Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 17 hari yang lalu
izdham: 26 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 36 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Dosa investasi


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Dosa investasi

Please Mendaftar To Post


Oleh Dosa investasi

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 12:48


tau tidak apa itu dosa investasi??
:-) :-) :-) :-)


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-08-07 13:11


apa dia??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 22-08-07 13:12


saya tak tau

sapa yang tau???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 14:00


teman pun main saham juga...
ada juga saham yang haram. Saham yang halal ada diakui oleh syariah.
kalau rajin buka suratkabo, pergi bahagian saham situ ada tunjukkan saham mana yang diakui oleh syariah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-08-07 15:18


dosa bagi orang2 yang berdiam diri dan tidak ingin berbuat apa-apa..
betul tak?/?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 16:07


tak tahu..

apa tu..


tolong beritahu :-?


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 20:09


Dosa investasi ini seprtimana yang disebut oleh tanpa nama yakni dosa yang akan diperolehi oleh seseorang muslim apabila berdiam diri terhadap tidak diamalkannya sesuatu kewajiban.

Dosa investasi ini muncul dari dua kemungkinan:
1) diamalkan suatu keharaman
2) tidak diamalkan suatu kewajiban

Dosa investasi muncul kerana NEGARA tidak mahu mengamalkan:
1) sistem ekonomi islam
2) sistem pemerintahan Islam
3) sistem sosial Islam
4) sistem pidana(hudud, jinayah(qisas), takzir, dan mukallafah)
5) sistem pendidikan
6) politik luar negeri(Dakwah dan jihad)

CONTOH DOSA INVESTASI:

1) jika ada orang yang meninggal kemudian jenazahnya tidak diuruskan, siapa yang akan berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa???
- InsyaAllah semua faham.

2) Jika ada orang yang berzina, siapa yang berdosa?
- Seluruh umat Islam berdosa
- mengapa
- Silakan baca: QS. An Nuur: 2.

3) Jika ramai orang yang kafir, siapa yang berdosa?
-Seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: At Taubah: 29

4) Jika ada orang yang mencuri, siapakah yang berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: Al Maidah: 38..

Begitulah urgensinya penegakkan Khilafah bagi mengimplimentasikan syariat bagi mengelakkan dosa investasi.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 21:31


Syukran akhi farouks


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 00:28


salam KHilafah wa ukhuwahfillah

moga kita sama-sama terlibat secara gigih dapat menyebarkan idea penegakkan khilafah agar penegakkan khilafah dicepatkan dengan tangan2 kita. InsyaAllah

Sekaligus menggapai mardhotillah dan syurga Allah. InsyaAllah.
Amin ya rabbal alamin.

"hidup bahagia di bawah naungan khilafah"


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-08-07 09:37


Pada 22-08-07 20:09 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!



1) jika ada orang yang meninggal kemudian jenazahnya tidak diuruskan, siapa yang akan berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa???
- InsyaAllah semua faham.

2) Jika ada orang yang berzina, siapa yang berdosa?
- Seluruh umat Islam berdosa
- mengapa
- Silakan baca: QS. An Nuur: 2.

3) Jika ramai orang yang kafir, siapa yang berdosa?
-Seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: At Taubah: 29

4) Jika ada orang yang mencuri, siapakah yang berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: Al Maidah: 38..





kenapa tak jelas kan terus kat sini??
kalau nak suruh baca snd, maybe ambil masa sikit.. =)


-----------------
2 love some1 is NOTHING...2b love by some1 is SOMETHING...2b love by some1 u love is EXCITING...but 2b loved by ALLAH is EVERYTHING


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

xeeL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26838
Posting: 105

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 10:22


kurang setuju dengan pendapat di atas.....

jika benar dosa jenis ini wujud..... bagaimana kita nak terangkan firman Allah SWT seperti di bawah,

Katakanlah: "Apakah Aku akan mencari Tuhan selain Allah, padahal dia adalah Tuhan bagi segala sesuatu. dan tidaklah seorang membuat dosa melainkan kemudharatannya kembali kepada dirinya sendiri; dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain . Kemudian kepada Tuhanmulah kamu kembali, dan akan diberitakan-Nya kepadamu apa yang kamu perselisihkan."

(Surah al-An’am, ayat 64)

Bookmark and Share

    


  Member Information For xeeLProfil   Hantar PM kepada xeeL   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-08-07 10:32


Pada 23-08-07 10:22 , xeeL posting:

!!! QUOTE !!!

kurang setuju dengan pendapat di atas.....

jika benar dosa jenis ini wujud..... bagaimana kita nak terangkan firman Allah SWT seperti di bawah,

Katakanlah: "Apakah Aku akan mencari Tuhan selain Allah, padahal dia adalah Tuhan bagi segala sesuatu. dan tidaklah seorang membuat dosa melainkan kemudharatannya kembali kepada dirinya sendiri; dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain . Kemudian kepada Tuhanmulah kamu kembali, dan akan diberitakan-Nya kepadamu apa yang kamu perselisihkan."

(Surah al-An’am, ayat 64)


ana pun nak tanya perkara yang sama..mana boleh kita tanggung dosa orang lain,,masing-masing allah bagi akal, boleh fikir..so, Kenapa orang ni buat dosa, orang tu pulak yang tanggungnya...


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 16:45


salam ya sahabat wa sahabiah

syukran for da respon,
kepada xeel dan aku_hambamu, ana rasa antum baca dulu penjelasan yang ana buat lepas itu antum komen....

ana rasa penjelasan tentang fardhu kifayanh antum dah jelas bukan.

Jadi dosa investasi wujud dari sini....

cumanya, kita selalu dibahaskan hanya masalah jenazah sahaja, tetapi yang lain tidak....
jadi diharapkan dengan penjelasan ini, kita sedar tentang urgensi dalam penegakkan daulah khilafah....

wassalam


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 16:49


Pada 23-08-07 09:37 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-08-07 20:09 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!



1) jika ada orang yang meninggal kemudian jenazahnya tidak diuruskan, siapa yang akan berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa???
- InsyaAllah semua faham.

2) Jika ada orang yang berzina, siapa yang berdosa?
- Seluruh umat Islam berdosa
- mengapa
- Silakan baca: QS. An Nuur: 2.

3) Jika ramai orang yang kafir, siapa yang berdosa?
-Seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: At Taubah: 29

4) Jika ada orang yang mencuri, siapakah yang berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: Al Maidah: 38..





Kenapa tak jelas kan terus kat sini??
kalau nak suruh baca snd, maybe ambil masa sikit.. =)



salam ya uktie,

kan tengok Quran itu pahala, buka Quran itu pahala dan baca Quran itu pahala....

takkan kita nak lepaskan peluang yang Allah bagi..
Semoga Al-Quran menjadi teman setia kita, sentiasa di bawa di baca dan difahami dan seterusnya diamalkan.
amin


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-08-07 09:16


salam khilafah....

Kenapa ana tekan pekara ini...

kita selalu di ceritakan or disampaikan hanya tentang perkara berhubung tentang urusan jenazah sahaja, sedangkan banyak lagi yang kita perlu tahu, dan hal semacam ini jarang dibahaskan..

kalau lihat disurau2, perbincangan wuduk dari ana kecik lagi hinga sekarang tak habis2, begitu juga dengan solat...

pada ana itu semua tak ada masalah, cumanye kalau diabaikan beberapa perkara penting yang menjadi urgensi umat Islam hari ini, itu menjadi masalah besar...

Ini akan menyebabkan pemikiran umat mundur, jumud dan tidak berkembang...

Dan ana pun mengharapkan dalam blog ini, portal ini, kita bincangkan yang lebih urgent daripada perbincangan tentang masalah cinta, suami isteri, cinta pandangan pertama, dan lain sebagainya....

yang mana pada ana hal ini boleh dibincangkan secara tertutup or khususan untuk muslimah or muslimin..

wassalam


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-08-07 11:06


Assalamualaikum...
Tidak berapa arif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-08-07 12:06


Pada 22-08-07 20:09 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

1) jika ada orang yang meninggal kemudian jenazahnya tidak diuruskan, siapa yang akan berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa???
- InsyaAllah semua faham.

2) Jika ada orang yang berzina, siapa yang berdosa?
- Seluruh umat Islam berdosa
- mengapa
- Silakan baca: QS. An Nuur: 2.

3) Jika ramai orang yang kafir, siapa yang berdosa?
-Seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: At Taubah: 29

4) Jika ada orang yang mencuri, siapakah yang berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: Al Maidah: 38..

Begitulah urgensinya penegakkan Khilafah bagi mengimplimentasikan syariat bagi mengelakkan dosa investasi.


pada zaman Nabi pun ada orang yang mencuri dan berzina, adakah Nabi dan para sahabat juga berdosa kerana ada orang di zaman mereka mencuri dan berzina?

jangan cakap sembarangan tentang hukum ni, kan dah dijelaskan dalam Al-Quran seseorang itu tidak akan menanggung dosa orang lain.

nak promote HTee promote juga, tapi jangan main-main dalam soal agama ni, matlamat tak menghalalkan cara saudara, nak tulis apa-apa biar berdasarkan ilmu.

tak tahulah kalau saya kurang faham, tapi itulah apa yang ditulis oleh saudara sendiri.

#MEMBANGUN BERSAMA ISLAM#


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 25-08-07 12:15


tak guna

ulama
syarah ayat al-quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-08-07 18:00


Pada 25-08-07 12:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-08-07 20:09 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

1) jika ada orang yang meninggal kemudian jenazahnya tidak diuruskan, siapa yang akan berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa???
- InsyaAllah semua faham.

2) Jika ada orang yang berzina, siapa yang berdosa?
- Seluruh umat Islam berdosa
- mengapa
- Silakan baca: QS. An Nuur: 2.

3) Jika ramai orang yang kafir, siapa yang berdosa?
-Seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: At Taubah: 29

4) Jika ada orang yang mencuri, siapakah yang berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: Al Maidah: 38..

Begitulah urgensinya penegakkan Khilafah bagi mengimplimentasikan syariat bagi mengelakkan dosa investasi.


pada zaman Nabi pun ada orang yang mencuri dan berzina, adakah Nabi dan para sahabat juga berdosa kerana ada orang di zaman mereka mencuri dan berzina?

jangan cakap sembarangan tentang hukum ni, kan dah dijelaskan dalam Al-Quran seseorang itu tidak akan menanggung dosa orang lain.

nak promote HTee promote juga, tapi jangan main-main dalam soal agama ni, matlamat tak menghalalkan cara saudara, nak tulis apa-apa biar berdasarkan ilmu.

tak tahulah kalau saya kurang faham, tapi itulah apa yang ditulis oleh saudara sendiri.

#MEMBANGUN BERSAMA ISLAM#




salam khilafah wa ukhuwwahfillah ya akhie,

syukran for da respon ya akhie,

sebelum nak respon, satu kaedah syara yang kita jangan lupa sebagai umat Islam,

"hukum asal perbuatan manusia itu terikat dengan hukum syara' "-
-jadi dalam hal ini kita umat Islam tak boleh menghalalkan cara yang haram bagi mencapai matlamat yang diinginkan.

-semua hujah or dalil hendaklah bersandarkan kepada Quran wa sunnah..

Jadi dalam hal ini, bukan nak promote HT dan itu ana tak lakukan pun, ini persoalan Islam, persoalan kewajiban kita ummat Islam untuk mengembalikan syariat Islam dalam kehidupan di bawah naungan Khilafah..

Jadi berkenaan pernyataan saudara ibnu_musa, adakah Nabi juga berdosa kerana dizaman sebelum tegaknya Daulah Islam yakni di Makkah juga berlaku zina dan pencurian.....

Nauzubillah, semoga Allah mengampunkan kita atas keterlepasan kata-kata kita,
Kita harus ingat sifat wajib Nabi adalah maksum yakni terhindar dripada dosa kecil dan besar....

Jadi penjelasan bagi hal ini,
Sepertimana kita tahu bahawa Al-Quran diturunkan secara berperingkat-peringkat selama 23 tahun, dan apabila ayat itu turun maka terkenalah bebanan hukum ke atas manusia, seperti diwajibkan solat 5 waktu berlaku selepas berlakunya peristiwa Isra' wal mi'raj.


jadi ana nak tanya kepada saudar ibnu_musa,
bilakah diturunkan ayat berkenaan tentang hukuman rejam ke atas penzina muhsan, dan sebat 100 kali ke atas penzina ghairu muhsan????

Begitu juga tentang kes pencurian? kes jihad? seperti yang ana senaraikan.

Adakah ayat ini diturunkan ketika Rasullullah berada di Makkah??

Apabila hal ini terungkai maka salah satu persoalan saudara selesai.

dan untuk kes kedua, berkenaan dosa investasi, yang mana muncul daripada tidak terlaksananya fardhu kifayah....

ana nak jelaskan sedikit, yang mana ana tahu bahawa kita semua sudah tahu berkenaan fardhu kifayah, bahawa apabila tidak sempurna lagi sesuatu kewajiban itu, maka bebanan kewajiban itu terkena ke atas setiap individu muslim....

Ini bukan persoalan kita kena tanggung dosa orang lain, ini dosa kita sendiri yang mana selagi hukum Islam tak terterap dalam kehidupan bernegara maka kita akan sentiasa dalam keadaan berdosa......

Jadi kita segerakan penegakkan Daulah bagi menerapkan syariat di muka bumi.

"hidup bahagia di bawah naungan khilafah"

wassalam


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 26-08-07 17:27


rasanya tak perlu buat istilah yang bukan2....
dalam Islam hanya ada dosa kecil dan dosa besar sahaja.
kalau bab nama2 dosa ni rasanya hanya terdapat dalam agama yahudi.
cukupla dengan ayat dalam surah al-maidah ini:

"Kamu hendaklah tolong menolong kepada kebaikan dan ketaqwaan dan JANGAN kamu tolong menolong terhadap perbuatan dosa dan permusuhan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 01:42


Pada 26-08-07 17:27 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya tak perlu buat istilah yang bukan2....
dalam Islam hanya ada dosa kecil dan dosa besar sahaja.
kalau bab nama2 dosa ni rasanya hanya terdapat dalam agama yahudi.
cukupla dengan ayat dalam surah al-maidah ini:

"Kamu hendaklah tolong menolong kepada kebaikan dan ketaqwaan dan JANGAN kamu tolong menolong terhadap perbuatan dosa dan permusuhan"


salam ukhuwahfillah

sebenarnya analogi or perkataan ini digunakan bagi memudahkan pemahaman kita semua.

Dalam Islam sendiri tiada menghalang tentang hal ini.
bukannya kita nak mendistosion istilah yang ada dalam Al-quran.

Cumanya ana risau orang yang selalu menolak sesuatu yang jelas secara nyata dihadapan mata kebenarannya, sebenarnya cuba untuk mengelakkan daripada melaksanakan kewajiban itu....

Semoga kita semua dihandari daripada sifat itu....

"hidup bahagia dibawah naungan khilafah".

wassalam.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 10:17


!!! QUOTE !!!

Jadi berkenaan pernyataan saudara ibnu_musa, adakah Nabi juga berdosa kerana dizaman sebelum tegaknya Daulah Islam yakni di Makkah juga berlaku zina dan pencurian.....

Nauzubillah, semoga Allah mengampunkan kita atas keterlepasan kata-kata kita,
Kita harus ingat sifat wajib Nabi adalah maksum yakni terhindar dripada dosa kecil dan besar....

Jadi penjelasan bagi hal ini,
Sepertimana kita tahu bahawa Al-Quran diturunkan secara berperingkat-peringkat selama 23 tahun, dan apabila ayat itu turun maka terkenalah bebanan hukum ke atas manusia, seperti diwajibkan solat 5 waktu berlaku selepas berlakunya peristiwa Isra' wal mi'raj.

susah ke nak faham kata-kata saya di atas?

saya sebut Nabi & sahabat, oklah cancelkan perkataan Nabi tu, ambil para sahabat saja, atau tabi`in dan seterusnya, tak kira sebelum hijrah ke sebelum ke, atau selepas kewafatan Nabi ke, gejala zina dan curi tetap berlaku tak kira zaman dan tempat.

so, mengikut pernyataan saudara yang saya quote sebelum ini yang menghukumkan bahawa seluruh umat Islam berdosa apabila berlakunya zina dan curi, dari mana datangnya hukum tersebut? tidakkah ia bertentangan dengan ayat bahawa dosa orang lain tidak ditanggung oleh orang lain?

faham ke tak ni? wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 10:23


hehehe... ni Farouk punya topik ni... nanti dia jawab lah....
:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 10:38


Pada 30-08-07 10:23 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe... ni Farouk punya topik ni... nanti dia jawab lah....
:D

tak tanya pun :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aihad
Warga Rasmi
Menyertai: 30.08.2007
Ahli No: 30869
Posting: 3
Dari: ganu

blank  


posticon Posting pada: 30-08-07 12:16


Rasanya macam ada salah faham...yang saya paham, apa yang cuba diterangkan oleh sdr farouks bukannya kita tanggung dosa org yang buat dosa itu(contoh org tu berzina..kita dapat dosa zina..bukan begitu)...cuma kita berdosa tidak dapat melaksanakan kewajipan yang sepatutnya dilakukan...macam contoh yang diberi tentang jenazah dalam stu kampung...selagi jenazah itu tak disempurnakan, maka satu kampung yang akan berdosa...bukan dapat dosa yang dibuat oleh org(jenazah) tu..tapi berdosa tak menunaikan kewajipan menguruskan jenazah tersebut. Kalau dah ada org yang menguruskan jenazah tersebut, maka kewajipan tersebut pun terllepas pada semua penduduk kampung itu.

rasanya begitu kut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aihadProfil   Hantar PM kepada aihad   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 12:38


iye dalam bab jenazah kita akan berdosa sebab hukum menguruskannya adalah fardhu kifayah.

tapi, bagaimana pula dengan kes lain?

-----------------------------
2) Jika ada orang yang berzina, siapa yang berdosa?
- Seluruh umat Islam berdosa
- mengapa
- Silakan baca: QS. An Nuur: 2.

4) Jika ada orang yang mencuri, siapakah yang berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: Al Maidah: 38..
-----------------------------

hari ni, hampir setiap hari berlaku zina & curi di negara kita, habis tu setiap kali ia berlaku maka kita berdosa, begitu? itulah apa yang dinyatakan oleh saudara kita itu.

atau pun beliau nak terangkan perkara lain, tapi mungkin cara penyampaiannya tak kena, ini mungkin juga.

dan akhir sekali barulah dinyatakan tujuan utama penulisan beliau:

!!! QUOTE !!!

Begitulah urgensinya penegakkan Khilafah bagi mengimplimentasikan syariat bagi mengelakkan dosa investasi.


p/s: jauh betul pusing :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 20:03


Pada 30-08-07 12:38 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

iye dalam bab jenazah kita akan berdosa sebab hukum menguruskannya adalah fardhu kifayah.

tapi, bagaimana pula dengan kes lain?

-----------------------------
2) Jika ada orang yang berzina, siapa yang berdosa?
- Seluruh umat Islam berdosa
- mengapa
- Silakan baca: QS. An Nuur: 2.

4) Jika ada orang yang mencuri, siapakah yang berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: Al Maidah: 38..
-----------------------------

hari ni, hampir setiap hari berlaku zina & curi di negara kita, habis tu setiap kali ia berlaku maka kita berdosa, begitu? itulah apa yang dinyatakan oleh saudara kita itu.

atau pun beliau nak terangkan perkara lain, tapi mungkin cara penyampaiannya tak kena, ini mungkin juga.

dan akhir sekali barulah dinyatakan tujuan utama penulisan beliau:

!!! QUOTE !!!

Begitulah urgensinya penegakkan Khilafah bagi mengimplimentasikan syariat bagi mengelakkan dosa investasi.


p/s: jauh betul pusing :roll:



salam khilafah...

Sory, late to respond
ana minta maaf kalau kekurang jelasan...


thanks for da respons....

begini.....

kalau orang berzina, bolehlah tak kita kenakan rejam bagi yang muhsan or sebat 100 kali bagi ghairu muhsan???

tentu tidak bukan, sebab ia hanya boleh dilakukan dengan adanya negara Islam sepertimana yang ditunjukkan oleh Rasullullah...

Sedangkan hukum penerapan hukum ini terbeban ke atas seluruh umat Islam...

jadi kalau tak ada negara, Macamana nak implementasikan hukuman rejam atau sebat?????

biar ana explain salah satu daipada di atas... tantang ayat at-taubah:29

firman Allah swt yang bermaksud:

perangilah orang2 yang tidak beriman kepada Allah dan hari kemudian, mereka tidak mengharamkan apa yang telah diharamkan oleh Allah dan RasulNya dan tiada pula beragama dengan agama yang benar, iaitu diantara orang2 ahli kitab, kecuali jika mereka membayar jizyah dengan tanganya sendiri, sedang mereka orang yang hina.

dan dalam ayat seterusnya At-taubah:39

firman Allah yang maksudnya: Jika kemu tiada mahu berperang, nescaya Allah akan mengazabmu dengan azab yang pedih dan dia akan menukar kamu dengan kaum yang lain, sedang klamu tiada melarat kepada Allah sedikitpun, Allah Maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

berkenaan ayat ni, kita nak tafsir bagaimana. dah jelas bukan.
persoalanya, bolehkah kita melakukannya pada masa ini, dalam keadaan negara Islam tiada, sepeti memerangai orang2 kafir seperti yang dijelaskan di atas...

sudah tentu tidak bukan,
Kenapa ?? sebab Rasullullh tidak pernah mencontohkannya melainkan selepas tertegaknya negara Islam di Madinah...

kerana polisi luar negara Islam, dakwah dan jihad, tidak lain melainkan yang itu...

begitulah urgensinya penegakkan khilafah, kerana sebahagian besar hukum Islam tak dapat di implementasikan tanpa adanya khilafah.....

salam khilafah

wassalam


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 20:25


Pada 30-08-07 20:03 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!


kalau orang berzina, bolehlah tak kita kenakan rejam bagi yang muhsan or sebat 100 kali bagi ghairu muhsan???

tentu tidak bukan, sebab ia hanya boleh dilakukan dengan adanya negara Islam sepertimana yang ditunjukkan oleh Rasullullah...

Sedangkan hukum penerapan hukum ini terbeban ke atas seluruh umat Islam...

jadi kalau tak ada negara, Macamana nak implementasikan hukuman rejam atau sebat?????

ini tidak menjawab soalan pun.

maybe anda boleh buat pengakuan sendiri, bahawa anda sendiri akan menanggung dosa setiap kali berlakunya perzinaan dan kes curi di tempat anda walaupun tanpa pengetahuan anda?

kesimpulan di atas berdasarkan "umumnya" ayat anda bahawa jika ada orang yang berzina dan mencuri maka seluruh umat Islam akan berdosa. anda dan kita semua termasuk dalam golongan "seluruh umat Islam" tersebut.

------------------------
Sedangkan hukum penerapan hukum ini terbeban ke atas seluruh umat Islam...
------------------------

org yang beranggapan seperti inilah yang sanggup laksanakan hukum hudud seperti sebat dan potong tangan dengan inisiatif sendiri tanpa merujuk kepada pihak berkuasa.

sedangkan pelaksanaannya adalah hak pemerintah, kalau pemerintah enggan melaksanakannya rakyat tiada hak nak buat.

sedangkan yang menanggung dosa adalah pemerintah dan juga para penyokong2 pemerintah tersebut sekiranya kedua2 kes iaitu curi dan zina berleluasa, sebab mereka menyokong halangan terlaksananya hukum Islam.

sedangkan rakyat lain yang tak terlibat langsung malah ada yang menentang kerajaan yang mengabaikan hukum Islam dengan sedaya-upaya, mereka juga turut menanggung dosa zina dan curi tersebut, sebab anda hukumkannya dosa tersebut kepada "seluruh umat Islam"??

mohon penjelasan lagi, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 21:04


Pada 30-08-07 20:25 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-08-07 20:03 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!


kalau orang berzina, bolehlah tak kita kenakan rejam bagi yang muhsan or sebat 100 kali bagi ghairu muhsan???

tentu tidak bukan, sebab ia hanya boleh dilakukan dengan adanya negara Islam sepertimana yang ditunjukkan oleh Rasullullah...

Sedangkan hukum penerapan hukum ini terbeban ke atas seluruh umat Islam...

jadi kalau tak ada negara, Macamana nak implementasikan hukuman rejam atau sebat?????

ini tidak menjawab soalan pun.

maybe anda boleh buat pengakuan sendiri, bahawa anda sendiri akan menanggung dosa setiap kali berlakunya perzinaan dan kes curi di tempat anda walaupun tanpa pengetahuan anda?

kesimpulan di atas berdasarkan "umumnya" ayat anda bahawa jika ada orang yang berzina dan mencuri maka seluruh umat Islam akan berdosa. anda dan kita semua termasuk dalam golongan "seluruh umat Islam" tersebut.

------------------------
Sedangkan hukum penerapan hukum ini terbeban ke atas seluruh umat Islam...
------------------------

org yang beranggapan seperti inilah yang sanggup laksanakan hukum hudud seperti sebat dan potong tangan dengan inisiatif sendiri tanpa merujuk kepada pihak berkuasa.

sedangkan pelaksanaannya adalah hak pemerintah, kalau pemerintah enggan melaksanakannya rakyat tiada hak nak buat.

sedangkan yang menanggung dosa adalah pemerintah dan juga para penyokong2 pemerintah tersebut sekiranya kedua2 kes iaitu curi dan zina berleluasa, sebab mereka menyokong halangan terlaksananya hukum Islam.

sedangkan rakyat lain yang tak terlibat langsung malah ada yang menentang kerajaan yang mengabaikan hukum Islam dengan sedaya-upaya, mereka juga turut menanggung dosa zina dan curi tersebut, sebab anda hukumkannya dosa tersebut kepada "seluruh umat Islam"??

mohon penjelasan lagi, wassalam.



salam khilafah ya akhie,

syukran for da respond,

mungkin benar juga kata-kata kawan ana bahawa terdapat bebrapa hal kalau kita nak explain melalui online, tak tercapai.

tapi ana try jugak, kalau tak fahma juga baik kita berjumapa saja ye, sebab anta pun duduk cheras dekat dengan bangi.

mungkin itu akan lebih mengclearkan..

InsyaAllh ana akan try guna bahasa yang paling mudah....

Islam agama yang sempurna(al-maidah:3)
bermakna bahwa semua aspek kehiudpan mestilah di ataru oleh aturan Islam.

aturan Islam meliputi aspek
1) Aqidah -Ibdah
2) makanan, minuman pakaian dan akhlak
3) sistem-ekonomi,sosial, politik, uqubat, pendidikan, politik luar negeri.

realiti hari ini, hanya 1 dan 2 saha saja yang di prektikkan, namun aspek yang ke 3) ditinggalkan.

sedangkan dalam ayat al-baqarah:89 yang memberikan ancaman kepada umat Islam yang mengambil sebahagian.

jadi dosa investasi iini wujud dalam aspek ke-3) yang ditinggalkan meskipun kita tidak melakukan perbuatan itu sprti membunuh dan sebgainya..

wassalam

p/s kalau tak faham juga boleh bertemu terus dengan ana ye. :-)


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 21:15


Pada 30-08-07 21:04 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Islam agama yang sempurna(al-maidah:3)
bermakna bahwa semua aspek kehiudpan mestilah di ataru oleh aturan Islam.

aturan Islam meliputi aspek
1) Aqidah -Ibdah
2) makanan, minuman pakaian dan akhlak
3) sistem-ekonomi,sosial, politik, uqubat, pendidikan, politik luar negeri.

realiti hari ini, hanya 1 dan 2 saha saja yang di prektikkan, namun aspek yang ke 3) ditinggalkan.

sedangkan dalam ayat al-baqarah:89 yang memberikan ancaman kepada umat Islam yang mengambil sebahagian.

jadi dosa investasi iini wujud dalam aspek ke-3) yang ditinggalkan meskipun kita tidak melakukan perbuatan itu sprti membunuh dan sebgainya..

saudara, masalahnya kat sini, yang ke-3 tu bukan seluruh umat Islam tinggal, ada yang buat ada yang tak buat.

nampaknya anda tak dapat nak jawab direct permasalahan yang anda sendiri timbulkan itu, apa kata anda kirimkan saja kat sini dari mana anda dapat hukum tersebut, dari ulama' muktabar ke, atau anda baca dalam mana-mana kitab ke, apa-apa lah.

saya harap ia bukan hanya pandangan anda semata-mata, sebab ini berkenaan soal hukum bukan benda remeh. kalau bab hukum ni pun boleh suka-suka bagi pandangan habis lah.

wassalam.

p/s: tak perlu kita berjumpa sebab saya bukannya tak faham, cuma saya nakkan pembuktian. setiap hukum mesti ada dalilnya.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 01:49


Pada 30-08-07 21:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-08-07 21:04 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Islam agama yang sempurna(al-maidah:3)
bermakna bahwa semua aspek kehiudpan mestilah di ataru oleh aturan Islam.

aturan Islam meliputi aspek
1) Aqidah -Ibdah
2) makanan, minuman pakaian dan akhlak
3) sistem-ekonomi,sosial, politik, uqubat, pendidikan, politik luar negeri.

realiti hari ini, hanya 1 dan 2 saha saja yang di prektikkan, namun aspek yang ke 3) ditinggalkan.

sedangkan dalam ayat al-baqarah:89 yang memberikan ancaman kepada umat Islam yang mengambil sebahagian.

jadi dosa investasi iini wujud dalam aspek ke-3) yang ditinggalkan meskipun kita tidak melakukan perbuatan itu sprti membunuh dan sebgainya..

saudara, masalahnya kat sini, yang ke-3 tu bukan seluruh umat Islam tinggal, ada yang buat ada yang tak buat.

nampaknya anda tak dapat nak jawab direct permasalahan yang anda sendiri timbulkan itu, apa kata anda kirimkan saja kat sini dari mana anda dapat hukum tersebut, dari ulama' muktabar ke, atau anda baca dalam mana-mana kitab ke, apa-apa lah.

saya harap ia bukan hanya pandangan anda semata-mata, sebab ini berkenaan soal hukum bukan benda remeh. kalau bab hukum ni pun boleh suka-suka bagi pandangan habis lah.

wassalam.

p/s: tak perlu kita berjumpa sebab saya bukannya tak faham, cuma saya nakkan pembuktian. setiap hukum mesti ada dalilnya.



salam khilafah..

alhamdulillah kalau anta dah setuju tentang tentang wajibnya penegakkan daulah,

cumanya antum nak kan pembuktian tentang sama ada terkena dosa orang yang berusaha dalam penegakan daulah khilafah dan dalam pada masa yang sama maksiat tetap berleluasa.

ana nasihatkan antum baca semula pada bahagian atas memandngkan antum bertanya soalan yang ana dah jelaskan..

kan perbincangan ini dikhususkan kepada mereka2 yang berdiam diri dan tiada usaha untuk menegakkan kembali kehidupan hidup yakni terterapnya syariat Islam dalam kehidupan dengan penegakkan khilafah.

Betul, setiap hukum ada dalilnya.

adakah antum telah refer ayat2 yang ana tuliskan. kalau tak ana nasihatkan anta baca dulu ye...

wassalam


-----------------
http://mykhilafah.com/
[ Telah diedit oleh: farouks pada 31-08-07 01:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 12:19


Pada 31-08-07 01:49 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

kan perbincangan ini dikhususkan kepada mereka2 yang berdiam diri dan tiada usaha untuk menegakkan kembali kehidupan hidup yakni terterapnya syariat Islam dalam kehidupan dengan penegakkan khilafah.

kan senang kalau cakap direct macam tu.

so tak betul lah ayat anda kat atas tu kan? kalau ada orang yang berzina siapa yang berdosa? seluruh umat Islam berdosa! kalau ada orang yang mencuri siapa yang berdosa? seluruh umat Islam berdosa!

"seluruh" tu termasuk juga yang diam diri dengan yang tak diam diri, perkataan "kull" atau "jami`" itu meliputi semua sekali, anda tahu mantiq bukan? apa itu kull (setiap), jami` (semua), apa itu ba`dah (sebahagian) dan seterusnya.

saya rasa bukan saya saja yang berperasaan pelik bila baca kenyataan anda di atas, cuba baca komen sahabat2 lain juga, mereka juga ada menyatakan kata-kata anda itu bertentangan dengan ayat Al-Quran bahawa seseorang itu tidak menanggung dosa orang lain.

lain kali, nak cakap pasal hukum ni biarlah jelas, jangan cakap separuh2 lepas tu biar, takkan anda nak setiap kata-kata anda ditafsir pula macam Al-Quran dan hadith pula?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-09-07 15:03


jemaah kebenaran akan menjelma di kala umat ISLAM sudah rasa tiada harapan lagi..mereka ada golongan yang mana penentangnya lagi ramai dr penyokongnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 15:12


Pada 30-08-07 10:38 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-08-07 10:23 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe... ni Farouk punya topik ni... nanti dia jawab lah....
:D

tak tanya pun :roll:



yang anda menyampuk aku punya tu apa hal ibnu_musa??
apa yang anda tak puas hati??
[ Telah diedit oleh: pemburupokok pada 02-09-07 15:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 18:31


Pada 02-09-07 15:12 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-08-07 10:38 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-08-07 10:23 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe... ni Farouk punya topik ni... nanti dia jawab lah....
:D

tak tanya pun :roll:



yang anda menyampuk aku punya tu apa hal ibnu_musa??
apa yang anda tak puas hati??

siapa yang menyampuk siapa?

tak kuasa nak layan orang macam ni :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 23:20


Dosa Investasi??.

1st time dengar,
kalau sekali pandang, ana faham "saham dosa"

ana sangka kan penjelasan tentang "saham dosa" ni kalau kita ajar orang buat jahat, macam sifoo perompak ni ajar anak2 murid dia cara merompak.
memang lah sifoo perompak ni kena tanggung dosa anak2 murid, selagi tak insaf, selagi tak beritahu pada anak2 murid dia yang perbuatan tersebut berdosa.

Pelik juga kalau SEMUA UMAT islam kena tanggung dosa orang berzina, kalau orang buat maksiat DEPAN-DEPAN MATA kita, hati kita pun "biasa" saja. or tak terdetik lansung nak halang, itu memang lah something wrong.

Kalau orang berzina kat seberang laut, takan lah kita pun tanggung dosa mereka??..

apa-apa pun saudara farouks, memang kalau ikutkan mimpi kita semua, kita semua bermimpikan berada di bawah satu sistem khilafah.

Memang kita semua mimpi benda yang sama, Insha Allah..
tapi masalahnya sekarang, p'laksanaannya,
agak pelik kalau kita asyik2 mengatakan cara untuk menghapuskan maksiat di sekiling kita ialah dengan cara sistem khilafah semata-mata.

Sedangkan Rasulullah s.a.w mengajarkan pada kita pelbagai cara untuk menghapuskan maksiat.

Adakah cara2 lain tersebut sia-sia selagi sistem khilafah tak wujud??...


-----------------
www.syafiquniten.blogspot.com

Soleh Wa Musleh...
[ Telah diedit oleh: Islamic_prince88 pada 02-09-07 23:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 23:36


Pada 02-09-07 23:20 , Islamic_prince88 posting:

!!! QUOTE !!!

Dosa Investasi??.

1st time dengar,
kalau sekali pandang, ana faham "saham dosa"

ana sangka kan penjelasan tentang "saham dosa" ni kalau kita ajar orang buat jahat, macam sifoo perompak ni ajar anak2 murid dia cara merompak.
memang lah sifoo perompak ni kena tanggung dosa anak2 murid, selagi tak insaf, selagi tak beritahu pada anak2 murid dia yang perbuatan tersebut berdosa.

Pelik juga kalau SEMUA UMAT islam kena tanggung dosa orang berzina, kalau orang buat maksiat DEPAN-DEPAN MATA kita, hati kita pun "biasa" saja. or tak terdetik lansung nak halang, itu memang lah something wrong.

Kalau orang berzina kat seberang laut, takan lah kita pun tanggung dosa mereka??..

apa-apa pun saudara farouks, memang kalau ikutkan mimpi kita semua, kita semua bermimpikan berada di bawah satu sistem khilafah.

Memang kita semua mimpi benda yang sama, Insha Allah..
tapi masalahnya sekarang, p'laksanaannya,
agak pelik kalau kita asyik2 mengatakan cara untuk menghapuskan maksiat di sekiling kita ialah dengan cara sistem khilafah semata-mata.

Sedangkan Rasulullah s.a.w mengajarkan pada kita pelbagai cara untuk menghapuskan maksiat.

Adakah cara2 lain tersebut sia-sia selagi sistem khilafah tak wujud??...



salam khilafah ya akhie islamic_prince88.

ana dah jelaskan dah kat atas,
ana rasa kekeliruan terbesar yakni makna FARDHU KHIFAYAH itu sendiri,
itu yang Kenapa ibnu_musa asyik bertanya soalan yang sama.

fardhu kifayah - terbeban kepada beberapa orang sahaja. tetapi perlu ingat fardhu ain ke atas setiap umat Islam selagi tidak sempurna fardhu kifayah..

kan contoh yang ana berikan tu jelas tentang ayat perang tu dalam surah at-taubah 29 & 39.

ya benar ya akhie, banyak maksiat2 yang kita boleh tinggalkan walaupun tidak ada khilafah...seperti mencuri, ambil riba, berbohong dan sebagainya.

tapi itu persoalan individu semata.....


Benar, Rasullullah mengcaci sembahan2 manusia, itu juga kita perlu contohi seperti mencaci perlembagaan buatan manusia..

Rasullullah mencela perbuatan2 terkutuk pada masa itu, seprti menipu timbangan, - ya kita juga wajib contohi yakni, menceritakan perbuata2 terkutuk masyarakt kita hari ini, seprti mengambil riba, berhukum dengan hukum selain hukum Allah dan banyak lagi,

itu semua kita kena usahakan dan lakukan ya akhie islamic_prince88 bagi mencapai penegakkan daulah khilafah.

kita kena bina masyarakat dengan pemikiran dan thaqafah Islam...

Macamana nak tegak daulah Islam, kalau masyarakt tak mendokong penegakkan syariat Islam...

kit perlu suburkan dalam diri masyarakat rindu akan syariat Islam...

wassalam


-----------------
http://mykhilafah.com/
[ Telah diedit oleh: farouks pada 03-09-07 23:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 00:11


salam ramadhan wal khilafah

Alhamdulillah,

Semoga hasil perbincangan ini, akan menggerakkan gerak langkah kita dalam MENEGAKKAN SYARIAT DAN KHILAFAH.

'SAATNYA KHILAFAH ISLAM MEMIMPIN DUNIA'


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 01:18


Pada 30-08-07 10:17 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Jadi berkenaan pernyataan saudara ibnu_musa, adakah Nabi juga berdosa kerana dizaman sebelum tegaknya Daulah Islam yakni di Makkah juga berlaku zina dan pencurian.....

Nauzubillah, semoga Allah mengampunkan kita atas keterlepasan kata-kata kita,
Kita harus ingat sifat wajib Nabi adalah maksum yakni terhindar dripada dosa kecil dan besar....

Jadi penjelasan bagi hal ini,
Sepertimana kita tahu bahawa Al-Quran diturunkan secara berperingkat-peringkat selama 23 tahun, dan apabila ayat itu turun maka terkenalah bebanan hukum ke atas manusia, seperti diwajibkan solat 5 waktu berlaku selepas berlakunya peristiwa Isra' wal mi'raj.

susah ke nak faham kata-kata saya di atas?

saya sebut Nabi & sahabat, oklah cancelkan perkataan Nabi tu, ambil para sahabat saja, atau tabi`in dan seterusnya, tak kira sebelum hijrah ke sebelum ke, atau selepas kewafatan Nabi ke, gejala zina dan curi tetap berlaku tak kira zaman dan tempat.

so, mengikut pernyataan saudara yang saya quote sebelum ini yang menghukumkan bahawa seluruh umat Islam berdosa apabila berlakunya zina dan curi, dari mana datangnya hukum tersebut? tidakkah ia bertentangan dengan ayat bahawa dosa orang lain tidak ditanggung oleh orang lain?

faham ke tak ni? wassalam.



berdasarkan pemahaman saya,

yang dikatakan berdosa oleh saudara farouk itu ialah apabila berlaku zina, mencuri, membunuh.... dalam keadaan terjadinya perkara tersebut, dosa itu ditanggung oleh si pembuat.

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.AL BAQARAH 286

(memang zaman Nabi sendiri berlaku perkara-perkara tersebut...dan Nabi dihantar sebagai utusan Allah untuk mengajak mereka patuh kepada Allah dan mengikut Sunnah Rasulullah..Nabi tidak menanggung dosa mereka yang melakukan perkara tersebut...tetapi Nabi mendapat perintah Allah untuk menyedarkan pelaku dosa itu dengan menggunakan Hukum Allah)

Tidakkah mereka memerhati dan memikirkan berapa banyak umat-umat yang telah Kami binasakan sebelum mereka, padahal (umat-umat itu) telah Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi (dengan kekuasaan dan kemewahan) yang tidak Kami berikan kepada kamu dan Kami turunkan hujan atas mereka dengan lebatnya dan Kami jadikan sungai-sungai mengalir di bawah mereka, kemudian Kami binasakan mereka dengan sebab dosa mereka dan Kami ciptakan sesudah mereka, umat yang lain?Al-An'aam AYAT 6

Jadi...dosa yang berkait(investasi ialah pelaburan dalam bahasa malaysia) yang farouk katakan itu ialah.
pada zaman ini.... WALAUPUN KITA TEKNOLOGI MODEN kita kembali ke zaman jahiliah, zina, arak, bunuh anak, bunuh orang, berleluasa.... dan memang pelaku dosa itu yang menanggung dosanya tersebut.... tetapi...kita dah tak ada Nabi untuk menghukum mereka menggunakan perintah Allah, Hukum Allah..... yang Nabi tinggalkan adalah Al-quran dan Sunnahnya.......tetapi...kita tidak menggunakan Hukum dalam Al-quran dan Sunnahnya...........kita dianggap tidak menjalankan hukum Allah.....bukankah itu berdosa??

Tetapi .dosa tersebut tertanggung oleh pihak yang sepatutnya dan berkemampuan untuk menerapkan hukum Allah..iaitu pemimpin-..sebab itu pemimpin adalah golongan yang paling banyak dituntut di padang mahsyar.....
....................................................................................................
*(pernah terlibat dalam projek pembangunan bandar di libya..berhampiran KOTA sabar' (dari nama permaisuri sheba..) YANG disebut dalam al-quran....dan bandar pertama di dunia yang mempunyai empangan..EMPANGAN MA'RIB... kota ratu balqis...mereka DAH LAMA MODEN..TAPI HANCUR SEBAB??????)

*(Nearby site yang kedua di Libya jugak...berhampiran site proposal tu adalah KOTA EUPHRATES berusia lebih 3000 tahun....ROMAN pillar besar2.....mereka tak canggih ke zaman tu? entah-entah lebih canggih dari kita sekarang ini...tapi hancur jugak sebab????????)

*(Piramid....ZAMAN FIRAUN... tak moden ke? binaan yang scientist sekarang pun pening dok kaji....tapi hancur jugak umat zaman itu......dibawah timbunan pasir agaknya...ataupun mereka sendiri hancur jadi pasir..wallahua'lam..hancur sebab??????)

..................................................................................................
dan akibat dosa itu yang terlabur secara berterusan... Allah turunkan bala..... apa dia? kerosakan akhlak yang semakin teruk....bukankah itu bala?? akibat dakwah yang tidak tersampai ..dan akibat tidak menggunakan HUKUM ALLAH sebagai jalan penyelesaian...takut nanti generasi kita diganti dengan generasi yang langsung hilang ketaqwaan dan tauhid.....

TERBUKTI...hanya TARBIAH ISLAMIAH yang mampu menyelesaikan kemelut maksiat MALAYSIA
....................................................................................................
Kenapa HEBOH tentang ajaran sesat dan bid'ah dalam solat dan wuduh dan bulan ramadhan??

sedangkan Konsert dengan terdedah aurat itu ajaran tidak sesat kah??? suara itu aurat wanita tapi ada mufti tak berani menegur SITI NURHALIZA tentang itu...??? itu ajaran yang benar kah??? tidak sesat kah??? sedangkan yang tidak menutup aurat dipuja......yang menutup aurat dipandang extreme??? kononnya yang tidak menutup aurat itu mengamalkan ISLAM SEDERHANA?? tolonglah.....jika nak masuk....masuk sepenuhnya......mana boleh separuh-separuh....tak siap!!!!!

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan (meminda atau mengubah) apa-apa keterangan Kitab Suci yang telah diturunkan oleh Allah dan membeli dengannya keuntungan dunia yang sedikit faedahnya, mereka itu tidak mengisi dalam perut mereka selain dari api Neraka dan Allah tidak akan berkata-kata kepada mereka pada hari kiamat dan Dia tidak membersihkan mereka (dari dosa) dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya. Al- Baqarah    ayat 174)


sudah sampai zaman itu dengan tanda-tanda besar.......sudah penat melihat yang haram dirasionalkan hingga seolah olah halal.......yang halal..yang sunnah.....dirasionalkan seolah-olah tidak sesuai dengan zaman


SAYA TIDAK MENYOKONG MANA-MANA PIHAK SEKARANG
saya hanya akan menyokong mereka yang cuba membangunkan sebuah kerajaan dengan penerapan PIAGAM MADINAH sepenuhnya.....

PS: SINGAPORE tak ada BELA KHINZIR....DIA NAK DIA IMPORT....dari malaysia pula tuuu...SINGAPORE LAGI ISLAM KE????

JIKA DALAM PIAGAM MADINAH.... BARANGAN KEPERLUAN MUSYRIKIN TIDAK BOLEH DIBUAT DALAM MADINAH....NAK..IMPORT DENGAN HANYA KADAR KEPERLUAN....BUKAN ATAS DASAR KEUNTUNGAN.....BUKAN BERLEBIHAN SEHINGGA ADA LEBIH UNTUK???????????...eh bukan muslim.....muslim tak minum....

JIKA ADA AMIR OF THE UMMAH PADA ZAMAN INI YANG HANYA TAKUTKAN ALLAH....tidak takut pada peluru berpandu nuklear atau kejatuhan ekonomi.....kerana semua itu di bawah kawalan ALLAH...    ada saja kan bom tak meletup kan??? logik akal kata bom rosak.....rasional kata bom lama agaknya.....HAKIKATNYA....SIAPA YANG MENGAWAL SEGALA PERGERAKAN DI BUMI DAN DILANGIT?????????????????

Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu menyembunyikannya, nescaya Allah akan menghitung dan menyatakannya kepada kamu. Kemudian Dia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya). Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. AL-BAQARAH AYAT 284

MAHA KUASA KE ATAS TIAP-TIAP SESUATU..!!!!!

wa ana abduh
wallahua'lam bissawab =)


-----------------

[ Telah diedit oleh: agmnhob pada 10-09-07 03:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 19:37


Pada 10-09-07 01:18 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!


berdasarkan pemahaman saya,

yang dikatakan berdosa oleh saudara farouk itu ialah apabila berlaku zina, mencuri, membunuh.... dalam keadaan terjadinya perkara tersebut, dosa itu ditanggung oleh si pembuat.

tidak, bukan itu yang dikatakan, jelas ditulis di atas bahawa apabila berlaku zina, mencuri, membunuh.... dalam keadaan terjadinya perkara tersebut, dosa itu bukan saja ditanggung oleh si pembuat, tapi seluruh umat Islam!

----------------------

2) Jika ada orang yang berzina, siapa yang berdosa?
- Seluruh umat Islam berdosa
- mengapa
- Silakan baca: QS. An Nuur: 2.

3) Jika ramai orang yang kafir, siapa yang berdosa?
-Seluruh umat Islam berdosa!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: At Taubah: 29

4) Jika ada orang yang mencuri, siapakah yang berdosa?
-seluruh umat Islam berdosa!!!!
-Mengapa??
-Silakan baca: Al Maidah: 38..

----------------------

ada orang tak perasan ke dengan perkataan "seluruh" kat atas? seluruh dengan sebahagian sama ke? kalau sebut seluruh, ada yang terkecuali?

saya hanya berniat nak betulkan kata-kata itu saja, tak sangka ramai yang tak faham bahasa saya. wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 07:30


Pada 10-09-07 01:18 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-08-07 10:17 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Jadi berkenaan pernyataan saudara ibnu_musa, adakah Nabi juga berdosa kerana dizaman sebelum tegaknya Daulah Islam yakni di Makkah juga berlaku zina dan pencurian.....

Nauzubillah, semoga Allah mengampunkan kita atas keterlepasan kata-kata kita,
Kita harus ingat sifat wajib Nabi adalah maksum yakni terhindar dripada dosa kecil dan besar....

Jadi penjelasan bagi hal ini,
Sepertimana kita tahu bahawa Al-Quran diturunkan secara berperingkat-peringkat selama 23 tahun, dan apabila ayat itu turun maka terkenalah bebanan hukum ke atas manusia, seperti diwajibkan solat 5 waktu berlaku selepas berlakunya peristiwa Isra' wal mi'raj.

susah ke nak faham kata-kata saya di atas?

saya sebut Nabi & sahabat, oklah cancelkan perkataan Nabi tu, ambil para sahabat saja, atau tabi`in dan seterusnya, tak kira sebelum hijrah ke sebelum ke, atau selepas kewafatan Nabi ke, gejala zina dan curi tetap berlaku tak kira zaman dan tempat.

so, mengikut pernyataan saudara yang saya quote sebelum ini yang menghukumkan bahawa seluruh umat Islam berdosa apabila berlakunya zina dan curi, dari mana datangnya hukum tersebut? tidakkah ia bertentangan dengan ayat bahawa dosa orang lain tidak ditanggung oleh orang lain?

faham ke tak ni? wassalam.



berdasarkan pemahaman saya,

yang dikatakan berdosa oleh saudara farouk itu ialah apabila berlaku zina, mencuri, membunuh.... dalam keadaan terjadinya perkara tersebut, dosa itu ditanggung oleh si pembuat.

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.AL BAQARAH 286

(memang zaman Nabi sendiri berlaku perkara-perkara tersebut...dan Nabi dihantar sebagai utusan Allah untuk mengajak mereka patuh kepada Allah dan mengikut Sunnah Rasulullah..Nabi tidak menanggung dosa mereka yang melakukan perkara tersebut...tetapi Nabi mendapat perintah Allah untuk menyedarkan pelaku dosa itu dengan menggunakan Hukum Allah)

Tidakkah mereka memerhati dan memikirkan berapa banyak umat-umat yang telah Kami binasakan sebelum mereka, padahal (umat-umat itu) telah Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi (dengan kekuasaan dan kemewahan) yang tidak Kami berikan kepada kamu dan Kami turunkan hujan atas mereka dengan lebatnya dan Kami jadikan sungai-sungai mengalir di bawah mereka, kemudian Kami binasakan mereka dengan sebab dosa mereka dan Kami ciptakan sesudah mereka, umat yang lain?Al-An'aam AYAT 6

Jadi...dosa yang berkait(investasi ialah pelaburan dalam bahasa malaysia) yang farouk katakan itu ialah.
pada zaman ini.... WALAUPUN KITA TEKNOLOGI MODEN kita kembali ke zaman jahiliah, zina, arak, bunuh anak, bunuh orang, berleluasa.... dan memang pelaku dosa itu yang menanggung dosanya tersebut.... tetapi...kita dah tak ada Nabi untuk menghukum mereka menggunakan perintah Allah, Hukum Allah..... yang Nabi tinggalkan adalah Al-quran dan Sunnahnya.......tetapi...kita tidak menggunakan Hukum dalam Al-quran dan Sunnahnya...........kita dianggap tidak menjalankan hukum Allah.....bukankah itu berdosa??

Tetapi .dosa tersebut tertanggung oleh pihak yang sepatutnya dan berkemampuan untuk menerapkan hukum Allah..iaitu pemimpin-..sebab itu pemimpin adalah golongan yang paling banyak dituntut di padang mahsyar.....
....................................................................................................
*(pernah terlibat dalam projek pembangunan bandar di libya..berhampiran KOTA sabar' (dari nama permaisuri sheba..) YANG disebut dalam al-quran....dan bandar pertama di dunia yang mempunyai empangan..EMPANGAN MA'RIB... kota ratu balqis...mereka DAH LAMA MODEN..TAPI HANCUR SEBAB??????)

*(Nearby site yang kedua di Libya jugak...berhampiran site proposal tu adalah KOTA EUPHRATES berusia lebih 3000 tahun....ROMAN pillar besar2.....mereka tak canggih ke zaman tu? entah-entah lebih canggih dari kita sekarang ini...tapi hancur jugak sebab????????)

*(Piramid....ZAMAN FIRAUN... tak moden ke? binaan yang scientist sekarang pun pening dok kaji....tapi hancur jugak umat zaman itu......dibawah timbunan pasir agaknya...ataupun mereka sendiri hancur jadi pasir..wallahua'lam..hancur sebab??????)

..................................................................................................
dan akibat dosa itu yang terlabur secara berterusan... Allah turunkan bala..... apa dia? kerosakan akhlak yang semakin teruk....bukankah itu bala?? akibat dakwah yang tidak tersampai ..dan akibat tidak menggunakan HUKUM ALLAH sebagai jalan penyelesaian...takut nanti generasi kita diganti dengan generasi yang langsung hilang ketaqwaan dan tauhid.....

TERBUKTI...hanya TARBIAH ISLAMIAH yang mampu menyelesaikan kemelut maksiat MALAYSIA
....................................................................................................
Kenapa HEBOH tentang ajaran sesat dan bid'ah dalam solat dan wuduh dan bulan ramadhan??

sedangkan Konsert dengan terdedah aurat itu ajaran tidak sesat kah??? suara itu aurat wanita tapi ada mufti tak berani menegur SITI NURHALIZA tentang itu...??? itu ajaran yang benar kah??? tidak sesat kah??? sedangkan yang tidak menutup aurat dipuja......yang menutup aurat dipandang extreme??? kononnya yang tidak menutup aurat itu mengamalkan ISLAM SEDERHANA?? tolonglah.....jika nak masuk....masuk sepenuhnya......mana boleh separuh-separuh....tak siap!!!!!

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan (meminda atau mengubah) apa-apa keterangan Kitab Suci yang telah diturunkan oleh Allah dan membeli dengannya keuntungan dunia yang sedikit faedahnya, mereka itu tidak mengisi dalam perut mereka selain dari api Neraka dan Allah tidak akan berkata-kata kepada mereka pada hari kiamat dan Dia tidak membersihkan mereka (dari dosa) dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya. Al- Baqarah    ayat 174)


sudah sampai zaman itu dengan tanda-tanda besar.......sudah penat melihat yang haram dirasionalkan hingga seolah olah halal.......yang halal..yang sunnah.....dirasionalkan seolah-olah tidak sesuai dengan zaman


SAYA TIDAK MENYOKONG MANA-MANA PIHAK SEKARANG
saya hanya akan menyokong mereka yang cuba membangunkan sebuah kerajaan dengan penerapan PIAGAM MADINAH sepenuhnya.....

PS: SINGAPORE tak ada BELA KHINZIR....DIA NAK DIA IMPORT....dari malaysia pula tuuu...SINGAPORE LAGI ISLAM KE????

JIKA DALAM PIAGAM MADINAH.... BARANGAN KEPERLUAN MUSYRIKIN TIDAK BOLEH DIBUAT DALAM MADINAH....NAK..IMPORT DENGAN HANYA KADAR KEPERLUAN....BUKAN ATAS DASAR KEUNTUNGAN.....BUKAN BERLEBIHAN SEHINGGA ADA LEBIH UNTUK???????????...eh bukan muslim.....muslim tak minum....

JIKA ADA AMIR OF THE UMMAH PADA ZAMAN INI YANG HANYA TAKUTKAN ALLAH....tidak takut pada peluru berpandu nuklear atau kejatuhan ekonomi.....kerana semua itu di bawah kawalan ALLAH...    ada saja kan bom tak meletup kan??? logik akal kata bom rosak.....rasional kata bom lama agaknya.....HAKIKATNYA....SIAPA YANG MENGAWAL SEGALA PERGERAKAN DI BUMI DAN DILANGIT?????????????????

Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu menyembunyikannya, nescaya Allah akan menghitung dan menyatakannya kepada kamu. Kemudian Dia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya). Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. AL-BAQARAH AYAT 284

MAHA KUASA KE ATAS TIAP-TIAP SESUATU..!!!!!

wa ana abduh
wallahua'lam bissawab =)



salam ramadhan wal khilafah,
betul tu ya akhie,

realiti pemimpin dinegeri2 umat Islam hari ini, takut akan Amerika,
takut kalau terapkan Islam, Amerika akan serang, Amerika akan halang bantuan ekonomi, putus hubungan perdangan dan lain-lain.

tetapi yang peliknya, mereka tak takut pula pada Pencipta mereka yakni Allah, yang memberi rezeki kepada mereka, yang menurunkan hujan yang memberikan segala kekayaan dunia kat bumi Umat Islam.

Kenapa mereka tak ingin jugak menerapkan Islam??????

Kenapa mereka tetap ikut telunjuk Amerika?????

kerana mereka cinta dunia dan takut mati!!!!

Mari kita segerakan tegaknya syariat dan Khilafah ala minhajinnubuwwah yang mana khalifahlah yang akan menerapkan Islam,

khalifahlah yang akan meluruskan pemimpin-pemimpin ini!!!

khilafahlah yang akan menyebarkan Islam keseluruh penjuru dunia!!!!


Allahuakhbar!!!


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.157882 saat. Lajunya....