Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah SWT memberikan kita dua telinga, dua mata, satu mulut dan otak di tengah antaranya, mesti bersebab. Dengar dan lihat kanan kiri, timbang dengan otak.
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Nasihat buat yang masih single


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Nasihat buat yang masih single

Please Mendaftar To Post


Oleh Nasihat buat yang masih single

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:19


Assalamualaikum,

Tidak, jodoh tiada kaitan dengan
keturunan. Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke
seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org
jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya
belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia
itu telah digunakan untuk membina
kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan
dan keinginan anda itu dalam doa2
lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik,
sebaliknya wanita jahat untuk lelaki
yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan
mendapat Mr Right dan biar seorang
diri daripada menjadi mangsa lelaki yang
tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir
kehidupan ini. Kita selalu sangka. Aku
pasti bahagia kalau mendapat ini.
Hakikatnya, apabila kita benar-benar
mendapat apa yang kita inginkan itu,
ia juga datang bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta
mewah dan terdetiklah di hati kita,
bahagianya org itu. Hakikatnya apabila
kita sendiri telah memiliki kereta
mewah kita ditimpa pelbagai kerenah.
Tidak mustahil pula org yang memandu
kereta mewah(walaupun sebenarnya tak
mewah) terpaksa membayar lebih tatkala
berhenti untuk membeli durian di tepi
jalan. Orang lain membeli dengan harga
biasa, dia terpaksa membayar berlipat
ganda.

Ketika anda terperangkap dalam
kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada
jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya
menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang
dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan
bilakah dia akan memandu kereta di
tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka
membahagiakan itu benar-benar
membahagiakan. Bahagianya mungkin ada
tapi deritanya juga datang sama. Semua
benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik
sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah
Nabi, sebagai saluran yang betul untuk
melepaskan shahwat di samping membina
sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga
buruk sebab ramai org yang berkahwin
hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik
sahaja melangkahkan kaki ke alam
berumahtangga. Bukankah dengan ijab
dan Kabul selain menghalalkan hubungan
kelamin, tanggungjawab yang terpaksa
dipikul juga turut banyak? Bukankah
apabila anda gagal melaksanakannya,
anda membina dosa seterusnya jambatan
ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali
perkahwinan masing-masing padahal dahulunya
mereka bermati-matian membina janji,
memupuk cinta kasih malah ada yang
sanggup berkorban apa sahaja asalkan
segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar
isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika
merasakan diri belum cukup ilmu untuk
bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah
dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk
bersabar dengan kerenah anak2, carilah
dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin
dahulu sebab kenyataannya ramai yang
tidak bersedia untuk melangkah tetapi
telah melompat, akhirnya jatuh
terjerumus dan tidak jumpa akar
berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi
yang benar-benar mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak
putus2 bagi yang menjadikannya
gelanggang untuk mengukuhkan iman,
mencintai Tuhan dan menjadikan syurga
sebagai matlamat. Berkahwin itu
sempadan dari ketidaksempurnaan insan
kepada kesempurnaan insan - bagi yang
mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-
Nya, bukan berkahwin kerana perasaan
dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah
terlalu dirisaukan, tiba masanya ia
akan datang menjemput, namun perlu
juga anda membuka lorong2nya agar
jemputan itu mudah sampai dan tidak
terhalang.


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:31


wah arepeace...terima kasih.
Teringat kata kawan saya. Sewaktu di zaman belajar kita selalu berkata bilala nak kerja tak sabar nak kerja, tak sanggup nak hadapi tension tekanan belajar lagi. tapi bila kita dah kerja, kita pasti akan terkenang zaman belajar, bestnya zaman belajar dengan lecturer & kawan-kawan, teringin nak kembali zaman belajar. begitu juga dengan jdoh. waktu bujang ni kita terigin nak kawin, tapi pada org dah kawin baru mereka kenal erti kawin tak semua indah, dengan tanggungjawab terpikul bagun pagi dll, malah ada yang terkenang zaman bujang. apapun bersyukur dengan apa yang Allah bagi sekarang. InsyaAllah bila dah waktu terbaik yang Allah tentukan, pasti ada jdohnya. apapun bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan sebab Dia Mh tahu mana lebih baik untuk kita yang tak tercapai dek akal manusia yang bergantung semata padaNya. mungkin ada perkara yang kita kena belajar & persiapkan dulu seperti article kat atas. wallahua'lam,

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:35


insyaallah.....sampai jodoh nanti kawin lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:39


betul tu, Allah yang tentukan segalanya...kadang-kadang sesetengah orang yang couple 10 tahun tak semestinya mereka kawin...at last kawin dengan orang lain...the important thing bersyukurlah pada Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:41


betul.. lambat lagi rasanya,, pelepas kawan-kawan ana dulu.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:54


assalamualaikum...

syukran atas info ni akhi hafiz...
banyak betul sekarang ni post topik2 macam ni..
dah nak sampai agaknya serunya...

sesungguhnya perjalanan hidup manusia ni...
sudah ditentukan sejak azali..
yakinlah perancangan Allah itu..
lebih baik dr perancangan manusia..
alhamdulillah ana menegerti sekarang...
sesungguhnya Dia sentiasa bersama kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:57


Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,







Ketika anda terperangkap dalam
kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada
jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya
menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang
dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan
bilakah dia akan memandu kereta di
tgh2 bandar raya.





hehe macam selalu terfikir saja ni bila ngah bawa motor p kerja..

yang pasal jodoh tu pernah dnga Dr.Fadzilah Kamsah cakap.. bila doa tok jodoh jangan specific pada seseorang yang kita suka ... tapi biarlah general sebab ALLAH maha tahu siapa yang terBAIK tok kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-06-07 13:08


Pada 29-06-07 11:31 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

wah arepeace...terima kasih.
Teringat kata kawan saya. Sewaktu di zaman belajar kita selalu berkata bilala nak kerja tak sabar nak kerja, tak sanggup nak hadapi tension tekanan belajar lagi. tapi bila kita dah kerja, kita pasti akan terkenang zaman belajar, bestnya zaman belajar dengan lecturer & kawan-kawan, teringin nak kembali zaman belajar. begitu juga dengan jdoh. waktu bujang ni kita terigin nak kawin, tapi pada org dah kawin baru mereka kenal erti kawin tak semua indah, dengan tanggungjawab terpikul bagun pagi dll, malah ada yang terkenang zaman bujang. apapun bersyukur dengan apa yang Allah bagi sekarang. InsyaAllah bila dah waktu terbaik yang Allah tentukan, pasti ada jdohnya. apapun bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan sebab Dia Mh tahu mana lebih baik untuk kita yang tak tercapai dek akal manusia yang bergantung semata padaNya. mungkin ada perkara yang kita kena belajar & persiapkan dulu seperti article kat atas. wallahua'lam,


Assalamaualaikum...
Memang sifat manusia....dah dapat betis, nakkan paha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

maira_insyirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.06.2007
Ahli No: 30172
Posting: 24
Dari: bumi Allah Taala

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 13:25


"Bukan semua yang anda sangka
membahagiakan itu benar-benar
membahagiakan.

This is a very nice phrase. Sesungguhnya, hanya Allah yang tahu sesuatu yang terbaik untuk hamba2NYA.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...alBaqarah, ayat 216

Bookmark and Share

    


  Member Information For maira_insyirahProfil   Hantar PM kepada maira_insyirah   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 13:50


tak semua yang kita rancang akan terjadi..
hanya Allah yang tentukannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 29-06-07 15:10


i like diz posting..thanks....
expecially diz p


" jodoh tiada kaitan dengan
keturunan. Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke
seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org
jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya
belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia
itu telah digunakan untuk membina
kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan
dan keinginan anda itu dalam doa2
lewat sembahyang. Allah mendengar"


pintala pada ALLAH sesunguhnya ALLAH mengetahui kerana apa yang d rancangkan pada kita adalah yang terbaik



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 16:18


Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,


Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-
Nya, bukan berkahwin kerana perasaan
dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah
terlalu dirisaukan, tiba masanya ia
akan datang menjemput, namun perlu
juga anda membuka lorong2nya agar
jemputan itu mudah sampai dan tidak
terhalang.



syukran sheikh...... mudahan pencarian ana akan tercapai.....
ya Allah... hanya Engkau jua yang tahu hati dan naluri ku...


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 17:04


:-) Assalamualaikum...



Syukran for this info..... :-)


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 17:28


syukran akhi

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-06-07 18:24


ada jodoh adalah...
kena sabar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 23:07


Pada 29-06-07 13:25 , maira_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

"Bukan semua yang anda sangka
membahagiakan itu benar-benar
membahagiakan.

This is a very nice phrase. Sesungguhnya, hanya Allah yang tahu sesuatu yang terbaik untuk hamba2NYA.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...alBaqarah, ayat 216

Emmm...yakin dan redha dengan segala ketentuan-Nya.Sesungguhnya jodoh yang telah ditentukan telah termaktub cuma masa sahaja yang menetukan segalanya...:-)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

SejernihSalsabila
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6118
Posting: 19
Dari: ::: Serambi Mekah :::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 02:10


assalamualaikum


maka sesungguhnya...benarlah kata ALLAH yang bermeksud :
"Kita mernacang , ALLAH merancang dan sebaik-baik perancangan adalah perancangan ALLAH "
(lau salah tafsiran ini ..sahabat2 perbetulkan lah ye)

wa bizalik,
bersyukurlah...setiap kurniaan dari NYA untuk kita...kerana DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik buat kita.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SejernihSalsabilaProfil   Hantar PM kepada SejernihSalsabila   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 11:46


percaya lah..good posting. bagus untuk sesiapa yang membacanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 17:55


Pada 29-06-07 16:18 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,


Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-
Nya, bukan berkahwin kerana perasaan
dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah
terlalu dirisaukan, tiba masanya ia
akan datang menjemput, namun perlu
juga anda membuka lorong2nya agar
jemputan itu mudah sampai dan tidak
terhalang.




saya sangat tertarik dengan topik ini...banyak bagi guide for me....
tertarik dengan kata-kata di atas
moga Allah mudahkan ana mbuka lorong2 itu...
ke arah yang lebih baik dan semoga Allah menghadirkan insan yang terbaik untuk ana... amin :-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket<



    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 30-06-07 18:18


Hebat sheikh posting yang menarik..tahniah2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

muslimah_87
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 6527
Posting: 221
Dari: UM

Johor  


posticon Posting pada: 30-06-07 20:27


hm..betul-betul..terima kasih 4 d info!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_87Profil   Hantar PM kepada muslimah_87   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 30-06-07 20:41


Erm, ana masih single.
Dan, ana gembira kerana masih single.
Kerana ana punya sebab konkrit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 22:07


Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Tidak, jodoh tiada kaitan dengan
keturunan. Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke
seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org
jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya
belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia
itu telah digunakan untuk membina
kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan
dan keinginan anda itu dalam doa2
lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik,
sebaliknya wanita jahat untuk lelaki
yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan
mendapat Mr Right dan biar seorang
diri daripada menjadi mangsa lelaki yang
tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir
kehidupan ini. Kita selalu sangka. Aku
pasti bahagia kalau mendapat ini.
Hakikatnya, apabila kita benar-benar
mendapat apa yang kita inginkan itu,
ia juga datang bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta
mewah dan terdetiklah di hati kita,
bahagianya org itu. Hakikatnya apabila
kita sendiri telah memiliki kereta
mewah kita ditimpa pelbagai kerenah.
Tidak mustahil pula org yang memandu
kereta mewah(walaupun sebenarnya tak
mewah) terpaksa membayar lebih tatkala
berhenti untuk membeli durian di tepi
jalan. Orang lain membeli dengan harga
biasa, dia terpaksa membayar berlipat
ganda.

Ketika anda terperangkap dalam
kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada
jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya
menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang
dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan
bilakah dia akan memandu kereta di
tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka
membahagiakan itu benar-benar
membahagiakan. Bahagianya mungkin ada
tapi deritanya juga datang sama. Semua
benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik
sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah
Nabi, sebagai saluran yang betul untuk
melepaskan shahwat di samping membina
sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga
buruk sebab ramai org yang berkahwin
hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik
sahaja melangkahkan kaki ke alam
berumahtangga. Bukankah dengan ijab
dan Kabul selain menghalalkan hubungan
kelamin, tanggungjawab yang terpaksa
dipikul juga turut banyak? Bukankah
apabila anda gagal melaksanakannya,
anda membina dosa seterusnya jambatan
ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali
perkahwinan masing-masing padahal dahulunya
mereka bermati-matian membina janji,
memupuk cinta kasih malah ada yang
sanggup berkorban apa sahaja asalkan
segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar
isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika
merasakan diri belum cukup ilmu untuk
bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah
dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk
bersabar dengan kerenah anak2, carilah
dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin
dahulu sebab kenyataannya ramai yang
tidak bersedia untuk melangkah tetapi
telah melompat, akhirnya jatuh
terjerumus dan tidak jumpa akar
berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi
yang benar-benar mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak
putus2 bagi yang menjadikannya
gelanggang untuk mengukuhkan iman,
mencintai Tuhan dan menjadikan syurga
sebagai matlamat. Berkahwin itu
sempadan dari ketidaksempurnaan insan
kepada kesempurnaan insan - bagi yang
mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-
Nya, bukan berkahwin kerana perasaan
dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah
terlalu dirisaukan, tiba masanya ia
akan datang menjemput, namun perlu
juga anda membuka lorong2nya agar
jemputan itu mudah sampai dan tidak
terhalang.





ni macam artikel dr tuah kan...

anyway syukran ...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 10:49


betul. macam ayat-ayat Dr. Tuah.

kepada yang masih single, semoga bakal bahagia semuanya. =)

bukankah banyak lagi perkara yang boleh dan perlu difikirkan, apatah lagi yang perlu dirisaukan. contohnya diri kita, habluminallah dan habluminannas kita, akademik, kerjaya, ibu bapa, adik beradik, ilmu agama, masalah umat islam, dll.. berkenaan hal-hal pasangan hidup ni, buat masa ni harungilah hidup dengan sabar dan tenang menanti saat tiba waktu masing-masing tu....

so, do your best, pray to ALLAH and let ALLAH do the rest. time is too precious to be wasted for worrying about the things that are destined to happen on us (maksud saya hal jodoh ni lah).


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 01-07-07 11:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_airterjun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30322
Posting: 41
Dari: Bumi Allah..

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 14:05


assalamualaikum..

Sesungguhnye perancangan Allah swt adalah yang terbaik untuk kita semua..
sampai masenya..adalah jodohnya kan..
yang penting sabar dalam sesuatu pencarian...
ameen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_airterjunProfil   Hantar PM kepada cahaya_airterjun   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 14:10


hemmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_amal04
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.12.2004
Ahli No: 12712
Posting: 30
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 15:13


syukran....untuk semua info ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_amal04Profil   Hantar PM kepada nur_amal04   Quote dan BalasQuote

shim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20362
Posting: 30
Dari: kuala kangsar, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 15:40


syukran jazilan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimProfil   Hantar PM kepada shim   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-07-07 16:17


Assalamualaikum

syukran atas info

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 17:02


Assalamualikum..............
alhamdulillah rasa tenang sikit baca artikel tadi.....ye lah tu..betul lah tu.....jodoh mati rezeki semua ditangan NYA.....apa-apa pun kita mesti sentiasa banyak berdoa...............dipermudahkan jodoh,dipercepatkan jodoh,ap2 pun yang penting redo kedua ibapaba kita yang paling utama.........doa lah supaya ana dipermudahkan jodoh,kita semua...org yang ana kawan ni.ana harapan pada ALLAH ini lah jodoh ana...............istiqarah hajat itu penting....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

kestari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2006
Ahli No: 27622
Posting: 90
Dari: e_poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 19:35


syukran..

jodoh pertemuan di tanganNYA. jodoh pilihanNYA adalah yang terbaik kerana hanya DIA sahaja yang memahami diri ini. syukran sekali lagi dan semoga setiap apa yang kita impikan akan membawa kita menuju cintaNYA jua..


-----------------
$eNyumAn Itu PengUbat LukA di HAtI..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kestariProfil   Hantar PM kepada kestari   Pergi ke kestari's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 22:00


assalamualaikum...

syukran ya akhi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-07-07 00:27


Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!


Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-
Nya, bukan berkahwin kerana perasaan
dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah
terlalu dirisaukan, tiba masanya ia
akan datang menjemput, namun perlu
juga anda membuka lorong2nya agar
jemputan itu mudah sampai dan tidak
terhalang.



:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 09:16


hangat lah topik ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 11:03


Pada 02-07-07 09:16 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

hangat lah topik ni...


biasa lah.. hehe.. ramai yang masih single lah maknanya tu.. :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 11:07


Pada 02-07-07 09:16 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

hangat lah topik ni...


terhangat di pasaran.....

jangan hangat2 tahi ayam...

lebih hangat daripada biasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-07-07 11:13


Pada 02-07-07 11:03 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-07-07 09:16 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

hangat lah topik ni...


biasa lah.. hehe.. ramai yang masih single lah maknanya tu.. :-D



kasihan orang yang dah kawin......ok orang single...chaiyo-chaiyo untuk meningkatkan/upgrade status single anda.....:-)


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 11:53


eh.. tak semestinya semua yang komen sini single...

:-P


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 02-07-07 11:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-07-07 11:54


Pada 02-07-07 11:53 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

eh.. tak semestinya semua yang komen sini single...

:-P



Ye ke? syahidatul bagaimana? hehe


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 11:57


ada juga status single tu berubah-ubah..kejap single, lepas itu tak single.. lepas itu single balik.. hohoho..

p/s: are_peace82, cemana nak upgrade single tu.. :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-07-07 23:02


syukran..pasni jangan risau2 pasal jdoh..hehe..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 03:58


Pada 02-07-07 11:54 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-07-07 11:53 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

eh.. tak semestinya semua yang komen sini single...

:-P



Ye ke? syahidatul bagaimana? hehe



huhu. kejap tak single. kejap single. memang complicated sikit. belum selesai lagi. hoho..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-07-07 07:32


Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Tidak, jodoh tiada kaitan dengan
keturunan. Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke
seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org
jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya
belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia
itu telah digunakan untuk membina
kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan
dan keinginan anda itu dalam doa2
lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik,
sebaliknya wanita jahat untuk lelaki
yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan
mendapat Mr Right dan biar seorang
diri daripada menjadi mangsa lelaki yang
tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir
kehidupan ini. Kita selalu sangka. Aku
pasti bahagia kalau mendapat ini.
Hakikatnya, apabila kita benar-benar
mendapat apa yang kita inginkan itu,
ia juga datang bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta
mewah dan terdetiklah di hati kita,
bahagianya org itu. Hakikatnya apabila
kita sendiri telah memiliki kereta
mewah kita ditimpa pelbagai kerenah.
Tidak mustahil pula org yang memandu
kereta mewah(walaupun sebenarnya tak
mewah) terpaksa membayar lebih tatkala
berhenti untuk membeli durian di tepi
jalan. Orang lain membeli dengan harga
biasa, dia terpaksa membayar berlipat
ganda.

Ketika anda terperangkap dalam
kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada
jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya
menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang
dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan
bilakah dia akan memandu kereta di
tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka
membahagiakan itu benar-benar
membahagiakan. Bahagianya mungkin ada
tapi deritanya juga datang sama. Semua
benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik
sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah
Nabi, sebagai saluran yang betul untuk
melepaskan shahwat di samping membina
sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga
buruk sebab ramai org yang berkahwin
hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik
sahaja melangkahkan kaki ke alam
berumahtangga. Bukankah dengan ijab
dan Kabul selain menghalalkan hubungan
kelamin, tanggungjawab yang terpaksa
dipikul juga turut banyak? Bukankah
apabila anda gagal melaksanakannya,
anda membina dosa seterusnya jambatan
ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali
perkahwinan masing-masing padahal dahulunya
mereka bermati-matian membina janji,
memupuk cinta kasih malah ada yang
sanggup berkorban apa sahaja asalkan
segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar
isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika
merasakan diri belum cukup ilmu untuk
bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah
dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk
bersabar dengan kerenah anak2, carilah
dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin
dahulu sebab kenyataannya ramai yang
tidak bersedia untuk melangkah tetapi
telah melompat, akhirnya jatuh
terjerumus dan tidak jumpa akar
berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi
yang benar-benar mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak
putus2 bagi yang menjadikannya
gelanggang untuk mengukuhkan iman,
mencintai Tuhan dan menjadikan syurga
sebagai matlamat. Berkahwin itu
sempadan dari ketidaksempurnaan insan
kepada kesempurnaan insan - bagi yang
mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-
Nya, bukan berkahwin kerana perasaan
dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah
terlalu dirisaukan, tiba masanya ia
akan datang menjemput, namun perlu
juga anda membuka lorong2nya agar
jemputan itu mudah sampai dan tidak
terhalang.



artikel yang hebat sahabat..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 03-07-07 07:49


Pada 29-06-07 11:57 , arebie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,







Ketika anda terperangkap dalam
kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada
jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya
menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang
dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan
bilakah dia akan memandu kereta di
tgh2 bandar raya.





hehe macam selalu terfikir saja ni bila ngah bawa motor p kerja..

yang pasal jodoh tu pernah dnga Dr.Fadzilah Kamsah cakap.. bila doa tok jodoh jangan specific pada seseorang yang kita suka ... tapi biarlah general sebab ALLAH maha tahu siapa yang terBAIK tok kita.




yes...betul tu...when kita berdoa untuk jodoh...jangan specifickan pada sesiapa. kita berdoa lah yang terbaik kerana Dia Maha Mengetahui sapa yang terbaik untuk hambaNya... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-07-07 11:00


a'ah..samapai masa..ada lah jodoh.......
insya allah.....Allah tau apa yang dah Dia aturkan untuk hambaNya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 11:48


syukran akhi.
info yang bermanfaat..


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...alBaqarah, ayat 216


:-) :-) prouD tO bE mUsLim :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 12:05


jodoh itu dah ditentukan.dalam hal ni kita serahkan kepada yang berhak, ALLAH dan wali mujbir kita.tapi tak dapat dinafikan,mesti terdetik dalam hati...siapalah agaknya jodohku?baikkah dia..?jahatkah dia...?sesungguhnya jika kita inginkan yang paling baik sekali pun di dalam dunia ini, tapi jika ALLAH dah tentukan dia bukanlah yang cukup terbaik, maka tetap yakinlah...itulah jodoh kita..dan terbaik buat diri kita.kerana ia telah pun tertulis di sana.walaubagaimanapun kita mestilah sentiasa berdoa semoga dapat yang soleh dan solehah..moga doa2 kita termakbul..ingat...yang paling baik dan alim wara' sekalipun mungkin bukan yang terbaik untuk kita..perkataan terbaik itu adalah yang 'terbaik'untuk sifat2 dan kelakuan kita dan zuriat kita..complement..insyaALLAH.serahkan kepadaNYA..Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-07 14:15


Perbaiki diri dan tingkatkan ibadah, soal jodoh ketentuan Allah. Jika kita baik,inshaAllah kita akan dapat yang baik.. :)
Selagi tiada hubungan yang sah , lebih baik jangan beritahu sesiapa. Dalam hadis nabi s.a.walaupun ada katakan yang kalau kita tunang sekalipun lebih baik jangan bagitahu orang lain. Lainlah bagitahu family dan keluarga terdekat sahaja..moga hubungan itu dipelihara Allah swt.inshaAllah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

Afa
Warga Rasmi
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30529
Posting: 11
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 05-08-07 23:55


Salam....ehmmmm...betul-betul..bagi saya, perkara sebegini tak perlu dirisaukan sangat, jika nak pasangan yang baik kelak, usahalah jadi muslim & muslimah sejati :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfaProfil   Hantar PM kepada Afa   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 06-08-07 10:44


Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia
akan datang menjemput, namun perlu
juga anda membuka lorong2nya agar
jemputan itu mudah sampai dan tidak
terhalang.



InsyaALLAH..bacalah Surah Ar-Rahman setiap malam :-) ;-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-07 15:19


memang hangat .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 17:05


Pada 29-06-07 15:10 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

i like diz posting..thanks....
expecially diz p


" jodoh tiada kaitan dengan
keturunan. Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke
seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org
jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya
belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia
itu telah digunakan untuk membina
kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan
dan keinginan anda itu dalam doa2
lewat sembahyang. Allah mendengar"


pintala pada ALLAH sesunguhnya ALLAH mengetahui kerana apa yang d rancangkan pada kita adalah yang terbaik






ye,pcyalah yang Dia takkan sia2kn doa kita kerana ssngghnya Dia tak pernah mngkir janji. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-08-07 15:46


InsyaALLAH..bacalah Surah Ar-Rahman setiap malam


surah ar-rahman ye...
thank you


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-08-07 15:51


ya allah di mana-mana sahaja hidayah daan daakwahmu tersebar,,namun apakah manusia masih buta dan masih mahu mengikut rentak hati ,nafsu amarah,ya allah kuatkan imanku,kuatkanla diriku untuk berubah,hanya engkaau tempatku berserah

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 07:24


Pada 03-07-07 03:58 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


huhu. kejap tak single. kejap single. memang complicated sikit. belum selesai lagi. hoho..




insyaAllah tak lama selesailah tu....kalau tak comlicated bukan hiduplah namanya :-) :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

aesyah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31801
Posting: 109
Dari: chendering, tGanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-01-08 08:53


syukran ya akhi sudi kongsi ilmu.. ana nak copy paste kat kawan-kawan ana pula :-P


-----------------
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aesyah86Profil   Hantar PM kepada aesyah86   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 17-01-08 19:50


thanks for the info...
hidup perlu diteruskan...
janji Allah itu pasti :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 17-01-08 21:50


sama saja topik dengan kepada yang masih single :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 23:36


Pada 30-06-07 20:41 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Erm, ana masih single.
Dan, ana gembira kerana masih single.
Kerana ana punya sebab konkrit.

tengah seronok2 baca posting2 sahabat lain, ttiba mataku tertacap pada posting yang ni...

sama lah pendapat... :sopan:
yup. Aku pun ada sebab konkrit Kenapa masih single untuk dulu, kini &...wallahualam....:-D


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 18-01-08 07:49


Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!


Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia
itu telah digunakan untuk membina
kecemerlangan.


sukalah ayat ini... hehehe... hmmm, first thing first. bagi ana jangan terlalu fikir pasal jodoh. ana yakin, dalam kita menongkah arus dunia, dalam kita mengejar cita-cita dan impian, dalam kita memperjuangkan agama ALLAH, akan hadir insan yang akan menyertai perjuangan kita seperti mana kita berjuang ke jalanNYA. so, bagi ana kalau ada jodoh kahwinlah cepat, kalau belum ketemu, tak usah difikirkan sangat. kelak akan merungsingkan fikiran. cumanyer jangan putus berdoa. segalanya ada hikmah. usah berkeluh kesah. jika anda hebat mengawal perasaan, pasti hadir pasangan yang hebat untuk anda insyaALLAH...

~sejernih embun pagi, sebersih dirimu... tanpa dicemari walaupun sebutir debu, kekallah dirimu didalam rahmatNYA~

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 08:30


Pada 03-07-07 03:58 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



huhu. kejap tak single. kejap single. memang complicated sikit. belum selesai lagi. hoho..



macam mana itu CS :berfikir: . masih tak faham lagi... nak kena investigate ini...tak boleh jadi ini....hehehe



-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 10:38


Tidak, jodoh tiada kaitan dengan
keturunan. Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke
seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org
jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya
belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia
itu telah digunakan untuk membina
kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan
dan keinginan anda itu dalam doa2
lewat sembahyang. Allah mendengar

Bookmark and Share

    


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-01-08 12:04


Assalamualaikum
hmm...masing masing ada sebab konkrit Kenapa masih single....
di tapak saya..kerja konkrit masih belum siap berjalan sepenuhnya..bilalah kerja konkrit ni nak siap....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 18-01-08 13:17


ajal maut di tangan Tuhan, begitu jugaklah dengan jodoh..
setiap insan memang mengharapkan kebahagiaan, tapi tak semua yang dapat....

ingatlah..jika doamu dimakbulkan tandanya Allah menyayangimu, jika lambat dimakbulkan tandanya Allah ingin mengujimu, dan jika doamu tidak dimakbulkan, Allah merancang yang terbaik untukmu....

semoga Allah mendengar doaku...
tiada apa yang lebih bahagia, daripada membahagiakan mak ayah.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 16:46


m'cedok sikit ceramah Dr. Fadzilah Kamsah .. kalau ade2 yang dah berkenan kat hati baca doa ni.. "Ya Allah, jika dia yang terbaik untuk duniaku & akhiratku, permudahkn lah jodoh kami".. Allah lebih tau siapa yang layak mendampingi kita sebagai pasangan hidup.. banyak-banyak kan berdoa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 22:31


Pada 18-01-08 08:30 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!


macam mana itu CS :berfikir: . masih tak faham lagi... nak kena investigate ini...tak boleh jadi ini....hehehe


hadoi... ramai pula mengquote saya nya ayat... ni bila punya daaa... 3 Julai 2007.. heheh..

tak faham? biar lah tak faham.. tak mengapa T.K.. tak masuk exam... :P


p/s: hajat nak boikot segala topik jiwang.. dan menjauhkan diri.. tapi terjumpa pula orang quote ayat saya... maka saya kena lah jawab.. hoho

good bye :bye:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 07:19


Kekadang bila maen badminton single ni perlukan stamina yang kuat, kalau maen badminton bergu, kena ada speed and power...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 08:30


Pada 29-06-07 11:57 , arebie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-06-07 11:19 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,







Ketika anda terperangkap dalam
kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada
jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya
menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang
dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan
bilakah dia akan memandu kereta di
tengah-tengah bandar raya.





hehe macam selalu terfikir saja ni bila ngah bawa motor p kerja..

yang pasal jodoh tu pernah dnga Dr.Fadzilah Kamsah cakap.. bila doa tok jodoh jangan specific pada seseorang yang kita suka ... tapi biarlah general sebab ALLAH maha tahu siapa yang terBAIK tok kita.


terbalik... dula masa mas pakai moto, alangkah baiknya kalau pakai kereta... tak kena ujan.. bila dah pakai kereta, mula lah fikir pula, alangkah baiknya kalau aku pakai moto, jimat sikit.. hehehe..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 10:14


YANG PENTING SEKALI KITA KENA IKHLAS DALAM APA YANG KITA LAKUKAN....
MENGHARAPKAN KEREDHAAN ALLAH.
pasti akan diatur yang terbaik

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.210315 saat. Lajunya....