Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: lelaki cari perempuan yang ada ciri-ciri isteri solehah tapi dia...??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» lelaki cari perempuan yang ada ciri-ciri isteri solehah tapi dia...??

Please Mendaftar To Post


Oleh lelaki cari perempuan yang ada ciri-ciri isteri solehah tapi dia...??

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 01:33


zaman sekarang ini,sesetengah lelaki kalau kita perhatikan buat pilihan yang terbaik untuk dijadikan calon isteri,tapi dia macam mat rempit.tu contoh saja.yang peliknya dia tak nak berubah,bila ditanye dia akan jawab yang isteri dia nanti yang akan bimbing dia sedangkan suami yang patot bimbing isteri.memang sebagai suami isteri perlu bimbing hantar 1 sama lain tapi kenapa mesti nak harapkan perempuan yang banyak pengetahuan dari dia?bukan nak salah kan lelaki tapi just nak tahu pendapat yang lain saja... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 01:51


Perempuan pun nak suami soleh jugak kan... rumahtangga bukannya terbina oleh pasangan yang 100% perfect.. tapi yang 50% perfect pada lelaki dan 50% perfect pada wanita.. sama-sama bantu untuk perelokkan diri masing-masing.. suami memimpin keluarga, isteri jadi timbalan pemimpin.. suami pilot, isteri jadi co-pilot.. bukannya stewardess.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 01:58


betul itu,tak ada manusie yang sempurne dalam dunia ini,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 02:45


lelaki yang soleh untok perempuan yang solehah....
soo,sama-sama lah kita berusaha menjadi hamba yang soleh dan solehah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 05:02


ada . .

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 05:02


ada . .

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 13:05


ada???apa yang ada?

Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 26-05-07 13:07


adam dan hawa kan saling melengkapi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 13:11


sama-sama kita betulkan diri kita masing-masing...tak rugi

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 14:14


Pada 26-05-07 01:51 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan pun nak suami soleh jugak kan... rumahtangga bukannya terbina oleh pasangan yang 100% perfect.. tapi yang 50% perfect pada lelaki dan 50% perfect pada wanita.. sama-sama bantu untuk perelokkan diri masing-masing.. suami memimpin keluarga, isteri jadi timbalan pemimpin.. suami pilot, isteri jadi co-pilot.. bukannya stewardess.. :-)



perumpamaan yang menarik dari encik Meow :-D ;-)


-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~


Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 14:36


yup...wanita yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk wanita yang baik...berusahalh kita menjadi lelaki dan wanita yang soleh dan solehah...but must remb lakukn setiap perkara hanya krnNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

osmanmeria
Warga Rasmi
Menyertai: 25.05.2007
Ahli No: 30042
Posting: 5
Dari: ampang

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-07 16:46


kalau boleh dalam bab ini mereka perlulah ambil berat bersama,dan kepada kaum wanita carilah bakal suami yang boleh membimbing anda dan bukannya anda yang membimbing bakal suami anda

Bookmark and Share

    


  Member Information For osmanmeriaProfil   Hantar PM kepada osmanmeria   Quote dan BalasQuote

osmanmeria
Warga Rasmi
Menyertai: 25.05.2007
Ahli No: 30042
Posting: 5
Dari: ampang

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-07 16:48


kepada kaum lelaki yang bakal bergelar suami janganlah kamu mengambil remeh ataupun mudah masalah ini,ini kerana akan dituntut di akhirat kelak..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For osmanmeriaProfil   Hantar PM kepada osmanmeria   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 18:02


Pada 26-05-07 01:51 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan pun nak suami soleh jugak kan... rumahtangga bukannya terbina oleh pasangan yang 100% perfect.. tapi yang 50% perfect pada lelaki dan 50% perfect pada wanita.. sama-sama bantu untuk perelokkan diri masing-masing.. suami memimpin keluarga, isteri jadi timbalan pemimpin.. suami pilot, isteri jadi co-pilot.. bukannya stewardess.. :-)



setuju dengan meow...
tak ada manusia yang prfect....kecuali junjungan kita baginda rasulullah s.a.w.......
sama-samalah kita berusaha menjadi hamba yang soleh dan solehah...
:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 21:33


nak yang terbaik kenalah jadi yang terbaik..insyaalllah...tak begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 26-05-07 22:02


Assalamualaikum...ana pun setuju dengan Meow...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 23:45


terasa insaf pada diri....

meow kalau kita jadi kumbang apa perumpamaan yang sesuai bagi muslimat tu? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 03:13


Assalamualaikum...jodoh? Allah dah tentukan pasangan kita..apa-apa yang berlaku ada hikmahnya..biasanya,perempuan solehah untuk lelaki soleh..tapi kadang-kadang ada jugak yang terbalik..tak di nafikan, kes macam 2 pun ada..tapi untuk pedoman diri dan sahabat2, jadilah soleh atau solehah dulu sebelum mengharap pasangan yang soleh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 10:47


kumbang emas ?
hehehehe

erm.kena sesama saling berusaha lah untuk jadi yang terbaik bukan untuk pasangannya tetapi untuk dirinya sendiri dahulu.kalau jadi baik semata-mata nak dapat pasangan yang baik,adakah kita terlupa tentang hadis yang seorang muslimin berhijrah hanya kerana mengikuti seorang muslimah?

berusaha untuk berubah kerana kita sendiri yang ingin berubah menjadi lebih baik sebelumnya.insyaAllah...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 10:51


biasala tu...hati kita memang condong kepada benda baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-07 23:36


memang susah...lelaki kekadang banyak demand nya..nak sangat perempuan yang hampir sempurna utknya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 23:42


Pada 27-05-07 23:36 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

memang susah...lelaki kekadang banyak demand nya..nak sangat perempuan yang hampir sempurna utknya.....


Sebenarnya yang dicari oleh seorang muslimin, isteri yang baik akhlaqnya yang mana dapat membantunya dalam menegakkan agama Allah. itu sebenanya yang amat diimpikan oleh seorang lelaki yang menjiwai erti da'wah. amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 02:18


sama-sama demand lah.....
laki demand,perempuan pun demand.....
biasa lah,nak cari pasangan hadap yang boleh membimbing kita ke jalan syurga 2 susah......kena lah demand.....:-)
tapi jangan nak demand sangat kalau kita 2 tak cukup baik,maksudnya soleh/solehah.....;-)
sama-sama lah kita berusaha menjadi hamba yang soleh/solehah.....
INSYAALLAH......:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-05-07 08:51


Pada 28-05-07 02:18 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sama-sama demand lah.....
laki demand,perempuan pun demand.....
biasa lah,nak cari pasangan hadap yang boleh membimbing kita ke jalan syurga 2 susah......kena lah demand.....:-)
tapi jangan nak demand sangat kalau kita 2 tak cukup baik,maksudnya soleh/solehah.....;-)
sama-sama lah kita berusaha menjadi hamba yang soleh/solehah.....
INSYAALLAH......:-)


berdemand2 pula....tak ada diskaun ke? :-P . nanti jangan diskaun kaw kaw penghabisan stok dah lah...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-05-07 08:55


sng2 jadi dr sndirila...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 10:31


perbetulkan diri sendiri dahulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 28-05-07 11:43


Pada 27-05-07 23:42 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-05-07 23:36 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

memang susah...lelaki kekadang banyak demand nya..nak sangat perempuan yang hampir sempurna utknya.....


Sebenarnya yang dicari oleh seorang muslimin, isteri yang baik akhlaqnya yang mana dapat membantunya dalam menegakkan agama Allah. itu sebenanya yang amat diimpikan oleh seorang lelaki yang menjiwai erti da'wah. amin


tapi banyak sangat syratnya..lau begitu....susah lah....laki pun susah...sebab terlalu demand....perempuan pula bnaykla yang jadi bakal andartu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 14:08


Salah satu tanggungjawab seorang lelaki adalah mencari ibu yang baik untuk anak-anaknya...Jadi tak semestinya lelaki yang mencari calon isteri yang solehah untuk kepentingan diri dia, mungkin dia mahu anak-anaknya mendapat pendidikan yang betul...(^^,)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 14:44


salam..
ana nak cari seorang muslimah yang:

1. tutup aurat dengan sempurna..
2. tahu mana boleh, mana yang tak boleh..
3. cantik di mata ana (pandangan lelaki ni berbeza-beza).
4. tahu apa tugasnya sebagai isteri..
5. maharnya tak terlalu menyusahkan..

tapi, yang paling penting.. Allahlah yang tentukan jodoh kita semua..
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 15:06


betul! lelaki memang macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 16:15


Betulll...ramai lelaki begitu...
Lelaki pemimpin wanita...dan wanita pula perlu saling b- ansur...
kadang, ada lelaki nak berubah, dats yang cari laki yang baik...tapi..agak susah agaknya muslimat nak trm sebab takut diri diabaikan atau diubah ke perkara -ve... bila xsekufu..last2 berlaku penceraian. Pendek dan panjang kata..carilah yang sekufu.
tapi..muslimat mesti nak laki baik..sebab boleh pimpin kita...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 16:42


setuju dengan niza_ati...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 16:47


Pada 28-05-07 14:08 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Salah satu tanggungjawab seorang lelaki adalah mencari ibu yang baik untuk anak-anaknya...Jadi tak semestinya lelaki yang mencari calon isteri yang solehah untuk kepentingan diri dia, mungkin dia mahu anak-anaknya mendapat pendidikan yang betul...(^^,)


salam...

hehe....

ana suka sangat setuju dengan apa yang dihantar oleh akhi sailormoon.

setuju....


kami(lelaki) cari yang solehah supaya dapat anak2 yang soleh dan solehah yang dapat mendidik anak2 dengan ISLAM yang sebenar.......insyaALLAH...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 17:48


muslimah pun cari muslimin yang soleh,supaya dapat bimbing isteri dan anak2 ke jalan yang diredhai Allah....
untuk melahirkan keluarga yang sakinah....
nak sama-sama didik anak2 jadi anak-anak yang soleh dan solehah.....
tnggung jawab didik dan bimbing anak2 kan tugas bersama suami dan isteri....
sama-sama lah kita berusaha menjadi insan yang soleh/solehah.....Amin :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 01:25


Pada 28-05-07 17:48 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah pun cari muslimin yang soleh,supaya dapat bimbing isteri dan anak2 ke jalan yang diredhai Allah....
untuk melahirkan keluarga yang sakinah....
nak sama-sama didik anak2 jadi anak-anak yang soleh dan solehah.....
tnggung jawab didik dan bimbing anak2 kan tugas bersama suami dan isteri....
sama-sama lah kita berusaha menjadi insan yang soleh/solehah.....Amin :-)


Ana setuju tu 100%. muslimin yang soleh umtuk muslimat yang solehah untuk capai mardhotillah. Amin :-)


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 02:09


Pada 28-05-07 17:48 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah pun cari muslimin yang soleh,supaya dapat bimbing isteri dan anak2 ke jalan yang diredhai Allah....
untuk melahirkan keluarga yang sakinah....
nak sama-sama didik anak2 jadi anak-anak yang soleh dan solehah.....
tnggung jawab didik dan bimbing anak2 kan tugas bersama suami dan isteri....
sama-sama lah kita berusaha menjadi insan yang soleh/solehah.....Amin :-)


100% setuju dengan raihan....
lelaki yang soleh adalah untuk perempuan yang solehah.....
nak yang terbaik,kenalah jadi yang terbaik dulu........

:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-05-07 07:28


betul tu..perempuan nak cari calon suami yang dapat jadi ketua keluarga yang dapat membimbingnya ke arah kebaikan...kalau lelaki nak harapkan perempuan saja bimbing dia,sesuatu tu takkan terjadi tanpa kerjasama dua pihak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 29-05-07 08:07


jangan sekadar mencari sahaja........takkan tak nak menjadi soleh????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 10:50


fitrah manusia memang semua nak yang sempurna dan baik..
even tanya pencuri..takkan dia nak carik perempuan/lelaki pencuri...
tapi keadilannya dah ada dalam alquran..dah ditulis dsitu..:)
antara kita nak/tidak ambil peluang saja..selebihnya tawakkal pada allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 15:05


“Wanita itu dinikahi kerana empat perkara. Kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Oleh itu, pilihlah yang beragama nescaya kamu akan beruntung.” – Riwayat al-Bukhari dan Muslim.

"Sesungguhnya seorang hamba perempuan yang beriman itu lebih baik daripada perempuan kafir musyrik sekalipun keadaannya menarik hati kamu." – Surah al-Baqarah: 221.


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 15:06


Mendidik Isteri Tentang Agama

Mungkin ada di kalangan muslimin yang mengatakan bahawa dia berupaya memberikan didikan agama yang secukupnya kepada bakal isterinya kelak setelah berumah tangga. Lalu memandang remeh usaha mencari wanita yang beragama sebagai calon isteri. Tetapi, tidak ramai yang sedar bahawa bukan mudah mendidik isteri tentang agama dari mula sehingga dia benar-benar faham agama keseluruhannya. Usaha mendidik anak mungkin terbantut kerana isteri itu sendiri masih belum mendalaminya. Ini merumitkan lagi tugas suami kerana terpaksa menghabiskan tenaga yang banyak dalam mencari nafkah, mendidik isteri dan memastikan anak-anak membesar dengan agama yang sempurna.

Sebaliknya, isteri yang telah pun faham dan mengamalkan tuntutan agama dengan baik akan memudahkan tugas suami. Bukan sahaja meringankan beban suami dengan memberikan pelbagai pandangan yang bernas untuk kebaikan rumah tangga, malah anak-anak juga membesar dengan didikan agama yang sempurna. Dan suami tadi tidak perlu lagi memikirkan cara mendidik isteri kerana dia sendiri telah pun faham segala tuntutan agama lalu menerapkannya kepada anak-anak dan rumah tangga.


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 15:12


Kalau betul nak berumah tangga, Kenapa letakkan kualiti setinggi awan untuk dicapai..? Kita semua manusia biasa.. tak perlulah mencari yang 100% perfect.. cukup sekadar yang faham agamanya dan akhlak sopan.. solehah tu terlalu tinggi nilainya.. siapa contoh wanita solehah?

1) Khadijah buat Khuwailid
2) Aishah al-Humaira' buat Abu Bakr
3) Hafsah buat Umar al-Khattab
4) Fatimah buat Rasulullah

Mampukah mencari wanita sehebat wanita solehah?


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 15:30


Tak mampu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 15:34


Pada 02-06-07 15:30 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Tak mampu...


Kalau tak mampu, tak payahlah letakkan syarat setinggi gunung untuk lelaki capai.. sedarlah diri kita semua manusia biasa.. ;-) Reti? :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 16:27


kadang-2 ada juga perempuan yang sedikit solehah dan beragama tapi terpesona dengan "seni menyentuh hati dan perasaan" yang dipraktikkan oleh lelaki tersebut ... pernah tak dengar org cakap perempuan laksana kerak nasi .. kalau selalu basahkan dengan air lama-2 lembut juga ... berpegang pada falsafah inilah maka ramai lelaki yang tertarik pada wanita-2 yang berkeperibadian solehah cuba menggoda dan mengorat ...

muslimah berkenaan pula mungkin dah tersentuh hati dan jiwanya lantas terharu dengan komitmen, usaha bersungguh dan "keikhlasan" yang ditunjukkan oleh lelaki itu lantas dia pun menerima cinta dan lamaran lelaki tersebut ... terus terima lamaran lantaran tidak mampu lagi membendung "perasaan" yang tidak sah di sisi syara' ... tentang soal sekufu pula ?? itu tak jadi masalah kerana si muslimat yakin suaminya nanti mampu berubah dengan usaha dan doanya pada Allah ... di sinilah masanya si muslimat mahu mempraktikkan ilmu dakwah yang dipelajarinya ... alasan kawin dengan yang tak sekufu adalah kerana dakwah sdgkan hati dan perasaan yang dulu sebelum timbul keinginan berdakwah ... ni contoh saja, mungkin tak pernah berlaku dan kalau ada berlaku mungkin kebetulan    

Ada tak sesiapa boleh bagi contoh dalam kehidupan yang sebenar yang mana seorang isteri yang berjaya "didik" suami dia ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 16:37


Pada 02-06-07 15:34 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 15:30 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Tak mampu...


Kalau tak mampu, tak payahlah letakkan syarat setinggi gunung untuk lelaki capai.. sedarlah diri kita semua manusia biasa.. ;-) Reti? :-D



yee toii 2...
and lelaki pun tak payah lah letak syarat setinggi gunung untuk perempuan capai....
sebab kita ini semua nya manusia biasa saja....
ye tak doc meow... :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 16:56


Pada 02-06-07 15:34 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 15:30 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Tak mampu...


Kalau tak mampu, tak payahlah letakkan syarat setinggi gunung untuk lelaki capai.. sedarlah diri kita semua manusia biasa.. ;-) Reti? :-D



emmm macam marah saja... saya tak letak syarat tinggi-tinggi setinggi gunung untuk lelaki capai pun.. :-P :-D.. saya sendiri pun banyak kekurangan....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 02-06-07 17:45


Pada 26-05-07 16:48 , osmanmeria posting:

!!! QUOTE !!!

kepada kaum lelaki yang bakal bergelar suami janganlah kamu mengambil remeh ataupun mudah masalah ini,ini kerana akan dituntut di akhirat kelak..............

:-D :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 17:58


Pada 02-06-07 16:56 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 15:34 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 15:30 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Tak mampu...


Kalau tak mampu, tak payahlah letakkan syarat setinggi gunung untuk lelaki capai.. sedarlah diri kita semua manusia biasa.. ;-) Reti? :-D



emmm macam marah saja... saya tak letak syarat tinggi-tinggi setinggi gunung untuk lelaki capai pun.. :-P :-D.. saya sendiri pun banyak kekurangan....


saya tak marah.. tapi ini adalah luahan hati sahabat yang pernah merasa pedihnya usaha mencapai gunung yang tinggi tapi tak dihargai.. hati manusia bila sekali tertutup, susah nak dibuka semula.. hanya Allah yang Mampu Membukanya semula..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 18:19


Pada 02-06-07 17:58 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 16:56 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 15:34 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 15:30 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Tak mampu...


Kalau tak mampu, tak payahlah letakkan syarat setinggi gunung untuk lelaki capai.. sedarlah diri kita semua manusia biasa.. ;-) Reti? :-D



emmm macam marah saja... saya tak letak syarat tinggi-tinggi setinggi gunung untuk lelaki capai pun.. :-P :-D.. saya sendiri pun banyak kekurangan....


saya tak marah.. tapi ini adalah luahan hati sahabat yang pernah merasa pedihnya usaha mencapai gunung yang tinggi tapi tak dihargai.. hati manusia bila sekali tertutup, susah nak dibuka semula.. hanya Allah yang Mampu Membukanya semula..



wahhh meow...
macam tengah frust saja ek...hehe
ada,tak ada manusia yang sempurna 100% dalam dunia ini...
2 sebab nya suami dan isteri saling melengkapi...jangan letak syarat setinggi gunung if tak nak org letak syarat setinggi gunung kat kita...
kalau kita tak sehebat rasulullah s.a.w,jangan mengharap serikandi sehebat siti khadijah.....

:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 18:25


Asroal,
Nak menulis novel kena banyak kumpul pengalaman..
kalau tak tak ada point nak buat cerita..
kumpul saja pengalaman sesiapa pun.. :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 22:23


saffa takut nak fikir pasal jodoh...huhu
sekarang ni nak belajar tinggi-tinggi:) tralalala~

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 22:51


Semoga dipermudahkan hati itu untuk dibuka kembali. Hidup ini kan ibarat roda.... satu hari nanti akan normal lah balik.. dan akan lalui ujian lain pula... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-06-07 23:22


Teringat beberapa seni kata nasyid walau tak tersusun...suka sangat..menjadi ispirasi:

Isteri cerdik & solehah penyejuk, mata penawar hati, penenang fikiran.
Diwaktu kita buntu dia penunjuk jalan...
salah kita dia betulkan..
Peneman diwaktu sunyi...
Penghibur diwaktu duka...
Dia ibarat tongkat si buta, bila tiada satu kehilangan...

*InsyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-06-07 00:25


semua mahu yang terbaik

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-06-07 00:25


semua mahu yang terbaik

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 01:28


Assalamualaikum.....

saya ada kisah nak dikongsi bersama.....

ustazah saya dulu tak pernah bercinta dengan suaminya sebelum kahwin.....ni kisahnya.....
Suatu hari, pemuda ini yang ternampak ustazah terpinga2 mencari jalan ke stesen keretapi (berikutan jalan sesak ketika pilihanraya), pemuda tersebut menawarkan pertolongan untuk menunjukkan jalan.....
Akhirnya ustazah sampai ke destinasi dengan bantuan pemuda tersebut. ketika ustazah naik kretapi tersebut, pemuda itu memberi surat pada ustazah....
isi kandungannya menyatakan hasrat pemuda itu ingin memperisterikan ustazah....
ustazah yang menyangka pemuda tersebut bergurau, membalas surat tersebut dengan menyuruh pemuda tersebut masuk meminang jika benar ingin memperisterikannya.


Tanpa disangka2 beberapa bulan kemudian satu pggilan dr ibu ustazah surh ustazah pulg ke rumh dengan segera (ustazah di u ketika itu). Rupanya2 pemuda tersebut betul-betul masuk meminang......
Parents ustazah bersetuju..dan mereka dinikah gantungkan (kerana ustazah masih lagi belajar).....

Selapas berkahwin ustazah dapat tau yang pemuda ini jahil mengenai agama dan memang hasrat pemuda tersebut untuk memperisterikan seorang ustazah kerana
ingin mendalami ilmu agama.....
tiap-tiap mlm ustazah mengajarnya...mengaji dan sebagainya....
Hampir saban hari ustazah menitiskan air mata...ialah bukan senang nak mengajar lelaki (kata ustazah).....
tapi Alhamdulillah...sekarang suami ustazah tu dah mampu nak ajar anknya mengaji Al-Quran....dan sering menunaikan solat hajat untuk anaknya menjelang peperiksaan....
Menurut ustazah dia bahagia sangat disamping suaminya kerana suaminya tak pernah menyakiti hatinya walau sekali pun, hari2 rasa macam baru kahwin....
malah tak pernah meminta ustazah untuk membuat secawan air...suami ustazah akan buat sendiri bila tengok ustazah sibuk....(ustazah aktif dalam memberi motivasi di sekolah2)....
setiap mggu si suami akan tolong ustazah mengemaskan halaman rumah...
untuk pengetahuan, suami ustazah hanyalah seorang pemandu lori sahaja....
ustazah pula, guru (ustazah) di sek menengah.....
Kini mereka bahagia....Alhamdulillah....

Sesunggunhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya....
Jodoh pertemuan itu di tangan Allah.....

Wallahu a'lam.....


p/s: sekadar cerita untuk dikongsi bersama......(tapi cerita benar ni...ustazah saya lah tu masa sek menengah)..... :-)


-----------------
A GOOD PLAN TODAY IS BETTER THAN A PERFECT PLAN TOMORROW...
[ Telah diedit oleh: Afina pada 03-06-07 01:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 01:34


hebatnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 01:38


bagus nya ustazah 2...
memang betuah suami dia dapat isteri yang solehah macam 2...
and memang betuah ustazah 2 dapat suami yang cintakan Allah dan sangat memahami macam 2...
alhamdulillah...:-0

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 01:52


Pada 03-06-07 01:28 , Afina posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.....

saya ada kisah nak dikongsi bersama.....

ustazah saya dulu tak pernah bercinta dengan suaminya sebelum kahwin.....ni kisahnya.....
Suatu hari, pemuda ini yang ternampak ustazah terpinga2 mencari jalan ke stesen keretapi (berikutan jalan sesak ketika pilihanraya), pemuda tersebut menawarkan pertolongan untuk menunjukkan jalan.....
Akhirnya ustazah sampai ke destinasi dengan bantuan pemuda tersebut. ketika ustazah naik kretapi tersebut, pemuda itu memberi surat pada ustazah....
isi kandungannya menyatakan hasrat pemuda itu ingin memperisterikan ustazah....
ustazah yang menyangka pemuda tersebut bergurau, membalas surat tersebut dengan menyuruh pemuda tersebut masuk meminang jika benar ingin memperisterikannya.


Tanpa disangka2 beberapa bulan kemudian satu pggilan dr ibu ustazah surh ustazah pulg ke rumh dengan segera (ustazah di u ketika itu). Rupanya2 pemuda tersebut betul-betul masuk meminang......
Parents ustazah bersetuju..dan mereka dinikah gantungkan (kerana ustazah masih lagi belajar).....

Selapas berkahwin ustazah dapat tau yang pemuda ini jahil mengenai agama dan memang hasrat pemuda tersebut untuk memperisterikan seorang ustazah kerana
ingin mendalami ilmu agama.....
tiap-tiap mlm ustazah mengajarnya...mengaji dan sebagainya....
Hampir saban hari ustazah menitiskan air mata...ialah bukan senang nak mengajar lelaki (kata ustazah).....
tapi Alhamdulillah...sekarang suami ustazah tu dah mampu nak ajar anknya mengaji Al-Quran....dan sering menunaikan solat hajat untuk anaknya menjelang peperiksaan....
Menurut ustazah dia bahagia sangat disamping suaminya kerana suaminya tak pernah menyakiti hatinya walau sekali pun, hari2 rasa macam baru kahwin....
malah tak pernah meminta ustazah untuk membuat secawan air...suami ustazah akan buat sendiri bila tengok ustazah sibuk....(ustazah aktif dalam memberi motivasi di sekolah2)....
setiap mggu si suami akan tolong ustazah mengemaskan halaman rumah...
untuk pengetahuan, suami ustazah hanyalah seorang pemandu lori sahaja....
ustazah pula, guru (ustazah) di sek menengah.....
Kini mereka bahagia....Alhamdulillah....

Sesunggunhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya....
Jodoh pertemuan itu di tangan Allah.....

Wallahu a'lam.....


p/s: sekadar cerita untuk dikongsi bersama......(tapi cerita benar ni...ustazah saya lah tu masa sek menengah)..... :-)



Assalamualaikum....

hebat ustazah tu.....dapat mengtalbiyah suaminya..susah nak cari seorang muslimah ini......mungkin 1 dalam 1000.....
ana lihat suaminya,kurang ilmu agama tapi nak kan islam....tu lah yang cantiknya...kadang sesetengah manusia ada ilmu agama tapi tak beramal dengannya....

dari pandangan peribadi ana ni...agar sukar seorag muslimat nak mengtalbiyahkan seorag suami yang tak ada fikrah islam(tak ada perasaan nak kan islam)...kurang ilmu agama dan nak kan islam,insyaallah boleh ditalbiyah kan lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 01:57


Pada 02-06-07 16:27 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!


Ada tak sesiapa boleh bagi contoh dalam kehidupan yang sebenar yang mana seorang isteri yang berjaya "didik" suami dia ?


saudara transmissionline, dah terjawab ini..... :-) :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 01:59


Pada 03-06-07 01:57 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 16:27 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!


Ada tak sesiapa boleh bagi contoh dalam kehidupan yang sebenar yang mana seorang isteri yang berjaya "didik" suami dia ?


saudara transmissionline, dah terjawab ini..... :-) :-)



haa dah ada contoh ini... :-D
ramai lagi di luar sana,cuma yang cukup bertuah and yang terpilih saja akan jumpa.... :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 02:43


Pada 02-06-07 18:25 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Asroal,
Nak menulis novel kena banyak kumpul pengalaman..
kalau tak tak ada point nak buat cerita..
kumpul saja pengalaman sesiapa pun.. :-D



:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 02:45


Pada 03-06-07 01:28 , Afina posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.....

saya ada kisah nak dikongsi bersama.....

ustazah saya dulu tak pernah bercinta dengan suaminya sebelum kahwin.....ni kisahnya.....
Suatu hari, pemuda ini yang ternampak ustazah terpinga2 mencari jalan ke stesen keretapi (berikutan jalan sesak ketika pilihanraya), pemuda tersebut menawarkan pertolongan untuk menunjukkan jalan.....
Akhirnya ustazah sampai ke destinasi dengan bantuan pemuda tersebut. ketika ustazah naik kretapi tersebut, pemuda itu memberi surat pada ustazah....
isi kandungannya menyatakan hasrat pemuda itu ingin memperisterikan ustazah....
ustazah yang menyangka pemuda tersebut bergurau, membalas surat tersebut dengan menyuruh pemuda tersebut masuk meminang jika benar ingin memperisterikannya.


Tanpa disangka2 beberapa bulan kemudian satu pggilan dr ibu ustazah surh ustazah pulg ke rumh dengan segera (ustazah di u ketika itu). Rupanya2 pemuda tersebut betul-betul masuk meminang......
Parents ustazah bersetuju..dan mereka dinikah gantungkan (kerana ustazah masih lagi belajar).....

Selapas berkahwin ustazah dapat tau yang pemuda ini jahil mengenai agama dan memang hasrat pemuda tersebut untuk memperisterikan seorang ustazah kerana
ingin mendalami ilmu agama.....
tiap-tiap mlm ustazah mengajarnya...mengaji dan sebagainya....
Hampir saban hari ustazah menitiskan air mata...ialah bukan senang nak mengajar lelaki (kata ustazah).....
tapi Alhamdulillah...sekarang suami ustazah tu dah mampu nak ajar anknya mengaji Al-Quran....dan sering menunaikan solat hajat untuk anaknya menjelang peperiksaan....
Menurut ustazah dia bahagia sangat disamping suaminya kerana suaminya tak pernah menyakiti hatinya walau sekali pun, hari2 rasa macam baru kahwin....
malah tak pernah meminta ustazah untuk membuat secawan air...suami ustazah akan buat sendiri bila tengok ustazah sibuk....(ustazah aktif dalam memberi motivasi di sekolah2)....
setiap mggu si suami akan tolong ustazah mengemaskan halaman rumah...
untuk pengetahuan, suami ustazah hanyalah seorang pemandu lori sahaja....
ustazah pula, guru (ustazah) di sek menengah.....
Kini mereka bahagia....Alhamdulillah....

Sesunggunhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya....
Jodoh pertemuan itu di tangan Allah.....

Wallahu a'lam.....


p/s: sekadar cerita untuk dikongsi bersama......(tapi cerita benar ni...ustazah saya lah tu masa sek menengah)..... :-)



Alhamdulillah...
betapa sayang nya Allah pada hamba2-Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 02:58


Pada 27-05-07 10:47 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

kumbang emas ?
hehehehe

erm.kena sesama saling berusaha lah untuk jadi yang terbaik bukan untuk pasangannya tetapi untuk dirinya sendiri dahulu.kalau jadi baik semata-mata nak dapat pasangan yang baik,adakah kita terlupa tentang hadis yang seorang muslimin berhijrah hanya kerana mengikuti seorang muslimah?

berusaha untuk berubah kerana kita sendiri yang ingin berubah menjadi lebih baik sebelumnya.insyaAllah...



tertarik lah dengan hadits tu..boleh tak trouver atau sesiapa bagi tahu..

****
memang bagus lah pemikiran lelaki yang macam ni..sebab masih lagi diberi hidayah..nak yang boleh bimbing dia..situasi ini tengok pada perempuan tersebut lah.Kalau dia rasa mampu untuk membimbing laki tersebut saya rasa tak salah..

sya Kalau boleh biar lah lelaki tu lebih arif..aden tak mampu nak bimbing lelaki..sebab iman ini pun tak cukup kuat lagi nak bimbing org lain..harap boleh lah si soleh hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-06-07 10:08


Pada 28-05-07 02:18 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sama-sama demand lah.....
laki demand,perempuan pun demand.....
biasa lah,nak cari pasangan hadap yang boleh membimbing kita ke jalan syurga 2 susah......kena lah demand.....:-)
tapi jangan nak demand sangat kalau kita 2 tak cukup baik,maksudnya soleh/solehah.....;-)
sama-sama lah kita berusaha menjadi hamba yang soleh/solehah.....
INSYAALLAH......:-)


perempuan demand nanti dikata jual mahal sangat p ula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 05:43


cerita ustazah dilamar pemuda di stesen keretapi ... tu lah satu contoh yang kita nak dengar dan kongsi dalam forum .. dalam kes ni memang pemuda tu nampaknya benar-2 mahu mendalami Islam .. maknanya dia nak kawin ustazah kerana nakkan kebaikan bukan semata-2 kerana terpesona dengan kecantikan, kepribadian ...

dan contoh ni juga bagi idea kat saya macam mana nak dapat seorang ustazah ... terus masuk meminang jumpa mak bapak kalau suka ...

nampak macam sebegitu mudah saja kan .. tapi tak tau lah kalau saya cuba boleh dapat atau tidak .. saya percaya zaman tu mesti dalam sekitar 80-an atau pertengahan 90-an yang mana golongan ustazah ni memang betul-2 jaga adab dan hati ... sekarang semua ustazah dah ada pilihan sendiri mahukan mereka yang komited dengan perjuangan, islah, dakwah dan sebagainya ... mahukan mereka yang mencintai Allah sepenuh hati agar dia juga dapat dekat pada Allah ... jadi nasihat untuk diri saya "ukur baju di badan sendiri" .. perempuan kan ramai ... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 06:00


Pada 03-06-07 01:59 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!


haa dah ada contoh ini... :-D
ramai lagi di luar sana,cuma yang cukup bertuah and yang terpilih saja akan jumpa.... :-D :-D :-D


betul tu .. yang cukup bertuah saja akan jumpa ... semuanya bergantung pada takdir Allah ... kita jangan lah pula terlalu berharap


Pada 03-06-07 01:28 , Afina posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.....


Menurut ustazah dia bahagia sangat disamping suaminya kerana suaminya tak pernah menyakiti hatinya walau sekali pun, hari2 rasa macam baru kahwin....
malah tak pernah meminta ustazah untuk membuat secawan air...suami ustazah akan buat sendiri bila tengok ustazah sibuk....




tak boleh dengar ayat-2 macam ni terutama part "hari2 rasa macam baru kahwin" tu .. buat saya rasa jealous pula ... tak tau lah nanti dapat istri macam mana kan .. maklum lah perempuan sekarang ni cerdik-2, graduan U, bijak mempertahankan hak, pandai berhujah, bertekak dan bertelagah ...

kalau nak dapat yang baik-2 pun kena lah cermin muka dulu kan ... dan saya rasa mungkin hampir pasti hasrat nak dapat istri dari kalangan ustazah yang baik-2 tu dah jauh dari jangkauan ... hanya tinggal imaginasi yang dah basi ....



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 01:19


erm.. transmissionline, jangan terlalu cepat buat andaian sebegitu.. macam putus harapan saja...

kan Allah memerintahkan agar kita berdoa. doa itu kan senjata orang mukmin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aini_kkpp
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30092
Posting: 23
Dari: pahang

blank  


posticon Posting pada: 08-06-07 20:52


memang satu masalah yang besar kalau masing tak sedar diri.tiada siapa yang bololeh mengubah nasib diri kita sendiri melaikan diri kita sendiri.so sebelum nak berumah tangga fikirkan kerana yang nampak baik diluar tak semestinya baik didalamnya.rumah tangga yang bahagia terletak kepada keredhaanNya,jangan mengharapkan wanita sahaja dalam mendidik anak2,inilah yang berlaku pada masa kini,sekurang2nya lelaki haruslah berani menjadi imam ketika bersolat....berapa ramai lelaki diluar sana berani kedepan menjadi imam?tepuk dada tanya iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For aini_kkppProfil   Hantar PM kepada aini_kkpp   Quote dan BalasQuote

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 19:43


betul-betul,dalam hidup berumah tangge ini,kita perlu sama-sama bimbing antara 1 sama lain.tak boleh nak harapkan sebelah pihak saja...tapi seandainye kita ditakdirkan mendapat pasangan yang jahil kita perlu redha sebab itu adalah ujian Allah pada kita...banyakkan berdoa.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 23:30


Always aim for the sky...If you fail, at least you can reach the cloud...(^^,)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.195947 saat. Lajunya....