Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 17 hari yang lalu
izdham: 26 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 36 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: sekarang ni betul ke org alim pun perangai macam setan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» sekarang ni betul ke org alim pun perangai macam setan?

Please Mendaftar To Post


Oleh sekarang ni betul ke org alim pun perangai macam setan?

atomant
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12936
Posting: 14

ireland  


posticon Posting pada: 05-06-07 16:15


ana nak tanya pendapat antunna semua..
sebab ana selalu join mana-mana aktiviti surau kat tempat2 yang ana selalu study.
dari apa yang ana tengok, perangai ajk surau ni pelik.
di luar nampak alim, petah berkata2, tunjuk budi pekerti yang baik,
tapi, di sebaliknya, berbeza..
kadang-kadang mereka pun terlibat sama dalam perhubungan terlarang yang mereka sepatutnya tahu perkara tu salah.
setiap kali bekerjasama antara muslimin dan muslimat, mata tak pernah lekang dari melihat sesama sendiri..
mereka pun lebih suka bergaul sehingga melebihi batas kerja..
seolah-olah surau mereka jadikan medan untuk bertemu...
sedangkan mereka sebagai org yang mempunyai ilmu agama yang tinggi, patut tahu apa yang utama, apa yang patut diketepikan.
ana rasa hairan sebab ana pun baru mahu berjinak2 dengan Islam.
ingatkan apabila berada bersama mereka, dapatlah membantu ana sedikit sebanyak
tapi, lain pulak yang berlaku..
boleh bagi sedikit penjelasan tak..
ana hairan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atomantProfil   Hantar PM kepada atomant   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-06-07 17:53


ana rasa tak elok lah kalau mereka buat macam tu..mungkin mereka ni jenis yang gulung rokok di luar surau..atau mungkin mereka saudara-mara..atomant tak tanya mereka ke..

surau tu perlu adakan kuliah maghrib setiap hari..sebab manusia ni mudah lalai apabila tidak diperingatkan..tu sebab islam mewajibkan kita solat jumaat, untuk dengar khutbah walaupun seminggu sekali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 05-06-07 21:48


Assalamualaikum....Kejadian ni boleh dikatakan berlaku di mana-mana bukan setakat di surau sahaja...Apa yang boleh ana katakan, hendaklah sama-sama kita saling menasihati dengan cara yang paling berhikmah terutamanya jika mereka lebih tua dari kita...Maybe anta boleh try tulis nota dan letak dekat tempat yang mereka boleh nampak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 22:09


perkara banyak berlaku...
tapi sama-samalah tegur antara satu sama lain walaupun kena sembur sampai memerah telinga...


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 22:10


:-) Assalamualaikum...


Maksud alim adalah orang yang berilmu..tak kira ilmu apa tapi jika dia berilmu dipanggil alim dalam bahasa arabnya....

Jika kita mempunyai ilmu yang banyak atau pengetahuan yang tinggi dalam agama pun jika tidak disertai iman dan amal,ilmu itu tak dapat mencegah kita dari melakukan perkara2 yang tidak baik....ramai saja sekarang yang belajar semata-mata hendakkan sijil....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 22:28


Hanya ALLAH yang Tahu...amar makruf nahi mungkar...tunjuk role model baik untuk org lain sama ada Muslimin Or Non Muslim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 22:50


saya ada seorang kawan baik yang boleh dikatakan begitu warak..tetapi,hanya dari luaran sahaja..

dalam perhubungan yang tiada ikatan,dia boleh menyentuh satu sama lain...

kadang-kadang,pahit untuk diterima,kerana tidak menyangka dia begitu..
saya hanya mampu menasihitinya agar tidak melakukan sesuatu yang dilarang..tapi,dia keras kepala..

kawan-kawan kami,menganggapnya warak..saya pula tidak mahu orang lain mengetahui diri dia yang sebenar...

harap-harap,dia berubah...
sebenarnya,jangan menilik dari luaran sesorang...kita perlu dekatinya dulu dan berkawan dulu,baru lah kita boleh berkata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 23:22


assalamualaikum...emm..kadang-kadang jenis yang macam ni ...biasanya ada ilmu tapi xmengamlknnya...ILMU TANPA AMAL...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 05:19


kena pandai menilai..apa yang baik kita ikut..yang buruk tu jauh-jauhkan..
susah nak cari manusia yang sempurna ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 09:33


Pada 05-06-07 16:15 , atomant posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tanya pendapat antunna semua..
sebab ana selalu join mana-mana aktiviti surau kat tempat2 yang ana selalu study.
dari apa yang ana tengok, perangai ajk surau ni pelik.
di luar nampak alim, petah berkata2, tunjuk budi pekerti yang baik,
tapi, di sebaliknya, berbeza..
kadang-kadang mereka pun terlibat sama dalam perhubungan terlarang yang mereka sepatutnya tahu perkara tu salah.
setiap kali bekerjasama antara muslimin dan muslimat, mata tak pernah lekang dari melihat sesama sendiri..
mereka pun lebih suka bergaul sehingga melebihi batas kerja..
seolah-olah surau mereka jadikan medan untuk bertemu...
sedangkan mereka sebagai org yang mempunyai ilmu agama yang tinggi, patut tahu apa yang utama, apa yang patut diketepikan.
ana rasa hairan sebab ana pun baru mahu berjinak2 dengan Islam.
ingatkan apabila berada bersama mereka, dapatlah membantu ana sedikit sebanyak
tapi, lain pulak yang berlaku..
boleh bagi sedikit penjelasan tak..
ana hairan lah...


Tak kira dia siapa.....
apabila standard perbuatan bukan berdasarkan halal haram maka hancurlah dia,
Dia tahu banyak perkara, tapi apa yang dia tahu tidak sebati dalam dirinya
atau kita bahasa mudahnya tiada nafsiyyah islamiyyah.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114698 saat. Lajunya....