Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Kenapa nafsu suka ambil kesempatan?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Kenapa nafsu suka ambil kesempatan?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa nafsu suka ambil kesempatan?

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 00:53


saya selalu berfikir Kenapa nafsu ni suka ambil kesempatan?.kadang-kadang saya dapat kawal dan kadang-kadang tengah terleka nafsu saya mula datang secara tiba-tiba.saya bersyukur saya dapat kawal nafsu saya masa bulan puasa ni tapi nafsu saya datang pada waktu2 sejuk lepas hujan.apa patut saya buat?


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 07:21


hmm.. macam paham saja. ni yang saya pernah baca dalam satu artikel, mengenai masalah ni.

"berbuatlah amal ibadah sehingga anda terlalu letih hingga anda tak mampu lagi nak buat maksiat."

bukannya "berbuat maksiat sehingga anda terlalu letih/malas hingga anda tak mampu lagi nak beramal ibadah."

jika perkara ini melanda i.e nafsu, jawapannya hanya ibadah. sibukkan diri dengan ibadah, Insya Allah ia dapat dikawal. mohonlah kekuatan untuk melawan nafsu itu dalam doa dan munajat kepada Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 08:02


kawin saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 08:18


betul jugak..kawin saja tapi bukan senang....kita tau.
apa yang awak boleh buat sekarang puasa...minta djauhkan dari perkara2 yang tak diingini...

orang kata perkara ni biasa bagi kaum muslimin...mungkin awak boleh kongsi dengan kawan-kawan awak, and sibukkan diri dengan mereka.....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 09:25


sibukkan diri..
khattam al-quran
bila dah habis khatam lagi
solat..dengar ceramah..keluar dengan kawan-kawan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 09:48


perbanyakkan amal ibadah....



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-10-07 10:12


Pada 02-10-07 08:02 , gsrturbo posting:

!!! QUOTE !!!

kawin saja


setuju setuju.. :-) :-) :-) :-)


-----------------
'tuhan ganjarkan upaya untukku menyusuri jalan Mu agar tak tersasar haluan kiblatku oh, tuhan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 10:30


Kenapa nafsu suka ambil kesempatan?
rasanya rashdin ada jwpnnya sendiri.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 10:38


sebb nafsu diberi kesempatan .......

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 02-10-07 10:42


Assalamualaikum wwt...

Kenapa nafsu suka ambil kesempatan?

Sebabnya HATI (main control) selalu memberi ruang... :-o


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 10:43


Pada 02-10-07 10:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

sebb nafsu diberi kesempatan .......




ye..muhasabah diri balik..biar kita yang mengawal nafsu..bukan nafsu yang mengawal kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 10:51


setuju dengan nurizmi................

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 11:05


memang misi penciptaanya untuk menguji dan mengajak manusia membuat dosa


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 11:35


jangan biarkan nafsu menguasai diri & jangan selalu berkhayal yang bukan2

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-10-07 11:42


Assalamualaikum....
nafsu..nafsu...nak suruh dia main jauh²...dia memang sentiasa dekat dengan kita....
tak ada nafsu pun tak boleh....
hish...kawallah nafsumu sebelum nafsumu mengawal dirimu....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 12:47


salam...

hhmm...

ana pun mengalaminya...

Sedih sangat...

memang secara jujur nya....
susah sangat nak kawal nafsu...

(T_T)(T_T)(T_T)

*muhasabah diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 13:03


Pada 02-10-07 09:25 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

keluar dengan kawan-kawan..




kawan saya pun saya tak tahu mana pergi.jumpa pun hanya seorang 2 saja.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:46


hmmm...
nafsu boleh dibentuk...
menjadi baik mahupun sebaliknya...
walaupun hakikat yang kita sering lihat, nafsu lebih cenderung ke arah yang kita tak inginkan...
sebab tu kita perlu berusaha...
didiklah nafsu dengan baik...
banyakkan zikr, zikr, zikr dan zikr di waktu senggang..
banyakkan berkata2 dengan hati, kata-kata yang elok dan bermanfaat...
banyakkan baca al-quran dan peringatan2 dari-NYA....
insyaAllah, cubalah selagi mampu...

jangan biarkan akal tersepit di belakang nafsu...
jangan diikutkan nafsu yang sentiasa memburu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:50


nafsu..memang susah dikawal. banyak cabarannya. sama-sama lah kita cuba.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 17:37


nafsu boleh ke diberhentikan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-10-07 17:44


Pada 02-10-07 17:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

nafsu boleh ke diberhentikan?


boleh...berhentikan nadi dulu..... :oops:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 17:47


itu kan lau dah mati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 18:13


Pada 02-10-07 17:44 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 17:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

nafsu boleh ke diberhentikan?


boleh...berhentikan nadi dulu..... :oops:



hmm... betul tu...

p/s:bolehkah diberhentikan...?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 21:09


kenapa nafsu ambil kesempatan..pasal manusia suka melayannya agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-10-07 21:20


Nafsu ambil kesempatan kerana kita tak tahu cara nak kawal nafsu..
dekatkn diri kepada Allah, banyakkan baca Quran @ zikir setiap kali kita ingat benda-benda yang tak sepatutnya..kalau tahap tak boleh kawal jugak, memang kena kawin.
semoga diri mu diberi perlindungan olehNYA dari nafsu yang jahat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 00:05


betul ke nafsu mesti ada dalam setiap manusia dan tak boleh dibuang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mohdramadzan
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2007
Ahli No: 31226
Posting: 10
Dari: IPOH

iran  


posticon Posting pada: 03-10-07 00:22


Pada 03-10-07 00:05 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke nafsu mesti ada dalam setiap manusia dan tak boleh dibuang?


assalamualaikum...

manusia adalah satu ciptaan yang sempurna.. dikurniakan Nya nafsu dan akal.. sedangkan malaikat hanya mempunyai akal dan haiwan hanya mempunyai nafsu.. bolehkah kamu membuang satu kurniaan Allah pada kamu... tak mungkin..

bagaimana nak mengawal nafsu???
nafsu dapat dikawal dengan akal...

bagaimana nak mengalahkan nafsu???
dengan sebenar benar takut kepada Allah (sebenar benar iman)...

kalau susah sangat nak mengawal nafsu, makna nya kita ni kurang berakal..

kalau susah sangat nak mengalahkan nafsu, makna nya kita ni kekurangan iman..

tepuk dada, tanya selera..

assalamualaikum..


-----------------
YANG BAIK ITU DARI NYA...
YANG BURUK ITU DARI DIRI INI...
NAMUN KEDUANYA DARIPADA NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdramadzanProfil   Hantar PM kepada mohdramadzan   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 00:32


Pada 03-10-07 00:05 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke nafsu mesti ada dalam setiap manusia dan tak boleh dibuang?

salam...

eerrmm....

soalan yang sungguh jarang ditanya..

Kenapa nak buang nafsu??

bahaya juga kalau manusia tak ada nafsu...

dan bahaya juga kalau manusia dikawal nafsu..

jadi...

didiklah nafsu...

*sama-samalah kita... berusaha mendidik nafsu...
insyaALLAH...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 00:38


Pada 03-10-07 00:05 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke nafsu mesti ada dalam setiap manusia dan tak boleh dibuang?

maaf terpost 2 kali...

tambahan sikit...

kalau tak ada nafsu..

kita tak makan..

tak minum...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....
[ Telah diedit oleh: mohamad pada 03-10-07 00:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 09:54


nafsu beribadat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 11:06


Surah An Nur ayat 31 bermaksud: Bertaubatlah kamu semua kepada Allah wahai sekalian orang yang beriman supaya kamu semua berbahagia. Orang yang beriman dengan hati dan lisan, tetapi melalaikan perintah-perintah Allah, malah mengerjakan maksiat setiap hari, maka dirinya adalah dalam bahaya yang besar. Sekiranya orang itu tidak mendapat taufik dan petunjuk Allah untuk segera bertaubat dari dosanya sebelum mati, dikhuatiri akan digolongkan bersama kaum munafik dan kafir yang akan dilontarkan ke dalam api neraka yang membakar hingga ke pangkal hati sebagaimana yang disifatkan Allah dalam firmannya dalam surah Al Humazah ayat 6 hingga 9 yang bermaksud: Api dalam neraka yang dinyalakan Tuhan yang panasnya naik ke hati, sesungguhnya api itu ditutup di atas mereka dalam tiang yang memanjang.

Seseorang itu tentu tidak akan dapat terlepas sama sekali dari kemaksiatan yang dilakukannya oleh anggota-anggotanya. Kalaupun dapat menghindarkannya, maka tidak pula dapat terlepas dari maksiat-maksiat batin iaitu sifat buruk yang ada di dalam hatinya. Sekiranya kemaksiatan batin itu juga dapat dihindari, tidak pula ia dapat mengelak dari godaan atau rayuan iblis dan syaitan. Kalaupun ia dapat, tentu tidak pula sunyi dari kelupaan dan kelalaian.

Rasullullah s.a..w sendiri juga tidak terelak dari godaan syaitan. Sabdanya: Sesungguhnya hatiku itu dapat juga tergoda sehingga saya harus memohonkan pengampunan kepada Allah dalam sehari semalam sebanyak 70 kali ( Riwayat Muslim ). Baginda bertaubat sekalipun Allah pasti mengampuni segala dosa yang terdahulu dan yang kebelakangannya.

Setiap manusia tidak mungkin terlepas sama sekali dari mengikut syahwat kerana ia merupakan watak dan tabiat semula jadi manusia. Maka bertaubat bukanlah semata-mata dengan meninggalkan kesyahwatan-kesyahwatan itu sahaja, tetapi kesempurnaan taubat ialah dengan menyesali mana yang sudah ditempuhi dan dilewati. Bila manusia mematuhi syahwat, maka naiklah satu kegelapan dalam hatinya sama seperti naiknya satu kegelapan dari pernafasan seseorang apabila ia bernafas di permukaan cermin muka yang bersih.

Jika kegelapan syahwat telah berkumpul bertompok-tompok maka samalah keadaannya seperti wap pernafasan yang sudah bertompok-tompok dipermukaan cermin yang asalnya bersih tadi. Kesyahwatan tersebut akhirnya menjadi daki sebagaimana berdakinya cermin, tentulah kelihatan begitu buruk. Jelasnya hati juga menjadi kotor berkarat bagaikan karat yang mengenai besi.

Firman Allah dalam surah Al Muthaffifin ayat 14 yang bermaksud: Bahkan apa yang mereka kerjakan itu menjadi karat pada hati mereka kerana dosa yang mereka kerjakan.

Yang menyulitkan lagi kalau karat itu telah tebal menutupi hati kerana bertimbun-timbun terlalu lama, tidak pernah dibersihkan, pasti dapat merosakkannya sekali gus. Oleh itu adalah wajar supaya karat daki dan kotoran-kotoran itu dihilangkan terlebih dahulu dan seterusnya dijaga supaya jangan lagi terkena daki-daki kekotoran dan sebagainya supaya ia tetap bersih dan bercahaya.

Cahaya yang keluar dari hati berupa ketaatan untuk mengabdikan diri kepada Allah, meninggalkan segala bentuk kemaksiatan. Jika belum, tentu sukar sekali timbulnya kebaikan-kebaikan secara ikhlas. Dengan lenyapnya kegelapan kemaksiatan, memancarlah cahaya ketaatan. Sabda Rasullullah s.a.w: Ikutilah keburukan itu dengan kebaikan, maka kebaikan ini akan menghapuskan keburukan. ( Riwayat Al-Tabaroni ).

Menurut Imam Ghazali .a, apabila melakukan dosa, kemudian tidak segera bertaubat, sentiasa lalai dan menangguh-nangguh, pasti menemui dua bahaya besar. Pertama, kegelapan yang bertimbun-timbun dalam hati yang berupa kemaksiatan itu semakin lama semakin tebal dan sukar untuk dihilangkan bahkan tidak mungkin dihilangkan sama sekali buat selama-lamanya.

Kedua, apabila tiba sakit dan seterusnya meninggal dunia tidak sempat menghilangkannya, pasti menemui kesengsaraan yang hebat, menemui Allah di dalam kemurkaan dan tidak dapat menyelamatkan diri di akhirat. Para ulama telah menentukan beberapa syarat taubat yang harus dipatuhi dan tiada sesuatu taubat itu dianggap sempurna kecuali dengan tiga perkara:

Menyesali diri atas dosa-dosa yang telah lalu.

Mensucikan diri dari dosa. Tidak ada maknanya ia bertaubat pada hal terus melakukan dosa yang sama dan tidak memberhentikannya.

Berazam tidak akan melakukan dosa lagi selagi hayat dikandung badan.

Ketiga-tiga syarat itu hendaklah mengiringi setiap taubat dari dosa antara seorang hamba dengan Tuhannya. Ada suatu syarat lagi ditekankan iaitu terhadap dosa antara seorang hamba Allah dengan hamba Allah yang lain iaitu jika ia menganiayai diri seseorang anak Adam, mencederakannya, menyentuh kehormatannya atau menzalimi hartanya, maka hendaklah ia menebus haknya.

Jika yang mengenai jiwa atau diri hendaklah ia membenarkannya menjalankan qisas (hukum menurut hukum Islam ) ke atas dirinya. Jika yang mengenai harta atau barang, hendaklah ia mengembalikan semua hak itu kepada orang yang dizalimi. Jika yang mengenai kehormatan, maka hendaklah ia memohon dimaafkan segala kesalahannya itu. Dalam pada itu ia mesti berusaha bersungguh-sungguh untuk menghapus segala penganiayaan itu sedaya upaya.

Begitu pula terhadap sembahyang, puasa dan zakat, hendaklah ia segera bertaubat jika ia meninggalkan sesuatu dari kefarduan-farduan tersebut, mengkadakan segala yang luput dari fardu-fardu itu sekadar termampu dengan seberapa segera.

Apabila sudah berkumpul syarat taubat wajiblah kita mengharapkan supaya taubat tersebut diterima kerana hati yang sudah suci bersih dari segala kekotoran dan penyakit batin tentu diterima sebagaimana pakaian yang suci bersih pasti digemari oleh sesiapa pun. Yang penting bagi kita ialah membersih dan menyucikannya. Diterima atau tidak terpulanglah kepada Allah s.w.t sebab semuanya tercatat menurut ketentuan sejak azali lagi. Sabda Rasullullah s.a.w: Orang yang bertaubat dari dosanya adalah seperti orang yang tidak mempunyai dosa sama sekali (Riwayat Ibnu Majah ).

Firman Allah dalam Surah At Tahrim ayat 8 yang bermaksud: Wahai sekalian orang yang beriman bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang bersungguh-sungguh. Taubat nasuha bererti taubat yang memberi nasihat baik pada diri sendiri serta dilakukan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh semata-mata mengharapkan keredaan Allah tanpa sebarang tujuan dan godaan yang lain. Firman Allah dalam surah An Nisaa ayat 17 bermaksud: Bahawasanya taubat itu dapat diterima oleh Allah untuk orang-orang yang berbuat keburukan kerana jahilnya, kemudian bertaubat dalam waktu terdekat (bertaubat segera).

Dari ayat itu jelas bahawa taubat yang diterima hanya taubat yang dilakukan oleh orang yang melakukan dosa kerana jahilnya (tidak mengetahui perkara yang dilakukan itu berdosa) lalu ia bertaubat dengan segera setelah diketahui dan disedarinya. Oleh itu, bagi orang yang tahu pekerjaan yang dilakukan itu sesuatu dosa, tetapi sengaja dilanggarinya, maka terpulanglah kepada Allah sama ada diampuninya atau tidak. Yang penting, ia bertaubat kepada Allah dengan seberapa segera.

Menurut Imam Ghazali .a. bahawa dosa kecil boleh menjadi dosa besar dengan salah satu dari enam perkara:

1. Kerana terus melakukannya atau dikekalkan tanpa henti-henti.

2. Kerana ada anggapan kecil pada dosa yang dilakukannya itu.

3. Kerana merasa gembira malah bersukacita melakukan dosa kecil itu.

4. Kerana dianggap mudah sahaja (tidak diendah sama sekali) terhadap tindakan tegas     dan kemurkaan Allah dan menganggap dosanya tidak sesiapa yang tahu atau     perbuatannya tidak ada yang berani menegur atau kemaksiatannya belum menerima    hukuman.

5. Apabila dosa itu dilakukan, lalu diperlihatkan kepada orang lain sama ada dosa itu dilakukan lalu diceritakan kepada orang lain atau memang dilakukannya di hadapan orang lain.

6. Apabila yang melakukan dosa kecil itu seorang alim ulama yang diakui oleh orang ramai sebab dikhuatiri sangat bahawa pengikut-pengikutnya akan meniru kelakuannya.

Marilah kita menyedari dosa-dosa yang telah kita lakukan selama ini dan bertaubatlah kita sebelum nyawa sampai ke kerongkong dan sebelum matahari terbit dari sebelah barat (hampir kiamat). Sabda Rasullullah s.a.w: Sesungguhnya Tuhan bersedia menerima taubat sesesorang hamba selagi nyawanya belum sampai kerongkong.

Marilah kita membanyakkan memohon keampunan daripada Allah dengan ucapan yang tulus ikhlas. Ucapkanlah “Ya Tuhan, hamba telah menganiayai diri sendiri, hamba telah membuat keburukan, maka ampunilah dosa-dosa hamba itu.”

Boleh kita memperbanyakkan istighfar seperti yang diajarkan oleh Rasullullah s.a.w atau para ulama. Setiap hari harus menghisab (membuat perhitungan amalan diri sendiri) meneliti keburukan yang telah kita kerjakan, kemudian berusaha giat menolaknya atau menghapuskannya dan berbuat kebaikan sebanyak-banyaknya.

(Petikan khutbah Jumaat ini dikeluarkan untuk siaran oleh Jabatan Agama Islam Negeri Perak)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-10-07 11:18


Pada 02-10-07 10:43 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 10:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

sebb nafsu diberi kesempatan .......




ye..muhasabah diri balik..biar kita yang mengawal nafsu..bukan nafsu yang mengawal kita..


Setuju sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-10-07 11:23


betul tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 11:30


kena tunjuk nafsu dengan akal berpandukan ilmu, amal dan takwa..
insyallah akan membawa ke arah kebaikan..
contohnya berkahwin...
hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-10-07 11:31


Assalamualaikum...
sedihnya....saya sedih....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 00:01


Pada 03-10-07 11:31 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
sedihnya....saya sedih....





Kenapa anda sedih sangat?


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 06:27


Pada 04-10-07 00:01 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-07 11:31 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
sedihnya....saya sedih....



Kenapa anda sedih sangat?



dia nak mummy nya agaknya... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 07:17


mungkin dia tersedih baca article sakinahazzahra...
maklumla, angin pun ada panas dan sejuk juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 11:31


hmm lau artikel tu memang patut kita bersedih sebab kita akan menemui kematian jua :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 14:18


nafsu akan tunduk bila perut lapar,so sentiasalah berpuasa sunat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 14:33


ambillah kesempatan keberkatan 10 malam terakhir bulan puasa ni...
didiklah nafsu dengan sentiasa beribadah..berzikir...jangan terlalu layan prasaan...awasi setiap tindakan..jaga pandangan..jaga hati...insyAllah..Allah Maha Mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 14:34


jadi ,kesimpulannya sentiasalah berpuasa sunat......

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 05-10-07 15:36


benda ni memang payah sikit...
tepuk dada tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-10-07 15:42


kalau dah mampu dan boleh memudharatkan kalau dibiarkan, ia dah menjadi wajib. so, eloklah berkahwin

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-10-07 15:51


Pada 04-10-07 06:27 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 00:01 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-07 11:31 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
sedihnya....saya sedih....



Kenapa anda sedih sangat?



dia nak mummy nya agaknya... :-P



pandai eh..cik s... ni hubungkaitkan ye...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-10-07 16:15


Pada 04-10-07 07:17 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin dia tersedih baca article sakinahazzahra...
maklumla, angin pun ada panas dan sejuk juga...


Assalamualaikum..
sedih...sebab...
masih jauh...masih terlalu jauh...
angin kuskus membawa ku jauh...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 16:38


hm,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 16:44


perkukuhkan iman dijiwa...dan minta pertolongan daripada Allah pemilik sekalian alam dan makhluk..insyaallah...sama-sama lah kita berdoa...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 16:46


nafsu tak boleh dihentikan, boleh dikawal..
yang penting iman kena jaga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

abqoriah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30530
Posting: 43
Dari: senawang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 17:44


erm betul tu memang susah nak kawal nafsu tapi kalau kita usaha pasti ada caranya...
apa-apa pun perbanyakkan ibadat terutamanya dalam bulan yang mulia ni...
dugaan kan...syaitan tak ada,nafsu pulak nak dikawal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abqoriahProfil   Hantar PM kepada abqoriah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:17


Pada 02-10-07 17:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

nafsu boleh ke diberhentikan?



nafsu tidak boleh diberhentikan , cuma ianya boleh dikawal..

selain dari perbanyakakkan amal, elakkan dari berlebih-lebih terhadap perkara yang disukai nafsu... dan juga elakkan dari melakukan perkara-perkara yang haram...

sakit nak mengawal nasfu ni tapi itulah syurga dikelilingi oleh perkara-perkara yang tidak disukai nafsu...berbaloi sesiapa dapat mengawal nafsu ni ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:24


hmm....susahnye nak kawal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 09-10-07 14:23


sebenarnya kita boleh lwn nafsu tu...sentiasa beringat pada ALLAH... :-) kuat kan dari dengan amalan membaca ayat suci al-Quran...


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 16:37


Pada 09-10-07 13:24 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

hmm....susahnye nak kawal...



ye,kadang-kadang boleh jadi gila dibuatnya.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-10-07 17:08


Pada 09-10-07 16:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 13:24 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

hmm....susahnye nak kawal...



ye,kadang-kadang boleh jadi gila dibuatnya.



hmm...gila sebentar...jangan gila terus sudah..bahaya tu...takut perhitungan akhir menyebabkan kita ditempatkan di neraka....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.182067 saat. Lajunya....