Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 28 hari yang lalu
izdham: 38 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 47 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Termkn bab* -hati-hati dengan Sauce PREGGO


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Termkn bab* -hati-hati dengan Sauce PREGGO

Please Mendaftar To Post


Oleh Termkn bab* -hati-hati dengan Sauce PREGGO

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-06-07 10:06


Ada keluar iklan di tv pasal sos ni..beware
____________________________________________________________________________

Selamat pagi semua.

Saya ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sauce tomato yang
digunakan untuk memasak speghetti mestilah hati-hati.
Semalam, setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan
mee speghetti. Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun
masakkanlah.

Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi
daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab
rasanya macam keju balls..... dikunyah rasa asin-asin. Anak saya Kamal
makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak dan kebetulan
pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa.

Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms
tetapi yang ini lain sedikit..... saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat
botol sauce yang diberi nama Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO
made in USA .
Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam
orang hamil. Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato, bla-bla,
bla-bla....... pork minced meat!

Astaghfirullaahal aziim............... saya masak speghetti dan saucenya
mengandungi bab*. Yang dah termakan bab* semuanya terperanjat! Yang nak
diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana
mereka makan nasi. Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya buang.
Yang tertelan spegetti bab* terludah-ludah kesal tak sudah.
Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum
membeli. Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging
bab*................ kata orang tua-tua mimpi makan daging bab* nak dapat
REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak
dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram. ASTAGHFIRULLAAHAL
AZIIM.

Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut yang
termakan bab*...... tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. taubat
nak masak spegetti lagi.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 10:09


Bahayanya...huhu


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 11:35


masya allah....macam tu saya kena berhati-hati lah ...yang penting kita kena beli yang ada dan di sahkan oleh jakim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 11:55


salam...
bahaya sungguh ni..pas ni kena hati-hati juga..sebab abah ana selalu beli sos tomato prego..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-06-07 12:34


hmm...baca pun dah rasa mual...mujur tak suka sos tomato..beli lah jenama buatan muslim..MUSLIM BEST...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-06-07 08:48


alamak saya poun selalu beli juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-06-07 10:04


phew! nasib baik saya xbeli..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 11:09


assalamualaikum wbt

1st sekali cerita ini sahihkah, siapakah mangsanya. sudahkah aduan di buat kepada pihak Prego atau pertanyaan dibuat.

adakah pada makanan itu ada tanda halal.?

kalau dah termakan tu xple, tak boleh nak buat apa, tak payah nak muntah2

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 26-06-07 13:20


memang suka makan spagetti tapi sos buat sendiri..
prego ye..


dah tahu kena lah elak lepas ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 15:47


saya pun dapat info ni daripada email.

sejak membacanya saya dah tak berani makan spaghetti yang orang lain buat.... but i love spaghetti.... huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 15:59


erk~saffa xperasan pun.saffa selalu masak spegetthi pakai sauce preggo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

fee-za
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6381
Posting: 39
Dari: aMPanG,sElaNgoR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 17:22


saya pun ada dapat email ini...
hurm...len kali nak beli apa-apa pun kena hati-hati lah..
nasib baik before ini saya msak spaghetti guna prncah maggi(bolognese)..
sedap..nyam2

Bookmark and Share

    


  Member Information For fee-zaProfil   Hantar PM kepada fee-za   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 18:23


ada sesiapa dah semak bahan-bahan yang digunakan dalam sos tu? ke seronok nak sebarkan kisah sensasi saja ni?

pastikan dulu kesahihan berita sebelum sebarkan pada org lain

email layang macam ni sesiapa pun boleh buat.. karang cerita sendiri, bubuh saja nama apa-apa jenama produk yang dia tak suka.. pas tu sebar

salah satu taktik nak jatuhkan perniagaan org lain, berhati-hati jangan sampai masuk sama dalam perangkap fitnah.... sesiapa yang rajin boleh buat aduan pada JAKIM, biar JAKIM yang semak

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 20:52


ekceli saya selalu beli sos prego ini..
tapi saya tak beli yang with meet..
slalunya saya beli yang traditional dengan mushroom..
memang tak ada campur daging..
alhamdulillah..
dalam ingredients dia tak lah tulis ada daging atau daging ba**

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-06-07 21:27


=) saya sendiri bila baca email ni tiba-tiba teringat ada jenama preggo kat rumah. tadi check bukan yang ada daging. siapa nak kesahihan bolehlah check laman jakim, saya pun nak tahu sebab pada tin saya beli ada tanda halal, tapi dalam website jakim tak jumpa pula produk ni. juga sama-sama kosi. dah try cari tapi tak jumpa dekat laman web ni. JAkIM & Persatuan Pengguna Islam

www.halaljakim.gov.my/

http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/search.php?q=preggo


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 27-06-07 21:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-06-07 22:39


selalu masak spegetti tapi buat sendiri sos nya..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 27-06-07 23:10


Pada 27-06-07 20:52 , aniisa_tasnim posting:

!!! QUOTE !!!

ekceli saya selalu beli sos prego ini..
tapi saya tak beli yang with meet..
slalunya saya beli yang traditional dengan mushroom..
memang tak ada campur daging..
alhamdulillah..
dalam ingredients dia tak lah tulis ada daging atau daging ba**

memang betul... terdapat sos preggo yang ada di letakkan daging. Mungkin kena tengok yang jenis ini, daging apa yang di letakkan.


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-06-07 00:45


astagfirullahhal'azim..iyakah? saya baru makan 2 3 hari lepas..ya ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 00:58


assalamualaikum wbt

berhati-hati menerima berita, takut kita terfitnah org lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099614 saat. Lajunya....