Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Peluang Pekerjaan
Topik: pekerja khidmat sementara (PKS)


Carian Forum

Moderator: Administrator, RuMaishaaa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Peluang Pekerjaan
    »» pekerja khidmat sementara (PKS)

Please Mendaftar To Post


Oleh pekerja khidmat sementara (PKS)

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-05-07 12:10


salam,alak.. sesiapa yang ada maklumat tentang pks ni boleh britau tak, pasal pengalaman anda dan bagaimana nak applynya..ana sekarang tengah cari kerja sementara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 27-05-07 12:56


tengah cari juga..ada apply di kementerian.biasenya kekosongan tidak diiklankan. anta saja resume dan cover letter.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 16:16


Pada 19-05-07 12:10 , rajanazri posting:

!!! QUOTE !!!

salam,alak.. sesiapa yang ada maklumat tentang pks ni boleh britau tak, pasal pengalaman anda dan bagaimana nak applynya..ana sekarang tengah cari kerja sementara..


ampunkan patik tuanku... :lol:

bukankah telah patik terangkan perkara ini sepurnama lalu...dan telah juga tuanku mencemar duli ke kompleks2 kerajaan putrajaya bagi menhantar resume ke kementerian2 di sana..apakah tuanku sudah lupa..? atau tuanku masih tak dapat-dapat apa-apa jawapan darinya..?jadi..selain dari itu apakah tuanku meminta gerangan kerjaya yang lain...huhuhu..jangan lupa bagitau patik ye tuanku..Kalau tak....u're fired!!! :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/
[ Telah diedit oleh: syemarly pada 27-05-07 16:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 28-05-07 14:47


syemarly...ada jawatan PKS di semua kementerian ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 21:09


Pada 28-05-07 14:47 , comelbest posting:

!!! QUOTE !!!

syemarly...ada jawatan PKS di semua kementerian ke??



actly jawatan PKS selalunye dibuka kepada semua org esp pada fresh graduate..ye lah..Kalau nak apply kerja biasanya banyak syarikat minta syarat ada pengalaman setahun dua dalam bidang2 berkaitan walhal golongan ni mana ada pengalaman pun..Kalau sesi prektikel pun tak sampai setahun..sebulan dua saja..so nila peluang kita nak berjinak2 dengan peluang kerjaya..esp dalam tugasan2 pentadbiran...tapi kan hari tu saya hantar dikatakan terlalu ramai yang mohon PKS ni..dan kita boleh hantar resume2 pada mana-mana kementerian yang kita suka dan nak..nak hantar semua pun boleh.. :lol:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 29-05-07 11:19


owhh..thank u. saya ada apply jugak tapi di kementerian yang saya tahu saja ada PKS :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 12:26


salam

saya dulu ada pengalaman jugak kerja sebagai pks ni
dulu saya bekerja sebagai pks di bahagian biasiswa, kementerian pelajaran malaysia
di situ banyak ilmu yang saya dapati
saya bekerja disitu selama setahun iaitu tahun 2004
kadang-kadang meletihkan jugak walaupun kita ada degree tapi kerja macam kerani malahan lebih teruk daripada itu lagi, tapi tak mengapalah, sekurang-kurangnya dapat jugak duit poket daripada duduk menganggur, betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 00:24


Pada 29-05-07 12:26 , syah_apium posting:

!!! QUOTE !!!

salam

saya dulu ada pengalaman jugak kerja sebagai pks ni
dulu saya bekerja sebagai pks di bahagian biasiswa, kementerian pelajaran malaysia
di situ banyak ilmu yang saya dapati
saya bekerja disitu selama setahun iaitu tahun 2004
kadang-kadang meletihkan jugak walaupun kita ada degree tapi kerja macam kerani malahan lebih teruk daripada itu lagi, tapi tak mengapalah, sekurang-kurangnya dapat jugak duit poket daripada duduk menganggur, betul tak?


nak tanya...tangga gaji bagaimana ek..bukan mata duitan..hanya tanya...dan kontra tu berapa lama...awak keluar sendiri ke atau kena tendang? dan hari tu saya hantar resume dalam awal mei..agak2 bila baru dia panggil..? perlu lalui proses temuduga tak...? please dan terima kasih.. :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-06-07 11:34


syermarli awak tak mahu ke hantar resume di tempat lain selain tempat yang kita hantar 2?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 12:08


assalamualaikum..di sesetengah tempat dipanggil Pekerja Khidmat Singkat...bergantung pada jabatan itulah...ada setengah tempat tu..kerja PKS sambung 6 bulan 6 bulan...

biasanya PKS ni diperlukan jika ada kerja yang perlu dibuat...perlukan orang...

nak apply tu... tak taula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 05-06-07 16:37


pagi tadi aku dapat call dr PICC..aku dapat temuduga PKS.
so, ada sesiapa nak share soalan temuduga??


-----------------
~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 20:35


Pada 05-06-07 11:34 , rajanazri posting:

!!! QUOTE !!!

syermarli awak tak mahu ke hantar resume di tempat lain selain tempat yang kita hantar 2?



ada rasa juga nak hantar..tapi tengok lah dulu...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 11:34


salam

gaji yang ana dapat masa 2 dalam RM800 sebulan
okla 2 daripada tak ada kerja, sekurang2nya kita dapat pengalaman
kadang-kadang trasala jugak org yang memberi arahan 2 adalah kerani biasa saja
ala, biasala 2
tentang temuduga plaks dia tanyalah berkaitan dengan tempat yang kita pohon
kita kenala ambil tau jugak, bukan setakat minta kerja saja
okla, see u next

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-06-07 12:41


salam...
ana pun teringin jugak nak mohon tapi tak tau Macamana
sekarang ni ana kembali mengangur....
banyak jugak minta kerja tapi sekarang tak ada khabar berita lagi...
sesiapa ada maklumat tu boleh lah kongsi2 ek

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 14:52


ana jugak pernah kerja sebagai PKS ini.. PKS tempat ana bekerja ni memang best sangat-sangat sebab bekerja dengan PTD yang sporting gila.. Waktu ana kerja kat Bahagian ni,memang ana banyak sangat melancong.. Anjur kursus itu, buat taklimat ini.. Kira jelajah Malaysia lah. Kalau nak di ikutkan dalam kontrak, PKS tidak dibenarkan berada diluar kawasan.tentang gaji,ia di kira mengikut jam, tapi ada sesetengah Bahagian/Jabatan yang mengikut gred akademik. Itu adalah kisah 2005 dalam memori. Tetapi kelebihan saya bekerja PKS ini adalah stepping stone saya mendapatkan kerjaya yang lebih baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 16:53


salam...
ana tak pernah join pks...
tapi kakak ana pks kem. belia dan sukan(KBS)- bahagian rakan muda...
contract 6 bulan...
gaji kalau ana tak silap, rm45 agaknya sehari...
jadi, gaji dikira berdasarkan hari bekerja..
tapi, kerjanya agak berat dan boleh tahan teruknya...
tapi yang bestnya boleh p jenjalan setiap kali ada program rakan muda serata malaysia...
sekarang ni kakak ana dah pindah kerja dari KBS ke LHDN..
cma ana tak tau statusnya sama ada tetap pks atau staff tetap.

ana rasa, kalau nak apply pks ni senang lagi kalau kita tahu memana jabatan yang memerlukan pks.. tapi lagi senang kalau ada kenalan di mana jabatan berkaitan... apa pun, yakinlah dengan rezeki yang ditentukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 17:15


sya tak pernah kerja pks ni tapi dalam ofis sya ni ada 2 org bekas PKS yang dijadikan pekerja sambilan.PKS ni kebanyakkannya diisi oleh saudara2 bekerja tetap.bila saja tau ada jwtan kosong PKS ,mereka akan ambil saudara2 mereka yang tak bekeja.tapi tu lah terus dapat,yang penting pandai buat kerja..minimum ada diploma.kat ofis ni ada 7 org pekerja sambilan...gaji dalam 780 tolak kwsp sebulan..kerja sebagai kerani gaji ikut spm..tapi kat ofis ni masih kekurangan pekerja lagi...dengar kabarnya bulan 9 ni ada carta baru,nak luaskn lagi carta organisasi.mungkin nak tambah dalam 15 org pkerja lagi...tak tahu nak ambil pekerja tetap(SPA ambil) atau pekeja sambilan(jabatan ambil)...ni area miri...cadangan sya,bagi yang tak memilih kerja apply saja kat SPA ikut kelulusan yang ada,kalau result SPM cemerlang ke apply saja guna SPM walaupun pada masa yang sama ada diploma...sya pernah jumpa seorang penemuduga,berbual dengan dia...dia cakap macam tu lah....sya pun ada STPM tapi apply setahun tak dapat,,,sya guna SPM terus dapat 4 bulan saja...gaji ikut SPM lah..tapi syukur lah kan...daripada tak ada kerja kan..lagi jauh kita kerja..lagi bnykla elaun2..hehe...good luck


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 08-06-07 18:17


pada saya, tak semestinya jwtn ni ada sangkut paut dengan sedara-mara kakitangan tetap..
sebab dalam 1 jabatan tak ramai diperlukan mengikut musim..
minimum pun seorang saja..nak jimat tapi tengok juga pada aktiviti jbtn.

pks ni guna spm pun boleh..tapi kalau ada degree,
confirm depa ambil..but tengok pada temuduga lah pulak..
yerla bukan senang budak degree nak gaji taraf spm..
dahlah pandai buat kerja,fresh lagi,lebih banyak bagi idea dll :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 08-06-07 18:21


Pada 08-06-07 12:41 , puteribongsu1306 posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
ana pun teringin jugak nak mohon tapi tak tau Macamana
sekarang ni ana kembali mengangur....
banyak jugak minta kerja tapi sekarang tak ada khabar berita lagi...
sesiapa ada maklumat tu boleh lah kongsi2 ek


anta saja kat mana-mana jbtn..
tak payah nak tunggu iklan or etc :roll:
buatlah surat permohonan macam biasa dan resume..
lepas itu poslah...sebelah kiri atas tulislah jwtn yang nak dipohon..
macam apply keje2 lain, jangan malu jangan segan!!


-----------------
~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

naabihah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.06.2007
Ahli No: 30194
Posting: 25
Dari: bangi

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 11:28


dulu ada minta ...siap intw lagi..tapi tak dapat..mereka ambil sedara 2 pekerja dalam tu..tapi rezeki tuhan yang tentukan...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For naabihahProfil   Hantar PM kepada naabihah   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 09-06-07 22:36


Pada 09-06-07 11:28 , naabihah posting:

!!! QUOTE !!!

dulu ada minta ...siap intw lagi..tapi tak dapat..mereka ambil sedara 2 pekerja dalam tu..tapi rezeki tuhan yang tentukan...........


owh..bagila tips2 soalan. hehehe..


-----------------
~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

wassini07
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2007
Ahli No: 30248
Posting: 1
Dari: nilai

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 16:51


salam.macam mana nak apply pks ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wassini07Profil   Hantar PM kepada wassini07   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 14-06-07 00:12


baru saja lepas temuduga isnin lepas..
mula-mula confident saja... tapi sampai sana,
banyak org lama apply semula..
wallahua'lam. kalau ada rezeki, kejelah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 14-06-07 00:19


Pada 13-06-07 16:51 , wassini07 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.macam mana nak apply pks ek?


antala resume dan surat..
anta saja, kalau tak ada kosong, mereka akan save dulu resume tu
ada kosong, resume awak tu akan disemak balik
sekurang-kurangnya spm...


-----------------
~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 00:46


bulan lepas saya dah hantar resume ke beberapa kementerian..tapi kan..saya tak pula sertakan surat iringan..juzt hantar resume saja...tapi tak d panggil2 pun..

adakah ini penyebabk kepada mereka tak panggil2 saya lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 14-06-07 01:41


Pada 14-06-07 00:46 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bulan lepas saya dah hantar resume ke beberapa kementerian..tapi kan..saya tak pula sertakan surat iringan..juzt hantar resume saja...tapi tak d panggil2 pun..

adakah ini penyebabk kepada mereka tak panggil2 saya lagi..


mungkinlah...
manalah mereka tahu awak apply jwtn apa?
senang saja, awak fikirkn kalau awak pegawai yang mengambil pekerja...
apa yang awak nak??
mesti awak rasa nak cari pekerja yang berani kan..yang sungguh2.


-----------------
~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 09:10


Insya-Allaah, kepada sahabat yang tunggu atau sedang apply. Jangan bimbang, pasti ada rezeki cuma selalu berdoa dan usaha jumpa sesiapa yang boleh membantu.

Siapa yang dapat jangan lepas peluang walaupun jawatan lain dari apa kita sepetutnya. Untungnya kemudian tidak diketahui ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 21:03


Pada 14-06-07 01:41 , comelbest posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-07 00:46 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bulan lepas saya dah hantar resume ke beberapa kementerian..tapi kan..saya tak pula sertakan surat iringan..juzt hantar resume saja...tapi tak d panggil2 pun..

adakah ini penyebabk kepada mereka tak panggil2 saya lagi..


mungkinlah...
manalah mereka tahu awak apply jwtn apa?
senang saja, awak fikirkn kalau awak pegawai yang mengambil pekerja...
apa yang awak nak??
mesti awak rasa nak cari pekerja yang berani kan..yang sungguh2.



ohoo..kena hantar lagi ek..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 19-06-07 11:25


Pada 18-06-07 21:03 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-07 01:41 , comelbest posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-07 00:46 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bulan lepas saya dah hantar resume ke beberapa kementerian..tapi kan..saya tak pula sertakan surat iringan..juzt hantar resume saja...tapi tak d panggil2 pun..

adakah ini penyebabk kepada mereka tak panggil2 saya lagi..


mungkinlah...
manalah mereka tahu awak apply jwtn apa?
senang saja, awak fikirkn kalau awak pegawai yang mengambil pekerja...
apa yang awak nak??
mesti awak rasa nak cari pekerja yang berani kan..yang sungguh2.



ohoo..kena hantar lagi ek..



antalah..buat dengan bersungguh2. jangan harap dia faham apa yang kita mahukan~~


-----------------
~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 02-07-07 22:48


al-hamdulillah...tadi baru mula kerja kat picc as pks. okeyla..not bad!


-----------------
~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 01:24


Pada 02-07-07 22:48 , comelbest posting:

!!! QUOTE !!!

al-hamdulillah...tadi baru mula kerja kat picc as pks. okeyla..not bad!




e'eh..bagaimana boleh dapat..bila u hantar resume ek..i hantar since may tak dapat apa-apa newz pun..ada kena pergi temuduga ka?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

eizzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9574
Posting: 35
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-08-07 10:22


Assalamualaikum...
pks ni besanye kontrak kan?so kalau macam itu...sesiapa yang nak cari kerja smentara sebagai cikgu gantian, boleh try pergi kat pejabat mara juga.sebab di hari itu ada iklan tok jwtn tersebut tok ajar subjek english and chemistry kat MRSM jasin (Tun Ghafar Baba).try tengok kalau still open.saya ada anta dulu and mereka da pggl tok interview, tapi tak pergi sebab dapat kerja yang lebih baik ;-) try lah...


-----------------
usaha, doa, tawakkal...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eizzahProfil   Hantar PM kepada eizzah   Quote dan BalasQuote

saleha_razalli
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2007
Ahli No: 30959
Posting: 6
Dari: Terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 17:24


macamana nak tau jawatan yang perlu dipohon?

atau hanya menyatakan perkara 'pekeja khidmat sementara'?

yela..kita kan tak tau jawatan apa yang kosong?

bila dihantar pada kementerian, pada jabatan mana nak ditujukan?

adakah bahagian sumber manusia? saya tak ada pengalaman langsung.

pada sesiapa yang boleh bantu, terima kasih.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For saleha_razalliProfil   Hantar PM kepada saleha_razalli   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 23:37


k..alamatkan kepada mana-mana jabatan or kmenterian yang kita nak mohon tu..then perkara surat tulis lah "memohon jawatan pegawai tadbir sementara" atau pun "pegawai khidmat sementara" atau "pekerja khidmat sementara"..

yang lain-lain tu macam biasa lah..

nanti kita akan ditenpatkan dimana2 tempat dan jabatan yang ada kosong secara kontrak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

cik_nor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30856
Posting: 28
Dari: kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 08:13


salam...sekarang perpustakaan negeri kebanyakan nak guna pks...so sesiapa nak kerja as pks..hantar lah resume & cover letter you all kat library negeri masing-masing...cik_nor ex pks library desa negeri Pahang...dah 1thn kerja sebagai pks..sekarang dengan xperience pks cik nor dapat kerja tetapi sekarang...alhamdullillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_norProfil   Hantar PM kepada cik_nor   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 10:34


ye ke...

please beritahu nak tulis jawatan apa..? sama ada tulis pembantu pustakaan,pustakawan,atau apa lagi??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 22:44


alhamdulillah..insyaallah ana dapat pks ni lepas raya start kerja..gaji tak lah lumayan sangat...tapi berbaloi lah..rumah tak jauh dr putrajaya ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-07 14:59


tahniah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

limau_nipis
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2007
Ahli No: 31306
Posting: 44
Dari: putrajaya...bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 16:28


Pada 03-07-07 01:24 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-07-07 22:48 , comelbest posting:

!!! QUOTE !!!

al-hamdulillah...tadi baru mula kerja kat picc as pks. okeyla..not bad!




e'eh..bagaimana boleh dapat..bila u hantar resume ek..i hantar since may tak dapat apa-apa newz pun..ada kena pergi temuduga ka?



memang akan ada temuduga nanti...tapi biasanya soalan biasa2lah...tak sesusah kita minta kerja tetap...
tapi sekarang dengar cerita pks dah kurang yang ada pembantu tadbir sambilan...kerja sama cuma gaji saja murah sikit dari pks dan masa kerja adalah masa normal macam pekerja tetap....dah tak boleh 5 jam lagi...tapi pts ini ada kelebihan dari pks...saya dulu pernah kerja pts kat hal ehwal dalam negeri...sekarang ini jadi penolong pegawai sambilan kat perangkaan pula...
...lagi satu sebelum hantar resume, call dulu setiap kementerian tanya sama ada ada kekosongan atau tak sebabnya takut lambat lagi dia nak pakai so kita punya dah kebawah...dan bila nak pakai pekerja kebiasaanye mereka pakai ambik yang atas...2 yag ada kes tak dapat sebarang news..yelah kita punya resume dah kebawah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For limau_nipisProfil   Hantar PM kepada limau_nipis   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 22-01-08 22:13


just 4 sharing..

al-hamdulillah,selepas tamat kontrak saya di PICC..saya dapat PKS di JPT.yang bagusnyer siapa ada degree,mereka akan beri gaji tinggi.. PKS N27. agak berlainan dengan N17.

sesiapa yang nak timbe pengalaman kerja (jangan buang masa), anta saja resume ke kementerian2 dan jabatan2..biasanya awal tahun gini nak pakai ramai orang.pengambilan bermula semule..kalau akhir tahun tu, mereka tak berani nak ambil sebab masalah budget.nanti ada masalah pulak time nak bagi gaji...

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 31-01-08 14:42


saya nak resign Pekerja Khidmat Singkat dari Jabatan Pengajian Tinggi sebab dapat offer kat tempat lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 16:20


Pada 19-05-07 12:10 , rajanazri posting:

!!! QUOTE !!!

salam,alak.. sesiapa yang ada maklumat tentang pks ni boleh britau tak, pasal pengalaman anda dan bagaimana nak applynya..ana sekarang tengah cari kerja sementara..



Dulu ada juga mak ana cakap hal ni sebab kawan dia pagang borang. Nt lau ana ingat ana ty mak ana k....


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 20:16


apply lah PSD kat MAINS ... elaun 1000RM itu.. kontrak sampai dapat kerja lagi bagos...hahahahahah.suka hati nak dok berapa lama..kui3

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 02-02-08 11:44


jangan takut nak mencuba. apply sajalah...buat surat permohonan.dan hantar ke mana-mana kementerian.kalau tak cuba,tak tahu.

"aku yang budak sekarang nak arapkan org lain push atau nak kena tolong sentiasa" bak kata mak comelbest.bila dia cakap macam tu,rasa tercabar pulak.tu yang ambil inisiatif cari apa-apa jua kerja tak kisahlah status tetap/kontrak/sementara dan sebagainya.

cari alamat2 kementerian..bukan susah search dalam internet.kan mudah~~daripada buka laman web yang bukan2,cari / fokus tentang masa depan.kemudahan dah ada depan mata.... :sopan:


-----------------
~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 13:52


huh...tahniah lah comelbest..ana sejak may dulu hantar resume hanpir keseluruh pelusuk putrajaya masih xdapat2 juga..adr lah 2,3 kementerian/jbtan panggil intrvw tapi tak pulak pggil2 kerja..saya da buat habis baik da...bosan betul!!

last2 sekarang saya da ada kerja lain pula..memang menjamin masa depan..tak payah pening2 lagi tapi saya tak minat lah..saya prefer kerja ofis tapi dapat pulak kerja d perguruan ni..

semalam dapat panggilan exam spa utuk ptd tapi mak tak bagi p pasal buang masa saja..tapi saya saja saja nak p untuk lihat sejauhmana saya ni berjaa menjawabnye nanti...tapi entah lah...saya ni seolah-olah tak dapat terime kenyataan yang sya ni sebenarnya patut bersyukur da berkerjaya tetap..tapi......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 07-02-08 17:29


pergi jelar lah...just try our best!!
saya da ambil bulan 8 taun lepas tapi fail exam~~~
so,awal taun di hari itu mesti dorunk panggil lagi sebab belum expired kita punya applicatiOn

btw,good luck and all the best~

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126505 saat. Lajunya....