Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 27 hari yang lalu
izdham: 36 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 46 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Kenapa saya bencikan seorang lelaki bernama “ustaz”?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Kenapa saya bencikan seorang lelaki bernama “ustaz”?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenapa saya bencikan seorang lelaki bernama “ustaz”?

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-11-07 02:46


Oklah frankly speaking saya tengah agak emosi sikit.nak meluahkan apa yang terpendam dalam hati ini.....memang tengah sakit hati dan jiwa ini....bukan sekali terkena tapi banyak kali dengan lelaki yang bernama ustaz.....they think mereka ni bagus sangat sampai nak demanding and think perempuan macam saya and my frens ini perempuan tak baik ke?mostly nak yang putih lemah lembut and pakai tudung labuh...so perempuan pakai tudung labuh ini lebih baik ke daripada mereka yang tak pakai tudung biasa and orang yang lemah lembut ini lebih baik daripada orang yang kasar..........so orang yang putih dan bersih kulitnya lebih baik daripada mereka yang hitam dan berjerawat.................begitu???
mungkin ada yang terasa dengan kata-kata saya tapi pikirla wahai lelaki yang bernama ustaz betul tak apa yang saya katakan.....itula kriteria yang mereka cari untuk isteri mereka........mereka selalu merasakan mereka bagus so ada choice nak buat pilihan mentang2 lah perempuan lebih banyak daripada lelaki so they think mereka boleh demand lebih-lebih ke?
To narrow minded and terlalu singkat pemikiran.....most kawan-kawan yang saya jumpa selalu bertemu dengan “ustaz” yang macam ini including me..........dulu pernah sekalis eorg ustaz ini complained pasal keturunan saya.Mentang2 saya jawa.....dia kutuk saya dalam telefon kawan saya.and saya dengar sendiri sebab kawan saya buat loudspeaker..nak tackle kawan saya silakan tak ada siapa marah tapi jangan kutuk keturunan saya and saya.Siap kutuk suara saya lagi.......Diri saya siapa yang anurgerahkan???cantik ke tidak, putih ke hitam,Allah yang berikan...takkan dia tak tahu...Masa tu saya just friend dengan dia bukannya ada apa-apa ikatanpun.tak ada perasaan pun nak tackle dia......marah time tu memang tak terhingga sebab siapa dia nak complain pasal keturunan saya..........bukan saya minta pun keturunan begitu......then siap pesan suruh bagi gambar kawan-kawan saya supaya mereka boleh choose......ingat apa?kami ini tak ada maruah ke?masa tu memang panas hati saya......saya tak peduli apa siapa pun dia..........ustaz ke tak ke?saya sound dia direct sampai dia merayu2 minta maaf.Then jumpa seorang lagi......ajk keluar malam2 then dia cakap saya ni macam-macam walhal apa yang pernah saya cakap dengan dia tu semuanya main-main saja...sampaikan saya nangis dengan tuduhan dia yang agak melampau.....dah banyak kali cakap.....saya main-main saja or gurau2.Dia ingatkan saya perempuan jalang ke yang boleh buat tak senonoh yang boleh ditolak kek nan ke kiri.Then now jumpa lagi seorang.....dia tak sedar dia tu siapa and dahlah dia dipermainkan oleh perempuan mempunyai kriteria seperti di atas buat tu add something perempuan tu lagilah pakai purdah tu.. yang dia rasa bagus sangat....lepas kikis duit dia sampai habis selepas itu tinggalkan and then balik ke kekasih lama.begitu ke dia rasa bagus!after that,jumpa lagisorang yang bagus agamanya,ajak saya keluar malam2 just nak minum2,pukul 11pm.gila apa?ingat U saya tak ada peraturan ke?dah sound tetapi begitu jugak.baru saja kenal and then dah berani ajak saya keluar.......dia ingat saya apa?walaupun saya bukan course agama tapi mak bapa and Universiti tempat saya belajar ini didik saya jadi muslimah yang terbaik dunia and akhirat.....tak kira apapun profesion saya....agama perlu dibawa seiring dengan teknology and kemajuan.........jangan jadi macam sekular memisahkan antara agama and kemajuan. Mak saya selalu pesan jangan jadi macam taxi.....keluar sana sini dengan lelaki.....Mereka ingat perempuan macam saya ini yang gila-gila boleh ditolak ke kanan dan ke kiri.....sorryla....saya bukan begitu..nampak macam gila-gila tapi saya masih ada maruah and iman.....masih lagi berpegang pada landasan..

Itu belum masuk dengan apa yang diceritakan oleh kawan-kawan saya pada saya..semuanya sama saja...buat saya hangin and emosi saja...tak kaki perempuan,kuat memilih and so on......mostly cerita kami mesti sama.
Maafla terus terang saya cakap......ustaz tak masuk dalam list calon suami saya.......biarla orang kata apapun tentang saya.....but saya dah kena bukan sekali banyak kali..kalau dikira2 dah lebih 3 kali.......serik dan menyampah.....meluat pun apa......saya tak kisah apa jua pandangan sahabat ukhwah.......maaf saya tak makan nasihat dah...hati dah beku and keras macam batu.Masih lagi ingat apa yang mereka buat kat saya and saya pernah cb berkawan dengan golongan mereka ini tapi perangai mereka semuanya sama.Pelik betul..mungkin masa belajar dulu.....benda-benda ini satu subjek agaknya.and saya tak kisah kalau admin nak kunci tajuk ini......ini Cuma luahan hati saya........memang saya tengah sakit hati pun daripada semalam sampai sekarang ini....daripada dulu sampai sekarang........


-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 04:50


salam...

amylin, memang berbicara tak semudah melaksanakannya...
tapi kena ingat jugakkk...
walaupun berstatus ustaz...
mereka tetap manusia yang sentiasa digoda oleh 'musuh' dan nafsu...
tapi, tidak semuanya begitu...
yang mempraktiskan ilmunya, sudah tentu terpelihara... insyaAllah...

apapun, jodoh itu hanya Allah yang Maha Mengetahui... tak boleh cakap begini.. takut meludah ke langit, nanti terkena diri sendiri...

bersabarlah ye... mungkin DIA nak amylin mempunyai tahap kesabaran yang lebih tinggi..

p/s: bila dah ada ilmu (yang benar)... kenalah pula amalkannya.. bila dah amal.. kenalah pula istiqamah dengannya... muga ilmu,amal dan iman kita bertambah mantap...

p/s lagi : maaf andai ismi terlebih bicara...


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 03-11-07 04:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 07:09


apa kata tuko pula, cari seorang lelaki bername 'Prof' pula...
atopun 'Engineer' ke :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 07:25


cari yang tak ustaz pun ok apa.... cari yang non-ustaz yang bebaik tu... ada ramai.. heheh..

cari cikgu ke... doktor ke.. lawyer, engineer, akauntan, lecturer... macam-macam ada... jangan riso...

kamon kamon don givap!!


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 03-11-07 07:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 07:39


eemm..sabar ye..jadikan pengajaran...lumrah manusia..mcm22 ragam..kan sentiasa berhati-hati dengan orang-orang begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 08:16


amylin.. banyakkan bersabar ye.. nobody's perfect.. bagi saya, orang macam mereka tu ada ilmu tapi tak mengamalkannya.. :roll:


-----------------
Surah Muhammad: 7
[ Telah diedit oleh: Aezza pada 03-11-07 08:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 08:24


merak di kayangan..
teringat sajak Sufti Ilham

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-11-07 08:50


ustaz hanya gelaran fizikal
yang membezakan ustaz-ustaz ini hanyalah cara pembawaan diri, kematangan & ilmu
doa selalu moga-moga selalu ditemukan Allah ustaz yang bukan sekadar gelaran
insya Allah :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 09:53


Pada 03-11-07 02:46 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

memang tengah sakit hati dan jiwa ini....bukan sekali terkena tapi banyak kali dengan lelaki yang bernama ustaz.....

apa yang dimaksudkan dengan ustaz? ustaz yang betul-betul ustaz ke, atau pelajar bidang agama, atau pelajar bidang lain yang nampak alim lalu digelar ustaz, atau orang biasa yang berlagak macam ustaz???

by the way, jangan risau sebab saya bukan ustaz :jangan:

kalau dah terjumpa "ustaz" yang tak berakhlak buruk (menurut cerita anda lah) lepas itu terus anda hukumkan semua ustaz ni jahat, perangai macam tu.

kalau macam tu, kesimpulannya: anda tak payahlah kahwin, sebab sikap yang anda benci tu ada pada semua profesion termasuk engineer, arkitek, cikgu dll... dan kalau anda nak pukul rata, seluruh lelaki dalam dunia ni pun anda tak boleh kahwin, termasuk penganggur :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 03-11-07 09:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-11-07 10:04


perlu di ingat kepada perkara pokok dan asas seorang ustaz masih juga seorang lelaki dan seorang ustazah juga adalah seorang wanita....semuanya same saja yang membezakan hanyalah iman dan takwa...walau org itu setinggi mana ilmu pun Kalau tak amal tak guna...mereka hanya ada knowledge dan bukan ilmu kerana ilmu adalah knowledge yang diamalkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 10:06


!!! QUOTE !!!

mostly nak yang putih lemah lembut and pakai tudung labuh...so perempuan pakai tudung labuh ini lebih baik ke daripada mereka yang tak pakai tudung biasa and orang yang lemah lembut ini lebih baik daripada orang yang kasar..........so orang yang putih dan bersih kulitnya lebih baik daripada mereka yang hitam dan berjerawat.................begitu???

tak salah kalau kita nak prefer gadis yang sekian2 untuk jadi pasangan seumur hidup kita, manusia ada taste yang berlainan beb.

saya sendiri memang prefer yang bertudung labuh (tak semestinya bulat) sebab bagi saya itu lebih menutup aurat, dan of course saya suka yang selalu berbaju kurung atau jubah, itu "citarasa" saya.

orang yang lemah lembut lebih baik dari orang yang kasar? tak semestinya, tapi dari segi perangai tu memanglah, kita pun tahu siapa saja pasti lebih sukakan orang sikapnya lembut daripada yang kasar, dari segi bahasa pun, pasti anda lebih suka kawan-kawan bercakap dengan bahasa lembut daripada bahasa kasar, betul tak? so kalau rasa diri tu "kasar" cubalah baiki diri ye.

pasal kulit putih atau hitam, dan bersih atau berjerawat tu tak payah lah saya nak komen kat sini, semua pun tau jawapannya. melainkan antara yang jaga kebersihan dengan yang tak jaga tu, pasti yang lebih menjaga itu lebih baik (dari satu aspek tu saja lah, jangan pukul rata).

sekadar pandangan dari saya, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 10:21


Pada 03-11-07 02:46 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

Mentang2 saya jawa.....dia kutuk saya dalam telefon kawan saya.


!!! QUOTE !!!

bukan saya minta pun keturunan begitu......


tak faham... apa kurangnya keturunan jawa. saya bukan jenis nak membela mana-mana keturunan. baru-baru ni ada pendengar M*lay*ia H*ri I*i, bagi pendapat dengan kol rancangan tu untuk beri pandangan terhadap topik hari tu tapi dalam tu ada diselitkan dari kisah yang dia cerita ada org suruh berhati-hati dengan keturunan ni, kononnya terlibat dengan pukau memukau. kawan-kawan saya dulu pun ada yang memandang serong keturunan ni. apa kessss????

amilyn, saya juga jawa dan saya bersyukur dan gembira dengan keturunan saya... macam mana org lain suka dengan keturunan mereka.

siapa yang fikir keturunan jawa ni tak elok.... org tu yang berpikiran sempit. buruk pengalaman mereka (jika ada pengalaman mereka dan bukan hanya percaya mulut org... itu adalah keburukan individu itu sendiri, Kenapa nak kaitkan dengan keturunan?)

pensyarah saya pernah melistkan sebab2 Kenapa dia kagum dengan keturunan jawa walaupun setahu saya dia bukan jawa. tapi dia merupakan pensyarah tamadun islam dan asia (titas). saya yakin dia bukan cakap ikut nafsu semata-mata.

sebenarnya saya fokus isu jawa lebih dari isu ustaz. tapi saya rasa asas nya sama.

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 03-11-07 10:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 11:53


Pada 03-11-07 07:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

cari yang tak ustaz pun ok apa.... cari yang non-ustaz yang bebaik tu... ada ramai.. heheh..

cari cikgu ke... doktor ke.. lawyer, engineer, akauntan, lecturer... macam-macam ada... jangan riso...

kamon kamon don givap!!




Takkan cari yang professional saja...Sian lelaki yang tak professional seperti tukang kebun, jaga sekolah, pemandu lori sampah dan sebagainya... :berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 12:01


erm..saya amat menyokong pendapat ibnu musa yang d tulis diatas.. iaitu berkenaan dengan istilah pukul rata...takkanlah kerana segelintir yang buat salah kita menghukum semua org..yang awak jumpa itu mungkin 0.003% dari lelaki yang bergelar ustaz..hanya anggaran...semata-mata..lagi pun saya rasa istilah ustaz ini pun sangat luas dan terlalu subjektif ....mungkin dari pandangan saudari ia adalah ustaz dan pandangan dari org lain dia bukanlah ustaz.... maaf lah..kalau tersalah cakap...

dan saya sokong pendapat ismi jangan meludah kelangit nanti takut terkena diri sendiri. mungkin sekarang awak boleh kata awak tak nak ustaz...tapi itu hanyalah perancangan awak...perancangan awak bukanlah bersifat mutlak.

P/S: hanya sekadar pendapat...maaf kalau salah...huhuhu


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 03-11-07 12:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-11-07 12:36


Orang Arqam dan Rufaqa' pun dipanggil ustaz juga....
Ustaz adalah gelaran yang berat dan tak sewenang-wenangnya, tak layak orang-orang seperti Arqam aau Rufaqa' dipanggil Ustaz.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-11-07 13:13


hmmm...yang ambil kos Uztak kat universiti agaknya....yang ambil kos tu sebab terpaksa sebab takdek pilihan lain agaknya...yang tak iklas nak jadi ustak... ni lah yang merosakkan title ustaz tu sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 13:16


Pada 03-11-07 11:53 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-11-07 07:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

cari yang tak ustaz pun ok apa.... cari yang non-ustaz yang bebaik tu... ada ramai.. heheh..

cari cikgu ke... doktor ke.. lawyer, engineer, akauntan, lecturer... macam-macam ada... jangan riso...

kamon kamon don givap!!




Takkan cari yang professional saja...Sian lelaki yang tak professional seperti tukang kebun, jaga sekolah, pemandu lori sampah dan sebagainya... :berfikir:



bukan apa sailormoon... lebih lagi prefer yang professional... sorry lah jika nampak materialistik.. tapi, semua orang sukakan yang berjaya, berilmu dunia dan sukses juga kan.. kan?

beragama dan beramal soleh sudah pasti lah...

p/s: lama tak nampak sailormoon....


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 03-11-07 13:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 13:46


cermin diri sendiri dulu...jangan terlalu demand nak perempuan yang putih melepak,lemah lembut,sopan santun,cantik,tapi tengok diri sendiri sama,sesuai tak tok perempuan yang macam 2...:-p
kadang-kadang meluat juga kat lelaki yang demand2 ini,macam lah dia 2 hensom,lemah lembut,sopan santun,alim sangat sampai nak perempuan yang sempurna macam 2...huh :jangan: :jangan: :-P
Kalau sama cantik sama padan tak mengapa nak demand pun...:-p    so,cermin2 lah diri dulu Kalau nak demand2 sangat 2 k... :lol: :-P :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 03-11-07 15:06


astaghfirullah...amylin..terus terang saya amat2 tak dapat menerima tuduhan buta awak yang menyamaratakan semua mereka2 yang bergelar 'ustaz' adalah buruk2 belaka dek hanya bersebabkan kejadian yang anda lalui...

look..boleh anda specify siapakah meeka2 yang degelar 'ustaz' itu??? sepertimana kata ibnu_musa title 'ustaz' tu dberikan bukan pada org yang study agama saja semata-mata..bahkan mereka yang profesional pun Kalau bertingkah laku baik dan alik turut bergelar 'ustaz' apatahlagi mereka2 dari kalangan org awam yang da naik haji turut bertitle 'ustaz' Kalau mereka ni disegani ramai..senang cerita org yang bertitle 'ustaz' ni macam-macam ada even mereka ni bukanlah pelajar jurusan agama di peringkat tinggi...

saya tak mahu perbincangkan mengenai apa yang 'ustaz' tu perkatakan mengenai awak dan memang kita maklumi bahawa setiap org punya kriteria tersendiri untuk mencari teman hidupnya..dan mengenai kutukan 'ustaz' yang melampau tu memang saya pun bengang jugakk..bukan sebab saya pun jawa (sebab saya mix chinesse) tapi saya duduk di penempatan yang 98% adalah jawa..so..sesiapapun kita..kita berhak dihormati...cuma tu lah..pasal title 'ustaz' yang awak beritahu tu lah yang perlu takrifan lain..atau paling tidak jangan libatkan masalah anda dengan ustaz-ustaz lain pula...huh.

p/s:: maaf andai turut sama emosional..hehehe.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 15:54


Banyak2la bersabar ye amilyn.. semoga enti bertemu dengan seseorang yang walaupun bukan ustaz tapi tata cara atau etika dirinya seperti yang digariskan dalam Islam... InsyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-11-07 23:14


mungkin agak keterlaluan tuduhan saya tapi siapa yang merasa memang perit….sakit hati bangat….tapi betul ke segelintir macam tu? Masuk ini dah banyak Cuma saya tak mentioned saja kat sini sebab nanti panjang berjela2……….Saya sokong 100% apa sakinahazzahra cakap.Sabar pun ada limited…….sabar saya sehinggakan saya immune dah…saya tetapi dengan prinsip saya kecuali Allah balikkan hati saya.Bila kena batang hidup sendiri….kesalahan sendiri mereka taknak admit…rasa mereka betul org lain salah…apa yang saya cakap salah…Hard nak nyatakan ustaz yang macam mana… tapi memang type2 mcmtula. nilaila perempuan melalui mata hati bukannya mata kepala…mata hati tak boleh menipu tapi mata kepala lebih pada dorongan nafsu semata-mata……jangan judge perempuan melalui fizikal dia…….

Betul apa yang Ibnu_Musa cakap..setiap orang ada criteria yang mereka pilih termasuk saya…mereka berhak memilih tapi jangan buat begitu ….kalau mereka nak dengan org pakai tudung labuh silakan tak ada siapa marah sebab ini negera demokrasi…….tapi jangan memainkan perasaan orang lain…Bila dah tangkap lentok dengan mereka ni tiba-tiba saja mereka ini cakap dah ada calon pilihan sendiri or parent."kami nak org pakai tudung labuh".tak ke frust menonggeng ending. yang sibuk mengayat dulu siapa suruh….Ramai kawan-kawan kena begitu.For them….org yang ambik sebab macam mereka saja yang bagus dan sesuai dengan mereka.Ramai saya jumpa mereka yang ada profesion seperti engineer, doc yang ada ilmu dunia dan akhirat tak begitu.mungkin mentality mereka berbeza sebab bergaul dengan diff orang….Ustazah saya cakap kita ini manusia jangan hanya suka berkawan dengan org yang type macam kita ini sebab kita bukan maju ke hadapan tapi mundur ke belakang sebab pemikiran kita akan jadi narrow minded.,. Pernah sekali Kawan saya pakai tudung besar kena sound dengan mereka ini sebab mereka cakap daripada pakai tudung besar baik pakai tudung labuh…sound depan semua org..malu dia…tudung yang dia pakai, bidang 60 tu…balik sampai nangis2 sebab malu….suka hati dialah nak pakai tudung apa?ni Negara demokrasi….
Saya sendiri mengaku bukan semua macam tu.contohnya lect saya yang mengajar subjek agama di U. mereka tak pernah prejudis dengan students dia.Mereka tak pernah menilai kami students mereka daripada luaran.contohnya ustaz saya baru-baru ini cakap dalam islam tak ada pun pakaian islam.Selagi kita menutup aurat sudah dikira pakaian islam tapi golongan yang terlalu takzub cakap jubah pakaian islam Mereka(lect saya) inila yang saya kagumi kerana pemikiran mereka yang tidak terlalu jumud…. Kdgkala kita perlukan org macam ni sebagai rujukan,,,,menbetulkan mana yang salah,menerangkan apa yang tak betul…..sepatutnya mereka ini berperanan sebagai da'ie…..macam mana dengan sikap mereka sendiri…patutlah golongan yang social susah untuk dibentuk kerana sikap mereka2 ini..Belum apa-apa lagi dah pandang slack dekat orang lain……dah judge macam-macam
Saya bukan pukul sama rata…..rata-rata memang begitu….tak ada seorang yang saya jumpa yang tak macamtu……kalau daripada 5,2 tak begitu….. We should learn from past experiencekan .Mereka ini tahu agama berbanding org lain dan mempergunakan agama untuk kepentingan diaorag.
kalau Allah takdirkan saya bertemu dengan golongan macam mereka ini apa nak buat terpaksalah terima tapi saya minta di jauhkan..Biarlah bakal suami saya menerima saya seada2nya and pun sekarang dah ada dan dia bukan golongan ini ye…..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-11-07 23:23


bukan cakap riak ek...jangan salah pahamkan..ini semua luahan hati saya....yaAllah sampai sekarang pun saya sakit hati pasal satu benda.....tu...
Apapun dulu saya tak benci sangat dengan golongan ni tapi sekarang lepas satu peristiwa 2hari lepas.......memang hangin satu badan saya ni..bukan jadi kat saya ek tapi closed friend saya....apa yang berlaku biarla jadi rahsia saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-11-07 23:26


and sorry for being to emosional............and sesiapa yang terasa!Sorry alot tapi siapa makan cili dia terasa pedasnyakan...hehehehe......
ampun keterlanjuran kata-kata saya ek...kan yang baik daripada Allah semua yang buruk datang daripada diri saya yang lemah and Allah pengantungan saya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-11-07 00:30


tak apa saja amylin. sebenarnya kalau ustaz betul-betul ustaz , dia akan suka dengan kritikan begini. sebab membina. ye lah, kita bergantung kepada golongan yang belajar ilmu agama sebagai ketua kita. jadi perlulah perbaiki golongan ini.

`siapa yang Allah nak kebaikan padanya, akan diberi kecerdikan dalam ilmu agama`.

sebenanrya ustaz yang betul-betul ustaz tu, amylin tak jumpa lagi. doa-doala yeh. Ustaz yang betul-betul ustaz tu kan orang-orang yang sangat dikagumi. orang yang terbaik. Orang terbaik selalunya sikit saja bilangan dia kat dunia ni. orang bertuah saja akan jumpa. jom sama-sama doa kita jadi segolongan dari yang terbaik ni!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-11-07 00:32


Fuhh nasib baik saya bukan ustaz...tapi ada juga cita-cita nak jadi ustaz..tapi tak layak agaknya...ehehehe... statement awak ini boleh menjatuhkan status2 ustaz ini..kasihan pula mereka...yang dibenci hanya segelintir....tapi mengapa semua ustaz manjadi mangsa benci awak??

Ini isu kecik saja...jangan terlalu fikirkan apa yang org fikir pasal kita...fikir diri sendiri dengan ALLAH sudah lah...manusia biasa lah...memang sifat dia suka mengata pada org...org yang mengata pada org ini bukan org yang baik...even dia ustaz pun tapi kalau dia mengata dan xmencerminkn dia ustaz pun..dia bukan ustaz sebernarnye...maybe sebab dia belajar agama..semu pakat pggl ustaz..ini melayu punya culture yang suka bagi gelaran ini....ustaz ini gelaran saja..tu pun gelaran manusia yang bagi...so normal lah kalau dia nak mengata pun memang dah lumrah manusia...makna nya dia pun sama macam laki2 yang lain...yang pergi juga pggl dia ustaz buat apa??tu lah ikut saja org pggl ustaz...kita pun pggl...so simple saja...we assume that the kind of u said about this people is the ordinary person. nothing special if he 'ustaz' unless he is functional and behaviour looks very tawaduk dan beriman then we declare with ourself yang dia ustaz...

so jangan tension2 ye...buang perasaan benci kepada org...perasaan benci itu datang dr syaitan...kita semua saudara...kena ada sikap sayang-menyayangi antara kita...dr fadzilah berkata..sebelum tidur maafkan semua org...supaya kita segar di siang hari esoknya...

lastly pepatah ada mengatakan "Mungkin Tuhan sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak sepatutnya atau tidak baik agar dan supaya kita dapat mengambil ikhtibar darinya, dan dengan ikhtibar itu mudah-mudahan kita akan berjumpa dengan org yang lebih baik dr sebelum ini"

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 01:14


dasyat juga ek amilyn kena...huh...sabar sajalah,nak buat macam mana...tapi tak semua ustaz macam 2...org macam 2 tak layak untuk dipanggil ustaz...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 02:29


Hmm,

Kasihan Amyln..

Tapi bila baca posting pertama tu rasa macam ada something wrong lah..
Mungkin ada kesilapan kita dalam pergaulan..

Errr.. ambik pepatah sendiri ek,
Dalam 12 jari menuding ada 8 jari lagi hala diri sendiri..
Renung-renungkanlah..

P/s: Cuba totalkan jari tangan dan jari kaki sekali ek     =p




----------------------------------------------------------------------------

Sekadar berkongsi,

Petikan dari buku Hamka dan diolah kembali..

" Orang perempuan suka pada lelaki bilamana nama lelaki tersebut kerap disebut-sebut oleh kawan-kawan perempuannya"

"Orang lelaki pula bila suka pada perempuan akan merasakan bahawa perempuan tersebut adalah miliknya seorang".


Bila renung balik ada betulnya dan ada masih dalam persoalan..

Wallahua'lam.
---------------------------------------------------------------------


Moga Amyln dikurniakan ALLAH lelaki yang baik dunia akhirat, Ameen.






Yang berpendidikan sekular,

Muddathsir787
[ Telah diedit oleh: Muddathsir787 pada 04-11-07 02:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-11-07 08:11


tak faham... apa kurangnya keturunan jawa. saya bukan jenis nak membela mana-mana keturunan. baru-baru ni ada pendengar M*lay*ia H*ri I*i, bagi pendapat dengan kol rancangan tu untuk beri pandangan terhadap topik hari tu tapi dalam tu ada diselitkan dari kisah yang dia cerita ada org suruh berhati-hati dengan keturunan ni, kononnya terlibat dengan pukau memukau. kawan-kawan saya dulu pun ada yang memandang serong keturunan ni. apa kessss????

amilyn, saya juga jawa dan saya bersyukur dan gembira dengan keturunan saya... macam mana org lain suka dengan keturunan mereka.

siapa yang fikir keturunan jawa ni tak elok.... org tu yang berpikiran sempit. buruk pengalaman mereka (jika ada pengalaman mereka dan bukan hanya percaya mulut org... itu adalah keburukan individu itu sendiri, Kenapa nak kaitkan dengan keturunan?)

pensyarah saya pernah melistkan sebab2 Kenapa dia kagum dengan keturunan jawa walaupun setahu saya dia bukan jawa. tapi dia merupakan pensyarah tamadun islam dan asia (titas). saya yakin dia bukan cakap ikut nafsu semata-mata.

sebenarnya saya fokus isu jawa lebih dari isu ustaz. tapi saya rasa asas nya sama.

saya sokong 100%...bakal zaujah ana org jawa apa.tak sabit atas keturunana eh.ana org ganu

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 08:23


cuba cakap kat 'ustaz' yang berperangai macam tu dengan ayat macam ni "sedap tak makan bangkai".cuba cakap sambil tersenyum dengan tenang....

mungkin dia tak beri penekanan sangat bab tasawuf...

wallahu'alam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 04-11-07 08:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 08:24


salam...
ana harap amilyn tabah dan sabar menghadapi dugaan ini...
biarlah apa org nak kata pasal kita janji kita bahagia dengan apa yang kita ada..
lelaki tak kira ustaz ke org biasa memang hanya manis di mulut saja...
belakang kita hanya allah saja yang tahu..
biarlah hanya allah tempat kita mengadu dan berserah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

islamiah91
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21871
Posting: 40
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 08:48


assalamualaikum.. maaf ye,kalau saya tanya.. kenapa kak amilyn keluar dengan depa bila diajak keluar?bukan ke keluar berdua2an tu,tak baik?kan? kenapa tak ajak kawan?ada juga ustaz yang keluar dengan muslimah sampai pukul 11 mlm?.. ok,maaf kalau terasa hati dengan soalan saya ni..semoga kak amilyn bertemu jodoh yang baik.insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamiah91Profil   Hantar PM kepada islamiah91   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 09:06


http://www.savefile.com/projects/808523559

link ceramah pengurusan cinta menurut perspektif islam

d atas itu saya dah bagi link untuk pengurusan cinta menurut perspektif islam..mungkin ia dapat sedikit menyelesaikan masalah emilyn hadapi. boleh download kat situ...if ada masalah nak download boleh pm email kat saya... pengurusan cinta adalah penting supaya kita tidak menyakitkan dan disakiti oleh org yang kita cintai dan org yang menyintai kita....

p/s : a'ah betul juga cakap islamiah itu ada ke ustaz yang keluar dengan muslimah selepas 11 mlm..rasanya bukan ustaz itu...hanya penampilan saja agaknya macam ustaz..terus dgelarnya ustaz

p/s: maaf kalau trsalah bahsa, siapa nak dowload ceramah itu boleh download if ada masalah boleh pm saya


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 04-11-07 09:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 04-11-07 09:40


Assalamualaikum....memang sesetengahnya macam tu...lastnya ana tengok siap merayu lagi dah yang dia nak sangat tu tak dapat...mereka menganggap diri mereka perfect....ada ilmu tapi tidak digunakan..sebab tu jadi macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 10:00


Bila den baca postingan ini yang pertamanya den fikirkan user ini telah membuat satu generalisasi yang amat dahsyat terhadap mereka yang bertitle ustaz.

Bila den fikir balik, mungkin agaknya sebab dia berjumpa dengan kebanyakan ustaz yang pesennya macam itu (Sebab itu dia kata rata-rata), maka dia meluahkan apa yang dia rasa tak puas hati.

Bagi den, seorang ustaz ini tetaplah manusia biasa, yang kadang-kadang terlanggar tatasusila. Tersilap dari segi pembicaraan sehingga membuatkan orang terasa.

Terkadang - seorang ustaz itu dia bercakap mengikut keadaan orang yang dicakapnya (ini jika dia belajar method dakwah) - jika mad'u yang ado latarbelakang agama, approachnya lain. Dan jika tiada basic agama, approachnya lain. Begitu juga level pemikirannya. Itulah yang ditunjuk oleh rasuluLLah dalam berdakwah.

Seterusnya - saya berfikir balik - isu yang anda timbulkan ini berkaitan penerimaan seorang ustaz untuk mencari calon isteri ke? Mungkinlah ada ustaz yang inginkan calon isteri yang sekufu. TETAPI TAK SEMUA MACAM TU, ada juga menerima seadanya (yang penting wanita itu dapat dilentur).

Anda menceritakan keburukan ustaz, dan dilabelkan begitu oleh sebab pemikiran yang tengah TIDAK RASIONAL. Anda ada kesilapan tersendiri sebab menjaja keburukan yang dilabel atas nama USTAZ, di atas pengalaman pahit anda dan kawan-kawan.

Ingatlah saudaraku - ustaz itu juga adalah manusia biasa, dikurniakan ALlah dengan kelebihan dan kekurangan. Bila anda melihat keburukan sahaja, dan kebaikkanya ditidakkan - itulah yang menjadikan diri anda.

Anda perfect? Tentu sama juga tidak perfect. Ustaz maksum? tentu bukan juga, ado yang terbabas dan ada yang mantain.

Begitulah - hanya dengan sebab gelaran USTAZ, atau silap pemahaman tentang gelaran USTAZ, maka manusia juga terkadang membuat penilaian yang salah terhadap mereka. Bagaiamana rasanya jika kita sendiri disalah ertikan ye.. :) Jom muhasabah diri!

p/s : den orang jawa jugak :) Jangan kerana keburukan seseorang kita menidakkan kebaikan dan akhirnya keburukan yang dijaja, sehingga membawa fitnah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 04-11-07 10:16


takutnyeeeeeeeeeeeee

sesungguhnye laki2 yang baik-baik untuk perempuan yang baik-baik..bgitulah sbaliknye

sama-samalah kita bermuhasabah diri

-amin- :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-11-07 12:28


Pada 04-11-07 09:06 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

http://www.savefile.com/projects/808523559

link ceramah pengurusan cinta menurut perspektif islam

d atas itu saya dah bagi link untuk pengurusan cinta menurut perspektif islam..mungkin ia dapat sedikit menyelesaikan masalah emilyn hadapi. boleh download kat situ...if ada masalah nak download boleh pm email kat saya... pengurusan cinta adalah penting supaya kita tidak menyakitkan dan disakiti oleh org yang kita cintai dan org yang menyintai kita....

p/s : a'ah betul juga cakap islamiah itu ada ke ustaz yang keluar dengan muslimah selepas 11 mlm..rasanya bukan ustaz itu...hanya penampilan saja agaknya macam ustaz..terus dgelarnya ustaz

p/s: maaf kalau trsalah bahsa, siapa nak dowload ceramah itu boleh download if ada masalah boleh pm saya



tajuk macam pernah dengar...ustaz ismail musytari ye...lama tak jumpa beliau...rindunyer kat dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nuriman_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29674
Posting: 12
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-11-07 12:43


Allah tidak melihat kepada apa yang kita perkatakan meskipun apa yang kita ucapkan itu berupa mutiara hikmah dari kata-kata yang tinggi nilainya,sangat tertarik bila didengar,selagi kita tidak mempraktikkan apa yang kita perkatakan itu.Memang sifat manusia itu selalu lemah dan selalu mengelirukan, pandai bercakap tetapi selalu melupakan diri sendiri. Biarlah sseorang itu tidak banyak bercakap namun hatinya terus mengingat Allah, lidahnya tak henti-henti memuji dan menyebut Allah dimana-mana sahaja...

Memang hidup kita tidak lepas dengan pelbagai ragam hidup manusia.Kadang-kadang kita dikelilingi manusia yang hipokrit...sebab tu jangan kita nak nilai seseorang dari segi luaran..Sesengguhnya Allah mengetahui apa yang tersembunyi di dada...

Paras rupa bukan ukuran...tetapi agama tu yang penting...memanglah tidak dapat dinafikan lumrah hidup manusia sukakan kepada kecantikan..siapa yang tak suka kepada yang cantik?Tapi kecantikan itu biarlah cantik dari segi zahir dan batinnya...Pandangan Allah itu lebih utama daripada pandangan manusia..Biarlah manusia nak anggap kita ni macam mana pun, yang penting Allah pandang kita dengan pandangan rahmatNya..InsyaAllah..

Kekadang kita tidak boleh nak nilai seseorang dari segi cara berpakaian atau kelembutannya...Sebab manusia ni hipokrit..hati manusia mana kita tahu..Memanglah seelok-eloknya pakai tudung labuh (tak semestinya tudung bulat) sebab itu adalah cara yang paling betul dan tepat dalam bertudung sebagaimana yang diajarkan oleh Islam kepada kita...Tapi bukan semua yang bertudung labuh itu orang yang betul-betul mempraktikkan ilmu agama yang dia belajar..kadang-kadang amalan xseberapa..kadang-kadang kelembutan wanita tu hanya dengan orang lelaki sahaja..tapi bila sesama wanita tak ada lembutnyer tu..Tu berdasarkan pengalaman yang ana pernah lalui..Orang lelaki memang selalu lemah dengan kelembutan wanita...kekadang terpikat hanya kerana sifat lemah lembut yang ditonjolkan...

menyentuh pasal golongan ustaz yang diperkatakan oleh saudari tu...mungkin juga yang dimaksudkan itu berilmu tapi belum mempraktikkan dan beramal dengan ilmu tu dengan sepenuhnya...kadang-kadang golongan alim ni mereka memang tak pandang langsung kalau wanita tu orang yang berpakaian biasa-biasa saja atau yang nampak sosial sikit..mereka hanya mendekati mereka yang bertudung labuh saja..yang nampak islamic lah lebih kurang begitu..Tapi bagi ana kalau betul-betul kita nak sampaikan ajaran Islam dan menyeru orang ke arah kebaikan dan agama Allah, sepatutnys golongan yang sebegitu lah yang patut kita dekati..supaya dapat kita bimbing dia mencapai keredhaan Ilahi...Mereka pun tak akan rasa tersisih..Jangan pula kita nak kutuk-kutuk orang..Sebenarnya mereka itu kita mesti anggap lebih mulia daripada kita...Memang meraka melakukan kejahatan dan dosa sebab kejahilan mereka dalam ilmu agama...Tapi kalau kita yang melakukan kejahatan dan dosa dalam keadaan kita tahu,,,siapa yang lebih jahil?Kalau Allah nak bagi petunjuk kepada mereka,,sesungguhhnya mereka tu lebih mulia dari kita..Jangan kita fikir kita dah banyak belajar ilmu agama,,,kita alim...kita nak merendah-rendahkan orang lain..Kita pun tidak tahu amalan yang kita buat tu diredhai Allah atau tidak...Keredahaan dan syaat Allah dan Rasul itu lebih utama bukan berapa banyak amalan yang kita buat...

Fikir-fikirkanlah..Moga-moga Allah mengampunkan dosa-dosa kita dan menerima segala amalan kebaikan yang kita lakukan dan moga-moga kita digolongkan dalam kalangan orang-orang yang diredhaiNya...InsyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman_humairaProfil   Hantar PM kepada nuriman_humaira   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-07 15:44


Assalamualaikum
banyakkan bersabar ye...ana pun pernah terkena juga...2 kali lagi...dan kedua-duanya bergelar ustaz.tapi nak buat bagaimana..tak ada manusia yang sempurna kat dunia ni...tak kira lah bergelar ustaz ke atau org biasa..yang penting banyakkan bersabar..ada hikmah disebalik apa yang terjadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

malina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2007
Ahli No: 29093
Posting: 56
Dari: pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-11-07 16:39


assamaualaikum..
maaflah saya mencelah..
selepas membaca luahan hati amilyn..saya teringat kisah saya..
walaupun tak sama tapi seiras..
actually saya ni bukannya budak warak sangat..tapi alhamdullilah solat saya tak pernah tinggal..
ni cuma luahan saya saja berdasarkan pengalaman saya dr saya sekolah hinggalah habis universiti ni..untuk pengatahuan semua sekolah saya adalah sekolah agama tapi di mrsm dan matrik saya amat menekankan pendidikan agama..
semasa di u saja agama tidak ditekankan secara menyeluruh namun asas agama yang ada dalam diri dijg walaupun xlah seutuh mana..
dr segi pergaulan..jujur saya cakap saya lebih suka bergaul dengan org yang yang bukan alim..berlainan dengan org yang alim..mereka riak dan sombong dengan ilmu yang tuhan bagi..
dulu masa di sekolah mrsm itu, nak pasang lagu westlife di sekolah semasa hari2 cuti dikatakan melalaikan walhal kami mahu belajar B.I melalui lagu tapi mereka bercouple di bilik drjah apa cerita? yang perempuan bertudung labuh berjalan tunduk kesurau..kalau sekali lihat aduhai sejuk rasa hati..tapi siapa sangka disebaliknya mereka menyumpat mengata muslimah yang konon2nya xsealim mereka..tak pakai stokin..tak pakai sarung tangan..seolah-olah mereka lebih bagus..betul dr segi hukum mereka bagus tapi dr segi pahala?..tak payahlah nak pakai kalau setakat nak menunjuk..pahala jadi debu pasir..macam tu jugak kalau depa2 ni buat usrah atau majlis2 kat beranda surau..tengok org yang lalu lalang macam mengutuk..betul mereka xckp tapi cari tengok tu buat org yang lalu tu segan dan rasa menyampah nak singgah ke masjid..macam tu ke nak ajak org supaya ramai ke surau?mungkin org tu tak tahu ada majlis waktu tu atau sibuk teramat ..siapa tau?perkara ni pernah terjadi kat saya..saya tak tahu majlis ada..konon-konon lalulah tapi dah tengok cari org pandang macam begitu..terus cancel nak masuk..tak payah!

yang lelaki pula..kenalan saya merangkap bos tempat kerja..terkenal alim..dia lah yang kenalkan saya dengan portal ukhwah ni..sekali kenal saya taklah bercakap banyak dengan dia. kira bersopan lah..mklumla kita hormati dia sebagai org alim..siapa tau kenal 1 bulan terus muncul crite2 xenak pasal dia..usik kawan saya sampai dia berhenti kerja lepas tu memgumpat kawan-kawan perempuan saya yang lain depan saya.. dan then selang beberapa hari boleh dia telefon saya tya Kenapa org tak suka dia....

satu lagi lelaki di matrik saya..iman surau..kalau baca surah waktu solat memang sedap..sb tu dia glamor..mungkin sb rasa dia glamor maka riak pun timbul..dia pernah bagi ceramah kat surau mengatakan "kita ni tak boleh bercouple kerana di setiap dua pasti ada tiganya..dan bla..bla..bla.." berjelalah tazkirah dianya..
tup2 esoknya saya lihat dia dengan satu perempuan kat depan office kolej diwaktu nak masuk magrid dalam pukul 6.30 lah.sb waktu tu saya baru saja habis makan dan konon2nya nak ambil air lah kat water hitter kat depan pejabat kolej.apa critarr ni..tazkirah xbasi lagi..kumbang dah hinggap bunga..terkedu saya dengan kawan saya..

dan dua-tiga hari lepas saya terkena lagi dengan orang-orang yang mengaku amat alim dan mementingkan nilai ukhwah..


cerita saya ni bukan nak malukan sesiapa apatah lagi menjatuhkan..cuma sebagai iktibar...disaat kita dipandang alim oleh segelintir manusia, jangan lah kita memandang sinis kepada mereka yang terkial2 mencari jalan menuju Allah..
dan kita harus faham di saat kita dipuncak awan..kita kecil sahaja pada pandangan org di bumi..

dan saya..masih lagi mengharapkan org yang mempunyai rasa cinta kepada Allah bukan hya ucapan dibibir tapi keikhlasannya mencintai Allah ibarat semut hitam di batu hitam di hari yang gelap untuk menjadi kawan saya sekaligus penasihat saya kerana saya juga seperti mereka diluar yang masih terkial2 mencr jalan Allah.

mungkin ada yang terasa dengan apa yang saya luahkan..tapi itulah pandangan saya..seperi mana amylin yang sudh tidak yakin dengan 'ustaz' begitu juga saya yang sudh memandang manusia 'alim' sama sahaja seperti mereka yang kurang ilmunya..maaf dipinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For malinaProfil   Hantar PM kepada malina   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 20:51


Pada 04-11-07 12:28 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-07 09:06 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

http://www.savefile.com/projects/808523559

link ceramah pengurusan cinta menurut perspektif islam





tajuk macam pernah dengar...ustaz ismail musytari ye...lama tak jumpa beliau...rindunyer kat dia


a'a ustaz ismail musytari......tak apa hafeezul boleh datang utm tengok...jgk2 lah utm heheheh


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 21:52


Alhamdulillah, terima kasih atas peringatan sahabat2..

Sekadar berkongsi.. zaman belajar dahulu..
Saya cuma orang jahil.. tak berpeluang belajar agama selengkapnya macam kebanyakan sahabat2..

Dan,

Saya pernah 'berkasih' dengan 'ustazah', bertahun2.. tapi tak kesampaian atas sebab tertentu. Tapi saya masih jaga batas.. Mungkin tak sekufu..
Namun, saya doakan dia berbahagia dunia akhirat. Alhamdulillah, sekarang dah ada cahaya mata seorang..

Hmm, saya pun pernah 'ditikam depan & belakang' dalam organisasi.. sampai melibatkan jabatan..

Dalam keadaan 'down' macam tu.. Bertawakal dan alhamdulillah yang banyak beri sokongan adalah sahabat2 yang boleh saya gelar 'ustadz'. Saya faham 'peel' masing-masing pelik-pelik.. tapi selagi dia mampu mempringatkan kita dan tak bermuka-muka, itu barulah sahabat sejati.

Alhamdulillah.. saya ambil tu sebagai cabaran positif.. walaupun jatuh seketika.

Hmm, sekarang pula dalam keadaan 'kerja tak ada life'.. time ni baru tersedar macam ada kekosongan.. Sesuatu yang kita boleh ambil dari sahabat2 kita.. mungkin boleh kata 'peringatan'.

Sahabat macam-macam.. bergantung pada cara kita memilih.. dan sahabat2 yang banyak mempengaruhi kita.

Dan, rasanya kalau nak minta bimbingan.. yang lelaki carilah sahabat2 lelaki yang baik or 'ustadz'.. yang perempuan pada ustadzah.. Kalau lain, melibatkan soal hati.. nanti jadi isu lain pula..

Hmm, dan satu lagi..

Janganlah melabelkan orang lain especially lelaki 'hipokrit'. Masing-masing ada sifat 'hipokrit' atau kepura-puraan. Saya pukul rata lelaki mahupun perempuan..

Ada ke sesiapa yang berani mengaku dirinya tak pernah bersifat hipokrit dengan orang lain??





Terima kasih atas peringatan,

Mudddathsir787
[ Telah diedit oleh: Muddathsir787 pada 04-11-07 21:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 21:57


!!! QUOTE !!!

tup2 esoknya saya lihat dia dengan satu perempuan kat depan office kolej diwaktu nak masuk magrid dalam pukul 6.30 lah.sb waktu tu saya baru saja habis makan dan konon2nya nak ambil air lah kat water hitter kat depan pejabat kolej.apa critarr ni..tazkirah xbasi lagi..kumbang dah hinggap bunga..terkedu saya dengan kawan saya..


pernyataan ini dah diseliki ke? Buruk sangka? Cubalah bertanya terlebih dahulu.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 22:05


erm...saya rasa beremosi apabila baca posting dalam ini...taktahula..Kenapa..jadi macam itu saya pun tak tahu...lagi pun saya ini bukan dr background agama tapi engineering..kadang-kadang hati pun rasa sakit juga...tapi fikir balik ianya hanya luahan hati dan xbrsifat tetap..ok saja...sebab saya ada juga kenal dua tiga org ustaz yang menjadi sahabat saya yang tak macam digambarkan oleh sahabat sekalian..

sebenarnya saya nak tahu apakah tujuan antum semua mendedahkan keburukan seorang yang begelar ustaz...better kalau antum nampak kelemahan mereka tegurlah mereka secara berhikmah bukan cara dengan mendedahkan keburukkan mereka kepada umum..sedarlah bila kita buka pekung org nanti pekung kita akan terbuka....apa apakah perasaan anda semua apabila ada ditempat mereka..pada waktu ini....apa yang risau disini adalah org akan memandang serong trhadap seorang lelaki yang bergelar ustaz...walaupun xsemuanya macam itu..

saya amat bersependapat dengan anak_pejuang dan nuriman_humaira mengenai isu ini....

betullah kata org...org takkan nampak benda baik yang banyak kita lakukan berbanding sedikit keburukan yang kita lakukan..tanpa sengaja...jadi anda yang sedar perkara ini hendaklah tegur menegur ...kan kita digalakkan untuk menegur antara satu sama lain..llgpun manusia ini kan pelupa... .bak kata pepatah gajah didepan mata tak nampak tapi semut diseberang laut nampak(betul ke peribahasa ini)...jadi ambil lah pendekatan berbuat baik berpada2 buat jahat jangan sesekali..

akhir kata saya mohon maaf kalau ada kertelanjuran kata-kata.....mohon maaf zahir dan batin.....


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 04-11-07 22:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 22:07


Den pun ada pengalaman dengan kawan-kawan, dengan ustaz-ustazah sama ada baik atau tidak. Tetapi tidak perlu menceritakan keburukan mereka. Sebagai menjaga maslahah. Tukar sahaja label ustaz (yang kita sangka ustaz itu) kepada si polan.

Umumnya orang melayu kita menyangka yang mengajar agama, yang bercakap tentang agama, berpakaian seperti orang alim itu yang dipanggil ustaz. Dan itulah yang dipandang tinggi oleh mereka. Yang beri gelaran siapa? Kengkadang mereka pun tidak mahu diberi gelaran begitu. Sebab tinggi sangat maqamnya.

Tersilap sikit, habis semua diborong kejahatan dan diheret-heret sampai buruklah institusi keagamaan. Kenapa? Apa tujuan mengambil satu contoh keburukan dan dibicarakan? Mana pengimbangannya?

tak ada ustaz -ustazah (walaupun ado silapnya) tahu tentang cara nak bersolat? Berdoa? Tahu tentang hal ehwal agama lain?

Benar mereka perlu menjaga nama baik sehingga perlu orang pandang seperti malaikat, tak ada dosa, maksum seperti nabi. Begitukah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 04-11-07 22:08


Pada 03-11-07 13:46 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

cermin diri sendiri dulu...jangan terlalu demand nak perempuan yang putih melepak,lemah lembut,sopan santun,cantik,tapi tengok diri sendiri sama,sesuai tak tok perempuan yang macam 2...:-p
kadang-kadang meluat juga kat lelaki yang demand2 ini,macam lah dia 2 hensom,lemah lembut,sopan santun,alim sangat sampai nak perempuan yang sempurna macam 2...huh :jangan: :jangan: :-P
Kalau sama cantik sama padan tak mengapa nak demand pun...:-p    so,cermin2 lah diri dulu Kalau nak demand2 sangat 2 k... :lol: :-P :bunga:

Assalamualaikum biasa lah manusia memang mctuh selalu nak yang terbaik..tapi sering terlupa dengan diri sendiri.... 8-) 8-) 8-)
maafla kalau ada yang terasa. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 22:13


betul apa yang awak cakap anak_pejuang...saya amat menyokong pendapat awak....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 22:14


Den teringat surah al Hujaaraat ayat 6, firman ALLah yang bererti :

Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 22:19


Saudara-saudaraku yang mencemuh dan membuka aib 'ustaz' adakah anda beriman dengan ayat surah al hujaarat ini?

10. Sebenarnya orang-orang Yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.

11. Wahai orang-orang Yang beriman! janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki Yang lain, (kerana) harus puak Yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan Yang lain, (kerana) harus puak Yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya Yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu Dengan Yang lain Dengan gelaran Yang buruk. (Larangan-larangan Yang tersebut menyebabkan orang Yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. dan (ingatlah), sesiapa Yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang Yang zalim.

12. Wahai orang-orang Yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan Yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya Yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya Yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadaNya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.



-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 04-11-07 22:21


Pada 03-11-07 23:26 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

and sorry for being to emosional............and sesiapa yang terasa!Sorry alot tapi siapa makan cili dia terasa pedasnyakan...hehehehe......
ampun keterlanjuran kata-kata saya ek...kan yang baik daripada Allah semua yang buruk datang daripada diri saya yang lemah and Allah pengantungan saya.....


Assalamualaikum :-) sabar iyalah amilyn.. walaupun setiap kesabaran ada batasnya....sebab tak semua org diberi dugaan macam ini mungkin ada hikmahnya di sebalik semua ini....dan harap2nya selepas ini awak akan lebih bertenang lagi..InsyaAllah..
Bagi saya, saya xterasa pun dengan luahan hati awak...dan saya rasa majoriti sahabat-sahabat ukhwah pun faham dengan situasi awak...cuma hrpnya suatu hari nanti...mungkin pandangan awak..akan berubah sb..seperti kata mereka manusia ni xsemuanya sama...

maaf kalau kata-kata saya buat awak terasa..Akhir kata .semoga awak diberkati Allah selalu.

Aufwiedersehen....Schonen tag!

Waalaikumsalam 8-) 8-) 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-11-07 01:45


Posting itu di tulis ketika saya dalam keadaan emosi and marah sebab sesuatu but sekarang dah cool sikit.....Belum pernah sekalipun saya condemnkan org kecuali saya betul-betul marah and tak puas hati....saya simpan dekat 5tahun apa jua yang saya tak puas hati dengan golongan ini bukan saya tak positifkan minds saya dengan memberi mereka ruang dan peluang tapi selalunya saya akan terkena sekali lagi and benda itu akan terus berulang dan berulang sehingga ke hari ini.dalam masa 5thn berapa banyak yang saya terkena..5 kali tu yang saya ceritakan tapi yang saya tak ceritakan Huhuhu banyak sesangat..saya memang mengamalkan sikap open minded and positif thinking terhadap sesuatu..
Semua ini tak berkaitan dengan perasaan pun.Saya tak pernah menaruh perasaan kepada mereka2 ini macam mereka yang ingin berkenalan dengan saya dan salam perkenalan saya sambut dengan baik....tapi mereka selalu menyangka saya skkan mereka padahal tidak terdetik pun di hati saya untuk menyukai mereka..sdgkan niat saya hanya ingin berkawan sahaja tak lebih...berkawan itu hanya sms sahaja tak sampai keluar berjumpa, sebab mak saya paling melarang keras keluar dengan lelaki yang bukan mahram..paling teruk pun saya chatgn ym pun bercakap tttg sesuatu permasalahan ke,pelajaran ke .saya ni agak gile2 so cakap pun kdgkala sekolah merepek2 tapi takpernah sekalipun bercakap mengenai perasaan ataupun menjurus kepada itu.saya tidak mudah berkawan dengan lelaki tapi bila saya bersahabat dengan lelaki ,saya sayangkan perhubungan itu dan saya sanggup berkorban utknya..kalau nak minta saya sampaikan hajat or nak tackle mana-mana perempuan ataupun nak pinjam note or apapun…saya sanggup lakukan…kdgkala saya dicari untuk mendengar permasalahan sahabat2 lelaki saya…pljran ke and so on...tapi tak perlu kutuk-kutuk saya..mengkutuk saya seperti membunuh jiwa,melenyapkan kepercayaan saya....memusnahkan persahabatan yang di bina….
sebelum saya posting tajuk ini saya dah berfikir sedalamnya……saya dah tilik diri saya………tilik kesilapan saya…tilik sikap saya….adakah saya yang tersilap membuat andaian.tersilap membuat percaturan .

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-11-07 02:10


to add something mungkin ada yang salah paham...ini semua tak ada kena mengena dengan perasaan.saya post disini sebab sakit hati dengan pandangan slack mereka terhadap saya....and saya tak pernah anggap mereka lebih daripada kawan sebab saya bukan jenis yang senang ditackle dan susah nak jatuh cinta dengan lelaki...for me....my heart dan soul is for Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:19


apa yang anda tulis itu menyatakan perasaan. Berhati-hati bila mengkondem.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:39


Assalamualaikum

ehem...macam mana ye...kalau ana ditempat anti, tentu sedih jugakkan... rasanya depa yang anti kenal tu, belum cukup layak lagi digelar 'ustaz'.. memilih itu,hak individu...tapi perbuatan mengutuk dan mengata, bukan ajaran Nabi Allah kita... harap anti bersabar...

anti kata, 'ustaz' tak termasuk dalam list calon suami anti.... jangan macam tu...sebab tak semuanya macam tu... ana boleh kata begitu sebab kawan-kawan ana yang 'layak' digelar ustaz, tidak berperangai sedemikian..malah amat menghormati dan berlemah lembut serta tegas dengan muslimah... DIA sedang menguji anti...jadi bersabarlah... DIA mungkin nak buka mata anti, 'kenal' dengan lebih ragam manusia yang bernama 'rijal'... bukan senang nak cari yang bagus...

apapun,harap anti dan kawan-kawan dapat bersabar.. tetapkan pendirian...jangan mudah terpedaya dengan ajakan lelaki even dia seorag ustaz... baguslah dengan peribadi anti sekarang ni... jaga diri k... :-)

p/s... err...ana pun 'berkawan' dengan ustaz juga... :malu:
alhamdulillah....baik akhlaknya.... :bunga: :bunga:
moga dapat jadi pembimbing buat ana... amin..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:46


Pada 03-11-07 10:21 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-11-07 02:46 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

Mentang2 saya jawa.....dia kutuk saya dalam telefon kawan saya.


!!! QUOTE !!!

bukan saya minta pun keturunan begitu......


amilyn, saya juga jawa dan saya bersyukur dan gembira dengan keturunan saya... macam mana org lain suka dengan keturunan mereka.



err...ana ni anak jati kelate...tapi... ramai yang kata muka ana ni macam org jawa...isk..isk... :berfikir: :berfikir:

p/s : tapi ana tak malu pun...hihi.. :sopan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:49


apa kutuk-kutuk keturunan ni, tak baik.. Tulah orang kata.
Walopun asai keturunan kita tak baik masa lampor, jangan buka pekung di dada. Ambik yang jeronih, buang yang keruh..
dan jangan pula mengodak di ayo yang keruh... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:51


tumpang lalu...keturunan pahlawan bugis ada tak?heheheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:56


lalu lah muslimah, apa keturunan2 pahlawan bugih ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:59


tak ada daeng..saja..ana tau lah daeng itu mybe ada sikit heheh ye ke daeng...?
cuma nak tau ada ke keturunan itu kat ukhwah ini...huuhuh :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"
[ Telah diedit oleh: muslimah83 pada 05-11-07 09:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:07


tumpang lalu....ahli ukhwah nak lalu ini....dah dapat lesen untuk masuk semua posting ukhwah dan forum ..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:09


sebnonye tak baik kita nak ungkit2 asai keturunan kita yang lepas, lelebih lagi dengan bakal urang yang kita nak kawini.. tak molek
Memang lah kita nak kawin kena selidiki asai keturunan pasangan kita, tapi jangan lah sampei nak sindir2 dan kutuk.
Disamping membuat risikan, doa dan panduan dari Allah adalah sangat perlu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:13


ye lag prof daeng ana setuju...baik buruk keturunan..bukan salah keturunan apa pun kita tetap hambaNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:18


kak muslimah83 keturunan bugis ke??? dikna nak kenai lebih lagi lah dengan akak..hihik!! :malu:

nah bunga untuk akak cayang... :bunga: :sopan:


-----------------
Photobucket



[ Telah diedit oleh: Nuranys pada 05-11-07 09:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:19


Pada 05-11-07 09:18 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

kak muslimah83 keturunan bugis ke??? dikna nak kenai lebih lagi lah dengan akak..hihik!!


eheh..ada apa-apa ke dikna...? :-D :-D ;-) ;-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:20


Pada 05-11-07 09:19 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 09:18 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

kak muslimah83 keturunan bugis ke??? dikna nak kenai lebih lagi lah dengan akak..hihik!!


eheh..ada apa-apa ke dikna...? :-D :-D ;-) ;-)



tak ada apa...cuma sayang kat akak...hehe.. :malu:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:21


Pada 05-11-07 09:20 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 09:19 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 09:18 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

kak muslimah83 keturunan bugis ke??? dikna nak kenai lebih lagi lah dengan akak..hihik!!


eheh..ada apa-apa ke dikna...? :-D :-D ;-) ;-)



tak ada apa...cuma sayang kat akak...hehe.. :malu:



terharu akak.... :-) :-) :bunga: :bunga:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:23


Dekna? ni AF punya urang ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:24


Pada 05-11-07 09:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Dekna? ni AF punya urang ke?


tdklah...dikna itu singkatan...untuk adik na prof daeng.. :-) :-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 10:16


Pada 05-11-07 09:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Dekna? ni AF punya urang ke?


bukan AF lah prof.. AQ...hehehe... :sopan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 11:28


huhu, marahnya dia..hmm..agaknya ustaz dia tu hanya pada nama..hanya gelaran..

manusia ni ada plbagai..tak pernah sempurna dan sentiasa berubah..
cari sajalah profession lain..hehe.mungkin lebih sesuai dan bfikiran tbuka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 11:45


sabar...sikap org luar lain,,,dalam lain....kena sabar lah...apa pun kekalkan peribadi anda yang terbaik......


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 13:18


Pada 05-11-07 02:10 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

to add something mungkin ada yang salah paham...ini semua tak ada kena mengena dengan perasaan.saya post disini sebab sakit hati dengan pandangan slack mereka terhadap saya....and saya tak pernah anggap mereka lebih daripada kawan sebab saya bukan jenis yang senang ditackle dan susah nak jatuh cinta dengan lelaki...for me....my heart dan soul is for Allah....



ini pandangan saya....


ustaz selalu dikaitkan dengan

= seseorang yang ada ilmu agama, lepasan pengajian Islam, mepunyai ilmu agama yang baik.

pendakwah
= tidak semestinya lepasan pengajian Islam,juga kemungkinan lepasan pengajian mempunyai ilmu agama yang baik.boleh mentranformasikan ilmu Islam secara realiti..

kemungkinan yang selalu cik amilyn jumpa tu adalah "ustaz buku teks" bukan pendakwah. Ini kerana dengan pandangan sempit 'ustaz buku teks" tu telah menyebabkan kekecewaan amilyn terhadap golongan ini.Golongan "ustaz buku teks" .


mengapa saya gelarkan mereka "ustaz buku teks".

1. Ilmu tidak memandu akal, mengapa seorang "ustaz" mengajak bukan mahramnya keluar minum pukul 11 malam? nak bagi tazkirah ke?

2. Mengutuk keturunan? cakaplah keturunan siapa yang paling mulia dimuka bumi ini? apa beza orang arab dan orang ajam , ini telah dijelaskan oleh Nabi.(orang bani Israel pun kata keturunan meraka paling mulia)

3. mainkan perasaan orang... dah puas memujuk rayu, alih-alih kata dah nak kawin dengan orang lain....hypokrasi...

4. kepada Ustaz dan bukan ustaz boleh memilih.. tapi jangan tabur janji manis merata-rata...lepas tu kata semua ni takdirNya, ada ke patut..nak cuci tangan, letak kesalahan pada Allah Nau'zubillah.


5. Siapa makan cili dia rasa pidas..Red Hot chilli pepper..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 13:36


ada 'ustaz' macam ni..bukan tak ada. kat sini pun ada. saya berani cakap sebab saya ada bukti. mula-mula saya panggil dia ustaz, tapi bila nampak 'rupa' dia yang sebenar, saya tak nak cemarkan title ustaz. cakap i, u saja.tapi dia yang membahasakan dirinya sebagai ustaz. ajak keluar malam2, cakap bukan2...
dia rasa dia layak ke pegang gelaran 'ustaz' tu ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 13:38


Pada 05-11-07 13:36 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ada 'ustaz' macam ni..bukan tak ada. kat sini pun ada. saya berani cakap sebab saya ada bukti. mula-mula saya panggil dia ustaz, tapi bila nampak 'rupa' dia yang sebenar, saya tak nak cemarkan title ustaz. cakap i, u saja.tapi dia yang membahasakan dirinya sebagai ustaz. ajak keluar malam2, cakap bukan2...
dia rasa dia layak ke pegang gelaran 'ustaz' tu ?


tu "ustaz buku teks".

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 13:45


Pada 05-11-07 13:38 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 13:36 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ada 'ustaz' macam ni..bukan tak ada. kat sini pun ada. saya berani cakap sebab saya ada bukti. mula-mula saya panggil dia ustaz, tapi bila nampak 'rupa' dia yang sebenar, saya tak nak cemarkan title ustaz. cakap i, u saja.tapi dia yang membahasakan dirinya sebagai ustaz. ajak keluar malam2, cakap bukan2...
dia rasa dia layak ke pegang gelaran 'ustaz' tu ?


tu "ustaz buku teks".


oooooo.... :roll:
tapi saya tak kecewa lah cuma hilang rasa respect... :oops:



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 05-11-07 14:06


bismillahhirrahmanirrahim

ustaz..hem..ustaz ni pun perangainya bukan betul sangat walaupun ada ilmu agama..even ustaz penceramah agama sendiri sekali pun kadang-kadang perangainya mengalahkan orang yang bukan ustaz.. bagi ana,tak semestinya bila seorang ustaz,dia akan jadi suami soleh..perangainya 100% elok.. kadang-kadang and most of the cases,orang yang bukan ustaz tu lebih baik agama dan akhlaknya..apa yang pentingnya,iman..bukan gelaran ustaz atau apa saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:13


isk2...macam2nya... :oops: harap jauh lah jumpa org macam ni...em... :-(


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:29


Pada 05-11-07 13:18 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 02:10 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

to add something mungkin ada yang salah paham...ini semua tak ada kena mengena dengan perasaan.saya post disini sebab sakit hati dengan pandangan slack mereka terhadap saya....and saya tak pernah anggap mereka lebih daripada kawan sebab saya bukan jenis yang senang ditackle dan susah nak jatuh cinta dengan lelaki...for me....my heart dan soul is for Allah....


4. kepada Ustaz dan bukan ustaz boleh memilih.. tapi jangan tabur janji manis merata-rata...lepas tu kata semua ni takdirNya, ada ke patut..nak cuci tangan, letak kesalahan pada Allah Nau'zubillah.


5. Siapa makan cili dia rasa pidas..Red Hot chilli pepper..


betul lah..setuju..lepas tangan pstu cakap dah takdir..bukan kehendak dia.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:29


Pada 05-11-07 13:18 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 02:10 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

to add something mungkin ada yang salah paham...ini semua tak ada kena mengena dengan perasaan.saya post disini sebab sakit hati dengan pandangan slack mereka terhadap saya....and saya tak pernah anggap mereka lebih daripada kawan sebab saya bukan jenis yang senang ditackle dan susah nak jatuh cinta dengan lelaki...for me....my heart dan soul is for Allah....


4. kepada Ustaz dan bukan ustaz boleh memilih.. tapi jangan tabur janji manis merata-rata...lepas tu kata semua ni takdirNya, ada ke patut..nak cuci tangan, letak kesalahan pada Allah Nau'zubillah.


5. Siapa makan cili dia rasa pidas..Red Hot chilli pepper..


betul lah..setuju..lepas tangan pstu cakap dah takdir..bukan kehendak dia.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-11-07 14:31


Pada 05-11-07 08:19 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang anda tulis itu menyatakan perasaan. Berhati-hati bila mengkondem.


sabar pejuang......
tu luahan mereka.......


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:43


macam-macam jenis ustaz... sedara zulman ustaz apa? hiks..


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 05-11-07 14:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:48


Pada 05-11-07 14:43 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam jenis ustaz... sedara zulman ustaz apa? hiks..




saya bukan ustaz...saya pekerja khidmat awam....

emm lagi pun siapa makan cili dia rasa pidas...kepada ustaz dan bukan ustaz yang tak lakukan perkara diatas, mesti takkan rasa pidas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:54


hangat bebenor topik ni dibicarakan ye.. apa pun, ana teringat potongan al-Qur'an yang maksud dia lebih kurang begini, "janganlah kamu membenci sesuatu, barangkali ia memberi kebaikan kepada kamu, dan janganlah kamu terlalu menyukai sesuatu kerana ia mungkin memberi keburukan kepadamu"...
apa-apa hal pun, berdo'alaha pada Allah semoga ditabahkan hati.. kalau tak nak fitnah, tak perlu rapat dengan lelaki, kecuali hal yang penting saja.. sekadar pandangan saja...sebarang kesilapan minta diperbetulkan... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-11-07 15:02


hangat lagi macam pisang panas sekarang ni.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 15:04


Pada 05-11-07 14:48 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 14:43 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam jenis ustaz... sedara zulman ustaz apa? hiks..




saya bukan ustaz...saya pekerja khidmat awam....

emm lagi pun siapa makan cili dia rasa pidas...kepada ustaz dan bukan ustaz yang tak lakukan perkara diatas, mesti takkan rasa pidas...


betul3..tak buat tak ada lah terasa..kalau buat baru marah org cakap pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 15:22


better lah ustaz yang nampak sempoi, tak pakai kupiah pakai seluar jeans tapi baik tak buat ngarut2 dari ustaz bekupiah, jalan pegang tasbih, nampak warak tapi perangai macam ukhti kita cerita diatas......... memalukan institusi ke ustaz an saja...ahaks

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 16:43


Pada 03-11-07 13:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


bukan apa sailormoon... lebih lagi prefer yang professional... sorry lah jika nampak materialistik.. tapi, semua orang sukakan yang berjaya, berilmu dunia dan sukses juga kan.. kan?

beragama dan beramal soleh sudah pasti lah...

p/s: lama tak nampak sailormoon....



ooo...macam tu rupanya...


p/s: kat rumah tak ada Internet lah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 17:16


Pada 05-11-07 14:43 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam jenis ustaz... sedara zulman ustaz apa? hiks..



ustaz semut.....hihihihi


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

aidil_firdaus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.10.2007
Ahli No: 31562
Posting: 58
Dari: pahang-putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 18:08


macam-macam perangai ustaz ni ya.saya ni pun selalu saja orang panggil saya ustaz. mentang2lah kerja kat jakim.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidil_firdausProfil   Hantar PM kepada aidil_firdaus   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 20:40


:), silalah nak meluahkan perasaan, den cuma menyatakan perimbangan. Jangan sampai nampak semua ustaz tak baguih. Yang bawa keburukan nanti dipalitkan pada Islam juga, bukan penganutnya.

p/s : Setiap orang ada perasaan juga :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 20:44


sabar ye, jangan ikut perasaan sangat :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-11-07 21:19


Hehe..Ana pun pernah terkena..
Yang kelakarnya dia tak tau ana pun sek agama..
Mentang2 ana ni dah tak pakai tudung labuh..
Dia ingat ana ni perempuan macam mana agaknya..
apa lagi..Ana sound tepek baik punya..
Terduduk kawan 2..
Buat org lelaki yang bgelar ustaz seperti di atas..
Anta sekalian sepatutnya belajar untuk menjadi
ikutan yang baik pada org lain..
Yang penting hati mahu baik maa.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 21:35


Ish2, bahaya ini. ini karang melibatkan pelajar bidang agama pulak.

Seolah-olah yang diperlihatkan di dalam media massa, budak-budak sekolah agama bergaduh, yang ada pelajaran agama memakai pakaian seksi. Apa agaknya tanggapan orang awam ye. ini baru masuk bab perasaan. Yang bagi respond ramai pula itu.

Yang den nampak, best betul menghentam! :) Nak buat bagaimana, biasanya orang perempuan emosinya lebih. Adalah caranya untuk meluahkan perasaan. Walaupun perkara tersebut membawa banyak juga keburukan.

Tapi ada juga yang mampu mengawal perasaan. Digunakan dengan cara yang betul, Supaya menarik rambut dalam tepung tidak berselerak.

p/s : minta maaf ye.. cukup sampai sinilah respond. Dah sampaikan apa yang patut. Semoga kita semua mendapat hidayah dari ALLah, termasuk juga diriku.. Amiiinnn


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com
[ Telah diedit oleh: Anak_Pejuang pada 05-11-07 21:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 21:55


tak tahu nak cakap bagaimana...dima silapnya...siapakah yang perlu dipertanggungjawabkn...
tugas kita semua untuk sentiasa menyedarkan dan menyelesaikan pekara ini...
of course semua org berpikiran lain...hati pun xsame...ada yang sensitive,ada pula yang open, dan ada juga yang biasa-biasa saja...nak hentam yang ustaz2 ini...bukan semua yang berkelakuan cmtue and most of them i think are not the kind of people that behave like that...cuma segelintir...janganlah pasal segelintir yang buat semua kena cop....
pstue nak hentam pula yang biasa-biasa ini...ada pula yang lagi baik dr normal dan daripada golongan bepengajian agama...diikutkan kedua-duanya xprfect kan...
nilai agama islam yang sebenar xdiamalkn....

nak cerita yang ustaz pergi telefon anak dare org sesaje, jak keluar memalam,
mintak2 gamba itu apa kes plaks...
da nampak sangat yang dia itu tak reti jaga pergaulan...nak difikirkan
memang tak macam perlakuan seorang yang memahami ilmu agame kan..

so tak boleh nak salahkan semua kan....
ingat...org yang baik itu yang beriman....
tak semestinya yang berilmu itu beriman tapi insyaallah yang beriman itu pasti berilmu....


-----------------

"prevention is better than cure"


[ Telah diedit oleh: adam_muslimin pada 05-11-07 21:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 22:02


Pada 05-11-07 21:19 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Hehe..Ana pun pernah terkena..
Yang kelakarnya dia tak tau ana pun sek agama..
Mentang2 ana ni dah tak pakai tudung labuh..
Dia ingat ana ni perempuan macam mana agaknya..
apa lagi..Ana sound tepek baik punya..
Terduduk kawan 2..
Buat org lelaki yang bgelar ustaz seperti di atas..
Anta sekalian sepatutnya belajar untuk menjadi
ikutan yang baik pada org lain..
Yang penting hati mahu baik maa.. :-)


baguih tui ustazah ni..kagum nya saya... =) tak kesah lah tudung tak labuh janji pakai tudung daripada yang separuh berbogel itu yang patut kita riso kan....

er....org nogori anda? nak masuk meminang boleh anda? ;-)


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 06:53


haa.. alang2 baru saja siap buat notes yang bertimbun.. saya terpaggil dengan topik ini sementelah ssy di bumi anbiya' yang terkenal dengan ramainye ustaz2 malizi.. ekceli.. org malizi kat sni sangat-sangat dipndang mulia oleh org arab.. maybe sebab pelajar-pelajar kat azhar kat sini yang tunjuk sifat2 baiklah.. xgado2.. tutup aurat.. selalu ke masjid.. yang perempuan pula lemah lembut dan kecil-kecil.. nampak cute lagi agaknya.. hehe

tapi kita kena ingat.. nobody perfect k emilyn.. kita ada nafsu.. kita ada setan.. bergantung iman kita lah.. saya bukan ustz.. saya juga bukan ustazah.. tapi saya kenal beberapa ustaz dan ustazah.. ustazah2.. ok.. saya baik dengan mereka.. tapi ustz2 kadang-kadang agak xmenyenangkan saya.. saya selalu dengar rungutan kawan saya.. Kenapa lah rmi ustz2 add ak kat ym?? friendster?? lepas itu siap main miscol??(curik no kat file registration) huhu.. maybe sebab kami students sini even bukan agama.. ramai ayu2.. dan still tutup aurat even ada yang btdg labuh(bukan semua k..) even saya sendiri pernah diajak kawin oleh org yang bergelar ustz.. yang ni tak suka.. macam paksa2 pula.. saya tolak dan tegur perangai dia.. Aalhamdulillah.. dia macam dah berubah dan dah xkontek dah.. so pesanan saya kat yang bergelar ustaz.. ilmu tanpa amal.. umpama pokok yang xberbuah... jagalah imej anda tu sebaik mungkin.. ramai ustaz2 yang xjaga pergaulan laki perempuan.. saya minta maaflah.. saya tak respect anda even anda punyai banyak ilmu..tapi xamal.. ilmu yang sedikit lebih baik daripada ilmu yang banyak tapi xdiamalkan.. macam buat jahat.. org yang ada ilmu.. kalau buat jahat juga.. dosa dia lagi besar dr org yang tak ada ilmu..dan manfaatkan lah ilmu yang kalian ada.. insyaallah.. ALlah permudahkan jalan ke syurga.. saya komen ni sebab.. biasa saja kalau ustaz2 add budak-budak medic sini(perempuan).. then saya try tanya masalah2 agama kat mereka.. gelabah semacam saja..?????xke rugi macam tu??? kalau kalian betul-betul belajar.. mesti sejuk hati dengan perut mak kan??

haa.. untuk emilyn.. jangan terlalu bencikan seseorang.. kelak mungkin akan menjadi kecintaan kamu.. dan jangan sesekali menyintai sesuatu berlebihan kerna mungkin kelak menjadi kebenciaan kamu..

tak semua ustaz macam emilyn cakap.. kalau nati emilyn ditakdir kan jumpa seseorang yang bergelar ustaz yang mengamalkan ilmu.. emilyn kan sedar.. inilah ustaz yang diagung2kan.. rmi saja ustaz2 kat sini yang memang boleh tabik spring!!

dont wori k emilyn.. cubalah jadi yang terbaik untuk bakal suami anda.. saya sendiri stil cuba perbaiki diri.. wanita baik.. untuk laki yang baik.. insyaallah.. yakinlah dengan janjiNya.. hanya doa+usaha+tawakal+takdir dan izinNYa.. insyaallah..

bittaufik wannajah..

p/s:doakan saya ingat semua benda yang saya belajar.. makin banyak name2 dan benda pelik.. pening2.. huhu.. tidur dulu.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 07:00


Assalamualaikum

one thing yang kita perlu ingat, ustaz itu tetap manusia yang tak lari dan tak jauh dari dosa... dia manusia biasa and nobody perfect. ana pun pernah jumpa tapi ana tak boleh nak kata atau kutuk dia, kadang-kadang ilmu yang ada belum tentu sama kuat dengan iman kita untuk mengamalkannya. dan sebagai manusia dan makhluk yang bernafsu, tak mustahil kadang mereka kalah.. itu antara mereka dengan Allah, kalau kita mampu tegur dan doakan mereka...

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

malina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2007
Ahli No: 29093
Posting: 56
Dari: pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-07 09:26


apa yang saya cerita dalam ni adalah berdasarkan pengalaman saya sahaja..org kata melalui pengalaman maka kita menilai sesuatu itu...mungkin nasib saya sering terjumpa 'ustaz dan ustazah buku teks' (macam zulman cakap) hehehe...namun saya tahu dalam banyak-banyak ustaz dan ustazah tu mesti ada yang betul-betul baik..PASTI!
(^_^)/..

Bookmark and Share

    


  Member Information For malinaProfil   Hantar PM kepada malina   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 09:54


Pada 05-11-07 17:16 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 14:43 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam jenis ustaz... sedara zulman ustaz apa? hiks..



ustaz semut.....hihihihi




semut pun ada ustaz...hehehe..macam-macam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 10:28


Pada 06-11-07 06:53 , nak_jadi_baik posting:

!!! QUOTE !!!

haa.. alang2 baru saja siap buat notes yang bertimbun.. saya terpaggil dengan topik ini sementelah ssy di bumi anbiya' yang terkenal dengan ramainye ustaz2 malizi.. ekceli.. org malizi kat sni sangat-sangat dipndang mulia oleh org arab.. maybe sebab pelajar-pelajar kat azhar kat sini yang tunjuk sifat2 baiklah.. xgado2.. tutup aurat.. selalu ke masjid.. yang perempuan pula lemah lembut dan kecil-kecil.. nampak cute lagi agaknya.. hehe

tapi kita kena ingat.. nobody perfect k emilyn.. kita ada nafsu.. kita ada setan.. bergantung iman kita lah.. saya bukan ustz.. saya juga bukan ustazah.. tapi saya kenal beberapa ustaz dan ustazah.. ustazah2.. ok.. saya baik dengan mereka.. tapi ustz2 kadang-kadang agak xmenyenangkan saya.. saya selalu dengar rungutan kawan saya.. Kenapa lah rmi ustz2 add ak kat ym?? friendster?? lepas itu siap main miscol??(curik no kat file registration) huhu.. maybe sebab kami students sini even bukan agama.. ramai ayu2.. dan still tutup aurat even ada yang btdg labuh(bukan semua k..) even saya sendiri pernah diajak kawin oleh org yang bergelar ustz.. yang ni tak suka.. macam paksa2 pula.. saya tolak dan tegur perangai dia.. Aalhamdulillah.. dia macam dah berubah dan dah xkontek dah.. so pesanan saya kat yang bergelar ustaz.. ilmu tanpa amal.. umpama pokok yang xberbuah... jagalah imej anda tu sebaik mungkin.. ramai ustaz2 yang xjaga pergaulan laki perempuan.. saya minta maaflah.. saya tak respect anda even anda punyai banyak ilmu..tapi xamal.. ilmu yang sedikit lebih baik daripada ilmu yang banyak tapi xdiamalkan.. macam buat jahat.. org yang ada ilmu.. kalau buat jahat juga.. dosa dia lagi besar dr org yang tak ada ilmu..dan manfaatkan lah ilmu yang kalian ada.. insyaallah.. ALlah permudahkan jalan ke syurga.. saya komen ni sebab.. biasa saja kalau ustaz2 add budak-budak medic sini(perempuan).. then saya try tanya masalah2 agama kat mereka.. gelabah semacam saja..?????xke rugi macam tu??? kalau kalian betul-betul belajar.. mesti sejuk hati dengan perut mak kan??

haa.. untuk emilyn.. jangan terlalu bencikan seseorang.. kelak mungkin akan menjadi kecintaan kamu.. dan jangan sesekali menyintai sesuatu berlebihan kerna mungkin kelak menjadi kebenciaan kamu..

tak semua ustaz macam emilyn cakap.. kalau nati emilyn ditakdir kan jumpa seseorang yang bergelar ustaz yang mengamalkan ilmu.. emilyn kan sedar.. inilah ustaz yang diagung2kan.. rmi saja ustaz2 kat sini yang memang boleh tabik spring!!

dont wori k emilyn.. cubalah jadi yang terbaik untuk bakal suami anda.. saya sendiri stil cuba perbaiki diri.. wanita baik.. untuk laki yang baik.. insyaallah.. yakinlah dengan janjiNya.. hanya doa+usaha+tawakal+takdir dan izinNYa.. insyaallah..

bittaufik wannajah..

p/s:doakan saya ingat semua benda yang saya belajar.. makin banyak name2 dan benda pelik.. pening2.. huhu.. tidur dulu.. :)


student medic ke? :) kat mana? tanta zaqazig or kaherah bas? haha.. tahun berapa da? juga diri bebaik lah....mesir ni best...tapi musim sejuk ni jangan dok tidur yoo..haha


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 11:22


saya terjumpa 'ustazah' yang suka kata kat orang.lepas kena sound dengan ayat straight menikam kalbu tu,terus tak kata apa dah.agaknya student student yang berpengetahuan agama rasa mereka boleh dapat apa yang mereka mahu pasal org lain pandang tinggi rasanya.bila curi no hp kat registration file tu,kan ke dah tak amanah.siap pepaksa orang pula dah suruh kawin.ada juga member perempuan time sekolah dulu kena macam tu.lepas tu sound terus cakap kat member perempuan tu,hang cakap macam ni macam ni.siap menangis terus ustaz tu.baru padan.

apapun semua orang manusia biasa.ada baik ada yang kurang baik.kalau kita tengok ustaz ke ustazah yang kurang baik ni,tegur saja lah.jangan dok mengumpat kat belakang.tak pepasai kita sekali kena dosa ngumpat.semua manusia ada kelemahan sendiri.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Kenapa saya bencikan seorang lelaki bernama “ustaz”?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.232879 saat. Lajunya....