Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: first time praktikal....


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» first time praktikal....

Please Mendaftar To Post


Oleh first time praktikal....

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:04


bolehkan sesiapa berkongsi cerita dengan ana tentang first time menjalani praktikal...
insya allah ana akan menjalani praktikal pada awal bulan 12 ni di sebuah firma audit selama 6 bulan...
so ana sekadar nak tahu macam mana pengalaman anti/anta semua masa praktikal tersebut...

........................................................................
indahnya hidup jika bersulamkan takwa dan iman...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:11


alaaa buat-buat macam biasa saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:13


mula-mula memang rasa tak biasa....nanti dah lm mesti rasa srnk...jangan lah risau... :-) :-) :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:23


salam...ana pun tengah menjalani praktikel sekarang ni..di telekom malaysia...alhamdulillah...mula-mula tu macam-macam rasa ada..tapi...erm apa-apa pun alhamdulillah...tak seronoklah if tak ada cabaran kan..betul tak?..

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:49


saya baru saja habis praktikal taun lepas...6 bulan juga....seronok kalau kita pandai sesuaikan diri dengan rakan-rakan yang bekerja kat tempat kita praktikal tu... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:56


Salam cahaya hatiku...em, nampaknya kita sealiran ar ni..
saya tengah praktikal kat audit firm, di kl.ni dah masuk 4bln saya berpraktikal di sini. mula-mula tu agak nervous juga, tapi lama2 biasa dah.lagipun audit firm tempat saya praktikal ni small medium, staff pun xsampai 5 org,sikit saja.sekarang ni tengah tak banyak kerja sebab sekarang bukan peak period.kat sini saya tak dapat banyak exposure sangat sebab budak praktikal kat sini tak digalakkan u deal dengan client. just bantu2 senior saja ar, tapi at least banyak juga dapat belajar sebab senior banyak bagi tunjuk ajar.nasihat saya carilah tempat praktikal yang boleh bagi kita banyak exposure, banyak expeience yang kita boleh dapat nanti.kalau dapat kat big 4 company lagi bagus.

Bookmark and Share

  


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:00


praktikal ni seronok...saya sekarang ni pun sedang menjalani praktikal...6 bulan juga...banyak perkara baru yang kita akan pelajari dan rasai dalam tempoh praktikal ni... :-)


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

  


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:12


sekarang pun tengah praktikal.ok2 saja....tapi environment lain sikitla sebab dok di kalangan orang bekerja kan.
terpaksa sesuaikan diri.

mmm pernah kena marah tau...sedihnyee.....hehee....
tapi fun tau!

Bookmark and Share

  


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 14:54


saya tengah practical jugak..seronok tau..kat kl..cos sains secretarial..so as a secretary lah..buat kerja ofis saja..filing,book hotel,book flight..kadang book hotel ke luar negara..almost use english everyday..lagi pun syarikat swasta..dapat elaun lagi..=p dapat pergi majlis berbuka puasa..baru-baru ni kat inverted dome restaurant..muzium ksenian islam..best lah..

kena pandai sesuaikan diri..jangan sombong..lagi pun org tahu kita practical..boss & managers & executive semua pun baik2 saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-10-07 15:18


Assalamualaikum...
praktikal bulan 5 tahun lepas...
ni dah kerja...
tak ada apa pun...
buat biasaĀ² saja...
saya praktikal bina istana sultan pahang tu..huhu... :-o
saya dah duduk dulu sebelum dia duduk....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 15:27


cptnya dapat kerja..bagus betul..rezeki..bina istana sultan pahang?erk..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-10-07 15:40


Pada 01-10-07 15:27 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

cptnya dapat kerja..bagus betul..rezeki..bina istana sultan pahang?erk..


tak ada apa yang menakutkan pun...
dah puas menakluk semua bilikĀ² yang ada sebelum dia menerjah lagi..harga dia 9 juta woo.... :-o



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 15:41


ye ke?kan bagus duit tu kita derma atau bela insan2 yang dalam kesusahan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 15:44


sekarang kerja syarikat apa?engineer ke?
9 juta?masyaAllah..bukan main lagi sultan boleh hidup mewah..

betul jugak cakap huda tu..hmm apa boleh buat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 16:02


betul tu mama_iman...bila kita fikir-fikir memang membazir sangat-sangat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-10-07 16:05


Assalamualaikum...
hmm..entahlah....
saya ni tukang bina saja....memang lah..ni lah yang saya sayang sangat sultan pahang ni......
takpun bagi ke saya duit tu ke...boleh buat beli kurma....jual ke..bagi anakĀ² yatim ke..sedekah ke masjid ke...
bulanĀ² puasa ni..huhu...berganda amal jariah sultan tu dapat...
hish...sultanku..sultanku.....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 16:05


Pada 01-10-07 16:02 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu mama_iman...bila kita fikir-fikir memang membazir sangat-sangat...


:roll: tu lah
awak dah practical huda?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 16:06


tengah praktikal sekarang ni...di opis...telekom...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 16:12


telekom mana?KL?saya kat plaza sentral..yang sebelah dengan KL Central tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-10-07 21:06


salam
saya practical tempat abang.so.tak takut sangat sebab abang officer situ,tak kena buli sebab tahu salah satu officer kat situ abang saya.seronok tapi part suruh saya buat kerja yang tak related dengan tugas saya yang saya tak gemar.Bukan apa mereka sibuk bersembang2 kita disuruh buat kerja mereka........huuhhuuh......sedih juga tapi saya tekad one day i will become one of officer there............huuhhhuu

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 21:27


alhamdulillah seronok praktikal..
masa 2nd year dekat high court jb, 3rd year dekat law firm melaka..
buat biasa saja...yang penting tunjukkan confident dan jangan takut2.
dan yang penting sekali tunjukkan kebolehan kamu..
murah dengan senyuman dan ramah dengan pekerja2 yang ada dekat company tu..
insyaAllah ok..
:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 10:47


saya kat telekom mersing...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 10:54


time praktikl dulu rasa janggal sikit...makhlumlah...nak biasakan dengan org baru d kenali....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-10-07 10:56


Akak dulu pun student akaun juga. tapi tak dapat praktikal di audit firm. cuma praktikal di Developer co. cuma 1 nasihat akak, dalam bekerja kita mesti amanah. amanah dr segala segi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-10-07 11:37


dan yang paling penting..sentiasa murah dengan snymn. .

Bookmark and Share

  


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 15:35


Pada 02-10-07 10:47 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

saya kat telekom mersing...



-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 15:48


Pada 02-10-07 10:47 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

saya kat telekom mersing...


addinulduha org mersing ke..?
kg ana di mersing juga..
mersing di mana..?

p/s: minta maaf cahaya_hatiku..ana lari topik sebentar..iklan.. :-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-10-07 15:49


biasa saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 03-10-07 16:31


emm...mula-mula tu rasa macam takut juga...tapi bla dah lama rasa macam ok saja...tak payah fikir sangat...niat baik ok lah...


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

  


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

Imaniera
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2007
Ahli No: 29470
Posting: 57
Dari: miri, sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 08-10-07 11:16


mula-mula macam rusa masuk kpg saja. pas tu, bila dah dapat menyesuaikan diri, tak ada lah problem lagi.. yang penting, jangan malu bertanya.. merendah diri.. insya-Allah. dah lama dah praktikal.. dalam bulan 12 2004. sekarang ni dah kerja.. ehm, pengalaman waktu praktikal tu banyak membantu sekarang. timba sebanyak mana pengalaman sebab ia akan berguna bila sudah berada dalam lapangan kerja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ImanieraProfil   Hantar PM kepada Imaniera   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 19-10-07 12:17


saya tengah intern sekarang
dah 5 bulan dah
ok saja
best sgttttttttttttttttttttttt
:)
rasa macam nak kerja saja terus..
tapi kadang-kadang rindu juga nak belajar balik~~
insyallah..pas intern ni smbung balik final yr
:)

jangan takut awak..nanti akan kenal lah dunia baru masa intern..juga diri baik-baik..2 saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 19-10-07 13:01


bulan 7 hari tu baru habis praktikal kat amanah raya bhd..kat finance & account dept..tak banyak sangat kerja kena buat sebab buat kerja-kerja account yang simple2...key in data,print cheque....tapi yang bestnya dapat tau cara nak print cheque untuk allowance..hehe........

dulu saya dapat offer buat praktikal kat big 4 (E&yang)tapi nasib kan...E&yang lambat confirmkan..sdgkan masatu da confirmkan yang amanah raya..melepas lah...tapi apa-apa pun ada baik dan buruknya..Kalau kerja kat E&yang maybe stress banyak agaknya..maklumla audit firm..buat intern kat amanah raya tak stress tapi tak dapat lah pengalaman buat audit semua tu........apa-apa pun semua da berlalu...seronok...awal-awal enjoy...semangat berkobar..tengah2...boring..rasa nksmbung belajar semula....akhir2...best......sedih...staff2 lain bagi cenderahati kenag2gn.....overall, best, enjoy

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:40


uiks...... :berfikir: :berfikir:

masa praktikal dulu, saya dapat kat Pejabat Tanah dan Daerah ...
seminggu saja kat sana...saya boring gila...tersilap tempat...
tak apa yang dapat nak dipraktikkan dengan kos saya..
komputer semua lama2...
tak ada pun jabatan IT kat sana..
ada sistem, tapi hanya boleh diguna sahaja..
lepas itu telefon Pengerusi Latihan Industri...dia cakap ok saja..
terus balik u buat praktikal under lecturer..

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:54


Anggap anda macam mula bekerja dan buat kerja sesempurna yang mungkin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-01-08 00:49


masa praktikl ni kena buat humble gila..tapi bila dah kena cara nya..boleh lah tunjuk skill sikit-sikit...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 05:06


hari pertama praktikal..hari itu juga terima tunang putuskan perhubungan sewaktu urusan bekerja..subhanallah...sedih xtergambar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 05:07


setahun berlalu..dunia kembali ceria setahun berlalu tanpanya=) indahnya percaturan allah=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 09:56


sabaq kak...pasti ada hkmah d sbliknye...

em,aan insyaALLAH akan prtikal bulan 5 ni...ei,tkutnye...ni masih dalam proses memohon lagi...mtk2 lah dapat kat jbtn penguatkuasaan...adventure sikit:p mga dberi kekuaTN,INSYAALLAH...AMIN

Bookmark and Share

  


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 10:24


sekarang ana tengah praktikal kat firma audit. alhamdulillah semuanya baik. tapi ini adalah pengalaman kali ketiga.

pengalaman kali pertama dulu best sangat, kedua tu tak berapa sangat sebab time tu tak dapat belajar banyak..sebab agak free juga, tapi time sibuk..uhh tak menang tangan..

tempat ketiga ni okla..setakat ini tak banyak belajar sangat. masa masih free lagi. tapi kalau time sibuk..uhh nak menang tangan juga.

apapun, keseronokan bagi saya bila dapat belajar banyak time praktikal..apapun, saya bersyukur sangat dengan apa yang saya dapat hari ini. saya buat seorang kat sini. satu-satunya pelajar praktikal kat sini. semua senior. mereka ok..tapi itulah kita kena menyesuaikan diri dengan baik. doakan saya di dini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

zulhida
Warga Rasmi
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29828
Posting: 18
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 22:25


takutnya..nak prktikal...saya dapat kat majlis agama islam negeri johor...bahagian zakat,waqaf dan baitulmal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulhidaProfil   Hantar PM kepada zulhida   Pergi ke zulhida's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-01-08 23:03


praktikum sem lepas..sebulan lebih saja..kat sekolah area tanjung karang..hoho..baru tau real life situation..masa tu lah nak praktik all those theories learn in classes..pahit manis semua ada..hmm..ada 2 kali lagi praktikum untuk ditempuhi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-01-08 23:43


emm yang penting masa baru masuk praktikal kena pandai bawa diri. ramah2 dengan pekeje2 lain.bila dah rapat barulah apa saja bahan yang kita nak mudah dapat. yang paling penting jugak kena rajin...almaklumlah kalau bos tengok ok, dia suka markah pun murah kan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-01-08 10:37


Assalamualaikum
tak praktikal lagi lah...
:-D


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 11-03-08 13:38


salam..betul kata nur eiman tu..1st week tu kena tunjuk sifat rajin dan ramah..dah lama2 kancing dengan mbe skerja senang nak buat kerja..lagi 1,jangan malas btanya..malu tanya sesat jalan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 13:55


Assalamualaikum..
tengah praktikal sekarang ni..kat Telekom Sitiawan..tinggal lagi sbulan lebih saja..
Alhamdulillah,banyak benda belajar..best..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-08 14:16


salam..saya 1st time praktikal kat manjung..company IT..saja pilih sana,dekat dengan rumah :-D sana company melayu..ok lah staff2 situ..kita ni kena berani btanya kalau tak tau..jangan diam saja..tadah saja telinga kalau staff lain kata macam-macam.. benda yang betul kita ambil..yang lain-lain kita abaikan saja :)

sekarang training kat bangi..suka lah bangi ni..area sini islamik sikit..company yang tengah training ni pun islamik..banyak belajar benda baru..tapi department saya senyap sunyi..memang senyap..nak release tension dengar lagu pun tak berani..heheh..tapi dengar jugak, guna earphone :) kesimpulannya..praktikal ni best..boleh gain experience..campur dengan macam-macam org...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 14:23


Pada 11-03-08 14:16 , nuhan posting:

!!! QUOTE !!!

salam..saya 1st time praktikal kat manjung..company IT..saja pilih sana,dekat dengan rumah ...


Nuhan org manjung ke?kat celah mana?


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-08 14:32


haaa?? rumah kat lekir,sitiawan..dekat lah dengan manjung :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 14:50


HHAAA... Kaloo mike ghajin bebenor ke Ipoh, moohh lee
ke ghumoh teman katt Ipoh.. Teman bawok jumpa wakil rakyat
teman.. Lim Kit Siang.. Nok? Takpun kaloo udoh ghajin sesangat,
moohh lee kitee nyuloh deghiann... Mohh!! Mohh!! Ate, daghi
melepak manjaang ghupee ayam, udoh-udoh lee tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-08 14:53


aik..encik owl..marah lagi ke bab gender tu..heheh..moh lah..siler2... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 14:53


Pada 11-03-08 14:32 , nuhan posting:

!!! QUOTE !!!

haaa?? rumah kat lekir,sitiawan..dekat lah dengan manjung :-D


oh,iyakah..kat tempat ana praktikal sekarang ni pun ada org lekir jugak..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 14:55


Pada 11-03-08 14:50 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

HHAAA... Kaloo mike ghajin bebenor ke Ipoh, moohh lee
ke ghumoh teman katt Ipoh.. Teman bawok jumpa wakil rakyat
teman.. Lim Kit Siang.. Nok? Takpun kaloo udoh ghajin sesangat,
moohh lee kitee nyuloh deghiann... Mohh!! Mohh!! Ate, daghi
melepak manjaang ghupee ayam, udoh-udoh lee tu...


teman ni tak pandai cakap perok..duduk saja perak..Kalau bahasa srwk ke, boleh lah..hehe..

hmm..dah lari tajuk asal ni.. :berfikir: :berfikir:


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 15:06


1st time ana praktikal adalah pada 7januari 2007(a day bfr ana melangkah ke umuq 21 tahun).

So far..no masalah..ana praktikal sebagai seorang Web & System developer...kat IKMA Sdn Bhd (anak syarikat Dewan Perniagaan Melayu Malaysia).

entah lah...takut ke apa ke semua tak ada...mungkin sebab dah biasa terlibat dalam organization sejak sek menengah lagi agaknya. Or mungkin sebab ana pernah bekerja. Ana memang suka enviroment bekerja... cuma, ana praktikal ni dalam bidang ICT lah...berbanding ana kerja dulu.

tak takut sebab ana sedia untuk berkhidmat as a programmer...

Bulan 5-7 ni ana praktikal lagi. tapi tak tahu kat mana lagi, tengah tunggu result.


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 18:09


erm...isnin depan start pbs (pengalaman berasaskan sekolah)..
lebih kurang macam praktikal juga lah...sebab nak kena berdepan dengan suasana baru....kawan-kawan baru...kakak2..abang2...adik2...murid2
tapi dalam minggu ni, dah nak kena pergi sekolah jumpa big boss (guru besar) dulu....introduce diri..bagitau objektif dll...
sekolah tu sekolah lama saya, tapi mungkin banyak dah berubah..
2 minggu saja pbs ni..tak payah mengajar cuma kena observe, buat research sikit...lepas tu kena buat jurnal dll..
semoga Allah permudahkan, amin..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-08 22:02


Pada 07-01-08 05:06 , tulipsolehah posting:

!!! QUOTE !!!

hari pertama praktikal..hari itu juga terima tunang putuskan perhubungan sewaktu urusan bekerja..subhanallah...sedih xtergambar..


Assalamualaikum
korek semula...mencari sedikit maklumat tentang tulipsolehah..huhu...setahun dah berlalu, akhirnya..kegembiraan datang dan datang lagi dalam hidupmu...tahniah :welcome: kerana berjumpa dengan seorang bakal zauj yang baik..insyaAllah... ;-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

unaaisyah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.04.2012
Ahli No: 42224
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-04-12 18:32


hurm2 nak tanyela..ada tak sesiapa yang tengah praktikal atau baru saja lepas praktikal di telekom?... ok tak ye setakat ni???

Bookmark and Share

  


  Member Information For unaaisyahProfil   Hantar PM kepada unaaisyah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-12 22:09


1st time pratikal kat pulau redang, kuala terengganu... alhamdulillah, 3 bulan kat situ banyak pengalaman baru yang saya dapat... dekat-dekat nak habis praktikal tu, rasa sedih pulak nak meninggalkan tempat tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-12 12:12


saya sekarang sedang berpraktikal di tabung haji..ini praktikal saya yang ke 2, dalam tempoh saya belajar di 2 institusi pengajian yang berlainan, 1st praktikal saya dihantar di Mesir, alhamdulillah bukan di company arab ye, tapi di kedutaan..so far, pengalaman praktikal sangat seronok, lebih 2 lagi di luar, banyak benda yang belajar, & tingakat pemahaman saya untuk memahami dan menghormati masyaraka mesir yang punya latar budaya berbeza, 1 week tu memang nangis, ssah nak terima, but alhamdulillah semakin lama kerja semakin seronok :), yang penting kita tunjukkan sikap yang baik, jangan sombong ye..sebab kita praktikal untuk belajar, & bukan nak tunjuk ajar...hormati yang lebih tua, tepati masa & berdisiplin, jika ada org yang tak senang dengan kita..mungkin kerana kita ada kelebihana, jangan disebabkan tu kita down & putus asa, sekarang praktikal di tabung haji, so far alhamdulillah..ok good luck :)


-----------------
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”


Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.180948 saat. Lajunya....