Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 hari yang lalu
izdham: 28 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: MELAYU GLOKAL: PERLU KE LEPASKAN CITIZENSHIP?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» MELAYU GLOKAL: PERLU KE LEPASKAN CITIZENSHIP?

Please Mendaftar To Post


Oleh MELAYU GLOKAL: PERLU KE LEPASKAN CITIZENSHIP?

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 15:50


SALAM..

SEKARANG SEMUA ORANG CAKAP PASAL MELAYU GLOKAL, MELAYU MAJU...ETC.

TAPI SETUJU ke NAK JADI MELAYU GLOKAL PERLU LEPASKAN KEWARGANEGARAN?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 15:53


terpulang pada diri sendiri.kalau nak lepaskan,kita tak boleh paksa pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 15:56


Assalamualaikum...


maaf lah.

boleh terangkan apa itu melayu glokal??

mohamad tidak mengetahuinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:02


rugila sesiapa buat macam tu.
tak ada makna...
bukan ke Islam menyuruh umatnya mencintai negara? if i'm wrong sorry ye..

melayu glokal tu melayu yang berdaya maju dan global.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:12


ramai profesional melayu bekerja or berhijrah ke UK (ireland, england, scotland), US, Aussie, NZ, Dubai etc...

macam mana malaysia nak maju kalau ramai pakar beri kepakaran kat negara lain?

bila dah tua baru balik mlaysia...bila dah tak mampu bekerja...what for?

nak jadi melayu glokal tak semestinya lupakan malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:52


nak buat bagaimana...

kang balik.. baru nak bertatih ada saja yang tukang pancung....

jadi tu sebab ramai yang decide diam-diam sajalah kat luar sana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-11-07 16:53


Assalamualaikum
global dan pada masa yang sama local....
tapi kan...zc Kenapa buka banyak sangat topik baru...tapi sama.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:55


oh.. glokal= global+local ye?
baru ingat.. erm, pendapat ana, tak payahlah lepaskan kwrganegaraan..
hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, hujan perak di negeri perak.. :-P apapun, ana tak menyokong untuk mengguugurkan kewarganegaraan tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 17:32


bagi saya, glokal tu satu istilah yang "bodoh", orang yang perkenalkannya pun sama.

pelik, global & local kedua-duanya bahasa inggeris, tak ada pula mereka main gabung2 ni. infotainment, edutainment dan sebagainya... bagi saya ini mentaliti kelas ketiga sama macam kata-kata ala2 budak tadika: "cemerlang, gemilang, terbilang..."

nampaknya lepas mahathir retire UMNO memang dah tak ada pemimpin yang cerdik, semuanya angguk2 geleng2 :lucu: :lol: :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 02:47


Pada 07-11-07 17:32 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya, glokal tu satu istilah yang "bodoh", orang yang perkenalkannya pun sama.

pelik, global & local kedua-duanya bahasa inggeris, tak ada pula mereka main gabung2 ni. infotainment, edutainment dan sebagainya... bagi saya ini mentaliti kelas ketiga sama macam kata-kata ala2 budak tadika: "cemerlang, gemilang, terbilang..."

nampaknya lepas mahathir retire UMNO memang dah tak ada pemimpin yang cerdik, semuanya angguk2 geleng2 :lucu: :lol: :-P



:berfikir: :berfikir: :berfikir:

Kenapa sampai perlu melepaskan kerakyatan...? apakah rasionalnya..?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:34


Pada 07-11-07 16:02 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

rugila sesiapa buat macam tu.
tak ada makna...
bukan ke Islam menyuruh umatnya mencintai negara? if i'm wrong sorry ye..

melayu glokal tu melayu yang berdaya maju dan global.





dalam konsep hijrah pun ada sebut sekiranya ada tempat yang menjanjikan peluang hidup yang lebih baik dari tempat kelahiran sendiri,eloklah keluar dan ambil peluang tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:36


erm...takkan nak lepaskan kerakyatan sebab kroje...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:50


hujan emas di negeri orang , hujan batu di negeri sendiri.lebih baik jangan hujan.....

erm..kalau dia rasa hebat dok negara orang,rezeki kat situ,tak ada masalah pun.tak kisah saja nak lepaskan citizenship tu tapi jangan lepaskan agama sudah lah.kalau dia boleh jadi macam ilmuwan dan ulama dulu,berhijrah ke sesuatu tempat dan sebarkan agama dan ilmu kat situ,tak ada masalah pun.seperti ibnu battutah , ulama-ulama nusantara dan ramai lagi.tapi dari segi moralnya kurang elok lah.dah belajar elok-elok dengan lebih sejuta harapan rakyat malaysia untuk membangunkan negara tiba-tiba tak mahu balik pula.ibarat kacang lupakan kulit lah....

glokal memang pelik sangat bunyinya....tup tup dewan bahasa kena tambah pula lagi perkataan baru......

http://www.youtube.com/watch?v=uOyjlqwzlFo


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:00


setuju sangat-sangat.sedangkan nabi pun berhijrah dari mekah ke madinah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:11


tapi kena ingat, Nabi bukan berhijrah selama-lamanya.beliau kembali juga ke mekah seperti pembukaan kota mekah.dan di atas kerinduan yang amat sangat terhadap mekah oleh para sahabat dan baginda,maka mereka ingin menunaikan haji dan kemudian terjadinya perjanjian hudaibiyah.ambil sama part yang tu.jangan tengok part nabi berhijrah saja....

tempat jatuh lagikan dikenang,inikan pula tempat kelahiran.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 08-11-07 08:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

asy-syahadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2005
Ahli No: 19717
Posting: 49
Dari: alam semesta

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-11-07 08:17


Pada 08-11-07 07:34 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 16:02 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

rugila sesiapa buat macam tu.
tak ada makna...
bukan ke Islam menyuruh umatnya mencintai negara? if i'm wrong sorry ye..

melayu glokal tu melayu yang berdaya maju dan global.





dalam konsep hijrah pun ada sebut sekiranya ada tempat yang menjanjikan peluang hidup yang lebih baik dari tempat kelahiran sendiri,eloklah keluar dan ambil peluang tu.



memanglah.. tapi bukankah bagus kita berbakti pada negara dulu sebelum berhijrah?


-----------------
hidup tanpa hiburan=sepi, hidup tanpa amal=rugi... hidup tanpa cinta Ilahi=tak bererti...
Bookmark and Share

    


  Member Information For asy-syahadahProfil   Hantar PM kepada asy-syahadah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:18


ya,banyak juga sahabat nabi berhijrah jauh dari tempat kelahiran sendiri seperti bilal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:34


pendapat trouver99 tu betul lah tu....

to add in another perspective, it is still good to extract anything good around the globe, and also to think globally, but act it here, locally...

just learn the good things, the ones applicable and favourable to us and later use them for our own benefits...

doesn't necessarily need to live in other places. unless if that brings good fortune to some of us to have a career outside.

tentang istilah2 yang dimelayukan daripada bahasa inggeris ni, saya pun tak berapa suka.... hmm macam nak kasi nampak hebat sangat saja? entah apa-apa.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 08-11-07 08:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 09:05


terpulang pada diri sendiri.kalau dah jatuh hati pada tempat baru,kita tak boleh lah paksa mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 16:42


macam mana negara kita nak maju jika ramai yang ada kepakaran berkerja dan menetap di luar negara? hasilnya negara lain yang dapat.

itu tak termasuk lagi beberapa orang yang lepaskan kerakyatan. orang asing hanya inginkan kepakaran kita...lepas retired nanti no value pun duduk kat negara asing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 16:49


tu lah.kita pun tak boleh paksa mereka pun.kalau mereka nak cari hidup yang lebih baik kita tak boleh halang pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 12:58


tak siapa halang kalau nak cari hidup yang lebih baik. cuma, melepaskan kerakyatan sebab dapat kerja di luar negara tu kurang berkenan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 15:52


kalau itu saja pilihan yang ada nak buat macam mana?sekarang orang kena fikir secara global.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 14:47


ada lagi pilihan yang lebih baik.
buat apa lepaskan kerakyatan. bukannya lahir kat negara tu pun.
isi borang untuk jadi PR lepas retired nanti balik negeri asal.
jangan susahkan benda yang senang.
jangan buat keputusan tanpa fikir kesan masa depan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:14


nak jadi melayu glokal...boleh saja..apa salahnye...berdaya saing maju dengan bangsa lain..kurengkan rasa gerun mengambil risiko...tapi Kalau sampai da lucutkan kerakyatan tu da jadi melayu global itu..huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 19:53


nope...bangkang sekeras2nya..
kalau lepaskan kewrganegaraan semata-mata nak maju..
tak mungkin...
umpama matlamat tak menghalalkan cara..hehe.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 19:58


kalau susah2 sangat,
ayuh kita anak muda...
mula dari sekarang..
tetapkan matlamat...
kitalah bakal pemimpin dunia...
moga membangun bersama Islam :-D ;-) :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 10:40


Pada 22-11-07 19:53 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

nope...bangkang sekeras2nya..
kalau lepaskan kewrganegaraan semata-mata nak maju..
tak mungkin...
umpama matlamat tak menghalalkan cara..hehe.. :berfikir:





ye,tapi itu adalah pilihan sendiri kalau nak lepaskan kita tak ada hak nak halang sebab itu adalah hak asasi manusia juga.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 11:22


!!! QUOTE !!!

MELAYU GLOKAL, MELAYU MAJU...ETC.

TAPI SETUJU ke NAK JADI MELAYU GLOKAL PERLU LEPASKAN KEWARGANEGARAN?

melayu glokal tu melayu yang berdaya maju dan global.


salam alaik..
erm.. melayu GLOKAL perlu ke LEPASkan kewarganegaraann..
jawabnye.. apa kess nak lepaskan kalau dah sah jadi warganegara??
aduss... kekadang peninn tengok manusia ni..

yang HARAm di HALALKan..
yang SALAh dibuat-buat BETUL
yang HAK ditindaskan..
yang KAYA makin bertambah-tambah kaya
yang miskin makin MElarat... ( 2 konteks di atas dilihat dari
sudut berbeza... jangan disalah tafsir!! )
;-)

kalaupun nak BEHIjrah biar dari pandangan POsitif..
maksudnya.. jadikan hari ni lebih baik dari semalam..
dari kelmarin...JANGAn lah jadikan hari ni lebih TERUk dari semalam.. Kalau begitu lah bunyinye.. MAnusia memang sokmo ruGi...


erm.. banyak lagi bahasa melayu diOMputihkan..
tak tau lah apa nak jadi dengan
BAhasa jiwa Bangsa.. ye ke...??

:berfikir: :berfikir:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 16:38


tak apalah,kita tak boleh halang pun kalau mereka nak lepaskan kerakyatan dah itu hak masing-masing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 24-11-07 20:33


hak dan tanggungjawab.... yang mana harus dipilih?
kita ada hak untuk pergi mana-mana.. untuk terjun tiruk ke apa ke.. tapi tanggungjawab kepada negara? nak buat-buat lupa ke? kalau ye pun nak berhijrah.. salurkan ilmu2 yang dikaut diluar sana pulang ke negara sendiri..
ini tidak.. nampak emas di tempat org kelam kabut nak kesana.. bila tak nampak apa-apa kat negara sendiri.. kelamkabut nak salah kan sana sini.. salah kan pemimpinlah.. salah kan pemikiran bangsa lah...

pada saya ianya tak wajar.. tapi kalau dah ketegaq sangat.. nak buat lagu mano doh...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 23:20


sedangkan hijrah ni dah lama terjadi.apa lah salah kalau mereka nak pindah.mungkin ada kehidupan dan rezeki yang lebih baik dari negara sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-11-07 08:55


perlu diingat hijrah nabi sendiri hanya seketika...

yang saya tekankan tadi mengenai tanggungjawab tapi yelah... kalau dah tak ada rasa cinta pada negara, pada tanah kelahiran... yang dikatakan nasib yang lebih baik(yang saya percaya duit yang lebih sebenarnya) yang dipilih.. dipersilakan...tak ada sapa paksa... sile2.. mungkin negara kita pun tak perlukan org yang mudah lentok dengan sedikit lebih kemewahan...
[ Telah diedit oleh: eniliana pada 25-11-07 08:59 ]


Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 09:27


hmm,kalau nak cari duit lebih tu kita doakan supaya mereka hidup bahagia di tempat/negara baru dan harap mereka gunakan duit mereka tu untuk membina agama islam disana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 16:01


bagi saya lah, orang yang dah lucut kerakyatan tu tak sayangkan negara...yelah malaysia tak lah maju sangat...so mereka pergi lah ke negara2 maju..andai kata negara yang mereka duduki sekarang kembali mundur atau berlaku huru-hara, saya rasa mereka akan cari negara lain pula untuk berhijrah. samalah mereka semua ini dengan orang yang tak ada negara.

apa maknanya jika kita sentiasa nyanyi lagu negaraku semasa sekolah atau hari2 tertentu jika tak cintakan negara. pergi nyanyi lagu lain lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-12-07 18:13


assalamualaikum.tak slhkan org melayu budak kat negara org?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 19:25


Pada 30-12-07 18:13 , Ninja85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.tak slhkan org melayu budak kat negara org?



pada tidak salah pun lagipun dunia ni luas.negara kafir macam amerika tu pun orang banyak datang sebab peluang disana luas.kita boleh patenkan hasil kita dan jual kepada orang disana dan kita pula mendapat income berpuluh kali ganda.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 15:48


memang tak salah nak cari rezeki kat mana-mana...tapi rasanya agak tak elok kalau nak hdup kat sana perlu buang kerakyatan yang sedia ada.




p/s. Aku amat sayangkan islam,melayu dan malaysia. tak tergamak nak buang identiti malaysia dari diri.

benderaku tetap Malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 16:01


perlu ke buang kerakyatan???
tak pernah dengar pun isu timbul pasal nak jadi glokal kena lepas kerakyatan.....
glokal tu kan rakyat malaysia yang berdaya saing di peringkat dari segala segi tapi still ada sifat2 local......
tak timbul pun pasal nak glokal kena lepas kerakyatan.....
????????
?????
???

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 16:05


pak ali....cuba hang p tengok tajuk topik ni.

perkara ni pernah jadi isu kat paper.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 16:13


where???
i search everywhere dan there`s no newspaper ever wrote about this....
maybe i don`t know how to search....
then, please show me....
i like to know about this issue...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 10:41


Pada 03-01-08 12:02 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-01-08 16:05 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

pak ali....cuba hang p tengok tajuk topik ni.

perkara ni pernah jadi isu kat paper.



memang pernah jadi isu pun.tapi kan Kenapa sampai nak mengacam kepada orang yang nak tukar citizenship sampai cakap takkan dapat kewarganegaraan balik?sedangkan negara kafir macam dekat barat pun tak ada pun mengancam rakyat dia yang nak tukar kerakyatan.


kewarganegaraan tu bukan benda yang boleh buat main-main. macam maruah jugak. bawa nama negara etc. kewarganegaraan juga tak boleh 'bina nak ambik, bila tak nak buang'!
so, think deeply before make a decision.


Malaysia takkan benarkan orang main2kan kerakyatan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 10:57


Pada 06-01-08 10:41 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-01-08 12:02 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-01-08 16:05 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

pak ali....cuba hang p tengok tajuk topik ni.

perkara ni pernah jadi isu kat paper.



memang pernah jadi isu pun.tapi kan Kenapa sampai nak mengacam kepada orang yang nak tukar citizenship sampai cakap takkan dapat kewarganegaraan balik?sedangkan negara kafir macam dekat barat pun tak ada pun mengancam rakyat dia yang nak tukar kerakyatan.


kewarganegaraan tu bukan benda yang boleh buat main-main. macam maruah jugak. bawa nama negara etc. kewarganegaraan juga tak boleh 'bina nak ambik, bila tak nak buang'!
so, think deeply before make a decision.


Malaysia takkan benarkan orang main2kan kerakyatan.





memanglah malaysia tak bagi tapi tak bermakna malaysia boleh halang kita nak tukar pun.kalau mereka nak tukar,kita tak hak nak halang sebab itu hak asasi.bumi ni luas.mungkin rezeki diluar lebih melimpah dari yang ada disini siapa tahu?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 11:05


yes, Malaysia tak halang. tak sesiapa pun halang. cuma baik fikir masak2 sebelum buat tindakan. berapa ramai dah yang kesal dengan tindakan yang dibuat. mungkin ada peluang kedua..tapi agak sukar merealisasikannya. mungkin tiada peluang ke3.

negara sendiri mesti dijulang bukan negara asing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 11:13


ya ke ramai menyesal?.tapi saya tengok lagi ramai suka adalah.di negara baru mereka macam-macam mereka dapat.duit,suasana pembelajaran di universiti,kebajikan dan sebagainya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 11:21


ashdin tengok? kat mana rashdin tengok? itu ke yang di kejor?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 11:27


saya ada ramai sauadara dan bekas jiran2 saya yang berpindah keluar.saya tengok mereka dapat macam-macam yang mereka tak dapat disini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 06-01-08 20:58


Salam.

Isu ni Kalau tanya budak-budak HT, mereka mesti kata kita mesti ikut khilafah...
Mana ada sempadan negara, ini semua buatan penjajah...

Hahahahahaha.......

Tak payah ada warganegara...tak payah kisah pasal bendera, ini semua tak ikut manhaj nubuwwah...

:lol: :lol: :lol:


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 08:49


Pada 06-01-08 20:58 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.

Isu ni Kalau tanya budak-budak HT, mereka mesti kata kita mesti ikut khilafah...
Mana ada sempadan negara, ini semua buatan penjajah...

Hahahahahaha.......

Tak payah ada warganegara...tak payah kisah pasal bendera, ini semua tak ikut manhaj nubuwwah...

:lol: :lol: :lol:




ya ke macam tu?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 07-01-08 08:56


erM... ada kaitan ke isu dibincangkan dengan HT ni..??
jangan merpersenda pada HT..
berbalik semula pada isu yang dikupaskan sahaja..
ya al sembili9an!!

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 09:02


Pada 07-01-08 08:56 , Administrator posting:

!!! QUOTE !!!

erM... ada kaitan ke isu dibincangkan dengan HT ni..??
jangan merpersenda pada HT..
berbalik semula pada isu yang dikupaskan sahaja..
ya al sembili9an!!



haa,admin dah tegur tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 07-01-08 10:48


yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran..
sayang anak tinggal2kan..
bayi dirumah kelaparan.. kera dihutan disusukan...
dan berbaris2 lagi pepatah2 yang seumpamanya...

pepatah melayu... dicipta oleh org melayu... Kenapa terciptanya pepatah tersebut? kerana ianya berlaku.. dan akan terus berlaku..

apakan daya manusia...memang mudah menghargai yang sesuatu yang bukan miliknya.. gemar mengejar sesuatu yang org punya.. atas nama hak asasi..
dan payah sekali bersyukur dan memanfaatkan dengan nikmat yang terbentang didepan mata....

terpulanglah..kejar lah.. harta dunia.. bosan juga bila berdebat tak sudah2.. buatnye tak jugak...huuu

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 11:24


ni bukan apa,kita memang takkan dapat buat orang puas hati dengan penjelasan kita jadi apa yang perlu dibuat adalah biarkan saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 16:39


Pada 07-01-08 10:48 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran..
sayang anak tinggal2kan..
bayi dirumah kelaparan.. kera dihutan disusukan...
dan berbaris2 lagi pepatah2 yang seumpamanya...

pepatah melayu... dicipta oleh org melayu... Kenapa terciptanya pepatah tersebut? kerana ianya berlaku.. dan akan terus berlaku..

apakan daya manusia...memang mudah menghargai yang sesuatu yang bukan miliknya.. gemar mengejar sesuatu yang org punya.. atas nama hak asasi..
dan payah sekali bersyukur dan memanfaatkan dengan nikmat yang terbentang didepan mata....

terpulanglah..kejar lah.. harta dunia.. bosan juga bila berdebat tak sudah2.. buatnye tak jugak...huuu


betul tu ...setuju bebenor dengan eniliana....
asalkan kita jadi warganegara yang baik...buruk2 malaysia pun ini lah tempat darah tumpah...tempat diri rasa bertuah.

terlajak perahu boleh diundur, terlajak perlakuan buruk padahnya...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 07-01-08 21:57


Ehm...maafkan hamba Tuan/Puan Admin...terlajak perahu boleh diundur, terlepas kata, maaf dipohonkan.

Berbalik kepada topik, pada pendapat saya TIDAK PERLU untuk lepaskan citizenship.

Walaupun Nabi Muhamad lahir dan membesar di Mekah, tapi baginda wafat di Madinah, namun di mana saja kamu berada bumi Allah belaka.

Saya juga kerja di luar negara, Kenapa nak lepaskan kewarganegaraan? Di situ terdapat hak sebagai pemilih untuk memilih wakil rakyat bagi mewakili kita di dalam sidang DUN atau Parlimen. Cukup kalau kita dapat PR (penduduk tetap/permanent resident) dan mengekalkan kewarganegaraan Malaysia.

DI Australia cukup senang dapat PR, jika kita kerja di sana atau membuka perniagaan kita boleh mohon dan dapat PR. Semua fasiliti warganegra dapat dirasai kecuali hak untuk memilih ahli parlimen. Hatta DOL pun dapat (Elaun sara hidup jika kita tak bekerja), tapi di Singapura atau Brunei susah sikit nak dapat PR....tak tau Kenapa.


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 07-01-08 23:12


haa..ni salah satu contoh yang baik.. nak kerja di mana-mana pun kerja saja.. tapi sampai nak tukar kerakyatan tu tak payah lah..

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 09:36


Pada 07-01-08 21:57 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

.....

DI Australia cukup senang dapat PR, jika kita kerja di sana atau membuka perniagaan kita boleh mohon dan dapat PR. Semua fasiliti warganegra dapat dirasai kecuali hak untuk memilih ahli parlimen. Hatta DOL pun dapat (Elaun sara hidup jika kita tak bekerja), tapi di Singapura atau Brunei susah sikit nak dapat PR....tak tau Kenapa.



nak migrate atau nak dapatkan pr ini banyak kriteria perlukan pertimbangan domestik dan negara pilihan. kalau peringkat malaysia, antara perkara yang terlibat adalah ruling di bawah ecm7, 9, dan 13. australia negara kurang kepadatan penduduk. singapura dah padat, brunei tak pasti tapi kalau nakkan anak dapat status warganegara brunei, masa mengandung melawatlah brunei, dan akan ditahan di sana sehingga hari kelahiran bayi tersebut.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 08-01-08 22:34


Pada 08-01-08 09:36 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-08 21:57 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

.....

DI Australia cukup senang dapat PR, jika kita kerja di sana atau membuka perniagaan kita boleh mohon dan dapat PR. Semua fasiliti warganegra dapat dirasai kecuali hak untuk memilih ahli parlimen. Hatta DOL pun dapat (Elaun sara hidup jika kita tak bekerja), tapi di Singapura atau Brunei susah sikit nak dapat PR....tak tau Kenapa.



nak migrate atau nak dapatkan pr ini banyak kriteria perlukan pertimbangan domestik dan negara pilihan. kalau peringkat malaysia, antara perkara yang terlibat adalah ruling di bawah ecm7, 9, dan 13. australia negara kurang kepadatan penduduk. singapura dah padat, brunei tak pasti tapi kalau nakkan anak dapat status warganegara brunei, masa mengandung melawatlah brunei, dan akan ditahan di sana sehingga hari kelahiran bayi tersebut.



Ye ke mudah begitu? boleh try tu....

kat brunei if you work, you can't married with local people...
Itu dah jadi syarat asas dalam employement pass by the immigration...


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 20:31


Pada 07-01-08 23:12 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

haa..ni salah satu contoh yang baik.. nak kerja di mana-mana pun kerja saja.. tapi sampai nak tukar kerakyatan tu tak payah lah..




memanglah,tapi kalau nak tukar juga tiada masalah.mungkin orang tu dah tak ingin jadi rakyat malaysia dia nak jadi rakyat di negara lain secara 100% itu hak dia.saya kalau dalam keadaan macam ni pun,saya akan buat macam tu.kalau nak tukar,tukar betul-betul tak payah nak kekalkan kerakyatan malaysia.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 09-01-08 20:35


nak buat..buat lah tak ada siapa halang.. sile2..

kalau negara tu sudi terima dan dah si polan dah tak ingin dok sini buat apa jadi rakyat malaysia..lagi ye tak? kalau masih jadi rakyat malaysia pun...kira tahap tak perlu ambil tahu or kritik hal pentadbiran or kerajaan dah agaknya sebab dah tak ingin, nak sibuk2 lagi buat apa kan..eehehehe..

kita ni bercerita tentang perlu atau tidak..nak buat atau tak tu suka hati tuan punya badan lah..

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 20:35


Pada 09-01-08 20:35 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

nak buat..buat lah tak ada siapa halang.. sile2..



setuju 200% :-D :welcome:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Khairul_Azzam
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32260
Posting: 20
Dari: Medan Ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 17:18


Melayu GLOKAL ialah MELAYU KURANG AKAL @ PENDEK AKAL sebab tidak meletakkan Islam sebagai cara hidup dan tidak meletakkan Islam sebagai sumber perundangan dan pemerintahan negara.

Datanglah istilah apa pun, GLOKAL ke, BASIKAL ke, tapi kalau dasarnya tetap SEKULAR, tak ke mana melayu...akan tetap LAYU jugak..

MELAYU MULIA KERANA ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_AzzamProfil   Hantar PM kepada Khairul_Azzam   Pergi ke Khairul_Azzam's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 21:40


Pada 10-01-08 17:18 , Khairul_Azzam posting:

!!! QUOTE !!!

Melayu GLOKAL ialah MELAYU KURANG AKAL @ PENDEK AKAL sebab tidak meletakkan Islam sebagai cara hidup dan tidak meletakkan Islam sebagai sumber perundangan dan pemerintahan negara.

Datanglah istilah apa pun, GLOKAL ke, BASIKAL ke, tapi kalau dasarnya tetap SEKULAR, tak ke mana melayu...akan tetap LAYU jugak..

MELAYU MULIA KERANA ISLAM



ya setuju tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 11-01-08 22:07


Pada 10-01-08 17:18 , Khairul_Azzam posting:

!!! QUOTE !!!

Melayu GLOKAL ialah MELAYU KURANG AKAL @ PENDEK AKAL sebab tidak meletakkan Islam sebagai cara hidup dan tidak meletakkan Islam sebagai sumber perundangan dan pemerintahan negara.

Datanglah istilah apa pun, GLOKAL ke, BASIKAL ke, tapi kalau dasarnya tetap SEKULAR, tak ke mana melayu...akan tetap LAYU jugak..

MELAYU MULIA KERANA ISLAM


Saya tak setuju...

Istilah itu adalah satu istilah yang bagus. Jangan kerana ianya istilah yang datang dari pihak belah 'sana', anda tidak bersetuju.

Saya adalah dari belah 'sini', yang mahu Islam didaulatkan yang mana Memanda Menteri menjadi penasihat yang betul kepada Raja/Sultan.

Hari ini, Raja/Sultan sebagai ketua agama di negeri2 diketepikan atas nama raja berpelembagaan dan menjadikan Memanda Menteri Perdana selaku orang yang paling berkuasa sam ada dalam bidang eksekutif, legislatif mahupun kehakiman...


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 11-01-08 22:17


Pada 09-01-08 20:35 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

nak buat..buat lah tak ada siapa halang.. sile2..

kalau negara tu sudi terima dan dah si polan dah tak ingin dok sini buat apa jadi rakyat malaysia..lagi ye tak? kalau masih jadi rakyat malaysia pun...kira tahap tak perlu ambil tahu or kritik hal pentadbiran or kerajaan dah agaknya sebab dah tak ingin, nak sibuk2 lagi buat apa kan..eehehehe..

kita ni bercerita tentang perlu atau tidak..nak buat atau tak tu suka hati tuan punya badan lah..


Alang-alang nak tukar kerakyatan biarlah berbaloi....

Macam Alberto Fujimori tu....org Jepun, jadi rakyat Peru...boleh sampai jadi Presiden Peru.

Atau macam Cina Sabah yang jadi anggota kabinet PM Australia yang baru tu...barule kira berbaloi tukar kerakyatan...

Kalau jadi rakyat marhain juga kat negara orang, baik dapatkan PR saja...


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:49


Pada 11-01-08 22:17 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 20:35 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

nak buat..buat lah tak ada siapa halang.. sile2..

kalau negara tu sudi terima dan dah si polan dah tak ingin dok sini buat apa jadi rakyat malaysia..lagi ye tak? kalau masih jadi rakyat malaysia pun...kira tahap tak perlu ambil tahu or kritik hal pentadbiran or kerajaan dah agaknya sebab dah tak ingin, nak sibuk2 lagi buat apa kan..eehehehe..

kita ni bercerita tentang perlu atau tidak..nak buat atau tak tu suka hati tuan punya badan lah..


Alang-alang nak tukar kerakyatan biarlah berbaloi....

Macam Alberto Fujimori tu....org Jepun, jadi rakyat Peru...boleh sampai jadi Presiden Peru.

Atau macam Cina Sabah yang jadi anggota kabinet PM Australia yang baru tu...barule kira berbaloi tukar kerakyatan...

Kalau jadi rakyat marhain juga kat negara orang, baik dapatkan PR saja...




betul tu,tapi kalau jadi rakyat biasa dinegara orang tapi boleh hidup bahagia dpun dipersilakan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 12-01-08 07:40


er...konfem ke bahagia? kalau tak bahagia bagaimana ek? nak buat muka tak malu ke ..pohon semula kerakyatan..?
kalau tak tukar kerakyatan.. at least boleh lah buat muka selamba balik Malaysia..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Khairul_Azzam
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32260
Posting: 20
Dari: Medan Ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:11


!!! QUOTE !!!

Istilah itu adalah satu istilah yang bagus. Jangan kerana ianya istilah yang datang dari pihak belah 'sana', anda tidak bersetuju.

Saya adalah dari belah 'sini', yang mahu Islam didaulatkan yang mana Memanda Menteri menjadi penasihat yang betul kepada Raja/Sultan.

Hari ini, Raja/Sultan sebagai ketua agama di negeri2 diketepikan atas nama raja berpelembagaan dan menjadikan Memanda Menteri Perdana selaku orang yang paling berkuasa sam ada dalam bidang eksekutif, legislatif mahupun kehakiman...


Ya, betul ya akhi, kalau dibaca pada huraian apa itu melayu Glokal memang cukup cantik dan indah dan tidak bercanggah dengan Islam pun, bahkan ia ingin mengangkat martabat melayu islam.

Tapi, kita hanya juara istilah, samalah dengan Islam Hadhari yang cukup hebat diperdebatkan sebelum ini, jika dilihat pada 10 prinsip islam hadhari tu, memang betul-betul negara Islamlah....

Tapi, ia hanya retorik dan omongan kosong semata-mata demi nak mengelabui mata rakyat, hakikat sebenar ialah penolakan hukum Allah dan penyelewengan kuasa oleh pemerintah yang sekular.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_AzzamProfil   Hantar PM kepada Khairul_Azzam   Pergi ke Khairul_Azzam's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 09:27


Pada 13-01-08 09:11 , Khairul_Azzam posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Istilah itu adalah satu istilah yang bagus. Jangan kerana ianya istilah yang datang dari pihak belah 'sana', anda tidak bersetuju.

Saya adalah dari belah 'sini', yang mahu Islam didaulatkan yang mana Memanda Menteri menjadi penasihat yang betul kepada Raja/Sultan.

Hari ini, Raja/Sultan sebagai ketua agama di negeri2 diketepikan atas nama raja berpelembagaan dan menjadikan Memanda Menteri Perdana selaku orang yang paling berkuasa sam ada dalam bidang eksekutif, legislatif mahupun kehakiman...


Ya, betul ya akhi, kalau dibaca pada huraian apa itu melayu Glokal memang cukup cantik dan indah dan tidak bercanggah dengan Islam pun, bahkan ia ingin mengangkat martabat melayu islam.

Tapi, kita hanya juara istilah, samalah dengan Islam Hadhari yang cukup hebat diperdebatkan sebelum ini, jika dilihat pada 10 prinsip islam hadhari tu, memang betul-betul negara Islamlah....

Tapi, ia hanya retorik dan omongan kosong semata-mata demi nak mengelabui mata rakyat, hakikat sebenar ialah penolakan hukum Allah dan penyelewengan kuasa oleh pemerintah yang sekular.




setuju sangat-sangat


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 17-01-08 17:09


Pada 13-01-08 09:11 , Khairul_Azzam posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Istilah itu adalah satu istilah yang bagus. Jangan kerana ianya istilah yang datang dari pihak belah 'sana', anda tidak bersetuju.

Saya adalah dari belah 'sini', yang mahu Islam didaulatkan yang mana Memanda Menteri menjadi penasihat yang betul kepada Raja/Sultan.

Hari ini, Raja/Sultan sebagai ketua agama di negeri2 diketepikan atas nama raja berpelembagaan dan menjadikan Memanda Menteri Perdana selaku orang yang paling berkuasa sam ada dalam bidang eksekutif, legislatif mahupun kehakiman...


Ya, betul ya akhi, kalau dibaca pada huraian apa itu melayu Glokal memang cukup cantik dan indah dan tidak bercanggah dengan Islam pun, bahkan ia ingin mengangkat martabat melayu islam.

Tapi, kita hanya juara istilah, samalah dengan Islam Hadhari yang cukup hebat diperdebatkan sebelum ini, jika dilihat pada 10 prinsip islam hadhari tu, memang betul-betul negara Islamlah....

Tapi, ia hanya retorik dan omongan kosong semata-mata demi nak mengelabui mata rakyat, hakikat sebenar ialah penolakan hukum Allah dan penyelewengan kuasa oleh pemerintah yang sekular.


Kalau 'mereka' yang bercakap tentang istilah itu tidak menjuarainya, mengapa tidak KITA ini yang beriltizam untuk mendaulatkan Islam ini membuktikan kebenaran istilah itu?

Ini bukan soal pemerintah atau pembangkang, tapi soal individu itu sendiri.


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 11:10


Pada 17-01-08 17:09 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-01-08 09:11 , Khairul_Azzam posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Istilah itu adalah satu istilah yang bagus. Jangan kerana ianya istilah yang datang dari pihak belah 'sana', anda tidak bersetuju.

Saya adalah dari belah 'sini', yang mahu Islam didaulatkan yang mana Memanda Menteri menjadi penasihat yang betul kepada Raja/Sultan.

Hari ini, Raja/Sultan sebagai ketua agama di negeri2 diketepikan atas nama raja berpelembagaan dan menjadikan Memanda Menteri Perdana selaku orang yang paling berkuasa sam ada dalam bidang eksekutif, legislatif mahupun kehakiman...


Ya, betul ya akhi, kalau dibaca pada huraian apa itu melayu Glokal memang cukup cantik dan indah dan tidak bercanggah dengan Islam pun, bahkan ia ingin mengangkat martabat melayu islam.

Tapi, kita hanya juara istilah, samalah dengan Islam Hadhari yang cukup hebat diperdebatkan sebelum ini, jika dilihat pada 10 prinsip islam hadhari tu, memang betul-betul negara Islamlah....

Tapi, ia hanya retorik dan omongan kosong semata-mata demi nak mengelabui mata rakyat, hakikat sebenar ialah penolakan hukum Allah dan penyelewengan kuasa oleh pemerintah yang sekular.


Kalau 'mereka' yang bercakap tentang istilah itu tidak menjuarainya, mengapa tidak KITA ini yang beriltizam untuk mendaulatkan Islam ini membuktikan kebenaran istilah itu?

Ini bukan soal pemerintah atau pembangkang, tapi soal individu itu sendiri.



betul tu.nak daulatkan islam di mana-mana pun boleh.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

iza_faire
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2008
Ahli No: 32367
Posting: 12
Dari: shah alam

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-01-08 18:18


assalamualaikum ....

melayu glokal tu melayu yang berdaya maju dan global.-zt

Kalau begitu pengertian nya....boleh compare dengan bangsa yang pesat membangun...cina...walaupun kat negara luar masih boleh berdaya saing....cuma mereka tak lupa asal usul diri...

kalau masyarakat kita berfikiran seperti tu, ada citizenship atau tak, tak jadi issue....tapi topik ni terlalu luas skop nya...banyak benda nak kena pertimbangkan bila sebut pasal citizenship ni.... :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For iza_faireProfil   Hantar PM kepada iza_faire   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 22:47


Pada 18-01-08 18:18 , iza_faire posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum ....

melayu glokal tu melayu yang berdaya maju dan global.-zt

Kalau begitu pengertian nya....boleh compare dengan bangsa yang pesat membangun...cina...walaupun kat negara luar masih boleh berdaya saing....cuma mereka tak lupa asal usul diri...

kalau masyarakat kita berfikiran seperti tu, ada citizenship atau tak, tak jadi issue....tapi topik ni terlalu luas skop nya...banyak benda nak kena pertimbangkan bila sebut pasal citizenship ni.... :bunga:


ya betul,dan tiada siapa yang akan halang kalau nak tukar kerakyatan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 11:25


hmm,Kenapa nak babitkan politik dalam soal tukar kerakyatan?.soal kerakyatan ni tak perlu jadi isu kerana ia adalah hak diri sendiri.ni dah terang-terang tunjukkan yang politik mendominasi pentadbiran.rasanya amerika tak pun buat macam tu.patutlah kita ni kena gelak dengan negara luar sebab main politik macam aku yang budak-aku yang budak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 11:54


Assalamualaikum

mungkin itu adalah hak individu itu.....tapi apa yang paling penting di mana bumi dipijak di situ islam dijunjung.... :sopan:


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 12:00


Pada 02-02-08 11:54 , khairani posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

mungkin itu adalah hak individu itu.....tapi apa yang paling penting di mana bumi dipijak di situ islam dijunjung.... :sopan:





ya betul.dimana saja adalah bumi DIA.pada saya politik yang mendominasi pentadbiran kita.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 13:51


Pada 07-11-07 15:50 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM..

SEKARANG SEMUA ORANG CAKAP PASAL MELAYU GLOKAL, MELAYU MAJU...ETC.

TAPI SETUJU ke NAK JADI MELAYU GLOKAL PERLU LEPASKAN KEWARGANEGARAN?



Baca di bawah...saya tersilap tulis

Jangan lupa Selawat Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW) tau.


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 14:18


hmm...apa-apa pun...teringat sajak Tun Dr Mahathir...melayu mudah lupa...
ada jugak yang sanggup tak tengok abah di hospital semata-mata nak dapatkan kerakyatan US..kembalilah ke rumah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 14:25


zc posting:SALAM..

SEKARANG SEMUA ORANG CAKAP PASAL MELAYU GLOKAL, MELAYU MAJU...ETC.

TAPI SETUJU ke NAK JADI MELAYU GLOKAL PERLU LEPASKAN KEWARGANEGARAN?

-------------------------------------------

Ada ke DS Najib sebut tentang kewarganegaraan jika mahu glokal? Saya kurang faham dengan tajuk dan saya tidak dengar pula DS sebutnya. Atau mungkin saya tidak tahu.


Mengulas isu glokal, bagi saya:

Isu glokal ini dibuka kerana politik semata. Pelbagai slogan pernah diudarakan bila menjelang PR ataupun untuk menguatkan pengaruh individu politik negara. Itu idea mereka, saya ok sahaja mendengarnya dan malah sekali sekala bersetuju pun ada dan saya juga kena membiarkan ahli politik mengeluarkan bait idea mereka.

Tetapi selaku masyarakat bijak pandai seperti saya (contoh ya) saya tetap mahu berfikir. Saya tidak akan berfikir tentang hukum yang ALLAH tetapkan kerana HUKUM ALLAH are very very sangat PERFECT. Saya diciptakannya tiada kemampuan untuk kata TIDAK.

Tetapi jika yang keluarkan idea hanya seorang hamba ALLAH dan juga proses penciptaannya serupa dengan saya atau netters sekalian, saya bebas mengatakan TIDAK atau pun saya boleh bersetuju dengannya. Inilah perkara yang wujud dalam ISLAM. So, andai seorang PM berkata, saya selaku rakyat masih mempunyai hak untuk bertanya dan berfikir tentangnya kerana dia juga manusia yang berfikir seperti saya. Saya tidak boleh berkata TIDAK sesaat PM memberi kata kata tetapi saya boleh berkata TIDAK selepas sehari dua ucapannya. Ini lah baru bijak seoarng rakyat. (contohnya lah)

Tuan/Puan,

Jika kerajaan tahu Melayu tidak lah GLOKAl atau ayat baiknya kamu ini Melayu tidak lagi PROFESIONAL ke? Tidak Profesional dalam pelbagai bidang yang diceburi ke?

Jawapan saya, tak payah timbulkan glokal tetapi baik diperincikan dengan Kenapa kerajaan tidak berani memberi peluang mahasiswa khususnya membuka minda seluas luasnya dan sepatutnya mereka tidak dikawal dengan AUKU dan sebagainya? Kenapa? Kenapa tidak diberi peluang untuk mereka mempertikai perlembagaan yang bertentangan dengan mudahnya untuk murtad? Kita punya banyak ceridk pandai dalam bidang agama!!!!!

Saya membayangkan, alangkah malangnya dilahirkan sebagai seorang melayu di Malaysia ini kerana sebagai Melayu satu hapa pun tidak tahu tentang ISLAM, kerana Melayu juga mudah disogok sesuatu tanpa perlu memikirkan baik buruk di suatu masa nanti (ISLAM HADHARI apa baik sangatkah berbanding dengan ISLAM yang diperintah dan dibawa oleh Rasullulah, iyang membawa ISLAM ini adalah kekasih ALLAH.... ini bukan calang calang orang atau isu main main!!?)

Melayu juga tidak glokal kerana teknologi terlalu lambat datang ke Malaysia. Luar negara, cepat sangat tetapi mereka tidak riuh. Datang saja di Malaysia, Ya ALLAH bising dan salah gunakan teknologi. Ini saah satu sifat orang yang tidak bertamadun. Menyusahkan orang. Kerana apa terjadi, sebab kerajaan tidak menerangkan dan mengawal teknologi dengan baik. Berapa ramai tertipu dengan swiss cash dan sebagainya?

Contoh lain, etika ketika di jalan raya. Nak juga bertanya, siapa netters di ukhwah ini rajin beri signal bila membelok?

Jika menjawab secara pandangan negatif, sudah pasti tuan/puan pun sama macam yang lain di luar sana.
Tak bagi signal!!!!
Dengan beranggapan....saya sudah selamat untuk melintas kiri atau kanan tanpa signal.

Tetapi jika tuan/puan berpeluang ke negara eropah tuan/puan akan terkejut. Tuan/puan akan dapat melihat ishhh mereka yang memandu di sana akantetap memberi signal sekalipun jarak kenderaan tuan/puan dengan mereka terlalu jauh untuk berlaku kemalangan.......tuan/puan merasa pelik kerana di Malaysia tuan/puan tidak berbuat demikian!

Ishh tak payah lah bagi signal ....saya jauh ni. Berubah lah.

Namun ada sudut yang boleh diterima. Kerana bukanlah kafir ini sangat baik. Mereka tidak berfikir dengan berlandaskan ISLAM dan mereka juga banyak membuat seksaan terhadap Umat ISLAM. Tetapi sekadar mengambil conoth yang sedikit baik untuk kita buatkan.

Ok, melayu yang dipanggil ke arah glokal ini yang tahu apa yang globalnya?...Setakat permehatian pendek saya, Melayu glokal sepuluh tahun akan PANDAI SANGAT SANGAT tentang Tarian, Menyanyi .....Membuat Lawak di sana sini atau jadi YES SIr sahaja. Justeru, lokal ataupun glokal HASILnya tetap sama.

Tuan/Puan,

Mampukah Melayu menjadi bangsa bersifat glokal sekiranya cara perlaksanaan lebih kepada hiburan semata mata?

Sedarkah kita?

Walaupun yang memulakan hiburan maksiat ini sudah tentunya Kafir Barat Laknatullah. Tetapi kita tahu betapa ramai nya yang mabuk itu berpendidikan tinggi? Betapa ramianya yang rajin membuat maksiat dan bertukar pasangan itulah juga menduduki jawatan seorang Director Besar di Syarikat gergasi di serata dunia? Betapa ramai masyarakat barat ini yang tidak beragama dan mereka ini jugalah yang menjadi terkaya di dunia?

Apakah kita juga mahu berjaya seperti mereka? Sudahlah dihidangkan dengan pelbagai maksiat dihadapan mata....Di universiti yang dimenangi pro kerajaan pun begitu. Mudah sangat artis memberi konset percuma menjelang hari konvo dan sebaginya.

Justeru, jika menjadilah istilah glokal ini dalam 10 tahun lagi....apakah Melayu akan kaya seperti gaya hidup kafir di barat sana yang tiada tali agama? Aduh sedihnya. Glokal macam mana yang diinginkan ini?

Bayangkan, kerajaan sudah membuat kesilapan sejak 50 tahun sebelum merdeka. Kerana....

Melayu hari ini, jika pandai menyayi (majoriti) akan menyanyi sampai tua (memag lah kaya, kata Ustaz Akil Hay tetapi kaya yang kurang berkat). Jika pandai berlawak, sampai tua lah dia di dalam dunia fantasi lawaknya tidak berubah walaupun sedikit pun. Jika dia pelakon....bila dah tidak laku, alamat dia kena lah jual kuih dan sebagainya. tetapi jika laku, wah seronoknya dunia bagai aku yang empunya. Ini sudah tidak betul dengan fitrah manusia. Kita di pentas dunia, tetapi kita bukanlah pelakon maksiat semata. Kita perlu perubahan untuk maju. Tetapi semuanya berbalik kepada ISLAM juga. ISLAM inilah yang hilang dalam hidup segenap masyarakat.

Sekarang bukan lagi isu hina menghina bangsa (saya pun kalau bukan Melayu, saya tetap hormat semua orang)...tetapi fikirkanlah senario yang ada yang memang memebelakangkan budaya Melayu dahulu kala. Melayu tidak maju, tetapi dihiasi dengan kehidupan seakan maju. Tengok BersamaMU baru tahu ramai Melayu yang susah sangat sangat rupa nya. Tak terfikirkah kita dengan nasib mereka?

Apa yang membantu Melayu? Subsidi sahaja kah? Orang lain pun merasa. jadi ini bukan isu. Subsidi adalah hak rakyat yang wajib diberi kepada semua bukan mengira bangsa.

Nota: saya tidak kaitkan Melayu itu adalah simbol/wakil kepada masyarakat ISLAM di Malaysia. Kerana Melayu sikapnya lain. Cuma bernasib baik lah Melayu automatik dilahirkan memeluk ISLAM sejak lahir lagi di Malaysia. tetapi jika tiadanya statement ini dalam perlembagaan....tak tahulah betapa teruk lagi Melayu yang tidak beragama ISLAM.

Bagi Melayu.Cina dan India atau orang Asli yang mengamalkan ISLAM....jika bercakap lain dan baik nadanya. Jika bersyukur di masjid dirinya memperHambakan diri kepada tuhanNYA. Jika berkeluarga, di sekolah agama atau sekolah yang baik anak-anak di didiknya. Jika ,mengaji...dialah ketua keluarga dan untuk mengaji dialah imamnya. JIKA BERTUDUNG..dia mulakan dan si suami pula yang menyuruhnya dan menggesa keluarganya menutup aurat.

Justeru, tiada yang perlu dibangga pada bangsa. Kini, kita mahu menjadi seorang yang berbangga dengan ISLAM. Kita mahu kita dilahirkan beragama ISLAM dan tahu menyesuaikan diri dengan ISLAM sebenar. insya-ALLAH.

Sebagai kesimpulannya, kita perlu mewujudkan masa ISLAM memerintah. Kita tidak perlu lagi kosa kata bersifat bangsa. Kerana bangsa bukan agama bangsa boleh berubah bila bila masa. Tetapi jika kosa kata kita bertitik tolak dengan agama. Pasti tidak berubah sampai bila-bila. Bagi saya, perlahan kita usahakan zamn ini. Jik atidak sekarang, insya-ALLAh lagi 40 tahun lagi. Kita perlubuktikan ISLAM adalah yang paling releven sampai bila-bila untuk semua orang.


Ya ALLAH, Ampunilah dosa penulis ini. isnya-ALLAH

ALLAHU AKHBAR.

Wallahu'alam bissowab

Jangan lupa Selawat Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW) tau.


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 15:29


hmm panjang lebar post insan ini dan saya amat bersetuju dengan pendapat beliau.thank you kerana memberi pendapat anda yang memang bernas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 14:28


yup betul, tapi ada segelintir orang melayu cakap tak serupa bikin,,,kata lain buat lain...omong2 kosong ...janji2 kosong....kita tengoklah sekarang.

islam pun mengajar umatnya mencintai negara...!
RasulAllah pun tak lupakan Mekah bila berhijrah ke Madinah...

mmm...ramai yang pandai bercakap saja...tak fikir bahawa perkara baik selalu datang dahulu...yang buruk selalu pada akhir.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 19:35


sayang ooo kalau lepaskan kerakyatan malaysia..negara aman damai.. :-D semua ado..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 11:41


Pada 07-02-08 14:28 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

yup betul, tapi ada segelintir orang melayu cakap tak serupa bikin,,,kata lain buat lain...omong2 kosong ...janji2 kosong....kita tengoklah sekarang.

islam pun mengajar umatnya mencintai negara...!
RasulAllah pun tak lupakan Mekah bila berhijrah ke Madinah...

mmm...ramai yang pandai bercakap saja...tak fikir bahawa perkara baik selalu datang dahulu...yang buruk selalu pada akhir.





zc,kan saya dah cakap ramai yang buat dan saudara2 saya pun buat dengan melepaskan kerakyatan malaysia.seperti yang gezerg cakap/post Allah suruh imarahkan bumi Dia dan bumi Dia bukan Malaysia saja tapi seluruh dunia tanpa mengira di manakah negara kita berada.Kalau mencintai negara tetapi pemimpin sekular apa pula tu?.Sifat patriotisme dan nasionalisme tu adalah salah satu dari fahaman asabiyah.Ia adalah rencana daripada penjajah yang menggunakan sistem pemerintahan pecah dan perintah.Islam tu universal dan bukan untuk sesuatu kawasan saja.Yang isu kerakyatan tu adalah mainan politik.Tengok sesuatu isu tu bukan dengan mata kepala tapi dengan mata hati supaya kita tahu disebalik cerita yang tersurat.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.219424 saat. Lajunya....