Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 hari yang lalu
izdham: 28 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: siapa anak petani?saya...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» siapa anak petani?saya...

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa anak petani?saya...

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:52


saja nak berkongsi cerita.. saya hairan ada orang yang malu mengaku anak nelayan atau anak petani...

saya anak petani...saya suka hidup dan membesar sebagai anak petani.. mak sayalah petani, ayah saya kerja kerajaan tapi dah setahun lebih bersara.. saya kagum dengan mak saya yang boleh urus dan jaga beberapa kebun seorang diri...saya katakan seorang diri sebab anak-anaknya tak dapat selalu tolong dia buat kerja kebun..ayah pun cuma hujung minggu turun kebun tapi sangat jarang..anak2 dia ada yang dah kawin, kerja jauh, belajar jauh..


sesuatu yang kadang-kadang terlepas disedari dan dihargai..mak selalu membekalkan kami dengan sayur2 segar hasil dari tanamannya..kalau sayur kat rumah dah beberapa hari dan dah layu, mak kata, mak tanam sayur tapi anak2 tak dapat makan sayur segar2..


sejak saya kecil, saya selalu ikut mak ke kebun sebab tiada orang menjaga di rumah...perkara yang paling saya sedih dan menyesal bila ingat sekarang, suatu hari saya ikut mak ke kebun, mak biasanya balik rumah waktu petang tapi saya desak dan nangis ajak mak balik awal sedangkan mak sedang tekun buat kerja kebun.. sebab mak tak nak balik lagi, habis semua daun2 sayur-sayur tanamannya yang sedang menghijau saya kerjakan...sungguh sedih ingat perkara tu...mak tak marah saya, mak saya tetap pujuk sebab dia masih banyak kerja...akhirnya saya menurut...sebenarnya banyak kali saya ajak mak balik awal tapi hari tu paling sedih..sebab tu mak selalu tanya kalau saya betul-betul nak ikut atau tidak sebab mungkin serik dengan perangai anaknya yang begitu..sebenarnya pada hari kejadian tu sebelum bertolak dari rumah mak dah bagi duit rm5 dan saya dah janji tidak akan ajak mak balik awal..


saya bersyukur jadi anak petani...di kebun saya dapat melihat keindahan gunung kinabalu yang bermakhota awan putih di waktu pagi, dapat menikmati matahari terbit di sebalik gunung, dapat mendengar bunyi air dari gunung dan sungai... di kebun saya melihat kehijauan alam, menikmati udara sejuk dan segar, mendengar kicau burung..


di kebun, selera makan saya berlipat ganda..hehe..kalau nak masak sayur, cuma keluar dari pondok, petik sayur dan masak.. dah dua tahun lebih saya tak menikmati kesedapan dan kesegaran masakan di kebun...terlalu rindu.. di kebun, anak2 buah yang selalu tak berselera makan berebut-rebut nak makan...


kebun mak saya macam-macam...ada kebun tanam sayur, kebun kopi, kebun pisang, dusun buah2, tanam padi (padi bukit) dan banyak lagi..semua tu mak usahakan seorang diri hingga sekarang pada usia separuh abad lebih...kalau sehari tak pergi kebun mak saya kata macam sakit..anak2nya menggelarnya "wanita berkerjaya yang sibuk".. hujan renyai2 pun dia nak pergi kebun...dia kata cukuplah kalau ada masa sejam buat kerja kat kebun tu daripada langsung tak pergi kebun.. kebun mak saya ada yang jauh ada yang dekat sebab dari nenek moyang kami, telah berhijrah 2 kali sebelum menetap kekal di kampung sekarang... kalau pergi kebun jauh, mak saya bertolak sebelum matahari terbit dan balik lepas matahari terbenam..tapi naik keretalah..,

saya rindu suasana musim mengetam padi... kami sekeluarga dan dengan sepupu2 saling membantu... golongan kanak-kanak, remaja dan orang tua bekerjasama..mengetam padi dengan bermula dalam barisan dan berakhir dalam barisan... tidak dibenarkan ketam padi dalam lorong sendiri saja tapi mesti tolong ketam padi di lorong jiran kiri dan kanan... tidak boleh tidak sampai ke garis penamat... suasana ketam padi sangat seronok..yang tidak lepas kalau ketam padi ialah acara teka-teki..lebih ramai penyertaan lebih meriah...ada yang tak terjawab hari tu disimpan untuk esok hari..di celah2 padi mak tanam labu kundur, labu merah, jagung dan timun... kalau terjumpa buah timun ketika mengetam, kami akan berhenti sebentar membahagi2 dan makan timun bersama2... hilang dahaga di bawah terik mentari.. rindunya...dah 6 tahun saya tidak menikmatinya...

cerita pasal kebun kopi..kebun tu atas bukit dan tempat sejuk... dekat dengan tempat kaki gunung kinabalu... kena lasaklah kalau nak sampai ke sana..naik dan turun bukit...kalau nak petik buah kopi kena naik atas pokok...hehe..masa kecil selalu melompat dari pokok ke pokok yang berdekatan..selalu pula buat pertandingan melompat pokok dengan kakak, abang dan sepupu... hasil buah yang dipetik dibawa turun bukit...seperti pahlawan anak2 mak termasuk perempuan mengangkat buah kopi dalam guni menuruni bukit...tapi sayalah yang paling tak kuat...kalau sampai jalan yang curam saya buang guni berisi kopi berguling2 sampai ke tanah rata...mencabar sungguh...

banyak kenangan indah tapi hanya itu yang dapat dikongsi... rindunya.. :-) :-) :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 17:20


oo..macam tu ye..apa pun, tak semua orang malu nak mengaku macam tu. mungkin orang yang malu nak mengaku tu ada sebab-sebab peribadi yang tertentu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

damsyiq_group
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.08.2007
Ahli No: 30741
Posting: 37
Dari: ipoh (DAMASCUS-SYRIA)

syria  


posticon Posting pada: 02-10-07 17:29


emmm.... bagi saya lah tak ada sebab kenapa kita nak malu.. apa pun, siapa pun kita, kita tetapi hambaNya, ye tak..? (jangan jadi macam malin kundang udah lah.. na'izubillah..) sebenarnya pokok pangkal hati kita. di mana pun kita d campakkan jangan lupa siapa kita d mataNya.. manusia ini saling mmerlukan! sebagai contoh; kalau tak ada si petani orang-orang kaya tu nak makan nasi dari mana? k lah, skadr berkongsi.. semoga kalian semua sentiasa d bawah rahmatNya, amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For damsyiq_groupProfil   Hantar PM kepada damsyiq_group   Pergi ke damsyiq_group's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-10-07 20:48


Ana cucu petani; boleh masuk kelab ke tak?

Rumah ana sekarang pun dikelilingi sawah padi.
Ayah ana anak petani.
Ingin ana tambah satu perkara (harap tak keluar topik):

Ana masih ingat pesanan ayah ana, tentang 'power of education'.
Katanya, ayah dia (datuk ana) susah, kerja dengan orang dan bertani. Dengan kata lain 'agak susah'.

Alhamdulillah, ayah ana berjaya dalam pelajaran, dapat masuk universiti dan dapat pegang jawatan dalam kerajaan, walaupun bukan PM.

Menjadi cabaran bagi ana dan adik beradik lain, kerana lumrah kita harus menjadi lebih baik daripada sebelumnya; dan ayah ana selalu mencabar kami menjadi lebih baik daripadanya.

Susah juga,kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 20:49


saya bangga menjadi menantu petani...... :)

mandi air paya..... kutip sayur nak buat masak... tangkap ikan... semelih ayam bela.....

errmm.. mana lah mudah nak dapek peluang begitu kat bando ni..... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 09:39


teringin sangat nak tangkap ikan di sawah padi...
impian yang belum tercapai :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:25


kita pun anak petani...selalu ikut arwah bapak pergi kebun,pakai comot2..kutip biji sawit, tanam pisang...petik buah limau...

kita tak malu pun nak mngaku semua tu..bapak pernah jual ikan dari kampung ke kampung...pernah jual getah beku...yang busuk tu.tapi dengan duit hasil semua itulah bapak berjaya beri kami adik beradik pelajaran.....
semua pencapaian alhamdulillah......

eeee....rindunyeeee kat arwwah.......:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:27


nak cuba menoreh getah... tengok kat tv seronok saja

satu lagi impian belum tercapai :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:34


sya anak pekebun,seronok masa berkebun,,panjat betik,tanam jagung,tanam ubi kayu ...best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:41


saya anak seorang nelayan dan juga petani...


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

hasantembaga
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29732
Posting: 14
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 03-10-07 10:42


Kalau boleh, saya nak belajar berkebun jugak.tak berpeluang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasantembagaProfil   Hantar PM kepada hasantembaga   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:52


Pada 03-10-07 10:42 , hasantembaga posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau boleh, saya nak belajar berkebun jugak.tak berpeluang..



tak mengapa.. mulakan dengan tanam pokok2 bunga
atau buah2an di halaman rumah :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-10-07 11:48


saya anak seni

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 18:26


saya anak pakcik abdul ghani... ehehe....

atuk dan wan ana seorang petani...
dengan hasil tani itulah kami 6 beradik membesar dengan sihat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-10-07 20:07


saya anak pasangan cikgu
tapi ba dan ma cukup suka berkebun :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

awa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15078
Posting: 136
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 21:39


Saya pun anak petani..Biasalah asal Kedah...So bapak saya kerja sebagai pesawahlah...Best sangat bila tengok anak padi menghijau...dan yang dah masak tu...jom p kedah ramai-ramai!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For awaProfil   Hantar PM kepada awa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116068 saat. Lajunya....