Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jikalau semua umat Islam itu berjemaah pada solat Subuh, nescaya kekuatan kami tidak dapat menandingi Islam
-- -- Pembesar Yahudi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
nur_tinta: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: merdeka!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» merdeka!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh merdeka!!!

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 12:41


apa erti merdeka bagi anda sebagai rakyat malaysia dan muslim??????


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 14:22


assalamualaikum...

bersyukur ke hadratNya kerana insyaAllah..
kita akan menyambut hari kemerdekaan yang bakal tiba..
walau apa pun jua pengertian bagi seseorang individu itu..
mengenai takrifan merdeka...
yang pastinya sama-sama kita panjatkan kesyukuran dan banyakkan berdoa..
moga diberi keamanan, keharmonian, ketenteramaan..
untuk seluruh umat Islam amnya dan khususnya negara kita yang tercinta..

lakukan solat hajat pada malamnya mohon diberi keselamatan..
insyaAllah moga diterima doa kita..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-08-07 15:39


assalamualaikum
" bebas" tapi ada batasan ikut syariat agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 16:00


salam...

secara fizikalnya kita memang dah merdeka dari dijajah oleh negara2 barat dan negara2 luar..tapi sedarkah kita bahawasanya dari segi mentaliti kita MASIH DIJAJAH..

jadi bagi ana kita sebenarnya masih dijajah dan belum merdeka sepenuhnya

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 16:26


Forum Bicara Ad-deen - Kemerdekaan


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 16:52


Merdeka....??
Secra fizikalnya bermaksud bebas dari jajahan 'org asing' atau pemerintahan yang berbentuk detaktor.....
Secra rohaninya bebas untuk bersuara, menyatakan pendapat demi kemakmuran negara....

Namun setelah mencapai 50 tahun merdeka, adalah menjadi tanggungjawab kepada kita (rakyat) dan pemerintah(khalifah) untuk mengekalkan kemerdekaan....
(secara luarannya).

Kemerdekaan tidak bergantung kepada bebas dr penjajahan sahaja, ia meliputi kemakmuran rakyat, cara kehidupan kita, sosial, politik, ekonomi, dan pendidikan...

-Apa gunanya merdeka jika kita masih menjadi hamba dinegeri sendiri?
-Apa gunanya merdeka jika pelajaran anak-anak masih terabai?
-Apa gunanya merdeka jika masalah sosial berleluasa?
-Apa gunanya merdeka jika kita tidak berani untuk bersuara dalam menegakkan keadilan/kemakmuran?
-Apa gunanya merdeka jika minda rakyat masih dijajah?


Insan yang merdeka adalah insan yang berjaya menundukkan hawa nafsu dan mematuhi perintah Allah....

Merdeka kah kita??


-----------------
A GOOD PLAN TODAY IS BETTER THAN A PERFECT PLAN TOMORROW...
[ Telah diedit oleh: Afina pada 15-08-07 15:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 17:20


Adakah kemerdekaan 50 tahun ini memberi erti kepada pembangun ISLAM?atau sekadar merdeka dari segi fizikal..tapi masih dibelenggu dan dijajah dari segi mental..

Adakah kemrdekaan 50 tahun ini embela nasib orang-orang melayu?atau masih lagi ramai yang menjadi hamba di negara sendiri..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 17:33


assalamualaikum......

bebas dari belenggu penjajah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 18:32


assalamualaikumwarahmatullah....

MERDEKA????

huh.

kalau setakat pandangan mata kasar, memang dah bebas dari jajahan takluk orang2 yang "jahat".

kalau lihat sedalam-dalamnya....

bagi ana, belum merdeka lagi....

pemikiran masih dijajah...
akhlak masih teruk....
lebih-lebih lagi, aqidah kita sebagai umat ISLAM...masih belum kukuh....


sebab apa ana berkata begitu??.....

......................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 18:46


kerana minda masih dijajah..remaja terutamanya ramai yang mengikut budaya barat dan menolak ISLAM ketepi..

erti merdeka sebenarnya pada ana kita bebas dr dijajah fizikal dan mental...keruntuhan akhlak tidal berleluasa..maksiat tidak melata..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 22:43


merdeka!!!! ada sesiapa turun KLCC ke nanti... huhu! :P
ana pergi turun KLCC menyambut MERDEKA nanti...huhu! :P

ana akan pakai baju t-shirt warna itam, tulis name kolej ana limkokwing...
sesambil memabawa sedikit risalah... Amar ma'ruf nahi mungkar... huhu! :D
ada sesiapa berani join huhu! :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-08-07 02:12


Pada 19-08-07 22:43 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

merdeka!!!! ada sesiapa turun KLCC ke nanti... huhu! :P
ana pergi turun KLCC menyambut MERDEKA nanti...huhu! :P

ana akan pakai baju t-shirt warna itam, tulis name kolej ana limkokwing...
sesambil memabawa sedikit risalah... Amar ma'ruf nahi mungkar... huhu! :D
ada sesiapa berani join huhu! :D


Assalamualaikum...
Mantap seh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 09:23


merdeka pada negara sahaja tapi individu dalam negara tu masih tak merdeka dan memang tak mahu merdeka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 02:01


salam
pada saya kita tak merdeka pun...
tengok sejarah tidak....
bagaimana kita nak dapat yang kononya dikatakan "merdeka".
kita diberikan perlembagaan yang dicipta oleh manusia untuk mengatur seluruh kehidupan kita,

jadi dimana kita nak letak perlembagaan Islam????????

kita umat Islam harus lihat kemerdekaan sebenar menurut Islam.
sepertimana sahabat yang membuka kota, katanya

kami datang untuk memerdekakan manusia dari perhambaan kepada manusia kepada perhambaan kepada Allah Tuhan yang satu.

Dimana erti kemerdekaan sebenar kecuali hukum Allah diimplimentasikan secara keseluruhannya di bawah naungan khilafah...

Inilah kemerdekaan yang kita ingainkan sebagai umat Islam, yakni bebas daripada segala perhambaan(perlembagaan) manusia menuju syariat Islam semata....


"hidup bahagia di bawah naungan khilafah"


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 08:55


saya bersyukur dilahirkan di bumi merdeka,

merdeka 2007 kali ini saya rasa lebih bermakna

saya berhenti kerja...saya cuba berniaga sendiri
alhamdulillah

saya merdeka dengan waktu saya sendiri
saya merdeka ke masjid 5 waktu
saya merdeka untuk membaca al-quran
saya merdeka untuk membaca buku buku
saya merdeka untuk mencari ilmu
saya merdeka untuk berjalan-jalan dimuka bumi Allah
saya merdeka untuk mendengar kuliah2 di masjid
saya merdeka untuk masa bersama keluarga
saya merdeka .....

tapi dalam hati macam ada benda yang tak merdeka lagi
nak merdeka dari segala mazmumah.... =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 10:09


Pada 19-08-07 22:43 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

merdeka!!!! ada sesiapa turun KLCC ke nanti... huhu! :P
ana pergi turun KLCC menyambut MERDEKA nanti...huhu! :P

ana akan pakai baju t-shirt warna itam, tulis name kolej ana limkokwing...
sesambil memabawa sedikit risalah... Amar ma'ruf nahi mungkar... huhu! :D
ada sesiapa berani join huhu! :D

salam...

akhi pergi naik apa ye??

kalau naik putra, susah tu.

kalau ada kereta, ana teringin nak join juga...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 21-08-07 11:37


Pada 06-08-07 12:41 , faried posting:

!!! QUOTE !!!

apa erti merdeka bagi anda sebagai rakyat malaysia dan muslim??????



salam.

Sebagai seorang islam kita perlu mengetahui apakah maksud merdeka dalam pandangan islam.

Bukankah erti merdeka itu adalah bebas? maksudnya bukan bebas daripada penjajah sahaja sebagaimana yang dicanangkan oleh pihak-pihak tertentu yang mempersempitkan fahamannya setakat itu sahaja.

kita mengakui dan alhamdulillah kita telah bebas daripada penjajah...

namun.....

telah bebaskah kita daripada dosa....

kemungkaran sosial.....

kemungkaran ekonomi...

kemungkaran politik....

dan "apa-apa saja" yang sewaktu dengannya...?

hakikatnya kita masih.....

terikat dengan undang-undang rimba...tidak bebas bersuara...tidak bebas membela diri....

pun begitu...kita masih tidak bebas lagi dengan sistem riba dalam urusan muamalat...

begitu juga kita tidak bebas lagi dari perkara-perkara gejala sosial yang semakin hari semakin menular kepada semua peringkat...

So..?

merdekakah kita.....? merdekakah kita dalam erti kata merdeka dalam pandangan islam...?


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 21:45


merdeka dari jajahan mental dan fizikal oleh yahudi......merdeka dari kafir.....merdeka dari barat....merdeka dari akhlak tidak elok....merdeka dari sikap tidak elok...merdeka dari percakapan tidak elok....merdeka dari perbuatan tidak elok....merdeka dari pakaian tidak sopan.....merdeka dari segala perkara keji, terkutuk, maksiat, tidak elok dan seangkatan dengannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 22:02


sebenarnya negara kita belum lagi merdeka sepenuhnya!!!
itulah realitinya!!!

berapa ramai dikalangan remaja malaysia yang murtad???
jumlahnya cukup membimbangkan bagi penganut Islam di malaysia..
mana hukuman yang digariskan oleh kerajaan!!!
ternyata tiada...

pada zaman Saidina Abu Bakar, apabila salah seorang daripada umat Islam yang murtad, terus Saidina Abu Bakar memeranginya...
inikan pula beribu-ribu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 02:21


Rab'i bin Amir, Hudzaifah bin Mihshin, dan Mughirah bin Syu'bah ketika ditanya oleh Jeneral Rustum(Parsi) secr bergantian pada hari yang berbeza pada perang Qadisiyah, dimana Rustum betanya, "Apa yang menyebabkan kalian datang ke sini?". Mereka menjawab, "Allah telah mengutus kami untuk memerdekakan siapa sahaja dari penghambaan kepada hamba (manusia) menuju penghambaan hanya kepada Allah semata, dari kesempitan dunia menuju keluasanNya, dan dari kezaliman agama2 selain Islam menuju keadilan Islam. .

Inilah kemerdekaan yang kita nakkan,

tepi realiti hari ini kita masih berhukum dengan hukum ciptaan manusia yang dibuat diparlimen (demokrasi).

Ini seharusnya dibuang serta merta digantikan dengan hukum Allah swt.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 02:25


mlm tadi sambut merdeka kat kompleks sukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 31-08-07 02:48


malaysia belum betul-betul merdeka..
terlalu banyak anasir luar yang masih mlekat disini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 08:42


Bersyukur kerana negara ini amna dan jauh dari peperangan..

namun,

merdeka hanya pada nama. hakikatnya, kita masih dijajah. dijajah oleh diri sendiri. dijajah oleh rohani sendiri. masih lagi terikat dengan budaya luar yang pernha dulu menjajah kita. Itukah merdeka? 50 tahun berlalu, hanya pembangunan luaran yang maju tapi manusiawi masih lagi mundur dan jauh dari kemajuan yang dilandaskan Islam...

Merdekakah begini?

waallahuala'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136755 saat. Lajunya....