Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ros84
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43062

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
a_zar81: 2 hari yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
talha: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
al-biruni03: 23 hari yang lalu
Swarig123: 31 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: anda pilih mana?mana yang bagus?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Admin, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» anda pilih mana?mana yang bagus?

Please Mendaftar To Post


Oleh anda pilih mana?mana yang bagus?

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 12:56


1)Nyatakn cinta kita pada DIA secara trng2an?
2)Smbnyikn cinta kita pada DIA tapi ikt printah DIA?


saya pilih no 2 sebab saya tak nak jadi riak nanti.Anda pula?

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 10:24


Riak itu masalah dalaman. Individu perlu pandai kawal dan atasi.
Untuk jawapan no 1, ana rasa perlu ditunjukkan asalkan niat kita tulus lagipun kita ni kan sebagai duta agama islam, kalau tidak ditunjukkan orang lain tidak akan tahu dan tidak akan nampak keindahan islam dan kecantikan mencintai DIA...

sekadar perkongsian pendapat..

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Nawarah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27045
Posting: 19
Dari: johor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 10:56


saya prefer yang k'2..=) Maaf kalau jawapan saya salah..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For NawarahProfil   Hantar PM kepada Nawarah   Quote dan BalasQuote

azaha85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.07.2007
Ahli No: 30484
Posting: 92
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 11:36


saya rasa yang no 2 pilihan saya sebab tak nak lah timbul riak dalam diri. kalau japan saya salah, tolong betulkan ek.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azaha85Profil   Hantar PM kepada azaha85   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 11:44


saya pilih no2
[ Telah diedit oleh: musafir_alan pada 17-08-07 11:45 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 17-08-07 16:10


siapa....'DIA'...??????

banyak maksud...:-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 17-08-07 16:13


kalaulah 'DIA' tu means ALLAH TAALA...ana pilih yang pertama....
tapi rasanya soalan tu tak lengkap tergantung....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-08-07 17:23


Assalamualaikum...
Tiada masalah untuk kedua2 jawapan..yang penting mana satu lebih sesuai pada keadaan dan tempatnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 17:28


prefer no 2

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-08-07 17:30


mesti lah no 2..

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 21:39


Pada 17-08-07 16:13 , ilhammusafir posting:

!!! QUOTE !!!

kalaulah 'DIA' tu means ALLAH TAALA...ana pilih yang pertama....
tapi rasanya soalan tu tak lengkap tergantung....



aiyak,maafkn saya.saya xbpe pandai nak ssn ayat harap ada yang boleh tolong saya ye :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 23:53


ikutlah mana-mana,
yang penting ikhlas, jangan riak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-08-07 11:03


Pada 17-08-07 17:23 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Tiada masalah untuk kedua2 jawapan..yang penting mana satu lebih sesuai pada keadaan dan tempatnya...


saya sependapat dengan sayatetapsaya..
kedua-duanya tidak ada masalah bergantung pada situasi..
Kenapa ye perlu timbul soal riak
pada saya masalah ni wujud bila niat kita dah terpencong sikit & dah tak pasti dah apa tujuan kita buat sesuatu tu sebenarnya :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 12:20


hmm,bukan apa.apa guna kalau kita cakap tapi kita tak buat apa yang kita cakap 2.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

jambu
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2005
Ahli No: 20284
Posting: 18
Dari: sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 15:10


saya pilih no2

Bookmark and Share

  


  Member Information For jambuProfil   Hantar PM kepada jambu   Quote dan BalasQuote

jambu
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2005
Ahli No: 20284
Posting: 18
Dari: sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 15:05


saya pilih no2......
:kelip:
anda bagai mana pula.............


-----------------
-MARI LAH BERKENALAN dengan JAMBU air-


Bookmark and Share

  


  Member Information For jambuProfil   Hantar PM kepada jambu   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 17:44


Pada 11-08-07 12:56 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

1)Nyatakn cinta kita pada DIA secara trng2an?
2)Smbnyikn cinta kita pada DIA tapi ikut printah DIA?


saya pilih no 2 sebab saya tak nak jadi riak nanti.Anda pula?


Best soalan Rashidin :-) ..Sesiapa yang selalu bangga2/riak terhadap cinta mereka terhadap ALAH SWT :-) pasti akan rasa 'terpukul' dengan soalan 2..

tapi 2 lah, kebanyakan kita ni, nak tunjuk yang diri 2 baik/soleh/solehah hanya menerusi kata-kata. 2 realitinya. Suka atau tidak adkalanya kita mesti akur bahawa perbuatan menunjuk2kan diri yang kononnya cinta pada Tuhan 2 biasanya perbuatan org hiprokit. Mereka sengaja membangga2 diri agar dipandang mulia/baik oleh manusia sekeliling. ALLAH MAHA MENGETAHUI segalanya.. :-)

Wawa menyokong jawapan Rashdin secara peribadi :-) Semoga ALLAH SWT memberkatimu, Teman.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 18:36


Pada 11-08-07 12:56 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

1)Nyatakn cinta kita pada DIA secara trng2an?
2)Smbnyikn cinta kita pada DIA tapi ikut printah DIA?



bagaimana contoh nyatakan cinta pada Allah secara terang-terangan?

daku tak faham.

sesiapa boleh terangkan?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 18:42


Pada 17-01-10 18:36 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-08-07 12:56 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

1)Nyatakn cinta kita pada DIA secara trng2an?
2)Smbnyikn cinta kita pada DIA tapi ikut printah DIA?



bagaimana contoh nyatakan cinta pada Allah secara terang-terangan?

daku tak faham.

sesiapa boleh terangkan?



menunjukkan agaknya...

entah, buat lah sehabis baik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-01-10 09:46


saya pilih kedua-duanya...
ada masanya kita kena tegaskan kasih kita padaNya..
mungkin ia mampu membawa kekaguman kepada yang bukan muslim untuk tertarik kepada agama...

walaubagaimana pun.. setiap perilaku tidak lah boleh terlalu over, sebab adakalanya ia boleh jelas kelihatan seperti dibuat2 (walau hakikatnya mungkin tidak) takut2 ia menimbulkan rasa jelek pula nanti.. :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-01-10 09:50


nak bercinta bukan hanya sekadar perasaan, ianya harus dengan perbuatan.

contoh mengaku cinta pad Allah, tapi tak solat...itu bukan cinta tapi bala..

kata orang ibadat yang terbaik ialah ibadat yang di sembunyikan dari kacamata makhluk.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-01-10 10:38


setuju..
permasalahan seperti solat sekarang ni.. dah semakin terlalu banyak..
ada pula yang faham dan akui tentang kewajipan bersolat tapi liat sungguh lah nak bersolat..
bagi yang rebung...boleh lah dilentur kan.. bagi yang dah jadi buluh kasap macam mana ek?


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-10 11:12


salam,

Bergantung juga pada keadaan.....

pokok pangkalnya....HATI.... DIA lebih mengetahui HATI hambaNya.... pedulikan apa manusia katakan.... kerana DIA lebih mengetahui HATI hambaNya

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.153482 saat. Lajunya....