Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Siapa dapat rasa malam Lailatul Qadar?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Siapa dapat rasa malam Lailatul Qadar?

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa dapat rasa malam Lailatul Qadar?

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 08:02


Assalamualaikum...

Dah lama rasanya saya tak cipta topik baru di ukhwah ni.

Di sini saya ada suatu persoalan yang dah lama bermain di minda. Mengenai nikmat malam lailatul qadar. dan saya teringin nak tanya sahabat2 ukhwah.com di sini, siapakah di antara kita yang rasa-rasa dia pernah menjumpai atau merasai malam Lailatul Qadar?

Jika ya, apakah yang dirasai ya? Atau ada rasa apa-apa yang pelik dan ajaib tak? Boleh kongsi?

Saya tak suka mengcopy paste sebenarnya. Tapi, info ni umum dan selalu dibaca dan diedar pada bulan Ramadhan... Jadi saya copy paste, buat tatapan semua.

===

Petua Oleh Imam Ghazali Dan Lain-Lain Ulama’ Untuk Mencari Malam Lailatul Qadar

Jika awal Ramadhan jatuh pada hari:

Ahad Atau Rabu – malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 Ramadhan
Isnin - malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 Ramadhan;
Selasa Atau Jumaat - malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 Ramadhan;
Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 Ramadhan;
Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 Ramadhan

Kata Sheikh Abu Hassan bahawa mula dia baligh, dia sentiasa dapat menghidupkan Lailatul Qadar pada malam yang tepat mengikut petua diatas.


P/s: Jadi, jika menurut petua ini, malam qadar dijangka jatuh pada malam 25 Ramadhan, iaitu pada Sabtu malam Ahad, 6 Oktober 2007. Which is malam ni...

===

Tanda malam Qadar ialah :

malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas;
siangnya cahaya matahari warnanya pucat;
pada malam itu malaikat Jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.


p/s: Pernah ke kita rasa? :roll:

===

Ada lagi artikel copy paste...

Rasulullah menyebutkan,

Tanda-tanda Awam; (semua orang pun boleh rasa)

1) Pada malam lailatul qadar, keadaan malam itu sunyi, sepi, penuh ketenangan dan bercahaya.

Tak ada bunyi anjing menyalak, pokok pokok tak bergerak.
Malam Lailatul Qadar pintu langit dibuka, semua malaikat turun, dipimpin oleh Malaikat Jibril.
Malam akan bercahaya, dan cahaya boleh dilihat jika kita tinggal ditempat jauh dari bandar.

2)Tidak panas, dan tidak sejuk cuacanya, sederhana. Kerana rahmat Allah sedang turun. Pada malam itu, tidak kelihatan panah panah api dari malaikat menyambar syaitan (petir).

-dapatlah pahala seribu bulan


Tanda-tanda Khusus; (hanya pada diri seseorang)

1)Alim ulama minum airlaut, dan airlaut itu manis.
banyak alim ulama beribadah tepi laut, dan berwudhuk menggunakan airlaut, terasa airlaut tu manis.

2) Seorang ingin mandi kolam dan menggantungkan baju atas pokok kelapa, tiba tiba pokok tu tidak ada di situ, kerana pokok itu tiba tiba sujud.

3) Seseorang sedang i'tikaf di masjid, tiba tiba Allah hantar harimau depan dia.

-tak semua orang yang dapat rasa. kalau dia alami perasaan ini semua, doalah.. dimakbulkan. :)


Adakah lailatul qadar sepanjang malam atau dalam masa singkat?

Kata Imam Al-Ghazali, dari segi pahala, seribu bulan. dari segi masa, dari maghrib hinggalah subuh. guarantee dapat pahala!

S.Aisyah ra bertanya Rasulullah, kalau aku bertemu lailatul qadar, apakah yang aku baca? bacalah "allahumma innaka 'afuwun tuhibbul 'afwa nothing' fu'anni".

Ganjaran orang yang beri orang buka puasa, kita akan disalami malaikat pada malam lailatul qadar.

Macam mana tu malaikat salam kita?

Oh, waktu kita solat, tiba tiba bulu roma kita berdiri, hati kita sayu, dan airmata kita mengalir.
Kalau kita dapat rasakan itu, cepat-cepat doa, insyaAllah dimakbulkan.

Tanda siang hari yang malamnya itu Lailatul Qadar

Rasulullah menyebutkan;

Pada waktu pagi, matahari naik tanpa pancaran, timbul seperti bulan penuh.
Syaitan telah diharamkan untuk naik bersama sama matahari, jadi matahari tu taklah terik dan kita boleh lihat matahari tu, kalau biasa biasa kan tak boleh lihat.

Kenapa?

oh kerana,
malaikat sedang menderu deru naik atas sampai terbit fajar.
kerana waktu malamnya malaikat turun untuk bersalaman dengan orang solihin :)

sesetengah org yang nampak malaikat naik, akan nampak lah di matahari tu, warna macam macam. subhanallah!


Ada lagi.....

Menurut syeikh md arsyad al banjari, jika kita dapat Lailatul Qadar, solatlah solat sunnat Lailatul Qadar 4 rakaat.

"saja aku solat lailatul qadar 4 rakaat lillahi ta'ala"
selepas fatihah rakaat pertama, baca alhakumu takathur, dan qul hu 3kali.
repeat for the rest rakaats.
nescaya dimudahkan Allah taala keluar rohnya sewaktu sakaratul maut, lepas azab kubur,
dapat 1000 mahligai dalam syurga.

sunnat baca banyak-banyak"allahumma innaka 'afuwun tuhibbul 'afwa nothing'fu'anni".


===

So, ada sahabat2 di sini yang pernah ada apa-apa pengalaman?

Lagi satu, solat sunat Lailatul Qadar ni betul ke? Ada ke sebarang hadis yang ajar solat sunat Lailatul Qadar?


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 06-10-07 13:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 11:05


terasa sebak hati bila baca posting ni.
sesungguhnya diri ini terlalu
teringin untuk merasai nikmat malam
ciptaanMU ini Ya Allah....
:-( :-( :-( :-(


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 11:32


malam ni ke malam semalam....

selalunya kalau malam tu mesti tidur nyenyak tak beringat.. bangun sahr pun gelung saja...kucing2 kat rumah ni pun senyap.. saja...

wallahua'lam.
** untungnya orang yang dipilih itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-07 12:30


Assalamualaikum...
Kenapa setiap kali baca posting macam ni..hati rasa sayu......
macam tak layak....nak menghadap malam tu pun rasa malu dan segan...
bukan malas nak bangun...bukan tak ingin beribadah memenuhkan malam...bukan taknak memohon hajat dan keampunan dari Rabb...cuma....
malunya...segannya...kerana diri ini terlalu banyak dosa.......
saya dan hiba..kerana entah berapa ramai yang berebut mencari malam itu.....dan mereka meredhai Allah serta Allah jua meredhai mereka....lalu bertemulah mereka dengan petunjuk dan petanda yang jelas menunjukkan kebahagiaan yang bakal mereka kecapi di alam kemudian..kelak............
lebih sedih....sering sahaja kita menangis..dan menyesali kesalahan yang telah kita lakukan...namun, seminit kemudian...sejam kemudian...sehari kemudian...seminggu kemudian...sebulan kemudian...setahun kemudian...........
kita tetap melakukan dosa...lebih menyedihkan..melakukan dosa yang sama...walaupun kit mengetahui bahawa itu adalah dosa...ITU ADALAH DOSA!!!

ampuni aku ya Allah....

Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
(Surah Az-Zumar, Ayat 53)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 13:14


salam...

ismi tak pernah merasai malam indah ini...
Allahuakbar....
sedihnya rasa andai ini Ramadhan yang terakhir...

p/s: ismi try carik dan tanya ana info tentang solat sunat tu... tapi belum ketemu jawapan... maaf cik syahidatul.. akan ku usahakan lagi...

p/s lagi: tak dapat p grand iftar kat kl, ana p iftar kat kntn saja.. bersambung terus ke qiamulail dan diakhiri dengan tzkirh subuh... insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 13:27


saya dapat rasakan bahawasanya lailatul qadr untuk ramadhan ini jatuh pada.............................ramadhan ke-23..iaitu...malam jumaat lepas...sebab jumaat semlam cuaca elok..tak mendung dan tak begitu terik walaupun matahari timbul sepanjang hari..lagi pula jumaat semalam juga saya buat pertama kali tak 'terdaya' nak bangun sahur...entah kenapa entah tapi hati ni memang mengagak ia adalah 'ramalan' yang tepat..agaknya itu adalah ujian bagi sesiapa yang 'memburu' al-qadr tu sa,pai tak sedar sudah terlepas...wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-07 13:57


Pada 06-10-07 13:27 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

saya dapat rasakan bahawasanya lailatul qadr untuk ramadhan ini jatuh pada.............................ramadhan ke-23..iaitu...malam jumaat lepas...sebab jumaat semlam cuaca elok..tak mendung dan tak begitu terik walaupun matahari timbul sepanjang hari..lagi pula jumaat semalam juga saya buat pertama kali tak 'terdaya' nak bangun sahur...entah Kenapa entah tapi hati ni memang mengagak ia adalah 'ramalan' yang tepat..agaknya itu adalah ujian bagi sesiapa yang 'memburu' al-qadr tu sa,pai tak sedar sudah terlepas...wallahu a'lam..


tapi kan...di kuantan ni ada sedikit guruh dan hujan malam tu..jika tak silap..macam mana ye....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-10-07 14:00


redhanya Allah pada mereka-mereka yang terpilih ini..
semoga diberikan peluang untuk berusaha menjadi hambaNya yang terbaik..
semoga diampuni dosa-dosa yang bukan sedikit :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 15:35


layak ke aku???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-10-07 15:48


Aku Sang Pencinta Yang Terlalu Rindu Ingin Bertemu mu..
Tapi Aku Malu.. :-(
[ Telah diedit oleh: nailah_miz pada 06-10-07 15:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 15:50


nampaknya aku tak terpilih..(Kalau betul da lepas...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syaza_azzahra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30686
Posting: 43
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 17:35


masyaAllah, teringinnya nak dapat nikmat lailatulqadar..sayu saja bla baca posting ni. macam tak layak saja untuk dapat. takut ramadhan kali ni yang terakhir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaza_azzahraProfil   Hantar PM kepada syaza_azzahra   Pergi ke syaza_azzahra's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 06-10-07 18:23


!!! QUOTE !!!

Petua Oleh Imam Ghazali Dan Lain-Lain Ulama’ Untuk Mencari Malam Lailatul Qadar

Jika awal Ramadhan jatuh pada hari:

Ahad Atau Rabu – malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 Ramadhan
Isnin - malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 Ramadhan;
Selasa Atau Jumaat - malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 Ramadhan;
Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 Ramadhan;
Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 Ramadhan


jangan percaya lagi, Nabi S.A.W sendiri pun tidak pernah bagi tarikh spesifik.
berusahalah 10 mlm terakhir.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

siti85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2007
Ahli No: 28872
Posting: 27
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 19:48


salam.sangat terharu bila baca artikel ni.diri ini terlalu banyak kekurangan dan banyak melalukan kesilapan...
ukhti syahidatul,ana minta izin untuk copy artikel ni ye:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For siti85Profil   Hantar PM kepada siti85   Quote dan BalasQuote

siti85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2007
Ahli No: 28872
Posting: 27
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 20:23


erm,sahabat2 semua...ana ada 1 soalan...bagaimana kalau seorang muslimat tu dia tak boleh solat menjelang hari2 akhir Ramadhan...maksud ana datang bulan..
apekah amalan2 yang boleh dilakukan untuk 10 mlm terakahir Ramadhan?
harap-harap sahabat2 semua yang tahu boleh bagi pendapat lah ye:)
syukran!

Bookmark and Share

    


  Member Information For siti85Profil   Hantar PM kepada siti85   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 20:51


zikrullah

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 06-10-07 23:04


Pada 06-10-07 20:23 , siti85 posting:

!!! QUOTE !!!

erm,sahabat2 semua...ana ada 1 soalan...bagaimana kalau seorang muslimat tu dia tak boleh solat menjelang hari2 akhir Ramadhan...maksud ana datang bulan..
apekah amalan2 yang boleh dilakukan untuk 10 mlm terakahir Ramadhan?
harap-harap sahabat2 semua yang tahu boleh bagi pendapat lah ye:)
syukran!

baca al-Quran pun boleh, ini merupakan pendapat Imam bukhari dalam sahihnya. dan juga ibnu abbas.



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 09:19


salam...
ana rasa, malam tdi, ,25 ramadhan malam seribu bulan....

sehingga sekarang, matahari masih tersipu2 memunculkan diri...

andai benar... subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar...

p/s: andai ini ramadhan terakhirku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 09:48


Pada 06-10-07 20:23 , siti85 posting:

!!! QUOTE !!!

erm,sahabat2 semua...ana ada 1 soalan...bagaimana kalau seorang muslimat tu dia tak boleh solat menjelang hari2 akhir Ramadhan...maksud ana datang bulan..
apekah amalan2 yang boleh dilakukan untuk 10 mlm terakahir Ramadhan?
harap-harap sahabat2 semua yang tahu boleh bagi pendapat lah ye:)
syukran!


ana rasa boleh baca kat sini : http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=33598&forum=22&#f450960


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 10:07


Pada 07-10-07 09:19 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
ana rasa, malam tdi, ,25 ramadhan malam seribu bulan....

sehingga sekarang, matahari masih tersipu2 memunculkan diri...

andai benar... subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar...



yeah..matahari tersipu2 malu nak munculkan diri..ana pun rasa begitu.. ;-) ..tak apa..masih ada hari lagi untuk mengganda amal kita...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 07-10-07 10:31


terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 07-10-07 10:33


saya pun rasa mlm tadi..25..wallahua'lam

subhanallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 07-10-07 10:40


:-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..
[ Telah diedit oleh: atie82 pada 07-10-07 10:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 07-10-07 10:44


Pada 06-10-07 08:02 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


Rasulullah menyebutkan;

Pada waktu pagi, matahari naik tanpa pancaran, timbul seperti bulan penuh.
Syaitan telah diharamkan untuk naik bersama sama matahari, jadi matahari tu taklah terik dan kita boleh lihat matahari tu, kalau biasa biasa kan tak boleh lihat.

Kenapa?

oh kerana,
malaikat sedang menderu deru naik atas sampai terbit fajar.
kerana waktu malamnya malaikat turun untuk bersalaman dengan orang solihin :)

sesetengah org yang nampak malaikat naik, akan nampak lah di matahari tu, warna macam macam. subhanallah!


Subhanallah...ini yang ana lihat pada pagi 24 Ramadhan...AllahuAkhbar


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 11:08


baru baca posting syahidatul..menangis membacanya apalagi
bila baca posting sahabat2..

sesungguhnya kita semua rasa tak layak, memang tak layak tapi kita tak boleh putus asa daripada rahmat Allah..ingatlah dalam hadis qudsi Allah adalah seperti yang kita sangka..jadi kita semua harus bersangka baik pada Allah..kita semua mengharapkan rahmat, keredhaan dan keampunan Allah..

kita semua malu dan rasa memang tak layak untuk menghadapnya..
tapi kita tak boleh putus asa..Allah pun tahu kelemahan2 kita..
walaupun saya tak tahu tapi rasanya sebab itulah rahmat Allah terlalu luas buat kita..sebab Allah tahu betapa lemahnya kita..

kita memang sering melakukan dosa walaupun kita pernah benar-benar rasa menyesal dan berusaha tak buat lagi..kalau saya, saya tak pernah berani berjanji pada Allah saya tidak akan mengulangi dosa itu lagi sebab pasti akan memungkirinya..

Allah juga tahu semua tu..sejauh mana kita telah usaha tapi kita masih sering jatuh..ingatlah kita manusia iman kita memang ada turun dan naik..tak seperti iman malaikat yang kekal..yang penting kita kena sentiasa isi hati kita..jangan biarkan kosong..

memang kita sering jatuh dan jatuh lagi..kita hambaNya memang hina disisiNya.. saya percaya kita semua pernah rasa suatu ketika sangat dekat pada Allah dan suatu ketika terlalu jauh dariNya, lalai, leka, ingkar..walaupun tahu bila2 malaikat maut datang menjemput.. walaupun tahu betapa dahsyatnya azab Allah..

kita tak patut berputus ada dari rahmatNya..saya pernah mengucapkannya sekali dan saya sangat-sangat rasa menyesal...
kerna apa? sebab hanya orang kafir yang berputus asa dari rahmat Allah.. kita orang Islam jangan putus asa!


sebabkan dah baca posting ni..cuma nak kongsi cerita..tak tahulah ya atau bukan tapi sekadar perkongsian..


malam 25 ramadhan tu semalam ke?

malam jumaat...masa bertolak dari asrama ke masjid dulu untuk tarawih tiada tanda-tanda nak hujan..masa solat tarawih tiba-tiba hujan lebat.. saya balik pun masih hujan..sampai bilik habis telekung basah..

malam sabtu...biasanya saya mandi lepas isyak sebab sebelum ni yang saya tahu mandi sebelum buka puasa makruh..tapi lepas baca dari ukhwah baru saya tahu sebenarnya tak makruh..dan bila saya tanya ustazah saya lebih yakin tak makruh..hari tu saya mandi sebelum maghrib...tapi masa balik dari masjid rasa panas sangat sampai nak mandi semula..hari ni tak hujan tapi saya bawa payung sebab takut hujan lagi

malam ahad, malam tadi cuaca ok saja tapi bawa payung sebab takut hujan..saya tak pula fikir tanda-tanda lailatul qadar..
maklumlah tak tahu apa-apa..bukan nak cerita tapi nak kongsi..
kat masjid lepas habis tarawih 4 rakaat ada tazkirah pasal malaikat rahmat yang membawa amalan manusia dari bumi ke langit...

yang pertama saya tak dengar sangat..tapi amalan tu tak lepas langit pertama..

yang ke2, malaikat rahmat membawa amalan yang cantik dan bercahaya dari bumi, berjaya lepas langit pertama tapi tak lepas langit ke2, malaikat penjaga di sana suruh malaikat rahmat humban amalan tu ke muka orang tu sebab amalan tu berserta riyak..

yang ke3, malaikat rahmat bawa amalan yang cantik bercahaya dan (tak ingat), lepas langit sampai ke2 tapi tak lepas langit ke3, disuruh malaikat penjaga humban semula ke muka orang tu sebab amalan tu berserta ujub (maaf kalau ejaan tak betul)

yang ke4, malaikat rahmat bawa amalan yang cantik.... (tak ingat perkataan betul)...lepas langit sampai ke3 tapi tak lepas langit ke4..malaikat penjaga suruh humban ke muka orang itu sebab amalan itu berserta takkabur...

cerita sampai di sini..yang berikutnya rasanya akan disambung hari ni..rasa sedih sangat dengar..menangis jatuh airmata..terbayang amalan2 itu dihumban ke muka saya...menangis lagi, entah2 masa menangis tu pun timbul riyak dalam hati..

yang pertama bukan tak dengar sangat tapi entah macamana
tak tumpu perhatian..dan bila yang ke2 perhatian terus memusat dan dari itu sampai akhir menangis disebalik muka yang ditutup telekung...buka2 saja, tengok-tengok saya seorang saja tinggal dalam saf tu..ramailah orang kat depan tapi saya saf belakang sekali malam ni..agaknya yang lain perbaharui wuduk..


malam tadi tidur dah nak pukul 1 pagi..bukannya buat apa..lawan catur dengan laptop...3 kali main tapi semua kalah walaupun banyak kali undo.. tak mengantuk lagi sebab minum nescafe 3 in 1 secawan tapi nak tidur juga..tiba-tiba rasa sedih teringat neraka dan orang2 tersayang..sambil menangis sms dengan seorang kawan meluahkan kesedihan..akhirnya tidur dalam tangisan..


malam tadi rasa malasnya nak bangun tapi mohon dikuatkan iman supaya sanggup berkorban untuk bertemu dan melepas rindu padaNya..mohon dikuatkan iman untuk mengisi malam2 terakhir ramadhan.. sebab sebelum ini memang sering kali tewas, lebih layan nafsu malas daripada bertemu Allah.. akhirnya lepas berperang dalam hati kira-kira 20 minit dari masa reminder hp, turun dari katil (katil tingkat, saya kat atas)..

mula-mula rasa masih mamai, tengah solat pun masih melayan rasa malas tapi rindu dan memaksa diri untuk khusuk...tapi bila doa jatuh juga airmata..rasa menyesal sangat dah terpilih menjadi Islam tapi tak menggunakan segala peluang yang ada namun disebalik penyesalan timbul juga ketenangan

kemudian baca Quran..hari ni tak pernah rasa...walaupun mengaji tak betul lagi tapi hari ni rasa nikmat sangat baca Quran..rasa lancar dari biasa..walaupun cuma baca surah2 pendek sebab hanya itu yang saya mampu..tapi baca berulang kali rasa tak puas sebab rasa terlalu nikmat dan tak henti2 ucap subhanallah subhanallah.. inilah kali pertama..dan tak sedar terhafal dua ayat terakhir surah al baqarah.. :-)

sekadar berkongsi..baru teringat semula bila baca posting ini...
kalaupun bukan, moga tetap dapat sedikit redha, rahmat dan keampunanNya..dan kita harus yakin dan bersangka baik pada Allah walaupun hati berperang pada bisikan2 yang tak diingini, sentiasa ingat jangan sekali2 putus asa...ingat juga segala usaha kita ke arah kebaikan tak pernah sia-sia... Allah tak pernah sia2kan usaha kita.. kan Allah kata walaupun amalan kita cuma sebesar zarah tapi tetap ada balasan.. kejayaan bukan hanya dapat dilihat pada keputusan akhir tapi juga pada awal dan perjalanan..kalau macam add math, walaupun jawapan akhir tak betul tapi dapat juga markah dari jalan penyelesaian kerja.. walaupun niat kita boleh rosak di mana-mana dan bila2 tapi yakinlah pada penilaian Allah dan rahmatNya yang sangat luas..

sekali lagi sekadar berkongsi..

p/s: walaupun sering kali jatuh setiap kali bangun atau tak sempat nak bangun dah jatuh, walaupun kadang-kadang atau sering jatuh merundum takpelah tapi jangan sampai tak bangun2.. tapi kalau dah jatuh dan tertanam dalam bumi memanglah tak boleh dan tak dapat bangun lagi..tapi jangan tertanam tanpa..... (tak tahu nak sambung apa)

:-)

sekali lagi hanya perkongsian dari hamba yang lemah, selemah lemahnya... :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 07-10-07 12:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 11:38


saya rasa saya pun dapat rasa.terik matahari tak rasa sangat.lepas itu malam pula memang rasa sunyi saja keadaan sekitar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

anis87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28952
Posting: 103
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 12:51


Assalamualaikum

subhanallah...
bila lah agaknya diri yang hina ini...
terharu apbila baca artikel..huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis87Profil   Hantar PM kepada anis87   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 13:02


in the name of Allah the most gracious the most merciful

bagi ana.. ana rasa malam al-qadr jatuh pada malam 21 ramadhan, sebabnya pada pagi 20 ramadhan di tempat ana cuaca baik sedangkan 2-3 minggu sebelum itu hujan lebat.

so mlm 21 tuu ana pergi iktikaf di sebuah masjid di sekolah tahfiz dekat dengan rumah ana, seperti biasa mlm itu sebelum tidur ana baca quran lepas satu juzuz ana pun tidur bersama-sama dengan sahabat ana yang lain(semua pemuda).

dalam jam 2.30am 21ramadhan tiba-tiba seluruh kawasan tempat ana iktikar balckout sedangkan sebelum itu OK saja.. so ada sahabat ana ni (guru tahfiz) kejut ana untuk membuat rondaan keselamatan demi menjaga keselamatan sahabat2 yang lain yang tengah tidur nyeyak.

lalu kami berdua bangun dalam keadaan mamai untuk membuat pemeriksaan keselamatan dan alhamdulilah tiada apa-apa yang membimbangkan kami, sebelum masuk ke masjid kami berehat sekejap diluar sambil melihat ke langit.

sahabat ana bagitahu yang langit pada malam itu cerah sangat berbeza dari malam-malam yang sebelumnya, kami berbincang tentang tanda-tanda lailatul qadr dan pada malam itu hampir menyamai tanda2nya.

ketika sedang berbincang tiba-tiba ana terlihat ada cahaya seperti kilauan pedang turun dari langit sepantas kilat!.. ana terkejut ana ingatkan tahi bintang kemudian ana tanya sahabat ana.. adakah dia ternampak cahaya tadi, dia bagitahu ana dia tak nampak.

ana pernah melihat tahi bintang turun dari langit tapi tidak seperti cahaya yang ana lihat tersebut, dalam keadaan tertanya-tanya ana pun mendiamkan diri dan terus ke masjid untuk beriktikaf.

alhamdulillah 3.30 pagi ana dapat bangun dalam keadaan segar untuk bermunajat kepada Allah SWT.. mlam itu ana dapat bermunajat hingga ke waktu sahur tanpa rasa mengantuk ataupun penat walaupun sahabat ana pada mlm itu membaca quran dalam solat tahajjud panjang lebar tak tahu berapa juzuz yang dibacanya.

pagi itu 21 ramadahan cuaca sungguh indah dan ana dapat pergi kerja dalam keadaan gembira tanpa rasa kepenatan.. cuaca hari itu tenang hinggalah ke waktu berbuka dan selepas waktu berbuka ana lihat cuaca telah bertukar kepada asal iaitu hujan lebat hinggalah ke 25 ramadhan (hari ini) dengan pertukaran lebat kepada renyai-renyai..

walaupun hati ini merasakan al-qadr jatuh pada 21 ramadhan tetapi diri ini tetap meneruskan misi untuk mendapatkan al-qadr hinggalah ke 10 mlm terakhir dalam bulan ramadhan agar al-qadr tidak terlepas dari genggaman!

p/s: ulama ada mengatakan jika kita membuat amalan bermula dari maghrib hingga sebelum subuh sudah dikira mendapat lailatul-qadr

ALLAHUMA BARIK FIR RAMADHAN!!!
ALLAHUMA BARIK FIL LAILATULQADR!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 13:15


06 october 2007
petang hujan dalam pukul 5...

malam nampak macam biasa saja....buat kerja and tolong kawan..

07 october 2007

buat kerja sampai pukul 3.30pg ...lepas itu bersahur
bertolak pergi masjid(naik motor)....nampak biasa saja...keadaan sekeliling,
pas subuh ada ceramah pengisisan 10 malam terakhir ramadhan dan sambutan syawal..

7.15 balik dr mesjid dalam perjalanan balik dr smesjid tadi baru sedar rupanya pagi ni berkabus..saja...

sampai bilik tdur sampai pukul 11.45pg....keadaan masih sejuk2...dan tak panas sangat....
sampai sekarang dan hujan renyai2..(1.28 petang)

ini keadaan di utm skudai...
tak pernah rasa lagi nikmat malam lailatul qadar....

terima kasih atas antum semua...rasa sedih juga....thank u...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 14:18


ya Allah..bertuahnya sesiapa yang bertemu dengan malam rahmat tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 14:29


Pada 06-10-07 12:30 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Kenapa setiap kali baca posting macam ni..hati rasa sayu......
macam tak layak....nak menghadap malam tu pun rasa malu dan segan...
bukan malas nak bangun...bukan tak ingin beribadah memenuhkan malam...bukan taknak memohon hajat dan keampunan dari Rabb...cuma....
malunya...segannya...kerana diri ini terlalu banyak dosa.......
saya dan hiba..kerana entah berapa ramai yang berebut mencari malam itu.....dan mereka meredhai Allah serta Allah jua meredhai mereka....lalu bertemulah mereka dengan petunjuk dan petanda yang jelas menunjukkan kebahagiaan yang bakal mereka kecapi di alam kemudian..kelak............
lebih sedih....sering sahaja kita menangis..dan menyesali kesalahan yang telah kita lakukan...namun, seminit kemudian...sejam kemudian...sehari kemudian...seminggu kemudian...sebulan kemudian...setahun kemudian...........
kita tetap melakukan dosa...lebih menyedihkan..melakukan dosa yang sama...walaupun kit mengetahui bahawa itu adalah dosa...ITU ADALAH DOSA!!!

ampuni aku ya Allah....

Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
(Surah Az-Zumar, Ayat 53)



ya Allah..layak kah diri ni nak menjadi insan terpilih untuk dapat berkat lailatul qadar? sayu hati ni bila terkenangkan diri yang penuh dengan dosa..Ramadhan yang lalu bagai dibiarkan berlalu begitu saja..dan terasa Ramadhan kali ni juga begitu..sudah cukup kah ibadahku untuk bertemu dengan malam rahmat itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 16:31


salam...
sekadar nak berkongsi,
semalam saya rasa lain dr malam-malam biasa.
saya rasa jika redho-NYA yang dicari, saya perlu sentiasa dekat pada Allah.
tapi, saya rasa malas sangat-sangat.

pagi ni sampai lah ke petang cuaca masih mendung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 07-10-07 18:23


kat KL semalam pun macam tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 18:27


subhanallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 21:59


masih ada hari utuk kita menggandakan amal..meningkatkan taqwa..menyuburkan iman..menguatkatkan azam untuk lebih dekat kepada-Nya..insya allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ain_sakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2007
Ahli No: 29263
Posting: 67
Dari: Atas kerusi..Depan k0mputer...(~,-)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 22:27


Bertuah dan bersyukurlah kepada sesiapa yang dapat merasainya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_sakinahProfil   Hantar PM kepada ain_sakinah   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 22:35


kerdilnya diri ni rasanya..
masih jauh lagi amalan.. astaghfirullah..
cemburunya pada siapa yang dapat.. huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 22:42


Pada 07-10-07 21:59 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

masih ada hari utuk kita menggandakan amal..meningkatkan taqwa..menyuburkan iman..menguatkatkan azam untuk lebih dekat kepada-Nya..insya allah..


insyaAllah...
moga baki ramadhan yang beransur surut ni mampu mengentalkan iman kita semua... ameenn..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 00:37


Pada 06-10-07 11:32 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



selalunya kalau malam tu mesti tidur nyenyak tak beringat.. bangun sahr pun gelung saja...kucing2 kat rumah ni pun senyap.. saja...

wallahua'lam.
** untungnya orang yang dipilih itu....


mungkin juga lah. ustaz yang mengimami qiamullail di masjid kawasan rumah saya pulak 1st time datang lambat pada waktu pagi, hari Sabtu malam Ahad semalam.... lambat bangun agaknya... tu tandanya tidur malam tu nyenyak. huhuhu.. boleh jadi malam lailatul qadar.


Pada 06-10-07 12:30 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


lebih sedih....sering sahaja kita menangis..dan menyesali kesalahan yang telah kita lakukan...namun, seminit kemudian...sejam kemudian...sehari kemudian...seminggu kemudian...sebulan kemudian...setahun kemudian...........
kita tetap melakukan dosa...lebih menyedihkan..melakukan dosa yang sama...walaupun kit mengetahui bahawa itu adalah dosa...ITU ADALAH DOSA!!!



memang benar... :-( tapi, bukankah Allah menyukai hamba-hambaNya yang berusaha?


Pada 06-10-07 13:14 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


p/s: ismi try carik dan tanya ana info tentang solat sunat tu... tapi belum ketemu jawapan... maaf cik syahidatul.. akan ku usahakan lagi...


syukran sahabat..


Pada 06-10-07 13:27 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

saya dapat rasakan bahawasanya lailatul qadr untuk ramadhan ini jatuh pada.............................ramadhan ke-23..iaitu...malam jumaat lepas...sebab jumaat semlam cuaca elok..tak mendung dan tak begitu terik walaupun matahari timbul sepanjang hari..lagi pula jumaat semalam juga saya buat pertama kali tak 'terdaya' nak bangun sahur...entah Kenapa entah tapi hati ni memang mengagak ia adalah 'ramalan' yang tepat..agaknya itu adalah ujian bagi sesiapa yang 'memburu' al-qadr tu sa,pai tak sedar sudah terlepas...wallahu a'lam..


syemarly, saya juga rasa seperti syemarly pada hari itu. pagi jumaat tu, pada pukul 9 pagi, walaupun matahari dah naik dan bersinar dan menghasilkan bayang2, tapi, udara rasa begitu dingin sangat... berangin pula tu... padahal malam sebelumnya tak hujan langsung...

pada malam sebelumnya, saya juga pertama kali tak terdaya nak bangun. malas sikit nak bangun qiam... mungkin penat agaknya dengan aktiviti seharian.


Pada 06-10-07 19:48 , siti85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.sangat terharu bila baca artikel ni.diri ini terlalu banyak kekurangan dan banyak melalukan kesilapan...
ukhti syahidatul,ana minta izin untuk copy artikel ni ye:)


ok..


Pada 07-10-07 09:19 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
ana rasa, malam tdi, ,25 ramadhan malam seribu bulan....


samalah saya... rasa begitu juga...


Pada 07-10-07 11:08 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



malam tadi tidur dah nak pukul 1 pagi..bukannya buat apa..lawan catur dengan laptop...3 kali main tapi semua kalah walaupun banyak kali undo.. tak mengantuk lagi sebab minum nescafe 3 in 1 secawan tapi nak tidur juga..tiba-tiba rasa sedih teringat neraka dan orang2 tersayang..sambil menangis sms dengan seorang kawan meluahkan kesedihan..akhirnya tidur dalam tangisan..



:-)

menangis dapat melembutkan jiwa... ia nikmat sebenarnya. bukan semua orang mudah menangis dan menginsafi kesalahan diri. jika tergerak hati untuk insaf, itu kan petunjuk dan bimbingan dari Allah juga.

kalau sakinah mengantuk, bacalah Al-Quran... sehingga penat dan mengantuk.... itu lah cara saya.

terima kasih sudi berkongsi diari hidup. sama-sama kita teruskan berusaha mencari redha Ilahi... terus dan terus... :-D


Pada 07-10-07 13:02 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!



sahabat ana bagitahu yang langit pada malam itu cerah sangat berbeza dari malam-malam yang sebelumnya, kami berbincang tentang tanda-tanda lailatul qadr dan pada malam itu hampir menyamai tanda2nya.

ketika sedang berbincang tiba-tiba ana terlihat ada cahaya seperti kilauan pedang turun dari langit sepantas kilat!.. ana terkejut ana ingatkan tahi bintang kemudian ana tanya sahabat ana.. adakah dia ternampak cahaya tadi, dia bagitahu ana dia tak nampak.

ana pernah melihat tahi bintang turun dari langit tapi tidak seperti cahaya yang ana lihat tersebut, dalam keadaan tertanya-tanya ana pun mendiamkan diri dan terus ke masjid untuk beriktikaf.



syukran aidilshah kerana berkongsi cerita. menariknya dapat lihat cahaya yang gemilang macam tu... emm, lepas baca cerita aidilshah, saya yakin, setiap orang akan Allah berikan keistimewaan tak kira dalam bentuk apa jua, yang mana berkadar terus dengan amalannya atau rapatnya dia dengan Allah. ;-)

saya pernah lihat juga sejenis shooting star yang pelik... tahi bintang tu berkilau dengan lama, jauh dan perlahan sekali. berbeza daripada tahi bintang biasa yang selalunya pantas dan pendek (saya pernah lihat juga). tapi yang ini pelik sangat. cahaya itu meluncur dari timur, ke utara, dan ke barat... sampai lah ke balik gunung dan tak dapat dilihat lagi... jauh ia merantau dan saya sampai sempat memanggil ayah saya... menunjukkan ia memang kilauan cahaya yang lambat... tapi ni bukan pada mana-mana malam ramadhan. hari biasa saja.


Pada 07-10-07 13:15 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!



07 october 2007

buat kerja sampai pukul 3.30pg ...lepas itu bersahur
bertolak pergi masjid(naik motor)....nampak biasa saja...keadaan sekeliling,
pas subuh ada ceramah pengisisan 10 malam terakhir ramadhan dan sambutan syawal..

7.15 balik dr mesjid dalam perjalanan balik dr smesjid tadi baru sedar rupanya pagi ni berkabus..saja...

sampai bilik tdur sampai pukul 11.45pg....keadaan masih sejuk2...dan tak panas sangat....
sampai sekarang dan hujan renyai2..(1.28 petang)

ini keadaan di utm skudai...
tak pernah rasa lagi nikmat malam lailatul qadar....

terima kasih atas antum semua...rasa sedih juga....thank u...



oh.. di skudai pun ada kabus ke rupanya. sama seperti di tempat saya (petaling jaya). pada pagi 7 oktober, saya juga keluar pukul 3.30 pagi menuju ke masjid.. waktu tu saya lihat kabus. bukannya di bukit atau tempat tinggi-tinggi. tapi di jalan raya dan di sekeliling masjid saja pun. sejak malam 20 ramadhan saya ke masjid setiap awal pagi pukul 3.30 untuk qiam, dan itu lah kali pertama melihat keadaan kabus sebegitu... waktu subuh pun sama... malam2 lain tak ada pula.

hairan juga. di bandaraya pun ada kabus....



Pada 07-10-07 22:42 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-07 21:59 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

masih ada hari utuk kita menggandakan amal..meningkatkan taqwa..menyuburkan iman..menguatkatkan azam untuk lebih dekat kepada-Nya..insya allah..


insyaAllah...
moga baki ramadhan yang beransur surut ni mampu mengentalkan iman kita semua... ameenn..



Insya Allah boleh... :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 08-10-07 00:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 00:47


ana juga melihat akan kabus.. sewaktu nak p sediakan makanan sahur untuk peserta2 program...
dan pagi 7 oct... kabus tetap ada walaupun dah jam 9.30pg... dan mataharinya kelihatan sungguh bulat dan berwarna seperti bulan yang penuh bila ditutupi awan..dan begitu cantik sekali... subhanallah...


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 08-10-07 05:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 07:34


!!! QUOTE !!!


Menurut syeikh md arsyad al banjari, jika kita dapat Lailatul Qadar, solatlah solat sunnat Lailatul Qadar 4 rakaat.

"saja aku solat lailatul qadar 4 rakaat lillahi ta'ala"
selepas fatihah rakaat pertama, baca alhakumu takathur, dan qul hu 3kali.
repeat for the rest rakaats.
nescaya dimudahkan Allah taala keluar rohnya sewaktu sakaratul maut, lepas azab kubur,
dapat 1000 mahligai dalam syurga.


Bab ini ada sabit dalil hadis ke tak??? Sebab tak pernah dengar. Kalau ada maka amat bagus. Tapi kalau tak ada adakah ini dikira mencipta amalan baru...?

Terdapat sedikit kompius, sebab macam mana seseorang boleh KOMPEM.. (lah Roibafihi - tiada lagi keraguan) yang sesuatu malam itu adalah malam lailatul qadar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 07:42


saja nak bagi pendapat...

Sekarang ini dah ada teknologi yang dapat menjangkakan cuaca pada keesokan hari berdasarkan bacaan ilmu kaji cuaca (gambar satelit) --> lebeh kurang lah...

Jadi kalau malam tu kita tengok ramalan kaji cuaca esok hari, "esok di sekian sekian tempat dijangka mendung / cerah sepanjang hari", satu malaysia pulak itu yang mendung / cerah waktu pagi, ada kemungkinan tak itu malam lailatul qadar....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 08:21


berusaha 10 malam yang terakhir..InsyaAllah dapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-10-07 13:04


belum ketemu lagi... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 13:04


Pada 08-10-07 07:42 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

saja nak bagi pendapat...

Sekarang ini dah ada teknologi yang dapat menjangkakan cuaca pada keesokan hari berdasarkan bacaan ilmu kaji cuaca (gambar satelit) --> lebeh kurang lah...

Jadi kalau malam tu kita tengok ramalan kaji cuaca esok hari, "esok di sekian sekian tempat dijangka mendung / cerah sepanjang hari", satu malaysia pulak itu yang mendung / cerah waktu pagi, ada kemungkinan tak itu malam lailatul qadar....?


huhuhu Entahlah wallahua'lam... apa pun, ia semua jangkaan.

pada pendapat saya, perkara2 ni (petunjuk2 cuaca) bukannya untuk kita mentarget hari mana adalah lailatul qadar sebelum tibanya lailatul qadar... tapi untuk memberi keyakinan pada mereka yang telah bangun untuk menghidupkan malam2 lailatul qadar pada mana-mana malam itu bahawa malam itu adalah lain daripada malam2 yang lain..

lagipun, kita dianjurkan untuk menghidupkan kesemua 10 malam terakhir Ramadhan. itulah juga motivasi Allah beri untuk kita supaya berusaha menggiatkan ibadah pada hari2 terakhir Ramadhan. jika kita tahu hari apa lailatul qadar, setakat satu hari saja lah yang giatnya pun...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 13:26


YAALLAH...sesungguhnya aku hambaMU yang hina...tak layak masuk ke syurgaMU...tapi xsangup trcmpak ke nerakaMU...ampunknlh dose hambaMU ini.......brilh ptunjuk dan hidayahMU...bkaknlh pintu hatiku untuk bersama mnegakkn agamaMU,YAALLAH...AMIN YA ROBBAL 'ALAMIN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

assakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12662
Posting: 53
Dari: universiti malaya kl

Perak  


posticon Posting pada: 08-10-07 13:38


saya dapat rasakan malam 7hb adalah malam lailatul qadar..
melihat hari yang redup tanpa hujan..
terik matahari tiada kelihatan...
ohhh....
ruginya diriku..
melepaskan malam yang aku nanti2kan..

tah...kenapa.. saya tidur awal.. dan tak sedar nak qiamulail..
rugi..rugi..
bertuahnya siapa yang dapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For assakinahProfil   Hantar PM kepada assakinah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-10-07 13:42


Assalamualaikum...
entahlah...bila sambung membaca komen² ahli ukhwah ni...terutamanya aidilshah dan syahidatul (yang lain pun....cuma tak larat nak menyebut)...rasa jauh daripada golongan istimewa yang terpilih....entahlah....Kenapa diri ini begitu lemah semangatnya...begitu tumpul azamnya...begitu rendah keinginannya...begitu 'sakit' hatinya..adakah hati ini telah dipenuhi noda hitam....yang tak mampu tercuci lagi...aku takut....
rasa malu ingin menceritakan pengalaman ibadah dan peristiwa tersebut...kerana membandingkan dengan rakan ukhwah yang semuanya hebat² amalannya...saya ni..nak bangun 2 rakaat tahajjud pun teragak²...sedihnya....malu, kerana hanya mengharapkan malam lailatul qadr semata.....malu....
cuma..nak kongsi sedikit..tak tahu Kenapa...malam semalam...waktu terawih...saya tiba² teringatkan hukuman sebat ke atas penjenayah....(maaf lah..solat pun kurang khusyuk..malunya..)...sakit...saya dapat terbayang sakitnya apatah lagi setelah beberapa kali disebat sehingga terkeluar isi punggung itu....saya teringat...macam mana agaknya azab di akhirat kelak....yang berganda hebatnya.....dan air bergenang di mata saya waktu itu...namun, ia tidak dapat jatuh.......sedihnya...nak menangis di depan Allah pun susah....
aku tidak mahu termasuk dalam golongan yang terlambat....tidak......



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 08-10-07 14:35


alangkah untungnye bagi mereka yang pernh merasai MALAM LAILATUL QADAR... :-) :-) :-)


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 16:23


masih ada baki ramadhan...
ayuh kita buat sehabis baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 16:37


alhamdulillah..terima kasih kepada syahidatul kerana memberikan kepda kita sedikit tanda-tanda ...walaupun sebahagiannya saya meragui kesahihan butir rujukannya...:)

emm apapun untuk pengetahuan semua,

jikalau betul kita merasainya...kita tidak perlu dan tidak boleh bercerita kepada orang lain..:) cukuplah untuk diri kita sendir....itu adalah syaratnya makbul dan barakahnya...

kedua, hikmah terbesar LQ disembunyikan ialah kerana ingin melipatgandakan usaha dan tenaga manusia untuk beribadah kepadaNYa... juga sebagai menyatakan bahawa rahmat Allah itu perlu dicari dan digali..bukan hanya dengan menunngu dan berdoa sahaja..:)

ketiga, segala tanda-tanda dan alamat2 hanya sebagai maklumat dan pengetahuan kita sahaja dan janganlah menjadi suatu titik noktah bahawa LQ adalah seperti itu sepeerti pokok sujud dan sbgnya...

Apapun, perbanyakkanlah doa yang telah ditanya Aisyah kepada Baginda saw seperti yang telah dihafal oleh kebanyakan kita...Allahumma innaka afuwwun karim, tuhibbul afwa nothing'fu'anna....

MUDAHAN2 LQ ADALAH WUJUD PADA SETIAP MALAM DI BULAN RAMADHAN UNTUK KITA SEMUA,...BUKAN HANYA PADA SEPULUH MALAM TERAKHIR SAHAJA..:):)


-----------------
Sesungguhnya Kesempurnaan Adalah Milik Allah Belaka..!!
[ Telah diedit oleh: Qalam_Akhdar pada 08-10-07 16:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 16:38


Pada 07-10-07 13:02 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

in the name of Allah the most gracious the most merciful

bagi ana.. ana rasa malam al-qadr jatuh pada malam 21 ramadhan, sebabnya pada pagi 20 ramadhan di tempat ana cuaca baik sedangkan 2-3 minggu sebelum itu hujan lebat.

so mlm 21 tuu ana pergi iktikaf di sebuah masjid di sekolah tahfiz dekat dengan rumah ana, seperti biasa mlm itu sebelum tidur ana baca quran lepas satu juzuz ana pun tidur bersama-sama dengan sahabat ana yang lain(semua pemuda).

dalam jam 2.30am 21ramadhan tiba-tiba seluruh kawasan tempat ana iktikar balckout sedangkan sebelum itu OK saja.. so ada sahabat ana ni (guru tahfiz) kejut ana untuk membuat rondaan keselamatan demi menjaga keselamatan sahabat2 yang lain yang tengah tidur nyeyak.

lalu kami berdua bangun dalam keadaan mamai untuk membuat pemeriksaan keselamatan dan alhamdulilah tiada apa-apa yang membimbangkan kami, sebelum masuk ke masjid kami berehat sekejap diluar sambil melihat ke langit.

sahabat ana bagitahu yang langit pada malam itu cerah sangat berbeza dari malam-malam yang sebelumnya, kami berbincang tentang tanda-tanda lailatul qadr dan pada malam itu hampir menyamai tanda2nya.

ketika sedang berbincang tiba-tiba ana terlihat ada cahaya seperti kilauan pedang turun dari langit sepantas kilat!.. ana terkejut ana ingatkan tahi bintang kemudian ana tanya sahabat ana.. adakah dia ternampak cahaya tadi, dia bagitahu ana dia tak nampak.

ana pernah melihat tahi bintang turun dari langit tapi tidak seperti cahaya yang ana lihat tersebut, dalam keadaan tertanya-tanya ana pun mendiamkan diri dan terus ke masjid untuk beriktikaf.

alhamdulillah 3.30 pagi ana dapat bangun dalam keadaan segar untuk bermunajat kepada Allah SWT.. mlam itu ana dapat bermunajat hingga ke waktu sahur tanpa rasa mengantuk ataupun penat walaupun sahabat ana pada mlm itu membaca quran dalam solat tahajjud panjang lebar tak tahu berapa juzuz yang dibacanya.

pagi itu 21 ramadahan cuaca sungguh indah dan ana dapat pergi kerja dalam keadaan gembira tanpa rasa kepenatan.. cuaca hari itu tenang hinggalah ke waktu berbuka dan selepas waktu berbuka ana lihat cuaca telah bertukar kepada asal iaitu hujan lebat hinggalah ke 25 ramadhan (hari ini) dengan pertukaran lebat kepada renyai-renyai..

walaupun hati ini merasakan al-qadr jatuh pada 21 ramadhan tetapi diri ini tetap meneruskan misi untuk mendapatkan al-qadr hinggalah ke 10 mlm terakhir dalam bulan ramadhan agar al-qadr tidak terlepas dari genggaman!

p/s: ulama ada mengatakan jika kita membuat amalan bermula dari maghrib hingga sebelum subuh sudah dikira mendapat lailatul-qadr

ALLAHUMA BARIK FIR RAMADHAN!!!
ALLAHUMA BARIK FIL LAILATULQADR!!!



Ye ke sheikh??? kalau ye...Alhamdulillah pada mlm tu ana join qiam bersama ustaz Dr Abdulallah Yasin di masjid Al-bhukhari.. (sekarang dah pindah surau kg malaysia)

tapi sheikh...scara pribadi ana merasakan laitul-qodar jatuh malam jumaat lepas (23ramadhan)..
sebab mlm tu ana betul-betul mgatuk dan mamai walaupun dah paksa untuk bagun...than time datang opis pagi tu ana tengok suria macam suram saja...

Apapun, wallah alam... :-)
mybe mlm ni????


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 16:43


Pada 06-10-07 18:23 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Petua Oleh Imam Ghazali Dan Lain-Lain Ulama’ Untuk Mencari Malam Lailatul Qadar

Jika awal Ramadhan jatuh pada hari:

Ahad Atau Rabu – malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 Ramadhan
Isnin - malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 Ramadhan;
Selasa Atau Jumaat - malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 Ramadhan;
Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 Ramadhan;
Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 Ramadhan


jangan percaya lagi, Nabi S.A.W sendiri pun tidak pernah bagi tarikh spesifik.
berusahalah 10 mlm terakhir.

wassalam.



ni bukan fatwa...just petua saja... Kenapa nak halang org dari amalankan??? pengetahuan laitul-qadar tu kan milik Allah....

contoh.......... bykan kalau si pulan kerja shif mlm spanjang 10 akhir bulan ramadhan... tiba-tiba bos dia baik hati ingin memberi cuti satu malam kat si pulan... so bos tadi minta si pulan pilih satu malam....!!!
so kalau anta brada kat situ anta nak pilih mlm mana???
kalau ana confirm pakai petua imam ghazali... :-D :-D


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 08-10-07 16:47


Assalamualaikum wwt..

A'ah ana rasa pun macam jatuh pada 23 Ramadhan..
Malam tu ketenangan dapat ana rasai..paginya pula matahari penuh dan suram...kalau betullah ALhamdulillah...

Tapi itu andaian saja..bertuahla sesiapa yang dapat merebut malam laitul qadar ini..Subhanallah..Ya ALLAH


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 16:47


Pada 06-10-07 23:04 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-10-07 20:23 , siti85 posting:

!!! QUOTE !!!

erm,sahabat2 semua...ana ada 1 soalan...bagaimana kalau seorang muslimat tu dia tak boleh solat menjelang hari2 akhir Ramadhan...maksud ana datang bulan..
apekah amalan2 yang boleh dilakukan untuk 10 mlm terakahir Ramadhan?
harap-harap sahabat2 semua yang tahu boleh bagi pendapat lah ye:)
syukran!

baca al-Quran pun boleh, ini merupakan pendapat Imam bukhari dalam sahihnya. dan juga ibnu abbas.




kalau tak ingat nak baca macam mana???
agaknya nak ikut pandangan wahabiyah??? boleh setuh alquran dan boleh duduk dalam masjid walaupun bhadas besar dan dalam kdatangan haid @ nifas... ???
ana rela bpengan kepada pandangan syafieyah...

afuan tak nak cari pbahasan pun... :lol: :lol:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 16:50


Pada 08-10-07 16:47 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt..

A'ah ana rasa pun macam jatuh pada 23 Ramadhan..
Malam tu ketenangan dapat ana rasai..paginya pula matahari penuh dan suram...kalau betullah ALhamdulillah...

Tapi itu andaian saja..bertuahla sesiapa yang dapat merebut malam laitul qadar ini..Subhanallah..Ya ALLAH



ana ada mgadu kat ustaz ana Kenapa ana jadi macam tu... dia kata...dia pun alami benda tu juga... malam-malam sebelum ni tak pernah rasa mgatuk amat sangat... tapi ada time ketika tu, rasa mcam kosong dalam diri....sayu.... :-( :-(

tapi ana stil harap laitul-qadar adalah mlm ni..... :-?


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com
[ Telah diedit oleh: aye pada 08-10-07 16:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 16:54


marilah kawn2 petikan lagu blues geng...
bekerja lah kita sekuetnya 3 tak
untuk cari malam seribu bulan

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 08-10-07 16:59


Pada 08-10-07 16:50 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 16:47 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt..

A'ah ana rasa pun macam jatuh pada 23 Ramadhan..
Malam tu ketenangan dapat ana rasai..paginya pula matahari penuh dan suram...kalau betullah ALhamdulillah...

Tapi itu andaian saja..bertuahla sesiapa yang dapat merebut malam laitul qadar ini..Subhanallah..Ya ALLAH



ana ada mgadu kat ustaz ana Kenapa ana jadi macam tu... dia kata...dia pun alami benda tu juga... malam-malam sebelum ni tak pernah rasa mgatuk amat sangat... tapi ada time ketika tu, rasa mcam kosong dalam diri....sayu.... :-( :-(

tapi ana stil harap laitul-qadar adalah mlm ni..... :-?



InsyaALLAH..kalau bukan malam ini pun teruskan saja beribadah..ganjaran EXTRA pahala kan ada di bulan ini..


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 18:49


alhamdulillah topik ni telah menimbulkan rasa sayu di hati masing-masing... iktibar serta motivasi pada kita semua untuk melipatgandakan ibadah... at least kita akan rasa lebih bersemangat untuk mengejar, dan berlumba-lumba mengenai perkara kebaikan. terutama sekali dalam soal ibadah.

buat sayatetapsaya, jangan malas2. cepat bangun qiam.. :-D :-P tak nak rugi.

malam ni malam 27 ramadhan... so, rajin2kan lah diri untuk bangun... mari2 kita bangun...

petua untuk ringankan diri bangun malam, adalah sebelum tidur, berzikir 33 kali tasbih, 33 kali tahmid dan 33 kali takbir. serta lahaulawala quwwata illa billahil aliyyil aziim. serta berzikir juga surah al-fatihah, 3 qul, ayat qursi, tahlil, selawat, atau lain-lain..

before tidur, zikirlah 100 kali selawat ke atas nabi, Insya Allah ia membersihkan hati. bila hati bersih, Insya Allah senang sikit nak bangun malam dan bangkit dari tidur...

sekadar berkongsi dengan sahabat2... masih sempat untuk kita semua menggandakan ibadah..

"Datang kepadaku Jibrail lalu berkata : " Celaka ke atas seorang hamba yang sempat bertemu Ramadhan dan keluar darinya tetapi tidak mendapat keampunan terhadap dosa-dosanya, lalu aku (Rasulullah s.a.w) berkata : Ameen. "

(Tirmidzi, Ibn Hibban, Ahmad, Ibn Khuzaymah, Al-Hakim & disetujui oleh Az-Zahabi, Abu Yu'lah, At-Tabrani dalam Al-Kabir & al-Awsat, At-Tayalisi, Al-Bukhari dalam Adab Al-Mufrad, Ibn Al-saja'd ; Sahih Lighairihi oleh al-Albani di dalam Sahih Adab al-Mufrad - no: 644)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 08-10-07 18:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 00:45


Topik tahun lepas... ada banyak artikel oleh ummimq.

Lailatul Qadar

Lagi..

Kekeliruan Lailatul Qadar


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 09-10-07 00:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:33


Pada 08-10-07 16:38 , aye posting:

!!! QUOTE !!!




Ye ke sheikh??? kalau ye...Alhamdulillah pada mlm tu ana join qiam bersama ustaz Dr Abdulallah Yasin di masjid Al-bhukhari.. (sekarang dah pindah surau kg malaysia)

tapi sheikh...scara pribadi ana merasakan laitul-qodar jatuh malam jumaat lepas (23ramadhan)..
sebab mlm tu ana betul-betul mgatuk dan mamai walaupun dah paksa untuk bagun...than time datang opis pagi tu ana tengok suria macam suram saja...

Apapun, wallah alam... :-)
mybe mlm ni????



entahlah sheikh!.. semua ni kerja Allah taala kita hanya hambaNya yang hina lagi dina.. so buat apa kita nak persoalkan? ana just berkongsi saja tapi insyaAllah tiap-tiap mlm ana iktikaf.. tapi sheikh! ana mengantuk sangat pada mlm ke-24 (mlm genap) macam mana pula ek'?! selain dari mlm ke-24 until today ana qiam ok saja... :-? so?! kita serahkanlah kepada Allah sajalah ye..

kita just teruskan dengan misi kita untuk mendapatkan al-qadr just tinggal 2 saja.. SAMA-SAMALAH KITA MENGIMARAHKAN MASJID.

p/s:apa kata kalau ana katakan mlm tadi 27 ramadhan adalah al-qadr. kalau mlm tadi adalah al-qadr so ana dptlah sebab ana iktikaf.. hehhee lucu jugak kan sebab until today insyaAllah im not miss any night yet.. seronok jugak kan iktikaf kat masjid, sekarang ni rasa malas pula nak tidur kat rumah, rasa semakin rindu nak tinggalkan masjid.

ramadhan pemergianmu pasti akan ku hadiahkan air mataku sebagai tanda perpisahan kita... :-(



-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

pu3_arfah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.03.2007
Ahli No: 29229
Posting: 30
Dari: selangor

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:48


asalamualaikum wbt...
rasa sayu dan sangat terharu jika ana betul-betul menghadapi malam lailatul qadar tu...ana qiam pada mlm ke 21, 23 dan 25 saja...imam di tempat anan beritahu mungkin pada mlm ke 25 hari itu...wallahu'alam...tapi memang ana sangat-sangat ternanti2kan mlm rahmat itu...ana rasa sangat insaf setiap kali berqiam...semuga kita semua umat Islam ditambahkan amalan dan keimanannya....beberapa hari sahaja lagi kita akan meninggalkan Ramadhan...ana sg sedih...entah kita akan menyambutnya lagi tahun akan datang atau tidak....sama-samalah kita berdoa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_arfahProfil   Hantar PM kepada pu3_arfah   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:55


assalamualaikum...

alhamdulillah kita berada di 27 Ramadhan sekarang...
moga kita semua mendapat rahmat, maghfirah dan pembebasan dr api..
neraka insyaAllah..
setiap orang memberikan pendapat masing-masing berkaitan dengan..
kedatangan mlm lailatul qadar..
tetapi mlm tadi ana melihat keadaan sekeliling berlainan sedikit...
semua itu hanya Allah yang mengetahuinya..
apa2pun teruskan beribadah dan rebutlah peluang2 yang masih ada ini..
untuk kita menambahkan amal kebaikan di saat2 akhir..
pemergian Ramadhan..
moga pemergiannya ditangisi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:56


Pada 09-10-07 08:55 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

alhamdulillah kita berada di 27 Ramadhan sekarang...
moga kita semua mendapat rahmat, maghfirah dan pembebasan dr api..
neraka insyaAllah..
setiap orang memberikan pendapat masing-masing berkaitan dengan..
kedatangan mlm lailatul qadar..
tetapi mlm tadi ana melihat keadaan sekeliling berlainan sedikit...
semua itu hanya Allah yang mengetahuinya..
apa2pun teruskan beribadah dan rebutlah peluang2 yang masih ada ini..
untuk kita menambahkan amal kebaikan di saat2 akhir..
pemergian Ramadhan..
moga pemergiannya ditangisi..


betul ika...kita pun terasa malam tadi something saja....tapi wallahualam.....


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 09:45


huhuuu...jangan lah mlm tadi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 09:50


Pada 09-10-07 09:45 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

huhuuu...jangan lah mlm tadi....


kenapa pula encik aye?

malam tadi, saya rasa biasa jeq (tiru gaya kak ika :-D)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 10:00


Saya tak puas hati dengan "performance " ramadhan saya tahun ni ...... .. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 10:04


tapi, di sini hujan ada sedikit guruh dan hujan rintik2 laut bergelora..

p/s: luasnya ilmuMu ya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-10-07 17:23


erm.. kita jumpa ke lailatul qadar..?
wallahu'alam.. tak terlafaz kalam ni..
adakah kita calon antara yang menikmati lailatul qadar...
allahu akhbar.. ^0^

ramadhan berlalu pergi..
masihkah ada kesempatan untuk kita ketemu di
RAMAdhan yang seterusnya..
jawapan yang hanya ada pada yang MAHA ESA...

barakallahu fik..... *-*

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-07 18:19


tawakkal saja semoga amalan ramadhan yang lepas di terima oleh ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 22-10-07 17:02


boleh ka mengaku kalau butl kita dapat malam sribu bulan ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-10-07 17:17


Assalamualaikum
hmm...segalanya sudah berlalu.... :-(
adakah....saya...termasuk...dalam golongan.....yang....rugi....atau....sebaliknya...
cumanya...diharapkan sangat....tarbiyah ramadhan ini.....berterusan dalam diri......sedihnya....kesayuan..mengenangkan....adakah dosaku....diampunkan.............
apa gunanya jika kita bertemu malam itu...
mengkhabarkannya kepada orang lain....
merasa indah menerima nikmat itu....
namun pada akhirnya...
kegembiraan raya melenyapkan segala...
tarbiyah itu....
wahai Tuhanku...
lemahnya aku ini.......................... :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 03:27


!!! QUOTE !!!

p/s:apa kata kalau ana katakan mlm tadi 27 ramadhan adalah al-qadr. kalau mlm tadi adalah al-qadr so ana dptlah sebab ana iktikaf.. hehhee lucu jugak kan sebab until today insyaAllah im not miss any night yet.. seronok jugak kan iktikaf kat masjid, sekarang ni rasa malas pula nak tidur kat rumah, rasa semakin rindu nak tinggalkan masjid.


hu mudah ke kita nak mengatakan mlm tu adalah malam lailatul qadar...
setakat ni saya tak pernah pun mendengar org mengatakan dia telah menemui malam al qadr tersebut....

wah tahniah lah pada saudara kerana membuat amal sebegitu hebat... tapi setahu hamba...kalau ada org yang membuat amal ibadat dia tak kan menghebahkan pada org lain... jika diberitahu kepada org ramai maka itu bukankah dikatakan sifat riak.... maaflah jika terasa hati... sekadar bertanya..


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/
[ Telah diedit oleh: rdwira pada 23-10-07 03:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 07:41


Pada 23-10-07 03:27 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!



wah tahniah lah pada saudara kerana membuat amal sebegitu hebat... tapi setahu hamba...kalau ada org yang membuat amal ibadat dia tak kan menghebahkan pada org lain... jika diberitahu kepada org ramai maka itu bukankah dikatakan sifat riak.... maaflah jika terasa hati... sekadar bertanya..



terima kasih atas pujian rdwira mudah-mudahan ianya ikhlas dari Allah taala, bagi ana setakat amal seperti yang ana buat tuu ana rasa level paling rendah berbanding dengan sahabat rasulullah, tabi'e dan tabi' tabi'e.

imam syafie 60 kali khatam quran dibulan puasa tuu baru cerita bab khatam quran belum lain-lain lagi.. rasa amalan ana di bulan puasa taklah seberapa sangat jika saudara rasa itu dah hebat maka rugi besarlah ana.

bab riak dalam amalan ni ana susah nak bgtahu enta.. sebab soal ikhlas adalah dari Allah taala, tak perlah ana terima dengan hati terbuka.. yang penting saudara sahut seruan rasulullah untuk menghidupkan 10 malam terakhir..

jazakallahu khairan kathira'


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-10-07 07:59


Bertuahnya org dapat merasai mlm tu..
tapi memang org kata kalau mlm tu lailatul qadar mm esoknya hari macam suram, sejuk, pokok2 tunduk..
rasa diri ni belum mampu untuk mencapainya..insyaAllah semoga Ramadhan yang lain kita sama-sama mencari, mendekatkan diri kepadaNYA..banyakkan amalan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 23-10-07 10:53


org kata?setahu ana..apa yang ana belajar dr kelas2 hadis...segala apa yang "orang kata" itu semua adalah dr hadis palsu...maksud ana tentang pokok2 tunduk seperti yang d claim oleh ukhti iman d atas...wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-07 11:56


Assalamualaikum
mungkin ia dialami sendiri oleh pelakunya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 22:27


Hohho.. topik ini pernah wujud rupanya.

Sebenarnya aku ada sedikit kemusykilan. Kita sedia maklum yang tarikh satu ramadhan jatuh pada hari yang berbeza walaupun negara yang bersebelahan. Malaysia mengatakan satu ramadhan jatuh pada 5 Ogos (sekadar contoh), tetapi thailan dan indonesia mengatakan ia jatuh pada 4 Ogos. Terdapat perbezaan SEHARI di sini. Mungkin Makkah jatuh pada 5 Sept, tetapi di jordan jatuh pada 4 ogos juga.

PERSOALANNYA; tarikh 1 Ramadhan (hari ganjil)jatuh pada 2 hari yang berbeza. Maka sekiranya Lailatul Qadar jatuh pada malam yang ganjil, maka tarikh ganjil manakah yang ia akan muncul? Bagi negara yang yang 1 ramadhan jatuh pada 4 Sept, bermulanya 10 malam ganjil adalah pada malam 24 sept, TETAPI bagi negara yang jatuh pada 5 sept, ia bermula pada malam 25 sept.

Dari sebab itu, sekiranya kita beribadat pada 'malam ganjil' di negara Malaysia, jika di indonesia kita di anggap beribadat pada malam yang genap. Hanya disebabkan perbezaan satu hari. Maka setiap malam adalah berkemungkinan malam yang ganjil di bulan ramadhan, dan berkemungkinan jatuhnya malam lailatul qadar pada SETIAP malam tersebut.

Kesimpulannya? Kejarlah sepuluh malam terakhir di bulan ramadhan seperti yang dianjurkan oleh nabi. Tak payah peduli sama ada malam ni malam genap atau malam ganjil. Mungkin itulah hikmahnya nabi suruh cari di sepuluh malam terakhir~

ps:- Tazkirah buat diriku dan dirimu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 22:38


Pada 06-10-07 08:02 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


Ada lagi.....

Menurut syeikh md arsyad al banjari, jika kita dapat Lailatul Qadar, solatlah solat sunnat Lailatul Qadar 4 rakaat.

"saja aku solat lailatul qadar 4 rakaat lillahi ta'ala"
selepas fatihah rakaat pertama, baca alhakumu takathur, dan qul hu 3kali.
repeat for the rest rakaats.
nescaya dimudahkan Allah taala keluar rohnya sewaktu sakaratul maut, lepas azab kubur,
dapat 1000 mahligai dalam syurga.
ada tak hadis yang menyokong solat 4 rakaat LQ ni? Sebab aku tak pernah jumpa pulak hadis yang berkaitan sunat LQ 4 rakaat ni.... Itu baru persoalan dari segi kaifiat (cara solat). Persoalan kedua, ada tak hadis yang menyokong 'ganjaran' solat LQ 4 rakaat ni? Sebab 'ganjaran' ni melibatkan perkara ghaib. Tidak ada manusia selain nabi Muhammad SAW yang dapat kompem kan ganjaran tersebut. Sekiranya nabi tak cakap pun boleh dapat 1000 mahligai dalam syurga, macam mana ada orang yang selain nabi 'MAMPU' menjanjikan 1000 mahligai dalam syurga.

ps:- Ini hanya sekadar peringatan dan pencerahan. Terkadang kita tak tahu ilmu yang kita dapat betul atau salah. Hanya proses pembelajaran yang berterusan akan menasakh dan mansukh kan ilmu-ilmu kita yang lama (yang mungkin silap).

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 22:45


Salam, sirat. Isu ini tidak akan timbul sekiranya umat Islam berpegang kepada rukyah global dalam penetapan 1 Ramadhan, dan bukannya rukyah nasionalisme seperti hari ini...

Wallahu'alam...

P/s: Malam semalam saya tak dapat tidur nyenyak. Tapi tak pastilah sama ada malam al qadar ataupun tidak. Jadi saya pun cuma solat sunat beberapa rakaat saja. Cuma yang pastinya famili saya (kecuali saya) terlewat sahur kerana tak terjaga (saya kejut lambat sebab tak sedar masa berlalu). Alhamdulillah, mujurlah tak terlajak...

Semoga Allah mengetemukan (ada ke perkataan ni?) kita dengan malam al-Qadar... Amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 22:51


Berkenaan lailatul qadar, tiada amalan ibadah khusus.

Kita disunnahkan banyakkan bangun (berqiam) sebagaimana amalan Nabi SAW banyak berqiam pada malam2 10 akhir ramadhan, sebaiknya bangunkan anak2 dan isteri ajak turut berqiam. Bersabda Nabi SAW:

"وَمَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ"

Dan barang siapa yang berqiam pada mlm al-Qadr dengan penuh keimanan dan kesungguhan mengharapkan Pahala dari Allah serta Keikhlasan niat, maka akan diampun padanya dosa2 yang lalu" - Hadis Riwayat Bukhari, hadis no. 1875, kitab edisi www.al-islam.com


Juga disunnahkan membaca doa yang Nabi SAW ajarkan untuk dibaca pada malam al-Qadr:

Daripada Ummul Mukminin ‘Aisyah radliallahu ‘anha, beliau berkata,

قلت يا رسول الله أرأيت إن علمت أي ليلة ليلة القدر ما أقول فيها ؟ قال قولي اللهم إنك عفو كريم تحب العفو فاعف عني

Aku berkata kepada Rasulullah, “Wahai Rasulullah, apabila aku mengetahui waktu malam Al Qadr, apakah yang mesti aku ucapkan pada saat itu?” Beliau menjawab, “Katakanlah, Allahumma innaka ‘afuwwun karim, tuhibbul ‘afwa, nothing’fu’anni (Yaa Allah sesungguhnya engkau Maha pemberi ampunan yang mulia, suka memberi pengampunan, maka ampunilah diriku ini).” (Hadis Riwayat Tirmizi nombor 3435, kata at-Tirmizi: "haza hadis Hasan Sahih/ hadis ini Hasan Sahih",penomboran kitab Sunan Tirmizi berdasarkan edisi www.al-islam.com)

Dipetik daripada forum al-fikrah.net
http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/t=1047/postdays=0/postorder=asc/start=15.html

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 22:55


Tak timbul masalah malam ganjil dan malam genap.. kerana hakikat Lailatul Qadr tu hanya Allah swt sahaja yang Maha Mengetahui bila berlaku.. kita disuruh mencari pada malam sepuluh yang akhir Ramadhan.. segala petua-petua yang dibagi oleh sekelian ulama itu hanya sekadar petua.. bukanlah formula yang tepat untuk bertemu Lailatul Qadr.. kerana kita semua maklum yang salah satu rahsia Allah adalah tarikh berlakunya Lailatul Qadr..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 22:55


Pada 06-10-07 18:23 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Petua Oleh Imam Ghazali Dan Lain-Lain Ulama’ Untuk Mencari Malam Lailatul Qadar

Jika awal Ramadhan jatuh pada hari:

Ahad Atau Rabu – malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 Ramadhan
Isnin - malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 Ramadhan;
Selasa Atau Jumaat - malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 Ramadhan;
Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 Ramadhan;
Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 Ramadhan


jangan percaya lagi, Nabi S.A.W sendiri pun tidak pernah bagi tarikh spesifik.
berusahalah 10 mlm terakhir.

wassalam.


Betul tu, tanpanama. Petua yang disebut itu tidak Tsabit kepada Nabi SAW mahupun para Salaf al-Salih .hum,

dibawah ni adalah petua2 Nabi SAW:

1. Cari pada 10 mlm ganjil terakhir:

"Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil daripada sepuluh malam yang terakhir daripada bulan Ramadhan"- (Hadis riwayat al-Bukhari di dalam Shahihnya – hadis no: 2017,Kitab Solat Tarawih, Bab mencari Lailatul Qadar……)

2. Jika seseorang itu tidak mampu mencarinya pada 10 mllm yang terakhir, hendaklah berusaha sekurang-kurangnya untuk mencari pada 7 malam yang terakhir:

Carilah pada sepuluh malam terakhir, yakni Lailatul Qadar. Jika seseorang kamu lemah atau tidak mampu maka janganlah dia kalah (putus asa) pada baki tujuh malam yang terakhir (Hadis Riwayat Muslim dalam Shahihnya – hadis no: 1165, Kitab Puasa, Bab Keutamaan Lailatul Qadar……)

Berkenaan bilakah berlakunya al-Qadar secara PASTI/SPECIFIK tidak diberitakan oleh Baginda Nabi SAW. Berkata al-Qaradawi:

"Milik Allah-lah hikmah kebesaran yang ada di sebalik rahsia-rahsia-Nya. Sekiranya kita mendapat keyakinan bahawa Lailatul Qadar berlaku pada malam tertentu sahaja, tentu semangat kita mengendur di sepanjang Ramadhan dan merasa cukup dengan menghidupkan malam yang ditentukan itu sahaja. Kerahsiaannya merupakan pendorong untuk melakukan amal pada bulan itu seluruhnya dan melipatgandakan amal tersebut pada sepuluh malam terakhir. Ini mengandungi kebaikan yang sangat banyak bagi individu mahupun jamaah.

Hal ini sebagaimana Allah Subhanahu wa Ta‘ala merahsiakan saat yang doa menjadi mustajab pada hari Jumaat agar kita sentiasa berdoa kepada-Nya sepanjang hari Jumaat. Allah juga merahsiakan Nama-Nya yang paling agung yang apabila digunakan pasti akan dikabulkan-Nya, agar kita berdoa dengan menggunakan Nama-Nama baik-Nya (al-Asma al-Husna) secara keseluruhan" (rujuk al-Qaradawi, Fiqh al-Siyam, masa. 176-177)


Dalam hadis Bukhari disebutkan bahawa Nabi SAW dilupakan date specific al-Qadr dan mengingatkan agar mencarinya dalam 10 akhir (mlm ganjil) ramadhan:

Ubadah ibnush-Shamit berkata, "Nabi keluar untuk memberitahukan kepada kami mengenai waktu tibanya Lailatul Qadar. Kemudian ada dua orang lelaki dari kaum muslimin yang berdebat. Beliau bersabda, '(Sesungguhnya aku) keluar untuk memberitahukan kepadamu tentang waktu datangnya Lailatul Qadar, tiba-tiba si Fulan dan si Fulan berbantah-bantahan. Lalu, diangkatlah pengetahuan tentang waktu Lailatul Qadar itu, namun hal itu lebih baik untukmu. Maka dari itu, carilah dia (Lailatul Qadar) pada malam 9 dari 10 terakhir, 7 dari 10 terakhir, dan 5 dari 10 terakhir.' - Hadis Riwayat Bukhari, 990, Kitab Puasa, edisi opi.110mb.com/haditswe..._qadar.htm -

Juga daripada sumber yang sama.

Semoga bermanfaat...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 01:59


Assalamualaikum
saya ingin berkongsi pengalaman saya.
ramdhan 2007,saya bermimpi~saya dan beberapa manusia sedang berdiri ditepi puncak bukit,di tepi laut.saya melihat matahari sedang terbit,cahayanya amat indah,pancaran cahaya matahari itu disertai dengan "sesuatu" cahaya yang saya tak tahu bagaimana saya ingin ceritakan,besar sekali matahari itu,teramat indah,sukar ingin saya ungkapkan dengan kata-kata.
ramadhan 2008,saya bermimpi,saya memandang langit dan saya memotong langit dan bulan lalu saya jadikan lukisan?pelik mimpi ini.

yang baik dari Allah,yang kurang dari saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 03:56


Semoga saja itu pertanda mimpi yang baik, sepertinya memang pertanda baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

malina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2007
Ahli No: 29093
Posting: 56
Dari: pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-10-08 10:13


salam..
saya nak cerita satu pengalaman saya..
mungkin cerita ni xbenar pada pandangan antum..

macam ni critenye..
bda ni dah 2-3 taun lepas..
saya tinggal kat kelantan..
masa tu kalau tak silap bulan puasa jatuh bulan 12 atau 11..
masa tu musim ujan kat kelantan..
boleh katakan setiap hari ujan..
satu malam masa 10 mlm terakhir hari ganjil..
dalam pukul 5 kalau tak silap..tapi dah nak subuh lah..
abang saya kejut satu rumah kata bintang berterabur kat langit..
langit jadi bersinar..
subhanallah saya lihat sendiri..
saya jadi pelik sb kalau ujan bintang tak ada..
tapi mlm tu bintang penuh satu langit..rapat2..buat langit jadi bersinar..
saya jadi kelu dan sayu..
sb dah nak dekat subuh..meas..saya dah nak terlambat..saya sedih
saya terus p ambik air sembahyang..
sempat solat tahajud dengan hajat saja..
saya menangis kat sejadah tak tahu kenapa..
malam tu saya rasa cukup sayu..
saya cakap betul andaikata pada malam tu saya ditawar sejuta emas..saya takkan mahu!!
yang saya rasa mlm tu saya nak Allah saja..
lepas solat subuh tu..
ujan trun dengan lebatnya..
sesuatu yang xlogik..
bintang banyak..kalau bintang banyak means mungkin xujan..tapi ujan trun selepas sahaja subuh..
mana perginya bintang tu?
entahla..susah akal nak terima..
tapi saya syukur..
andaikata mlm tu lailatulqadar..
saya amat bersyukur Allah tunjuk kat saya keindahan mlm tu walaupun sekejap..
sb saya bukan orang alim sangat..
tapi tulah kenangan paling bahagia saya..
insyaallah lain taun saya nak buru lagi..

tak tahu lah kawan-kawan percaya ke tak..
terpulangla..
tapi kalau kawan-kawan nak tengok mlm lailatulqadar..
rajin2 lah keluar rumah pukul 1 ke atas..tengok langit..
time org tak ada lagi best..
time tu kawan-kawan akan rasa tak ada org lain selain kawan-kawan dengan Allah sahaja..
kalau jumpa sesuatu yang ganjil itu bonus..
cpt2la p ambik air sembahyang..
:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For malinaProfil   Hantar PM kepada malina   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 14-10-08 11:56


subhanAllah....
agungnya ciptaan Allah...
sayu saja dengar apa yang di sampaikan oleh malina..
keistimewaan yang sukar di capai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.229652 saat. Lajunya....