Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 12 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: [email protected] fast food..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» [email protected] fast food..

Please Mendaftar To Post


Oleh [email protected] fast food..

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 11-09-07 16:10


Assalamualaikum wwt...

Nak tahu response antum yang bijak-pandai kat Ukhwah ini..

Sebuah akhbar baru-baru ini melaporkan KFC Holdings (Malaysia) Bhd meraih keuntungan RM1.2 bilion setiap tahun melalui rangkaian restoran makanan segeranya di seluruh negara, dengan orang 80 peratus daripada pelanggannya orang Melayu.

Pengerusinya, Tan Sri Muhammad Ali Hashim dipetik sebagai berkata lebih banyak restoran akan dibuka di bandar-bandar kecil berikutan sambutan menggalakan daripada orang ramai. Kini ada 460 cawangan KFC di Malaysia, Singapura dan Brunei.

Pada sambutan hari kemerdekaan 31 Ogos lalu, restoran KFC mencatatkan jumlah jualan RM5 juta, katanya.

Ada yang berpendapat apabila orang Melayu (maaf jika terkasar bahasa)suka benar makan KFC, itulah sebabnya kempen pihak tertentu untuk boikot barangan Amerika ketika Perang Lubnan dan pencerobohan Israel dulu tidak berhasil. Habuk pun tak ada. Orang Melayu terus sokong KFC dan pelbagai barangan dan perkhidmatan Amerika lainnya.

Pada hari merdeka pun, orang Melayu kuat makan KFC. Hasilnya KFC catat jualan RM5 juta.

..Resturan fast food yang lain pun sama juga..ana tak gemar masuk KFC ini...best lagi makan kat rumah..mak masak lagi SODAP :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 00:05


kalau tak MELAYU sokong MELAYU... siapa lagi...

namun, MELAYU juga yang CANTAS melayu

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 07:59


Pada 14-09-07 00:05 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak MELAYU sokong MELAYU... siapa lagi...

namun, MELAYU juga yang CANTAS melayu


wujud juga ye..orang-orang macam ini kat dunia...ingatkan dah pupus macam dinasour.... :-D


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 08:05


betul itu cakap atie82....erm fast food saja...banyak lagi...yang menyumbang kearahnya... contoh yang paling besar sekali adalah barangan keluaran nestle.....

banyak itu barang keluaran nestle...

-milo(rasanya kebanyakan kedai minuman di malaysia ini mesti ada milo ais dan termasuk pasar malam)

-maggie(makanan kegemaran kebanyakan pelajar ipta ketika wang sesak...hehehe)

-susu kanak-kanak..(banyak-banyak ibu2 di Malaysia yang menggunakannya)

-perisa-perisa makanan

dan banyak lagi...itu baru syarikat nestle...

say to to amerika.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 10:38


BOYCOTT!

Bookmark and Share

  


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 10:49


saya dah lama tak makan kfc..tak sampai hati nak beli bila dah tau duit kfc disalurkan untuk perang saudara seislam...tapi kadang-kadang ada kawan bagi, terpaksalah makan...saya bukan melayu tapi saya Muslim :-)

maaf kalau terkasar atau tersalah bahasa


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-09-07 12:16


Pada 14-09-07 10:49 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah lama tak makan kfc..tak sampai hati nak beli bila dah tau duit kfc disalurkan untuk perang saudara seislam...tapi kadang-kadang ada kawan bagi, terpaksalah makan...saya bukan melayu tapi saya Muslim :-)

maaf kalau terkasar atau tersalah bahasa



Sakinah... walau apa pun bangsa kita, kita tetap sama iaitu Islam.

p/s

saya cuba elakkan makan fastfood


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 12:23


.. kalau percuma aku makan saja.. tak baik memilih dan jual mahal.. kawan belanja aku pergi lah.. rezeki tu.. nak pergi sendiri susah sikit lah.. mahal tu beb..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

abqoriah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30530
Posting: 43
Dari: senawang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 14:12


kalau di ikutkn qadiah kita sekarang,kita xlari dari menggunakan barangan BOYCOTT!!
tapi xbermakne kita kena pakai semua barang tu... sebaiknya cubela elakkan atau guna alternatif lain...
yang penting Kalau kita nakkan sesuatu itu pasti ada caranya kan...

apa-apa pun belajarlah untuk memboikot barangan seperti ini....
ana pun dalam proses mencuba...
insyaAllah
membangun bersama islam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For abqoriahProfil   Hantar PM kepada abqoriah   Quote dan BalasQuote

Bujang
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31027
Posting: 15
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 14:20


Fast Food = kolesterol + Penyakit + bankrup poket da..... sekali makan seorang dah RM 15. Kalau kat kedai mamak boleh makan 3X sampai kenyang. Bijak2 lah membuat perhitungan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For BujangProfil   Hantar PM kepada Bujang   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-07 14:35


betul tu bujang..
tapi kalau sekali sekala, tak boleh juga ke..??

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

qayyum_b
Warga Rasmi
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29924
Posting: 4

blank  


posticon Posting pada: 15-09-07 01:32


bila nak keluar fast food ayam jenama malaysia pula?
asik ayam goreng kentucky saja..
ayam percik malaysia tak cukup power ke untuk dikomersialkan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For qayyum_bProfil   Hantar PM kepada qayyum_b   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 15-09-07 09:28


kat kedah rasanya macam ada..

nama dia, MyFC..
style idia pula lebih kurang KFC saja..
sebelum tu name dia KLG

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 09:34


Pada 14-09-07 12:16 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-09-07 10:49 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah lama tak makan kfc..tak sampai hati nak beli bila dah tau duit kfc disalurkan untuk perang saudara seislam...tapi kadang-kadang ada kawan bagi, terpaksalah makan...saya bukan melayu tapi saya Muslim :-)

maaf kalau terkasar atau tersalah bahasa



Sakinah... walau apa pun bangsa kita, kita tetap sama iaitu Islam.

p/s

saya cuba elakkan makan fastfood




semua umat Islam bersaudara, tak kira bangsa, tempat dan darjat di sisi manusia :-) :-) :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 11:48


saya jarang makan fast food ni...tapi,tanpa sdr atau sengaja buat-buat tak sedar,sebenarnya kita pun kadang-kadang turut menyokong.walaupun bukan melalui fast food banyak lagi brgn keluaran amerika...sesiapa yang guna hanset jenama nokia ,pengguna brgn johnson,palmolive,loreal dan banyak lagi brgn lain...merupakan penyumbang kepada org amerika...tapi barang-barang tu juga lah yang melambak kat pasaraya... :-?


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

  


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 11:52


saya nak tanya kepada sesiapa yanga rif..boleh bagi maklumat sikit mengenai sistem franchise, guna nama, bayaran royalti dan sebagainya?

contohnya, berapa percent KFC holdings akan bayar kepada KFC amerika setahun?

tanya saja..tak nak jawabpun tak mengapa..nak jawab jangan merapu dahle

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 13:06


The Chicken Rice Shop tu siapa punya ek, Malaysian ke? sebab setahu saya yang suka makan nasi ayam ni orang Melayu saja.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

naz07
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2007
Ahli No: 31076
Posting: 10
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 15-09-07 13:47


apa 2 pun benda ini perlu di boikot
untuk mengelak benda begini
kita perlulah jadi negara pengeluar bukan pengguna

Bookmark and Share

  


  Member Information For naz07Profil   Hantar PM kepada naz07   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 01:06


“The Chicken Rice Shop” (TCRS) is a chain of HALAL family restaurants operated by TCRS Restaurants Sdn Bhd, a company incorporated in Malaysia.
Statement itu aku ambil dari Chicken Rice Shop nya web.. memang made in Malaysia.. Cuma aku tak pasti made in Muslim atau tak..

Kalau nak dikatakan isu barang halal... Aku suka refer kat produk yang aku jual saja.. Mee dan Koay Teow mentah.. dah 26 tahun bertapak kat Kepala Batas.. Melaksanakan fardhu kifayah.. 99% customer adalah orang Muslim.. 2 3 orang saja india dan cina yang beli.. Tapi bukan itu aku nak heboh.. Keseluruhan pasar awam Kepala Batas ni 80% nya yang datang adalah Melayu Islam.. Tapi bukan semua orang Melayu Islam ni akan beli barang Islam.. Cukup lah kalau aku refer pada produk aku.. Aku jual koay teow sama sekali tidak akan menyamai standard orang cina buat.. Bukan dari segi kelembutan tetapi dari segi ketahanan.. Pihak syarikat aku pernah cari bahan nak bagi sama dengan bahan yang orang cina guna dalam koay teow.. Tapi bahan itu tak boleh dgunakan sebab mengandungi unsur Khinzir.. tapi bila aku sebut dengan pelanggan. ada yang akan kata, ala,, nak promote barang sendiri lah itu... kalau barang dalam negara pun tak boleh nak boycott, macam ni sajalah.. usah mimpi barang luar akan terboikot.. bukan nak merendahkan matlamat suci boikot barang amerika.. tapi cuba selami lagi dari konteks yang lebih bawah.. Kalau ayam contohnya.. mesti ramai sedia maklum dengan harga ayam yang harga tinggi.. And then public salahkan peniaga.. Hasil maklumat yang aku dapat.. Cina cina ni memang nak menjatuhkan peniaga Melayu.. Mereka tau penternakan ayam mereka dah boleh control, sebab itu harga macam mana depa letak pun kerajaan bukan tau.. Yang kerajaan tau, hasil perbincangan lah. kata putus itu ini lah.. Tapi bukan orang yang masuk meeting itu pergi reban ayam beli ayam.. Harga memang tidak ikut piawaian.. Kalau ayam hidup dah sekilo 4.50 .. macam mana nak untuk kalau jual 6.00 sekilo.. Kalau boleh buat untung jugak.. mahu juga aku belajar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

azaha85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.07.2007
Ahli No: 30484
Posting: 92
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 01:12


salam. bagi saya, makan masakan mak lagi sedap.betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For azaha85Profil   Hantar PM kepada azaha85   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 14:59


saudara Bunga_Raya_Putih,
bahan dalam kuey teow yang biasa org guna untuk masak kat kedai 2 mengandungi insur khinzir?
iyakah?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 19-10-07 15:01


Pada 21-09-07 01:12 , azaha85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam. bagi saya, makan masakan mak lagi sedap.betul tak?


Betul... :sopan:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 19-10-07 15:09


sedihnya :cry:
suka sangat kfc ni..sekarang pun tnga mngidam kfc..huhu :-( :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 19-10-07 15:22


Pada 19-10-07 15:09 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

sedihnya :cry:
suka sangat kfc ni..sekarang pun tnga mngidam kfc..huhu :-( :-(


lah..kecian nya :kelip:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 15:56


Pada 19-10-07 15:01 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-09-07 01:12 , azaha85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam. bagi saya, makan masakan mak lagi sedap.betul tak?


Betul... :sopan:



ana setuju sangat......... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 16:16


Pada 15-09-07 13:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

The Chicken Rice Shop tu siapa punya ek, Malaysian ke? sebab setahu saya yang suka makan nasi ayam ni orang Melayu saja.

wassalam.



kalau tak silap, Chicken Rice Shop tak mendaftar di JAKIM..
so status halal dia diragui..

sila semak di website JAKIM


-----------------
cobaan sora 1 2 3, ehem




Bookmark and Share

  


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 16:17


tak boleh ke kita jadikan sebagai senjata makan tuan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 17:00


Pada 19-10-07 15:09 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

sedihnya :cry:
suka sangat kfc ni..sekarang pun tnga mngidam kfc..huhu :-( :-(


mengandung?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 18:01


Pada 19-10-07 15:09 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

sedihnya :cry:
suka sangat kfc ni..sekarang pun tnga mngidam kfc..huhu :-( :-(


hehe..samalah tapi tak mengapalah..apa yang mampu boleh boikot, buatlah :-)

kalau sekali setahun makan macamana?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 20:06


saya pun idam juga kfc hehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mdzahran
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2007
Ahli No: 30684
Posting: 50
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 21:01


assalamualaikum...
makan edlee fried chicken lah.. hehe..
rm1.50 saja seketul..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mdzahranProfil   Hantar PM kepada mdzahran   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 20-10-07 22:17


Pada 14-09-07 00:05 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak MELAYU sokong MELAYU... siapa lagi...

namun, MELAYU juga yang CANTAS melayu


itulah keadaan Orang Melayu sekarang...
Kengkadang tu sampai orang melayu sendiri tentang orang melayu...
tak boleh jadi ni... :-|

Bookmark and Share

  


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 22:29


tu normallah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 02:17


!!! QUOTE !!!

Pengerusinya, Tan Sri Muhammad Ali Hashim dipetik sebagai berkata lebih banyak restoran akan dibuka di bandar-bandar kecil berikutan sambutan menggalakan daripada orang ramai. Kini ada 460 cawangan KFC di Malaysia, Singapura dan Brunei.


erm kalau KFC di boikot beramai2..... dan KFC mengalami kerugian....dan banyak cawangan ditutup.... cuba bayangkan berapa ramai anak melayu Islam kita yang akan menganggur...??

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 03:35


m...kan bagus kalau ada antara usahawan islam di malaysia (terutamanyer..) yang dapat menyaingi KFC and The Gang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 08:28


makan saja lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 21-10-07 08:33


erm dulu pergi ke geark usahawan exhibition..bila tnya2 kat owner "my ice cream" tanya lah Kenapa dia dapat idea untuk buat ice cream..da cakap tak ramai org islam expecially yang boleh produce ice cream..dia fikir kita kena cari problem org dan gunakan sebagai kita punya peluan..erm...apa kata kita ambil idea dia..kita buat KFC sendiri

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 10:40


hmm,ni cuma cadangan syalah.apa kata kita gunakan produk2 ni sebagai snjata makan tuan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 10:47


Pada 20-10-07 16:17 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tak boleh ke kita jadikan sebagai senjata makan tuan?



apa maksud senjata makan tuan? :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 10:48


maksud saya kita gunakan produk2 mereka ni lawan balik mereka.keuntungan tu kita salurkan kepada orang2 islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 14:08



  


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 14:27


Pada 21-10-07 10:48 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

maksud saya kita gunakan produk2 mereka ni lawan balik mereka.keuntungan tu kita salurkan kepada orang2 islam.


tak faham?? macam manaer tu..??

Bookmark and Share

  


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 14:37


fast food??

hhmm.... tak berminat.

tapi tu lah..

kelurga ana.... suka sangat benda-benda ni...

hhmm...

tapi tak selalu lah...

ada lah dalam seminggu sekali agaknya..

ataupun sebulan sekali....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 16:51


dah lm tak makan KFC..tak minat sangat lah makan aym goreng...makan ayam panggang sedap lagi agaknya...heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 17:27


Pada 21-10-07 03:35 , Aezza posting:

!!! QUOTE !!!

m...kan bagus kalau ada antara usahawan islam di malaysia (terutamanyer..) yang dapat menyaingi KFC and The Gang..


masalahnya bahan yang dugunakan untuk mengadun tepung tu adalah resepi rahsia...memang rasanya berbeza nak dibandingkan dengan Kalau yang lain.....

Kalau tak silap kat perak ada style kfc juga..tak tau lah sambutan bagaimana?....
dulu ada KLFC...tapi tak berjaya....
sebelum tu ada juga diperkenalkan..sateria.... untuk tujuan komersial..tapi dimana semuanya?? lkerana kurang sambutan dan juga kurang promosi...
maka terkuburlah semuanya...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 18:21


Pada 21-10-07 14:27 , asmahulhusna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-07 10:48 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

maksud saya kita gunakan produk2 mereka ni lawan balik mereka.keuntungan tu kita salurkan kepada orang2 islam.


tak faham?? macam manaer tu..??




kita jalankan saja bisnes kfc tu tapi keuntungan tahunan kita lencongkan untuk disalurkan kepada orang2 islam.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 19:13


Pada 21-10-07 18:21 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-07 14:27 , asmahulhusna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-07 10:48 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

maksud saya kita gunakan produk2 mereka ni lawan balik mereka.keuntungan tu kita salurkan kepada orang2 islam.


tak faham?? macam manaer tu..??




kita jalankan saja bisnes kfc tu tapi keuntungan tahunan kita lencongkan untuk disalurkan kepada orang2 islam.



wasap din...biula nak mulakan,,,,, takkan menaip saja tanpa usaha..anda ada idea Kenapa tak buat???


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 17:08


Pemegang francais KFC kat Malaysia ni org Islam lah. Termasuk juga dalam group mereka, pizza Hut. Johorcorp tu pun banyak tolong org islam, macam tayang kat tv petang-petang tu cerita yang Ustazah sharifah jadi hos.

yang saya tau, pemegang francais McDonald kat Malaysia ialah Cina bukan Islam, Berjaya Group. A&W- KUB -kompeni UMNO. Shakeys Pizza- dah dibeli oleh org Islam. yang lain seperti Kenny rogers, Domino Pizza, Merrybrown etc tu semua bukan Islam yang pegang. Toke Chicken Rice Shop cina bukan Islam. yang melayu punya, The House of Chicken Rice yang kat Mydin tu.

Jadi, sesiapa teringin nak makan fast food, gilah ke KFC atau A&W. Ataupun beli burger Ramly atau ayam sembelih, lepas itu goreng sendiri kat rumah.
Jangan asyik nak suruh emak saja, patutnya kita yang masak untuk dia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-10-07 17:14


Untuk maklumat semua, KFC telah diambil alih sepenuhnya oleh Syarikat Orang Islam Malaysia. Johor Corporation melalui konsep Jihad Bisnes. Kertas kerjanya ada dengan ana. siapa nak pinjam dialu-alukan.


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.
[ Telah diedit oleh: are_peace82 pada 25-10-07 17:15 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 17:16


Pada 25-10-07 17:14 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Untuk maklumat semua, KFC telah diambil alih sepenuhnya oleh Syarikat Orang Islam Malaysia. Johor Corporation melalui konsep Jihad Bisnes. Kertas kerjanya ada dengan ana. siapa nak pinjam dialu-alukan.




oh esok juga saya makan KFC

p/s :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-10-07 17:28


Assalamualaikum
masalahnya KFC..pengasasnya dan penaungnya adalah orang Amerika..macam mana tu..mesti dia ada dapat persen dia....

P/S : Kenapa sejak akhir² ni kuat sangat semangat kemelayuan ini.......hmm... :-?



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 17:28


Pada 21-10-07 18:21 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-07 14:27 , asmahulhusna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-07 10:48 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

maksud saya kita gunakan produk2 mereka ni lawan balik mereka.keuntungan tu kita salurkan kepada orang2 islam.


tak faham?? macam manaer tu..??




kita jalankan saja bisnes kfc tu tapi keuntungan tahunan kita lencongkan untuk disalurkan kepada orang2 islam.



tak semudah tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 17:34


Pada 25-10-07 17:28 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
masalahnya KFC..pengasasnya dan penaungnya adalah orang Amerika..macam mana tu..mesti dia ada dapat persen dia....

P/S : Kenapa sejak akhir² ni kuat sangat semangat kemelayuan ini.......hmm... :-?


Banyaknya benda diasaskan oleh Amerika. Dan bukan semua org Amerika anti Islam. Jangan sampai prejudis. Orang Islam kena buat alternatif dulu.

Eh eh, kan melayu tu sinonim dengan Islam. Bangsa Melayu tu sendiri dah bercampur dengan berbagai campuran. Jadi apa makna melayu sebenarnya?

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-10-07 17:48


Assalamualaikum
maksud saya sehingga hari ini...pemilik sebenar KFC di amerika tu masih mendapat bahagian persen dia....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 18:26


Pada 25-10-07 17:34 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-10-07 17:28 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
masalahnya KFC..pengasasnya dan penaungnya adalah orang Amerika..macam mana tu..mesti dia ada dapat persen dia....

P/S : Kenapa sejak akhir² ni kuat sangat semangat kemelayuan ini.......hmm... :-?


Banyaknya benda diasaskan oleh Amerika. Dan bukan semua org Amerika anti Islam. Jangan sampai prejudis. Orang Islam kena buat alternatif dulu.

Eh eh, kan melayu tu sinonim dengan Islam. Bangsa Melayu tu sendiri dah bercampur dengan berbagai campuran. Jadi apa makna melayu sebenarnya?


melayu tu memang sinomim dengan Islam..tapi tak semua melayu tu Islam....
walaupun dalam perlembagaan malaysia mengatakan melayu tu Islam... kena clear bebetul..beza antara Melayau dan Islam


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 02:07


MakFriedChicken(MFC) lagi bez lah..huhu...dah lama dah wujud..

Bookmark and Share

  


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 02:21


Pada 19-10-07 16:16 , mrbr_2001 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-09-07 13:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

The Chicken Rice Shop tu siapa punya ek, Malaysian ke? sebab setahu saya yang suka makan nasi ayam ni orang Melayu saja.

wassalam.



kalau tak silap, Chicken Rice Shop tak mendaftar di JAKIM..
so status halal dia diragui..

sila semak di website JAKIM


"kalau tak silap" saja tak mencukupi.

---------------------

http://www.halaljakim.gov.my/aduan_siar_c.php?id=2647&a=U

Aduan :

Assalamualakum..
Saya ingin meminta kepastian daripada JAKIM bahawa syarikat pemakanan di bawah sama ada halal atau sebaliknya

1) Chilli (di KLCC dan Mid valley)
2) The Chicken Rice Shop
3) Road House Grill (Jalan Ampang)
4) Victoria Station (Jalan Ampang)
5) Dome
6) Burger King
7) Sushi King
8) Tarbush (Ampang Point)
9) Restoran yang juga menjual arak di dalam nya

Sekian terima kasih,
Wasalam

Tarikh Aduan : 13/03/2006 - 17:11:17

Jawapan :

Berikut adalah penjelasan JAKIM mengenai pengesahan halal kepada premis makanan terbabit : rangkaian restoran The Chicken Rice Shop dan rangkaian Restoran Burger King telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua makanan dan minuman yang disediakan di kedua-dua restoran ini telah disahkan halal, manakala Chilli, Road House Grill, Victoria Station,Dome,Sushi King dan Tarbush serta semua cawangannya tidak tersenarai sebagai pemegang sijil halal JAKIM. Disamping itu semua restoran yang turut menjual arak di premisnya memang tidak akan mendapat pengesahan halal JAKIM. Semoga dengan penjelasan ini dapat membantu pengguna mengenalpasti restoran yang halal.nn


p/s: maybe maklumat yang anda dapat tu yang lama, selalulah ye semak yang terkini. wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 10:49


Pada 25-10-07 17:28 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
masalahnya KFC..pengasasnya dan penaungnya adalah orang Amerika..macam mana tu..mesti dia ada dapat persen dia....

P/S : Kenapa sejak akhir² ni kuat sangat semangat kemelayuan ini.......hmm... :-?



yalah mesti dapat persen..yang dipanggil royalti agaknya :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-10-07 10:54


Pada 25-10-07 17:28 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-07 18:21 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-07 14:27 , asmahulhusna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-07 10:48 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

maksud saya kita gunakan produk2 mereka ni lawan balik mereka.keuntungan tu kita salurkan kepada orang2 islam.


tak faham?? macam manaer tu..??




kita jalankan saja bisnes kfc tu tapi keuntungan tahunan kita lencongkan untuk disalurkan kepada orang2 islam.



tak semudah tu...



tak consider as mencuri?
or tak amanah?
eh..
saja saja tanya saja tau.. bukan nak provoke :)


-----------------
~Cemerlang Dunia Akhirat~


Bookmark and Share

  


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.188218 saat. Lajunya....