Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Cerpen
Topik: Hening...


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» Hening...

Please Mendaftar To Post


Oleh Hening...

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 11:38


Hening...

pagi itu amat hening..dengan longlai aku menghayunkan kaki membontoti dua lagi adikku yang juga seperti diriku..longlai..jelas kelihatan mulut adikku yang berdua itu terkumat kamit..ya..aku pun turut terkumat kamit...dan suasana masih juga begitu..
hening..ya teramat-amat hening...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

" Uncle jaga diri baik-baik ya..jangan malas makan ubat..sabar-sabar lah duduk sini ya, saya balik dulu..."

Girang adikku yang lebih senang ku panggil Anjam ini bersuara sebelum ditolak perlahan oleh ayah ku keluar dari wad Kenanga 10 itu..dan nurse-nurse yang berada di wad itu pun turut tersengih dan tak kurang juga ada yang galak mengusik-ngusik Anjam, yelah mereka sudah biasa benar dengan Anjam..Manakan tidak, hari ini genapla sebulan setengah Anjam berumah di wad itu.

Banyak..bahkan terlalu banyak yang rancangan yang diatur oleh Anjam..teliti..malah seteliti mungkin, dan mulutnya asik bercerita tentang rancangannya itu kepadaku yang setia menemaninya di wad dulu..dan sampailah di rumah..dia tetap bercerita..adikku yang asalnya agak pendiam ini nampaknya mula ingin bercerita itu dan ini denganku..dan aku akan tersengih sampai ke telinga setiap kali melayan Anjam bercakap.

Namun apa yang dirancang tidaklah selalu menjadi...Anjam nampaknya semakin tenat dan penat..Aku tetap setia menyapu miyak angin Mestika kegemarannya, selang lima minit dia akan menyuruh aku menyapunya..lencun..memang..seingat aku lah kalau aku yang berada di tempat Anjam pada ketika itu, pasti aku menggeletik kepanasan..

" Bihun sup, nak makan bihun sup.." rengek Anjam antara dengar dengan tidak..aku yang sudah terbiasa menjaga Anjam tentu sahaja senang memahami setiap tutur kata Anjam.. walaupun Anjam hanya berbisik..tapi aku akan cepat menangkap, dan semestinya akan kupastikan aku akan bisa menangkap setiap tutur kata Anjam.

Aku bingkas bangun, mencapai kunci kereta dan pedal minyak ku tekan sekuat mungkin supaya aku cepat sampai ke pasar. Supaya aku boleh buat bihun sup kegemaran Anjam.

" Ateh, cepatla..Anjam nak makan bihun sup ni, tak siap lagi ke? Lambat betul...." Ibuku yang yang juga antara peneman setia Anjam melaung kuat.

Aku terkocoh-kocoh menyedok kuah sup yang kukira paling special, dan dengan menambah apa yang patut, lantas terus kuhidangkan depan Anjam..panas-panas..

Tapi tatkala aku melabuhkan punggung di sebelah Anjam, kulihat di mata Anjam menyimpan sakit yang amat..sakit yang di tahan..

Dalam kepayahan Anjam tetap menjamah bihun sup ku. Aku tersenyum..walau pun aku tahu benar..senyum aku kali ni pahit yang amat..senyum dalam sendu..senyum dalam keperitan.. aku tidak sanggup melihat Anjam begitu..

Sambil membasuh mangkuk bihun sup sisa Anjam. Aku menangis semahu mungkin..mana bisa aku lihat adikku begitu..Biarla aku menangis di belakang Anjam asal di depan Anjam aku sentiasa tersenyum..berlagak tenang..sentiasa memberi semangat.

Dan kemudian aku akan setia disisi Anjam. Menyapu minyak Mestika.

" Sakit perut..aduh sakit perut.." berkerut-kerut muka Anjam seolah menanggung azab yang amat. Aku terus menerus menggosok-gosok badan adikku..air mata aku merembes laju.

" Pergi undur kereta!" ayahku yang baru balik dari ladang cemas mengarahkan aku..

Aku berlari selaju mungkin menghidupkan kereta.. dan sepantas kilat aku berlari naik ke rumah. Aku ingin memapah Anjam. Aku ingin seperti biasa menemani Anjam dekat Wad Kenanga 10..aku ingin seperti biasa mendengar setiap perancangan Anjam yang senantiasa diatur rapi itu..tapi kali ni hatiku berdegup kencang..sungguh..

" Anjam.. setiba aku disebelah Anjam kulihat Anjam sudah kaku, sambil diriba ayahku yang mengongoi sayu.."

Kulihat sekeliling..abangku, adik perempuanku, adik bongsu lelakiku, ibuku..seakan melagukan sendu yang sama..sayu..lebat..air mataku mengalir laju..selebat mungkin...Anjam..Innalillah...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hening...

Setelah membaca Yaasin. Aku menjirus air bacaan Yaasin perlahan ke pusara Anjam..diikuti adik perempuanku..dan akhir sekali adik lelakiku yang bongsu itu..

Setelah seminggu pemergian Anjam..keheningan tetap terasa,dan aku tidak pernah lupa menziarahi kubur Anjam setiap kali lepas solat subuh...ya..itu satu perkara yang aku akan pastikan akan berlaku, setiap hari..

Setelah selesai..aku membontoti adikku yang berdua itu... masing-masing diam membisu..kutekan pedal minyak perlahan, seakan tidak bergerak...dan masing-masing masih tetap begitu..diam membisu..dan hening...

Hening yang amat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 30-06-07 20:06


best..:)
based on true story,huh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 23:16


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 10:34


ye...dan sampai sekarang pun still hening..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 16:18


best jugak cerita ni ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 01-07-07 17:16


CHAIYUK!GAMBATTE!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 10:08


Pada 01-07-07 17:16 , kojez_sensei83 posting:

!!! QUOTE !!!

CHAIYUK!GAMBATTE!


apa benda tu?? tak paham lah.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 10:09


Pada 01-07-07 16:18 , skater posting:

!!! QUOTE !!!

best jugak cerita ni ;-)



terima kasih skater sebab sudi baca..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 02-07-07 10:58


best...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 29-07-07 21:35


best dan sedih lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-07 09:33


sedih.. menitis air mata :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-08-07 14:40


Pada 07-08-07 09:33 , wihdatul_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

sedih.. menitis air mata :-)



terima kasih wihdatul..tol..sampai sekarang pun air mata saya salo mengalir.. setiap kali teringat sebak.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-08-07 14:56


Allah selalu menduga kita dengan apa yang paling kita sayangi...

good reading. thanks.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104156 saat. Lajunya....