Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 20 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: mimpi seseorang..apa maksudnya?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» mimpi seseorang..apa maksudnya?

Please Mendaftar To Post


Oleh mimpi seseorang..apa maksudnya?

gadis_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.09.2005
Ahli No: 19389
Posting: 28

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 20:39


assalamualaikum...emm..kalau kita mimpi seseorang,apa maksudnya ye?kita rindu dia @ dia rindu kita ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadis_islamProfil   Hantar PM kepada gadis_islam   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 21:06


Selalunya, kalau sebelum tidur kita dok ingat dia pun akan membawa ke dalam mimpi.

waalahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 04-08-07 21:29


hmm cakap pasal mimpi ni kan..
kalau kita buat solat istikharah minta petunjuk, petunjuk tu mesti melalui mimpi saja ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 21:37


tak semua petunjuk istikhoroh datang dalam mimpi....ada melalui gerak hati....dan banyak lagi petanda lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 21:37


Pada 04-08-07 21:29 , nuzra_awatif posting:

!!! QUOTE !!!

hmm cakap pasal mimpi ni kan..
kalau kita buat solat istikharah minta petunjuk, petunjuk tu mesti melalui mimpi saja ke?



Tidak semestinya melalui mimipi semata-mata, selain melalui mimpi Ustaz Hasan Din juga mengatakan bahawa jawapan istikharah juga adalah melalui kecenderungan hati kita. Kalau lepas istikharah, kita rasa cenderung terhadap sesuatu maka itulah jawapan pada istikharah kita..

waallhua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 21:53


salam...
kalau ada buat istikrah dan ikut syarat2 before tidur..maybe ptunjuk agaknya..
tapi lau tak ada...maybe mimpi mainan tidur saja...tak ada makna apapun...biasalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 12:39


Pada 04-08-07 20:39 , gadis_islam posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...emm..kalau kita mimpi seseorang,apa maksudnya ye?kita rindu dia @ dia rindu kita ek?


waalaikumsalam,
mungkin dan mungkin tidak,
bergantung pada si dia tu,
kebanyakannya hanya mainan syaitan yang tahu apa yang bermain di fikiran manusia lalu dijelmakan dalam mimpi bagi menimbulkan seribu satu syak yang boleh membawa fikiran manusia melayang dibuai angan2..... kononnya rindu pada si dia,
so berhati-hati dalam mentafsir mimpi,
kerana ada adab2 dan cara yang telah ditetapkan oleh syarak bagaimana untuk mentafsir sesuatu mimpi...
bukan boleh main hentam keromo saja, yong oi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-08-07 13:31


habis tu kalau kakak kita yang dah kawin mimpi kena patuk ular apa pula maknanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-08-07 13:45


ada pendapat...kalau kita mimpi dia dah meninggal(tapi sebenarnya belum) maksud nya dia tu panjang umur..waallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Fadhilisme
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2007
Ahli No: 28096
Posting: 17
Dari: meru,klang.selangor d.e

newzealand  


posticon Posting pada: 05-08-07 17:19


kalau mimipi ular nak patuk kita, tapi tak sempat ular tu nak patuk,kita dah bunuh ular tu... apa maksudnya pulak? :-? :-?


-----------------
salam!


Bookmark and Share

    


  Member Information For FadhilismeProfil   Hantar PM kepada Fadhilisme   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 05-08-07 17:42


Pada 05-08-07 13:31 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

habis tu kalau kakak kita yang dah kawin mimpi kena patuk ular apa pula maknanya....


ada org nak masuk meminang agaknya..hehe :-D ..gurau

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 19:07


Angau

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 22:07


petunjuk & hidayah..
hanyalah milik Allah swt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

Afa
Warga Rasmi
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30529
Posting: 11
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 05-08-07 23:19


Salam...ehmmm...kalau tak kena cara, mainan tidur tu.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfaProfil   Hantar PM kepada Afa   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 08:58


Pada 04-08-07 20:39 , gadis_islam posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...emm..kalau kita mimpi seseorang,apa maksudnya ye?kita rindu dia @ dia rindu kita ek?


waalaikumussalam..

tak semestinya kita rindu kat dia or dia rindu kat kita..
kerana itu untuk mengelakkan dr gangguan or mainan tidur ni..
bacalah doa yang disarankan sebelum tidur..
bagi mengelakkan dr gangguan syaitan..

sebelum tidur banyakkan muhasabah diri..
apa yang kita dah buat satu hari ni..
lebih banyak kebaikan or keburukan..
insyaAllah doa moga esok adalah hari..
yang lebih baik dr semalam..
maafkan semua org...
insyaAllah kita berada dalam perlindunganNya..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 17:10


hmm,bagaimana pula dengan org yang jrng bmimpi?takkan dia tak dapat apa-apa agaknya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

azaha85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.07.2007
Ahli No: 30484
Posting: 92
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 20:32


assalamualaikum........
mimpi kan mainan tidur.
tapi ada juga petunjuk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaha85Profil   Hantar PM kepada azaha85   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-07 23:06


salam
orang berpendapat,jika kita bermimpikan seseorang.maksudnya, dia teringatkan kita ataupun kita teringatkan dia.Menurut HM Tuah,terdapat aliran positif jika kita teringatkan seseorang.contohnya tiba-tiba sahaja kita teringatkan dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

nornailofar
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12823
Posting: 13
Dari: USIM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-07 10:06


adakah benr,jika kita nak buat istikharah,kita kena buat berkali2 ...?
kalau kita baru buat sekali,tb2 kita bermimipikn seseorang,adakah ianye hnye mainan tidur @pun ptunjuk...?
ana confuse...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nornailofarProfil   Hantar PM kepada nornailofar   Quote dan BalasQuote

zaliaku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.04.2007
Ahli No: 29527
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-08-07 10:26


mimpi tu mainan tdur saja...
orang yang selalu bermimpi tu tandanya orang tu banyak fikir... betul tak??
kita mungkin mimpikan seseorang sebab terlalu ingat kat dia.. atau mungkin dia ada mengingati kita....



http://amylela.blogspot.com/
http://pedomanhidupanda.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaliakuProfil   Hantar PM kepada zaliaku   Pergi ke zaliaku's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-08-07 10:30


bagaimana dengan org yang jrng bmimpi macam saya?saya pnxtau npe saya jrng bmimpi :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:17


bila tidur roh keluar dr jasad..bagi siapa yang jrg bmimpi tu bila bangun pagi tak brasa ltih sangat kan?bila selalu mimpi akan rasa letih sebab minda kita bekerja dalam keadaan kita tidur sekalipun..

kadang-kadang ia mainan tidur..gangguan syaitan..tapi kalau mimpi dalam bulan puasa tak ada syaitan ni tak tau pula macam mana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:05


erm.......entah lah.....awak tidur baca doa tidur tak?.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:07


selalu mimpi macam-macam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:20


Pada 04-08-07 20:39 , gadis_islam posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...emm..kalau kita mimpi seseorang,apa maksudnya ye?kita rindu dia @ dia rindu kita ek?


mimpi tu kita tak taula...tapi ada orang kata kalau kita tengah teringatkan orang ru, maknanya orang tu pun tengah teringat kat kita...wallahualam.....:-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-09-07 10:41


ana selalu mimpi jadi hero...kadang-kadang jadi pejuang,kadang-kadang jadi panglima,kadang-kadang pencegah jenayah dan pernah sekali sahabat ana kena tumbuk oleh ana ketika tidur...hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:59


Pada 27-09-07 10:41 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

ana selalu mimpi jadi hero...kadang-kadang jadi pejuang,kadang-kadang jadi panglima,kadang-kadang pencegah jenayah dan pernah sekali sahabat ana kena tumbuk oleh ana ketika tidur...hehehehe


bahaya ni...
kena tidur asing katil..
kalau tidak..ada yang lebam bila bangun pagi... :-P


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 11:08


kalau mimpi basah, apa pula maknanya... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-09-07 11:11


maknanya, Allah bagi kita nikmat dunia lah itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 11:39


erk..dah jadi lain pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 27-09-07 11:52


Pada 04-08-07 21:37 , mardhoti posting:

!!! QUOTE !!!

tak semua petunjuk istikhoroh datang dalam mimpi....ada melalui gerak hati....dan banyak lagi petanda lain


ha'ah...
tak semesti nya mimpi saja...
pelbagai petanda lain...


-----------------
"kejayaan tanpa pengorbanan adalah mustahil..namun kegagalan setelah berusaha adalah suratan takdir..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:20


mimpi bukan penentu....mimpi hanya penambah keyakinan saja...Kalau dah apa yang digariskan oleh nabi dipenuhi maka go on ajerla

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:28


ana selalu juga mimpi seseorang tapi tak pulak rasa rindu.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:33


ana semenjak dua ini asyik mimpi pasal walimah saja.....rindu kat org jauh agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:48


ana pula rindu pada halimah sebelah ana sekarang ni....
sesiapa nak kenal halimah boleh tanya ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 27-09-07 13:11


confirm..gila bayang ni...hu3x..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 13:37


mmm...:) ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 14:29


Pada 04-08-07 20:39 , gadis_islam posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...emm..kalau kita mimpi seseorang,apa maksudnya ye?kita rindu dia @ dia rindu kita ek?


.. kalau istikharah.. ada petanda baik lah.. kalau tak istikharah hanya mainan tidur saja.. syaitan pun boleh menjelma apa dalam mimpi..


-----------------
" we support anti zionist movement "


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158416 saat. Lajunya....