Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 22 hari yang lalu
izdham: 31 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 41 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Apa JUADAH BERBUKA kegemaran anda..?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Apa JUADAH BERBUKA kegemaran anda..?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa JUADAH BERBUKA kegemaran anda..?

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 14-09-07 13:56


Assalamualaikum wwt..

Allahu Akbar Allahu Akbar!!...Kedengaran suara azan menandakan masuknya waktu Maghrib dari corong radio dan masjid terdekat. Umat Islam buat sekian kalinya bergembira menjamah juadah berbuka setelah seharian mengerjakan ibadat puasa Ramadhan. Perut yang sudah lama berkeroncong menyanyi lagu lapar minta diisi dan kerongkong yang sudah lama haus minta diairi air kini ditunaikan haknya. Pelbagai juadah berbuka sebagai pembuka selera terhidang dan menunggu untuk dijamah. Keletihan sepanjang hari mula dilupakan apabila makanan dan minuman  mula masuk ke perut untuk dikisar bagi menghasilkan tenaga baru untuk menghidupkan malam Ramadhan pula...ini lah rutin harian orang yang berpuasa...

ok berbalik kepada soalan:Apa juadah berbuka puasa yang paling antum gemari dan mesti ada..?

Okeyla ana mulakan dulu ye..selain kurma,makanan kegemaran ana,sup, mesti ada untuk santapan berbuka..Hmm,semalam sempat jugak pergi ke Bazar Ramadhan kat Ampangan,Seremban..Ya ALLAH,ramainye orang..tak sempat nak beli apa..nak beli pun kena Q..

Apapun,kegembiraan ketika mengadap juadah berbuka puasa janganlah memadamkan ingatan kita kepada mereka yang menderita kebuluran dan mangsa peperangan. Keseronokan mengadap makan yang memenuhi meja janganlah melupakan kita kepada saudara seagama yang sedang dihadap oleh musuh yang bersedia memamah mereka bila-bila masa sahaja. Kongsikan penderitaan mereka dengan menghulurkan bantuan yang termampu sekali pun doa kesejahteraan mereka.

P/S:Jangan biarkan bulan Ramadhan dijadikan bulan berpesta untuk makan sebaliknya dijadikan bulan berpesta untuk memperbanyakkan amalan soleh bagi sama-sama merebut tawaran istimewa yang dijanjikan oleh Allah.  :-) ;-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-09-07 14:02


mari saya pulak share favourite saya ye. saya ni xkesah makan apa pun, tapi yang paling saya suka ialah nasi kerabu. sedapnyer.. nyum..nyum... tapi xsemestinye mesti ada. ada laksa pun ok juga. apa lagi ye? nasi putih dengan ayam goreng, ulam,... bla...bla....

saya ada dengar, org kata waktu berbuka adalah waktu yang mustajab untuk berdoa. betul ke ek? :roll:


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....
[ Telah diedit oleh: nafisah pada 14-09-07 14:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 14:22


tak kisah apa-apa pun boleh jnj jangan membazir....



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 14-09-07 14:41


Pada 14-09-07 14:02 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada dengar, org kata waktu berbuka adalah waktu yang mustajab untuk berdoa. betul ke ek?

Betul.. :-)



-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:01


apa-apa saja yang halal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 21:16


salam...
xksh apa-apa pun...yang penting mesti ada kurma,teguk air....tapi xmkn nasi terus sebab berat...kalau kuih 2 biji itu okla..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

naulofar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30116
Posting: 79
Dari: muar

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 21:34


salam.......
saya paling uka makan kuih tako.......
best sangat........

Bookmark and Share

    


  Member Information For naulofarProfil   Hantar PM kepada naulofar   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 22:39


bubur lambuk...best!!

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 14-09-07 22:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mirul135
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30689
Posting: 45
Dari: CFS IIUM PJ

saudiarabia  


posticon Posting pada: 14-09-07 22:41


salam..
kurma dan air..
pas solat maghrib baru makan yang berat2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mirul135Profil   Hantar PM kepada mirul135   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 23:37


sedapnya ns kerabu..nyum3

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 00:14


salam...

hhmm...cerita bab berbuka puasa ni....

semestinya kurma...dan segelas air sejuk..

bila lalu kat tekak tu..."Ya Allah...nikmatnya..tak terhingga".

lepas solat maghrib, baru sambung makan yang berat.

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 15-09-07 08:22


Pada 14-09-07 22:39 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

bubur lambuk...best!!



Ana pun suka bubur lambuk ini..tak silap ana hari ini..kat Paroi diadakan jamuan bubur lambuk sempena perasmian bazar ramadhan...plan nak datang :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-09-07 11:01


Assalamualaikum...
Bila time berbuka ni....semuanya sedap..... :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 11:02


saya tak kisah...asalkan ada nasi...saya tak biasa berbuka dengan mknn lain selain nasi...perut dah diajar dengan nasi dari kecik lagi...huhu... 8-)


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 11:05


salam'alaik..
hmm...suka air soya...kurma dan nasi wajib ada..
wassalam,

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 15-09-07 11:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 18:20


Pada 15-09-07 11:05 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

salam'alaik..
hmm...suka air soya...kurma dan nasi wajib ada..
wassalam,




huhuhu semalam terminum soya yang dah masam...habis segelas baru yakin soya itu memang dah masam.... sib baik tak sakit perut :-P :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 17-09-07 07:49


Hmmm anis_zulaikha,ini mesti dahaga sangat ini sampai tak perasan soya dah masam.. :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-09-07 09:04


popia bsh...tapi tak ramai yang pandai buat. kalau time puasa memang ayah borong habis kat ada pkck ni.sggp pergi beli jaoh2 padahal kat depan rumah da ada jual..tapi kat pkck tu lah yang da best in Earth..hehe. da jaoh merantau kat penag, swak still xjmp sedap macam pkck tu..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 09:21


roti jala cicah kuah kari...... peh! best gila wa cakap lu

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 09:21


.. asalkan yang bernama makanan semua aku suka sebagai juadah berbuka.. ahaks

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 09:23


tempe goreng + sambal kicap....
memang tak boleh berhenti...
hehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-09-07 10:25


ana pula kalau dari segi kuih muih, memang tak boleh lawan tepung pelita dengan talam ubi.sedap oooo.kalau nasi pula,nasi kerabu.tak pun nasi ayam berempah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

fizah866
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30106
Posting: 60

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 12:01


Pada 14-09-07 21:34 , naulofar posting:

!!! QUOTE !!!

salam.......
saya paling uka makan kuih tako.......
best sangat........


kuih tako tu kuih apa..
tak pernah dengarpun sebelum ni...
ada nama lain tak???

emm saya tak kisah makan apapun waktu berbuka..
tapi popia goreng lah paling best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah866Profil   Hantar PM kepada fizah866   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 12:29


MURTABAK INSYAALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 17-09-07 15:42


asal tak membazir.. cukup sekadar apa yang termampu dan tak ikut nafsu...selalu rutin didahului dengan kurma dan segelas air alas perot....heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 09:32


Apa saja yang halal..tapi paling suka masakkan emak lah :) tapi sekarang kat U..berbuka kat masjid saja..best juga..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 25-09-07 09:37


bubur lambuk yang mama nuha masak..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-09-07 10:22


saya suka apa saja yang berunsurkan soya..

air soya
taufu nothing

my pebret...oooh lah lah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 10:32


kueh temose sedapnyerr...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 11:26


cincau, cindol...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-09-07 11:33


Pada 25-09-07 09:32 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

Apa saja yang halal..tapi paling suka masakkan emak lah :) tapi sekarang kat U..berbuka kat masjid saja..best juga..hehehe


Best ye.. Nanti ana nak pergi lah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-09-07 11:47


Assalamuaalaikum wwt...

Bagi warga ukhwah yang still study & tinggal kat hostel..better berbuka kat masjid..jimat sikit..
Boleh cover duit beli juadah bersahur pulak :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

tulipjingga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13314
Posting: 72
Dari: Jerantut

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-09-07 15:10


salam..
saya pun nak shared...
saya suka makan apa-apa saja..
tapi paling best bubur lambuk yang mak buat..
kat rumah berbuke kami jarang makan nasi...
biasa makan mee ke..
sahur baru jumpa nasi...hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipjinggaProfil   Hantar PM kepada tulipjingga   Pergi ke tulipjingga's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 15:12


nak buka kat masjid tapi tak ada kawan lah nak teman pagi..saya suka murtabak, kuih pelita..bubur lambuk..best lah..hehe..moga ibadah kita di terima Allah di samping rezeki yang melimpah ini..aminn

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

pu3iiu
Warga Rasmi
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31153
Posting: 14
Dari: Kuantan

Melaka  


posticon Posting pada: 26-09-07 16:26


saya teringin sangat nak makan buah tanjung...tak pun jala emas waktu bulan puasa ini...tapi kat tempat saya ini tak ada jual lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3iiuProfil   Hantar PM kepada pu3iiu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14575 saat. Lajunya....