Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: gelabah


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» gelabah

Please Mendaftar To Post


Oleh gelabah

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-08-07 15:47


assalammualikum para pelawat sekalian..ana nak minta pendapat kalin untuk mengatasi masalah takut dan cemas apabila berucap di hadapan orang ramai. ana banyak pengalaman dalam menghadapi hal ini tetapi still lagi ada rasa seram sejuk. so, kalau ada sesiapa yang nak beri cadangan atau pengalaman, sama-samalah kita kongsi. maga ada manfaat.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 15:57


amalkan surah alam nashrah..... melapangkan =)

dan doa yang selalu di baca tu

rabbishrahli sadri wayassirli amri wahlul u'datal minlisani yahfahu qauli =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 17:50


setuju dengan agmnhob..
tapi untuk lebih berkesan lagi, amalkan solat mlm agar diteguhkan hati dan dilapangkan dada...insyaAllah..dipermudahkan..

kalau kita buat sesuatu, mesti kita ada aim/objective..so stick to that aim..
try to achieve the objective/aim..

goodluck..
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 20-08-07 17:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 18:03


solat itu sendiri mengajar kita

1. fokus
2. bersungguh-sungguh
3. teamwork
4. achiving target

dan banyak lagilah rahsia solat jemaah dan solat malam

jom kita fikirkan...
sebab..tak ada sesuatu pun yang Allah jadikan itu sia-sia...

i love to think!!! while listening to Yussof Islam music....Oh God..bring us the glory again....bestow on us.. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-08-07 18:22


lagi satu, ingat audience tu semua sama taraf dengan kita...macam kawan-kawan kita..
di sisi allah pun mereka tiada yang lebih..melainkan...

satu lagi, sebelum mereka tanya soalan, kita kena tanya dulu...
kena banyak interaksi dengan mereka...ala buat biasa saja...baru tak ketarrr


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_
[ Telah diedit oleh: aku_hambamu pada 20-08-07 18:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 18:44


ana suka public speaking atau jadi mc. dah banyak juga pengalaman. rasa gementar tu memang akan ada. kita bayangkan yang di depqan tu ruangan kosong. tapi masa practice kat rumah depan cermin tu, ana bayangkan ada ramai penonton kat depan ana.

masa nak mula tu baca al fatihah, al insyirah, dan selawat. tenagkan hati jangan gelabah.

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 19:00


satu lagi, 10 minit sebelum berhadapan dengan audience, gerak kan tangan dari bahu hingga ke jari...bagi lancar peredaran darah ke otak...sebab bila berhadapan dengan orang ramai, jantung mengepam darah dengan laju, berdegup pantas...thats why kena buat sedikit pergerakan biar darah mengalir dengan yang sepatutnya ke otak, tak lah jem nak curah idea...kalau saya salah sila betul kan...tapi ni amalan ustaz2 yang nak debat kat gereja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114628 saat. Lajunya....