Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: JURURAWAT..APA PANDANGAN ANTUM ..


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» JURURAWAT..APA PANDANGAN ANTUM ..

Please Mendaftar To Post


Oleh JURURAWAT..APA PANDANGAN ANTUM ..

masako
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2416
Posting: 54
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-09-03 10:47


Saya nak mintak pendapat sikit..apa pendapat anda tentang karier jururawat?....marilah kita bincang2kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For masakoProfil   Hantar PM kepada masako   Pergi ke masako's Website   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-03 23:59


hmmmmmmmmmmm
tugas yg baik

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

masako
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2416
Posting: 54
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-09-03 10:12


kebanyakkan org cakap jururawat kerje bawahan..bahkan lebih rendah berbanding cikgu..mungkinlah kot...saya ni 2nd year nursing student(first betch degree student dr matrik)..cuma nak tahu lah apa pandangan org terhadap profession yg bakal saya ceburi...wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For masakoProfil   Hantar PM kepada masako   Pergi ke masako's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-03 19:02


Quote:

On 2003-09-22 10:12, masako wrote:
kebanyakkan org cakap jururawat kerje bawahan..bahkan lebih rendah berbanding cikgu..


uikkss...macam sedih jer ayat ni. erm, ana tak rasa macam tu pun. lgpun bidang tugas jururawat amat jauh berbeza jika dibandingkan dengan cikgu. lagiler jururawat skrg bukan calang2, dah banyak yg berijazah.

erm...teruskan usaha utk menjadi seorang jururawat yg unggul.

p/s: klau ana sakit, boleh rawat ana tak?
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-03 20:49


Kerja yang mulia......dulu masa saya kecil saya takut dengan kerja nie tapi bila tengok orang sakit kat hospital baru tahu pengorbanan jururawat nie.Terpaksa dengan pelbagai situasi yang duka.

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-03 21:31


Assalamualaikum...

Ana rasa topic ni salah posting kot?

Ermm...apa pun, kerja apa pun, jika dilakukan dengan ikhlas kerana Allah adalah kerja mulia, asalkan ia halal....

Jururawat bukan suatu profesion yg hina...ia amat mulia...bahkan mungkin pada sesuatu kes boleh jadi fardhu kifayah...terutamanya jururawat lelaki yg skrg ni amat kurang.....

Kalau lelaki sakit terpaksa jururawat wanita yg rawat, kena pegang dan macam-macam lagi...MUNGKIN dimaafkan kerana darurah tp lagi sempurna dan elok jika ada jururawat lelaki...

Hakikatnya, dunia merupakan ladang untuk bercucuk tanam, hasilnya akan kita tuai di akhirat, InsyaAllah........

Wallahua'lam.....


-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 13:27


Assalamualaikum..
pada saya... setiap kerjaya itu.. adalah mulia selagi ia mendatangkan faedah kepada manusia sejagat... tak baiklah kita nak membandingkan plak... antara itu dan ini..... apa yang penting... niat kita mesti ikhlas kerana Allah.... nak berbakti kepada masyarakat..... itu dah cukup baik tue... masako..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

adam
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3618
Posting: 18
Dari: Trinity College of Dublin

ireland   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 13:36


assalamualaikum,

ana kalau boleh nak isteri yang ader kaitan dengan medic... nurses, doctors... nanti senang kita sakit takyah nak pi hospital jejauh.. kat rumah jerr

Bookmark and Share

  


  Member Information For adamProfil   Hantar PM kepada adam   Quote dan BalasQuote

fazliez_82
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3494
Posting: 1
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-09-03 17:43


nurse ni satu tugas yang baik, dsamping ada ilmu perubatan,,,kadang2 apa bila ada anak desa yg study pasal jururawat balik kekampung....

leh bantu secara sukarela tuk orang kampung,, yang mana kampung itu susah untuk didapati pusat perubatan........................

betul tak..............

Bookmark and Share

  


  Member Information For fazliez_82Profil   Hantar PM kepada fazliez_82   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-09-03 18:46



assalamualaikum

ana sabtu ni ada program di puteri nursing college di petaling jaya(kolej jururawat swasta). nanti ana ceritakan pengalaman mereka dan kehidupan mereka bagaimana tapi tak semuanya sama cara hidup.betul tak?

-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 04:38


perempuan yang ana suka ialah yang jadi jururawat ataupun cikgu...ok aper jadi jururawat...kerjanya ikut masa dan tak sesibuk arkitek binaan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-09-03 11:55


Jururawat yg ada ni come come..pesakit yg sakit tengok pun jadi baik...."nak makan ubat pakcik...senyum jururawat yg berusia atas 24 tahun....pakcik yg umur 65 thn tu pun terus semangat nak makan,bini kat sebelah jeling tajam je...."tu yg kawan saya Dr bercerita..adanya jururawat kadangkala menjadikan pesakit hilang tension....mereka ikhlas bertugas..saya tak fikir jururawat rendah dari cikgu...dulu saya masuk Wad kat selayang pun...sebab jururawat bagi makan ubat,baru nak makan...."makan ubat dik"hehehehe....better dari Dr sendiri"U kena makan ubat,kalau tak U kena tak boleh keluar"..mana lebih baik,Dr ke Jururawat.....
VOTE FOR NURSE!!!


P/S Nak cari bakal isteri nurse lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

odySsey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3678
Posting: 35
Dari: Pahang, Terengganu

Pahang  


posticon Posting pada: 26-09-03 12:13


jururawat...kerja yg baik..tp lebih baik kalau pakaian jururawat tu diubahsuai kepada yg lebih baik...baru sedap mata memandang

-----------------
The beauty of life, doesn't depend on,
how happy u are, but on how,
others can be, because of u

Bookmark and Share

  


  Member Information For odySseyProfil   Hantar PM kepada odySsey   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 13:53


erm.. pakaian jururawat kat husm kubang kerian ni semuanya menutup aurat dan labuh dari hospital2 lain. sekali pandang ala2 "jubah seluar". 2 kali pandang, barulah perasan tu uniform jururawat

errr, ana lihat std lelaki yg ambik kos jururawat kat usm ni semua nampak lembut. kenapa yea yg gagah perkasa tak mahu jadi jururawat ke?

p/s: wah...!!ramai yg suka dgn jururawat, macam ni ana pun nak tukar bidang ler..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 15:35


in the name of Allah the most gracious the most merciful

sepupu ana seorang Jururawat kat Institut Jantung Negara, dia cakap mana-mana misi yang lebih berat badan diwajibkan masuk GYMnasium untuk kuruskan badan dan setelah berat badan turun baru boleh bekerja.

kira sepupu ana ni dalam kategori come-comelah orang nya sebab baru jer dia kena posting kat hospital kat kedah dah ada sorang Doktor tertarik kat dia samapailah sekarang.. cuma ada masalah parent sikit.

cousin ana cakap dia pernah tengok orang tua yang sakit jantung dan kira nak matilah.. bila dia datang nak pegang badan orang tua tuu tiba-tiba orang tua yang nadi dia yang semakin lemah pulih kembali normal.. terkejut Doktor dan orang sekeliling.. lalu sepupu ana senyum sinis, tanda kelakar.

ana pulak paling tak suka kalau nurse yang datang bagi ubat kat ana.. sebab tak elok.. dah ler semua masih muda2 lagi, so eloklah medical attendent (MA) lelaki yang datang, boleh lah jugak bertukar-tukar pendapat ngan dia kalau nurse yang datang lain yang jadi pulak.

apa-apa kerja pun semua nya mulia dan baik jika kerja itu dilakukan dengan jujur dan ikhlas terpulanglah pada diri masing-masing hendak menilainya kerana jika di lihat tak semestinya nurse yang terpaksa kerja penat-penat ramai lagi yang bertungkus-lumus bekerja untuk mencari rezeki.. so kerjalah dengan ikhlas dan penuh kejujuran.

wallah a'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 17:30


assalamualaikum..

jururawat..kerjaya mak kite..mmg satu pekerjaan yang mulia..mak kite selalu cakap kat kite,sekali kite tarik selimut untuk pesakit pun dah dapat pahala...apa lagi kalau kite jaga pesakit tu kan..jadi nurse ni..kadangĀ² susah nak dapat cuti..uhuhuhu..kadangĀ² raya pun..tak dapat balik kampung..tapi tu satu pengorbanan...mak n ayah kite org medic,tapi kite langsung tak minat medic ni.camne ek? ehehheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

stefaisle
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 220
Posting: 87
Dari: marang, terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 22:09


sume kerja adalah mulia jika kerana Allah dan yang penting bukan kerja yang haram....
ana sokong keja tu....
keja sebagai jururawat satu tugas yang mulia...
byk cabarannya....bukan mudah untuk melayan kerenah pesakit...terpaksa uruskan sume keperluan pesakit.....tul tak...

-----------------
BiLa HidaYAh MeNyApa maJUsI
LaUTan BeRgelOra sAnGgUp dIRenAnGI
DeMi mENcaRi cINta YanG suCi
Akan KUtabAhkan dIRi DemiMU YA RABBI!

Bookmark and Share

  


  Member Information For stefaisleProfil   Hantar PM kepada stefaisle   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 07:19


em...ana pernah gak mintak kolej jururawat.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

liss
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 3923
Posting: 85
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 02-10-03 15:13


askum...pada semua jururawat..
keje jururawat nie bagus,diaorg tolong org yang sakit dan bermcm lagi..........
keje diaorg mulia...lah jugak..
tapi ade jugak yang kurang sopan melayan pesakit,......

Bookmark and Share

  


  Member Information For lissProfil   Hantar PM kepada liss   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-10-03 23:13


jururawat...opsyen yg menarik..adik ana nak jadi jururawat gak..jururawat ke apa ke asalkan buat kerana Allah akan dapat ganjaran yg besar...jururawat tu tugas yg mulia..bantu org dlm kesusahan..ok per!!

//ana menuntut di tahun dua kos kejuruteraan mekanikal

Bookmark and Share

  


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-03 00:25


assalamualaikum...

erm... bagi ana, tugas jururawat ni bukan tugas yg mudah. on-call memanjang.... tak ditambah lagi dgn karenah pesakit yg kita tak boleh nak predict....

jururawat ni orang yang paling rapat dengan pesakit. jadi dia juga sebagai kaunselor kepada pesakit... kene ada sifat sabar dan penyayang kalau kita nak jadi jururawat....

orang yg sakit boleh sembuh, hanya jika pesakit tu tengok jururawat tu senyum... itu yang sebenarnya teras dalam ilmu perubatan.... kadang pesakit tu tak sakit, cuma mentalnya yang mengatakan dia sakit.... dalam istilah perubtan kita katakan 'malaise'....

apapun, bagi sahabat2 yg nak jadi jururawat.... teruskan.... sbb ia satu profesion yg paling mulia.... bayangkan ade ke yg nak basuh najis kita, bentangkan selimut untuk kita kalau kita tgh sakit.... betapa mulia dan tinggi darjat seorang jururawat...

wasslam



-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 18:04


kebanyakkan jururawat cantik cantik..manis manis...sopan gitu.orang yang sakit pun boleh sembuh disebabkan keayuan jururawat! ahaks...gurau je...
ok ape jd jururawat...kerja mulia...lgpun ana tgk jururawat kebanyakkannya terlatih dgn sifat sabar...
apapun sekalung tahniah buat jururawat diatas pengorbanan yang terlalu besar yg diberikan!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

nie
Warga Rasmi
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4377
Posting: 2
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-10-03 13:06


Satu pekerjaan yang mulia.Jururawat sebenarnya tak semudah yang dilihat because i can see how they study.Saya ada kawan yang menjadi pelajar ijazah kejururawatan.Saya lihat dan dengar luahan pandangannya yang menyatakan kalau ada yang memandang jururawat sebagai satu pekerjaan yang tidak standart dia sangat sedih.Ini kerana jadual pembelajaran mereka sangat padat dan terlalu banyak yang mereka belajar.Subjek law pun diaorang ambil dan mikrob pun diorang belajar.Jadi jururawat sekarang lebih banyak ilmunya dan banyak jasanya kepada masyarakat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nieProfil   Hantar PM kepada nie   Quote dan BalasQuote

fatimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.07.2003
Ahli No: 2292
Posting: 76
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-10-03 15:44


assalamualaikum...

jururawat..emm...kerja yang mulia dan mencabar...tanpa jururawat sape le doktor; cam takder kaki dan tangan)

-----------------
hanya redha Allah jua yangku harapkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatimahProfil   Hantar PM kepada fatimah   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 23:54


Prof nak tahu.....
ada tak juga jururawat lelaki ?
kalau ada ....sambutannya macam mana ?
...

Sebab...rasanya dah ada tawaran sekarang..utk lelaki....kan?


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

masako
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2416
Posting: 54
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-03 11:05


em..kat usm skrg dah ada bakal jururawat lelaki...alhamdulillah senang sikit bile dah ada nurse laki ni...thankslah sbb bg komen yang cukup menyentuh hati tu...em..nak tanya sikit NIE dari klate tu..siapa sahabat awak yang blajar nursing tu?..kat usm ke?...entah2 saya lah kawan awak tu..he..he...

Bookmark and Share

  


  Member Information For masakoProfil   Hantar PM kepada masako   Pergi ke masako's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-03 11:58


Quote:
Kalau lelaki sakit terpaksa jururawat wanita yg rawat, kena pegang dan macam-macam lagi...MUNGKIN dimaafkan kerana darurah tp lagi sempurna dan elok jika ada jururawat lelaki...




ermm.. Alhamdulillah.. kini sudah terdapat kerjaya Jururawat Lelaki.. cuma bidang ini masih kurang diceburi oleh kaum lelaki..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-12-03 14:32


tugas yang mencabar dan paling penting memupuk sifat yang allah taala suka ...iaitu bersabar.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

khuzairn
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2003
Ahli No: 2524
Posting: 28
Dari: temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 04-10-04 21:41


assalamualaikum..
sememangnya ia kerja yang mulia lagi berpahala...
syabas diucapkan kepada seluruh jururawat. begitu juga kepada bakal juru rawat, teruskan usaha murni anda... bayangkan dunia tanpa jururawat.. hancur leburlah negara..Mari kita belek sebentar sejarah islam.. di zaman Rasulullah s.a.w. pun dah ramai wanita yang menjalankan kerja merawat luka para pejuang islam di medan perang... perang Badar, Uhud,Khandah Hudaibiah dan sebagainya..
so, apa masalahnya dengan kerjara ini.. sepatutnya tidak ada ruang untuknya dipandang rendah..
Cuma para jururawat kenalah pandai menjaga tatasusila dan batasan islamnya..
Wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For khuzairnProfil   Hantar PM kepada khuzairn   Pergi ke khuzairn's Website   Quote dan BalasQuote

baiyini
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11491
Posting: 7
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 10:35




kerjaya jururawat bagi ana satu kerjaya yng bagus..... sebenarnya kerja mereka sangat mencabar. kadang-kadang kena shiff malam maka bermalamlah mereka kat wad. peembelajaaran mereka sangat banyak......... dengan tahap mereka, mereka kena cover banyak silibus.....sekarang traf jururawat makin meningkat......pointer matrik yang mengambil kos jururawat mejoriti 3.5 keatas.......sekarang pun sebenarnya sedah ada kaum adam yang berminat untuk mengikuti khursus kejururawatan....sebagai bukti junior ana terdapat 5 orang yang mengambil kursus jururawat......
maka jururawat bukan satu kerja untuk kaum hawa sahaja sekrang...malah untuk kaum adam juga.....
sesiapa bberminat...boleh ler apply.

Bookmark and Share

  


  Member Information For baiyiniProfil   Hantar PM kepada baiyini   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 13:44


Quote:

errr, ana lihat std lelaki yg ambik kos jururawat kat usm ni semua nampak lembut. kenapa yea yg gagah perkasa tak mahu jadi jururawat ke?



yer ker tu...ana nak tgk gak.....lembut ni mcm apa?? Sbb tanya yg gagah perkasa??

Bookmark and Share

  


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 15:22


.........bagi ana kerja jururawat kerja yang mulia coz dapat bantu orang.Tapi satu je yang ana tidak suka........cara pemakaiannya.asalmya ana ingin jugak minta kerja tu....tapi fikif2 dengan peribadi ana yang berbaju kurung ni rasanya tak sesuai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-10-04 10:21


jururawat...suatu pekerjaan yg mulia.....
x semua mampu menjadi jururawat kan?
siapa kata kerja ni low class.....sbb diorg ni x rasa camne jadi jururawat tu......

ana pun berminat juga sbb kakak kembar ana....haida dan zaida dua2 ambil kursus jururawat.....tp mungkin rizq ana x pd kerjaya itu....

mungkin betul kata syafika...uniform jururawat tu mcm jd penghalang...tp yg penting nawaitu kita...kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

elina
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 10848
Posting: 13
Dari: putrajaya

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-04 01:47


a'kum..hai semua..apa khabar semua ahli forum..lame jugak elina tak masuk forum..bile masuk ada isu yang minat untuk elina baca...profession jururawat????ntah lah ye..elina jururawat sebenarnye..dah genap setahun 15/10/04 ari tu...sekarang elina ada kat putrajaya....keje ni oklah pada elina..mkin ada yang menyangka kan keje ni kotor, susah,,,,elian mase masuk dulu pun pkir mcm tu..tapi bile dah join baru kite tau...kasih sayng wujud dalam diri secara semula jadi..nak2 tgk orang dah sihat n baby...tu pendapat elina lah...tak tau lah yang lain...keje kita kan..tanam kan lah minat n kerana allah..semua ok nanti

Bookmark and Share

  


  Member Information For elinaProfil   Hantar PM kepada elina   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 10-11-04 01:14


ok ape jadi jururawat!
leh jdi pembantu doktor.

Bookmark and Share

  


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

ajul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.06.2004
Ahli No: 9401
Posting: 54
Dari: KL

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-11-04 03:09



bg saya kerja ape2 pon mulia asalkan niat dan cara dilakukan dgn ikut landasan yg sebenar..
tp dr dulu..sy paling respek wanita2/lelaki2 yg bekerja sbg jururawat dan pendidik/cikgu...
begitu tabah mereka menghadapi dugaan..krn dugaan berhpdn dgn bermcm2 ragam perangai manusia ini..uhhh..mmg respek!

p/s : bkn senang nak cuci najis org,jaga org,dpt plak yg giler seks lagilah(pengalaman kwn..kelakar jugak , menjerit satu hospital dgr..hahah)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ajulProfil   Hantar PM kepada ajul   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 11-11-04 08:58


...hmmmm mmg baik keja nurse nih..tapi berhati-hati mase bg ubat..sebab ade kes yg nurse salah bg ubat...tapi apa2pun...kerja nih baik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-04 09:34



ana rasa tugas seorg jururawat ni mulia apa.merawat pesakit.tapi mencabar juga sbb mrk kena tahu macam mana nak merawat pesakit.klu tak tau nanti tak pasal2 pesakit tu teraniaya plak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-04 10:33




alhamdulillah.. walaupun sy baru je lg dlm kerjaya ni tp so far xde masalah. sifat sabar tu mmg penting sgt dlm kerjaya sy ni especially kalo ditugaskan kat wad psychiatry. kdg2 x larat nak melayan soalan dan kerenah pskt yg mcm2 dan tak menentu ni. buat nurses lain kat luar tu, keep up da good work!! keje ngan ikhlas ok?!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-04 14:56


tugas yang mulia...disamping menunaikan tanggungjawab dapat juga berkhidmat kepada masyarakat ( amal jariah ).

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 10-02-05 09:16


assalamualaikum...
pendapat saye kerjaya sebagai seorang nurse (jururawat) bukan lah kerjaya bawahan. ,alahan kerjaya ini sebenarnya setanding dengan guru dan lain-lain kerjaya. bahkan pada saya kerjaya jururawat ni sebenarnya mulia. mereka melayan karenah pesakit yang tidak menentu. saya ada pengalaman latihan amali selama 3 bulan 3 hospital tengku ampuan afzan kuantan. kebanyakan yang berkata demikian adalah dari golongan jururawat sendiri. mereka sebenarnya tertekan. beban kerja. cuba kita bayangkan sebuah hospital tanpa jururawat. bagaimana?? dapat antum bayangkan?? mereka pembantu kepada doktor. staff sokongan ini sebenarnya penting. saya adalh bakal doktor (insyaAllah). jadi itulah pendapat saya. kepada bakal jururawat dan jururawat sekelian, bertugaslah dengan ikhlas hati. semoga Allah mengganjarkan kepada kalian semua rezeki berkat dan rahmat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 04:50




jururawat adalah pembantu setia seorang doktor... sy nie student medic, hari-hari jumpa jururawat... bukan apa ada macam2 bende yg jururawat nie boleh ajarkan kita.... malah diorag keje lebih lagi dari doktor.... kalau doktor dianggap kerja mulia, jururawat pun sama mulia...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

cunye
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13551
Posting: 287
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-05 00:36




nak tahu apa yang paling best bila jadi nurse nie.....ha bila pesakit ucapkan terima kasih ....
sebagai nurse....kita bangga sgt walaupun kadang2 tue tertekan juga.....kenapa semua nurses kat malaysia nie.....selamat bertugas.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For cunyeProfil   Hantar PM kepada cunye   Pergi ke cunye's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-03-05 02:00




jururawat nie keje yg bagus kerana berbentuk masyarakat...

cuma ana harap [email protected] misi yg bekerja atau pelatih skrg nie jgn budi bahasa elok mase bergelar cik je...bila nak beranak 3 4 mulalah bahasa pun brutal smcm je...yerlah tekanan kerja alasannya tp lain org pun ada tekanan kerja....

mcm kami imam2 muda nie bekerja untuk masyarakat 24 jam...sampai kdg2 lupa diri sendiri dan famili....tidur pun bekerja....sbb standby...

jadi ana harap semua nurse2 yg join ukhwah.com nie jadilah nurse cth yg boleh berbudi bahasa dgn pesakit hatta pd hari terakhir bekerja sebelum bersara wajib 55 thn...



Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

TETYMISSY
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13507
Posting: 18
Dari: KUALA LUMPUR

Kedah  


posticon Posting pada: 20-03-05 02:33



Bagi sy kerjaya jururawat adalah suatu kerjaya yang bagus dan mulia.Ada sesetengah pihak yang memandang rendah kerjaya jururawat kononnya sering bergelumang dgn benda-benda kotor dan menjijikkan.Tetapi tahukah anda,yang kotor dan menjijikkan itulah kerja mulia dan mendatangkan pahala.Ada ker doktor nak cuci najis pesakit?Sy tak pernah jumpa.Di dlm sesebuah hospital jururawat adalah 'first liner' dan merupakan imej bg hospital tersebut.Sebabnya jururawat sentiasa bersama pesakit 24 jam sehari.Disaat pesakit memerlukan bantuan, jururawatlah yg akn memberi bantuan dahulu.Saat yg paling indah bg jururawat adalah saat melihat pesakit keluar wad dlm keadaan sihat walafiat.Dan saat yg menyedihkan pula apabila tak dapat menyelamatkan nyawa pesakit.Hanya jururawat yg dapat mengenali erti 'jururawat' dlm erti kata sebenar.Jgn tak tahu bidang jururawat ini sebenarnya luas.Boleh smbg ambik master mcm bidang lain jugak.Hebat bukan? Jd jururawat bukanlah bidang yg low profession.Jadilah jururawat yang terbaik.INSYAALAH.

Bookmark and Share

  


  Member Information For TETYMISSYProfil   Hantar PM kepada TETYMISSY   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 09:11


wbt

susah untuk perkatakan, tapi rasanya okay aje. Kerja yang halal kan..tengoklah keadaannya mcm mana. Susah nak perkatakan hal ni. Ada banyak kebaikannya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

al_abbas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14978
Posting: 23
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-03-05 11:13


kepda adik masako...
saya bertugas dihospital dan secara langsung berurusan dengan jururawat.

memang tugas seorang jururawat adalah satu tugas yg mulia. lebih mulia lagi jika ia dilakukan dengan penuh keikhlasan dan kejujuran.

perkara penting yg mesti ada dlm diri jururawat ni adalah KESABARAN. Ia melibatkan pesakit dgn berbagai karenah. Kalau sifat ini tidak wujud dlm diri adik masako...nasihat dari abg...lupakan saja profesion ni.


Bookmark and Share

  


  Member Information For al_abbasProfil   Hantar PM kepada al_abbas   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-05 17:08





emmmm..jururawat .... pada ana kerja ORANG SOLEH...kalau dilakukan dgn sepenuh hati, dgn ikhlas, dengan adab yg betul ....bertimbun pahala yg dapat.. InsyaAllah

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 09-10-05 16:31


kerja yang mulia..tetapi mesti dengan ikhlas dan memerlukan banyak kesabaran..
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 09-10-05 16:32 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-05 09:35


sabar saja.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 09:42


jururawat adalah kerja yang mulia...barapa ramai wanita yang takut nak kerja di bidang tu..maklumlah jururawat ada kaitan dengan darah & banyak lagi... ina memang takut darah... fobia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-05 10:00


JURURAWAT ADALAH KERJA MULIA.....

adik saya minat jururawat... tak lama lagi nam ambik exam spm... macam mana dia nak aply kursus jururawat?????

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-05 10:46


satu kerjaya yang mulia...
selain dapat gaji dapat pahala lagi.... nak2 kalau jururawat tu bersikap prihatin terhadap semua pesakit tidak mengira pangkat dan darjat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 00:05


Dulu sebelum bergelar student nurs kita akan di interview terlebih dahulu dan ini menentukan rezeki kita dalam bidang ini...Bila di tanya apa yang anda tahu tentang kejururawatan ini...saya cakap "emm... bidang ini satu kerjaya yang sangat mencabar"....tapi masa tu tak tahu apa-apa lagi, sekarang ini sudah lebih setahun menceburi bidang ni baru saya tahu erti "mencabar" yang sebenarnya

Bookmark and Share

  


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-03-06 00:07


perlukan kesabaran dan keberanian.... orang putih kata kerjaya ni sexy... heheheheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

konoha_peace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23182
Posting: 40
Dari: Shibuya-dori

japan  


posticon Posting pada: 09-03-06 19:29


memang bertuah lah siapa yang dapat kerja tu.....Allah bagi ganjaran seluas2 nya kalau tambah dengan keikhlasan bantu orang ramai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For konoha_peaceProfil   Hantar PM kepada konoha_peace   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 20:48


assalamualaikum...
bagi ana jururawat ni tugas yang amat mulia. tak ada sebab untuk mengatakan jururawat adalah profession yang inferior. bayangkan hosp atau klinik tanpa jururawat...haru biru jadinya. so, kepada jururawat2 sekelian. tunaikan amanah anda dengan jujur, amanah, ikhlas. hidup misi

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 21:29


respect!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

budakhostel08
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18237
Posting: 81
Dari: ~dArUL iMaN wAL-IsLAm~

pakistan  


posticon Posting pada: 11-03-06 22:01


assalamualaikum.... :-)
hmm....jururawat... 8-) !bagi ana...jururawat as a muslim perlu di tambah...tak kira dari kalangan lelaki mahupun perempuan.Sampai satu masa...cuba kita bayangkan kalau ada seorang muslim ni tengah nazak dah...but almost there are non-muslim...sama ada doktor atau nurse.So,siapa yang nak mengajar muslim tadi tu untuk mengucap 2 kalimah Syahadah?Jadi,tugas seorang jururawat ni memang penting juga la bagi ana... 8-) Tapi..tak semua orang minat dan sanggup turun padang dalam kerjaya ni... ;-)
Wassalam....... :-)


-----------------
~~sEtiAp kALi jAm bErdETik...kita SemAkIN hAmPiR dEnGaN 'KEMATIAN'~~


Bookmark and Share

  


  Member Information For budakhostel08Profil   Hantar PM kepada budakhostel08   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 16:19


macam mana ye untuk kita lebih menyintai bidang ini......

Bookmark and Share

  


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 08-04-06 16:23


jururawat memang bagus,,tapi, pakaian mereka ok ek??

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 12:18


salam...

ana suka mereka yang jadi jururawat dan doktor..
kalau ada rezeki nak cari suami doktor.. huhuhu..

jururawat ni kalau kita kerja kerana Allah ta'ala, besarnya ganjaran di sana nanti.. sama seperti guru..
tapi, apa pun, semua yang kita lakukan sepatutnya niatlah lillahi ta'ala.. ye dak...

wallahu'alam...
salam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 11-04-06 12:28


kalau dulu nurse hanya dilatih di kolej2 kejururawatan tapi sekarang ni nursing dah ada degree..for example kat uia dah 2 batch start kos ni...nursing ni ada prospek yang bagus..dan tak timbul soal 2nd class job..in medical field semua saling memerlukan..

p/s: nurse2 ni memang come2..doc pun ramai ambil nurse buat isteri.. siapa pula nak ambil doc perempuan buat isteri?? :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 16:23


jururawat?
mak ana seorang jururawat.
so, ana suka pada jururawat.

teringat kenangan dedulu...
masa sekolah rendah..kecik2 lagi.
ana hampir membenci jururawat gigi sebab dia kutuk gigi ana yang tak secantik gigi kawan ana...
ana jelous sebenarnya...
hihi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

hakimlaw
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2006
Ahli No: 23856
Posting: 16
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-04-06 16:31


pandangan saya kerje ni elok,bagus..
tapi yang penting janganlah kita melampaui batas...
sebab ana tengok kebanyakan jururawat tak tutup aurat..
lepas tu bila pegang pesakit lelaki die tak pakai sarung tangan...
jadi kepada sesiapa yang nak jadi jururawat jagalah batas2 yang telah ditetapkan oleh SYARA'........

Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimlawProfil   Hantar PM kepada hakimlaw   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 19:26


Assalamu'alaikum

pandangan ana kabur-kabur...

Opss...takdelah...jururawat ni elok apa...waktu ana di wad dahulu, jururawat ni lah yang jadi pengganti kepada mak ana apabila mak ana tak dapat jaga ana sebab bukan ana seorang sahaja yang memerlukan jagaan mak kan...
Jadi, peranan jururawat di sini memang amat-amat diperlukan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 21:29


jururawat pada pandangan saya seksi....dan cantik

pengalaman..

dulu masa saya masuk ICU saya dirawat oleh jururawat pelatih..saya sedar2 tak sedar...tak terdaya...mereka sedang membuka jahitan di muka dan mata saya...alih2 silap..tergunting kulit agaknya...darah meleleh..saya rasa panas saja muka sebab darah dah membasahi muka..ada jururawat seorang tu dah gabra dah...tapi pelik saya tak rasa sakit....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 21-04-06 22:52


Pada 08-04-06 16:23 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

jururawat memang bagus,,tapi, pakaian mereka ok ek??


tula..dah bagus..tapi pakaian tu..
apa kata lepas ni semua jururawat tukar pakai
tudung labuh dan jubah..
erm.. :roll:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 10:53


assalamualaikum wbt...

alin pun setuju bahawa jururawat tu bagus, p pakaian mereka mendedahkan aurat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

baby_nurul
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20975
Posting: 2
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-04-06 13:34


assalamualaikum..

xctually saya baru mohon nursing untuk diploma..baru dapat result spm aritu..
mula2 tu saya tak mint sangat nurse sebab nampak macam 2nd clasz..lm2 fikir balik..nurse ni kerja dia mulia..then..trusz saja minat..lagi pun nurse sekarang dah boleh furthe study..lau ambil nurse keluar terus dapat kerja..tak payah m`nggur lagi..dan kita ley pergi kerja kat arab saudi..brunei..gaji around rm10000.00..but niat kan lah betul..kerana ALLAH...

Bookmark and Share

  


  Member Information For baby_nurulProfil   Hantar PM kepada baby_nurul   Pergi ke baby_nurul's Website   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 21:07


Pada 24-04-06 13:34 , baby_nurul posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

xctually saya baru mohon nursing untuk diploma..baru dapat result spm aritu..
mula2 tu saya tak mint sangat nurse sebab nampak macam 2nd clasz..lm2 fikir balik..nurse ni kerja dia mulia..then..trusz saja minat..lagi pun nurse sekarang dah boleh furthe study..lau ambil nurse keluar terus dapat kerja..tak payah m`nggur lagi..dan kita ley pergi kerja kat arab saudi..brunei..gaji around rm10000.00..but niat kan lah betul..kerana ALLAH...


betul tu baby_nurul dan yang paling penting kita nak lahirkan nurs yang berkualiti dan berilmu..


-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah S.W.T
[ Telah diedit oleh: emi pada 02-06-06 01:23 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

xehar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16318
Posting: 81
Dari: Bumi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 21:14


Semua pekerjaan yang halal itu mulia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For xeharProfil   Hantar PM kepada xehar   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 02:22


from my observation dan reseach....hihi...nurse in IPT looks very cute...its true....hihihihi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 07:50


bagus kerja ni
ana pernah bercita2 nak jadi misi tapi tak kesampaian

Bookmark and Share

  


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 15:05


assalamualaikum... bagi saya lah tak kira kita kerja apa... yang penting kita masih lagi diatas landas agama dan kita bekerja niat kerana Allah dan dari segi pakaian biar lah menutup aurat itu saja...yang ptg hati kita...kaat orang nak seribu daya..tak nak seribu dali...dimana ada kemahuan disitu ada jalan...ok wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_pencinta
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2011
Ahli No: 41162
Posting: 4

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 10:29


Assalamualaikum..

Oh, lama sungguh post ni tak ada siapa komen. Berhabuk.

Alhamdulillah yang dalam ni selalu beri komen positif. Tapi saya pasti, bila orang fikir jururawat banyak persoalan timbul.

1) Kenapa pegang-pegang bukan mahram sesuka hati? Tak boleh ke pakai sarung tangan?

2) Kenapa baju warna putih, tak longgar? Singkat? Seksi? Lengan Kenapa kena lipat bila kat wad?

3) Kenapa tengok semua benda? Lelaki ke perempuan ke?

4) Jururawat buat kerja apa? Tolong doktor saja agaknya..

5) Jururawat semua comel2 saja. Mesti sosial. Tengok lah baju tu.

Ni antara komen-komen dan pertanyaan2 yang pernah diutarakan pada saya. Nak ketawa saja dengar.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_pencintaProfil   Hantar PM kepada cahaya_pencinta   Quote dan BalasQuote

cahaya_pencinta
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2011
Ahli No: 41162
Posting: 4

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 10:34


Oh, satu lagi.

"Jururawat ni bagus. Kerja yang mulia. Tapi, kalau pakcik, pakcik tak nak isteri jururawat. Dah tengok macam-macam."

Ni lagi lah nak gelak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_pencintaProfil   Hantar PM kepada cahaya_pencinta   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-11 02:08


assalamualaikum...

hehehe...suatu kerjaya yang menyeronokkan dengan liku2 hidup yang tersendiri.ada manis,ada pahit.ada kecewa,ada gembira.kalau kita dapat slesaikan tugas dengan baik,kita akan gembira.kalau sebaliknya....memang tak tenang lah hidup...huhuhu

fuuuhhh...kalau time kena marah kat doctor,hahaha...menangis lah kamu.tapi alhamdulillah,setakat ni,memang banyak kena marah...hahaha..lembab sikit...tapi tak kisah sebab itulah yang pengalaman buat kita....
alhamdulullah,sekarang ana dah 2 tahun bergelar jururawat...kena pandai jaga diri...jangan biarkan diri trjerumus dengan sosial yang memelikkan...yang melanggar batas-batas agama...semua tu atas diri kita sendiri...kalau kita benarkan anasir2 yang tak baik menjelajahi hati kita,maka buruklah jadinya...jadikan islam sebagai landasan buat kita....

bagi sesiapa yang berminat dengan bidang ni,teruskan niat anda.islam tak melarang dan ingat!!!! jadikan islam sebagai landasan kamu...jangan ssekali terpengaruh dengan anasir2 yang tak betul...sosial lah...cari kawan yang baik latar belakangnya...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-11 23:09


Assalamualaikum

Jururawat ini OK...cuma uniform dia lah yang tak berapa elok sikit, kalau boleh buatlah uniform yang longgar dan menggunakan kain putih yang lebih tebal agar tidak menampakkan segala pakaian dalam kita...ibu saya juga dulu ada mendapat tawaran dr KKM untuk menjadi Jururawat tetapi menolak sebab uniform dia lah...

Mujur saya tidak dilantik Jururawat...tetapi sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan.


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-11 02:34


huhuhu...benar kata saudari eme86...
nasib baik hospital saya mnggunakan baju biru...tebal.
swasta kan.

dulu design baju kami labuh sampai nak mncecah ke lutut.tapi sekarang sampai punggung pun tak lepas...geram jugak rasanya.tapi,saya dah buat uniform baru...upah org kampung buat,jadi saya suruhlah mak cik tu buat labuh...hehehe...

malu lah singkat2...bila tunduk sikit,mula lah nampak...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 28-03-11 06:32


Pada 28-03-11 02:34 , zubaidah posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhu...benar kata saudari eme86...
nasib baik hospital saya mnggunakan baju biru...tebal.
swasta kan.

dulu design baju kami labuh sampai nak mncecah ke lutut.tapi sekarang sampai punggung pun tak lepas...geram jugak rasanya.tapi,saya dah buat uniform baru...upah org kampung buat,jadi saya suruhlah mak cik tu buat labuh...hehehe...

malu lah singkat2...bila tunduk sikit,mula lah nampak...



THIS NURSE FASHION ACTUALLY NOT ISLAMIC....

BUT ITS MORE LIKELY 'COSMETIC' ONLYYYYY........................... :sopan:

EVERY PATIENT IN HOSPITAL LIKES THEMMMM.....

SOFTT..PATIENT...FASHIOONNNN..............

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-11 20:57


nurse...swonok nya jadi nurse..best!! walaupun kadang-kadang tired sangat sampai bawa ke mimpi..hohohohho..]
alhamdulillah baru kerja 2bulan still supervise with mentor....ok lagi..tapi kalau da sowg2..habislah..semua nya kena tanggung sendiri...hahaa.kena marah dengan doc pun sendiri..hehehee
semoga saya bertahan dengan kerjaya ini...kadang-kadang rasa nak stop saja..haha tapi kena kontarak woo..5thn.bertahan!!!
bila patient meninggal depan kita...hati mesti kena tabah!..bertahan!


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-11 22:32


nampak gayanya,nurse tak boleh kawin dengan lelaki soleh lah...layak dengan mat rempit ke...kaaki lepak lah......kasihan nurse ye...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-06-11 12:20


nurse kerja yang baik lagi mulia...tahniah.
cuma faktor pakaian saja yang fail...
sepatutnya,pakaian tak payah ikut body, adakn lebihan kain pada bhagian dada,mesti pakai stoking,dll.

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-06-11 18:41


Pada 07-06-11 12:20 , madyie posting:

!!! QUOTE !!!

nurse kerja yang baik lagi mulia...tahniah.
cuma faktor pakaian saja yang fail...
sepatutnya,pakaian tak payah ikut body, adakn lebihan kain pada bhagian dada,mesti pakai stoking,dll.




ye...saya sokong...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-06-11 22:19


Assalamualaikum

Nurse, nurse and nurse... ^_^
Banyak orang tidak sabar, tetapi nurse mesti banyak bersabar, mesti ada ketabahan dan ketahanan melihat semua situasi dari pelbagai pesakit.

Sabar itu sangat perlu, tetapi kan... jururawat juga yang selalu dapat memenangi hati pelawat, pesakit atau doktor pun.~

Samalah 3 karier ni pun;- jururawat, doktor & guru... ada peranan dan tugas yang besar buat agama, bangsa dan keluarga.

Pakcik ana pernah cadang ana berkarier jururawat, memandang ana sendiri takut dengan pelbagai situasi pesakit dan uniform jururawat.. hati tak mampu memikulnya.=)


Siapa kata nurse tak boleh jadi isteri buat seorang suami yang soleh... ada saja, kena selalu bersangka baik dan yakin bahwa jodoh itu ALLAH dah aturkan.. doa dan positif sentiasa. InsyaAllah.

Semoga jururawat yang ada terus sukses dan mampu menjalani tugasan dengan tabah.. semoga ada kebaikan atas kebaikan.


Wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-11 15:26


pandang nurse pun sebelah mata...bukan semua lah..

tu semua atas pendirian seseorang.bukan semua pakai baju ketat..tu atas dia lah.Kalau yang islamic,dia buat baju labuh-labuh sikit and tak ketat..kalau yang pakai ketat tu,yang agama kurang tahu sikit.Kalau tahu pun,da nafsu dia nak uat ketat agar nampak cantik lah konon...


DON'T JUDGE A BOOK BY IT'S COVER...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

mizz_mie
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14394
Posting: 3

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-11 11:47


salam. bukan ke setau saya uniform ni ditempah mengikut keadaan kita, ukuran kita? kalau kita minta ukuran yang longgar sikit, boleh rasanya. macam uniform yang ada di pejabat2 kerajaan macam kawan-kawan saya pakai. tempahan & ukuran dibuat dengan persetujuan si pemakai. nurse pun boleh minta kalau nak baju tu buat straight cut sikit... jangan ketat2..
wallahualam (^_^)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizz_mieProfil   Hantar PM kepada mizz_mie   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 115
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-11 20:16


salam..jururawat satu profession yang baik..ana baru tamat kursus jururwt..mula-mula tu memang bukan kehendak diri sendiri tapi atas desakan keluarga dan keperluan kerja..dengan paksa rela ana pun study nurse tapi bila dalam latihan tu ana banyak ambil pegalamn..memang seronok pahit manis dalam latihan telah mengajar ana erti sabar,sangka baik dan yang macam yang baik lagi...pendek kata memang bagus lah..bukan ana masuk bakul angkat sendiri tetapi memang ana respect pada nurse 2 yang senior yang gigih dan komited pada kerja..teruskan misi malaysia..allahuakhbar...syukur


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207347 saat. Lajunya....