Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: sudi kahwin dengan mualaf?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» sudi kahwin dengan mualaf?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh sudi kahwin dengan mualaf?

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:37


saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?


p/s maaf kalau dah ada topik yang sama


nak tambah...

sebenarnya saya ada teman yang dah setahun lebih masuk Islam..dia memang ingin mendalami agama Islam..dia ni pernah nekad hanya akan kahwin lepas khatam Quran..tapi bila orang kata mungkin akan ambil masa sekurang2 5 - 6 tahun, diapun tak jadilah dengan nekad dia sebab umurpun dah nak separuh dari separuh abad..dia bercita2 nak ambil sijil bahasa arab Quran dan fiqh..tapi dia ni risau kalau suami nanti tak dapat membimbing dan cita-cita dia tak akan tercapai..dia taklah berharap yang ilmu agama tinggi tapi cukup sekadar boleh dan sedia membimbingnya...tapi dia beranggapan dia tak layak untuk lelaki yang "beragama" dan pasti tiada orang yang sudi terima dia seadanya sebagai mualaf..sebab tulah saya minta pendapat kawan-kawan untuk teman saya, bukan sengaja timbulkan isu mualaf


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 10-10-07 09:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:38


kalau dah jodoh....... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:40


Pada 09-10-07 11:38 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah jodoh....... :-)



tapi kalau diberi pilihan? berbeza bangsa pula


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:42


Pada 09-10-07 11:40 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:38 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah jodoh....... :-)



tapi kalau diberi pilihan? berbeza bangsa pula



mmm mereka pun sama saja sebenanyee......

kita sudi saja...kalau dah memang jodoh.....:-)

kenapa...mesti ada teman mualaf ni..... ;-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:44


sudi lah jugak..
dapat pahala
boleh mbimbing walaupun kita tak berapa bagus tapi sama-sama
belajar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:44


insya'Allah kalau itu dah jodoh ku...apatah lagi memiliki citarasa ku... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:45


Pada 09-10-07 11:44 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

insya'Allah kalau itu dah jodoh ku...apatah lagi memiliki citarasa ku... :-D


tengok tu.nak memilih jugak..heheee..... :-D


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:46


haha..citarasa kena ada..
manis..masin.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:47


Pada 09-10-07 11:46 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

haha..citarasa kena ada..
manis..masin.. :D


pulak dah....
kalau mula-mula manis lama2 pahit macammana mama?


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:49


Pada 09-10-07 11:44 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

sudi lah jugak..
dapat pahala
boleh mbimbing walaupun kita tak berapa bagus tapi sama-sama
belajar..



bagus2..ini contoh terbaik..tapi masih meragukan...sudilah jugak tu macam tak sudi saja :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:51


Pada 09-10-07 11:45 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:44 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

insya'Allah kalau itu dah jodoh ku...apatah lagi memiliki citarasa ku... :-D


tengok tu.nak memilih jugak..heheee..... :-D



betul cakap aye..mesti kena pilih..apalagi kalau beza bangsa..mungkin kena fikir 1000 kali..tapi kalau buat solat istikharah tak perlu fikir banyak tu


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:55


boleh ke sudi ke tak...?
kalau itu memang dah jodoh...
tak sudi pun tersudi jugak...
adess...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:57


Pada 09-10-07 11:49 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:44 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

sudi lah jugak..
dapat pahala
boleh mbimbing walaupun kita tak berapa bagus tapi sama-sama
belajar..



bagus2..ini contoh terbaik..tapi masih meragukan...sudilah jugak tu macam tak sudi saja :-)



haha..ye macam tak sudi?hm maksudnya kalau dah jodoh memang sudi 100% lah..dah Allah tetapkan.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:57


Pada 09-10-07 11:55 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

boleh ke sudi ke tak...?
kalau itu memang dah jodoh...
tak sudi pun tersudi jugak...
adess...



terguris hatiku mengetahuinya


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:58


Pada 09-10-07 11:47 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:46 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

haha..citarasa kena ada..
manis..masin.. :D


pulak dah....
kalau mula-mula manis lama2 pahit macammana mama?



mntk2 tak pahit lah bila dah lama..letak lah gula sikit.. :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:59


Pada 09-10-07 11:58 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:47 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:46 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

haha..citarasa kena ada..
manis..masin.. :D


pulak dah....
kalau mula-mula manis lama2 pahit macammana mama?



mntk2 tak pahit lah bila dah lama..letak lah gula sikit.. :lol: :lol:


:-D :-D :-D :-D :-D :-D


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

Oralee_Carna
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2005
Ahli No: 20336
Posting: 5
Dari: tempat paling banyak hujan

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:00


insyallah kalau bertemu jodoj dengan mualaf...
cuma kita kena bimbing mereka lah...
dari soal agama dan lain-lain...
bukan senang nak jadi senang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Oralee_CarnaProfil   Hantar PM kepada Oralee_Carna   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:04


Assalamualaikum wwt..

kat tempat ana ada seorang Doctor cina (boyz)yang nak convert ini..ana tengok bersungguh betul Doctor ini..Alhamdulillah..hidayah ALLAH..hari tu ana bagi tafsir al-quran kat dia untuk membantu.. :-)

Opps berbalik pada soalan.. sudi kahwin dengan mualaf?

InsyaALLAH,ana ok saja..jika da jodoh :-D

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:05


Pada 09-10-07 12:00 , Oralee_Carna posting:

!!! QUOTE !!!

insyallah kalau bertemu jodoj dengan mualaf...
cuma kita kena bimbing mereka lah...
dari soal agama dan lain-lain...
bukan senang nak jadi senang...



kalau yang dah lama mualaf taklah susah sangat kan


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:06


semua kalau ada jodoh saja...
memanglah tiada yang bercita2


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:09


!!! QUOTE !!!

insyallah kalau bertemu jodoj dengan mualaf...
cuma kita kena bimbing mereka lah...
dari soal agama dan lain-lain...
bukan senang nak jadi senang...



kena usaha juga... tak apa lah
kalau dapat pun bimbinglah baik2 ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:18


tak ksah jugak..sebagai seorang yang study agama memang kami diberitahu agar tak meminggirkan mualaf...jika sanggup tak kisah Kalau dijadikan teman hidup..tapi kadang-kadang tengok yang mullaf tu umur veteren2 lah... sorri... :):)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/
[ Telah diedit oleh: syemarly pada 09-10-07 12:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:18


Pada 09-10-07 11:57 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:55 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

boleh ke sudi ke tak...?
kalau itu memang dah jodoh...
tak sudi pun tersudi jugak...
adess...



terguris hatiku mengetahuinya



erkkk....
minta maaf... mengguris hati sakinah...
bukan maksudnya takmo..
tapi, mana boleh pilih2...
kalau memang dah tertulis yang itu jodoh kita...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:22


Pada 09-10-07 12:18 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:57 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:55 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

boleh ke sudi ke tak...?
kalau itu memang dah jodoh...
tak sudi pun tersudi jugak...
adess...



terguris hatiku mengetahuinya



erkkk....
minta maaf... mengguris hati sakinah...
bukan maksudnya takmo..
tapi, mana boleh pilih2...
kalau memang dah tertulis yang itu jodoh kita...



tak sudi pun tersudi juga..
ingatkan taknak tapi sebab dah jodoh terpaksa terima...ok faham.


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:23


Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?







sesudiii sangatt hehe :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:26


Pada 09-10-07 12:23 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?







sesudiii sangatt hehe :-P


??? nanti ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran..boleh ajar qiraati saja..nak ke macam tu


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:30


bukan susah nak jadi senang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:32


Assalamualaikum

sudi kahwin dengan mualaf?Kenapa ini dijadikan sebagai persoalan?mualaf ni tak ada beza dengan saudara seIslam yang lain.hanya mereka ni tidak dilahirkan sebagai org Islam...tetapi mendapat hidayah ALLAH setelah umur mereka meningkat.pada ana, kalau mereka yang convert sebab nak kahwin...mungkin payah lah sikit sebab perkahwinan dijadikan sebagai reason nak berhijrah.masalah berbeza dr segi bangsa? ini kira masalah ke? bukan ke Islam itu untuk semua? so apa masalahnya kalau kahwin dengan Cina atau org putih yang beragama Islam? agama tetap sama.. just bangsa saja berbeza. ana rasa lagi menarik kalau berbeza dr segi bangsa.. nanti sure keluarga yang dibina tu keluarga majmuk.. :-D Kita kena pandang isu ni secara positif... tak ada masalah kahwin dengan mualaf. kalau mereka tahu kita pertikaikan isu-isu begini.. sure mereka sedih. ana pun sedih juga isu begini diutarakan. apapun..ana beri komen base on my own experience. saya ada sahabat2 mualaf juga... tak ada masalah pun. ALLAH lebih Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:35


Pada 09-10-07 12:30 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

bukan susah nak jadi senang..


betul..ini baru positif..kita tak tahu ada mualaf yang dah boleh mengaji Quran dan tau sedikit sebanyak agama..1 tahun lebih dah agak lama tu


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:39


Pada 09-10-07 12:32 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sudi kahwin dengan mualaf?Kenapa ini dijadikan sebagai persoalan?mualaf ni tak ada beza dengan saudara seIslam yang lain.hanya mereka ni tidak dilahirkan sebagai org Islam...tetapi mendapat hidayah ALLAH setelah umur mereka meningkat.pada ana, kalau mereka yang convert sebab nak kahwin...mungkin payah lah sikit sebab perkahwinan dijadikan sebagai reason nak berhijrah.masalah berbeza dr segi bangsa? ini kira masalah ke? bukan ke Islam itu untuk semua? so apa masalahnya kalau kahwin dengan Cina atau org putih yang beragama Islam? agama tetap sama.. just bangsa saja berbeza. ana rasa lagi menarik kalau berbeza dr segi bangsa.. nanti sure keluarga yang dibina tu keluarga majmuk.. :-D Kita kena pandang isu ni secara positif... tak ada masalah kahwin dengan mualaf. kalau mereka tahu kita pertikaikan isu-isu begini.. sure mereka sedih. ana pun sedih juga isu begini diutarakan. apapun..ana beri komen base on my own experience. saya ada sahabat2 mualaf juga... tak ada masalah pun. ALLAH lebih Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...



saya baca banyak kisah mualaf..dari segi berbeza bangsa memang boleh jadi masalah tapi tak semua..ya tentu mereka sedih..saya pun sedih sebab isu macam ni memang ada...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:46


Pada 09-10-07 12:39 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:32 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sudi kahwin dengan mualaf?Kenapa ini dijadikan sebagai persoalan?mualaf ni tak ada beza dengan saudara seIslam yang lain.hanya mereka ni tidak dilahirkan sebagai org Islam...tetapi mendapat hidayah ALLAH setelah umur mereka meningkat.pada ana, kalau mereka yang convert sebab nak kahwin...mungkin payah lah sikit sebab perkahwinan dijadikan sebagai reason nak berhijrah.masalah berbeza dr segi bangsa? ini kira masalah ke? bukan ke Islam itu untuk semua? so apa masalahnya kalau kahwin dengan Cina atau org putih yang beragama Islam? agama tetap sama.. just bangsa saja berbeza. ana rasa lagi menarik kalau berbeza dr segi bangsa.. nanti sure keluarga yang dibina tu keluarga majmuk.. :-D Kita kena pandang isu ni secara positif... tak ada masalah kahwin dengan mualaf. kalau mereka tahu kita pertikaikan isu-isu begini.. sure mereka sedih. ana pun sedih juga isu begini diutarakan. apapun..ana beri komen base on my own experience. saya ada sahabat2 mualaf juga... tak ada masalah pun. ALLAH lebih Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...



saya baca banyak kisah mualaf..dari segi berbeza bangsa memang boleh jadi masalah tapi tak semua..ya tentu mereka sedih..saya pun sedih sebab isu macam ni memang ada...



kalau timbul masalah dr segi berbeza bangsa pun mungkin sebab culture bangsa masing-masing. come on...kalau kita nak kahwin dengan seseorang mualaf...sure kita memang dah suka org tu. then kalau ada apa-apa masalah pun..kena lah cooperate sama-sama untuk selesaikan. biasanya masalah yang timbul pun dr family masing-masing (especially family mualaf tersebut)...bukannya dr mualaf tu sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:46


.. dalam empat ciri calon2 pilihan.. beragama ISLAM merupakan kriteria utama.. ISLAM bukan pada bangsa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:49


Pada 09-10-07 12:46 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. dalam empat ciri calon2 pilihan.. beragama ISLAM merupakan kriteria utama.. ISLAM bukan pada bangsa..


yes...agree 100%!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:53


Pada 09-10-07 12:46 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!



kalau timbul masalah dr segi berbeza bangsa pun mungkin sebab culture bangsa masing-masing. come on...kalau kita nak kahwin dengan seseorang mualaf...sure kita memang dah suka org tu. then kalau ada apa-apa masalah pun..kena lah cooperate sama-sama untuk selesaikan. biasanya masalah yang timbul pun dr family masing-masing (especially family mualaf tersebut)...bukannya dr mualaf tu sendiri.



masalah dari pihak family mualaf...hmm betul juga..mak ayah saya bimbang kalau kahwin bangsa lain apalagi kalau jauh..dah pesan awal-awal..saya tak kisah saja


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 09-10-07 13:04


Pada 09-10-07 12:53 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:46 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!



kalau timbul masalah dr segi berbeza bangsa pun mungkin sebab culture bangsa masing-masing. come on...kalau kita nak kahwin dengan seseorang mualaf...sure kita memang dah suka org tu. then kalau ada apa-apa masalah pun..kena lah cooperate sama-sama untuk selesaikan. biasanya masalah yang timbul pun dr family masing-masing (especially family mualaf tersebut)...bukannya dr mualaf tu sendiri.



masalah dari pihak family mualaf...hmm betul juga..mak ayah saya bimbang kalau kahwin bangsa lain apalagi kalau jauh..dah pesan awal-awal..saya tak kisah saja



biasanya masalah yang timbul dr pihak family mualaf tu pun tak berpanjangan. lama2 nanti insyaALLAH akan ok. yang penting kena sentiasa doa agar dilembutkan hati mereka. tak ada masalah nak kahwin dengan mualaf ni...as long as dia betul-betul dapat hidayahNya & agamanya bagus. kalau mualaf tu nak belajar agama atau nak upgrade knowledgenya...insyaALLAH kita tolong bimbing.
semuanya bermula dr BELAJAR. Saudara seIslam yang memang Islam sejak lahir pun belajar agama dr kecil kan? ke masa ibu lahirkan kita...terus dah pandai agama? so..kita semua sama-sama belajar..tak kira lah mualaf ataupun memang dah Islam sejak lahir. Wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:09


status muallaf dan saudara baru bukan untuk selamanya.

sampai masanya mereka tidak perlu lagi dpanggil muallaf atau saudara baru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:14


Pada 09-10-07 13:09 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

status muallaf dan saudara baru bukan untuk selamanya.

sampai masanya mereka tidak perlu lagi dpanggil muallaf atau saudara baru...



yeah betul..terasa dengan panggilan saudara baru walaupun tidak terasa


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-10-07 13:22


Pada 09-10-07 12:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:23 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?







sesudiii sangatt hehe :-P


??? nanti ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran..boleh ajar qiraati saja..nak ke macam tu



adehai... ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran? habis, yang bapak dia nikah mualaf sudah tentu bersedia dengan semua itu.... ajar lah isteri dulu... lorrr... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:28


Pada 09-10-07 13:22 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!




adehai... ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran? habis, yang bapak dia nikah mualaf sudah tentu bersedia dengan semua itu.... ajar lah isteri dulu... lorrr... :roll:



terima kasih..sejuk hati tahu ada lelaki begitu..tak risau lagi tapi tetap memikirkan


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:29


Pada 09-10-07 13:22 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:23 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?







sesudiii sangatt hehe :-P


??? nanti ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran..boleh ajar qiraati saja..nak ke macam tu



adehai... ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran? habis, yang bapak dia nikah mualaf sudah tentu bersedia dengan semua itu.... ajar lah isteri dulu... lorrr... :roll:



jangan perfect sangat... even yang Islam berdasarkan kelahiran pun nak nagji pun tak tau..sebenarnya orang yang baru masuk Islam ni saya boleh katakan Iman mereka mungkin lebih tinggi dari yang Islam sejak lahir.. dosa pun mereka conform lagi kurang...yelah sesiapa yang baru memeluk agama Islam ibarat bayi yang baru lahir, mana ada dosa...mereka juga ibarat kain putih... pnadai-pandailah sesiapa yang bawa mereka masuk islam ni corakkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:31


best agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:35


Pada 09-10-07 13:29 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 13:22 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:23 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?







sesudiii sangatt hehe :-P


??? nanti ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran..boleh ajar qiraati saja..nak ke macam tu



adehai... ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran? habis, yang bapak dia nikah mualaf sudah tentu bersedia dengan semua itu.... ajar lah isteri dulu... lorrr... :roll:



jangan perfect sangat... even yang Islam berdasarkan kelahiran pun nak nagji pun tak tau..sebenarnya orang yang baru masuk Islam ni saya boleh katakan Iman mereka mungkin lebih tinggi dari yang Islam sejak lahir.. dosa pun mereka conform lagi kurang...yelah sesiapa yang baru memeluk agama Islam ibarat bayi yang baru lahir, mana ada dosa...mereka juga ibarat kain putih... pnadai-pandailah sesiapa yang bawa mereka masuk islam ni corakkan.



terima kasih banyak-banyak..jadi kalau yang sendiri masuk, pandai-pandailah mencorakkan diri sendiri


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-10-07 13:40


Pada 09-10-07 13:29 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!




jangan perfect sangat... even yang Islam berdasarkan kelahiran pun nak nagji pun tak tau..sebenarnya orang yang baru masuk Islam ni saya boleh katakan Iman mereka mungkin lebih tinggi dari yang Islam sejak lahir.. dosa pun mereka conform lagi kurang...yelah sesiapa yang baru memeluk agama Islam ibarat bayi yang baru lahir, mana ada dosa...mereka juga ibarat kain putih... pnadai-pandailah sesiapa yang bawa mereka masuk islam ni corakkan.



ya saudaraku zulman,
saudari kita tu tanya tentang mengaji Quran, tu saja... saya jawab lah

jika pasangan yang nikah mualaf tu tak reti ngaji Quran, dinasihatkan belajarlah dahulu.. dan tentang bab lain boleh rujuk kepada jabtan agama atau belajar dari guru agama.

takkan nak tunggu mempunyai pengetahuan agama peringkat tertinggi baru boleh nikah mualaf.... patut2 lah...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:41


Pada 09-10-07 13:35 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 13:29 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 13:22 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 12:23 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?







sesudiii sangatt hehe :-P


??? nanti ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran..boleh ajar qiraati saja..nak ke macam tu



adehai... ibu tak tahu ajar anak mengaji Quran? habis, yang bapak dia nikah mualaf sudah tentu bersedia dengan semua itu.... ajar lah isteri dulu... lorrr... :roll:



jangan perfect sangat... even yang Islam berdasarkan kelahiran pun nak nagji pun tak tau..sebenarnya orang yang baru masuk Islam ni saya boleh katakan Iman mereka mungkin lebih tinggi dari yang Islam sejak lahir.. dosa pun mereka conform lagi kurang...yelah sesiapa yang baru memeluk agama Islam ibarat bayi yang baru lahir, mana ada dosa...mereka juga ibarat kain putih... pnadai-pandailah sesiapa yang bawa mereka masuk islam ni corakkan.



terima kasih banyak-banyak..jadi kalau yang sendiri masuk, pandai-pandailah mencorakkan diri sendiri




Islam di mudah saja....amalkan ibadah yang di suruh, tinggalkan yang dilarang... lakukan perkara kebaikan kepada semua makhluk..jauhi segala keburukan..yang mana masuk sendiri tahniahla , Allah telah memilih anda...belajarlah dengan orang yang berilmu, berkawan dengan orang yang berakhlak..Islam jangan dilihatkepada penganut, Islam perlu dilihat dengan amalan dan kebaikannya.
[ Telah diedit oleh: zulman pada 09-10-07 13:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:54


sudi saja...kalau itu ketentuannya...:)

dalam perioriti agama tersebut..pilihlah oleh kamu berdasarkan cantiknya, keturunannya, hartanya, dan agamanya tak ada pulak disebutkan perlu memlih satu keturunannya..:)

JODOH, REZEKI DAN AJAL DI TANGAN TUHAN:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:55


kerana AGAMANYA....melewati batasan bangsa, keturunan, kulit, bangsa, bahasa dan sebagainya....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:56


byknyer cerita kahwin..ahli ukhwah semua da nak buat masjid ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 09-10-07 14:11


emm...tak berani nak tolak..dan tak berani nak menerima....andai di tolak sudh jodoh...tapi andai terima takut tak dapat nak bimbing dengan terbaik...tapi andai dah jodoh....


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 14:14


Pada 09-10-07 13:56 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

byknyer cerita kahwin..ahli ukhwah semua da nak buat masjid ke...



siapkanlah modalnyer... :-P tapak masjid dah ada ke, pejabat agama daerah dah aprrove ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 14:20


kat sini ramai remaja..kawin sajalah ceritanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-10-07 15:01


Assalamualaikum...
insyaAllah...jika benar dia berkahwin kerana ingin menikmati keindahan kehidupan sebagai seorang Islam....
tapi kan..... :roll:
saya ni memilih juga orangnya...jika sejuk mata memandang...boleh agaknya.......:roll:
maaf ye...jujur ni...selagi mempunyai pilihan kan....sebelum ditarik hak memilih daripada diri....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 15:03


Pada 09-10-07 14:20 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

kat sini ramai remaja..kawin sajalah ceritanya..



biasala tu, tapi bukan mudah kawin ni...macam macam kena ambil kira..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 15:24


sudi dan sedia kahwin dengan muallaf?

Ya. preferably Chinese... hehehe boleh ke pilih2? :-P

to sakinahazzahrah,

Honestly, I'll proceed if I were you. ;-) kadangkala Iman si muallaf adalah lebih hebat daripada kita. dan ia dapat memberi galakan untuk kita menjadi lebih baik.

saya ada kenalan, seorang muslimin, yang memang bertekad dari dulu, bahawa cita-citanya ingin berkahwin dengan muallaf. alasannya: bila dirinya perlu membimbing isteri, dia juga terbimbing.

maknanya, bila kita rasa kita perlu membimbing seseorang, dan tanggungjawab itu terletak di atas bahu kita, maka secara automatik, kita perlu berusaha untuk sentiasa memantapkan diri kita agar menjadi lebih baik, dan menjadi contoh buat pasangan kita.

dia mahu membaguskan dirinya dengan adanya beban perlu membimbing orang lain. kerana membimbing muallaf adalah lebih banyak berbanding yang dah sedia Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 15:29


terima kasih syahidatul..saya bersemangat lepas baca posting anda

:oops:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 15:31


saya, bab-bab menaikkan semangat orang ni memang suka. ehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 15:33


.. cantik.. pas ini kita makan nasi minyak si sakinah ini.. dah bersemangat ek.. bagus2.. jangan lupa jemput aku.. aku kalau bab2 makan percuma ini memang aku tak tolak langsung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 15:37


Pada 09-10-07 15:33 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. cantik.. pas ini kita makan nasi minyak si sakinah ini.. dah bersemangat ek.. bagus2.. jangan lupa jemput aku.. aku kalau bab2 makan percuma ini memang aku tak tolak langsung..


:-o :roll: :lol:

insyaAllah akan dijemput bila tiba masa..nak juga kenal kakisamun..tapi agaknya lama lagilah :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 15:55


Setuju dengan cadangan member2 lain....
kalau dah jodoh terimalah...
yang penting dia org Islam....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 16:08


Pada 09-10-07 15:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya, bab-bab menaikkan semangat orang ni memang suka. ehehehe

hehe, kaunselor kehormat kelab kanibal ukhwah katakan :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aesa_85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31101
Posting: 71
Dari: batu pahat

japan  


posticon Posting pada: 09-10-07 16:13


bukan isu yang besar pun kahwin dengan muallaf ni.biarlah jodoh yang menentukan...

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aesa_85Profil   Hantar PM kepada aesa_85   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-10-07 16:25


assalamualaikum
jodoh pertemuan kan kuasa ALLAH SWT

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-10-07 16:25


AIMAN TAK KISAH..HEHI

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 16:33


saya pun tak kisah janji dia islam dan baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 16:58


Pada 09-10-07 16:08 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 15:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya, bab-bab menaikkan semangat orang ni memang suka. ehehehe

hehe, kaunselor kehormat kelab kanibal ukhwah katakan :-P



:lol: dah merantau2 ke topik2 lain dah... hehehe


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-10-07 17:17


Assalamualaikum...
wah....nasihat cik syahidatul memang sentiasa bermakna di hati ahli ukhwah...boleh ganti ummimq ni.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 19:40


apa salah nya nikah dengan mualaf... pada kita, lebih baik.. sebab nya, kita boleh membantunyer untuk belajar lebih dalam tentang islam.. dalam masa yang sama, kita boleh belajar untuk dekat kan diri dengan Allah


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 23:08


kawin dengan mualaf? sudi...
tapi kalau boleh tak hendak lah yang masuk islam sebab nak kawin..
kadang-kadang kagum sangat tengok mualaf sebab mereka lebih bersungguh2 mendalami agama islam..
tengok ustaz farid,ridhuan tee dan ramai lagi..
kadang-kadang kita yang tumpang pengetahuan agama dari mereka
tak begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 00:01


diri ni tak cukup ilmu untuk memimpin,so Kalau boleh tak nak lah kawin dengan mualaf...berat tanggungjawab nya 2...
Kalau boleh,nak kawin dengan org yang boleh jadi pemimpin keluarga,bukan yang perlu dipimpin...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 01:20


Pada 09-10-07 17:17 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
wah....nasihat cik syahidatul memang sentiasa bermakna di hati ahli ukhwah...boleh ganti ummimq ni.....



ehh mana boleh.. ummimq tetap kaunselor ukhwah.com..

saya ni enter-frame saja hehehe


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-10-07 04:10


untuk kes sdra/i yang baru mengenal Islam... ana nasihatkan carilah pasangan yang bukan saja boleh membimbing, tetapi juga memiliki fikrah dan manhaj yang sama

insya Allah wujud keserasian dan rasa hormat menghormati sesama pasangan


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 10-10-07 04:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

pu3_arfah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.03.2007
Ahli No: 29229
Posting: 30
Dari: selangor

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 08:45


apa salahnye kalau itu jodoh kita...tapi biaralah org yang nak kawin dengan mu'allaf itu betul-betul yang boleh membimbing dalam Islam...jangan sekadar untuk mengejar populariti semata-mata....maaf jika terkasar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_arfahProfil   Hantar PM kepada pu3_arfah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 09:42


Pada 09-10-07 16:08 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 15:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya, bab-bab menaikkan semangat orang ni memang suka. ehehehe

hehe, kaunselor kehormat kelab kanibal ukhwah katakan :-P




suka syahidatul bagi pendapat..sopan dan menghormati pandangan orang lain..tak gaduh2 dan menghormati topik yang ditanya..yalah kita tanya bukan saja2 nak timbulkan isu tapi ada sebab...terima kasih sekali lagi syahidatul kerana memahami orang lain


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 11:35


saya bersedia menerima muallaf sebab sama-sama dapat tingkatkan diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-10-07 12:19


Pada 10-10-07 01:20 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



ehh mana boleh.. ummimq tetap kaunselor ukhwah.com..

saya ni enter-frame saja hehehe



kiranya bertambahlah kaunselor ukhwah ni...ummimq mungkin boleh tumpukan bahagian lain....cik sayhidatul boleh bagi pendapat dalam bidang² lain...kira makin mantaplah kaunseling ukhwah ni...

Pada 10-10-07 09:42 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



suka syahidatul bagi pendapat..sopan dan menghormati pandangan orang lain..tak gaduh2 dan menghormati topik yang ditanya..yalah kita tanya bukan saja2 nak timbulkan isu tapi ada sebab...terima kasih sekali lagi syahidatul kerana memahami orang lain



baguslah...cik sakinah juga boleh mencontohi dia......
berpesan ni memang kena berhikmah...baru boleh menusuk ke hati penerima...bukannya sekadar mempertahankan diri sendiri...walaupun memang ia benar.....tapi, manusia kan mempunyai perasaan...kena sentiasa berwaspada dengan level hati manusia....

kata² dari pemakan organ dalaman...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 12:24


eh kanibal ke sayatetapsaya?


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
[ Telah diedit oleh: searchforguidance pada 10-10-07 12:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-10-07 13:47


Pada 10-10-07 12:24 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

eh kanibal ke sayatetapsaya?



yelah...kan saya dah kata...
orang lain saja yang taknak mengaku.... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 13:48


erm nampaknya kelab kanibal ukhwah telah menapak kat topik ini...hehehe, no komen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 15:20


Pada 10-10-07 12:19 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-07 01:20 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



ehh mana boleh.. ummimq tetap kaunselor ukhwah.com..

saya ni enter-frame saja hehehe



kiranya bertambahlah kaunselor ukhwah ni...ummimq mungkin boleh tumpukan bahagian lain....cik sayhidatul boleh bagi pendapat dalam bidang² lain...kira makin mantaplah kaunseling ukhwah ni...

Pada 10-10-07 09:42 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



suka syahidatul bagi pendapat..sopan dan menghormati pandangan orang lain..tak gaduh2 dan menghormati topik yang ditanya..yalah kita tanya bukan saja2 nak timbulkan isu tapi ada sebab...terima kasih sekali lagi syahidatul kerana memahami orang lain



baguslah...cik sakinah juga boleh mencontohi dia......
berpesan ni memang kena berhikmah...baru boleh menusuk ke hati penerima...bukannya sekadar mempertahankan diri sendiri...walaupun memang ia benar.....tapi, manusia kan mempunyai perasaan...kena sentiasa berwaspada dengan level hati manusia....

kata² dari pemakan organ dalaman...



huhuhu... sama-sama sakinah :-D.

sebenarnya nak menasihat dan menolong orang lain ni, kita perlu cuba bayangkan kita berada di tempatnya serta cuba untuk memahami apa yang sedang dilaluinya pada saat tu. kemudian cuba berikan kata-kata yang mana ia boleh terima dalam keadaan dia sedang mengalami masalah itu... pendek kata, berikan nasihat pada sudut pandangan matanya serta keperluan hatinya, bukannya ikut suka hati kita atau menasihati secara keras mengikut pandangan mata kita sahaja.. kita kena pertimbangkan dirinya seluruhnya. dengan cara tu, hatinya lebih lembut untuk menerima pandangan orang lain..

itulah menasihati secara berhikmah namanya. macam yang sayatetapsaya cakap..

(err harap faham.. :-D)

p/s: oh ye, saya suka sangat baca buku2 mengenai perilaku manusia dan buku2 psikologi... :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 10-10-07 15:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-10-07 17:10


Pada 10-10-07 15:20 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: oh ye, saya suka sangat baca buku2 mengenai perilaku manusia dan buku2 psikologi... :-D



oh..patutlah tahu saja main psikologi...apa kata cik syahidatul try berpsikologi dengan yang forum 'tu' pulak...boleh redakan ketegangan tak..... :-D
berat eh..tajuk psikologi ni...tak daya nak menelaah buku² psikologi ni..........



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 19:20


forum yang 'tu'? :-D tu lain cerita... hehehe

bab-bab redakan ketegangan ni, serah kat encik ibnu musa saja lah.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 00:29


terpulang kepada individu tersebut........

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 01:04


ana sudi saja :D
kalau ada mu'alaf cine ok juga heh! :P :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 01:14


Pada 11-10-07 01:04 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ana sudi saja :D
kalau ada mu'alaf cine ok juga heh! :P :D


muka anta pun macam cino2 sikit ngam lah tuer..


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-10-07 05:49


Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?


p/s maaf kalau dah ada topik yang sama





assalammualaikum....
Ada kalanya muallaf lebih baik dari mereka yang Islam sejak lahir....
http://studiouniversiti.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:25


Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



sebenarnya saya ada teman yang dah setahun lebih masuk Islam..dia memang ingin mendalami agama Islam..dia ni pernah nekad hanya akan kahwin lepas khatam Quran..tapi bila orang kata mungkin akan ambil masa sekurang2 5 - 6 tahun, diapun tak jadilah dengan nekad dia sebab umurpun dah nak separuh dari separuh abad..dia bercita2 nak ambil sijil bahasa arab Quran dan fiqh..tapi dia ni risau kalau suami nanti tak dapat membimbing dan cita-cita dia tak akan tercapai..dia taklah berharap yang ilmu agama tinggi tapi cukup sekadar boleh dan sedia membimbingnya...tapi dia beranggapan dia tak layak untuk lelaki yang "beragama" dan pasti tiada orang yang sudi terima dia seadanya sebagai mualaf..




syahidatul, berdasarkan masalah di atas, macamana nak nasihat teman saya tu? saya ni tak pandai menasihat, cuma boleh jadi pendengar


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:27


Pada 11-10-07 01:04 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ana sudi saja :D
kalau ada mu'alaf cine ok juga heh! :P :D




sayang teman tu bukan cina..kalau cina dah kenalkan dengan firdaus_9


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:31


tak jadi masalah bagi saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:32


Pada 10-10-07 00:01 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

diri ni tak cukup ilmu untuk memimpin,so Kalau boleh tak nak lah kawin dengan mualaf...berat tanggungjawab nya 2...
Kalau boleh,nak kawin dengan org yang boleh jadi pemimpin keluarga,bukan yang perlu dipimpin...:-)



samalah..dulu kawan nak kenalkan seorang mualaf cina tapi dah tolak mentah2 tanpa buat istikharah sebab diri sendiri perlu dibimbing..anak bongsu ni langsung tiada aura untuk membimbing orang :-(


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:35


Pada 09-10-07 16:08 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 15:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya, bab-bab menaikkan semangat orang ni memang suka. ehehehe

hehe, kaunselor kehormat kelab kanibal ukhwah katakan :-P



ibnu_musa tak menjawab soalan lagi...kalau ibnu_musa kahwin dengan muallaf memang out of list ke?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-10-07 10:49


saya sudi kalau ada mualaf yang sudi.. ahaks.. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:53


Pada 11-10-07 10:49 , RaudhatuL_Muttaqin posting:

!!! QUOTE !!!

saya sudi kalau ada mualaf yang sudi.. ahaks.. ;)



sayang sungguh saya yang nak dikenalkan dengan mualaf tu..dah tolak mentah2...bagusnya kalau dikenalkan dengan RM


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 11:11


Pada 11-10-07 10:35 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 16:08 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 15:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya, bab-bab menaikkan semangat orang ni memang suka. ehehehe

hehe, kaunselor kehormat kelab kanibal ukhwah katakan :-P



ibnu_musa tak menjawab soalan lagi...kalau ibnu_musa kahwin dengan muallaf memang out of list ke?


saya terima saja kalau dah jodoh, tak adalah out of list pula, para sahabat pun memeluk Islam juga, tapi iman mereka sangat mantap.

kalau yang baru masuk Islam lebih baik dari yang memang asalnya Islam, saya lebih prefer yang baru masuk tu, begitulah sebaliknya.

dah menjawab soalan ke? hehe... wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 11:14


dah menjawab..eh seriusnya..takut pula dengan ibnu_musa..tak sama macam dalam cerita semut dan kanibal


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 11:23


Pada 11-10-07 11:14 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

dah menjawab..eh seriusnya..takut pula dengan ibnu_musa..tak sama macam dalam cerita semut dan kanibal


mana ada serius... :-?

kakaka, wakakaka, hahaha, huhuhuhu, muahaha, hihihihihi, hahahahahahaha
:lol: :lol: :lol: :-D :-D :-P :lol: :-D


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 11:28


Pada 11-10-07 11:23 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-10-07 11:14 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

dah menjawab..eh seriusnya..takut pula dengan ibnu_musa..tak sama macam dalam cerita semut dan kanibal


mana ada serius... :-?

kakaka, wakakaka, hahaha, huhuhuhu, muahaha, hihihihihi, hahahahahahaha
:lol: :lol: :lol: :-D :-D :-P :lol: :-D



hehe..baru tidak takut :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 12:03


Ok apa kalau kahwin dengan amoi yang masuk islam...Putih asli, bukannya putih sebab mekap tebal... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 12:07


Pada 11-10-07 12:03 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Ok apa kalau kahwin dengan amoi yang masuk islam...Putih asli, bukannya putih sebab mekap tebal...



ish ke situ pula sailormoon :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 12:14


Pada 11-10-07 12:07 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-10-07 12:03 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Ok apa kalau kahwin dengan amoi yang masuk islam...Putih asli, bukannya putih sebab mekap tebal...



ish ke situ pula sailormoon :-)


lor, tu saja yang dia tau ek :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-10-07 12:22


Pada 09-10-07 11:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak tanya semua warga ukhwah..

sudi dan sedia kahwin dengan mualaf?


p/s maaf kalau dah ada topik yang sama


nak tambah...

sebenarnya saya ada teman yang dah setahun lebih masuk Islam..dia memang ingin mendalami agama Islam..dia ni pernah nekad hanya akan kahwin lepas khatam Quran..tapi bila orang kata mungkin akan ambil masa sekurang2 5 - 6 tahun, diapun tak jadilah dengan nekad dia sebab umurpun dah nak separuh dari separuh abad..dia bercita2 nak ambil sijil bahasa arab Quran dan fiqh..tapi dia ni risau kalau suami nanti tak dapat membimbing dan cita-cita dia tak akan tercapai..dia taklah berharap yang ilmu agama tinggi tapi cukup sekadar boleh dan sedia membimbingnya...tapi dia beranggapan dia tak layak untuk lelaki yang "beragama" dan pasti tiada orang yang sudi terima dia seadanya sebagai mualaf..sebab tulah saya minta pendapat kawan-kawan untuk teman saya, bukan sengaja timbulkan isu mualaf



Pasti ada jalannya. bila Allah tetapkan hati hambanya untuk Islam, maka mesti ada penyelesaiannya. Ikhlas kan ht ketika belajar alquran, Insyaallah, setahun boleh khatam.

Kita boleh jadi kan beberapa ustaz sebagai contoh iaitu Ustaz Farid Ravi, Ustaz Tee Abdullah,..etch... Mereka begitu mendalami Islam sehinggakan org Islam yang dari lahir memang Islam belajar dari mereka. InsyaAllah, Hati org yang baru memeluk Islam ni bersih, sama seperti bayi yang baru lahir. mereka mudah menerima ilmu. berusahalah :)


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 12:31


Pada 11-10-07 12:14 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-10-07 12:07 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-10-07 12:03 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Ok apa kalau kahwin dengan amoi yang masuk islam...Putih asli, bukannya putih sebab mekap tebal...



ish ke situ pula sailormoon :-)


lor, tu saja yang dia tau ek :lol:




Betul apa cakap saya... :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» sudi kahwin dengan mualaf?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.245783 saat. Lajunya....