Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 5 hari yang lalu
nabilah: 5 hari yang lalu
aye: 7 hari yang lalu
tereturubuzu: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: apa pendapat anda


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» apa pendapat anda

Please Mendaftar To Post


Oleh apa pendapat anda

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:14


apa pendapat anda jika anda berada ditempat ini.

dua orang kawan sedang berbisik bisik sesuatu di sebelah anda. tapi bila anda datang terus jadi senyap. kalau sekali dua tak apa, kalau setaip kali macam tu macam mana. mereka berdua akan berbual berdua2an jauh jauh dari kita. apa yang anda fikir?

Bookmark and Share

  


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-07 13:19


kawan anda tu lelaki ke perempuan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:20


perempuan..saya pun perempuan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 05-10-07 13:24


Hmm..ana fikir..mereka mengata enti kott..like this...''tereturubuzu,comel lah..."hehe..just kidding :lol:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:26


assalamualaikum wbt...

erm..keadaan ni biasa berlaku..dan rasanya..sesiapa pun pernah mengalami...
kadang-kadang kita cukup-cukup terasa bila berhadapan dengan keadaan ni..

bagi ana..apa yang penting..'hushul zhan'..bersangka baiklah dengan keduanya..kalau kita bersangka baik..secara xlangsung akan menjaga hati kita daripada fikirkan perkara2 yang xelok terhadap kawan-kawan kita tu..

saat kita tak selesa dengan keadaan tu..syaitan mudah memainkan pranan..dia sengaja 'masukkan jarum' dalam hati kita sehingga kita fikir yang buruk2 tentang sahabat kita tu..

kalau apa yang dibualkan atau dibisikkan tu secara terang-terang berkenaan kita..biarkan..sampai satu saat..dia pun akan rasa letih dan berhenti dari mengata atau mengumpat kita..

yang penting..kita berada dalam pihak yang betul...

wallahu'alam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:27


tapi satu hari saya dapat mesej dari salah seorang dari mereka yang sedang mengata saya..bayangkan apa perasaan saya ..patah hati?geram? patut ke mereka buat begitu.?

Bookmark and Share

  


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:33


abaikan saja.....

jika dia cakap yang baik2.. & kita tahu.. takut2 timbul pula riak dalam hati....

jika dia mengumpat.. & kita tahu.. bergaduh pula nanti....

doakan sahaja segala kebaikan untuk diri sendiri... untung2 jika umpat yang dibuat.. makbul dah doa waktu tu... jika puji... ALHAMDULILLAH,,, mudahan apa yang dipuji oleh rakan-rakan tu akan berbalik pada diri mereka jua insya ALLAH...

** baik sangka sentiasa ye dik... ;)


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 05-10-07 13:34 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:34


tak patut..tapi paper pun bersabar lah ye..biar lah apa yang mereka nak buat apda kita...tapi ingat..Allah maha mengetahui segalanya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:38


saya tak sangka lah selama ini rupanya segala pertolongan dia tak ikhlas sebab dia cakap terpaksa pura2 berlakon baik degan kita .sedih betulllah saya..selama ni saya diam saja..apa yang dia buat kat saya,saya terima saja..saya sabar saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 05-10-07 13:46


Assalamualaikum wwt..

Betul kata ukhti nurkamar tu...
Berani kerana benar,takut kerana salah...
Orang mengumpat..pahala banyak sampai kat kita right...
So, bersabarla ye...tak pun enti try slowtalk/face to face discuss to them...apa masalah then cari jalan penyelesaiannya.. ;-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:47


sabar ye kak..
sebab tu kita kena pandai pilih kawan
payah kita nak cari kawan yang betul-betul ikhlas dengan kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:47


tapi saya lebih suka diamkan diri saja..apa patut saya buat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:48


tu lah bezanya antara kawan.teman dan sahabat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:50


diam pun ok juga..nanti dah lama2 diam lah mereka tu...saya pun pernah alami juga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 13:58


saya pastekan ayat yang berkaitan bisik2 ni

Tidakkah engkau memikirkan, bahawa sesungguhnya Allah mengetahui segala yang ada di langit dan yang ada di bumi? Tiada berlaku bisikan antara tiga orang melainkan Dia lah yang keempatnya, dan tiada (berlaku antara) lima orang melainkan Dia lah yang keenamnya, dan tiada yang kurang dari bilangan itu dan tiada yang lebih ramai, melainkan Ia ada bersama-sama mereka di mana sahaja mereka berada. Kemudian Ia akan memberi tahu kepada mereka - pada hari kiamat - apa yang mereka telah kerjakan. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. -Al-Mujaadalah, Ayat 7

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 05-10-07 14:09


Kawan apalah yang kau kesalkan
Kerana Tuhan kau kehilangan kawan
Kerana kebenaran dihina
Jangan kau ragu dalam keimanan

Kadang-kadang kawan jadi lawan
Kadang-kadang lawan jadi kawan
Apalah disedihkan hati
Setiap insan di dalam kekurangan

Jangan sedih selalu tersisih
Bukan kau saja ditimpa malang
Ingatlah para Rasul mulia
Lebih terseksa menderita
Mereka bahagia dalam derita
Mereka kaya di dalam papa

Mereka memadai dengan Tuhannya
Itulah kebahagiaan
Di waktu sempit seorang diri
Kawan janganlah disedihkan hatimu

Tetapi mereka merasai ramai
Walaupun keseorangan

(renung2kanlah)

Bookmark and Share

  


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-10-07 14:28


Assalamualaikum...
pendapatan saya...eh...
lebih kurang 2000 dan ke bawah.... :-D

cuba² lah datang dekat mereka senyap²..
contohnya dari belakang..lepas tu terkejutkan mereka ke...
lepas terkejutkan tu...berlalu dengan begitu sahaja...buat dono...
lepas tu, buat lagi lengkali...
buat lagi....
jangan lupa selitkan sekali...pertanyaan..
bisik apa tu....

saya pernah terbaca..atau terdengar...atau ter..ter...
mengenai bisik ni...ianya dari syaitan...dan biasanya ia buruk...kerana suatu khabar yang baik perlu dihebahkan..maknanya tak perlu nak bisik² ni.... :roll:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 14:58


Pada 05-10-07 13:14 , tereturubuzu posting:

!!! QUOTE !!!

apa pendapat anda jika anda berada ditempat ini.

dua orang kawan sedang berbisik bisik sesuatu di sebelah anda. tapi bila anda datang terus jadi senyap. kalau sekali dua tak apa, kalau setaip kali macam tu macam mana. mereka berdua akan berbual berdua2an jauh jauh dari kita. apa yang anda fikir?


apa yang ana akan fikirkan...??
ana akan fikirkan... tak takut ke mereka ni...??

abaikan saja mereka... jangan kita sakitkan hati dan mata...

pada ana, masalahnya bukan terletak pada anti...
tapi pada hati mereka...

kalau ada kesempatan, cuba turubuzu cakp ketdk puasan hati turubuzu pada mereka... tapi sudah tentulh dengan cara yang betul dan dedua pihak tak terrasa...

good luck...

p/s: manusia ni memang pelbagai ragam... selagi dia bergelar manusia, memang macam-macam ada...


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 06-10-07 12:37 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 11:27


Pada 05-10-07 14:58 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

memang macam-macam ada...



a'aaa... nasik kerabu memang macam macam ada campur :-D :-D :-D

ulam, kelapa parut, serunding ikan, budu. toksir budu pun ok..... ;) nasik saja pun dah sedap makan dengan solok.

** baru pukul seblas ini... aduss!~~~



-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-07 12:19


Pada 06-10-07 11:27 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-07 14:58 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

memang macam-macam ada...



a'aaa... nasik kerabu memang macam macam ada campur :-D :-D :-D

ulam, kelapa parut, serunding ikan, budu. toksir budu pun ok..... ;) nasik saja pun dah sedap makan dengan solok.

** baru pukul seblas ini... aduss!~~~




Assalamualaikum...
eh...ada kena mengena ke nasi kerabu dengan bisik² ni...
hmm...apa hubungkaitnya ye.....???? :roll:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 12:44


sokmo tuan tetap nak mengait... nanti ana belikan benang kait bebanyak ek... boleh kait tanpa henti... hhuhuh...

ana rasa, kaitan nasi kerabu dengan bisik2 ni...
hmmm....
kan nasi kerabu pun macam-macam kale ada, dengan lauk2 tambahannya sekali...
orang-orang yang bisik2 ni macam tu lah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-10-07 12:50


Pada 05-10-07 13:14 , tereturubuzu posting:

!!! QUOTE !!!

apa pendapat anda jika anda berada ditempat ini.

dua orang kawan sedang berbisik bisik sesuatu di sebelah anda. tapi bila anda datang terus jadi senyap. kalau sekali dua tak apa, kalau setaip kali macam tu macam mana. mereka berdua akan berbual berdua2an jauh jauh dari kita. apa yang anda fikir?


berdiam diri itu lebih baik
kalau sudah sampai tahap tak boleh tanggung dah
better berbincang
berbincang dengan keadaan bersemuka lebih banyak buruk dari baiknya
gunakan sms or emel
tanya apa yang kita dah buat silap
kadang kita tak sedar
double check selalu diri kita
supaya kita tak terlepas pandang apa-apa yang kita buat sehari-harian
kalau pun kita tidak silap
biarkanlah sahaja
hidup masih boleh diteruskan even tak ada kawan yang dua orang tu pun
sebab tu kita kena selalu berdikari walaupun ramai kawan di sisi
sebab satu hari nanti pun kita akan keseorangan juga :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-07 13:38


Pada 06-10-07 12:44 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

sokmo tuan tetap nak mengait... nanti ana belikan benang kait bebanyak ek... boleh kait tanpa henti... hhuhuh...

ana rasa, kaitan nasi kerabu dengan bisik2 ni...
hmmm....
kan nasi kerabu pun macam-macam kale ada, dengan lauk2 tambahannya sekali...
orang-orang yang bisik2 ni macam tu lah....


Assalamualaikum...
dah mereka ni..kengkadang ternaik bingun kepala ini memikirkan...
mungkin benar apa yang cik ismi katakan...
kale yang mengsimfonikan alam atmospera dunia ini....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 06-10-07 15:07


buat besajala...tapi kalau da teruk cuba jumpa face 2 face tanya...kan berbincang tu lebih baik...tak baik sangjka buruk kat orang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-10-07 15:59


Pada 05-10-07 13:48 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

tu lah bezanya antara kawan.teman dan sahabat...


Ada beza ye?
Beza yang macam mana 2?

:-? :-? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 16:30


nasihat-nasihat yang sangat biak dari anda semua..insyaallah di kesempatan ini saya akan perbetulkan mana yang silap dalam diri saya...terima kasih...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 21:07


Pada 06-10-07 12:44 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!



ana rasa, kaitan nasi kerabu dengan bisik2 ni...
hmmm....
kan nasi kerabu pun macam-macam kale ada, dengan lauk2 tambahannya sekali...
orang-orang yang bisik2 ni macam tu lah....


memandai saja kome buat telahan noo... :-P :-P :lol:

lebih kurang begitu lah maksudnya....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 21:31


sabar pun ada batasnya....pandai2lah kawal....Kalau dah tak boleh sabar dengan kerenah mereka,bagi penampau saja....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 22:55


assalamualaikumwarahmatullah...

perbuatan berbisik seperti itu dilarang dalam agama..

.:::Dosa-DOsa Yang dipandang ringan oleh manusia:::.

~Larangan berbisik di samping orang ketiga tanpa keizinannya~

firman ALLAH Taala:sesungguhnya pembicaraan rahsia itu daripada syaitan...
(surah al-mujadilah ayat 10)

Hadis-hadis yang berkaitan

daripada ibnu Umar .a , sesungguhnya RAsulullah s.a.w bersabda: jika mereka bertiga, maka janganlah yang dua org itu berbisik tanpa orang yang ketiga.
(hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


dan Abu Daud juga ada meriwayatkan hadis ini dan didalam riwayatnya itu ada sedikit tambahan iaitu"berkata abu solih:aku bertanya Ibnu Umar,(apakah pula hukumnya jika mereka itu)berempat?Beliau menjawab:tidak memberikan kamu mudharat" (ertinya tidak berdosa dan tidak mengapa bagi kamu kerana mereka sudah berdua(yakni yang tidak berbisik itu) dan tidak lagi keseorangan).



Imam MAlik juga meriwayatkan hadis ini melalui Abdullah bin Dinar dalam kitabnya al-Muwatto'.katanya (Abdullah bin Dinar):aku bersama Ibnu Umar dirumah Khalid bin Uqbah yang (rumahnya)terletak (dikawasan)pasar.tiba-tiba datang seorang lelaki ingin berbisik dengan beliau dan tidak ada bersama beliau selain saya(dan lelaki yang ingin berbiski dengannya).Lalu Ibnu Umar memanggil seorang lelaki yang lain sehingga kami jadi berempat.Beliau pun berkata padaku dan lelaki ketiga yang(baru)dipanggilnya tadi:kamu berdua tunggu sebentar.Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:Tidak boleh berbisik dua orang dengan meninggalkan seorang yang lain.



daripada Ibnu Mas'ud .a Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Jika kamu bertiga.maka janganlah dua orang(daripada kamu)berbisik tanpa yang satu lagi,sehinggalah kamu bercampur dengan orang ramai,kerana itu boleh menyedihkannya(kerana dia keseorangan)
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


Pengajaran daripada hadis2 diatas:
1)syumulnya ajaran islam mencakupi keseluruhan aspek kehidupan manusia.Dalam hadis ini kita lihat bagaimana Rasulullah s.a.w mengajar kita adab2 ketika bersama muslimin.
2)Larangan bisikan ini jika yang dibisikkan itu perkara yang harus.Adapun jika bisikan itu adalah pada perkara dosa,maka ia adalah haram sekalipun hanya berdua.
3)kita juga melihat betapa islam meminta kita supaya menjaga hati dan tidak menyakiti sesama muslim sekalipun dengan hanya menimbulkannya syak wasangka atau kesedihan kepada mereka(kerana kesedihan)
4)Larangan bisikan ini adalah termasuk dalam perkara yang haram kerana menyakiti seseorang meslim itu adalah haram.
5)Harusnya berbisik bila dia tidak lagi bersendirian kerana ia tidak lagi menyakitkannya dan sudah ada dua orang yang boleh bersembang dengannya.
6)Islam mengajar umatnya supaya menghormati orang lain dan tidak menyakiti mereka,walaupun dengan hanya perkara yang sangat kecil.

wallahu'alam...


sabar sajalah... . Cuba enti kasi tahu pada mereka yang perbuatan mereka tu dilarang dalam Agama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142498 saat. Lajunya....