Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Tugas guru


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Tugas guru

Please Mendaftar To Post


Oleh Tugas guru

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 18:21


Ana berkerjaya sebagai guru di sebuah sekolah agama.Namun pelajar2 sekarang berbeza dengan pelajar 6 tahun yang lepas.sebagai guru sekarang kita mesti lebih banyak mendidik secara kreatif dan kritis supaya anak2 didik kita menjadi insan berguna pada agama, keluarga dan masyarakat.Anak didik sekarang seperti trend dengan sikap yang kurang menghormati guru,degil,kurang kerajinan di dalam belajar.

Guru perlu bersikap tegas dalam mendidik.kadang-kadang guru terpaksa memberi hukuman atas kesalahan anak didik.Namun guru sering dipersalahkan oleh masyarakat.Sedangkan guru hendak yang terbaik untuk anak didiknya.

Apakah pendapat saudara2 semua mengenai cara yang terbaik dalam membentuk anak didik kita menjadi insan yang berguna pada agama, keluarga dan masyarakat?

Bookmark and Share

  


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 18:30


betul tu najah_musla. sekarang ni profesion perguruan kian mencabar. kalau dulu ibu bapa datang sekolah, jumpa cikgu dan bagitahu "cikgu, ni anak saya. cikgu didiklah dia menjadi seorang manusia yang baik dan cemerlang". tapi sekarang ni pelajar sekolah agak dimanjakan dalam setiap perkara. malah ibu bapa telah meletakkan sepenuh tanggungjawab kepada cikgu untuk mendidik anak mereka dari segala aspek. pandangan sebegini adalah salah. sebab itulah kadangkala kalau cikgu tersebut jentik sikit saja anak mereka, esoknya ibu bapa akan datang jumpa guru besar atau pengetua untuk menyatakan rasa tidak puas hati kepada cikgu tersebut.

Bookmark and Share

  


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 18:49


student makin degil dan kurang ajar & macam bagus sangat, konon da terlebih pandai..tapi bila tanya, lain pula yang dijawab, tak paham soalan betul...rasa nak tempeleng saja..biar jadi lempeng..haha..
tak terajar kita....
maafla terover pula....GERAMMMMMMMM...hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

amalia
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2007
Ahli No: 28032
Posting: 3

blank  


posticon Posting pada: 17-08-07 22:42


assalamualaikum...

saya bsetuju dengan myway...sebab inilah yang buat kan saya semakin hari semakin liat nak
ke sekolah dan mngajar..
minat yang ada semakin hilang dan 99%bkurang hingga buat saya nak bhenti mngajar
ditambah pula dengan pngurusan sekolah yang cukup buat kami sebagai guru2 serba salah untuk mngajar...
gaji ciput!huuu..huuu...saya sekarang ni ngaja pun macam tak ikhlas saja..
ada rezeki nak cari kerja lain...serik dah ngaja mereka ni..mentang2 lah saya ni badan lebih kurang sama dengan anak murid...sedih betul, pngalaman yang tak dapat saya lupakan boleh anak murid sendiri kata saya ni kurang ajar...
sedih nya hati saya xtkata...walaupun saya dah tegur pelajar 2 tapi ibarat pesan org tua2 kerana mulut BADAN BINASA...

kepada semua pembaca yang di kasihi,
GURU TETAP GURU...
HORMATI MEREKA walaupun BENTUK FIZIKAL MEREKA SAMA dengan ANDA..
kerana TANPA MEREKA SIAPALAH ANDA...
DAN TANPA MEREKA TIADALAH



MALAYSIA...


MERDEKA KAN DIRI ANDA daripada KEKURANGAN ADAB DAN ILMU...

Bookmark and Share

  


  Member Information For amaliaProfil   Hantar PM kepada amalia   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 22:50


Memang kalau ikut penat dengan kerenah dan adab anak murid kita kepada kita,tapi kita sebagai guru yang mendidik perlu kesabaran dan pengorbanan.kalau semua guru sama fikirannya yang penat dan malas untuk mengajar,lagi teruk lah perangai anak2 murid kita.jadi kita perlu banyak bersabar dan berfikir macam mana kita nak wujudkan pelajar yang berguna buat semua.tidakkah kita sebagai guru bangga kalau melihat anak didik kita berjaya dan berguna kepada semua?bila kita lihat kejayaan anak murid kita,mesti terdetik di hati kita,itu anak murid saya,murid yang telah saya didik suatu ketika dahulu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-08-07 10:38


Pada 17-08-07 22:42 , amalia posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

saya bsetuju dengan myway...sebab inilah yang buat kan saya semakin hari semakin liat nak
ke sekolah dan mngajar..
minat yang ada semakin hilang dan 99%bkurang hingga buat saya nak bhenti mngajar
ditambah pula dengan pngurusan sekolah yang cukup buat kami sebagai guru2 serba salah untuk mngajar...
gaji ciput!huuu..huuu...saya sekarang ni ngaja pun macam tak ikhlas saja..
ada rezeki nak cari kerja lain...serik dah ngaja mereka ni..mentang2 lah saya ni badan lebih kurang sama dengan anak murid...sedih betul, pngalaman yang tak dapat saya lupakan boleh anak murid sendiri kata saya ni kurang ajar...
sedih nya hati saya xtkata...walaupun saya dah tegur pelajar 2 tapi ibarat pesan org tua2 kerana mulut BADAN BINASA...

...


jangan sesekali ada perasaan begitu..
once kita dah ada rasa tak suka dengan certain student
efeknya kita juga akan turut rasa tak suka dengan kelas berkenaan..
bila dah rasa tak suka, kita mengajar pun cincai sahaja..
so generasi yang akan datang tu adalah generasi yang kurang berilmu dan kurang didikan..
guru bukan setakat mengajar..
tugas guru bukan hanya nak habiskan silibus sahaja..
tapi lebih dari itu..
kita mengajar dalam masa yang sama kita mendidik..
selitkan unsur2 moral & nilai-nilai murni..
bukan semestinya tugas ustaz ustazah..
keperibadian kita sendiri pun adalah nilai yang pelajar belajar sehari-hari..
so kalau ada perasaan tak suka tu..
alamak terbiaslah kesannya..
apa jua approach yang kita laksanakan untuk memahamkan pelajar..
saya pasti takkan tercapai..
mendidik yang saya maksudkan biarlah dalam erti kata kita lembut tapi tegas..
ada masa kita boleh kata yes pada student..
dan ada masa kita boleh kata no..
adakala saya melihat cikgu-cikgu yang hanya mengajar sambil duduk di meja guru di depan kelas..
kita dibayar gaji..walaupun seciput..itulah yang kita bawa masuk menjadi darah daging kita..
kalau dah hari pertama penampilannya sebegitu..
cara kita pun tak tegas..
nampak memanjakan student..
sampai kita tak berdaya pun nak kata 'no' pada student..
para pelajar akan pandang rendah pada kita..
pelajar akan pijak kepala kita sebagai guru..
saiza badan bukanlah halangan yang utama sebenarnya..
biar kita tegas..
supaya student tahu takat mana boleh bergurau..
takat mana pulak yang dikatakan melampaui batas pada kita...
tak dinafikan kerja & bebanan guru teramatlah banyak & berat...
siapa kata profesion sebagai guru ni sekadar melepaskan batuk di tangga..
sekadar pilihan terakhir..
siapa kata tugas guru hanya bermula dari pukul 7 pagi hingga pukul 2 petang sahaja..
siapa kata guru tak bekerja walaupun bercuti..
kalau ada di kalangan pendidik berkata 'yes' pada soalan tadi..
maka kita sama-sama refleksi semula..
segala kerja & perancangan untuk mengajar esoknya kita terpaksa bawa balik ke rumah..
kadang terpaksa buat skrip supaya proses pembelajaran keesokan hari berjalan lancar..
Kenapa perlu buat skrip dan persediaan begitu rupa even kita adalah guru senior..
kerana kita tak mahu anak didik kita dalam kelas mentertawakan ketidaklancaran kita berbahasa inggeris..
kita polish BI..
bila ada student yang dah berani nak perbetulkan pronounciation kita..
kita akan rasa down..kita hilang keyakinan diri sedikit demi sedikit..
dan inilah salah satu sebab Kenapa kita ada rasa tak suka..
dan kita kena bersedia dengan bermacam-macam approach untuk buatkan student minat dan rasa terinkuiri untuk belajar sepanjang hari..
dan dalam waktu cuti kita terpaksa pula mengajar kelas-kelas tambahan..
pun begitu..kita dibayar untuk setiap sesi mengajar tu..
biarlah duit yang dibayar itu berbaloi dan sama sukatannya dengan usaha yang kita laksanakan..
saya sangat-sangat tak nafikan..
beban guru amatlah berat..
tugas kita untuk dunia dan akhirat..
ditambah pulak dengan perangai pelajar-pelajar zaman sekarang..
pun begitu..jangan kerana seorang pelajar..
maka minat untuk mengajar tu makin malap sehari demi sehari..
di mana pun kita dipostingkan..dalam apa jua situasi..dan dengan siapa pun kita kena berinteraksi dan walau bermacam jenis anak murid yang terpaksa kita hadapi..
terimalah dengan redha..
anggap itu sebagai cabaran..
dan bukannya makin melemahkan diri..
kerana kita adalah pendidik..
mendidik supaya generasi yang akan datang adalah insan-insan yang bukan setakat ada ilmu tetapi ada keperibadian yang tinggi..
dalam erti kata berupaya menjadi 'insan'..

:-) :-) :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 15:21


Guru yang baik adalah guru yang disenangi oleh semua orang iaitu Guru Besar, rakan-rakan guru, anak murid, ibu bapa murid dan juga pihak pejabat pelajaran.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-11-07 17:55


setiap guru kena bagi tazkirah kat murid2 setiap kali masuk kelas..tak kira cikgu tu mengajar subjek apa pun..tugas guru bukan mengajar saja..tapi mendidik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 18:01


em..saya pun nak jadi guru juga, nak cuba bbakti kepada agama..
mudah-mudahan diberkenankan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 18:22


yang dah jadi cikgu rasa macam takmo jadi cikgu dah...

yang tak dapat cikgu (mohon dpli dan kpli) kecewa sebab tak lulus nak jadi cikgu..

yang doktor rasa penat dan tak suka pula jadi doktor... dengarnye kerja doktor teramat penat dan nightmare.

yang engineer pula... erm so far tak ada pun saya dengar nak berenti hehehe...

yang tak kerja lagi susah payah sedang mencari kerja...

yang dah ada kerja tak bersyukur dan tidak menghargai kerjaya yang sedang diceburinya....

macam-macam... bersyukur lah kita dengan apa yang kita ada, kemampuan apa yang Allah dah berikan, serta tanggungjawab apa yang telah tergalas di bahu kita setelah kita dianugerahkan Allah akan pekerjaan itu.

usah lah merungut....

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-11-07 18:25


Pada 15-11-07 18:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

yang dah jadi cikgu rasa macam takmo jadi cikgu dah...

yang tak dapat cikgu (mohon dpli dan kpli) kecewa sebab tak lulus nak jadi cikgu..

yang doktor rasa penat dan tak suka pula jadi doktor... dengarnye kerja doktor teramat penat dan nightmare.

yang engineer pula... erm so far tak ada pun saya dengar nak berenti hehehe...

yang tak kerja lagi susah payah sedang mencari kerja...

yang dah ada kerja tak bersyukur dan tidak menghargai kerjaya yang sedang diceburinya....

macam-macam... bersyukur lah kita dengan apa yang kita ada, kemampuan apa yang Allah dah berikan, serta tanggungjawab apa yang telah tergalas di bahu kita setelah kita dianugerahkan Allah akan pekerjaan itu.


betull..bersyukur dengan setiap yang kita ada..

p/s : kak shye, ramai juga engineer yang masuk kpli ..
usah lah merungut.... :berfikir:

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 16-11-07 17:16 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 19:58


Assalamualaikum...

guru pikul tanggungjawab yang amat berat sekali, amanah dan harapan yang disandarkan pada guru amat besar.. :-).

:bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 15-11-07 20:33


Pada 18-08-07 15:21 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Guru yang baik adalah guru yang disenangi oleh semua orang iaitu Guru Besar, rakan-rakan guru, anak murid, ibu bapa murid dan juga pihak pejabat pelajaran.

Wallahuta'ala a'lam bissawab


misi mustahil :berfikir:

Guru yang baik ialah guru yang dapat melaksanakan tanggungjawab dan amanah yang diberikan ; :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 15-11-07 20:35


Sekarang ini bukan tension dengan murid ...

Tapi tension dengan kerenah pentadbiran ..

macam-macam tugas yang bukan2 dipaksa buat ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 21:07


Seorang guru perlu ada jati diri, berbanggalah kerana mendidik kerana agama, bangsa dan negara. Jatuh dan bangunnya generasi ada bersangkutan dengan tugas guru.

Mengenai tugas pentadbiran, buatlah ikut kemampuan, jika tidak mampu katakan sahaja tidak mampu. JAngan paksa diri nanti mendatangkan stress dan akhirnya kerja terbengkalai. Kesannya juga kepada diri, tugas dan anak murid serta orang lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-11-07 23:51


always motivate ourselves to motivate our students

"“The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires.”

- William Arthur Ward quotes

:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 23:55


salam.....uuuuu...guru2 berposting ini...hehehe
xcaye ana da lme masuk dimensi sahabat semua adalah seperti yang
dikagumi dulu.......

p/s: sabar ye cikgu2 sekelian....keep on the good work...didik anak murid dengan
        sebaiknye ek....

Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 11:15


Pada 15-11-07 18:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

yang dah jadi cikgu rasa macam takmo jadi cikgu dah...

yang tak dapat cikgu (mohon dpli dan kpli) kecewa sebab tak lulus nak jadi cikgu..

yang doktor rasa penat dan tak suka pula jadi doktor... dengarnye kerja doktor teramat penat dan nightmare.

yang engineer pula... erm so far tak ada pun saya dengar nak berenti hehehe...

yang tak kerja lagi susah payah sedang mencari kerja...

yang dah ada kerja tak bersyukur dan tidak menghargai kerjaya yang sedang diceburinya....

macam-macam... bersyukur lah kita dengan apa yang kita ada, kemampuan apa yang Allah dah berikan, serta tanggungjawab apa yang telah tergalas di bahu kita setelah kita dianugerahkan Allah akan pekerjaan itu.

usah lah merungut....


hehehe...sokong sesgtla... :-D


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 11:22


walau berat bahu pikul, berat telinga mendengar, namun besar harapan ku untuk tetap jadi guru...

kawan-kawan doakan saya lulus temuduga untuk posting next teusday.... (20 nov 2007) dan posting segera.

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 16-11-07 11:22 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 12:26


Pada 16-11-07 11:22 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

walau berat bahu pikul, berat telinga mendengar, namun besar harapan ku untuk tetap jadi guru...

kawan-kawan doakan saya lulus temuduga untuk posting next teusday.... (20 nov 2007) dan posting segera.



semoga kak muslimah dipermudahkan urusan dan murah rezeki..amiin :bunga:


bagusnya najah_musla ada niat begitu :bunga: :bunga:


setiap amalan tergantung pada niat..dari niat itu kita boleh motivasikan diri untuk sabar dalam memikul amanah sebagai pendidik..seorang guru harus mempunyai hubungan yang baik dengan anak2 didik di dalam dan luar kelas. rapat dan mesra. dengan tu boleh kenal pasti pelajar yang bermasalah. selain anak didik, harus mempunyai hubungan dengan ibu bapa pelajar terutama yang bermasalah. sebenarnya pelajar tahu dan dapat merasakan hubungan dari hati ke hati pada guru yang mengajar dengan hati (pengalaman sendiri) dan menyampaikan ilmu dengan ikhlas (bukan gaji hitungan utama)..pendapat saya itulah asas yang perlu ada pada seorang guru barulah mudah urusan (mudah urusan tak bermakna tiada kesukaran dan halangan) untuk membentuk dan mendidik pelajar ke arah "cemerlang dunia dan akhirat"..

p/s: saya bukan guru lagi tapi insyaAllah kalau diizinkan akan mengajar pelajar U (amiin).. walaupun bukan ajar agama tapi mengajar sambil berdakwah dengan cara tertentu (insyaAllah, amiin) :welcome:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 16-11-07 12:39 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 13:12


Pada 16-11-07 12:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



semoga kak muslimah dipermudahkan urusan dan murah rezeki..amiin :bunga:


bagusnya najah_musla ada niat begitu :bunga: :bunga:


setiap amalan tergantung pada niat..dari niat itu kita boleh motivasikan diri untuk sabar dalam memikul amanah sebagai pendidik..seorang guru harus mempunyai hubungan yang baik dengan anak2 didik di dalam dan luar kelas. rapat dan mesra. dengan tu boleh kenal pasti pelajar yang bermasalah. selain anak didik, harus mempunyai hubungan dengan ibu bapa pelajar terutama yang bermasalah. sebenarnya pelajar tahu dan dapat merasakan hubungan dari hati ke hati pada guru yang mengajar dengan hati (pengalaman sendiri) dan menyampaikan ilmu dengan ikhlas (bukan gaji hitungan utama)..pendapat saya itulah asas yang perlu ada pada seorang guru barulah mudah urusan (mudah urusan tak bermakna tiada kesukaran dan halangan) untuk membentuk dan mendidik pelajar ke arah "cemerlang dunia dan akhirat"..

p/s: saya bukan guru lagi tapi insyaAllah kalau diizinkan akan mengajar pelajar U (amiin).. walaupun bukan ajar agama tapi mengajar sambil berdakwah dengan cara tertentu (insyaAllah, amiin) :welcome:



terima kasih... semoga awak juga sukses :)



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 17:22


Pada 15-11-07 18:25 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!


betull..bersyukur dengan setiap yang kita ada..

p/s : kak shye, ramai juga engineer yang masuk kpli ..
usah lah merungut.... :berfikir:


iyakah? kawan-kawan saya tak ada pun lagi yang apply kpli dan dpli.. hik hik..
tapi ada juga satu kes... yang nak tuko kerja jadi agen insurans... jadi agen insurans kan boleh kaya raya... huhu

p/s: honestly saya ada merancang nak apply jadi cikgu jika susah sangat nak dapat kerja....... next intake tahun depan.

Pada 16-11-07 11:15 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!


hehehe...sokong sesgtla... :-D


ya... cik bebo.. bersabarlah kita... :cry:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-11-07 17:29


Pada 16-11-07 17:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-11-07 18:25 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!


betull..bersyukur dengan setiap yang kita ada..

p/s : kak shye, ramai juga engineer yang masuk kpli ..
usah lah merungut.... :berfikir:


iyakah? kawan-kawan saya tak ada pun lagi yang apply kpli dan dpli.. hik hik..
tapi ada juga satu kes... yang nak tuko kerja jadi agen insurans... jadi agen insurans kan boleh kaya raya... huhu

p/s: honestly saya ada merancang nak apply jadi cikgu jika susah sangat nak dapat kerja....... next intake tahun depan.

Pada 16-11-07 11:15 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!


hehehe...sokong sesgtla... :-D


ya... cik bebo.. bersabarlah kita... :cry:




hmm..bukan semua..tapi ada lah juga yang pernah jumpa..kbykkannya mengajar fizik dan kimia..heehe..

p/s : kak shye bukan ke 2 dalam 1? :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 17:55


heheheh... stroberi purple ni...

kak shye multi-tasking hehehe

tak jadi cikgu betul pun, one day kena jadi cikgu pada anak2 pulak. tak begitu stoberi purple?

:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 18:22


Pada 16-11-07 17:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


p/s: honestly saya ada merancang nak apply jadi cikgu jika susah sangat nak dapat kerja....... next intake tahun depan.


:jangan:

jangan begitu sayang.... kerja guru bukan macam kerja lain... kita perlu berkorban dalam banyak perkara.... kita nak menghasilkan generasi yang menepati falsafah pendidikan kebangsaan, yang bakal mecorak masa depan negara..

jangan jadikan kerja guru sebagai pilihan terakhir. bukan saya menidakkan kelayakan syahidatul.. tapi kalau terfikir mahu menjadi guru... pastikan ia kerana minat bukan kerana tiada pilihan atau pilihan terakhir. kearana anda akan letih dan pelajar anda akan jadi mangsa. minat boleh dipupuk... tapi bukan di saat akhir.

jangan kecik hati ye... kalau dah memang rezeki syahidatul menjadi guru saya doakan dipermudahkan urusan itu. amin. doakan saya juga ye.

guru = pengorbanan = selalu dipersalahkan



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 16-11-07 22:04


GURU ..

kadang-kadang kalau dilihat balik . Guru ni sukar untuk merungut .

Mengadu Pelajar Kurang Adab ... dikatakan salah guru tak pandai mengajar ..

Mengadu Banyak Kerja dibebankan ... dikatakan guru malas berkorban ..

Mengadu Kurangnya Sumber Kewangan ... dikatakan guru mata duitan

Guru Oh Guru .. adakah engkau hanya layak mendidik tanpa memikirkan apa-apa

Guru Oh Guru .. adakah keikhlasanmu hilang dengan rintihan dan rungutan

Guru Oh Guru .. adakah lenyap pengorbananmu dengan pinta dan tuntutanmu

Bookmark and Share

  


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 23:15


kak muslimah_johor... hehe... tak apa... jangan riso... saya kalau ditakdirkan ambil guru one day, atas sebab keinginan dan minat juga.

saya fikir nak mohon sebab memang ada jiwa mengajar dan mendidik. tapi tak cukup garang lah, camneye...hohoho

sekarang ni sedang nak cari chance jadi engineer @ consultant dalam engineering dulu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 01:32


Hmm.. Cikgu2x..

Sekadar share lah walaupun saya bukannya cikgu..

>> Tak setuju student bawa hp dalam sekolah.
>> Tak setuju student bawa motor dalam sekolah.
>> Tak setuju student tak boleh dirotan..


Errrr... Bincangkan topik di atas. Tidak boleh melebihi 180 patah perkataan. :-D



P/s: Alhamdulillah, syukur gara-gara kena rotan dengan cikgu masa sekolah rendah dulu saya skorr math.. Huuuhh.. kenangan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 04:50


Pada 16-11-07 17:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

heheheh... stroberi purple ni...

kak shye multi-tasking hehehe

tak jadi cikgu betul pun, one day kena jadi cikgu pada anak2 pulak. tak begitu stoberi purple?

:-)




hehe..hmm..kak shye bukan ke jadi cikgu tuisyen sekarang ni.. :welcome: ..so kira cikgu jugalah..dah jadi 2 dalam 1..wlcmane pun, setiap individu still kena jadi cikgu..macam kak shye kata, kalau perempuan satu hari nanti jadi cikgu pada anak2.. :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 04:59


Pada 17-11-07 01:32 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm.. Cikgu2x..

Sekadar share lah walaupun saya bukannya cikgu..

>> Tak setuju student bawa hp dalam sekolah.
>> Tak setuju student bawa motor dalam sekolah.
>> Tak setuju student tak boleh dirotan..


Errrr... Bincangkan topik di atas. Tidak boleh melebihi 180 patah perkataan. :-D



P/s: Alhamdulillah, syukur gara-gara kena rotan dengan cikgu masa sekolah rendah dulu saya skorr math.. Huuuhh.. kenangan.



nak bagi pendapat sikit tentang bawa hp pergi ke sekolah..hm..honestly, bagi saya hp ni tak perlu bawa ke sekolah..sebenarnya tak payah ada pun bagi yang belum hbis sekolah..bukan sebab tak mampu..tapi sebab sayang..kalau ada handphone ni sikit sebanyak akan effect study..lainla kalau dia pandai guna time perlu saja.. :berfikir: :berfikir: :jangan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 06:58


Pada 17-11-07 04:50 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!


hehe..hmm..kak shye bukan ke jadi cikgu tuisyen sekarang ni.. :welcome: ..so kira cikgu jugalah..dah jadi 2 dalam 1..wlcmane pun, setiap individu still kena jadi cikgu..macam kak shye kata, kalau perempuan satu hari nanti jadi cikgu pada anak2.. :-) :-)


hehehe. kuat ingatan betul cik stroberi purple ni... a'ah ajar maths and science. :-)

saya dah pernah jawab soalan2 yang nak mengecheck kita ada jiwa yang macamana... dan kita ni jenis yang macamana.. dan kerjaya apa yang sesuai dengan sifat serta sikap yang kita ada...

jawapan kerjaya yang sesuai untuk saya, antaranya: cikgu dan kaunselor.. hohoho. bijaknya orang set soalan itu.

p/s: engineer tak sesuai lah pula. aisehman... :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 07:08


syahidatul nak jadi cikgu skkolah? baguih lah,a ada juga ciri-ciri jurutera cikgu nanti

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 08:18


Pada 17-11-07 07:08 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

syahidatul nak jadi cikgu skkolah? baguih lah,a ada juga ciri-ciri jurutera cikgu nanti


prof bagaimana...hehe :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 10:33


Stroberi_Unggu:
Itulah.. bawa hp tak sesuai.. Hilang fokus.. ada baca mastika baru pasal student sekolah dengan hp?


DaengJati:
Hehehe.. Tuan SaudagarMinyak ini macam mana pulak???
lecturer jurutera..??
[ Telah diedit oleh: Muddathsir787 pada 17-11-07 10:33 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 10:38


erm...
tak boleh jadi cikgu skkolah, sebab tak reti nak ngajo...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-11-07 11:46


Pada 15-11-07 18:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


yang engineer pula... erm so far tak ada pun saya dengar nak berenti hehehe...
usah lah merungut....


alamak..Kenapa ada terasa sikit eh..... :berfikir:
hm....amanah yang digalas ini sangat berat...takmo ditanya di dunia jika ia gagal dijunjung dnganbaik...apatah lagi di akhirat...
sebab tu merungut...huhu.....
P/S : nak berhenti ke taknak...nak ke tak....hmm.... :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 20:58


Pada 17-11-07 10:33 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Stroberi_Unggu:
Itulah.. bawa hp tak sesuai.. Hilang fokus.. ada baca mastika baru pasal student sekolah dengan hp?


DaengJati:
Hehehe.. Tuan SaudagarMinyak ini macam mana pulak???
lecturer jurutera..??


hm..yeah..strawberry memang tak suka budak-budak sekolah bawa phone p sekolah..



:jangan: :jangan: :jangan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 21:01


Pada 17-11-07 10:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
tak boleh jadi cikgu skkolah, sebab tak reti nak ngajo...



hmm..tak mengapalah..takkan semua org pun nak jadi cikgu..betul tak.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 21:05


Pada 17-11-07 11:46 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-11-07 18:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


yang engineer pula... erm so far tak ada pun saya dengar nak berenti hehehe...
usah lah merungut....


alamak..Kenapa ada terasa sikit eh..... :berfikir:
hm....amanah yang digalas ini sangat berat...takmo ditanya di dunia jika ia gagal dijunjung dnganbaik...apatah lagi di akhirat...
sebab tu merungut...huhu.....
P/S : nak berhenti ke taknak...nak ke tak....hmm.... :berfikir:



ye ye ye..strawberry nak tolong jawab kan..say no..hehe..katakan tidak.. :jangan: :-D memandai saja.. :malu:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 21:07


Pada 17-11-07 21:01 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-11-07 10:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
tak boleh jadi cikgu skkolah, sebab tak reti nak ngajo...



hmm..tak mengapalah..takkan semua org pun nak jadi cikgu..betul tak.. :-)


bior lah teman jadi anak cikgu... keturunan pendidik sejak dulu..
teman mengubah resam pula...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 21:09


Pada 17-11-07 11:46 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-11-07 18:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


yang engineer pula... erm so far tak ada pun saya dengar nak berenti hehehe...
usah lah merungut....


alamak..Kenapa ada terasa sikit eh..... :berfikir:
hm....amanah yang digalas ini sangat berat...takmo ditanya di dunia jika ia gagal dijunjung dnganbaik...apatah lagi di akhirat...
sebab tu merungut...huhu.....
P/S : nak berhenti ke taknak...nak ke tak....hmm.... :berfikir:



betuilah sayetetapsaye, kroje kita ni banyak caboran dan onarnye...
kekadang teman terpikio juga, rasa nak cari kroje lain saja..
cabaran..cabaran... dalam mengekaikan ketaatan kepade Allah SWT


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 21:20


Pada 17-11-07 21:07 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-11-07 21:01 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-11-07 10:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
tak boleh jadi cikgu skkolah, sebab tak reti nak ngajo...



hmm..tak mengapalah..takkan semua org pun nak jadi cikgu..betul tak.. :-)


bior lah teman jadi anak cikgu... keturunan pendidik sejak dulu..
teman mengubah resam pula...



oo..strawberry pun anak cikgu..tapi jadi cikgu juga..kuikui.. :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 21:24


Pada 17-11-07 21:09 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-11-07 11:46 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-11-07 18:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


yang engineer pula... erm so far tak ada pun saya dengar nak berenti hehehe...
usah lah merungut....


alamak..Kenapa ada terasa sikit eh..... :berfikir:
hm....amanah yang digalas ini sangat berat...takmo ditanya di dunia jika ia gagal dijunjung dnganbaik...apatah lagi di akhirat...
sebab tu merungut...huhu.....
P/S : nak berhenti ke taknak...nak ke tak....hmm.... :berfikir:



betuilah sayetetapsaye, kroje kita ni banyak caboran dan onarnye...
kekadang teman terpikio juga, rasa nak cari kroje lain saja..
cabaran..cabaran... dalam mengekaikan ketaatan kepade Allah SWT



hmm..tuantetap dengan prof daeng..anggap lah tugas yang dilakukan tu sebagai jihad..bukan semua org boleh jadi macam tuantetap dan prof..jadi, kuatkan semangat...ada hikmahnya setiap yang allah berikan tu..kalau tak ada tuantetap dan prof..kuranglah wakil org islam.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-07 21:29


Pada 17-11-07 21:24 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-11-07 21:09 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-11-07 11:46 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-11-07 18:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


yang engineer pula... erm so far tak ada pun saya dengar nak berenti hehehe...
usah lah merungut....


alamak..Kenapa ada terasa sikit eh..... :berfikir:
hm....amanah yang digalas ini sangat berat...takmo ditanya di dunia jika ia gagal dijunjung dnganbaik...apatah lagi di akhirat...
sebab tu merungut...huhu.....
P/S : nak berhenti ke taknak...nak ke tak....hmm.... :berfikir:



betuilah sayetetapsaye, kroje kita ni banyak caboran dan onarnye...
kekadang teman terpikio juga, rasa nak cari kroje lain saja..
cabaran..cabaran... dalam mengekaikan ketaatan kepade Allah SWT



hmm..tuantetap dengan prof daeng..anggap lah tugas yang dilakukan tu sebagai jihad..bukan semua org boleh jadi macam tuantetap dan prof..jadi, kuatkan semangat...ada hikmahnya setiap yang allah berikan tu..kalau tak ada tuantetap dan prof..kuranglah wakil org islam.. :-)




gambate kudasai.. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-07 07:53


ouh.. nampaknya kedua2 engineer ukhwah kita, prof daeng dan TT ada terpikir2 nak tuko kerja ye... tak mengapa saya paham...

seperti yang dikatakan cik stroberi purple, kita adalah wakil orang islam. juga wakil orang melayu. jika kita lekas mengalah dengan cabaran yang ada, maka lembiklah kita. hoho. kamon kamon jangan pateh semangat! this also goes to all the other professions.. sama juga dengan cikgu2 yang letih dengan kerenah anak2 murid (kita tentu paham susahnya jadi cikgu)...

tambah lagi kalau kita kerja di syarikat yang dikuasai orang cina dan yang established company pulak tu. tambah pula yang melayu berapa kerat saja. jadi, kita kenalah tunjuk yang terbaik.. kena lah compete sikit.. tunjuk yang kita ni boleh. jangan buat org bangsa lain pandang rendah pada kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-11-07 13:58


Assalamualaikum
cik strawberry dan cik s....
hmm...entahlah nak dikata apa ye....memang, jika boleh saya nak kekal di sini...tapi, saya tak mahu menjadi orang yang memikul kayu api....makin ditambah..makin ditambah..sedangkan dia tak berbuat apa² dengan kayu itu...dahlah baru² ni di tibi kita digemparkan dengan bangunan runtuh di perak...lagilah menguji keimanan diri ini...
pada...tak best eh kerja pada??? :berfikir: hmm..di mana² pun ada cabaran kan....hmm....lempis...lempis.... :oops: :-?



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 17:46


cikgu.... cik, puan...
besarnya jasa... tingginya pengorbanan... beratnya ujian...

ismi rasa, kerja apa pun, ujiannya tetap ada... sakitnya tetap sama...
pengorbanannya tetap tak boleh di kira...

p/s:
nak kerja apa ek...
ummi suruh jadi cikgu... sebab dia kata sesuai...
ismi rasa macam tak sesuai pula...
nanti karang bebudak kompius saja memanjang.... adess... adess...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

yana_danilia
Warga Rasmi
Menyertai: 19.09.2003
Ahli No: 3642
Posting: 15
Dari: Bahau,n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 19:09


saya baru posting..bulan 1. tapi saya dapat mengajar di SMK Sri Tebrau yang pelajarnya majoriti adalah chinese. tension juga sebab mereka tak faham apa kita cakap either in malay or english.. banyak cabaran mengajar di bandar johor bahru ni...sangat mencabar..tapi alhamdulillah lah saya tak pernah menangis cuma kadang kala saya rasa macam gagal jadi guru yang baik..students saya banyak yang kurang ajar, tak sopan, tak hormat cikgu, dan macam-macam lagi lah..mereka lebih hebat lah kononnya dan family mereka pun banyak yang bekerja di Singapura...\
kalau boleh setiap kali lepas solat mintalah pada Allah supaya dilembutkan hati students kita..biar dia hormat kita..ajar mereka guna psikologi..jangan terlalu grang..dan kalau boleh ikut rentak mereka cuma jangan terlalu bagi muka..so far alhamdulillah..kelas paling akhir yang saya ajar yang semuanya pelajar cina..dan ada juga gengster..dah boleh mesra dengan saya..
bila saya masuk kelas dah tau buku apa nak keluar..kalau saya terlewat pun mereka cari saya kat bilik guru..dan paling best mereka suka saya masuk kelas..:)
kita kan mendoakan yang terbaik pada students kita..saya belajar dari JU etems saya..apa jua yang keluar dari mulut kita adalah satu doa..yang not kita cakap yang baik-baik saja..dan sekarang sya terllu sayang kan profesion perguruan ini..k..just nak berkongsi pendapat dan pengalaman...kepada warga guru..good luck dan semoga jadi guru yang terbaik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yana_daniliaProfil   Hantar PM kepada yana_danilia   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 01:02


eerrr... lulusan macam saya ini (Computer Science-Major in Software Engineering) ...boleh jadi cikgu tak? mana boleh terus suka-suka hati masuk jadi guru kan.. mustahill!!!!
actually kalau tiada pekerjaan, ramai yang memilih guru.. tapi zaman sekarang bukan minta semuanya dapat... ingat cikgu ni sebagai pilihan terakhir saja..salah tuu!!!

_______________________________
[ Telah diedit oleh: owl_UM pada 20-11-07 01:03 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-11-07 21:39


Pada 18-11-07 13:58 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
cik strawberry dan cik s....
hmm...entahlah nak dikata apa ye....memang, jika boleh saya nak kekal di sini...tapi, saya tak mahu menjadi orang yang memikul kayu api....makin ditambah..makin ditambah..sedangkan dia tak berbuat apa² dengan kayu itu...dahlah baru² ni di tibi kita digemparkan dengan bangunan runtuh di perak...lagilah menguji keimanan diri ini...
pada...tak best eh kerja pada??? :berfikir: hmm..di mana² pun ada cabaran kan....hmm....lempis...lempis.... :oops: :-?



hmm..sebab tu lah, kena adanya orang islam..islam yang betul-betul menghayati ajaran islam..disini..kalau seorang engineer tu ikhls dan amanah dalam kerjenya..boleh menjadi contoh pada rakan sejawat berbangsa lain..kita jugak boleh berdakwah pada mereka secara tak langsung..jangan mengalah..gambate kudasai..mudah mudahan allah sentiasa membantu.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-11-07 21:42


Pada 20-11-07 01:02 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

eerrr... lulusan macam saya ini (Computer Science-Major in Software Engineering) ...boleh jadi cikgu tak? mana boleh terus suka-suka hati masuk jadi guru kan.. mustahill!!!!
actually kalau tiada pekerjaan, ramai yang memilih guru.. tapi zaman sekarang bukan minta semuanya dapat... ingat cikgu ni sebagai pilihan terakhir saja..salah tuu!!!

_______________________________


boleh saja course tu..even course medic pun boleh..kebanyakkan yang mohon cikgu sekarang ni ada yang ada master..tapi..jangan silap..kerjaya guru bukan lagi last choice..bukan semua yang mohon boleh dapat dengan mudah..pastikan anda berminat..dan result gempak kat U..hehe :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 22:17


Pada 20-11-07 01:02 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

eerrr... lulusan macam saya ini (Computer Science-Major in Software Engineering) ...boleh jadi cikgu tak? mana boleh terus suka-suka hati masuk jadi guru kan.. mustahill!!!!
actually kalau tiada pekerjaan, ramai yang memilih guru.. tapi zaman sekarang bukan minta semuanya dapat... ingat cikgu ni sebagai pilihan terakhir saja..salah tuu!!!

_______________________________


kalau saudara betul berminat... boleh saja. lepas habis ni cuba mohon KPLI atau guru MARA. sementara tu cari lah pengalaman, jadi guru ganti atau sandaran ke. kalau ada kerja berkaitan mengajar tu jangan lupa minta surat akuan majikan. penting untuk yakinkan panel.



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-11-08 21:09


:kelip: :-D aii..lama dah tak buka topik ni..ngeh3..tugas guru sangat3 mencabar..(based on my experience during practical teaching)... :berfikir: :malu:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Arayan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34662
Posting: 30
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 05:03


Assamualaikum...
ana rasa jadi guru memang mengembirakan... ya, kecuali pelajar yang kurang ajar bikin kita panas hati... sabar3x..hehehe. ana ingat sama ustaz ana dia kalau mengajar pasti riuh kelas tu dengan gelak ketawa para palajar. ini boleh mendorong pelajar untuk lebih minat dalam subjek tersebut.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ArayanProfil   Hantar PM kepada Arayan   Quote dan BalasQuote

Cokelet
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2008
Ahli No: 36529
Posting: 7
Dari: wangsa maju

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-12-08 23:39


Assalamualaikum

Saya dah 9 tahun jadi cikgu. tahun depan tahun ke sepuluh....Baru nak masuk sepuluh tahun, tapi penat dan stressnya macam dah jadi cikgu 20 tahun...
Kalau nak cerita pengalaman saya....panjanggggg..........
Saya bukan sekali terdetik nak berenti jadi cikgu, tapi dah berkali-kali sangat.
Tapi, bila fikir ramai lagi kat luar sana yang susah dapat kerja, terus rasa insaf dan istighfar, sepatutnya saya harus bersyukur kerana ada pekerjaan...
Tak dinafikan, jadi cikgu bukan senang, budak kurang ajar satu hal, ditambah dengan kerja-kerja pengkeranian yang berlambak.
Jadi, apa yang saya buat, setiap kali nak masuk kelas, saya akan baca Ya Azizu Jabbaru Mutakabbir 3 kali dan tiup perlahan atau berdehem pada budak-budak tu. InsyaAllah kurang sikit nakalnya. Saya juga lakukan ini setiap kali nak jumpa pentadbir. Alhamdulillah setakat ni saya dapat berurusan dengan pentadbir tanpa ada tinggi-tinggi suara walaupun hati tengah hot. Saya ambil ni dari kaset Dr.Fadzillah Kamsah. Cubalah....
p/s : kadang-kadang lupa juga nak baca bila masuk kelas... :cry: :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For CokeletProfil   Hantar PM kepada Cokelet   Quote dan BalasQuote

Kasih_ALLAH
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13207
Posting: 12
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 29-12-08 00:49


Walaupun saya sekadar jagi cikgu sandaran tak terlatih tapi saya betul-betul dah jatuh cinta akan profesion ini..saya lakukn ini atas minat saya dan ikhlas kerna Allah taala..ada macam-macam hal..ada kala suka dan ada kala berduka..suka bila ilmu yang kita smpaikn students betul-betul faham..hendak bertanya bila tak faham dan buat kerja yang diberikan..duka apabila ilmu yang kita smpaikan students langsung tak beri perhatian dan kita terpaksa sekadar mengajar saja untuk memenuhi P&P hari tu..memang waktu keluar kelas rasa betul-betul sedih dan give-up..ya lah, fikirkan duit yang kita dapat hasil pekerjaan kita ini..memang saya akui students sekarang memang betul-betul berbeza..dengan sikap malas belajar, degil, tak hormat cikgu dan macam-macam lagi lah..perempuan dah hilang malunya..llaki pula jadi macam gengster..tambah-tambah lagi saya ini sama besar saja dengan students..lagi lah bertambah-tambah tak hormat ckgu..apa-apa pun kena bersabar lah..ada kala kita kena tegas, ada kala kita kena jadi macam kawan mereka..Kalau tegas sangat-sangat, mereka akan benci kita dan kutuk dibelakang..hilang minat mereka dengan kelas kita..so kita kena pandai masuk situasi..pernah saya dapat mgjr student form 3 kelas last sekali..memang betul-betul malas belajar..asyik nak myembang saja..rata2nya kelas tu budak-budak cina..Fuh, memang pening..saya buat cara lembut..pujuk mereka buat nota dan latihan..selalu bagi nasihat..bagi motivasi..kaitkn dengan kehidupan mereka..Alhamdulillah, lama2 mereka akan lembut dan ikut apa yang kita arahkan..tapi yang saya tak dapat control adalah students form 1 & 2..memang betul-betul agresif..memang langsung tak boleh berlembut..dijijaknya kepala kita..saya jalan pyelesaiannya Kalau tak tahan sangat, report lah cikgu displin..siap lah kena..hehehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Kasih_ALLAHProfil   Hantar PM kepada Kasih_ALLAH   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 17:22


Kalau ada pelajar yang enggan belajar jangan cepat marah atau putus asa, kerana ada lagi pelajar lain yang nak belajar dalam kelas tu dan memang berhak untuk belajar.

p/s: pesanan untuk diri sendiri juga

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 17:44


bersahabat dengan students mungkin Boleh membantu...kawan tapi berbatas..hm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 18:02


Pada 24-01-09 17:44 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

bersahabat dengan students mungkin Boleh membantu...kawan tapi berbatas..hm...


betul itu ANSHU..
boleh berkawan dengan student.. tapi, ehem.. jangan bagi peluang sangat...
mereka ni pantang di beri peluang... kena bersifat tegas pada masa nya.. Menurut Pengalaman... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 19:02


Pada 16-11-07 12:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: saya bukan guru lagi tapi insyaAllah kalau diizinkan akan mengajar pelajar U (amiin).. walaupun bukan ajar agama tapi mengajar sambil berdakwah dengan cara tertentu (insyaAllah, amiin) :welcome:




Pada 16-11-07 13:12 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!



terima kasih... semoga awak juga sukses :)



baru nak 2 bulan mengajar tapi pelajar kolej. mana2lah asalkan mengajar.. :-)

+++++++++++++++

cikgu kena tegas dengan pelajar. pelajar ni memang ada saja alasan lambat hantar assignment dan lambat masuk kelas. aiya tau sangatlah muka tu minta excuse hantar esok lusa


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:13


Pada 24-01-09 18:02 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-01-09 17:44 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

bersahabat dengan students mungkin Boleh membantu...kawan tapi berbatas..hm...


betul itu ANSHU..
boleh berkawan dengan student.. tapi, ehem.. jangan bagi peluang sangat...
mereka ni pantang di beri peluang... kena bersifat tegas pada masa nya.. Menurut Pengalaman... ;-)



memang atas pengalaman pun...tapi serius kalau bagi muka memang melebey mereka ni....sekali hambe kasi hangen baru teketar-ketar nak tulis...hehe :-D ...ambil sikit dialog masam2 manis..'taklah kasi muka sangat..kita kasi saja same dia'.... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:35


Hm.antara tugas2 guru-
-Mendidik
-Mengajar
-Menasihati
-Mentadbir
-Mengurus
-Memerhati
-Mendisiplinkan
-Menyayangi
-Menunjukkan teladan yang baik

Banyak lagi sebenarnya..ades.hehe..setelah 2 minggu berada di IPGM Sarawak ni, inilah diantara perkara2 yang ditekankan..rata-rata guru2 disni bukanlah menjadikan guru kerjaya pilihan terakhir..ada dr background pelbagai, akauntan, jurutera malahan lulusan agama al-azhar sendiri memilih kerjaya guru..ada yang memiliki master..ish2..pelik juga tu.hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:40


anda jangan lupa cabaran guru pada hari ini...even guru bukanlah dikalnagn yang baik bak nabi dan malaukat tetapi sekurang-kurangnya mereka telah mengajarkans esuatu yang baik dan bermanfaat kepada anak-anak didiknya..guru juga berjiwa punya hati dan perasaan...juga inginkan kebebasan dalam segala gerak gerinya..

saya sebgai guru...semestinya telah mengajarkan apa yang terbaik buat mereka..memberi nasihat yang sewajarnya, membimbing apa yang sepatutnya..cuma sebagai manusia kadang2kala guru ada dunianya sendiri.. so..andai ada salah laku guru org lihat seringkali menjadi bualan org.. tolonglah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 16:04


tolong ye...
tolong apa syemarly???
kita sama-sama tolong,..

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 16:27


tugas guru ni amat mencabar...lebih-lebih lagi yang kena hantar ke pedalaman. kasihan juga tapi itulah dia "dewa" yang boleh mencelikkan anak bangsa...

ana ada seorang kawan ni ni. kawan rapat sejak universiti lagi. satu hari dia mesej ana kata dapat mengajar di sabah. lepas dia pergi sabah, on the spot dia fly balik ke kedah sebab tak nak posting kat sana...

ana tanya Kenapa balik? dia kata dia dihantar ke pedalaman. bekalan elektrik sehari 6 jam sahaja. line telefon tak ada. makan yang halal memang susah nak cari sebab situ kawasan orang2 kristian. memang kasihan kat kawan ana tu... ana ni kira bernasib baik dihantar ke sarawak. at least ada lah kemudahan asas...

then dia minta tolong ana sediakan laporan perubatan mengatakan dia sakit. ana tak dapat nak tolong sebab dia memang tak sakit pun. kasihan kat kawan ana tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 16:36


Pada 27-01-09 16:27 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

tugas guru ni amat mencabar...lebih-lebih lagi yang kena hantar ke pedalaman. kasihan juga tapi itulah dia "dewa" yang boleh mencelikkan anak bangsa...

ana ada seorang kawan ni ni. kawan rapat sejak universiti lagi. satu hari dia mesej ana kata dapat mengajar di sabah. lepas dia pergi sabah, on the spot dia fly balik ke kedah sebab tak nak posting kat sana...

ana tanya Kenapa balik? dia kata dia dihantar ke pedalaman. bekalan elektrik sehari 6 jam sahaja. line telefon tak ada. makan yang halal memang susah nak cari sebab situ kawasan orang2 kristian. memang kasihan kat kawan ana tu... ana ni kira bernasib baik dihantar ke sarawak. at least ada lah kemudahan asas...

then dia minta tolong ana sediakan laporan perubatan mengatakan dia sakit. ana tak dapat nak tolong sebab dia memang tak sakit pun. kasihan kat kawan ana tu....


ye ke begitu..
sungguh menyakitkan..
besar pengobanan guru ini...
ingatlah jasa guru2 kita yang banyak berkorban untuk mendidik kita hingga berjaya..
Ingat, Doa lah untuk guru2 mu sekali...

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 17:47


Pada 27-01-09 16:04 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

tolong ye...
tolong apa syemarly???
kita sama-sama tolong,..



saya nak minta masyarakat tolong para guru:

- tolong jangan letakkan kesalahan sosial manusia2 yang masih dibangku sekolah sebagai kelalaian para guru.. diakui guru adalah pendidik, tapi ia tidak bmakna guru berautoriti penuh melakukan sebarang tindakan tatatertib kepada mereka sama ada semasa d sekolah dan sebaliknya.

- para parent tolong memantau pergerakan dan perilaku anak-anak dr segala aspek dan sudu, dengan sapa dia bkawan, apa aktvt yang dlakukan, waktu lapang buat apa, wang saku dberikan salur kemana dll.. jangan main lepas tangan. sebab kadangkala ada parent yang menganggap sekolah merupakan 'bengkel' membaikpulih akhlak dan sahsiah anak-anak mereka...

- sila memahami tugas guru hari ini bukan setakat mengajar dikelas. bahkan lebih dr itu. bak kata majoriti pegawai pendidikan (yang pernah merasa jadi guru, bukan pihak PTD or kementerian yang sebilangan mereka tak bpengalaman jadi guru) bahawa kerja seorang guru itu adalah selama 25 jam seminggu dan 8 hari sminggu..pagi petang siang malm asik terpikir hal ehwal sekolah..bukan senang nak jaga anak org tau..

- jangan merendah2 status seorang guru.. ramai yang tahu guru adalah profesyen mulia, namun mereka tidak pula memuliakan profesyen seorang guru. mentang2 guru tu mengajar anak-anak mereka tak kirelah d tadika, sekolah rendah or menngah ada pula yang nak tunjuk eksyen dia tu pegawai tinggi lah, peguam lah,doktor lah,engineer lah dan bermacam2 profesyen lagi lah yang konnya tak setaraf dengan perguruan..

rasanya buat masa ni ini sajalah yang dapat saya simpulkan.. bukan emo tau..tapi ia adalah realiti yang berlaku drpada pemerhatian, bacaan, ungkapan org yang saya ambil sebagai panduan diri saya..dan saya pasti ini juga adalah harapan2 semua lebih 360 000 guru2 yang berkhidmat d bawah dato' sri hishamuddin...(tak termasuk guru2 sekolah swasta,sekolah pertubuhan tersendiri, guru2 tusyen dan lain-lain..)

k...lah..terima kasih kerana 'mendengar'.. :malu:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 17:56


Tugas seorang pada zaman ini semakin mencabar. pelajar tidak lagi gerun dan takut kepada guru-guru malahan guru disiplin pun pelajar tiada rasa hormat, dimaki or sebagainya ada lah. bagi diri kita yang melalui zaman sekolah sehinggalah masuk U mungkin banyak kejadian-kejadian yang sendiri kita saksikan sama ada kawan kita or pelajar lain melakukan sesuatu yang kurang ajar terhdap guru. Mungkin dulu jarang kes-kes sebgni tapi zaman sekarang bermacam-macam kes.

Justeru tugas guru tidak hanya pada mengajar sahaja lagi malah lebih luas untuk dimanfaatkan. tindakan sosial kepada masyarakat adalah lebih baik menjamin keselamatan guru. pelajar ini hanya boleh sabar dalam sekolah tetapi bila luar sekolah pasti guru2 ini akan menjadi mangsanya jika mereka tidak berpuas hati. entah apalah pelajar ini fikir sehinggakan sanggup melawan guru dan bertindak luar batasan terhdap seorang guru.

Masyarakat kadang kala menyalahkan guru sdgkan hakikatnya guru hanya menjalankan tanggungjawab, jika tidak guru ini pula yang akan terkena. so, masyarakat harus faham tugas guru di sekolah macam mana. Bukan semudah ibu bapa mengajar anaknya di rumah, malah tugas guru lagi hebat yakni berdepan dengan karenah anak-anak pelbagai kaum dan ibu bapa.

apa pun, berkhidmatlah untuk anak bangsa kita. JOM DENGAR LAGU GURU MALAYSIA....BEST....hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.176967 saat. Lajunya....