Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 17 hari yang lalu
izdham: 26 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 36 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: tuntutan besar tapi di anggap remeh


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» tuntutan besar tapi di anggap remeh

Please Mendaftar To Post


Oleh tuntutan besar tapi di anggap remeh

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 21:45


assalamualikum wbt.

saban hari kita bincang tentang wanita yang tidak menutup aurat..tapi macam mana dengan lelaki yang berperangai demikian..
ana selalu main bola sepak,(kaki bola lah kata kan) bila kita turun padang majoriti pakai seluar pendek..
dan yang keterlaluan ana seorang yang pakai seluar panjang..tapi bila kita pakai yang sepatutnya sebagai orang Islam mereka tanya..
tak rimas ke main pakai seluar panjang???? satu persoalan yang cukup memeranjatkan ana..

patut ke soalan seperti ini keluar dari seorang yang beragama Islam???lebih-lebih lagi dr orang yang dah baligh???

apakh cara terbaik untuk kita terapkan kepada mereka supaya selalu pandang berat masalah aurat....kerana kebanyakan masyarakat sekarang hanya perkatakan tentang aurat wanita sahaja....seolah-olah kaum lelaki tiada batasan aurat..

sama-samalah kita perbaikkan peribadi masyakat sekeliling kita..demi kesejahteraan bersama dunia akhirat.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

mirul135
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30689
Posting: 45
Dari: CFS IIUM PJ

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-09-07 23:20


assalamualikum wbt.
ana tak pasti, mungkin mereka tidak diajar dari kecil..
ana pun tak pasti..
wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mirul135Profil   Hantar PM kepada mirul135   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 07:32


berjaya lagi zionis... tengok lah... perlawanan bertaraf antarabangsa, kebangsaan, peringkat zon, apa-apa lagilah, semua pakai seluar pendek. kalau pakai seluar panjang cuma goalkeeper saja... cuba real madrid, mu, liverpool pakai seluar panjang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 10:58


alhamdulillah ibnuabbas berseluar panjang sewaktu main bola.. moga-moga jadi asbab hidayah buat yang lainnya.. insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 11:00


cuba berenang guna pakaian lengkap,menang atau tak?..lambat atau cepat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 11:29


Pada 05-09-07 21:45 , ibnuabbas posting:

!!! QUOTE !!!


tak rimas ke main pakai seluar panjang???? satu persoalan yang cukup memeranjatkan ana..


bagi anta yang mengetahui batas-batas aurat, soalan sebegini apabila dilontarkan memang memeranjatkan akal dan diri.

tetapi, bagi mereka yang tidak mengetahui/ memandang remeh pada perlunya menjaga aurat, situasi memakai seluar panjang semasa bermain bola adalah pelik dan boleh memeranjatkan mereka.

A terperanjat apabila B bertanyakan soalan sedemikian rupa, dan
B terperanjat menlihat A memakai pakaian sedemikian rupa.

perlunya anta dan sesiapa sahaja yang berada dalam keadaan 'sedar' terhadap tuntutan menutup aurat untuk menerangkan sebab mengapa perlu menutup aurat.
kasihan, mereka mungkin tidak mengetahui lelaki juga mempunyai aurat yang perlu ditutup.
penerangan anta juga boleh membantu untuk kembali mengingatkan mereka-mereka yang sememangnya tahu aurat lelaki tetapi mengabaikannya untuk kembali mengamal dan mempraktikkan ilmu yang mereka ada.

disamping anta juga boleh menunjukkan contoh terbaik cerminan keperibadian seorang Muslim.
anta adalah salah seorang daripada duta agama Islam, sentiasa diperhatikan dan dipantau.
tindakan dan perlakuan anta mungkin boleh mencetuskan 'rasa' mereka untuk menutup aurat.
jangan dilupa:
'action speaks louder than word'
semoga sentiasa istiqomah melaksanakan syariat Islam.
[ Telah diedit oleh: houri pada 11-09-07 17:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 18:11


90minit tak tutup aurat atas padang.... kalau tak ada siaran langsung LIVE on tv...berapa puluh ribu mata tengok kat stadium

KALAU LIVE ON TV...berapa juta mata tengok kat lutut dia ye?

macam mana nak sampaikan pada semua orang bahawa tutup aurat itu wajib

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

aimiz_muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20051
Posting: 39

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 21:45


salam.
erm ana rasa kalau budak kecik senang kita nak ajar dia kan?
cuma cakap nanti mudah kena luka atau sebagainya...

bagi orang tua pulak,kita boleh lah kata:
"Pakcik,pakcik sudah tua...umur pun tak panjang dah.apa kata pakcik tutup aurat sbgimana yang islam dah ajarkan.insyaAllah selamat hidup pakcik"
(maaf itu ayat kurang sopan sikit tapi masud ana,kita boleh ingatkan atau dakwah pada mereka yang sentiasa mengingatkan mereka pada mati dan dosa2 yang mereka akan perolehi dengan berbuat begitu.
cara ini boleh juga kita guna pada anak remaja kita sekarang yang masih mudah
untuk terima nasihat dan faham akan agama islam yang suci)

Tapi kalau pada remaja yang degil dan tak faham-faham..
senang saja,kita cakap kat dia:"kalau dah rimas pakai seluar...lebih baik tak payah pakai langsung!"

MAAF ATAS kata-kata KASAR ATAU TIDAK SOPAN YANG ANA SEBUT TU TAPI BAGI pandangan ANA macam TU LAH SERBA SEDIKIT CARANYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimiz_muslimahProfil   Hantar PM kepada aimiz_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122105 saat. Lajunya....