Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 7 jam 35 saat yang lalu
z_tornado: 1 hari, 11 jam, 8 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Lelaki yang baik semakin pupus dan susah untuk dijumpai...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Lelaki yang baik semakin pupus dan susah untuk dijumpai...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Lelaki yang baik semakin pupus dan susah untuk dijumpai...

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 23:28


apa pendapat antum mengenai tajuk di atas.tajuk ni ana kupas dari salah satu koleksi majalah nur ana.
ana suka mengupas tajuk ini.ana bersetuju sebab ana pun dah lama mencari lelaki baik namun ana masih tidak jumpa.lelaki baik yang ana maksudkan adalah laki soleh,baik,bertanggungjawab.lelaki yang baik yang ana maksudkan memang sangat diperlukan bagi memimpin rumahtangga.namun kebanyakan laki ramai yang semakin lalai.lelaki yang baik bukan tidak ada,ada cuma semakin pupus....
tapi zaman sekarang bukan setakat lelaki baik semakin pupus,perempuan baik pun semakin pupus juga.mudah-mudahan kita semua sentiasa meningkatkan diri agar kita jadi hambaNya yang soleh dan solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 18-08-07 00:33


satu dalam seribu...
actually dulu saya memang tak boleh terima istilah "perigi cari timba", tapi sekarang ini bila difikirkn balik...lelaki baik semakin pupus...dan susah nak jumpa....istilah tu boleh diterima......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-08-07 09:36


sekarang ni, depa tak malu-suka-suka saja simpan janggut...
tapi pakai seluar pendek, jalan berpegangan tangan dengan perempuan...
nauzubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-08-07 10:53


Pada 17-08-07 23:28 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

apa pendapat antum mengenai tajuk di atas.tajuk ni ana kupas dari salah satu koleksi majalah nur ana.
ana suka mengupas tajuk ini.ana bersetuju sebab ana pun dah lama mencari lelaki baik namun ana masih tidak jumpa.lelaki baik yang ana maksudkan adalah laki soleh,baik,bertanggungjawab.lelaki yang baik yang ana maksudkan memang sangat diperlukan bagi memimpin rumahtangga.namun kebanyakan laki ramai yang semakin lalai.lelaki yang baik bukan tidak ada,ada cuma semakin pupus....


soleh yang bagaimana yang dmaksudkan
pada saya nilai kembali maksud 'soleh' yang kita nak sebenarnya..
ada orang 'soleh' tu ialah maghrib isyak berjemaah di masjid
ada orang pula 'soleh' tu yang mesti pakai kopiah selalu..
simpan janggut sejemput :-D ..
ada certain orang pula kata 'soleh' tu tak smestinya jalan tunduk sahaja, cukup hanya baik hubungannya dengan Allah iaitu jalankan sebaik mungkin tanggungjawab sebagai hamba Allah, baik hubungannya dengan keluarga, baik hubungannya dengan kawan-kawan dan sejuk mata memandang..
pengertian 'soleh' yang bagaimana yang kita mahukan..
kadang tu kita secara tak sedar meninggikan piawaian 'soleh' yang kita idamkan..
dan di situlah timbul masalah & kita bermonolog sendiri bahawa semakin pupus lelaki soleh..
yakinlah setiap manusia itu telah disiapkan lebih awal jodohnya..
cuma kita sebagai makhluk mesti sabar menunggu dan menjalani jalan yang telah tersedia itu dengan sebaik mungkin.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 18-08-07 11:08


salam...
memang susah nak cari lelaki yang baik sekarang...macam itu jugak dengan perempuan yang baik..sebenarnya tak jugaklah susah sangat...kalau nak cari perempuan atau lelaki yang baik mestilah kena dengan tematnya...takakn nak cari orang macam ini kat kelab pulak kan???perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 18:29


zaman sekarang ni, nak cari wanita yang solehah pun susah begitu juga sebaliknya..

waallahu'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 20:41


Kalau cari yang baik macam malaikat memang lah tak jumpa...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 21:54


Pada 18-08-07 20:41 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau cari yang baik macam malaikat memang lah tak jumpa...



di ulangkan.....lelaki baik yang di maksudkan lelaki yang soleh, yang kuat pegangan agamanya, yang dapat membimbing keluarga ke arah keredhaan Allah....bukan nya seperti malaikat yang sailormoon maksudkan :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 22:00


emm..saya setuju...susaha nak cari lelaki yang baik sekarang ni....tapi bukan setakat lelaki saja perempuan pun macam tu juga.....mungkin satu dalam seratus.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 22:41


artikel ini ana petik (dan edit serba sedikit) dari laman web ustaz hasrizal (www.saifulislam.com)
sama-sama kita renungkan, sebagai refleksi diri:


MENCARI ATAU MENJADI?

"Saya sedar saya tidaklah sehebat Fatimah, sebab itu saya perlukan suami yang soleh seperti Ali untuk membimbing saya", kata seorang mahasiswi.
"Ana memang tidak sebagus Ali, sebab itu ana kena pilih isteri yang sempurna macam Fatimah. Ana tak mampu nak memFatimahkan seorang yang tidak Fatimah!", tegas seorang mahasiswa.
Semua sibuk mencari. Mudahkah untuk mendapatnya?
Semua sibuk mencari. Jika jumpa, mudahkah untuk mengekalkannya?
Kita bertemu dengan pasangan hidup semasa duduk dalam suasana usrah.
Alhamdulillah, imejnya berjubah dan bertudung labuh. Tetapi mampukah kita mengekalkan isteri kita para benchmark solehah seperti itu di sepanjang alam rumah tangga?
Dia mungkin akan diubah oleh suasana kerja, dia mungkin akan diubah apabila kembali ke pangkuan keluarga, dia mungkin berubah atas banyak pengaruh, atau paling utama, dia mungkin berubah kerana dia memang berubah.
Maka mampukah kebahagiaan dan kesempurnaan rumahtangga dipertahankan, jika suami meletakkan kesempurnaan itu ialah pada apa yang isteri buat dan tidak buat, jadi atau tidak jadi?
Kita mahu mencari pasangan hidup yang soleh, dan kita menemuinya di dalam suasana semua lelaki nampak sempurna. Semasa bercinta, dialah Ultraman, dialah Gaban. Tetapi siapa sangka, selepas berumahtangga, Ultraman berubah menjadi raksasa!
Jika bahagia dan sempurnanya rumahtangga ialah pada apa yang suami buat atau apa yang isteri buat, kita akan hidup dan mati dalam pencarian.
Pencarian yang tidak berkesudahan.
Maka jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah.
Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh.
Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa.
Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumahtangga dengan pasangan itu walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya.
Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI.




ps:
jika inginkan si solehah, berusahalah menjadi soleh.
berusahalah menjadi solehah jika inginkan si soleh.

wallahu taala ta'lam.
tegurlah ana sekiranya berlaku kesilapan.
semoga artikel ini jadi pengajaran buat diri ana dan warga ukhwah semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 09:09


Pada 18-08-07 22:41 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

artikel ini ana petik (dan edit serba sedikit) dari laman web ustaz hasrizal (www.saifulislam.com)
sama-sama kita renungkan, sebagai refleksi diri:


MENCARI ATAU MENJADI?

"Saya sedar saya tidaklah sehebat Fatimah, sebab itu saya perlukan suami yang soleh seperti Ali untuk membimbing saya", kata seorang mahasiswi.
"Ana memang tidak sebagus Ali, sebab itu ana kena pilih isteri yang sempurna macam Fatimah. Ana tak mampu nak memFatimahkan seorang yang tidak Fatimah!", tegas seorang mahasiswa.
Semua sibuk mencari. Mudahkah untuk mendapatnya?
Semua sibuk mencari. Jika jumpa, mudahkah untuk mengekalkannya?
Kita bertemu dengan pasangan hidup semasa duduk dalam suasana usrah.
Alhamdulillah, imejnya berjubah dan bertudung labuh. Tetapi mampukah kita mengekalkan isteri kita para benchmark solehah seperti itu di sepanjang alam rumah tangga?
Dia mungkin akan diubah oleh suasana kerja, dia mungkin akan diubah apabila kembali ke pangkuan keluarga, dia mungkin berubah atas banyak pengaruh, atau paling utama, dia mungkin berubah kerana dia memang berubah.
Maka mampukah kebahagiaan dan kesempurnaan rumahtangga dipertahankan, jika suami meletakkan kesempurnaan itu ialah pada apa yang isteri buat dan tidak buat, jadi atau tidak jadi?
Kita mahu mencari pasangan hidup yang soleh, dan kita menemuinya di dalam suasana semua lelaki nampak sempurna. Semasa bercinta, dialah Ultraman, dialah Gaban. Tetapi siapa sangka, selepas berumahtangga, Ultraman berubah menjadi raksasa!
Jika bahagia dan sempurnanya rumahtangga ialah pada apa yang suami buat atau apa yang isteri buat, kita akan hidup dan mati dalam pencarian.
Pencarian yang tidak berkesudahan.
Maka jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah.
Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh.
Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa.
Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumahtangga dengan pasangan itu walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya.
Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI.




ps:
jika inginkan si solehah, berusahalah menjadi soleh.
berusahalah menjadi solehah jika inginkan si soleh.

wallahu taala ta'lam.
tegurlah ana sekiranya berlaku kesilapan.
semoga artikel ini jadi pengajaran buat diri ana dan warga ukhwah semua.


ana setuju dengan enti..jika ingin menjadi soleh berusahalah menjadi solehah jika inginkan si soleh....
kalau setiap dari kita sebagai insan biasa berlumba2 memperbaiki diri untuk menjadi soleh dan solehah, maka persoalan yang timbul insyaAllah tidak timbul lagi....artikel enti memang banyak bagi pengajaran pada ana dan warga ukhwah....
jangan berfikir untuk bertemankan lelaki soleh atau wanita solehah sebelum diri sendiri soleh atau solehah......sama-sama kita menCARI soleh atau solehah untuk diri kita masing-masing.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 09:59


syukran...semua lelaki..berusahalah menjadi baik...trmsk diri ana sendiri..
mantapkan tarbiah,menjana muslim berthaqafah,kelangsungan wasilah dakwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-08-07 10:08


PEREMPUAN PUN MAKIN PUPUS JUGAK.. JIKA SEMAKIN RAMAI PEREMPUAN YANG ROSAK MAKA MENUNJUKKAN SEBUAH BANGSA ITU AKAN ROSAK.. ROSAKNYA LELAKI KERANA WANITA..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-08-07 12:23


hmmm....lelaki yang baik adalah yang membaca quran lebih banyak dari membaca forum, berzikir lebih banyak dari mengigati forum, menyumbang tenaga bakti dalam masyarakat lebih banyak dari menyumbang kat forum??? Any komen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 14:03


Buatlah istikharah

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 17:58


kadang-kadang orang yang ada pendidikan agama tinggi pun tidak mengaplikasikan agama yang dia ada dalam kehiduoan seharian dia.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-07 21:56


Pada 19-08-07 12:23 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm....lelaki yang baik adalah yang membaca quran lebih banyak dari membaca forum, berzikir lebih banyak dari mengigati forum, menyumbang tenaga bakti dalam masyarakat lebih banyak dari menyumbang kat forum??? Any komen...


kalau boleh kedua-duanya seiring sejalan..menyumbang di forum pun salah satu cara menyumbang untuk masyarakat..tapi menyumbang benda yang berfaedah lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-07 07:34


satu dalam berjuta..mungkin kita bukan yang terbaik untuk dijodohkan dengan yang terbaik..tapi diharapkan dapat bertemu denganye kerna mugkin yang terbaik boleh jadi pembimbing kepada yang baik..insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 08:12


Lelaki yang baik makin pupus??hehe..Sungguh menarik tajuk perbincangan ini..bagi saya, realitinya demikian..namun ianya bukan suatu pembuktian untuk menjustifikasikan persepsi ini adalah benar. Tanda-tanda akhir zaman sendiri ialah golongan wanita lebih banyak daripada lelaki. Bermakna, Kalau lelaki baik semakin berkurang, sememangnya benar kerana bilangan lelaki keseluruhannya adalah lebih sedikit berbanding wanita. Kekurangan itu dapat dilihat dengan mudah kerana bilangan kami memang sedikit. Saya pernah mendengar seorang pensyarah berkata, dalam masa 10 hingga 20 tahun lagi, pegawai-pegawai, pengarah-pengarah dan pemimpin organisasi majoritinya akan dipegang oleh wanita, sesuai dengan monopoli kaum wanita dalam semua IPT di Malaysia sekarang. wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-08-07 08:45


ye ke susah?mm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-08-07 08:52


boleh kita kaitkan isu ini dengan bilangan wanita yang semakin ramai??....then kaitkan dengan keinginan ramai wanita untuk berumahtangga, ingin mempunyai suami, ingin mengandungkan baby, ingin mempunyai anak.....then kaitkan dengan gejala sosial, gejala zina, gejala buang anak, gejala wanita Islam murtad sebab kahwin dengan orang kristian yang semakin meruncing sekarang ini....

akhir sekali.... kaitkan dengan keharusan berpoligami dalam Islam....opps... :-P....wanita-wanita melayu jangan marah ye....wanita yang faham Islam relax saja bila berhadapan dengan isu poligami ini... ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 22-08-07 09:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 09:34


Pada 22-08-07 08:52 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

boleh kita kaitkan isu ini dengan bilangan wanita yang semakin ramai??....then kaitkan dengan keinginan ramai wanita untuk berumahtangga, ingin mempunyai suami, ingin mengandungkan baby, ingin mempunyai anak.....then kaitkan dengan gejala sosial, gejala zina, gejala buang anak, gejala wanita Islam murtad sebab kahwin dengan orang kristian yang semakin meruncing sekarang ini....

akhir sekali.... kaitkan dengan keharusan berpoligami dalam Islam....opps... :-P....wanita-wanita melayu jangan marah ye....wanita yang faham Islam relax saja bila berhadapan dengan isu poligami ini... ;-)


memang bilangan lelaki semakin skt....namun bilangan yang sikit ni lah pemimpin golongan wanita....kalau diri sendiri pun tak dapat dipimpin dengan sempurna,bagaimana nak pimpin wanita kan....ni tak suruh wanita solat dengan sempurna tapi solat dia tunggang terbalik...moga ana takdapat suami begini....kadang-kadang ana takut tengok realiti lelaki dan wanita sekarang...hal-hal agama diremeh2kan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 22-08-07 09:35


menuntut ilmu panling utama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 09:38


Pada 21-08-07 17:58 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang orang yang ada pendidikan agama tinggi pun tidak mengaplikasikan agama yang dia ada dalam kehiduoan seharian dia.....



ni ana setuju...ana cukup sedih..background agama...tapi penghayatan dia kurang.....ilmu ada...tapi tak ada pemahaman tentang agama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 09:45


Pada 22-08-07 09:38 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-08-07 17:58 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang orang yang ada pendidikan agama tinggi pun tidak mengaplikasikan agama yang dia ada dalam kehiduoan seharian dia.....



ni ana setuju...ana cukup sedih..background agama...tapi penghayatan dia kurang.....ilmu ada...tapi tak ada pemahaman tentang agama....


betul tu....penghayatan agama semakin berkurangan.....lelaki yang kurang agama pula nak cari pasangan yang kuat agama,katanya nak isteri bimbing suami....bagi saya ini tak patut...kalau dia betul-betul dapat dibimbing tak mengapa,tapi takut nya silap haribulan si isteri pula dibimbing ke arah lain....kalau nak isteri seperi fatimah,kena lah jadi seperti saidina Ali....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 09:53


!!! QUOTE !!!

Maka jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah.
Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh.


.. aku suka petikan ni..


-----------------
" we support anti zionist movement "


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:18


'lelaki yang baik semakin pupus dan susah untuk dijumpai..'

point to ponder:
'adakah sebab lelaki yang baik semakin pupus dan susah dijumpai kerana perempuan yang baik juga semakin pupus dan susah untuk dijumpai?'

untuk mendapatkan keseimbangan antara keduanyaa:

Pada 22-08-07 09:53 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Maka jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah.
Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh.


jika ramai yang berusaha MENJADI soleh, solehah,
maka akan lebih ramailah calonnya.

sama-sama muhasabah diri
[ Telah diedit oleh: houri pada 22-08-07 11:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:23


kesiannya aku.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:35


perempuan yang baik pun semakin pupus juga...
sama-sama lah kita jadi insan yang soleh dan solehah supaya lelaki soleh and perempuan solehah tak pupus...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 22-08-07 12:29


yang baik itu sudah pasti disayangi oleh Allah...
jadi Allah lebih menyayangi mereka mereka itu...
lelaki yang kurang baik pulak sudah tentu Allah memberikan mereka peluang untuk beramal supaya tergolong dalam golongan yang baik...
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 18:36


Pada 22-08-07 11:35 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan yang baik pun semakin pupus juga...
sama-sama lah kita jadi insan yang soleh dan solehah supaya lelaki soleh and perempuan solehah tak pupus...:-)



kan ramai saja perempuan yang pakai tudung labuh dan juga yang memakai pakaian yang menutup aurat dengan sempurna ... jadi tak lah dikatakan perempuan juga pupus ... kecuali kalau mereka sendiri yang memilih dan jual mahal ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 19:07


Pada 22-08-07 18:36 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-08-07 11:35 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan yang baik pun semakin pupus juga...
sama-sama lah kita jadi insan yang soleh dan solehah supaya lelaki soleh and perempuan solehah tak pupus...:-)



kan ramai saja perempuan yang pakai tudung labuh dan juga yang memakai pakaian yang menutup aurat dengan sempurna ... jadi tak lah dikatakan perempuan juga pupus ... kecuali kalau mereka sendiri yang memilih dan jual mahal ...



tak ramai pun perempuan yang pakai tdung labuh and tutup aurat dengan sempurna...
sama macam lelaki,tak ramai yang pakai kopiah/serban and tutup aurat dengan sempurna,pakai seluar nampak kepala lutut ramai lah...
lagi pun,tudung labuh or kopiah tak melambangkan soleh or solehah seseorang hamba 2,tapi hati dan amalan yang menggambarkan iman or soleh/solehah seseorang...
memang bumi kita ini dah ketandusan and kekurangan lelaki soleh and perempuan solehah...:-(:-(:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 22-08-07 22:13


lelaki yang semakin baik yang mana itu yang PUPUs?? xplain sikit siapa yang ungkitkan topik ini>???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 22:32


mencari memang susah...hanya yang bertuah sahaja yang akan jumpa...
lebih baik kita yang jadi soleh atau solehah...
setiap manusia nak yang terbaik untuk dirinya...
insan yang soleh hanya untuk insan solehah,begitu juga sebaliknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 23:01


Dalam hal ni perempuan sendiri yang kena mainkan peranan untuk mengatasinya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 12:44


Pada 22-08-07 22:13 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki yang semakin baik yang mana itu yang PUPUs?? xplain sikit siapa yang ungkitkan topik ini>???


Vitamin_Hati macam marah saja tu.hehe..sabaq sabaq na..jangan emosi sangat..boleh didiskusikan lagi dengan hujah-hujah yang boleh bernas..tapi secara peribadi, saya merasakan hal ini perlu dipandang serius oleh semua pihak. Apakah ini berpunca daripada sistem pendidikan negara? Apakah ini berpunca daripada pengaruh media-media? Atau apakah ini disebabkan wujudnya 'zon selesa' kaum lelaki dalam keluarga. Maknanya, tak perlu masak, membasuh baju, pinggan, kasut, stokin dll..kerana ada org yang uruskan..(sama ada kakak atau mak)..Jadi 'zon selesa' itu terbawa-bawa ke dalam proses pembelajaran lalu maujudlah kaum lelaki yang selesa dengan kedudukan sekarang, jenis yang lengah-lengah, separuh-separuh,ala kadar dll..(usah lihat jauh, diri saya sendiri)..wallahua'lam.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 23-08-07 13:03


perempuan baik pun semakin pupus

umat akhir zaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 13:28


nak mendapat yang terbaik memanglah susah terutamanya di zaman sekarang, lagipun tak semua manusia di dunia ini sempurna, mungkin bila dah berjumpa dengan yang sesuai tapi masih banyak kekurangan tak salah rasanya untuk kita melengkapkan yang tak sempurna dan sebaliknya...insyaallah...hidup akan bahagia hendaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 08:50


Pada 22-08-07 22:13 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki yang semakin baik yang mana itu yang PUPUs?? xplain sikit siapa yang ungkitkan topik ini>???


sabar enta....maksud ana lelaki yang baik diluar sana semakin pupus....waktu ana belajar, disekitar ana,majoriti lelaki yang asasnya pun tidak cukup....solat pun masih tunggang tebalik....tu yang ana maksudkan laki baik semakin pupus...nak cari yang asas nya ok boleh kira dari jari..tu baru asas agamanya,belum kira bab lain lagi...kadang-kadang ana sedih tengok persekitaran sekarang.orang yang belajar di sekolah agama pun boleh berubah mengikut sikap kawan-kawan yang tak bersekolah agama...sedihkan antum semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 09:30


Susah untuk dijumpai sebab dia tidak menonjolkan diri dan tidak bergaul rapat dengan perempuan ... namun begitu lelaki yang sebegini (tidak bergaul rapat dengan perempuan) dipandang sepi dan dianggap sebagai lelaki yang membosankan, kalau jadi suami sudah pasti jadi suami yang membosankan ... hatta di kalangan muslimat yang "solehah" sendiri pun lebih menyanjungi ustaz-2 yang pandai bergaul dan berkomunikasi dengan perempuan .. bukan yang pendiam-2 dan tak campur dengan perempuan ni .. betul tak wahai muslimat sekalian .. satu fakta yang tak mampu dinafikan lagi ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-08-07 11:19


Pada 17-08-07 23:28 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

apa pendapat antum mengenai tajuk di atas.tajuk ni ana kupas dari salah satu koleksi majalah nur ana.
ana suka mengupas tajuk ini.ana bersetuju sebab ana pun dah lama mencari lelaki baik namun ana masih tidak jumpa.lelaki baik yang ana maksudkan adalah laki soleh,baik,bertanggungjawab.lelaki yang baik yang ana maksudkan memang sangat diperlukan bagi memimpin rumahtangga.namun kebanyakan laki ramai yang semakin lalai.lelaki yang baik bukan tidak ada,ada cuma semakin pupus....
tapi zaman sekarang bukan setakat lelaki baik semakin pupus,perempuan baik pun semakin pupus juga.mudah-mudahan kita semua sentiasa meningkatkan diri agar kita jadi hambaNya yang soleh dan solehah


pupus?ingat dinosour ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 11:23


senang nak jumpa lelaki yang soleh...jadi lah masjid dan surau tempat mencari jodoh..inysallah ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 11:31


em...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 11:43


Pada 24-08-07 11:19 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-08-07 23:28 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!


pupus?ingat dinosour ke?


harap enta tak salah faham dengan maksud pupus.....ayat pupus ni ana ambil dari majalah nur koleksi peribadi ana...ana cuma mengupas tajuk yang majalah ini bincangkan.... :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 15:34


Assalamualaikum...erm..sinar memang setuju dengan penyataan itu..di sebabkan itu jugak ar..sinar always sendiri..dan tak tahu bila akan sendiri adakah selama-lamanye...tuhan sahaja yang menentukannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 15:38


Dahsyatnye.. sampai pupus.. agaknya lelaki yang tinggal kat dunia sekarang ni stok-stok jahat saja agaknya ye..?


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 26-08-07 15:53


Pada 26-08-07 15:38 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Dahsyatnye.. sampai pupus.. agaknya lelaki yang tinggal kat dunia sekarang ni stok-stok jahat saja agaknya ye..?



perlu ada program

pemeliharan dengan pemuliharan ini


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 20:18


Pada 17-08-07 23:28 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

apa pendapat antum mengenai tajuk di atas.tajuk ni ana kupas dari salah satu koleksi majalah nur ana.
ana suka mengupas tajuk ini.ana bersetuju sebab ana pun dah lama mencari lelaki baik namun ana masih tidak jumpa.lelaki baik yang ana maksudkan adalah laki soleh,baik,bertanggungjawab.lelaki yang baik yang ana maksudkan memang sangat diperlukan bagi memimpin rumahtangga.namun kebanyakan laki ramai yang semakin lalai.lelaki yang baik bukan tidak ada,ada cuma semakin pupus....
tapi zaman sekarang bukan setakat lelaki baik semakin pupus,perempuan baik pun semakin pupus juga.mudah-mudahan kita semua sentiasa meningkatkan diri agar kita jadi hambaNya yang soleh dan solehah


Najah_musla boleh menentukann baik buruk sesorang lelaki?
Najah_musla ni mempunyai ilmu kasyaf lah ni... boleh menyelami
baik buruk orang lelaki?

Bagaimana kalau kita nampak peribadi luaran/personaliti orang
lelaki itu baik... tapi dia tu perogol bersiri... ada kes ni...

Bagaimana kalau kita nampak perempuan tu bertudung labuh...
siang hari... tapi malam hari jadi bohsia... ada kes ni..

Jawapannya:
Menentukan baik buruk seseorang bukan tengok luarannya sahaja
terus kita cop dia ni baik.. buruk.... kita tak tahu...
hanya ALLAH sahaja yang tahu baik buruk aseseorang...

untuk menjadikan seseorang tu pasangan hidup...
perlulah kita SOLAT SUNAT ISTIQARAH...
minta petunjuk daripada ALLAH..

supaya dipilih lelaki/perempuan yang baik untuk dijadikan
pasangan hidup....

p/s: Pasangan sekarang ni nak cari pakwe/makwe yang baik..
tapi time mereka ni couple... buat kerja-kerja tak senonoh...
bagaimana nak cari suami/isteri yang baik!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 21:31


masih ada lagi laki dan perempuan yang baik2..
semua tu kuasa Allah swt..
dan yang baik hanya untuk yang baik..
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 21:41


ye ke?
hmmm....tepuk dada, tanya iman.



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 22:25


Pada 26-08-07 20:18 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-08-07 23:28 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

apa pendapat antum mengenai tajuk di atas.tajuk ni ana kupas dari salah satu koleksi majalah nur ana.
ana suka mengupas tajuk ini.ana bersetuju sebab ana pun dah lama mencari lelaki baik namun ana masih tidak jumpa.lelaki baik yang ana maksudkan adalah laki soleh,baik,bertanggungjawab.lelaki yang baik yang ana maksudkan memang sangat diperlukan bagi memimpin rumahtangga.namun kebanyakan laki ramai yang semakin lalai.lelaki yang baik bukan tidak ada,ada cuma semakin pupus....
tapi zaman sekarang bukan setakat lelaki baik semakin pupus,perempuan baik pun semakin pupus juga.mudah-mudahan kita semua sentiasa meningkatkan diri agar kita jadi hambaNya yang soleh dan solehah


Najah_musla boleh menentukann baik buruk sesorang lelaki?
Najah_musla ni mempunyai ilmu kasyaf lah ni... boleh menyelami
baik buruk orang lelaki?

Bagaimana kalau kita nampak peribadi luaran/personaliti orang
lelaki itu baik... tapi dia tu perogol bersiri... ada kes ni...

Bagaimana kalau kita nampak perempuan tu bertudung labuh...
siang hari... tapi malam hari jadi bohsia... ada kes ni..

Jawapannya:
Menentukan baik buruk seseorang bukan tengok luarannya sahaja
terus kita cop dia ni baik.. buruk.... kita tak tahu...
hanya ALLAH sahaja yang tahu baik buruk aseseorang...

untuk menjadikan seseorang tu pasangan hidup...
perlulah kita SOLAT SUNAT ISTIQARAH...
minta petunjuk daripada ALLAH..

supaya dipilih lelaki/perempuan yang baik untuk dijadikan
pasangan hidup....

p/s: Pasangan sekarang ni nak cari pakwe/makwe yang baik..
tapi time mereka ni couple... buat kerja-kerja tak senonoh...
bagaimana nak cari suami/isteri yang baik!!!!


syukran jazilan atas komen enta....memang ana tak boleh tau baik atau buruknya seseorang dari segi luaran....mungkin ayat ana tak sesuai membuatkan ada yang tersalah faham..maksud ana dari segi soleh,keimanan nya....memang ana tidak dapat menilai...tapi kalau terang-terangan lelaki diluar sana yang ana kenal tidak cukup solat 5 waktunya buatkan ana terfikir untuk mengolah tajuk ini...

memang betul kata enta minta petunjuk dari Allah melalui solat istiqarah...ana mengolah bukan sahaja untuk dijadikan pasangan,tapi sebagai kewajipan sebagai hamba Allah bagi seorang lelaki....

apa yang ana tersilap atau tersalah harap di maafkan....

mungkin kat portal ni ramai lelaki yang memperjuangkan agama...tapi di luar sana kita tak tau.....lelaki bukan sahaja pemimpin keluarga, tapi juga pemimpin masyarakat....


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 00:21


perempuan yang baik... maka baik lah jodoh nya... jika sebaliknya.... maka dapat lah sebaliknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-08-07 08:43


assalamualaikum


ada lagi ke lelaki yang baik kat dunia ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 21:01


Pada 27-08-07 09:08 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

dan seperkara lagi mereka ni kurang bergaul dengan perempuan sebab tu susah nak jumpa ...


Mungkin sebab tu ramai perempuan yang menrungut susah nak jumpa lelaki yang baik...Sebab mereka ni jarang bergaul dengan perempuan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-08-07 21:37


Assalamualaikum..
Cantiklah gambar yang al-aniesah masukkan tu..macam mana boleh saya dapatkan..?
Iklan... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 22:14


Pada 26-08-07 15:38 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Dahsyatnye.. sampai pupus.. agaknya lelaki yang tinggal kat dunia sekarang ni stok-stok jahat saja agaknya ye..?



ada lagi lah...anda saja tak perasan..huhu...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 08:22


Ada sebenarnya tetapi anda saja yang tak berpeluang nak jumpa ... mungkin anda berada di lokasi yang salah yang menyebabkan anda tak jumpa org-2 yang anda maksudkan ... adakah anda sudah pusing seantero semenanjung tanah melayu ? entah-2 daerah larut-matang pun anda tak khatam lagi ... kat tempat saya ni OK saja .. Alhamdulillah ada lah jugak yang baik-2 walaupun tak lah seramai mana .. dan seperkara lagi mereka ni kurang bergaul dengan perempuan sebab tu susah nak jumpa ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 08:31


mungkin juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 09:13


Bila sebut pasal perempuan solehah yang nak cari lelaki baik, kat situ banyak pula isu-2 lain ... baik tu baik dah ... tapi ada pulak masalah dari segi fikrah, berbeza fikrah berbeza jemaah ... tengok si Mamat ni Alhamdulillah, tak tinggal solat, boleh jadi imam, boleh hafaz surah panjang walaupun bukan dari maahad tahfiz, tapi tengok-2 anggota jemaah lain, HT sebagai contoh .. dah reject pulak ... lepas tu tengok si Abu mantap jugak, selalu bangun tahajjud tetiap malam, selalu ajak kawan-2 pergi solat jemaah di surau, kalau bagi tazkirah memang masuk dalam hati .. tapi tengok-2 tabligh pulak .. tabligh = tak boleh lah ... tak jadiii jugak ... tak kawin-2 lagii .. apa dah jadi ?? sampai bila-2 pun tak kawin-2 lagi ... (macam lagu S.M. Salim pulak kan ... :-D)

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 29-08-07 09:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 09:27


assalamualaikum..

bagi ana masih ada lagi muslimin yang soleh dan baik..
cuma mungkin enti belum bertemu dengannya..
jangan pandang pada luarannya sebaliknya pada ilmu yang dia ada...

kadang-kadang luaran tidak melambangkan diri yang sebenar..
kerana itu enti berdoalah moga didekatkan dengan orang2..
yang soleh dan solehah..
insyaAllah yakinlah dengan janji-janji Allah...
laki-laki yang baik adalah untuk perempuan-perempuan yang baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 09:32


Pada 29-08-07 09:27 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

bagi ana masih ada lagi muslimin yang soleh dan baik..
cuma mungkin enti belum bertemu dengannya..
jangan pandang pada luarannya sebaliknya pada ilmu yang dia ada...

kadang-kadang luaran tidak melambangkan diri yang sebenar..
kerana itu enti berdoalah moga didekatkan dengan orang2..
yang soleh dan solehah..
insyaAllah yakinlah dengan janji-janji Allah...
laki-laki yang baik adalah untuk perempuan-perempuan yang baik..


insyaAllah ana sentiasa yakin dengan kekuasaan dan janji2 Allah.....memang masih ada laki yang baik dalam dunia ni......bukan nya tak ada.....


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 09:57


rasanya tak perlu lah dipertikaikan sama ada lelaki atau perempuan...masing-masing ada yang baik dan jahat..cuma kita hendaklah sentiasa beringat agar sentiasa di jalan Allah dan dilindungi-Nya...

yang kurang baik dr kalangan saudara-saudara kita bersama-sama kita doakan agar diberi petunjuk dan hidayah..InsyaAllah satu hari nanti kita semua dikalangan orang-orang soleh..

pasal jodoh usahlah kalian risau..kan dah dinyatakan lelak yang baik akan bersama wanita yang baik dan sebaliknya...InsyaAllah sumua org tak kirabaik atau jahat nak dapat jodoh yang soleh..jadi first step dia akan berubah dulu menjadi baik..InsyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 29-08-07 13:09


salam....Allah dah jelaskan kepada kita sejelas-jelasnya..."golongan lelaki yang baik pasti bertemu dengan golongan wanita yang baik dan begitu lah sebaliknya, sekiranya sebaik-baik lelaki atau perempuan bertemu dengan yang sebaliknya maka itu adalah ujian Allah"

seharusnya kita muhasabah diri, sebaik mana kita...kerana jika menginginkan seseorang yang baik akhlak dan pengamalannya, kita juga seharusnya begitu juga....dunia ni is not a bed of roses....ianya penuh dugaan yang berhikmah.....mugnkin kita tidak lah sebaik mana sehingga gologn lelaki yang baik "disorokkan" dari pandangan kita.....mungkin dari sini kita boleh prbetulkan diri dan niat serta berdoa..jadikan kita wanita yang baik2 dalam dan luar dan insyallh akhirnya dipertemukan dengan insan yagn baik juga.. insyallah.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 13:10


siapa kata lelaki baik makin pupus.. ada sajalah..cuba tengok betul-betul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 29-08-07 13:15


Pada 29-08-07 13:10 , faizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

siapa kata lelaki baik makin pupus.. ada sajalah..cuba tengok betul-betul.




indirecty........are u talking about youself???????????


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 29-08-07 15:27


.. tak pasti nak kata.. tetapi agak menyokong kenyataan bahawa lelaki baik makin kurang.. tambahan pula, sekarang ini perempuan lebih ramai dari lelaki.. dari lelaki- lelaki yang kurang ini.. lelaki baik semakin kurang... hehe.. renung-renungkan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-08-07 16:46


lelaki-lekaki yang baik ramai gugur syahid di medan jihad........

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 23:17


!!! QUOTE !!!

lelaki-lekaki yang baik ramai gugur syahid di medan jihad........


.. patutlah susah nak carik ek..


-----------------
" we support anti zionist movement "


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 02:38


e'emm.. begitulah gamaknye.. yang thiqoh ramai lagi lah agaknya ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 02:40


siapa kata lelaki baik makin pupus.. ada sajalah..cuba tengok betul-betul.



indirecty........are u talking about youself???????????



no..takkan nak mngku.. isk2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 01-09-07 01:07


memang makin pupus..
maybe 1 dalam sejuta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

azizaffa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22743
Posting: 220
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 16:28


Yang sesungguhnya lelaki iaitu sebaik-baik lelaki adalah orang yang menjadikan hawa nafsunya tunduk mengikuti perintah ALLAH azzawajalla dan kekuatannya digunakan untuk melaksanakan ketetapan-NYA; Ia menganggap bahawa kehinaan dalam kebenaran adalah lebih dekat kepada kehormatan abadi daripada kehormatan dalam kebatilan; Ia tahu bahawa sedikitnya harta yang dimiliki dalam kesempitan hidupnya akan membawa kepada kenikmatan lestari di negeri yang tidak akan binasa serta tidak akan lenyap dan bahawa banyaknya harta yang dapat diperoleh dengan jalan mengikuti hawa nafsu akan membawanya kepada seksa yang tidak akan terputus atau hilang; Inilah manusia sejati, berpeganglah padanya dan ikutilah jalan hidupnya dan berlah kepada TUHAN-mu dengannya sebab doanya tidak akan ditolak dan usahanya tidak merugi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azizaffaProfil   Hantar PM kepada azizaffa   Pergi ke azizaffa's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-09-07 17:24


Assalamualaikum..
Ada...menyorok saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 09-09-07 16:48


assalamualaikum

rasa-rasanya ada...tapi belum jumpa agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 16:59


Pada 27-08-07 21:01 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-08-07 09:08 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

dan seperkara lagi mereka ni kurang bergaul dengan perempuan sebab tu susah nak jumpa ...


Mungkin sebab tu ramai perempuan yang menrungut susah nak jumpa lelaki yang baik...Sebab mereka ni jarang bergaul dengan perempuan...


itulah sebab yang sebetulnya...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

syarqiyyah_gharbiyyah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28402
Posting: 26
Dari: dari buaian hingga liang lahad

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 18:08


Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat.....tak salah ana ayat Quran ada sebut....
tak payah cari yang jauh2...kat forum ni pun ramai lelaki dan perempuan yang baik....nak cari muslimin yang mukminin ada...nak cari muslimat yang mukminah pun ada....ana ni tak lah baik sangat...tapi ada nakal sikit...orang kata lah....bukan ana kata....orang lain itu adalah cerminan diri kita....wallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syarqiyyah_gharbiyyah83Profil   Hantar PM kepada syarqiyyah_gharbiyyah83   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 18:21


nak jumpa lelaki baik, jadilah wanita yang baik macam tuhla sebaliknya. Dan jika yang dijumpai itu bertentangan, cuba balik check diri.. Hidup dalam dunia ini adalah ujian, bagaimana kita menanggapi ujian yang kena pada diri.

rasa resah gelisah atau tidak, macam mana nak menghadapinya? itu semua menguji pada diri kita yang mengaku beriman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 18:23


Bila difikirkan - seperti ada sahabat yang respond, untuk mencari wanita yang berkualiti juga amatlah payahnya walaupun mereka ramai dan semakin tinggi daya keintelektualannya. Tanya pada diri - aku dah jadi lelaki dan wanita yang bagaimana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 22:21


yang buat-buat baik, banyak lah..
tengok pada diri kita sendiri sebenarnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 22:23


yang baik memang ada..
tapi laki banyak pilih paras rupa berbanding perempuan..
so.. fikir-fikirkan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 21:55


!!! QUOTE !!!

yang baik memang ada..
tapi laki banyak pilih paras rupa berbanding perempuan..
so.. fikir-fikirkan lah..


Hihi, benar..banyak yang begitu.. :) Jadi peranan wanita lah pula untuk memilih lelaki yang bagaimana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syahadaiman86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 29321
Posting: 31
Dari: Johor - Selangor

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-07 10:48


kita selalu meletakkan level yang tinggi untuk cari seseorang supaya dia boleh bnatu kita bimbing kita tapi kita selalu juga lupa layakkah org yang tinggi level nya tu dengan kita?

ana setuju dengan pandangan antum sebelum mencari yang soleh, solehah kan dulu diri begitu jugak sebelum mencari yang solehah, soleh kan diri dulu.

tapi memang diakhir zaman memang amat payah untuk cari yang baik dan jadi yang baik.

sama-samalah kita berdoa dan cuba untuk memperbaiki diri kearah yang lebih baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadaiman86Profil   Hantar PM kepada syahadaiman86   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 11-09-07 10:59


betul tu....kat mana-mana pun susah nak jumpa...kalau ada pun tak ramai...perempuan sekarang pun semua juga...yang baik memang ada tapi hatinye kita tak tahu..hanya luaran saja... :-)


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 11:08


Pada 11-09-07 10:59 , kunciair posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu....kat mana-mana pun susah nak jumpa...kalau ada pun tak ramai...perempuan sekarang pun semua juga...yang baik memang ada tapi hatinye kita tak tahu..hanya luaran saja... :-)




saya rasa ada ramai lagi lelaki yang baik....mungkin salah tempat cari agaknya...heheheeh :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-10-07 19:32


lelaki/perempuan, yang baik-baik memang susah nak dicari...
baik tu memang baik, open minded dalam banyak hal, tapi soal agm terus jadi narrow minded...itulah yang saya alami sekarang...teringat kat ex, soal agm begitu lah...moga ALLAH bagi hidayah kat dia..
saya sendiri yang lelaki pun anda baik lagi,....moga kita sm2 jadi terbaik dunia & akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 11:59


Assalamualaikum
ana setuju sekarang memang susah nak cari lelaki dan wanita yang baik.kadang-kadang tu yang bersekolah agama pun susah nak cari yang betul-betul soleh dan solehah.sebab 2 ana tak mencari..biar sahaja jodoh tu datang dengan sendirinya.org kata tanda jodoh kita dah hampir kita nak lari darinya pun dah tak boleh sebab dah terikat.jika masih boleh lari tu maknanya bukan jodoh lah tu kan...teruskan bersabar,redha,tabah dan berdoa kepada Allah agar dipertemukan dengan jodoh yang betul-betul baik.serta yakin dengan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:38


saya rasa bukan sahaja lelaki baik susah nak cari sb sekarang nak cari perempuan baik pun susah...... sb berdasarkan pemerhatian saya dekat sekolah pun kita dah tahu perangai buruk keduanya.....Termasuklah dah pandai buat maksiat terkutuk tu.....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:49


Assalamualaikum

laki yang baik ada saja.. tapi kenalah cari. ana pun tak nafikan.. laki yang baik memang susah nak dicari..begitu juga dengan perempuan yang baik. soal nak cari pasangan ni...tak perlu lah terburu-buru.. just take your time...insyaALLAH akan jumpa yang baik. tapi kita kena ingat...tak ada org yang sempurna... setiap org ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. yang penting kita sentiasa tingkatkan diri kita dari semasa ke semasa. kalau kita nak cari yang baik..1st thing,kita tengok diri kita sendiri dulu. apapun, ALLAH lebih Mengetahui apa yang yang terbaik untuk hambaNya..Amin! :-)
[ Telah diedit oleh: syira_qistina pada 26-10-07 12:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:51


Setuju 110% dengan saudari nurhaziqah...
Pokok pangkalnya adalah diri kita sendiri,berubahlah kerarah kebaikan...kerana yang soleh/solehah,insyaallah dapat membimbing dan melengkapkan pasangannya.. :-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 13:02


betul tu..kita sendiri pun kena perbaiki diri kan...kat dunia tak ada siapa pun yang perfect kecuali Allah S.W.T. sentiasalah berdoa agar dipertemukan dengan jodoh yang baik, berpeganglah pada janjiNya, bahawasanye, perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik.Allah tak pernah memungkiri janji2Nya, hanya kita yang selalu lupa dan alpa.semoga kita sama-sama dipelihara olehNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 13:27


bismillahhirrahmanirrahim

iman dan amal perlu sentiasa ditingkatkan..dalam dunia yang seba moden sekarang ni,macam-macam perangai orang boleh kita jumpa.lelaki yang baik semakin pupus..??ana setuju tapi ana bersyukur kerana Dia menemukan ana dengan seorang lelaki yang insyaAllah akan mendidik ana menjadi isteri yang soleheh,insyaAllah,amin..sama-samalah kita sentiasa memperbaiki diri.

ana: terima kasih Ya Allah pinjamkan 'dia' kepadaku..izinkan aku menemani susah senangnya sepanjang hayatku,insyaAllah..amin..ku terima baik buruknya dan keluarganya..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 26-10-07 13:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:23


setuju dengan ana_lia:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-10-07 14:24


lelaki baik semakin pupus? huh! macam dinasour pulak rasanya... :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:37


kepupusan sebab lapisan ozon dah nipis dan pemanasan global..hehehe...gurau...dunia akhir zaman...
nak cari ke...saya bagi guideline..kalau betul nak cari...

1. Cari ditempat yang baik...(jangan cari di shooping komplek)

2. jangan judge dengan kata-katanya sahaja, adili dengan amalannya, perangai, akhlaknya, hubungannya dengan manusia lain(kalau ilmu tinggi pun kaki perempuan tak guna juga)

3. Lihat kesabarannya...ramai yang mudah baran dan cepat marah.maklumlah ego..even ustaz sekali pun.

4. Biasanya tak handsome(sanggup ke terima ) tak pandai bergaya

:berfikir:

5. kemungkinan budaya hidupnya berbeza dengan anda, boleh tolak ansur ke?


6. Mungkin nampak pelik dan tegas. kalau dia jadi suami, dia akan memanjakan anda dengan cara yang mungkin lain sikit.

7. yang paling penting terima seadanya. nobody perfect.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 14:43


3. Lihat kesabarannya...ramai yang mudah baran dan cepat marah.maklumlah ego..even ustaz sekali pun.

4. Biasanya tak handsome(sanggup ke terima ) tak pandai bergaya

:berfikir:

7. yang paling penting terima seadanya. nobody perfect.

no 3 ana setuju sangat..tapi ustaz ana tak mudah baran dan tak cepat marah tapi pantang ditegur dan pantang dicabar keputusan dia..yang paling dia pantang kalau kena marah..ego..degil..

no 4 hehe memang tak handsome..

no 7 itulah yang paling penting..terimalah baik buruknya dan keluarganya seikhlas hati..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-07 22:04


saya setju....yang paling penting terima seadanya.....dan bila dah jumpa......bina keluarga yang berteraskan agama kita........

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 08:48


Pada 26-10-07 14:37 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kepupusan sebab lapisan ozon dah nipis dan pemanasan global..hehehe...gurau...dunia akhir zaman...
nak cari ke...saya bagi guideline..kalau betul nak cari...

1. Cari ditempat yang baik...(jangan cari di shooping komplek)

2. jangan judge dengan kata-katanya sahaja, adili dengan amalannya, perangai, akhlaknya, hubungannya dengan manusia lain(kalau ilmu tinggi pun kaki perempuan tak guna juga)

3. Lihat kesabarannya...ramai yang mudah baran dan cepat marah.maklumlah ego..even ustaz sekali pun.

4. Biasanya tak handsome(sanggup ke terima ) tak pandai bergaya

:berfikir:

5. kemungkinan budaya hidupnya berbeza dengan anda, boleh tolak ansur ke?


6. Mungkin nampak pelik dan tegas. kalau dia jadi suami, dia akan memanjakan anda dengan cara yang mungkin lain sikit.

7. yang paling penting terima seadanya. nobody perfect.



saya nak tambah....

8. kalau dah kawin esok..dia bukan asyik nak mengajar isteri tentang akhirat sahaja, dia juga membimbing dan membantu didalam perkara dunia juga (bukan asyik baca Quran sahaja, tolong basuh kain atau cuci pinggan,vacum lantai, basuh bilik air, lap tingkap...) , dengan kata lainnya ringan tulang..

9.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 08:55


betul tu...susah dah nak jumpa sekarang...sedih sangat... bukan lelaki saja...perempuan pun sama...


-----------------
Photobucket



[ Telah diedit oleh: Nuranys pada 29-10-07 08:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-01-08 11:32


Pada 18-08-07 00:33 , cenderawasih posting:

!!! QUOTE !!!

satu dalam seribu...
actually dulu saya memang tak boleh terima istilah "perigi cari timba", tapi sekarang ini bila difikirkn balik...lelaki baik semakin pupus...dan susah nak jumpa....istilah tu boleh diterima......


Assalamualaikum
Kenapa sekarang baru boleh guna istilah tu?sedangkan zaman sebelum kdtgn islam lagi da ada... zaman sebelum nabi saw diangkt menjadi rasul pun da ada..lihat bagaimana saidatina khadijah tertarik dengan nabi kita.. lihat bagaimana sejarah tersebut menunjukkan kepada kita, jika sesorg perempuan itu berkenan kepada seorang lelaki, apa yang patut dia buat.. sejarah itu juga menunjukkan bahawa umur xmenjadi penghalang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-01-08 11:35


SAMA MACAM TOPIK "LELAKI SEKARANG SUKAR DIPERCAYAI saja"....
MANA TOPIK TU???

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Lelaki yang baik semakin pupus dan susah untuk dijumpai...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.245702 saat. Lajunya....