Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: akademi Al-quran2 suatu ketidakadilan........


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» akademi Al-quran2 suatu ketidakadilan........

Please Mendaftar To Post


Oleh akademi Al-quran2 suatu ketidakadilan........

mujahid_00
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22653
Posting: 15
Dari: kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-07 21:03


apa pandangan antum semua mengenai kemasukan semula calon finalis AQ ke dalam AQ2?
bagi ana,ianya adalah tidak adil. ana sebenarnya bukan dengki dengan peserta tersebut.
AQ sebenarnya bukan semata-mata pertandingan, ia adalah sebuah akademi. finalis2 yang tahun lepas sebenarnya telah mendapat terlalu banyak ilmu daripada pakar2 taranum di akademi Al-Quran.
jadi, sememangnya tidak adil kepada peserta2 baru yang belum mndapat ilmu tarannum daripada pakar2 di akademi al-quran.
sepatutnya, AQ2 perlu menetapkan syarat supaya finalis AQ tahun lepas tidak dibenarkan lagi untuk menyertai AQ2.
bersama2 lah fikirkannya!


-----------------
"Doa menberikan kekuatan kepada orang yang lemah, membuat orang yang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian kepada orang yang ketakutan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid_00Profil   Hantar PM kepada mujahid_00   Pergi ke mujahid_00's Website   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-07 22:06


kenapa pulok ni........ :-D :-D :-D


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-07 22:27


salam...
saya tak tengok pun akademi Al Quran sebab tak ada tv9..
tapi berdasarkan pendapat mujahid itu..
saya sokong...memang tak adil..
bagilah peluang orang lain pula nak menimba ilmu dekat akademi Al-Quran itu...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

fitriey
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.11.2006
Ahli No: 27349
Posting: 49
Dari: kb+Pahang+perlis+penang+jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-05-07 22:34


no comment

Bookmark and Share

    


  Member Information For fitrieyProfil   Hantar PM kepada fitriey   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-07 23:25


Bismillah..
ana lihat secara positif. bagi ana tak salah asal niat beliau betul. lagipun, nak masuk AQ kena temuduga. beliau lulus dan layak. tak pelah. mungkin dah rezeki dan takdir dia untuk terus menuntut ilmu..

Ilmu tukan luas, takkan habis kalupun belajar bertahun lamanya..

waalhua'lam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

ainsyam_shafie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12633
Posting: 52
Dari: johor bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 11:35


payah nak jawab ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainsyam_shafieProfil   Hantar PM kepada ainsyam_shafie   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 12:24


tak adil...tu lebih nak glamer saja budak tu...sampai bila lah nak puas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 14:18


saya taknak sokong mana-mana pihak..
setahu saya,
even dia dah pernah belajar ilmu tu di AQ1 dulu,
tapi ilmu yang orang lain belahar dari tempat lain adalah ilmu yang sama...
cuma mahu atau tidak..
di tempat saya belajar pu ada kelas tarannum...
lagu,
gaya dan rentaknya sama sahaja...
sesiapa yang betul-betul berminat untuk masuk AQ2,
sepatutnya dia ambil peluang dalam tempoh setahun yang ada
untuk belajar tarannum sebelum AQ2 dikenalkan...

lagipun,
cuba renung kembali apakah niat kalian untuk masuk ke AQ tersebut..
kalau sekadar bermegah2,
baik tak perlu...
sepatutnya kita perlu gembira dan bahagia dalam
menyampaikan ilmu Allah..
tujuan bacaan dilagukan adalah untuk menarik lebih ramai umat islam agar tertarik untuk membaca ayat2 suci yang telah diturunkan oleh Allah..

kalah dan menang hanya Allah yang tentukan...
tak semestinya even bacaan dia sedap,
kalau Allah tak nak bagi dia menang..
kita tak tau..
Allah MAha Mengetahui atas segalanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 15-05-07 08:13


menuntut ilmu bukan di akademi Quran saja..banyak tempat lagi tempat yang kita boleh menuntut ilmu..kalau dah rezeki orang tu dapat belajar dari AQ,alhamdulillah syukur atas rahmat dari Allah s.w.t..yang penting jangan kejar populariti tapi keikhlasan menuntut ilmu tu yang paling penting..



Bookmark and Share

    


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

ridz07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11876
Posting: 102
Dari: Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail (IPGM-KDRI), Kuala Terengganu...

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 09:13


Pada 12-05-07 23:25 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah..
ana lihat secara positif. bagi ana tak salah asal niat beliau betul. lagipun, nak masuk AQ kena temuduga. beliau lulus dan layak. tak pelah. mungkin dah rezeki dan takdir dia untuk terus menuntut ilmu..

Ilmu tukan luas, takkan habis kalupun belajar bertahun lamanya..

waalhua'lam



Ana setuju sangat. Dia yang temuduga tu ada kelayakan. Bukan AQ sahaja haluan untuk kita mempelajari ilmu tarannum dan qiraat. Banyak lagi sumber, cuma kita sahaja yang tidak mencarinya. Apa sangat lah AQ tu, silap2 niat kita nak belajar boleh jadi terpesong dek kerana glamour....

Fikir-fikirkanlah.....


-----------------
العمل لله شعارنا , العمل لله شعارنا


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridz07Profil   Hantar PM kepada ridz07   Pergi ke ridz07's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 15-05-07 09:35


assalamualaikum

erm...
info terkini ini...
syukran lah bagitahu sebab ana tak berkesempatan nak tengok.
minat jugak,tapi pada pendapat ana,objktf AQ ni sendiri nak mendidik dan melahirkan mereka dalam ilmu pembacaan al-quran menjadi yang terbaik berlandaskan bakat dan usaha.
bukan senang nak masuk dan terpilih, tapi konsep AQ ni sendiri adalah sebuah pertandingan,so bagi lah peluang kepada generasi seterusnya spy takkan pupus dimasa akan datang.

**rasa seronok sangat dengar pelajar2 akademi mengaji..
anugerah Allah...

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

wardah_qibtiyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26397
Posting: 45
Dari: bumi_waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 00:39


subahanallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qibtiyahProfil   Hantar PM kepada wardah_qibtiyah   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 07:57


tak baik menuduh sembarangan....niat hati manusia Allah saja yang tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 09:00


salam..
ana rasa tiada masalah yang sehingga menjadi isu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-05-07 09:22


huhuhu.....syoknya tengok depa ngaji

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 09:43


assalamualaikum...

bagi ana tak ada salahnya di sini..mungkin dia boleh belajar dari kesilapannya..dan mungkin untuk siri kedua ini dia memperbaikinya..tapi bagi peserta yang baru jadikan ini satu motivasi diri untuk lebih berusaha setanding dengan pelajar2 siri pertama...di sini kita dapat melihat kemampuan sebenar pelajar2 akademi alquran..janganlah ditimbulkan isu-isu yang boleh menjatuhkan semangat pelajar2 baru akademi alquran sesi ke2..sebaliknya katakan ini adalah satu cabaran bagi mereka dalam menimba ilmu dan bersaing dengan yang lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

salsabiila05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18768
Posting: 31
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 10:20


salam alaik kepada semua pmbc....boleh tak saya tanya kepada si penulis yang menyatakan bahawa " akademi al-Quran 2 suatu ketidakadilan " adalah ditujukan pada siapa?
siapakah "dia" yang dimaksudkan?
peserta dr perak?
kenalan rapat?
atau family?
setahu sayalah, saya mengikuti setiap episod aq2, dan Alhamdulillah, saya rasa pr juri memang org yang dipilih oleh Allah untuk menentukan serta memilih org yang benar-benar tahu membaca al-Quran dengan tarannum dan tajwid...saya bukannlah org yang pandai dan bijak dalam ilmu tersebut, tapi Alhamdulillah, saya berkesempatan mempelajari ilmu al-Quran..dan komen-komen mereka sungguh jauh berbeza dr akademi f, antasia, dan rancgn realiti yang lain...

sebelum nak menilai seseorang, lihatlah dulu atau selidiklah dulu...sebab, ilmu al-Quran iini, bukanlah pada orang-orang yang nak glamour, yang nak riak, tapi yang nak membela al-Quran...WALLAHU TA'ALA A'LAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabiila05Profil   Hantar PM kepada salsabiila05   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.138156 saat. Lajunya....