Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 7 hari yang lalu
alongmina: 11 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 21 hari yang lalu
budakbesar: 28 hari yang lalu
azemi: 32 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: doa manzil


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» doa manzil

Please Mendaftar To Post


Oleh doa manzil

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:35


pernah ke dengar doa Manzil? ada buku kan..tapi ustazah yang saya tanya kata tak tahu apa tu..siapa tahu? pernah dengar?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 24-10-07 13:35 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:43


pernah dengar..roommate saya ada buku tu..
katanya ayah dia bagi..buku dia macam ma'thurat..
ada lah himpunan beberapa ayat2 al-quran untuk baca sebelum keluar rumah atau bila2 masa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:44


ma`thurat dengan manzil tak sama ke?
bila saya banding kan ayat dia lebih kurang sama..
cuma ada tambah sikit-sikit lah..
macam doa2..

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:44


ya betul-betul macam mathurat..tapi apa beza?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-07 13:56


Pada 24-10-07 13:44 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

ma`thurat dengan manzil tak sama ke?
bila saya banding kan ayat dia lebih kurang sama..
cuma ada tambah sikit-sikit lah..
macam doa2..


ya.sama macam ada beza sikit...apa-apa pun dua-dua boleh di jadikan amalan k addin


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 14:02


sama saja ada ayat2..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 14:18


a`ah..betul...
tapi ma`thurat tu agak panjang sikit lah..
masa kat sek dulu...guna manzil..

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 14:37


mana-mana pun baik diamalkan...yang penting amal bukan simpan buat koleksi kat rumah. saya juga anjurkan siapa2 yang suka supaya amalkan baca mukhtasar hizbul a'zam. ringkasan doa2 yang dimulakan degn selawat, doa2 dari hadith dan quran. disusun mengikut hari, mula hari jumaat, sabtu, ahad, isnin, selasa, rabu dan berakhir dengan wiid hari khamis. xpanjang pun. cuba lah dapatkan....ada terjemahan dan di sertakan dengan fadhilat membanyanya daripada hadith Rasulullah saw sekali.....InsyaAllah banyak manfaatnya :)

MUKHTASAR AL HIZBUL AZAM

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 14:37


mana-mana pun baik diamalkan...yang penting amal bukan simpan buat koleksi kat rumah. saya juga anjurkan siapa2 yang suka supaya amalkan baca mukhtasar hizbul a'zam. ringkasan doa2 yang dimulakan degn selawat, doa2 dari hadith dan quran. disusun mengikut hari, mula hari jumaat, sabtu, ahad, isnin, selasa, rabu dan berakhir dengan wiid hari khamis. xpanjang pun. cuba lah dapatkan....ada terjemahan dan di sertakan dengan fadhilat membanyanya daripada hadith Rasulullah saw sekali.....InsyaAllah banyak manfaatnya :)

MUKHTASAR AL HIZBUL AZAM

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 14:57


erm kalau majmu` syariff??
apa pula tu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-07 15:10


Assalamualaikum
banyaknya istilah...:terpegun:
saya tahu al-ma'thurat saja....:bimbang:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 17:04


ismi pun amalkan ma'thurat saja..

manzil dan ma'thurat , sama tapi tak serupa.. = lebih kurang sama...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-10-07 10:19


Assalamualaikum
yang majmu' syariff tu apa ye...??? :roll:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 10:25


!!! QUOTE !!!

1. Ayat Manzil-ayatnya,

1. Fatihah
2. Al-Baqarah - ayat 1-5, 163, 255-257 (Ayat Kursi) , 284-286; (Akhir ayat Al-Baqarah)
3. Ali-Imran - ayat 18, 26-27 (macam wirid lepas sembahyang)
4. Al-A'raf - ayat 54-46
5. Al-Isra' - ayat 110-111
6. Al-Mukminun - ayat 115-118
7. As-Soffat - ayat 1-11
8. Ar-Rahman - ayat 33-40
9. Al-Hasyar - ayat 21-24
10. Al-Jin - ayat 1-4
11. Al-Kafirun
12. Al-Ikhlas
13. Al-Falaq
14. Al-Anas

2. Ayat Munjiyat (tujuh ayat dari al-quran)

3. Ayat Syifa' (lima ayat dari al-quran)

4. Doa' Abu Darda' .a.


SILA LIHAT BUKUNYA DI SINI : http://kasawari7.blogspot.com/2007/09/manzil.html

Bookmark and Share

  


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118699 saat. Lajunya....