembus2 kan..mak saya ajar kalau berdepan denagn org garang wirid sifat allah..YA aziz..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syima_halim84Profil   Hantar PM kepada syima_halim84   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-11-07 18:07


bismillahhirrahmanirrahim

alhamdulillah bakal mentua ana tak garang..sporting lagi.. :-D semalam siap call ana cakap tak sabar nak datang sarungkan ana cincin dan tetapkan hari hujung bulan ni,insyaAllah..almaklum..belum bermenantu.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 18:23


wahh tahniah lah ya sufti_ilham...:-D...menantu kesayanganlah nanti ni ye hee :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-07 20:27


tak tahu nak komen..
tak kahwin lagi:-) :-P
Minta2 dapat mertua yang baik hati, sayang kat kita..ada ke tak ye :berfikir:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 12-11-07 20:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 23:05


salam...
belum ada pengalaman lagi ini...emm...kalau ditakdirkan ada mertua yang garang,kita bertindak mengikut arahan..eh,bertindak mengikut keadaan..kena pandai2la sesuaikan diri dengan situasi sebenar...sebab kita dah kahwin dengan anak dia,jadi kena pandai2 memahami keadaan dan segala perkara yang dilakukan oleh keluarga mertua...bila kita dah berkahwin,kita bukan saja berkahwin dengan anaknya tapi dengan familynya...ala,mula-mula saja nanti jadi menantu kesygn mertua...ala,garang2 sayang itu...hehehe... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

hypox
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26214
Posting: 97
Dari: Simpang Empat ke Manchester

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-11-07 08:18


Pada 12-11-07 20:27 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

tak tahu nak komen..
tak kahwin lagi:-) :-P
Minta2 dapat mertua yang baik hati, sayang kat kita..ada ke tak ye :berfikir:



..insya allah ada :-)


-----------------
tempos edax, home edacior


Bookmark and Share

    


  Member Information For hypoxProfil   Hantar PM kepada hypox   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-07 11:23


Pada 12-11-07 18:07 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

bismillahhirrahmanirrahim

alhamdulillah bakal mentua ana tak garang..sporting lagi.. :-D semalam siap call ana cakap tak sabar nak datang sarungkan ana cincin dan tetapkan hari hujung bulan ni,insyaAllah..almaklum..belum bermenantu.. ;-)


huhu...merak kayangan bakal turun ke bumi....
mabruk..... :bye:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 11:36


mana mertue tak sayang menantu, seronok apa kalau dapat menantu...
dulu mak teman cukup sayang kat bakal menantu (Adik teman punya lah...)
tapi jodoh tak sampei....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-11-07 11:44


kalau mak mertua garang kita garanglah balik kat mak mertua itu..( pendapat yang tak boleh pakai langsung)...kalau orang garang kita jadilah baik..insyaAllah lambat laun akan baik jugak..

saya pernah kena sekali..tapi bukan mak mertua..ni nak highlight kan pasal buat baik dibalas baik..

arituh pergi pasar..nak undur kereta xperasan ada makcik kat belakang..bila gostan saja dia terus jerit..hoi..terperanjatlah kita..tak tahu pula ada orang..last2 dengan muka penuh senyum sopan dan santun saya jumpa makcik itu minta maap elok-elok..last2 makcik itu senyum..dari muka garang nak kena langgar last2 dia boleh senyum..hehehe..apalah khabar makcik itu ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 13-11-07 12:21


Pada 12-11-07 14:41 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak ambil hati mertua..
mulut kena riuh..
jangan senyap memanjang saja..


:berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-11-07 12:25


bismillahhirrahmanirrahim

tuan tetap bila nak ke kayangan.. ;-)

ana : jumpa lagi,ukhwah.com selepas 2 minggu,insyaAllah..malam ni ana bertolak balik kelantan..bercuti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-07 13:35


Pada 13-11-07 12:25 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

bismillahhirrahmanirrahim

tuan tetap bila nak ke kayangan.. ;-)

ana : jumpa lagi,ukhwah.com selepas 2 minggu,insyaAllah..malam ni ana bertolak balik kelantan..bercuti..


tuan tetap tetap tak mampu nak ke kayangan....yang di singgahsana bumi ini pun tak mampu....huhu...

bila ye...bila...tunggu satu lagi kapal angkasa naik ke bulan...tumpang dia hantar ke kayangan terus..huhu.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sahabat2hidayah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17043
Posting: 40
Dari: Dunia sementara

cambodia  


posticon Posting pada: 13-11-07 14:25


Assalamualaikum wrbt…

Nak kongsi juga boleh? Ni pengalaman sahabat saya dapat mak mertua garang.. Saya belum ada pengalaman lagi..

sebenarnya mak mertua sahabat saya ni sangat penyayang..Tapi bila berdepan dengan menantu dia (sahabat saya ni) dia berubah jadi garang..Selidik punya selidik, rupa-rupanya mak mertua sahabat saya ni cemburu kat menantu dia..(Ni suami sahabat saya cakaplah kat sahabat saya).. Cemburu sebab apa ye?? Sebabnya mertua sahabat saya ni sayang sangat kat anak lelaki dia. Jadi bila dah kahwin, mak mertua sahabat saya ni rasa seolah-olah sahabat saya ni merampas kasih sayang anak dia. Kalau dulu anak dia just sayang dia seorang, sekarang dah ada dua org yang dia sayang.lebih kurang macam tulah...sebab tu metua tu bersikap garang dengan menantu. Jadi lepas dah tahu puncanya macam tu, sahabat saya ni pandai2lah cuba ambil hati mertuanya. sekarang alhamdulillah, mertua sahabat saya ni dah boleh terima menantu dia dengan baik..

Moralnya : Kenalilah mertua anda..fahamilah dia..sayangilah dia sebagai mana anda menyayangi ibu anda..Insyaallah, kasih sayang antara anda & mertua akan bertambah kukuh kelak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat2hidayahProfil   Hantar PM kepada sahabat2hidayah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 15:26


Pada 13-11-07 14:25 , sahabat2hidayah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wrbt…

Nak kongsi juga boleh? Ni pengalaman sahabat saya dapat mak mertua garang.. Saya belum ada pengalaman lagi..

sebenarnya mak mertua sahabat saya ni sangat penyayang..Tapi bila berdepan dengan menantu dia (sahabat saya ni) dia berubah jadi garang..Selidik punya selidik, rupa-rupanya mak mertua sahabat saya ni cemburu kat menantu dia..(Ni suami sahabat saya cakaplah kat sahabat saya).. Cemburu sebab apa ye?? Sebabnya mertua sahabat saya ni sayang sangat kat anak lelaki dia. Jadi bila dah kahwin, mak mertua sahabat saya ni rasa seolah-olah sahabat saya ni merampas kasih sayang anak dia. Kalau dulu anak dia just sayang dia seorang, sekarang dah ada dua org yang dia sayang.lebih kurang macam tulah...sebab tu metua tu bersikap garang dengan menantu. Jadi lepas dah tahu puncanya macam tu, sahabat saya ni pandai2lah cuba ambil hati mertuanya. sekarang alhamdulillah, mertua sahabat saya ni dah boleh terima menantu dia dengan baik..

Moralnya : Kenalilah mertua anda..fahamilah dia..sayangilah dia sebagai mana anda menyayangi ibu anda..Insyaallah, kasih sayang antara anda & mertua akan bertambah kukuh kelak...


pergh..ni kes anak mak..kalau anak laki bongsu lagi merisaukan..atau anak laki tunggal..anak mak sungguh.. :-o :-o :-D :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 15:26


Pada 13-11-07 14:25 , sahabat2hidayah posting:

!!! QUOTE !!!



Moralnya : Kenalilah mertua anda..fahamilah dia..sayangilah dia sebagai mana anda menyayangi ibu anda..Insyaallah, kasih sayang antara anda & mertua akan bertambah kukuh kelak...


betul.. betul.. betul...
ummiku ummimu jua...
ummimu ummiku jua...
alahai mertuaku...
nak carik memudaku pulak lah.. mesti tak ada yang garang... :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 09:41


Pada 12-11-07 18:07 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

bismillahhirrahmanirrahim

alhamdulillah bakal mentua ana tak garang..sporting lagi.. :-D semalam siap call ana cakap tak sabar nak datang sarungkan ana cincin dan tetapkan hari hujung bulan ni,insyaAllah..almaklum..belum bermenantu.. ;-)


wahhh wahhh...tahniah yee sufti_ilham... :welcome:
bakal mertua ana pun baik sangat-sangat juga...alhamdulillah... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 09:42


Pada 12-11-07 13:35 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

garangnyer.....dengan anak dia, main jerkah saja....bila kita jadi menantu mereka..mesti kecut perut kan..anda ada penglmn atau tips2 yang mmbina tak?:)


tuan pembuka topik tak nak kongsi pengalaman ke... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 29-11-07 09:56


Pada 14-11-07 09:41 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 18:07 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

bismillahhirrahmanirrahim

alhamdulillah bakal mentua ana tak garang..sporting lagi.. :-D semalam siap call ana cakap tak sabar nak datang sarungkan ana cincin dan tetapkan hari hujung bulan ni,insyaAllah..almaklum..belum bermenantu.. ;-)


wahhh wahhh...tahniah yee sufti_ilham... :welcome:
bakal mertua ana pun baik sangat-sangat juga...alhamdulillah... :-D


bismillahhirrahmanirrahim

terima kasih,asroal.. :-) asroal bila nak langsungnya..? tahniah untuk asroal jugak..yang pentingnya kita sayang hormat dan anggap mentua tu sebagai ibu kandung sendiri..kalau dia tegur atau marah apa-apa tu,janganlah ambik hati..anggaplah itu teguran seorang ibu yang mahukan yang terbaik untuk anak2nya, insyaAllah..insyaAllah semua akan ok bila kita fikir begitu..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 29-11-07 11:48


Assalamualaikum wwt..

bagaimana nak sesuaikan diri dengan mertua yang garang?

Mertua garang..seram ana..
Erm..tak boleh nak bayangkan sebab
ana tak kahwin lagi..hihi..
tapi,kalau lah ana dapat mertua macam tu.. :berfikir:
Tindakan ana:..ana pikat hati mertua telebih dulu dengan..
belajar & try masak masakan kegemaran dia..hihi
:-D :-D
p/s:semoga percubaan diterima :sopan:

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 29-11-07 12:34


tak tahu nak komen...
sebab belum ada pengalaman..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 14:29


Pada 12-11-07 13:39 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

bismillahhirrahmanirrahim

herm,entahlah..takut jugak sebenarnya nak nak pulak kalau menantu sulung..lagilah..tapi apa pun,cubalah ambik hati dia dan cuba bina hubungan yang baik dengan dia..mak mak mentua ni biasanya dia suka kalau anak menantu ni bertanya minta tunjuk ajar..contohnya nak masak asam pedaslah katakan..walaupun dah expert,tapi buat2lah tanya 'nak masak ni bagaimana mak ye..?' tak pun 'saya biasanya masak gini gini gini..mak masak bagaimana ye..?' yang pentingnya anggap dan sayang serta hormat dia macam mak sendiri bukan sebagai mak mentua..



dulu fikir juga begitu, alhamdulillah mak mertua baik, emm cuma kita still kekok..

pernah anis nak goreng ayam depan mak, punya lah kontrol...
sekali ayam tak masuk kuali, gedebuk !! jatuh atas lantai,
anis pula masa tu spontan "eh!! jatuh !!

mak mertua tengok saja, tapi tak tau lah dalam hati :sopan: :sopan: :sopan:

emm nak ambil hati mak kepada orang yang kita sayang ni, kita kena sayang juga dia...

emm cuba fahami minat dia, bukan hati anak dia saja yang nak kena pikat, hati mak mertua lagiiiiiiiiii lah kena tambat,

sesekali, belikan hadiah...berkongsi minat dengan mentua...

insyaALLAH, cinta anak dalam tangan, kasih mentua dalam genggaman :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-11-07 14:59


ni pun lebih kurang macam teknik memikat juga..boleh dipelajari.kan ada banyak buku pasal how to influence people dll..

tapi rasanya ia dapat diatasi dengan kenal pasti apa yang dia suka dan apa dia tak suka..so kita mulalah bertindak.

besenye..yang mencabar ialah kita nak sesuaikan gap umur tu saja..tu yang susah kita nak paham sikit..

tapi kan..rasanya..lain agaknya care dia treat anak dia and anak mertua dia..tapi tu mungkin saja..taktaula kalau ada treat dengan cara yang 100% same..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 11:18


salam...mmm takut memang takut tapi nak tak hendak kenalah berhadapan...petuanya mudah saja..pandailah ambil hati mertua...misalnya bila balik ke rumah mertua bawalah buah tangan dan jangan terlalu berkira...dan jangan buat apa yang dia tak suka...walau garang macamana pun Kalau kita still jaga hati dia insyaAllah hati dia akan sejuk tengok...ada juga org kata garang macamana pun ibu mertua tapi kalau dah dapat cucu tak lah garang sangat...wallahualam


-----------------
TELEKUNG PUTIH BELUM CUKUP UNTUK MENJAMIN SESEORANG KE SYURGA ALLAH.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 23:22


Pada 13-11-07 14:25 , sahabat2hidayah posting:

!!! QUOTE !!!



Moralnya : Kenalilah mertua anda..fahamilah dia..sayangilah dia sebagai mana anda menyayangi ibu anda..Insyaallah, kasih sayang antara anda & mertua akan bertambah kukuh kelak...


ok, insyaAllah.. terima kasih :sopan:


Pada 29-11-07 14:29 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



insyaALLAH, cinta anak dalam tangan, kasih mentua dalam genggaman :welcome: :welcome:



huh power :sopan: :welcome:

insyaAllah :-) takut juga... huhu lega bila cakap jangan risau..sikit saja syarat..cari yang dapat terima keluarga..agaknya baiklah tu..


**harap-harap dapat yang macam ayah dan mak saya.. mertua yang baik :kelip:kadang-kadang kagum dan terharu..boleh pula risau menantu macam risau anak sendiri..pernah kakak merajuk mak asyik bela menantu..



oppss..maap maap tidak tahu pula bagi pendapat...huhu taknak mertua garang..takut


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-08 16:19


mentua ana tak garang..sporting lagi..hari tu masa kawin tu,kan tangan tengah sakit jatuh motor..masa duduk kat rumah mentua mak mentua dengan ayah mentua tak bagi buat satu kerja apa pun..adik2 ipar pun sama..takut tangan makin sakit..masa kena 'dera' cuci periuk belanga yang diguna untuk kenduri tu pun mentua suruh suami seorang saja cuci..jeles saja suami.. :-D tapi ana tolonglah dia orang kemas rumah,susun balik pinggan mangkuk yang diguna untuk kenduri apa semua tu..takkan nak goyang kaki..iya tak.. ;-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 12:05


Pada 13-11-07 14:25 , sahabat2hidayah posting:

!!! QUOTE !!!



Moralnya : Kenalilah mertua anda..fahamilah dia..sayangilah dia sebagai mana anda menyayangi ibu anda..Insyaallah, kasih sayang antara anda & mertua akan bertambah kukuh kelak...


mak aihhh....takutnyee mak mentua garang..macam cerita ibu mentuaku..huhu..
hehehe..mula-mula nak jumpa bakal mak mentua ni takut juga..tapi dia ok,sporting..hehhee..
pandai2 lah ambil hati dia,sembang2 dengan dia..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 21-03-08 13:02


assalamua'laikum...
Bagi saya, siapa dan walaubagaimanapun pun keluarga mertua, jika anaknya itulah pilihan Allah untuk jadi suami, insyaAllah saya terima seadanya mereka...cuma dilewat doa itu, saya memohon supaya mereka terdiri dari org yang mengerjakan solat, itu saja...sebabnya, saya gerun sikit dengan orang yang ambil ringan pasal sembahyang ni...kalau dengan Allah dia boleh buat begitu, apalah sangat dengan kita yang hanya bertaraf hamba Allah...so, yang penting sebelum membuat pilihan, tanyalah pandangan Allah dulu, lepas itu tawakkal dan redha atas segalanya, insyaAllah apa saja yang datang tiada masalah kerana kita telah meletakkan Allah dihadapan. Jika dapat keluarga mertua yang garang juga selepas itu, mungkin itulah yang terbaik dalam kita mendapatkan kasih sayang Allah...kan kasih sayang Allah matlamat kita, bukannya kasih sayang manusia...mungkin dengan bermenantukan kita, perangai garangnya berubah...yang penting anggap dan layan seikhlasnya mertua seadanya mereka seperti kita melayan ibu ayah kita sendiri...

daripada pengalaman peribadi, alhamdulillah mertua saya cukup baik...saya bukan saja dapat yang jaga solat, tapi lebih dari itu...saya dilayan seperti anak sendiri, dan entah Kenapa dari mula-mula jumpa dulu lagi, perasaan kekok seperti tiada diantara mertua dan saya, walaupun kami kenal lebih kurang sebulan sebelum diijabkabulkan..selepas kahwin pun, saya tidaklah beria-ia sangat buat seperti yang sahabat-sahabat nyatakan di atas...hehehe...saya hanya jadi diri sendiri dan tidak pernah menjadi orang lain di rumah mertua, dan bagi saya tiada bezanya rumah mertua dengan rumah mak ayah sendiri...saya melayan mertua seperti mak ayah saya...mak adalah kawan baik saya dan alhamdulillah mak mertua juga jadi kawan baik saya...maklumlah corak pemikiran kami agak sama, dan kami boleh bercerita apa sahaja..mungkin sebab itulah, tahap kesenorokan sama saja sama ada balik rumah mak atau rumah mertua, kedua-duanya adalah rumah nenek dan atok anak saya...

apa yang penting di sini, letakkan Allah di hadapan, insyaAllah segalanya akan mudah...bila Allah dah nyatakan itulah jodoh kita, niatkan dihati mak ayah dia juga jadi mak ayah kita, mudah-mudahan dengan niat ikhlas kita, Allah juga cetuskan perasaan yang sama dihati mertua, insyaAllah. kan Allah pemilik hati-hati manusia:)
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 13:18


Pada 13-11-07 15:26 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-07 14:25 , sahabat2hidayah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wrbt…

Nak kongsi juga boleh? Ni pengalaman sahabat saya dapat mak mertua garang.. Saya belum ada pengalaman lagi..

sebenarnya mak mertua sahabat saya ni sangat penyayang..Tapi bila berdepan dengan menantu dia (sahabat saya ni) dia berubah jadi garang..Selidik punya selidik, rupa-rupanya mak mertua sahabat saya ni cemburu kat menantu dia..(Ni suami sahabat saya cakaplah kat sahabat saya).. Cemburu sebab apa ye?? Sebabnya mertua sahabat saya ni sayang sangat kat anak lelaki dia. Jadi bila dah kahwin, mak mertua sahabat saya ni rasa seolah-olah sahabat saya ni merampas kasih sayang anak dia. Kalau dulu anak dia just sayang dia seorang, sekarang dah ada dua org yang dia sayang.lebih kurang macam tulah...sebab tu metua tu bersikap garang dengan menantu. Jadi lepas dah tahu puncanya macam tu, sahabat saya ni pandai2lah cuba ambil hati mertuanya. sekarang alhamdulillah, mertua sahabat saya ni dah boleh terima menantu dia dengan baik..

Moralnya : Kenalilah mertua anda..fahamilah dia..sayangilah dia sebagai mana anda menyayangi ibu anda..Insyaallah, kasih sayang antara anda & mertua akan bertambah kukuh kelak...


pergh..ni kes anak mak..kalau anak laki bongsu lagi merisaukan..atau anak laki tunggal..anak mak sungguh.. :-o :-o :-D :lol:



betul-betul...
lagi-lagi kalau anak bongsu/kesayangan mak tu kena kawin dengan orang jauh...
mula-mula anaknya dulu kena marah...
kalau nak jugak, menantu2 pun kena lepas kawin...

seeloknya, SAMI'NA WA ATO'NA...

buatlah apa-apa yang difikir patut dan baik...

MESRA2kan diri,
RAMAH2kan mulut,
RINGAN2kan tulang,
MANIS2kan wajah,
SABAR2kan hati... :-) :-)

ALLAHUa'lam


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 13:20


tak ada pengalaman sebenarnya... :-P

saja saja eden mencelah..apa-apa yang difikirkan patut.... :-)


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

ayass
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2008
Ahli No: 32958
Posting: 2
Dari: nilai

PulauPinang  


posticon Posting pada: 21-03-08 13:34


Pada 12-11-07 13:35 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

garangnyer.....dengan anak dia, main jerkah saja....bila kita jadi menantu mereka..mesti kecut perut kan..anda ada penglmn atau tips2 yang membina tak?:)



hakhak..dengan mak sendiri pun masalah..bagaimana pula dengan mentua..hurm..basicly,percaya atau tak..number lahir memainkan peranan yang penting..let say,saya org no 4,no 4 match with no 1,4,8..so my mum bukan kalangan no ni..memang susah nak serasi.but mybrother no 1..sangat serasi..kesimpulan..mak mentua yang serasi..check your no of birth then compare with your bakal mentua..
just simple opinion.. :berfikir:


-----------------
nover look back...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayassProfil   Hantar PM kepada ayass   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 13:50


Pada 21-03-08 13:34 , ayass posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 13:35 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

garangnyer.....dengan anak dia, main jerkah saja....bila kita jadi menantu mereka..mesti kecut perut kan..anda ada penglmn atau tips2 yang membina tak?:)



hakhak..dengan mak sendiri pun masalah..bagaimana pula dengan mentua..hurm..basicly,percaya atau tak..number lahir memainkan peranan yang penting..let say,saya org no 4,no 4 match with no 1,4,8..so my mum bukan kalangan no ni..memang susah nak serasi.but mybrother no 1..sangat serasi..kesimpulan..mak mentua yang serasi..check your no of birth then compare with your bakal mentua..
just simple opinion.. :berfikir:



macam mana tu..boleh percaya ke....
setengah org kata anak sulung dengan anak sulung tak boleh,panas..
tapi kalau dah jodoh nak buat macam mana kan,kekal juga dengan izinNya..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 21-03-08 14:29


suami anak kesayangan/sulung/bongsu?....tak perlu riso...insyaAllah tiada masalah jika semuanya telah disandarkan kepada Allah:)

suami saya adalah anak sulung...kesayangan keluarga dan bahkan harapan keluarganya...ini diakui oleh mak mertua saya...kahwin pula dengan org jauh, dia org jawa klang, saya org melayu klate...alhamdulillah tiada masalah dr mula urusan perkahwinan hingga sekarang...lagipun saya tiada sikit pun niat untuk mengambil alih tempat mak ayahnya dihati suami kerana sampai bila-bila pun mana mungkin untuk saya mampu menggantikan tempat itu..tempat isteri boleh ditukar ganti,tapi tidak tempat ibu dan ayah...dan saya cukup sedar hakikat ini. tapi saya memang akui,keluarga mertua memang cukup baik orangnya sampaikan kawan-kawan saya yang pernah datang kerumah mertua menukar persepsi negatif pasal mertua yang banyak didengari sebelum itu kepada positif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 21-03-08 15:20


hhmm...pandai2 lah nak cari perhatian mertua..sekeras apa pun hati mertua tu..dia hanya seperti kerasny ais...kalau tepa caranya ia akan cair juga..kalau dah cair..dah lembut..hhmm..tau lah macam mana sayangny nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 21-03-08 17:17


Assalamualaikum...kalau dapat mertua macam ni, suami pun kena pandai main peranan...takut isteri di hentam sebab cembru, yang suaminta tanpa usul periksa hentam balik...menjadikan keadaan lebih teruk lagi...semoga masing-masing dapat jodoh yang baik dan mertua yang boleh dibuat kawan seperti dengan mak sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 12:30


kalau mentua yang garang ok lagi..
tapi kalau yang semuanya nak kena ikut cakap mentua... :berfikir:
adess.. makan hati lah nampaknya gue... :sopan:

biasanya, orang yang garang2 ni, hatinya lembut...
orang kata, mulut saja lupa nak insurans, tapi hati sempat p daftar...

p/s: muga bakal mentuaku memahami diri ini yang terlalu banyak kekurangan dan kelemahan dan ke yang lain......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 15:36


Pada 22-03-08 12:30 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau mentua yang garang ok lagi..
tapi kalau yang semuanya nak kena ikut cakap mentua...



rumit juga kes baru cik ismi fikir ni..
erm kita ikutlah cakap suami bukan cakap mentua :berfikir:
huhu kalau kes ini suami kena mainkan peranan ni... :-(
walaupun ibu yang utama bagi suami tapi kena juga baik pada isteri :-(
nanti hati isteri habis kena makan dan hidup tertekan :-(


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 21:19


insyaAllah, mertua yang baik tak buat macam tu...
selalunya mungkin mertua garang dengan anak2 saja...
dengan menantu, dia paling sayang :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 22:07


Assalamualaikum

bagaimana nak sesuaikan diri dengan mertua yang garang?

tajuk pun dah gerun dengar belum lagi berhadapan dengan mentua lagi....

nampaknya tv9 kena tukar program dari "cari menantu" kepada "cari mentua"
:-D

mungkin tips ni ok agaknya


:bunga: banyakkan berdoa agar dilembutkan hati kepada mentua yang garang menjadi lemah lembut
:bunga: cuba berkongsi hobi ke
:bunga: cerita kisah lucu-lucu ke...tapi jangan sampai cerita tu sampai jadi tak logik pulak masuk cerita ultraman bla..bla...takut nanti makin garang pulak mentua tu....hati-hati..
:bunga: jangan terlalu banyak cakap sampai tak ada noktah...mentua kita tergamam...tak boleh nak menyampuk

sekadar berkongsi petua...selamat mencuba...


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.178324 saat. Lajunya....