Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Simpanla janggut..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Simpanla janggut..

Please Mendaftar To Post


Oleh Simpanla janggut..

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 13:15


Bismillah walhamdulillah wassolatuwassalamu ‘ala rasulillah wa ‘ala aalihi ajma’iin..

Assalamualaikum wbt..dah lebih sebulan cuti, banyak jugak aktiviti seharian di rumah..maklumla, umuq makin meningkat..tapi banyak lagi yang belom disediakan nak hadapi masa depan..ya Allah, tolong ajarkan aku ilmu dunia yang bermanfaat untuk akhirat..dan ajarkan aku ilmu akhirat yang menjadi jalan mencari berkat..

Erm, tulisan teman kali ni merujuk khas kepada para muslimin..lelaki yang beriman dan sering menjadi kebanggaan Rasulullah..yela, takkan nak tuju hal-hal janggut kat kaum teman pulak…tak tumbuh pun…hihi..

Tapi jangan pelik pulak awat teman pilih tajuk ni..ini just sebagai saranan kepada kaum adam supaya lakukan perubahan sikit pada wajah..waktu sekolah dulu teman penahla dengar, ada satu hadith yang kata kalau lelaki yang simpan misai, dia seperti golongn yahudi dan majusi tapi kalau laki tu simpan janggut dia dari golongan nabi Muhammad SAW…tapi teman tidak ada rujukan ni..teman tulis apa yang teman ingat saja..tak hafal pulak sanad dan riwayatnya..sesiapa yang ada hadith lengkap, bagi kat teman noo…macih…=)

Faedah simpan janggut

1.    Ok, kita masukla kepada kesan2 hasan simpan janggut ni. Sila rujuk gambaq kat atas untuk membuat kome setuju dengan teman…mudah-mudahan…Firstly, org yang simpan janggut ni mestila disayangi Allah sebab ikut sunnah RasulNya..sebelum simpan tu, jangan pulak lupa niat simpan janggut kerana nak ikut sunnah Nabi.. insyaAllah, kalau dah betul niatnya, faham tujuannya, dapat pahala, berkah, dan dilindungi Allah dari buat benda-benda yang tak elok..sebab ramai saja yang simpan janggut tapi dok berkepit dengan perempuan bukan mahram, naik moto sama-sama, dok tempat sunyi dan macam-macam lah..yang bab2 sunah simpan janggut ni dia hebat, tapi bab2 halal haram pegang perempuan dia terlupala pulak…
huhu…astaghfirullah…wana’uzubillah…so jangan sia2kan usaha anda menyimpan janggut..papa yang kita buat kalau disertai niat kerana Allah, dikira ibadah…kan itu membawa kepada kasih sayangnya…kalau tak, rugilah kamu…oo, rugilah kamu…

2.     K, secondly, bila dah dapat pahala, berkah..muka pun nampak encem…hihi…kulit kamu gelapka, koko ka, sawo matang ka, bila simpan janggut, insyaAllah..nampak ada nuur…maklumla, nampak beriman…nampak macam faham Islam…kalau tak, takkan nak wujud pulak simpulan bahasa “Alim macam kambing”..kan ka kmbing dikatakan alim sebab simpan janggut…eh, bukan simpan, tapi memang Allah bagi dia tumbuh automatically…tapi memang kmbing nampak alim dan warak..tu baru kambing, kalau kamu2 manusia yang berakal ni yang simpan, lebih lagilah nampak encemnya…ahaks! Tapi ingat, kena disertai dengan niat lillahita’ala lah ya..sekejap lagi dok hentam simpan bagi nampak kacak saja tak jadi jugak…sebab ramai jugak org yang simpan jnggut ni perangainya, masyaAllah…setan pun solute!!
Jadi dah tak tercapaila hikmah simpan janggut sebagai penjaga kepada penyimpannya…
Kan semua sunnah tu mempunyai 1001 hikmah antaranya sebagai penyelamat manusia…………….

3.    Erm, seterusnya org yang simpn janggut ni sering nampak educated. kalau barat pernah tanamkan kat fikiran kita, org yang pakai spectacle selalunya genius…sbnqnya, nabi dah bagitau kita awai2 lagi time barat dok pakai cawat lagi, org yang genius ni depa simpan janggut…bukti tu bukti…zaman nabi mana ada org bermsalah rabun sebab depa dok tengok alQuran selalu, juga makan, tengok alam dan fikirkan ciptaan Allah…tengok tumbuh2an warna hijau…kan tu menyihatkan mata..lepas2 barat dah maju sikit saja, terus dia bawa dakyah2 tu tertanam subur pulak dalam kepala kita org islam..padahal, hikmah yang nabi kita bawa lama dah dok tak nampak situ lah….ish2…eh, dah melalut pulak pasai spec ni..erm, itulah..memang nampak genius orang-orang yang simpan janggut ni…ada satu cerita, kat sebuah IPTA di Negara kita ni lah, adalah seorang pemandu bas komuter yang baru dalam U tu…muda pergi dan nampak sangat educated. Ramai jugak yang rasa dia tu mungkin lepasan U jugak tapi sebab belum dapat gheja, tu yang dia bawa bas dulu..hehe..tu andaian ramai pelajar kat U tu lah..sebab apa? Padahal tak pernah pun lah sembg2 dengan dia..ucap terima kasih sebelum turun bas tu adalah….jawapannya……….sebab dia simpan janggut…………….=) kan nampak educated tu……….heheh…

4.    Lagi pekdahnya, menurut kajian saintifik, isteri, ingat, isteri bukan awek ya..isteri yang mengusap-usap janggut suaminya dipercayai boleh menstabilkan hormone wanita dalam badannya atau dalam kata lain, boleh meningkatkan kesuburannya…sumber usatzah siti nor bahyah…a’a…taknak ulas panjang2…pada suami or tunang or bakal suami yang taknak bertunang tapi nak kahwin terus, semoga kalian mementingkan kesejahteraan isteri or future wife and your future baitul muslim…=)

5.    Waktu kecik dulu, salah seorang abang teman memang suka ngusik teman. Dia tarik tangan teman then dia sapu2 kat janggut dia yang baru tumbuh..eeee………..gelinya……….tapi syok juga…heheh..boleh hilang gatai kat tangan….=) kesimpulannya, janggut boleh buat alat merapatkan sillaturrahim…dah besaq ni depa dah tak buat lah lagu tu…dah ada bini masing-masing…buat kat bini depala pulak…heheh…

6.    Erm, abang yang lain pula pernah tanya teman waktu kecik jugak, ‘adik, apa yang ada kat janggut bgmat ni??’ ish2…ada janggutla…dia kata salah…ada bidadari………….=) erm, masa tu kan kecik pergi, tak paham pun apa dia kata…bidadari pun teman tak kenai…hihi…lani macam dah paham sikit-sikit..org yang simpan janggut ni, yang ikut sunnah nabi ni, ada disediakan bidadari utknya di syurga kelak…pernah terbaca rasanya tapi dah lupo katna…kalau ada dalil, sekali lagi, minta tolong bagikan pada teman ya…

Erm, cukupla agaknya bagi 6 kebaikan. Dah melampau punya banyak tu.. kalau nak tambah pikiaqla sendiri noo…ada lagi nanti bagitau, teman edit balik tulisan ni..Cuma nasihat temanla, kalau dah rasa payah jugak nak ikut sunnah nabi yang lain, buatla yang ni…tak susah pun…janggut ni macam kuku kita lah jugak…dok bertumbuh..kalau tak cukuq, dia remainla kat situ…tapi kemas2kanla jugak…supaya Islam selalu kelihatan cantik, bersih sebab hakikatnya memang Islam itu cantik dan bersih… Allah huwa jamil wa yuhibbu jamal…

Teman minta maaf na kalau ada ayat teman yang kasaq sikit……….kalau ada yang terasa, minta maaf….tapi teman harap dapatla kome ambil pengajaran dari tulisan teman ni…buatlah sesuatu sebagai bekal ke sana sebelum terlambat……………

p/s: Sayangnya kami perempuan ni tak boleh nak ikut sunnah ni..hormon lelaki yang ada dalam badan tak cukup untuk merangsang pertumbuhan janggut… kalau boleh, mesti dah ramai yang simpan……biasalah, perempuan kan selalu bersemangat dalam apa-apa hal pun…….hehe…… wlw apapun, memang dah sunnatullahnya begitu…kalau tak, kamu2 lelaki yang lari bila tengok perempuan berjanggut…………….hikhikhik…


artikel ni dah dipublishkan dalam sekeping hati...jemputla ke sana..semoga dapat yang lebih bermanfaat...insyaAllah...terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-06-07 13:26


hehe...lawaks...
betul siapa yang ada janggut nampak manis saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 13:34


:) setengah org memang geli pada janggut..

saya pun geli jugak..bukan benci, malah suka kalau tengok muslim berjanggut (janji kemas bukan yang serabai tak terjaga)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 13:40


assalamualaikum..

ana memang suka muslimin yang berjanggut..
harap bakal zauji macam tu..
amen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 13:41


Pada 01-06-07 13:26 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...lawaks...
betul siapa yang ada janggut nampak manis saja


salam..

nak perbetulkan sikit..
bukan nampak manis..tapi memang manis deh..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 13:58


betul tu..kepada yang muslim kalau boleh simpan janggut, simpanlah.. kebanyakan penyanyi2 rock barat dah ambik sunnah ni.. takkan kita tak nak ambik pulak.. yang penting hati kenalah ikhlas untuk mengikuti sunnah Rasulullah, bukan nak dapat pujian muslimah2 saja...
wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:16


da memang tak ada jggut nak buat bagaimana...^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:23


kalau tak nak tumbuh takpelah...taruklah sikit minyak bond kat dagu tu...hihihi... yang penting jangan pulak ambik bulu ekor kuda pas tu gam kat dagu..itu mengarut tu..hikhik... :-D
[ Telah diedit oleh: mouslimin pada 01-06-07 14:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:23


:D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:26


Pada 01-06-07 14:16 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

da memang tak ada jggut nak buat bagaimana...^_^


erm lukis jeq...bior nampak real sikit... :):)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:32


ada ke llaki yang tak tumbuh jggut?
:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:33


ana dari dulu sampai sekarang tak tmbuh2 janggut ni...
pelik tol...
kawan ana yang sebaya dengan ana dah berapa kali ckur dah janggut dia......
hehehe......

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-06-07 14:43


kita suka laki yang ada janggut.
kita gelilah.
lagi2 yang xturus2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-07 14:48


erm lukis jeq...bior nampak real sikit... :):)




kalau nampak real nak ke enti ambil laki tu jadi zauj(janggut tiruan).....:D


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:52


Pada 01-06-07 14:48 , ilhammusafir posting:

!!! QUOTE !!!

erm lukis jeq...bior nampak real sikit... :):)




kalau nampak real nak ke enti ambil laki tu jadi zauj(janggut tiruan).....:D



salam..

ana just bagi cadangan jeq..
tapi ana suka yang asli..:)
yang asli tu banyak barakah..
lagipun ana suka pegang dagu org..
jangan salah faham..budak-budak jeq..:)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-07 15:02


Pada 01-06-07 14:26 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-06-07 14:16 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

da memang tak ada jggut nak buat bagaimana...^_^


erm lukis jeq...bior nampak real sikit... :):)



kalau nampak real enti nak ambil laki tu jadi jauz enti ke..........(janggut tiruan)....:D


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 15:03


hahaha....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 15:06


macam-macam warga ukhwah.com....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-07 15:06


Pada 01-06-07 14:52 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-06-07 14:48 , ilhammusafir posting:

!!! QUOTE !!!

erm lukis jeq...bior nampak real sikit... :):)




kalau nampak real nak ke enti ambil laki tu jadi zauj(janggut tiruan).....:D



salam..

ana just bagi cadangan jeq..
tapi ana suka yang asli..:)
yang asli tu banyak barakah..
lagipun ana suka pegang dagu org..
jangan salah faham..budak-budak jeq..:)





......oooo ye ke......:D


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 15:17


Pada 01-06-07 15:06 , ilhammusafir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-06-07 14:52 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-06-07 14:48 , ilhammusafir posting:

!!! QUOTE !!!

erm lukis jeq...bior nampak real sikit... :):)




kalau nampak real nak ke enti ambil laki tu jadi zauj(janggut tiruan).....:D



salam..

ana just bagi cadangan jeq..
tapi ana suka yang asli..:)
yang asli tu banyak barakah..
lagipun ana suka pegang dagu org..
jangan salah faham..budak-budak jeq..:)





......oooo ye ke......:D



salam..

erm semestinya....


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

aniq_1703
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2007
Ahli No: 29220
Posting: 28
Dari: PULAU PINANG

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 11:50


salam....
macam-macam celoteh ye kat sni...
apa-apa pun kat snipgglah pada landasan yang betul erk....
memang bagus dan banyak hikmah trsembunyi bagi muslimin yang smpan janggut...
sebab tu ana sendiri simpan....
tambah2 lagi belajar dalam bidang agama ni,lagi seronok untuk simpan...
boleh ikut sunnah nabi,dalam masa yang sam kita boleh menarik perhatian org kan???hehehehehehe....tapi kena kemas lah kan???
banyak lagi kelebihansmpan jggut untuk didunia ni....
ada sesiapa yang tahu??
utaraknlah kat sni erk.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniq_1703Profil   Hantar PM kepada aniq_1703   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 12:55


boleh ikut sunnah nabi,dalam masa yang sam kita boleh menarik perhatian org kan???hehehehehehe....tapi kena kemas lah kan???
banyak lagi kelebihansmpan jggut untuk didunia ni....from anif_1703..
.........................

assalamualaikumm..emmm..betul wahai kaum muslimin..simpn janggut ni merupakn sunnah Rasulullah..emm..tapi niat mstilah
betul ingat niat untuk mlakuknnya krnNYA...ni penting sebab takut niat kita terpesong...takut riak simpn janggut untuk menunjk2..tu salah..emm..kalau tanya ana,,ana pun suka kalau bakal suami ana ada janggut tapi kemaslah...selain ikt sunnah..nampak macam ada agama..baik..tenang ..sedp mata memndg..tapi biarlah yang diluar mencrminkn peribadi dalam diri..insyaALLAH..

"pndangn mata selalu menipu...
pndagn akal selalu tersalh....
pandangan nafsu selalu melulu...
pndangn hati itu yang hakiki......kalau hati itu bersih....."

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 11:25


Pada 01-06-07 14:33 , yusof88 posting:

!!! QUOTE !!!

ana dari dulu sampai sekarang tak tmbuh2 janggut ni...
pelik tol...
kawan ana yang sebaya dengan ana dah berapa kali ckur dah janggut dia......
hehehe......


scientifically, memang ada laki yang lambat sikit tumbuh janggut..jangan risau..mungkin hormon aldosteron kurang sikit..sabaq noo... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

edwina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9873
Posting: 72
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 05-06-07 11:29


Pada 01-06-07 15:06 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam warga ukhwah.com....



macam-macam... itu yang menariknya...

tumpang lalu.. :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For edwinaProfil   Hantar PM kepada edwina   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 11:47


Ada sedikit janggut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-06-07 13:37


suka kalau lelaki tu ada janggut..macam arwah ayah..suka main..he2..redgirl tak ada janggut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 14:18


hehehe...janggut tak tumbuh lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-06-07 16:12


kalau apa yang Nabi SAW buat tu mesti ada hikmahnya....sebab tu kalau simpan janggut ni bila org nengok mesti lain sikit....nampak beragama,kadang-kadang org pggil ustaz lagi.....lagi satu muslimat mesti suka tengok muslimin yang ada janggut kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 16:44


sokong !

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 17:34


Pada 05-06-07 16:12 , Al-Qarni posting:

!!! QUOTE !!!

kalau apa yang Nabi SAW buat tu mesti ada hikmahnya....sebab tu kalau simpan janggut ni bila org nengok mesti lain sikit....nampak beragama,kadang-kadang org pggil ustaz lagi.....lagi satu muslimat mesti suka tengok muslimin yang ada janggut kan?


assalamualaikum..

ana suka tengok muslimin yang berjanggut...
nampak matang..
tapi not face to face lah pandang..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-06-07 17:39


lagi satu muslimat mesti suka tengok muslimin yang ada janggut kan?


suka juga!!


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 05-06-07 17:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 05-06-07 20:58


عن زيد بن أرقم قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : { من لم يأخذ من شاربه فليس منا } . رواه أحمد والنسائي والترمذي وقال حديث : صحيح
Dari Zaid bin Arqam .a: Rasulullah s.a.w telah bersabda "Barangsiapa yang tidak menipiskan misainya maka dia bukan dari kalangan kami". Hadith yang diriwayat oleh Imam Ahmad, an-Nasa'i dan at-Tirimizi dan beliau menyatakan hadith ini sahih.

وعن أبي هريرة قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : { جزوا الشوارب وأرخوا اللحى , خالفوا المجوس } رواه أحمد ومسلم
Dan dari Abu Hurairah .a: Baginda s.a.w bersabda: "Potonglah misai dan tebalkan janggut, berlainanlah kamu dari orang Majusi". Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Muslim.

وعن ابن عمر عن النبي صلى الله عليه وسلم : { خالفوا المشركين وفروا اللحى واحفوا الشوارب } . متفق عليه
Dari Ibn Umar .a, dari baginda s.a.w: "Berlainanlah dari kaum musyrikin, tebalkan janggut dan nipiskan misai". hadith yang disepakati sahih oleh Bukhari dan Muslim.

Wallahu a'lam.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 21:33


kasihan noo.. kat perempuan.. tak boleh ikut sunnah niii...
hehehehe...adil tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 21:51


salam...

insyaALLAH.... akan ikut sunnah.

alhamdulillah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 12:22


Pada 05-06-07 21:33 , nazran7 posting:

!!! QUOTE !!!

kasihan noo.. kat perempuan.. tak boleh ikut sunnah niii...
hehehehe...adil tak?


erm, itulah kaum adam...kamu2 dah ada peluang jangan dok siakan pulak..pahala free tu...kami yang muslimat ni insyaAllah..buatla apa termampu saja... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 12:25


Pada 08-06-07 12:22 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-06-07 21:33 , nazran7 posting:

!!! QUOTE !!!

kasihan noo.. kat perempuan.. tak boleh ikut sunnah niii...
hehehehe...adil tak?


erm, itulah kaum adam...kamu2 dah ada peluang jangan dok siakan pulak..pahala free tu...kami yang muslimat ni insyaAllah..buatla apa termampu saja... ;-)


salam,

perempuan ada sunnah2 yang kita laki tak boleh buat, perempuan sunnahnya solat di rumah tu paling afdhal bagi mereka. laki pula kena pergi masjid.

kan senang untuk pmpuan2,


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 04:00


Alhamdulillah ana nampak ramai yang suka muslimat simpan janggut, ana harap muslimat dapat simpan janggut dengan ikhlas.

Senang untuk berkata simpan janggut tapi pahit untuk beramal, itulah pangalaman ana simpan janggut di tajuk http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=32192&forum=22 ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 10:40


di sebalik sunnah ada kejayaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 13:34


Prof dapat gelaran "Proffesor" sebab ada janggut dan kebetulan rambut kerinting. Pasal kenangan memyimpannya memang menarik. Sebeb sudah 3 kali Prof cukup janggut semasa menghadiri temuduga. Tetapi tidak dapat dan prof tak nak katakan ia puncanya.

Namun sepanjang pengalaman temuduga, Prof telah diduga dengan pelbagai soalan luar jangkaan. Memang tidak patut kan ?

Sekarang masih suka menyimpan janggut dan alhamdulillah prof bekerja dengan kerajaan dengan imej berjanggut. Sampai rakan pejabat panggil Prof dengan panggilan " Tok janggut". Tidak sangka buruk sama ada mereka mempersenda atau bergurau.

Dan yang kita tahu, dalam anggota polis dan tentera, jangan harap dapat simpan janggut kecuali sudah pencen.


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 12-06-07 13:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-06-07 14:07


simpan lah janggut....

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 17:13


saya ada janggut.. tapi sikit saja...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 17:21


teman janggut susah nak tumbuh. sekarang baru tumbuh sikit.
mungkin dah kawin nanti kut janggut akan tumbuh subur. sebab lepas kawin orang laki dapat lebih hormon.

p/s

Orang laki yang berkahwin akan dapat kelebihan dari si isteri dari aktiviti seks mereka. ada hormon yang akan menyihatkan suami. sebab tu kita tengok orang laki dah kawin mantap badan depe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 11:52


ada janggut...hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

anis_farihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26369
Posting: 87
Dari: terengganu, sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 11:55


manis saja lelaki simpan janggut...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_farihahProfil   Hantar PM kepada anis_farihah   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-06-07 12:32


Sedar tak sedar janggut dah panjang... cepat betul.... pagi cukur petang dah tumbuh dah.... nah sekarang dah panjang..... nak tunggu panjang sama dengan Osama....tak tau dapat tak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 12:13


Pada 13-06-07 17:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman janggut susah nak tumbuh. sekarang baru tumbuh sikit.
mungkin dah kawin nanti kut janggut akan tumbuh subur. sebab lepas kawin orang laki dapat lebih hormon.

p/s

Orang laki yang berkahwin akan dapat kelebihan dari si isteri dari aktiviti seks mereka. ada hormon yang akan menyihatkan suami. sebab tu kita tengok orang laki dah kawin mantap badan depe.


itulah kelebihan yang Allah bagi dengan Islam..perempuan pun dapat kelebihan jugak dari suami..usap saja janggut suami dah dapat stabilkan hormon isteri..di samping dapat menambahkan kemesraan antara suami isteri, ada lagi fadhilat untuk kesihatan...subhanallah...

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

serimurni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18927
Posting: 106
Dari: e-poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 12:53


Pada 16-06-07 12:13 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-07 17:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman janggut susah nak tumbuh. sekarang baru tumbuh sikit.
mungkin dah kawin nanti kut janggut akan tumbuh subur. sebab lepas kawin orang laki dapat lebih hormon.

p/s

Orang laki yang berkahwin akan dapat kelebihan dari si isteri dari aktiviti seks mereka. ada hormon yang akan menyihatkan suami. sebab tu kita tengok orang laki dah kawin mantap badan depe.


itulah kelebihan yang Allah bagi dengan Islam..perempuan pun dapat kelebihan jugak dari suami..usap saja janggut suami dah dapat stabilkan hormon isteri..di samping dapat menambahkan kemesraan antara suami isteri, ada lagi fadhilat untuk kesihatan...subhanallah...

wallahu'alam..




baru sekarang saya tau tentang kelebihan ini...indahnya ciptaan Allah..dimana saling memerlukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For serimurniProfil   Hantar PM kepada serimurni   Quote dan BalasQuote

JilulQuran
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29611
Posting: 22
Dari: Gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 13:39


simpan janggut tu sunnah


-----------------
Succes is not final, failure is not fatal. It is the courage to continue the counts=)


Bookmark and Share

    


  Member Information For JilulQuranProfil   Hantar PM kepada JilulQuran   Quote dan BalasQuote

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 13:46


ana amat2 suka muslimin yang ada janggut... amat2 suka sangat
semoga ana akan dapat bakal zauji yang diidamkan... amin...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket<



    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 14:50


saya pun janggut susah nak tumbuh....erm.....tapi alhamdulilah ada juga janggut sekarang...xlah banyak dan panjang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 14:56


salam...

ana suka tengok muslimin yang berjaggut sejemput..hhehe matang saja nampak..ikut sunnah nabi..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 24-06-07 15:08


bagi saya kalau org tu ada jggut..
biarlah sentiasa nampak kmas..
kalau dah tak ada jggut tapi nampak kmas pun ok..
yang penting kmas..
hehee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 15:57


Pada 24-06-07 15:08 , diella posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya kalau org tu ada jggut..
biarlah sentiasa nampak kmas..
kalau dah tak ada jggut tapi nampak kmas pun ok..
yang penting kmas..
hehee..



ana setuju 100 peratus...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 16:19


salam,

kalau dah xtumbuh tu xple.

tapi kalau dah tumbuh jgnle dicukur, ikutilah sunnah nabi

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 24-06-07 20:12


Salam..nasib baiklah Prof Muslim memahami,maaf ya kalau saya cakap saya dah banyak kali cukur janggut,bukan apa? kehendak perkhidmatan dalam bidang ketenteraan..tapi ini tak bermakna saya ni majusi dan nasrani..!saya tetap islam secara lahirriyah dan batinniah..Selagi di lidah dan hati tidak berhenti berdegup selagi itulah kalimah Ahad!..Yang Esa..sentiasa berkumandang di hati..

Diharap muslimah dekat luar sana tidak memandang enteng bagi kami yang bercukur ini ya..walaupun saya hanya separa tentera dan civilion..niat untuk mempertahankan ISLAM TERCINTA itu sentiasa berada di hati..kami adalah barisan hadapan mujahid islam yang akan menjadi pelindung dan benteng pada imam2,perawi hadis,cendekiawan islam..

Insyaalllah niat nak menyimpan janggut ni sentiasa ada,andaikata dah tamat perkhidmatan sukarela ketenteraan ni, akan saya tunaikan sunnah nabi s.a.w. kita yang tercinta ini...

.................................
Islam Is the Way of Life
[ Telah diedit oleh: Saudagar_Senja pada 24-06-07 20:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 21:51


Pada 05-06-07 20:58 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

عن زيد بن أرقم قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : { من لم يأخذ من شاربه فليس منا } . رواه أحمد والنسائي والترمذي وقال حديث : صحيح
Dari Zaid bin Arqam .a: Rasulullah s.a.w telah bersabda "Barangsiapa yang tidak menipiskan misainya maka dia bukan dari kalangan kami". Hadith yang diriwayat oleh Imam Ahmad, an-Nasa'i dan at-Tirimizi dan beliau menyatakan hadith ini sahih.

وعن أبي هريرة قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : { جزوا الشوارب وأرخوا اللحى , خالفوا المجوس } رواه أحمد ومسلم
Dan dari Abu Hurairah .a: Baginda s.a.w bersabda: "Potonglah misai dan tebalkan janggut, berlainanlah kamu dari orang Majusi". Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Muslim.

وعن ابن عمر عن النبي صلى الله عليه وسلم : { خالفوا المشركين وفروا اللحى واحفوا الشوارب } . متفق عليه
Dari Ibn Umar .a, dari baginda s.a.w: "Berlainanlah dari kaum musyrikin, tebalkan janggut dan nipiskan misai". hadith yang disepakati sahih oleh Bukhari dan Muslim.

Wallahu a'lam.



Bagus hadis-hadis ni. Nak bagi kat kawan yang nyimpan misai. Janggut dia, dia pergi cukur. Dulu waktu tak ada misai dia handsome tapi lani dia simpan misai dah tak handsome.

rasa macam nak bagi hadis ni pada Datuk K jugak. hehe.. macamlah boleh.

gurau jeq..

p/s: ika2401, nak tiru pakai 'jeq'.. :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 23:13


Sekadar nak kongsi pengalaman

Dulu ada jugak orang mengfasiqkan saya sebab tak simpan janggut..sedap benar mulut dia cakap..siap panggil saya dan cakap "sedara, simpan ni sunnah dan sebagainya..dan sebagainya..". saya tahu dan saya sedar semua tu. saya faham dan saya memang nak ikut semua tu, cuma kekadang yang nak dakwah bab ni kena faham juga, yang ada manusia:

YANG MEMANG GENETIKNYA tak ada JANGGUT!...Bukan sebab cukur, tapi TAK PERNAH TUMBUH! so sebelum dakwah, fikirkanlah juga sebab 2kecik macam ni ya... inikan tidak, sedap saja bagi tiket fasiq dan kufur sunnah kat orang lain.

sekadar berbicara.
[ Telah diedit oleh: swordofdeen pada 24-06-07 23:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-06-07 08:58


Assalamualaikum...
Simpan lah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 09:06


Pada 24-06-07 21:51 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-06-07 20:58 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

عن زيد بن أرقم قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : { من لم يأخذ من شاربه فليس منا } . رواه أحمد والنسائي والترمذي وقال حديث : صحيح
Dari Zaid bin Arqam .a: Rasulullah s.a.w telah bersabda "Barangsiapa yang tidak menipiskan misainya maka dia bukan dari kalangan kami". Hadith yang diriwayat oleh Imam Ahmad, an-Nasa'i dan at-Tirimizi dan beliau menyatakan hadith ini sahih.

وعن أبي هريرة قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : { جزوا الشوارب وأرخوا اللحى , خالفوا المجوس } رواه أحمد ومسلم
Dan dari Abu Hurairah .a: Baginda s.a.w bersabda: "Potonglah misai dan tebalkan janggut, berlainanlah kamu dari orang Majusi". Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Muslim.

وعن ابن عمر عن النبي صلى الله عليه وسلم : { خالفوا المشركين وفروا اللحى واحفوا الشوارب } . متفق عليه
Dari Ibn Umar .a, dari baginda s.a.w: "Berlainanlah dari kaum musyrikin, tebalkan janggut dan nipiskan misai". hadith yang disepakati sahih oleh Bukhari dan Muslim.

Wallahu a'lam.



Bagus hadis-hadis ni. Nak bagi kat kawan yang nyimpan misai. Janggut dia, dia pergi cukur. Dulu waktu tak ada misai dia handsome tapi lani dia simpan misai dah tak handsome.

rasa macam nak bagi hadis ni pada Datuk K jugak. hehe.. macamlah boleh.

gurau jeq..

p/s: ika2401, nak tiru pakai 'jeq'.. :-D



assalamualaikum...

hai nak bagi kat siapa tu??
nak tiru pasal apa?
nak yang aslilah...
lagi comel...


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 12:45


Pada 24-06-07 16:19 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

kalau dah xtumbuh tu xple.

tapi kalau dah tumbuh jgnle dicukur, ikutilah sunnah nabi


saya nak selit sikit pasal cukur ni. baru dapat tau dari seorang muslimin. dia kata dia cukur bukan sebab takmau simpan. tapi sebab nak bagi tumbuh lagi lebat...heheh..so, kita taklehla buat kesimpulan kata org tu tak suka simpan janggut padahal mungkin dia nak lebatkan janggutnya...salah satu cara nak husnudhon..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 12:51


Pada 24-06-07 20:12 , Saudagar_Senja posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..nasib baiklah Prof Muslim memahami,maaf ya kalau saya cakap saya dah banyak kali cukur janggut,bukan apa? kehendak perkhidmatan dalam bidang ketenteraan..tapi ini tak bermakna saya ni majusi dan nasrani..!saya tetap islam secara lahirriyah dan batinniah..Selagi di lidah dan hati tidak berhenti berdegup selagi itulah kalimah Ahad!..Yang Esa..sentiasa berkumandang di hati..

Diharap muslimah dekat luar sana tidak memandang enteng bagi kami yang bercukur ini ya..walaupun saya hanya separa tentera dan civilion..niat untuk mempertahankan ISLAM TERCINTA itu sentiasa berada di hati..kami adalah barisan hadapan mujahid islam yang akan menjadi pelindung dan benteng pada imam2,perawi hadis,cendekiawan islam..

Insyaalllah niat nak menyimpan janggut ni sentiasa ada,andaikata dah tamat perkhidmatan sukarela ketenteraan ni, akan saya tunaikan sunnah nabi s.a.w. kita yang tercinta ini...

.................................
Islam Is the Way of Life


heheh...risau ka? takut muslimat ukhwah tak bekenan? hihi..melawak saja..takpa2..ni ada satu cadangan ni. kalau janggut tu tumbuh, gunting sampai rapat. kira org tak nampakla saudara ada janggut, tapi saudara still ikut peraturan manusia dan juga tak tinggal sunnah...menyelam sambil minum airla...rasanya dah ada yang bagi cadangan ni sebelum ni...saya pun ciplak saja cadangan dia ni...tryla buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 14:15


Pada 27-06-07 12:45 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-06-07 16:19 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

kalau dah xtumbuh tu xple.

tapi kalau dah tumbuh jgnle dicukur, ikutilah sunnah nabi


saya nak selit sikit pasal cukur ni. baru dapat tau dari seorang muslimin. dia kata dia cukur bukan sebab takmau simpan. tapi sebab nak bagi tumbuh lagi lebat...heheh..so, kita taklehla buat kesimpulan kata org tu tak suka simpan janggut padahal mungkin dia nak lebatkan janggutnya...salah satu cara nak husnudhon..... :-)


assalamualaikum wbt

ulama khilaf isu cukur janggut, haram ke makruh. so jauhi perbuatan tersebut.

kalau nak trim tu gunting saja, gunting pun jangan sampai dah tak nampak janggut2 kecuali dok rapat2, sebab kita kena tonjolkan sunnah, spy jadi ikutan org ramai, dan dalam masa yang sama promote sunnah.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 08:07


bagus...bagus...


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-07 09:50


Assalamualaikum,
betul-betul ana sokong.. ana pun trim juga bagi kemas saja.. hehe.. tak ada lah sampai licin.. :) simpan bagi nampak ada ok saja.. sunnah simpan janggut ini.. wasalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:02


assalamualaikum wbt

sila download ebook ini : Janggut, antara Salaf dan Khalaf
(Beard, between salaf dan khalaf)
http://al-sunnah.com/pdf/beard.pdf

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:31


salam...

pasal janggut ni ada satu cita..masa ana kat sekolah menengah dahulukala ada seorang ustaz veteran berpesan..dia cakap janggut baru tumbuh janganlah dicukur sebab kalau dah cukur tak jadi ubat mujarab katanya..erm,rupanya ada tersirat disebalik tu,kalau tak dicukur lagi janggut tersebut boleh dijadikan ubat untuk menangkis serangan sihir..caranya cabut seurat kemudian rendam dalam gelas..selawat dan terus minum..jangan pula minum sekali janggut..

P/S : Petua diatas takkan mujarab melainkan dengan izin Allah semata-mata, sebagai saja..ana pun tak tau keberkesanannya..sekadar kongsi cerita. Walau apapun, janggut merupakan sunnah Rasulallah saw.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 12:43


Pada 27-06-07 14:15 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 12:45 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-06-07 16:19 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

kalau dah xtumbuh tu xple.

tapi kalau dah tumbuh jgnle dicukur, ikutilah sunnah nabi


saya nak selit sikit pasal cukur ni. baru dapat tau dari seorang muslimin. dia kata dia cukur bukan sebab takmau simpan. tapi sebab nak bagi tumbuh lagi lebat...heheh..so, kita taklehla buat kesimpulan kata org tu tak suka simpan janggut padahal mungkin dia nak lebatkan janggutnya...salah satu cara nak husnudhon..... :-)


assalamualaikum wbt

ulama khilaf isu cukur janggut, haram ke makruh. so jauhi perbuatan tersebut.

kalau nak trim tu gunting saja, gunting pun jangan sampai dah tak nampak janggut2 kecuali dok rapat2, sebab kita kena tonjolkan sunnah, spy jadi ikutan org ramai, dan dalam masa yang sama promote sunnah.




salam...
ana nak share situasi ana...
ana memang 'baka' bebulu.... tapi time study dulu ana join palapes... memang setiap pagi ana tpaksa cukur jangut dan misal...dan ana akui...bulu kat muka ana memang semakin lebat dan cpat tumbuh...
than sekarang ana dah kerja kat jabatan kerajaan... ana jadi dilema...bila ana simpan jangut panjat sikit, bos2 dah sindir " macam pbangkang"... tapi kalau dibiarkan pendek...rimas lah.....


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 09:57


Takpa..saudagar senja. Memang dah kita buat yang termampu untuk menunaikan sunnah seperti ini. Namun yang penting niat dan cuma masa menentukan kita untuk melaksanakan. Manalah suatu hari nanti dibenarkan menyimpan janggut tetapi kena kemas dalam tentera. hehe...

Sebenarnya dalam keadaan berada di pengkalan atau kem memang kena sentiasa kemas. Ikut dulu peraturan tersbut bukan beerti kita tidak mahu melaksanakan sunnah. Tetapi jika dah berperang bukannya ada masa nak bercukur ... pun silap-silap jadi macam dalam cerita Sarjan Hassan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.204422 saat. Lajunya....